Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Munkajogi kérdések

Estellaaa
Létrehozva: 2012. június 18. 15:00

Sziasztok!

Szeretnék felmondani  amunkahelyemen, de ez az első komolyabb állásom, ezért felmerült bennem pár kérdés, amire nem kaptam választ a munkajogi útvesztőkben. Tehát jelenelg akítvan keresek, felmondnai csak akkor szeretnék, ha van más. Lényegtelen, hogy miért szeretnék váltani, egyszerű felmondás lenne a munkavállaló részéről.


1. Ha jól gondolom, kötelezhet a munkaadóm a felmondási idő letöltésére, DE: Vehetek-e ki így szabadnapot, ami részarányosan megmaradt? Köteles-e ezt kiadni?
Elmehetek-e betegszabira mindenféle következmény nélkül?

2. El kell-e mondnaom, hogy miért mondok fel?
3. Felajánlhatok nekik egy közös megegyezéses felmondást, hogy ne kelljen a felmondási időmet letölteni?

4. Közös felmondásból nekem milyen hátrányom származhat?

 

5.A kirúgott embereknek mindig felajánlották nálunk a közös felmondást, ez nekem milyen szempontból lehet jó/rossz?

 

6. Felmondási idő alatt jár cafeteria/bérlethozzájárulás?

 

Tudnátok segíteni ezekben a kérdésekben? Nagyon kis pályakezdő vagyok 1 éves tapasztalattal, bocsánat ha butaságot kérdeztem :)

  1. TCS
    TCS
    2012. június 18. 15:402.

    1. Vehetsz ki szabadságot, ha megegyeztek ebben. Ellenkező esetben kifizeti Neked a végén a részarányos szabidat. Ne menj betegállományba.

    2. Nem kell elmondanod.

    3. Közös megegyezéses felmondás nem létezik. Felmondasz = felmondás a munkavállaló részéről, vagy közös megegyezést írtok alá. Ez esetben a munkaviszony végében megegyezhettek. Felmondásnál is, de ott alapesetben a munkaszerződésedben rögzítet felmondási idő a mérvadó.

    4. Közös megegyezésből nem származik hátrányod.

    5. Ha a Munkáltató mond fel, Neki előnyösebb a közös megegyezés, de ez a Te esetedben nem érdekes, ne taglaljuk.

    előzmény:
    Estellaaa (1)
    2012-06-18  15:00
  2. 2012. június 18. 15:483.

    Szia Estella,

     

    Először is, sok sikert kívánok a munkakereséshez és, hogy olyan helyet találj, ami minden szempontból megfelel neked is és a munkáltatódnak is.

     

     

    A kérdéseiddel kapcsolatban:

     

    1.- Valóban, kötelezhet a munkáltató a felmondási idő letöltésére. Azt nem írtad, hogy mióta vagy náluk (vagy esetleges jogelődjüknél folyamatos) munkaviszonyban, ez általában egy hónap szokott lenni, viszont ebből le kell vonni az évben arányosan megillető szabadságod még ki nem vett részét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy most, hogy már kb. a felénél tartunk az évnek, az éves szabadságnapjaid felét ki kell adni. Ebből természetesen le jön az a mennyiség, amit már az idén kivettél. Ha mondjuk van 26 nap szabid egy évben, akkor az 13 erre az időszakra. Ha az idén voltál már 3 napot, akkor 10 nappal számolhatsz. Ezt kifizethetik, vagy odaadhatják a felmondási időből történő levonással.

    Betegszabira is elmehetsz mindig következmény nélkül, azonban ez alatt az idő alatt máshol munkaviszont nem létesíthetsz, így ez nem járható út.

     

    2.- Nem kell indokolnod a felmondást, azt mindig csak a munkáltatónak kell megtennie, amikor ő mond fel.

     

    3.- A közös megegyezés általában arra való, hogy a munkáltató megeggyezzen a munkavállalóval. NEked erre csak olyan értelemben van szükséged, hogy mindenképpen az az ideális, hogy békével, a másik érdekeit is szem előtt tartva váljatok meg egymástól, viszont az általánosan használt megállapodás is így nevezi azt, amikor a munkavállaló mond fel. Valószínüleg minden különösebb alkudozások nélkül is eleve ez lesz a munkaviszonyt megszüntető dokumentumon.

    Azt tudnod kell, hogy sok lehetőségük nem nagyon van, ugyanis nem szép, de végső esetben "jogellenesen" is véget vethetsz a munkaviszonynak azzal, hogy kilépsz egyik napról a másikra. Nem elegáns, és nem szeretik persze, ha ilyen történik, de nagyon a munkavállaló után nem tudnak nyúlni, csak, ha bizonyítják, hogy ebben az esetben őket kifejezetten kár érte azzal, hogy te egyik napról a másikra felálltál. Ez azért scak bizonyos középvezetői vagy felsőbb pozíciónál életszerű, ez alatt nehezen hihető, hgoy a vállalatodnak kárt okoztál a lelépéseddel.

    De nem ajánlom, mert nem szép megoldás, és a normális, asszertív, kompromisszumkész megegyezés minden esetben jobb. Erre törekedj inkább.

     

    4.- A közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésből akkor szokott kára lenni a munkavállalónak, amikor a cég mond fel, és valami miatt jól beijesztik, vagy megzsarolják, hogy ha nem írja alá, akkor valamilyen jogától elesik. Ez persze nem szokott igaz lenni, csak éppen sokan megijednek ettől. Általában akkor játszák ezt el a hitványabb helyeken, amikor már jó sok végkielégítést kellene kifizetniük, ha rendes felmondással szüntetik meg a munkaviszont, mondjuk már 10-15 évet lehúzott náluk valaki, és ilyenkor azt próbálják elérni, hogy valami miatt mégse a rendes, hanem a közös megegyezést válassza. Mondjuk elhitetik vele, hogy valami miatt majd bíróság elé is citálhatják. Gusztustalan dolog. De a te esetedben megintcsak nem erről van szó.

     

    5.- ld. fenti válaszomat

     

    6.- Igen, elvileg jár, de mivel lehet közöttetek közös megegyezés, ahogy az elején írtad, ezért annak már lehet külön része, hogy attól eltekintesz ... vagy éppen ellenkezőleg, a közös megegyezés alapján éppenséggel többet kapsz valami miatt.

     

    Ha van még kérdésed, írd csak meg.

     

    üdv

     

    CG

    előzmény:
    Estellaaa (1)
    2012-06-18  15:00
  3. 2012. június 18. 16:524.

    Köszönöm szépen!

     

    1 éve vagyok itt, 21 az éves szabim.

    A btegeállományt azért kérdeztem, mert a légkör is olyan hogy görcsben van a gyomrom, reggel alig bírok felkelni, idegesekedem egész nap, és ha nem muszáj nem ülnék még ott 1hónapot Szerencsére olyan feladatköröm van, ami pótolható hamar, van utánpótlásom, épp bővültünk.

     

    Egyébként végkielégítéssel nem kell számolnom ebőbl kifolyólag is.

     

    Nagyon aranyosak vagytok, sok használható választ kaptam privátban is!

    előzmény:
    Coke Girl (3)
    2012-06-18  15:48
  4. 2012. június 18. 17:015.

    Végkielégítés csak akkor jár, ha a munkáltató mond fel. Egy évnél ez még nem aktuális - hacsak a munkaszerződésedben nem rögzítettétek ezt előre, de ez ritka eset, különleges szakértelmet igénylő pozíciónál, vagy határozott idei szerződés esetén. Extra pénzt lehet kisajtolni a munkáltatóból, a közös megegyezés tartalmazhat egy extra összeget, de ehhez általában az jár, hogy teljesen végigdolgozza a munkavállaló a felmondási időt, besegít az utódja betanításában ... tehát valami pluszt kell hozzá adni.

     

    A betegállomány azért nem jó, mert addig be sem tudsz lépni a másik helyre, viszotn a közös megegyezés ezt lehetővé teszi, hiszen olyankor adott időpontban ők felszabadítanak téged, és már mehetsz is tovább az új helyre.

    előzmény:
    Estellaaa (4)
    2012-06-18  16:52
  5. 2012. június 18. 18:116.
    Van egy másik út is! A rendkívüli felmondás a munkavállaló részéről. Ebben az esetben meg kell indokolnod, hogy miért mondasz fel. Ez lehet a munkahelyi rossz légkör vagy olyan történések amik téged érzelmileg, lelkileg kikészítettek. Ha ez járható út, akkor az új munkahelyet kinézed és utána "kilépel". Persze az oknak meg kell lennie és esetleg nem vet rád jó fényt az új munkahelyen.
    előzmény:
    Estellaaa (1)
    2012-06-18  15:00
  6. 2012. június 18. 18:297.
    Rendkívüli felmondásra akkor van lehetőség, ha a munkaszerződést a másik fél SOROZATOSAN ÉS SÚLYOSAN megszegte. Jelen esetben ehhez legalább az kellene, hogy a fizetését ne utalják időben, csak nagy késéssel, külön felszólításra, vagy egészen máshova vezényeljék dolgozni, a munkakörülmények bizonyíthatóan elégtelenek legyenek, elvegyék a munkaeszközeit, stb. stb.
    előzmény:
    andi*1970 (6)
    2012-06-18  18:11
  7. 2012. június 18. 18:458.
    munkahelyiterror.blog.hu-en inkabb itt kerdezösködnek, nagyon ertik a temät...
    előzmény:
    Estellaaa (1)
    2012-06-18  15:00
  8. Torolt_felhasznalo_652128
    Torolt_felhasznalo_652128
    2012. június 19. 23:399.

    Kedves Estella!

     

    Bár Coker Girl minden leírt azért traktállak a véleményemmel. Hátha látsz benne hasznosat.

     

    Egyrészt jó lenne tudni van-e Kollektív Szerződés, mert ha nincsen, akkor az MT a mérvadó kizárólag. 

     

    1. Ha jól gondolom, kötelezhet a munkaadóm a felmondási idő letöltésére, DE: Vehetek-e ki így szabadnapot, ami részarányosan megmaradt? Köteles-e ezt kiadni?

    Olyan, hogy szabadnap nincsen ebből a szempontból, a szabit köteles kiadni, ami időaráényosan jár, de azt 15 nappal a szabadság első napja előtt kell bejelenteni, kivéve, indokolt esetben, amiről a munkáltató igazolást is kérhet. A munkaadó elengedheti akár a teljes felmondási időt is, a felét a te kérésedre is el elhet engedni macera nélkül. Nézz utána, hogy mi a gyakorlat nálatok. 

     

    Elmehetek-e betegszabira mindenféle következmény nélkül?

    A paszív táppénz megszűnt, ráadásul nem korrekt eljárás, gondolj arra, hogy mi van, ha a jövőben leinformálnak és ez lesz az első amit elmondanak majd rólad. 

     

     

    2. El kell-e mondnaom, hogy miért mondok fel?

    Nem kötelező, az emberek többnyire kamuznak ezügyben. Felesleges konfrontálódni,írsz, amit szeretnél.

     

     

    3. Felajánlhatok nekik egy közös megegyezéses felmondást, hogy ne kelljen a felmondási időmet letölteni?

    A munkaviszony közös megegyezéssel való megszűntetéséhez a munkavállaló és a munkáltató közös óhaja vezet. Szerinted ők is akarják, hogy menj? Amúgy a közös megegyezést tényleg kultiválják a munkáltatók, mert ebben az esetben a legritkább a jogi útra terelés.

     

    4. Közös felmondásból nekem milyen hátrányom származhat?

    Ilyen nem lehet. De a jövőben is figyelj erre oda, soha ne írj alá se szerződést se szerződés megszűntetését anélkül, hogy elolvasd, vagy biztos lennél benne. Sokan aláírnak bármit, csak, hogy túl legyenek a dolgon.

     

    5.A kirúgott embereknek mindig felajánlották nálunk a közös felmondást, ez nekem milyen szempontból lehet jó/rossz?

    U.a. mint a 4-es.

     

    6. Felmondási idő alatt jár cafeteria/bérlethozzájárulás?

    Errőpl vagy a KSz vagy a cég cafetériás vagy a miegyéb szabályozása rendelkezik.   Nálunk pl. tört hónapot nem fizetnek, de ezelőtt 10 évvel még fizettek.

     

    Sok szerencsét az új munkahelyhez. Tarts ki, emelt fővel kell eljönni, nem szabad inkorrektnek lenni. 

     

     

    előzmény:
    Estellaaa (1)
    2012-06-18  15:00
  9. 2012. július 8. 17:4310.

    Jó napot Mindenkinek!

    A történetem a következő. Egy cégnél dolgozok 9éve, és a főnök megjegyzéseket tesz arra, hogy jó lenne ha elválnának útjaink.

    A munkakörömön kívül amiért felvettek más munkakör ellátására is használ. Ahhoz hog yÉn ezt eltudjam látni ( Számitógépek karbantartása, ha valamelyik kollega elrontja a nyomtatót, a programokat az irodába ) egy kis jóindulat kellene a kollegáim részéről. Hiszen ez nem az Én feladatom, csak a fönök rám tukmálja. Mivel a kollegákat nem érdekli hog yÉn hogy oldom meg, semmi jóindulat bennük. Emiatt feszültség van az irodába, Én sértve érzem magam hogy a "plusz" munkám nincs megbecsülve, illetve a többi kollega pedig hogy néha szólok nekik emiatt.

    Emiatt a főnököm arra hivatkozik, hogy fszültséget gerjesztek az irpdába.

    Mit tehetek ha kirúg? milyen típusú felmondást fogadjak el, hiszen 9 év után jogos lenne a végkielégítés.

    Se munkaszerződésem, se jelenlétit nem írtam alá soha. Lehet e ez alapja egy munkajogi pernek?

    Köszönöm előre is a választ

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  10. Torolt_felhasznalo_652128
    Torolt_felhasznalo_652128
    2012. július 9. 00:3311.

    Munkaszerződés nélkül semmi sem jogos, semmi sem jár, sajnálom.

    Te is részt veszel a csalásban, ha szerződés nélkül dolgozol. Be vagy jelentve? Mert az lehetne egy per alapja, ha be vagy jkelentve és nincsen szerződésed, bár a bíró helyében az lenne az első kérdésem, hogy vajh téged miért nem zavart ez. 

     

    Olyan feladattal meg nem bízhatnak meg, amihez nincsen képesítésed, vagy annak elltásához a megfelelő képzésben nem részestettek. Ott tévednek az emberek, amikor meghunyászkodnak a munkaköri leírásokban  - bár gondolom ezed sincs - megjelenik, a "minden amivel a vezetője megbízza". Ez korántsem akkor joker, mint hiszik. 

      

     

    Amúgy nem bántásból, de ez az ÉN egy kicsit sem tesz szimpatikussá, meg az olvashatatlanul gépelt szöveg sem. 

     

    Ja, és igen, a kirúgás alapja lehet az összeférhetetlenség, de meg kell alapozni. Azon azért érdemes elgondolkozni, hogy mindenki gonosz és hülye csak te vagy helikopter. 

     

    Nem bántani akarlka, csak felrázni. 

    előzmény:
    niki777 (10)
    2012-07-08  17:43
  11. 2012. július 19. 14:4812.

    Kedves Niki,

     

     

    Én egy kicsit vitatkoznék Stonyroad-dal.

     

    Egyrészt a kilenc éve felvett és tőlük rendszeresen juttatott fizetés, az már bizony munkaviszony

     

    Elvileg persze papírral kell, ... és itt foghatod meg őket! Mert igaz ugyan, hogy a bíró felteheti (tehetné) ezt a kérdést, amit Stonyroad feszegetett, de következményekkel járó felelőssége ebben mégiscsak a cégednek lenne ...

     

     

    Amennyiben nem vagy bejelentve, a vita kétfelé mehet, és igen, téged is elővehetnek, hiszen akkor meg adócsalás a te részedről ... és gondolom, ezen az áron nem akarsz rajtuk ütni. Bár tény, ők sokkal jobban megégetnék magukat.

     

    De itt nem ez a cél ... ahogy látom.

     

    Felmondásra két okkal hivatkozhat a munkáltató:

    1.- a munkaköröd megszűnik a cég gazdasági helyzetére hivatkozva (de akkor a helyedre nem jöhet utána más!!!) (ilyenkor rendes felmondás, felmondási idő, végkieglégítés stb. stb.)

     

    2.- ha a munkaszerződést SÚLYOSAN és RENDSZERESEN megszegted. Esetetetekben, mivel ilyen nincs, ilyenkor a Munka törvénykönyve rendelkezéseit kell súlyosan és rendszeresen megszegned.

    Ha ilyen nincs, akkor bizony ők nem küldhetnek el. Legalábbis nem rendkívüli felmondással (vagyis azonnal)

     

    Mivel ezek a kritériumok így sokszor nem fedik le a munkáltató vagy a munkavállaló részéről a szituációt, ilyenkor szoktak a munkáltatók KÖZÖS MEGEGYEZÉSHEZ folyamodni. Ilyen módon akkor és az szüntetheti meg a munkaviszonyt, amikor és aki csak akarja. Ebben bármi benne lehet, DE VIGYÁZZ, ha aláírod, akkor abban tényleg minden legyen benne, amit szeretnél, mert ebben az esetben utólag már nem reklamálhatsz, csak nagyon nehéz bizonyítási teher mellett. (Pl. ha lenne egy tanú, aki tanúsíthatná, hogy direkt megtévesztettek, hogy aláírd, vagy kényszerítettek, hogy aláírd .... stb.)

     

    Szóval ha ezt ajánlanák, akkor ne ijedj meg, viszont jó alaposan olvasd el ... esetleg küld el egy "írásművelt" ismerősnek,  aki ránéz és a te érdekeidet nézve ötleteket adhat. És csak akkor írd alá, amikor a te szempontodból is bele kerültek az elvárásaid, lelépési pénz, szabi, jutalom, bármi ... hogy nagyjából (vagy teljesen) megkapd azt az összeget, ami végkielégítésként megilletne. Ilyenkor még ki szokták fizetni a ki nem vett szabit, az is kis extra pénz, ha van kaffeteriátok, akkor arról se feledkezz meg, esetleg költségtérítés ... szóval alaposan nézd át, nézesd át.

     

    Ha ez nekik nem tetszene, mond meg, hogy másként nem írod alá, indítsanak el - ha tudnak - rendkívüli felmondást ellened. Azt majd jól megtámadod munkaügyi bíróság előtt ami (FIGYELEM) ALANYI ILLETÉKMENTES, vagyis még azt is az orruk alá dörgölheted, hogy neked ez semmibe nem fog kerülni ...

     

    Szoktak még azzal fenyegetőzni egyes helyeken, hogy akkor nem kap a munkatárs munkanélküli segélyt, DE EZ NEM IGAZ, a segély nem függ attól, hogy milyen módon szünt meg vagy szüntetted meg a munkaviszonyodat. 

     

    Ügyes légy és okos ... drukkolok.

     

    Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok rá, amennyire tőlem telik.

    előzmény:
    niki777 (10)
    2012-07-08  17:43
  12. 2012. szeptember 22. 12:2213.

    Sziasztok!

     

    Hátha jár erre valaki,és tud nekem segíteni...

     

    Jelenleg egy műszakos munkarendben dolgozom,de a közeljövőben várható,hogy beraknak több műszakos munkarendbe.

    Azt szeretném megtudni,hogy milyen lehetőségeim vannak?

    Mindenképp el kell vállalnom?Ha nem vállalom el,kirúgnak?Ha ők küldenek el,jár végkielégítés?Vagy mivel nem vállalom az általuk felajánlott munkarendet,így jártam?

    Ja,és mi számít szerződésmódosításnak?A munkakör-beosztás nem,csak a munkaidő módosítása?

    Bocsánat a sok kérdésért! :-)

    Próbáltam keresgélni a témával kapcsolatban,de sajnos semmit nem találtam.

     

    Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget!

     

    N.A.R.

  13. 2012. szeptember 22. 12:3514.

    Kedves N.A.R.!

     

    A munkaidő beosztás a munkáltató joga és kötelessége.
    A munkáltató egyoldalúan is elrendelheti a több műszakos munkaidő beosztást és ennek nem felvállalása munkáltatói felmondás alapos indoka lehet, illetve, ha nem jelensz meg a kijelölt időben a munkavégzésre, akkor azonnali hatályú felmondás (ez esetben még lehet, hogy téged köteleznek kártérítésre)
    Abban az esetben számítana munkaszerződés módosításnak a több műszakos munkaidő beosztásra váltás, ha az egy műszakos rend a munkaszerződésedbe van foglalva. Ebben az esetben valóban szerződést kell módosítanotok, de ha nem mész bele, ugyan úgy indokot adsz a  munkáltatói felmondásra.


    A munkáltatód valószínűleg azt fogja mondani, ha nem vállalod a több műszakot, mondj fel. Ez esetben 30 napos felmondási határidővel távozhatsz, végkielégítés nélkül. 
    Ha mégis a szerződésbe foglalták volna az egy műszakot, amit kétlek, hiszen nem kötelező eleme a szerződésnek a műszakbeosztás, akkor munkáltatói rendes felmondás, felmondási idővel és végkielégítéssel.

     

    Bármi egyéb kérdésed lenne, szívesen válaszolok. 

     

    Üdv: Kállai Orsi 

     

    előzmény:
    N.A.R. (13)
    2012-09-22  12:22
  14. 2012. szeptember 22. 12:5715.

    Kedves Orsi!

     

    Köszönöm a választ!

     

    A munkaszerződésemben a munkaidőm 8-16 óráig szól.(Azért van benne a szerződésemben,mert a cégnél van többműszakos munkarend.)

    Tehát akkor mindenképp szerződést kell módosítania.

     

    Azt szeretném még kérdezni,hogy ha több (2) műszakos munkarendben dolgozókat akarnak folyamatos munkarendbe "rakni",milyen lehetőségük van?Ez is szerződésmódosításnak számít?

    előzmény:
    derianna (14)
    2012-09-22  12:35
  15. 2012. szeptember 22. 16:1716.

    Alapvetés, hogy amit munkaszerződésbe foglaltak, azt csak munkaszerződésben lehet módosítani. A munkaidő beosztás, mint már írtam, nem lenne ilyen, de mivel nálad benne van, ezért módosítani kell. Akkor sem kellene benne lennie, ha csak te egyedül dolgoznál így a cégnél.


    A folyamatos munkarend azt jelenti, hogy a cég egész héten, napi (majdnem) 24 órában működik. Azt, hogy melyik cég működhet folyamatosan, kemény jogszabályi feltételek kötik. Ha ennek megfelel a cégetek, akkor a munkáltató döntése, hogy a több műszakból csinál-e folyamatos munkarendet, ha kell munkaszerződés módosítással. 
    Itt is ugyanazok a játékszabályok, amelyet a te esetedben már leírtam, ha valaki nem írja alá a módosítást, akkor a munkáltató felmondhat neki, természetesen a felmondási szabályok betartásával.

     

    Az a helyzet, hogy amíg nem látom az összes részterületét egy ügynek, csak nagyon vázlatos válaszokat fogok tudni adni. Nem tudom például, hogy egy nagy cégnél dolgozol, ahol főállású munkaügyest foglalkoztatnak, vagy egy kicsinél, ahol a főnök, a titkárnő és könyvelő között oszlanak meg a munkaügyi feladatok. A munkaidő munkaszerződésbe foglalása némi hozzá nem értésre utal... 
    Nem tudom azt sem, hogy milyen ágazatban dolgozik a céged, mert vannak cégek, amelyekre nem csak az MT az irányadó... Szóval lehet bonyolult a helyzet vagy lehet, hogy a cégvezetés nem ért a munkaügyekhez.

     

    Üdv: Orsi 

    előzmény:
    N.A.R. (15)
    2012-09-22  12:57
  16. 2012. szeptember 22. 19:1317.

    Köszönöm szépen a választ,nagyon sokat segítettél!

     

    Szia!

    előzmény:
    derianna (16)
    2012-09-22  16:17
  17. 2012. szeptember 22. 21:4318.
    Szívesen, ez a munkám! :-)
    előzmény:
    N.A.R. (17)
    2012-09-22  19:13
  18. 2013. február 25. 03:2619.
    Sziasztok!

    Ha valaki tudja a kérdéseimre a válaszokat kérem segitsen.
    KÖSZÖNÖM.

    A munkáltato felmondott, a felmondási idöm 30 nap. Mivel most már a 30 napot naptári napnak számolják és igy a hétvégék is beleszámitanak, de mi akkor soha nem dolgoztunk az lenne a kérdésem hogy: Mind a 30 napra jár kereset? Akkor is, ha hétvégén nem dolgoztunk soha? (de most a hétvégi napok is beleszámitanak) Tehát 30nap*5000.-ft jár a felmondási idöre?

    Minden honapban a havi brutto keresetem 154.000.-ft volt.
    Ebböl kézhezkaptam minden honapban netto 100.000.-ft-ot.
    A kérdésem az lenne mennyi netto bért kellene kapnom most a 30 napos felmondási idöre?

    KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGET.
    Sziasztok.
  19. 2013. március 6. 19:5520.

    SZIASZtok !

     

    Nekem is lenne kérdésem.4órában dolgozom minden hétköznap.Most berendeltek kötelezően hétvégére ,napi 8 órára.Aki nem jön,megfenyegették,hogy kirúgják.Kérdésemlenne,hogy így mennyi pénzt kellene hogy kapjak 1 napra ?Tényleg kirúghatnak-e ezért ?Mit tegyek,ha én ezt nem szeretném,de meg akarom tartani a munkám ?? 

    előzmény:
    derianna (14)
    2012-09-22  12:35
  20. 2013. Április 23. 15:0421.

    http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Bodnar_Lilla_Az_uj_munka_torvenykonyve_munkavallaloknak&id=5437&type=250

     

    Ebben a könyvben választ találtok a kérdéseitekre.

     

    Mellesleg az ügyvéd honlapjának címe:

     

     http://www.bodnarugyvediiroda.hu/

  21. 2013. Április 23. 15:0522.
  22. 2013. Április 23. 15:4323.

    http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Bodnar_Lilla_Az_uj_munka_torvenykonyve_munkavallaloknak&id=5437&type=250

     

    Ezt a munkajogi könyvet kifejezetten munkavállalóknak írták. Nem is túl hosszú. Megtalálod a választ a kérdésedre.

     

    Az ügyvéd neve egyébként, aki írta dr. Bodnár Lilla, megtalálod a számát az interneten, vagy kérdésre megírom. 

  23. 2013. szeptember 27. 08:1524.

    Tisztelt Szakértők!

     

    Munkahelyet szeretnék váltani. Határozott idejű munkaszerződésem van jelenleg, amely november 2-án fog lejárni. A munkakezdéskor egy 6 hónapos szerződést írtam alá, amely szakmai gyakorlat megszerzésére irányult és a képzési költséget 140 000 Ft-ban határozta meg. A szerződés ez év december 6-án fog lejárni. Szerződésszegés esetén a képzési költség 50%-ának megfelelő összeget követelhet a munkáltató. A képzés egy másik városban volt, ezért belföldi kiküldetésként elszámolta a munkáltató az utazási költségemet, valamint szállást biztosított számomra. A szerződés tételesen nem tartalmazza az utazási és a szállási költség megtérítését, viszont a következő mondat szerepel benne: "a munkáltató a szerződésnek a munkavállaló általi megszegéséből eredő esetleges kárainak megtérítését is követelheti". Ezek alapján követelheti-e a munkáltató a képzési költségen kívül a kiküldetésként elszámolt utazási és szállási költséget? Valamint ezek az esetleges károk még milyen költségekre terjedhetnek ki?

     

    Köszönöm előre is a választ!

Címlap

top