Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kipróbált lekvár mixek
Olyan tuti mixeket keresek, amit kipróbáltatok, és el tudjátok mondani, melyikben melyik íz dominál!
Mi éri meg és mi nem?
(Pl a drága és nehezen beszerezheztő, feldolgozható gyümölcs hozzáadása megéri -e, vagy semleges íze lesz, és helyettesítsem inkább almával, tökkel? A banános -akármi lekvár ízeit elnyomja-e az édes banán? már jártam így. Érdemes-e fél kiló egres "bajuszkáit" egész nap hámozni, ha a mix másik gyümölcsének íze dominál benne?)
A kajszi-őszi vegyes lekvárban is sajnos csak a kajszi dominált.
lekvár keverékekknél általában csak az egyik íz dominál.
Cseresznye meggyel nagyon finom, de a cseresznye dzsemnek semmi íze nem lenne önmagában.
Szia!
Én tavaly tettem el nagyszemű fekete cseresznyéből lekvárt ( nem kevertem semmivel! ) - isteni finom volt.
Próbáltam már egresből lekvárt főzni... grrr.. annyira rossz volt, hogy a hideg is kiráz a gondolatára.
Viszont a bodzalekvár is nagyon finom! ( csak pepecselős munka, de megéri - szerintem jobban mint az egressel bajlódni )
A cseresznye-meggy finom, de nekem a meggy dominált.
A rebarbara - almát hallottam még finomnak, de még nem próbáltam.
A málna - eper finom, mindkét gyümölcs érezhető.
Nálunk nagy kedvenc a meggy-cseresznye - miután a cseresznyének önmagában nincs túl erős íze, a meggy dominál, de így az össz-ízhatás, állag mennyei. Én épp holnap állok neki 30 kg gyümölcsnek. :))
A meggy-málna is finom, meg az aprómagvasak egymással kombinálva (eper, málna, szeder).
A héten csináltam ribizliből, nem keveréket, na azt is imádják nálunk.
a ribizliből kiszeded valahogy a magot vagy benne hagyod?
Igen, légyszíves írd le, szerintem másokat is érdekelni fog.
Köszi!
Nem kell bele semmiféle tartósítószer ugye?
Én rendszeresen csinálok rugelach-ot, és a múltkor ott tipródtam a boltban, hogy ezúttal milyen lekvár legyen (azt tudtam, hogy mogyoró lesz a topping). Végül egy alma-szilva-lekvárt választottam, és egyszerűen csodás volt!
házi verzióban biztos még jobb, de tényleg zseniális kombináció
Köszi szépen, egy csomó mindent nem tudtam!
Az internetes receptekkel az a baj, hogy leírják az alapötetet, de nem próbálják ki, milyen arányban lenne a legjobb a lekvár íze.
Kedvem támadt kipróbálni amiket írtatok.
Mostanában készítettem naracsos-sárgarépalekvárt a nosalty -ról. Nagyon fini és különleges!
Még egy: feketeribizlit vettem a zöldségesnél, mert még nem láttam oylat közelről. Ti mit kezdenétek vele?
MANDULÁS CSERESZNYEDZSEM
Hozzávalók (egy 4dl-es üveghez)
•0,5 kg cseresznye, kimagozva
• 20dkg zselésítő cukor
• 0,5 citrom leve
• egy marék durvára vágott mandula
• 2 tk amaretto, vagy más mandulalikőr
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Lábasba tesszük a citrom levével, fél dl vízzel, felforraljuk és kb. 15-20 percig főzzük, amíg levet ereszt és megpuhul. Hozzáadjuk a zselésítő cukrot, és további 20-30 percig főzzük, amíg besűrűsödik. A legvégén hozzáadjuk a durvára vágott mandulát és a likőrt. Sterilizált üvegbe töltjük, és szobahőmérsékleten kihűtjük.
rágica:
2 kg cseresznyéből készült, amit kicsit összeturmixoltam, de azért hagytam benne pár egész szemet. 70 dkg cukrot tettem hozzá, 2 citrom levét csavartam ki, és a víz helyett 2 dl meggy lével öntöttem fel. Quittin lekvár zselésítővel főztem, így csak 5 percig kellett rotyogtatni. Nem volt amarettóm, ezért ˝ fiola színtelen mandula aromát tettem bele. A végén pedig 10 dkg szálasra vágott mandulát kevertem hozzá.
Az előírt mennyiségű zselésítőnél többet kell használni. (3 kg cseresznyéhez legalább 3,5 zacskó.)
Ez lett volna az előző hsz bevezető szövege, de együtt nem tudtam elküldeni.
Írjátok, hogy a cseresznyének nincs jellegzetes íze. Ez valóban igaz, de kicsit felturbózva, azért megéri a pénzt! Nálunk ez a legkedveltebb.
Nincs baj a szövegértésemmel, de hátha ez is mixnek számít.
A meggylekvárt csak így csinálom. Nincs is gond, hogy hova tegyem az előző évit!
Sajnos nem tudom elküldeni a receptet. Nem tudom, miért nem engedi?!
feketeribizli nagyon magas vastartalommal rendelkezik - lehet belőle dzsem, szörp vagy bor:)
pár napja főztem dzsemet, 1/3 cukor, 2/3 gyümölcs, egy kis gyömbérpor és bourbon vanília (de jobb a van. rúd), mosás és tisztítás után elkezdtem főzni a cukor hozzáadásával, amíg jó sűrű lesz és kipárolog belőle a víz - 1 napot hagytam pihenni, majd még főztem vagy 15 percet és bepakoltam a befőttes üvegekbe:) finom lett
én is vettem tegnap még, el is kell készítenem ma - most a szörpön gondolkodom...ja és fagyasztóba szoktam még a nyersgyümölcsöt tenni, télen süteménybe, vagy natúr joghurtba használható
Köszi! Jó nagy blogot írsz, most böngészgetem.
Azóta őket próbáltam még:
szilva-sárgabarack lekvár (1:1 arányban)
ribizlis sárgabaracklekvár (1:4 arányban, citromlével)-nagyon finom!