Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
kéééééééééérlek
kedden jöttem haza Kairóból naaaagyon jó volt
olyan recepteket keresek, amit hétköznap esznek az emberek, amivel pl az utcán is találkoztam. a fórumban említett linkeket már láttam, de nem ezekre vágyom az ételek nevét sajnos nem sikerült megjegyeznem, de elkészítené szívesen a babpürét, amit reggelente esznek, arizsestésztáslencsés valamit, amit az utcán vettünk és isteni pirított hagyma volt a tetején. vagy a meleg innikét, amit szintén az utcán lehet kapni, és valami hüvelyes bogyó úszik az alján, sós és király.
na meg az édességeke . . . . bousbousa vagy valami hasonló
minden segítséget nagyon köszönök
megtaláltam a nammoura receptemet:
Nammoura
Hagyományos arab édesség, amit mindenki szeret, főleg a gyerekek.
Hozzávalók
40 dkg búzadara, 1 csésze kókuszreszelék, 12 dkg olvasztott vaj, 1 1/2 tk vaníliás cukor, 1 tk sütőpor, 1 1/2 tk szódabikarbóna, szűk 4 dl tej, 3/4 csésze cukor, 16 db hámozott mandula (vagy 1 csésze durvára vágott dió, 2 cs hideg cukorszirup
Készítése:
Keverjük össze a hozzávalókat a mandula kivételével. Tegyük egy kis tepsibe. Tegyük a tetejére a mandulát, úgy, hogy a szeletelés után minden süti közepén legyen egy szem mandula.
Gyújtsuk be a sütőt, majd süssük 170 C-on 20-30 percig, míg aranybarna nem lesz.
Öntsük rá a cukorszirupot azonnal. Csak egy bő fél óra múlva lehet szeletelni, mert különben szétpotyog az egész.
Megjegyzés: Lefedve tároljuk, nehogy kiszáradjon!
cukorszirup: 2 csésze cukor, 1 csésze víz - pár percig forraljuk, amíg áttetsző és sűrűn folyó nem lesz, majd elzárjuk a tüzet és hozzáadunk 1 ek citromlevet, 4 ek rózsavizet. Lehűtjük.
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9103193
Szia,
szétnézhetsz itt is, mert sok kipróbált jó recept van.
Ha lesz időm írok recepteket :-P
(amúgy a nammoura a férjem kedven sütije)
Biztosan nagyon finom lehet !
Igen, nekem ajánlottad a honlapod, le is töltöttem a zenét !!!
Köretnek használhatod a kuszkuszt a húshoz.
Az öntetnek reszeld le az uborkákat egy nagy tálba, nyomd ki kicsit a levét, majd morzsolj hozzá fokhagymát ízlés szerint, tegyél bele fehér borsot, sót és borsosmentát. Öntsd rá a joghurot és kavard össze.
Könnyű sütivel mindjárt visszatérek :D
20 főre a következőt javaslom, ha nem akarod a fél életedet a konyhában tölteni:
Vegyél 4 doboz kuszkuszt. 4 kg valami olyan húst, amiből nem jön le fölösleg (pl pulykamell) vagy számolj fejenként egy csikrecombot, az is nagyon jó tud lenni. (Az utóbbiból indulok ki)
Vegyék 6 nagy dobozos joghurtot, és 4 nagy kígyóuborkát.
Vegyél kb 1 kilónyi cukkinit, kb egy kiló apró szemű krumplit, hagymát. Vegyél kb 2 kg paradicsomot, egy csomó (tényleg sok!!) petrezselymet és két citromot.
A hagymát dinszteld meg olíva olajon, (én javallom a jó sok hagymát, mert az arabok sok hagymát használnak.) forgasd rá a krumplit, amit elnegyedeltél (megpucolva) a kockákra vágott cukkinit, Ha ez megvan, tedd félre. Hirtelen süsd elő a combokat és ha ez megvan, fektesd egy tepsi aljára. Tedd rá az elődinsztelt zöldségeket és fedd be a tetjét paradicsommal. A húsra kell só, bors, egy kis fokhagyma, és az arab boltokban kapható fűszerkeverék, (ezügyben kérj tanácsot a boltostól). Be a sütőbe, míg kész nincs. Ha megsült, akkor szórd be a tetejét vastagon petrezselyemmel és locsold meg egy citrommal az egészet. Told vissza a tepsit kb 3-4 percre, meg ne égjen a petrezselyem. Isteni kaja.
Csinálj hozzá kuszkuszt, az marha egyszerű. Fogj egy kávéscsészét és merj ki belőle annyi csészényit, amennyien lesztek (hagyj rá két-három csészét!) Tedd egy nagy fazékba, vagy nem olvadékony műanyag edénybe, vagy amiben tálalnád. Mérj egy nagy fazékba duplaannyi vizet, mint amennyi a kuszkusz volt. Rakj a vízbe vagy egy kis ételízesítőt, vagy leveskockát, két teáskanálnyi kurkumát, sót és egy jó evőkanálnyi síma vajat. Forrald össze a vizet, és egyszerűen öntsd rá a kuszkuszra, majd rakd be dunsztba a vendégek érkezéséig. Ezt akár reggel első körben megcsinálhatod, mert az ágyneműtartóban a dunyhák között estig isteni melegen marad, és minden szem különállóan pergős marad. (Össze kell keverni)
És még azt elfelejtettem, hogy süti recepteknek különösen örülök ! De bármi jöhet !
Hát, még nincsenek konkrét elképzeléseim, de gondoltam idén nem hagyományosan ünneplem meg a szülinapom és ezért gondoltam erre az arab dologra. Arab zenék fognak szólni, arab ételek és ha összejön és nem néznek hülyének a többiek, ilyen stílusú ruhában kellene jönni ! Tudom, hogy sok országot foglal magába az arab szó, de szerintem nagyjából egyeznek az ételek így mármilyen ilyen jellegű receptnek örülök !
Kb. 20-an leszünk !
Szia! Nézz szét itt:
http://arabkonyha.lap.hu
Vagy az indexen:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9103193&la=46818347