Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Idegbecsípődés

Torolt_felhasznalo_844247
Torolt_felhasznalo_844247
Létrehozva: 2005. szeptember 17. 18:51
Sziasztok! Van valakinek ötlete, hoghy lehetne ezt itthon kezelni. Becsípődött egy ideg a derekamban, menni alig tudok, a bal lábam nem bír el, zsibbadnak az ujjaim. Szóval tök olyan vagyok, mint egy béna kacsa:-(((( Bekentem már, de nem segít. Valakinek valami házi praktikája? Nemsokára fürdeni kéne a srácaimat, de erre most nem vagyok képes. SOs!!!! 
  1. Torolt_felhasznalo_800103
    Torolt_felhasznalo_800103
    2005. szeptember 17. 18:572.
    Semmi megoldás nincs rá házilag, csak orvosilag! Ami egy kicsit enyhíti a fájdalmat: feküdj fel úgy az asztalra, hogy a derekad még félig fent legyen, a lábaid pedig lógjanak le! A lábaid súlyától egy kicsit "nyúlik" a derekad, és jobb lesz!
    előzmény:
    Byba (1)
    2005-09-17  18:51
  2. Torolt_felhasznalo_844247
    Torolt_felhasznalo_844247
    2005. szeptember 17. 18:593.

    Nem tudok hanyatt feküdni. Ami azt illeti, hasra sem 

    De megpróbálom. Köszi! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800103 (2)
    2005-09-17  18:57
  3. Torolt_felhasznalo_800103
    Torolt_felhasznalo_800103
    2005. szeptember 17. 19:004.
    Próbálj meg felmászni, ez tényleg segít!! Nekem is volt már többször is ilyen, tudom milyen durva, számíts rá, hogy pár napig még a WC-ről sem tudsz felállni... :/
    előzmény:
    Byba (3)
    2005-09-17  18:59
  4. 2005. szeptember 17. 19:085.
    Én 34 hetes terhes vagyok, így nagyon kevés lehetőségem maradt hogy ezt a becsípődést kezeljék. Nem csináltak velem sehol semmit mondván a kismamával nem lehet. Nekem a folyamatos baloldalt fekvés segített és egy új ágymatrac bár egy hónapig tartott. A Richtofit gyógynövényes krém is enyhített valamit, de gondolom aki nem terhes az használhat bármilyen fájdalomcsillapítót vagy krémet. Nekem a gyógytorna sem segített, de egy hirtelen mozdulat amikor a villamoson a szatyrom begurult az ülés alá megoldott mindent.  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2005. szeptember 17. 19:096.
    Azonnal fordulj orvoshoz. Lesznek joakaratu emberek, akik ajanlanak hideg borogatast, meleg borogatast, mehcsipest, stb, stb, de semmi nem segit.  A labfajdalmad nem mulik el raolvasassal, mèg raimadkozassal sem - mindig rosszabb lesz!  Hidd el, csak orvosi beavatkozas az egyetlen remenyed!
    előzmény:
    Byba (1)
    2005-09-17  18:51
  6. 2005. szeptember 17. 19:127.
    Elfelejtettem mondani, enyhiti a fajdalmadat, ha oldaladra fekszel felhuzott labbal, s a ket terded koze egy parnat teszel.
    előzmény:
    Bagoly (6)
    2005-09-17  19:09
  7. Torolt_felhasznalo_515121
    Torolt_felhasznalo_515121
    2005. szeptember 17. 19:208.
    Vegyel be Diclofenac dolot, sokat segit es viszonylag gyorsan. 
    előzmény:
    Byba (1)
    2005-09-17  18:51
  8. 2005. szeptember 17. 19:239.

    Nekem is volt ilyen, tudom, milyen kín. Jobb esetben az segíthet, ha valahonnan tudsz lelógni, na, megmondom, hogy. Nincs a fürdőszoba felett szellőző? Ha oda feltennéd a kezed, tehát felkapaszkodnál, lógnál, és a lábad nem érne le a földig, kinyúlna a gerinc, esetleg jobb lenne utána. Mondanám a faágat, hogy arra csimpaszkodj, de hát a lakásban talán nincs olyan...

    Ha komolyabb, akkor tényleg csak orvos segíthet rajtad, és hosszadalmas a gyógyulás. Tudom, mert megtapasztaltam... Mondjuk, nekem több bajom is volt, de a Milgama (gamma?) B vitamin, ami jó volt, meg Indometacinum, meg Mydeton, az  nagyon jó izomlazításra. De nem ám az 50-es (legalábbis nekem), hanem a 150-es (nemtommi a mértékegység)... Hát, jobbulást kívánok...

    előzmény:
    Byba (1)
    2005-09-17  18:51
  9. 2005. szeptember 17. 19:2710.

    Teljesen átérzem a fájdalmadat. Nekem múlt hét végén volt 2 napig biztosan feküdnöd kell, mert ha nem pihenteted sokkal tovább tart és sokkal fájdalmasabb. Egyébként én Cataflant szedek rá, ha nem használ akkor Diclofenac-ot, de az nagyon durva, sokáig nem szabad mert kikészíti a gyomrot!

    Nekem évek óta rendszeresen van évente 2-3x ilyenkor nagyon vigyázni kell az emeléssel hajolással.

    Bemásoltam neked a pontos leírását.

    Amikor lehajolsz és úgy maradsz Lumbágón és isiászon az alsó deréktájon fellépő villámszerűen a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló akut fájdalomrohamot értjük.

    Talán alig van ember, úgy harminc felett, akivel ne fordult volna elő, hogy lehajolt valamiért aztán úgy maradt. Az „áldozat” alig tud ilyenkor megmozdulni és hajlott, merev tartással próbálja a fájdalmat elviselni. A köhögés vagy tüsszentés még elviselhetetlenebbé teszi a panaszokat. Ilyenkor beszélünk lumbágóról. Az isiászos fájdalmak visszatérő rohamokban támadnak, a lumbágóval ellentétben nem korlátozódnak csak a keresztcsont tájékára, hanem az ülepen át az egyik alsó végtagba is kisugároznak. Érzészavarok léphetnek fel, amelyek combra, a lábszárra, sőt a lábfejre is ráterjedhetnek és a végtag izomzatának gyengeségét okozzák, súlyosabb esetben akár átmeneti bénulásos tünetekkel járhatnak együtt. A lumbágóhoz hasonlóan az isiász is merev, védekező tartásba kényszeríti az érintettet, akinek minden mozdulat újabb fájdalmat okoz.Melyek lehetnek a kiváltó okok?Rendszerint a hát illetve derékizomzat valamilyen szokatlan megterhelése, például ügyetlen mozdulat, vagy súlyos tárgy helytelen felemelése, vagy cipelése váltja ki. A helytelen mozdulat jellegzetes példája, amikor valamilyen tárgyat felemelünk és egyidejűleg a testünket is elfordítjuk. Ezáltal a csigolyák kis ízületeinek tokját és szalagjait éri túl nagy inger. Ez viszont az izomzat reflexes feszüléséhez vezet. Az itt futó idegek izgalmi állapota (nyomása, esetleg gyulladása) is felléphet.Lumbágót okozhatnak a kis csigolyaizületeken előforduló kopási jelenségek is, amelyek ezeknek az izületeknek a hibás állását eredményezik. Ilyen esetben is húzódások, izomfeszülések következhetnek be. Ha bizonyos időközönként újra meg újra megismétlődnek a fájdalomrohamok, a csigolya közti porckorong előesése lehet az ok.Az isiászos rohamot rendszerint a porckorong kiboltosulása, vagy előesése idézi elő. Ilyenkor a porckorong nyomja az ülőideg egyik gyökerét, amely az

    előzmény:
    Byba (1)
    2005-09-17  18:51
  10. 2005. szeptember 17. 19:2811.

    az ülőideg egyik gyökerét, amely az ágaival az ágyéki gerincoszlop és a keresztcsont magasságában lép ki a gerinccsatornából.Mit tehetünk?Az akut fájdalomroham alatt legjobb, ha lefekszünk. Keressük meg azt a testtartást, amely a legkevésbé fájdalmas. Próbáljuk meg „lépcsőszerű” fekvéssel tehermentesíteni a porckorongokat: a hátunkon fekve hajlítsuk be derékszögben a csípő és térdizületet és a lábszárat helyezzük vízszintesen, néhány egymásra rakott párnára, vagy megfelelő magasságú habszivacs kockára. Maradjunk mindaddig fekve, amíg eltudjuk viselni. Ha fájdalmak lépnének fel, változtassunk a testtaráson.A fájdalom enyhítése érdekében fájdalomcsillapító gyógyszert is szedhetünk. Sokféle külsőleg használható krémek, oldatok is hatásosak lehetnek. Ezek a bőrön át felszívódva nemcsak fokozzák e helyi vérellátást, hanem a fájdalmat is csillapítják.Nagyon heves fájdalmak esetén okvetlenül forduljunk orvoshoz. Ugyancsak orvosi vizsgálatra van szükség, ha érzészavarok, vagy bénulásos jelenségek lépnek fel, illetve ha a hólyag, vagy a végbél működési zavarát tapasztaljuk.Mit tegyünk derékfájás ellen?
    Akiknek sok üléssel járó munkájuk van, naponta néhány percet szánjanak az irodában is mozgásra.- Nyújtsák ki karjukat vállmagasságban előre, kulcsolják össze kezüket, majd fordítsák tenyerüket kifelé.- Nyújtsák ki karjukat jó messze előre, úgy hogy ropogjanak az ízületeik.- Karjukat hátrafelé és lefelé nyújtsák le, majd emeljék fel újra. Végezzék el tempósan a gyakorlatot.- A széken ülve lábaikat nyújtsák előre, majd karjukat nyújtsák ki hátrafelé.- Álljanak fél lábra, és a másik lábukat hátrafelé emeljék fel. Ezután szinte egyenes testtartással fogják meg felemelt lábukon a bokájukat. Ezt váltott lábakkal ismételjék meg.- Álljanak egyenesen, majd nyújtsák előre a karjukat. Végezzenek karkörzést hol előre, hol hátra.- Egyenesen álljunk, vízszintesen előre nyújtott karokkal, majd egyik, másik lábunkat emeljük fel, megérintve a kezünket. Otthon folytathatjuk az edzést.- Próbálkozzunk az expanderrel, mert ez karizmainkat tartja formában.- Üljünk törökülésben a szőnyegen, testünket hajlítsuk jobbra, balra, hajladozzunk így.- Ha vásárolunk egy nagyméretű, orvosi célokra gyártott labdát, ülőizmainkat tarthatjuk formában. Az állandó ülés ugyanis megrövidíti ülőizmainkat, ami csípőtáji és felső combban érzékelt fájdalmat okoz. A labdára üljünk rá laza testtartásban, talpunkat a földre téve. Karunkat nyújtogassuk felfelé. Mindig egyenes legyen a hátunk.- A magas sarkú cipő nagy terhet ró a gerincoszlopunkra, így csak ritkán viseljük.- Az ágyunk matraca sem legyen túlságosan puha, mert akkor nem eléggé támasztja a pihenő gerincet. Ennek következményeként az izmok szintén megmerevedhetnek és fájhatnak.

    előzmény:
    Byba (1)
    2005-09-17  18:51
  11. Torolt_felhasznalo_450329
    Torolt_felhasznalo_450329
    2005. szeptember 17. 19:4212.
    Anyukámnak 1 hónapja csípődött be a dereka, de annyira, hogy minden apró mozdulat fájt neki. Pihent vele és jobb lett. De elment orvoshoz is, Mydetondt írt fel és Flektor tapszaszt. Flektor nevű gyógyszer létezik porban is, és tényleg hatásos, de csak orvos írhatja fel. B vitamint is ajánlatos szedni. Míg nem jtusz el orvoshoz addig szedj fájdalomcsillapítót!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. Torolt_felhasznalo_844247
    Torolt_felhasznalo_844247
    2005. szeptember 17. 19:5513.
    Köszi a hozzászólásokat. Dokihoz nem szeretnék menni, most kezdtem újra dolgozni két hónaP táppénz után. Most igazán nem mehetek el újra. Amúgy ülőmunkát végzek , ami nem javít a helyzeten. Párom próbált délelőtt "lógatni", 20 centivel nagyobbb nálam, de olyan fájdalommal járt, hogy.......most már csak falon kapaszkodva támolygok el  avécéig is, szinte végig vonbyítva az utat. Nem kellemes Mindenestre mindjárt leteszem a kis csapatot(vagy inkább leteszik magukat), aztán kipróbálom az asztalt,a a lépcsős fekvést ha kell, még  akertbe is kimegyek "lógni", csak múlna már el! 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2005. szeptember 17. 19:5914.
    Mi lenne, ha a párod elmenne a patikába, elmondaná, miről van szó, és ott kapna megfelelő fájdalomcsillapítót, kencét, akármit? Van éjjel-nappal nyitva levő ügyeletes, most, hogy beesteledett...
    előzmény:
    Byba (13)
    2005-09-17  19:55
  14. Torolt_felhasznalo_295146
    Torolt_felhasznalo_295146
    2005. szeptember 17. 20:0915.
    én multkor ültem az ágyon és amikor fel akrtam állni nem tuttam kinyújtani a lábam.aztán visszafele húztam és nagy nehezen kiakadt az ide de nagyon rossz volt.és én csak 13vok.nemotm hogy lehet-e erre valamilyne gyógyszert szedni
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  15. Torolt_felhasznalo_295146
    Torolt_felhasznalo_295146
    2005. szeptember 17. 20:1216.
    nincs mese bybia.doktornéni.elhívjátok telefonon és kijön.nem tudsz mit csinálni.lehet hogy bevisznek a kórházba és 2 nap alatt hejrehozzák.igy meg egy csomó ideig csak bénáskodsz vele meg szenvedsz meg minden.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2005. szeptember 17. 20:1317.
    A csodát azért ne várd, ezzel jövő héten nem fogsz dolgozni, ha mégis, csak rosszabb lesz! Akkor majd jöhet a gerincbe adott Lidocain-blokád...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. Torolt_felhasznalo_844247
    Torolt_felhasznalo_844247
    2005. szeptember 17. 20:1918.
    ne ijestztgess, rettegek a tűtől.
    előzmény:
    Antalbaba (17)
    2005-09-17  20:13
  18. 2005. szeptember 17. 20:2019.

    Szia!

    Mindenképpen pihentetni kellene. Néhányszor már nekem is volt, legutóbb Anyukámnak. Ha orvoshoz mész, sokat akutan nem tud tenni, max fájdalom csillapító és izomlazító, de az igazi terápia a fektetés. Elméletileg oldalt, vagy háton derékszögben felhúzott lábakkal kell feküdni, kemény aljzaton, ez gyakorlatilag is a legjobb, amennyire emlékszem. Anyummal úgy csináltattam, hogy egy székre rakta fel a felhúzott lábát,a lábszára volt a széken és közben a padlón feküdt. Ha nagyon fáj, kihívhatod az ügyekletet is, azért vannak, tőlük szintén izomlazítot kapsz fájdalomcsillapítóval izomba injekcióban, ez Anyumnak sokat segített. Azonban ha továbbra is zsibbad a lábad,és nem javul a fájdalom és mozgáskorlátozottság, mindenképpen menj el orvoshoz, aki majd egy gernicröntgent csináltad és kiderül, hogy nincs-e esetleg sérved. Bocsi, ha okoskodónak tüntem, kb 1 év múlva orvos leszek  

    előzmény:
    Byba (1)
    2005-09-17  18:51
  19. 2005. szeptember 17. 20:3120.
    Kedves Byba! Sajnos 30 nekem évvel ezelött jött ki elöször, ugy, hogy lehajoltam, és ugymaradtam. Sok-sok évig nagyon jót tett a leakasztott ajtór fekvés. Ugyanis akkor kinyílik a csigolya, és a közéje csipődött ideg kicsuszik. Semmi ficánkolás a keményen, de ajánlott rajtamaradni 1-2 órát. Utána még érzékeny lesz egy darabig, óvatosan kell mozogni. Aztán ajánlom, hogy keress magadnak egy jó masszőrt, mert megfázás is előhozhatja, és a masszirozás egy jó megelőzés. Kéthavonta massziroztatom, és hála istennek azóta nem jön ki. Pegig én tudom, hogy mennyire fájdalmas.  
    előzmény:
    Byba (1)
    2005-09-17  18:51
  20. Torolt_felhasznalo_707293
    Torolt_felhasznalo_707293
    2005. szeptember 17. 20:4521.
    Szia! Nálunk ez gyakori a családban. Vegyél be fájdalomcsillapítót és feküdj nyugodtan! Pár nap alatt elmúlik. De lehet hogy már holnapra teljesen jól leszel.
    előzmény:
    Byba (1)
    2005-09-17  18:51
  21. Torolt_felhasznalo_844247
    Torolt_felhasznalo_844247
    2005. szeptember 17. 21:1222.
    épp az asztalon próbáltam feküdni. Mit ne mondjak, negyed óra kellett lemászni róla.  Hát, adná az ég, hogy igazad legyen és holnap már ne legyen semmi bajom. Köszi! 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_707293 (21)
    2005-09-17  20:45
  22. 2005. október 17. 09:4323.

    Masszázs!

    Mo-on:06203504207

     Bécsben:00436509404748 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. Torolt_felhasznalo_702558
    Torolt_felhasznalo_702558
    2007. március 5. 15:2224.

    Szia Andi!

     

    Most találtam meg a fórumban a problémádat.Én most 35 hetes terhes vagyok, és tegnap történt a baj.Bár nem olyan súlyos, hogy nebírjak mozogni, de azért érdekes jelenség vagyok.

    De valahogy én is azt gondoltam, hogy felesleges dokihoz mennem, mert sokmindent úgysem tud velem kezdeni.Így pihenek.

    Inkább arra lennék kíváncsi, hogy ennek ellenére simán ment a szülés,és addigra teljesen elmúlt a fájdalmad?

     

    köszönöm, ha megosztod velem!

    Brigi

    előzmény:
    andi.feher (5)
    2005-09-17  19:08

Címlap

top