Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Befőzés

Torolt_felhasznalo_946299
Torolt_felhasznalo_946299
Létrehozva: 2003. március 10. 19:08
A Mit főzzek holnap topic-on felbuzdulva és többek kérésére tesó táma indul:))) Főzzünk be! Írjatok be mindenféle befőzős, szárítós, fagyasztós stb recepteket! Legyen sok-sok különlegesség! Kezdem én:

Sárgabarackos dinnyelekvár

Hozzávalók: 40 dkg dinnye (héj és mag nélkül), 60 dkg sárgabarack (magozott), 1 kg cukor.
A görög, vagy sárgadinnyét lehámozzuk, kimagozzuk, húsát kikanalazzuk, nagyobb edénybe tesszük és hozzáadjuk a kimagozott, félbevágott sárgabarckot. Rászórjuk a cukrot, jól elkeverjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Következő nap állandó keverés mellett öt percdet forraljuk, és forrón üvegekbe töltjük
  1. 2012. június 25. 17:272826.

    köszi kedves vagy!

     

    jól esett az elismerésed is.

     

    És már megkóstoltad a lekvárt? (Gondolom igen)

     

    Milyen ízt ad neki a levendula?

     

    Meggyet is szívesen beföznék, de még mindig drágállom a piacon fellelhető árakat...

    előzmény:
    sherpa01 (2825)
    2012-06-25  17:15
  2. 2012. június 25. 18:342827.
    Ó, már egy üveggel el is fogyott!:) Nagyon finom!:) Meggyet is akarok eltenni, de a málnát várom nagyon, mert egy mesésen finom szörp receptem van, de a málna még nagyon csillagászati összegekbe kerül!
    előzmény:
    Vegalife (2826)
    2012-06-25  17:27
  3. 2012. június 25. 22:392828.

    Sziasztok!!

     

    Ribizliből Ti mit csinálnátok???

     Jó nagyon ez a topik,ügyesek vagytok!!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  4. 2012. június 25. 22:432829.

    Szia!

    Nem kell tartósító hozzá???

    Guszta nagyon!!!

    előzmény:
    Démétér (2801)
    2010-06-21  19:54
  5. 2012. június 26. 05:142830.

    Szia Noa!

     

    Én ribizliből csinálok szinte minden évben zselét, nagyon sok süteményhez kell! Idén pedig kipróbáltam - megint csak kis mennyiségből - Málnás ribizliledzsemet vörösborral. Hát ez nagyon fiom lett!:)

    előzmény:
    *Noa* (2828)
    2012-06-25  22:39
  6. 2012. június 26. 17:532831.

    Andi!

    Ugye nem titok az a finom málna szörp, nekem most érik.Beírnád?

    előzmény:
    sherpa01 (2827)
    2012-06-25  18:34
  7. 2012. június 26. 19:172832.

    Persze, nagyon szívesen! Nekem nem szoktak sikerülni, vagy legalábbis nem ízlenek azok a szörpök, amiket én csinálok, de ez valami eszméletlen finom!:) És főzni sem kell!

     

    2 kg málnát 5 ek borkősavval és fél kk szalicillel egy ötliteres befőttes üvegbe szórtam és kézzel összetörtem. Ezután felöntöttem 2 liter hideg vízzel és én még csavartam bele egy fél citrom levét is (a citrom nagyon jól kihozza a málna ízét). És így megy ki 5-6 napra lefedve az erkélyre. Amikor majd elkészül, akkor átszűröm és literenként 60 dkg cukorral elkeverem addig, amíg a cukor feloldódik. És mehet is az üvegekbe!

     

    Kíváncsi vagyok, Neked is annyira ízlik-e, mint nekünk és mindazoknak, akik kóstolták!:)

     

    előzmény:
    bmari62 (2831)
    2012-06-26  17:53
  8. 2012. június 27. 00:222833.

    Köszi szépen!!

    Megírnád,hogy hogyan készíted? Lesz ribizli bőven!!

    előzmény:
    sherpa01 (2830)
    2012-06-26  05:14
  9. 2012. június 27. 20:162834.

    Málnás ribizlidzsem vörösborral

    Hozzávalók: 600 ml ribizlilé (kb. 1 kg ribizliből nyerve), 25 dkg málna, 1 cs Dzsemfix Szuper 3:1, 35 dkg cukor, 1 dl száraz vörösbor

    A ribizli levét én gyümölcscentrifugával nyertem ki. A málnát óvatosan leöblítjük, hogy ne törjön, majd a ribizlilével együtt edénybe tesszük. A dzsemfixet 2 ek cukorral elkeverjük, majd a gyümölcshöz adjuk. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd a maradék cukrot is hozzáadjuk. Állandóan keverve újra felforraljuk, legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd hozzáakeverjük a vörösbort is. Ha hab képződik a tetején, azt leszedjük, és azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.

    előzmény:
    *Noa* (2833)
    2012-06-27  00:22
  10. VEE
    VEE
    2012. július 2. 08:082835.

    Valószínűleg minden étteremben, cukrászdában naponta ürülnek meg ötliteres, fémzárós befőttes üvegek, ahogyan a mi házunkban lévő cukrászdában is. Évekig a Nagycsarnok alagsorában lévő vecsési savanyúsoknak vittem a nyolcasával bezsákolt üvegeket, de egy fél éve már nem kérik, mert telítődtek. A szelektívbe sajnálom kidobni, mert 600 Ft egy ilyen újan, tető nélkül.

     

    Ezeket ingyen felajánlom, és ha valakinek kell egy-két-három zsák ilyen üveg, akkor fővárosi címre el is juttatom.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  11. 2012. július 2. 11:452836.

    Köszönöm!

    1,5 kg málnából próbálom. remélem sikerül.

    Az első adag málnából meggyel rostoslevet készítettem - kb. 8 l-t -

    az ismert lékészítővel, most pedig kajsziból akarok sokat.Nagyon jó íze van most a kajszinak, kevés va, gondolom azért.

    Ha valaki tudna igazi jó csemege uborka receptet, megköszönném.

    Sajnos soha nem sikerül eltalálni, pedig most is rengeteg uborkám van és lesz!!!

     

     

    előzmény:
    sherpa01 (2832)
    2012-06-26  19:17
  12. 2012. július 11. 19:342837.

    Szia Mari!

    Vagy üvegbe, vagy vödörbe szoktam eltenni savanyút. 5 literes üveghez van egy tuti receptem. Ezer éve kaptam még egy tanítványom édesanyjától.

    2l víz

    4dl 20%-os ecet 

    30 dkg cukor

    3 csapott evőkanál só

    1 kiskanál szalicil

    1 evőkanál szódabikarbona

    Összefőzöm, lehűtöm és ráöntöm az uborkára.

    Hidd el, nagyon finom.

    Húúú, mekkora vihar van! Összes állatkám itt retteg mellettem. 

    előzmény:
    bmari62 (2836)
    2012-07-02  11:45
  13. 2012. július 12. 06:512838.
    Nálam utóbbi időben Málnás dinnyelekvár, Levendulás cukkinilekvár, Csokis baracklekvár készült és most csinálok Málnaecetet. Képem csak a Málnás dinnyelekvárról van jelenleg.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  14. 2012. július 14. 11:402839.

    Szia!

     

    Bocsi a bepofátlankodásért, azt szeretném kérdezni, hogy utána semmit nem csinálsz az ubival? Dunszt vagy valami? Csak ráöntöd és mehet a kamrába?

    Köszi!

    előzmény:
    Feather (2837)
    2012-07-11  19:34
  15. Torolt_felhasznalo_855465
    Torolt_felhasznalo_855465
    2012. július 17. 16:232840.

    Sziasztok!

     

    Bevált cékla receptet keresek.

    Eddig csak frissen készítettem,de most rengeteg céklám van, és szeretném elrakni.

    Előre is köszönöm.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  16. 2012. július 17. 16:562841.

    Szia!

    Nekem van egy nagyon finom mézes cékla receptem, évek óta ezt csinálom. Másfelől nagyon irigyellek. Az idei cékla vetésemből írd és mondd 1 (!) mag kelt ki... Viszont rá vigyázok nagyon!:)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_855465 (2840)
    2012-07-17  16:23
  17. 2012. július 17. 17:022842.

    Mézes cékla

    Hozzávalók: 2 kg cékla, 1,5 liter víz, 15 dkg méz, 1,5 dl 20 %-os ecet (1 dl 10 %-os), 1 lapos mkk őrölt kömény, 1 lapos ek só, tormaszeletek
    A céklát egy nagyobb lábosban megfőzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Langyosra hűtjük, megpucoljuk, nem túl nagy darabokra vágjuk, vagy karikázzuk, ki hogy szereti. Befőttes üvegekbe tesszük a tormaszeletekkel együtt.
    A vizet felforraljuk a sóval és a köménnyel, levesszük a tűzről. Beletesszük a mézet és az ecetet, jól összekeverjük. Az üvegekben levő céklára öntjük, kihűtjük, utána mehet a hűtőbe. Ha télre szeretnéd, tegyél szalicilt bele. Azért jó ez a recept, mert azonnali fogyasztásra is finom és télre is el lehet tenni!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  18. 2012. július 17. 19:142843.

    Kedves Feather!

    Én a szódabikarbónát nem értem, hogy miért kell a receptben?

    Szeretettel: 1szaki

    előzmény:
    Feather (2837)
    2012-07-11  19:34
  19. Torolt_felhasznalo_855465
    Torolt_felhasznalo_855465
    2012. július 19. 06:152844.

    Sziasztok!

     

    Köszönöm szépen a segítséget.

    Elraktam a céklát,sőt főztem tegnap egy újabb adagot,és azt is eltettem.

    Ma sárgabarackot főzök be.

     

    szép napot mindenkinek.

     
    előzmény:
    sherpa01 (2842)
    2012-07-17  17:02
  20. Torolt_felhasznalo_855465
    Torolt_felhasznalo_855465
    2012. július 19. 06:172845.

    A ribizlit már elraktam.

    Szederrel nem lehetne ezt a receptet megcsinálni???

    előzmény:
    sherpa01 (2834)
    2012-06-27  20:16
  21. 2012. július 19. 08:102846.

    Szerintem biztosan!:)

    De, ha gondolod, este teszek fel Neked szeder lekvárt!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_855465 (2845)
    2012-07-19  06:17
  22. Torolt_felhasznalo_855465
    Torolt_felhasznalo_855465
    2012. július 20. 07:212847.

    Sziasztok!

     

    Szederből már tavaly is főztem lekvárt, de igencsak híg lett.

    Inkább öntethez hasonlítanám.

    a körtével párosítva már jó lett.

    Tegnap 10 kiló sárgabarackot főztem be.

    nagyon finom lett.

    raktam még el ringlószilvát,meg sárgabarack befőttet is.

     

     

     

    előzmény:
    sherpa01 (2846)
    2012-07-19  08:10
  23. 2012. július 20. 07:572848.

    Sziasztok.

    Ubikérdés: kihűl a lé, ráöntöm, és kész. Megy a kamrába. Hogy mi miért kell bele, nem tudom. Ez a recept. Talán a színe megőrzése miatt kell a szódabikarbona. Nem?

    Amik mostanában készültek: sárgabarcklekvár, chutney és fruit leather. 

    előzmény:
    maát (2839)
    2012-07-14  11:40
  24. 2012. július 20. 10:012849.
    Köszi!
    előzmény:
    Feather (2848)
    2012-07-20  07:57

Címlap

top