Keresés a fórumban

Ausztriai magyarok
Több Szabadidő topik »
»

Üdv. Ausztriai Magyarok!

Biztos van már néhány külföldi magyaroknak szóló topic itt, de – ahogy biztosan Ti is észrevettétek már – a régi fórumokba általában nem olyan könnyü becsatlakozni.

Rólam annyit, hogy év elején költöztem Felsö-Ausztriába, Welsbe. Szeretek itt élni, sikerült teljesen beilleszkednem, az egyetlen ami hiányzik, az néhány ismerös / barát.

Szóval úgy gondoltam, talán vannak mások is hozzám hasonló helyzetben, akik (Felsö-)Ausztriában élnek és ismeretségeket / barátokat keresnek, vagy akár csak beszélgetni, tapasztalatot cserélni szeretnének; esetleg kérdésük / problémájuk van. De akár jó programajánlatokat is megoszthatnánk egymással!

Remélem minél többen csatlakoztok és sikerül kialakitanunk egy jó kis társaságot itt!

 1. 2009-11-23 16:112.

  Szia!

   

  VAn egy lány, aki szervez programokat Wels-től 30 km-re. 

   

  http://magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1589&forum=6&10

   

  Itt megtalálhatod.

   

  Magam gráci vagyok. 

   

  Üdv :-)

 2. 2009-11-23 16:163.

  Köszi a liket pago!

   

  Ha van kedved mesélj egy kicsit magadról! Mennyi ideje élsz Ausztriában? Hogy sikerült beilleszkedni, mi a véleményed az osztrákokról stb.

  2009-11-23  16:11
  pago (2)
  előzmény:
 3. 2009-11-23 16:204.

  8,5 éve élek itt, Bécsben éltünk először, 5 éve költzötünk ide. Nekem a férjem is magyar és nagyon jó közösségre, sok barátra leltünk.

   

  Osztrák barátunk kevés van, de aranyosak és befogadók. 

   

  Mi nagyon jól érezzük magunkat. Azzal a szándékkal jöttük, hogy letelepedünk, nem akartunk és nem is akarunk már visszaköltözni. Sikerült beilleszkednünk, megvan mindenünk, amit kerestünk, amikor ideköltöztünk.

   

  Te hogy érzed magad? 

  2009-11-23  16:16
  krimhilde (3)
  előzmény:
 4. 2009-11-23 16:215.

  Felébredtek a gyerekeim, megyek. De holnap ismét benézek.

   

  Szép estét!

  2009-11-23  16:20
  pago (4)
  előzmény:
 5. 2009-11-23 16:466.

  Nekem anno az iskola, késöbb pedig a párom révén volt alkalmam megismerni Burgenlandot és Bécset, majd ezév elején következett a költözés Welsbe, mivel a páromat ide szólitotta a munkája. Szerencsére még idöben sikerült elintézni nekem a papirokat, mert szerintem a jelenlegi gazdasági helyzetben már jóval nehezebb lenne munkavállalási engedélyt kapni.

   

  Szeretek itt élni és eszembe se jutna már visszamenni Magyarországra. Viszont nagyon nehéz barátokra lelni úgy, hogy a környéken egyikönknek sincsenek se rokonai, se ismerösei. Igazából ez az egyetlen dolog, ami még hiányzik ahhoz, hogy "kerek legyen a világ".

   

  Nekem sincsenek rossz tapasztalataim az osztrákokkal kapcsolatban (kivéve a középiskolai éveket, de az már ugye régen volt és a "gyerekek" valahogy sokszor kegyetlenebbek szoktak lenni egymáshoz, mint a felnöttek).

  Szerintem az osztrákok befogadnak bárkit, aki megtanulja a nyelvüket és aki hajlandó beilleszkedni.

   

  Mennyi idösek a gyerekeid?

   

   

   

  2009-11-23  16:20
  pago (4)
  előzmény:
 6. 2009-11-24 13:468.

  Hasonló véleményen vagyunk. Akin látják, hogy igyekszik elsasájítani a nyelvüket, azzal befogadók.

   

  Munka kérdés: valóban szerencséd volt, hogy kaptál munkát, ezek szerint olyan területen dolgozol, ahol keresett vagy :-)

   

  Nagyon sokan keresnek meg Mo-ról, hogy segítsek munkát találni. Jelen helyzetben senkit sem tudok biztatni. Örülünk, ha a már megszerzett munkahely megtartható...

   

  Remélem azért barátokra lelsz. Mindenütt vannak magyarok, de a bécsi barátasink pl osztrák barátokra leletek. Nekünk itt egy német család volt jó kapcsolat, csak sajnos ők hazaköltöztek.. Mondjuk itt Grácban elég élénk magyar közösségi élet folyik, már ami a kisgyerekes programokat illeti. Innen van rengeteg barátunk is. Most épp a Mikulásünnepet szervezem, előre láthatóan 60 gyerek jön.

   

  Van egy kisfiam, ő 4 éves, a kislányom pedig 1. 

   

  Milyen gyakran utaztok haza?

   

   

   

   

  2009-11-23  16:46
  krimhilde (6)
  előzmény:
 7. 2009-11-24 15:049.

  jaj de örülök, hogy legalább Te irsz!

   

  Igazándiból sok szerencse is kellett a munkaszerzéshez, de az a lényeg hogy sikerült!

   

  El tudom képzelni, hogy a sok leépités után most még kevesebb esélye van az embernek. Egyrészt mert kevesebb a szabad állas, másrészt pedig a munkavállalási kérelmeket is valószinüleg szigorúbban birálják el. Én az elsö fél évben végig azon imádkoztam, hogy nehogy elbocsássanak, mert akkor itt ugye munkanélküli segélyre se lett volna jogosultságom.

   

  Rátapintottál egyébként a problémára: a legtöbb programot ugyanis föleg (kisgyermekes) családoknak szervezik az itteni magyarok is, ami biztosan szuper a résztvevöknek és nagyon könnyen kialakulnak igy ismeretségek / barátságok is. De sajnos az ilyen programok részemröl (gyerek hiányában) problémásak.

   

  Az elmúlt hetekben folyton azon gondolkozom, hogy vajon hol találhat az ember egy idegen városban új barátokat. De a párommal valahogy sosem kerülünk olyan helyzetbe, hogy megismerkedhetnénk új emberekkel, pedig járunk tánciskolába stb.

   

  De jó a gyerekeidnek, ök már két nyelven fognak felnöni!

   

  Ti egyébként jól tudtatok már németül, amikor kijöttetek?

   

  Én szerintem soha életemben nem fogom elfelejteni az elsö napomat a suliban. Egy büdös kukkot nem értettem abból amit a többiek beszéltek. De persze honnan is tudhattam volna elötte, hogy a burgenlandi dialektus "kicsit" más lesz mint a Hochdeutsch...

   

  Általában 5hetente szoktunk Magyarországra menni, mert rendszeresen Sopronban intézzük a "szépitkezést", illetve nagyon kedves barátaink is laknak a környéken, ilyenkor öhozzájuk is mindig benézünk.

  Autóval kb. 3 óra az út, ami annyira azért már nincs közel.

   

  Ti jártok haza rendszeresen?

   

   

  2009-11-24  13:46
  pago (8)
  előzmény:
 8. 2009-11-25 14:2910.

  Szia4

   

  A tapasztalatunk a kapcvsolatalakításban a következőp violt. Érdekes módon a gyerekprogramok hoztak sok embert, oda előzetes aggodalmak nélkül kapcsolódnak be az emberek. A másik ilyen hely, ahol bioztos szíves fogadtatásra számítanak az újak, az a mise. 

   

  Fiatal pároknak itt Grácban sincs sok lehetőségük ismerkedni, a filmklub megy, oda járnak fiatalok, de a táncházba új házaspárok nem nagyon jönnek. Kultúrásil programokon nem nagyon ismerkednek, tehát azoknak, akik szeretnének barátokra lelni, de nincs gyerekük, nagyon nehéz.

   

  Azért van pár olyan barátunk, ahol nincs még gyerek, de esténként összejövünk nálunk és tudunk beszélgetni. 

   

  Az ismerőskeresést pedig nem szabad erőltetni. Eleinte mi is tudatosan kerestük a kapcsolatokat, és bizony csalódottak voltunk. Aztán egy idő után valahogy elindult és most nagyon aktyív közösségi életet élünk. Mondjuk belefolytunk az itteni magyar programok szervezésébe és a háttérmunkákba, férjem csinálta a honlapot, újságot szerkesztünk, de jól érezzük magunkat, hioszen a rengeteg munka mellett ott az öröm, hogy mennyi barát vesz körül minket. De éveken át mi is kerestük a társaságot!

   

  3 óra hazaút: nyári időszakban majdnem hetente megtesszük, mert a Balatonhotz járunk. De a családhoz mi sem igazán megyünk, inkább jöjjenek, akik kíváncsiak ránk. Otthon mindebónt felszámoltunk, eladtunk. Szülőkhöz mehetnénk, de már macerásnak tartjuk. Viszont a Balatonnál szoktunk a családdal is találkozni.  Most lesz az első karácsony,  amikor egyáltalán nem utazunk haza.

   

   

  2009-11-24  15:04
  krimhilde (9)
  előzmény:
 9. 2009-11-25 14:3311.
  Bocsánat a sok elütésért, kislányommal az ölemben nehéz írni :-)
  2009-11-25  14:29
  pago (10)
  előzmény:
 10. 2009-11-27 13:1912.

  Szia,

   

  én is Felsö-Ausztriában élek, Linz mellett egy kis faluban, de Linzben dolgozom.

  Három éve ismerkedtem meg a párommal, szerelem lett belöle és nagyon hamar itt kötöttem ki nála. Azóta már megvolt az eljegyzésünk is, jövöre házasodunk.

  Ö osztrák állampolgár, magyarul nem tud, csak szavakat, amiket tölem eddig eltanult, de nem könnyü és sokat nevetünk is!

   

  Én is átizgultam a munkavállalásival járó idöt, aztán egy év múlva már megkaptam a szabad munkavállalásit is, és van korlátlan tartózkodási engedélyem is. Így sok minden könnyebben ment, hogy a párom segített mindenben, intézkedett mindehol, csak megjelennem kellett, ahol elvárták - nyelvi problémáim nincsenek, csak a dialektussal küzdöm néha, de már ennyi idö alatt azt is megszoktam.

   

  A véleményem az osztrákokról megegyezik a tietekével, akin látják, hogy megtanulja a nyelvet, megpróbál beilleszkedni - és akar - azt befogadják, tisztelik a nyelvtudást, segítökészek - bizonyos határokig még közvetlenek is.

  Engem a párom családja, barátai, szomszédai is hamar befogadtak, de igazi barátnöm/-im itt kint még nincs/-enek.

  Eleinte engem is foglalkoztatott, de aztán rájöttem, hogy nem érdemes "ha már nem keresel, majd rádtalál" vígasztalom magam.

   

  Örülök, hogy rátok találtam ezen a forumon, remélem lesz folytatás...

   

  (általában csak hétközben érek rá írni, a hétvégék mindig zsúfoltak, nem jutok gépközelbe)

   

 11. 2009-11-28 17:4013.

  Szia Cicafalva!

   

  Örülök, hogy csatlakoztál hozzánk!

   

  Ami a magyar nyelvet illeti, nálunk is hasonló a helyzet. De az én párom nem is nagyon igyekszik megtanulni, pedig mi több mint 4 évig Magyarországon éltünk mielött végül itt kötöttünk ki! Bár mondjuk meg tudom érteni, mert a magyar nyelv piszkosul nehéz.

   

  Ti hol ismerkedtetek meg?

   

  Nekem most lesz esedékes az engedélyem meghosszabbitása, remélem én is megkapom a szabad munkavállalásit!

   

  Voltatok egyébként már karácsonyi vásáron idén?? Mivel mi a belvárosban lakunk, igy szabályosan körbe lettünk rakva karácsonyi standokkal! (Ami igencsak veszélyes, mert az epernyárs csokibevonattal baromi finom és pont az oldalkapu elött árulják! Nyam-nyam...)

   

  Na most megyek, mert már korog a gyomrom!

   

  U.I: Amúgy a cica csak véletlenül szerepel a nevedben, vagy esetleg van is macsekod?

   

   

  2009-11-27  13:19
  cicafalva (12)
  előzmény:
 12. 2009-11-30 09:0314.

  Szia Krimhilde!

   

   

  Mi a munkánkon keresztül ismerkedtünk meg, ö egy osztrák cégnél dolgozott, akik egy magyar cégtöl vásároltak félkész elemeket én pedig ennél a cégnel voltam német nyelvü kapcsolattartó. Sokat dolgoztunk együtt, szinte napi kapcsolatban voltunk, így aztán néha többet is megtudtunk egymásról..... ö is egyedül, én is egyedül, szimpatikus is volt, én is neki..... a többit már tudod....

   

  a nyelv tényleg nagyon nehéz nekik, föleg a dupla mássalhangzóink és a különbség az ékezet nélküli és az ékezetes magánhangzók között.... de ö akar én pedig türelmesen elmagyarázom akár tizedszer is miért más... el sem tudja képzelni, hogy ne tanuljon meg kommunikálni, mert zavarja, hogy vannak emberek a környezetünkben akikkel nem ért szót, de nagyon szeretne - pl. Mo-i szomszédok, barátaim..stb. kézzel-lábbal vidám dolog, de nem elégíti ki. Érdekes pl., hogy, ha én magyarul beszélek, akkor nagyjából érti miröl van szó, tud követni mikor miröl beszélünk...

   

  A hosszabbításért ne aggódj, meg fogod kapni, még nem hallottam olyat, aki az egy év után ne kapott volna szabad munkavállalásit. čn magam is intéztem már egy-két kollegámnak. Még olyanok is megkapták, akik egy kukkot sem beszéltek németül - én "fogtam a kezüket" az AMS-nél.

   

  A nevemben a cica a lakhelyemre utal,szinte minden szomszédunknak van cicája, de nekünk nincs - nemcsak cicánk, hanem semmilyen állatunk sem, mert szegény csak megbolondulna a sok egyedülléttöl. Szinte sosem vagyunk otthon, csak aludni járunk haza - reggeltöl estig a munkánk tölti ki a napunkat, este, ha hazaérünk csak vacsorázunk, rádiózunk- újságot olvasunk egy kicsit, aztán a tv elött már egyikünk hamarabb bóbiskol, mint a másik... a hétvégéken pedig mindig be vagyunk osztva - háztartás, család (anyukája, két nagynénije), egy-egy születésnap barátokkal és kb. havonta egyszer Magyarország (4-6 hetente). Föleg az ünnepnapok körüli idöszakokat használjuk ki, amikor nem csak megyünk és jövünk.

   

  Mi most a hétvégen voltunk karácsonyi vásárban, Linzben is és a falunkban is most a hétvégén volt megtartva - itt nincs állandóan, mint a nagyvárosokban. Szép volt, ittunk egy puncsot a szomszédainkkal...

   

  Te mit dolgozol? Jól érzed magad a munkahelyeden? Van osztrák barátnöd?

   

  Most már megyek, mert dolgoznom is kell valamikor...

   

   

  2009-11-28  17:40
  krimhilde (13)
  előzmény:
 13. 2009-11-30 14:4515.

  Szia Cicafalva!

   

  Bizony soha nem tudhatja az ember lánya, hogy hol és hogyan ismeri meg élete párját!

   

  Az én emberem meg sajnos azt nem tudja elképzelni, hogy ö megtanuljon magyarul. Igy mindig nekem kell forditani. Azt viszont sokszor ö is megérti, ha én beszélek. Valószinüleg azért, mert elég ha csak egy-egy szót, vagy nevet ért meg, abból ö már összekombinálja, hogy miröl beszélek.

   

  Ti egyébként egy cégnél dolgoztok a pároddal?

   

  Mi is havonta egyszer járunk haza (kb. ennyi idö alatt nö meg a hajam és a körmöm annyira, hogy "szépitészeti beavatkozást" igényeljen ). És idén nyaralni is Magyarországon voltunk.

   

  Ti hova szoktatok menni Magyarországon? Mi elsösorban Sopronba (régen ott éltünk) illetve Györbe (szüleimhez) szoktunk járni.

   

  A munkahelyemmel hála Istennek szerencsém volt. Jó a légkör és úgy érzem a kollégák is teljesen befogadtak, mégha néha akaratlanul is hibásan csúszik ki valami a számon (der/die/das nálam élöszóban néha csak az "ahogy esik úgy puffan"-elv szerint müködik...) Egyébként röviden összefoglalva egy mérnöki irodánál dolgozom, mint "Assistentin der Geschäftsleitung". Szerettem volna olyan cégnél dolgozni, ahol esetleg használhattam volna néha az anyanyelvemet is, de aztán végül nem igy alakult. Nem bánom, mert igy aztán tényleg éjjel nappal megy a német.

   

  Osztrák barátnöm sajnos egyáltalán nincsen, amit nagyon sajnálok mert sokszor jól esne az embernek, ha megoszthatná valakivel a gondolatait illetve véleményt cserélhetne egy barátnövel az élet kis és nagy dolgairól. Dehát ez van.

  A tánciskolából ismerünk egy-két embert, de velük sem járunk össze.

  Mivel nekem a párom sem idevalósi (ö eredetileg bécsi), igy elég nehéz új kapcsolatokat kialakitani.

  Neked gondolom a párod révén talán kicsit egyszerübb volt a dolog, vagy tévedek?

   

  Na most megyek én is folytatni a munkát!

   

  U.I: Ha egyszer lesz idötök, mi szivesen megmutatjuk nektek a welsi karácsonyi vásárt!

   

   

  2009-11-30  09:03
  cicafalva (14)
  előzmény:
 14. 2009-12-01 17:2416.

  Szia Krimhilde!

   

   

  Örülök a válaszaidnak, köszi.

   

  Igen, mi a párommal egy helyen dolgozunk, pontosabban mondva ö az én fönököm és én vagyok a " kaufmännische und technische Assistentin". Jelenleg ez egy teljesen új kirendeltsége egy német anyavállalatnak, szeptemberben nyitottunk. Most még csak ketten vagyunk, de jövö évtöl már lesznek új kollegáink.

  Az irodában ö a fönök, otthon pedig legtöbbször én. Szuperül megértjük egymást, mindig tudom, mit hogy akar, neki pedig ez tetszik, tudja, hogy bármikor számíthat rám.... és mostanra már az idö is bizonyított..... mi nem unjuk egymást, nem megyünk egymás agyára, minidg van mit megbeszélnünk, otthon nem beszélünk munkáról - eszünkbe sem jut, max. munkába menet, de hazafelé menet már otthon vannak a gondolataink. Sosem hittem, hogy ez létezik, és mégis....

   

  Én messzebbröl jövök, szinte Magyarország közepéröl. A szüleim Dunaújváros-Dunaföldvár környékiek, de a legjobb barátnömék pl. Budapesten laknak, így öket is amikor csak lehet meglátogatjuk.

  Szóval kb.4,5-5 órát autózunk hazáig, de szuper, mert az utolsó 20-30 km-ig végig autópályán tudunk utazni.

   

  A fodrászt-kozmetikát én is otthon intézem, mert össze sem lehet hasonlítani az itteni árakkal....

   

  Az "ahogy esik, úgy puffan"-elv nálam sem ismeretlen, nálam ugyanez a helyzet. Egyszerüen nem ér rá az ember lánya azon gondolkodni, hogy most jól mondja-e, vagy hibásan... az a lényeg, hogy folyamatosan és összefüggöen beszéljen az ember.

  Persze amikor kimondom, akkor rögtön felismerem, hogy ezt most hibásan mondtam és ha lehet, akkor javítok, de erre sincs mindig szükség, vagy idö.... írásban már más a helyzet... ott én is összeszedem magam - viszont ami még érdekes és megfigyeltem. Sokkal jobb a helyesírása, annak aki tanulta a németet és nem az anyanyelve. Nem tudom, megfigyelted-e már, vagy volt-e már példa rá, hogy töled kérdezték meg, hogy ez most jól van-e leírva.

  A volt munkahelyemen volt egy titkárnönk (ott anyagbeszerzö voltam) aki minden levelét odaadta nekem elöször átolvasásra, mert nekem hamarabb feltünt, ha valamit elírt.

  A párom is megkérdez néha egy-egy szót, vagy sokaknak pl. a kisbetüs és nagybetüs szavak okoznak gondot - ilyenkor egészen egyszerüen nyomtatott nagybetükkel írnak és nem használnak folyóírást... (föleg férfiakra jellemzö) - érdekes felfedezés volt

   

   Elöször én is olyan munkát kerestem, ahol a magyart is használhattam volna, de tényleg nem egyszerü, végül a volt munkahelyemen az akkori fönököm rajtam keresztül magyar szerelöket vett fel az építkezéseinkre, na akkortól már nem bánom, ha nem kell magyarul beszélnem. Persze hirtelen ahányan voltak, annyi gyerekem született, mert minden bajukkal és bánatukkal (és örömükkel is) engem találtak meg - persze fönök is adott néhány kellemetlen percet a fordításból kifolyólag.

   

  Most nálam is éjjel-nappal megy a német.... nekem sincs még igazi osztrák barátnöm, amit tényleg sajnálok, mert ahogy írod, jó lenne, ha lenne valaki, akivel meg lehetne beszélni mindent, és az élet nagy és kis dolgait. De szerintem ez még alakul... jelenleg ilyen téren két ember van, akivel tudok beszélgetni: az egyik a párom (aki persze nem barátnö, de barátnak a legjobb) a másik pedig az anyósjelöltem (aki szintén nem tud igazi barátnö lenni, mert hát csak harminc évvel idösebb nálam - mindent másként lát, ami önmagában nem baj - ezért is tudunk jókat beszélgetni)

   

  El is hiszem, hogy nehéz az ismerkedés, föleg, hogy a párod sem idevalósi - a bécsieket, amúgy is másnak tartják az itteniek, mint otthon a "pesti"  - más kategória. Az én párom született linzi, tényleg más - de ettöl még mindig nem nagyobb a baráti körünk. Persze rengeteg embert ismer, hatalmas szakmai ismeretségi köre van... a Te párod mivel foglalkozik? együtt dolgoztok?

   

  Nem akarok szemtelen lenni, de érdekelne, hogy milyen korosztályba tartoztok, mert azt már tudom, hogy gyermeketek az (még?) nincs.

  Az én páromnak van az elsö házasságából egy egyetemista lánya, de közös gyerekünk nincs, nekem nem is volt...

   

  A karácsonyi vásári meghívót köszönjük, még nem tudok választ adni - elképzelhetö, de mikor????

   

  Búcsúzom mára: szióka! 

  2009-11-30  14:45
  krimhilde (15)
  előzmény:
 15. 2009-12-01 21:2817.

  Szia Cicafalva!

   

  De jó Nektek, hogy együtt dolgoztok! Sokan mondják, hogy nem jó ha egy pár együtt is dolgozik (nem is mindenhol müködik...), de bizony megvannak az elönyei is. Pl.: pontosan tudod, hogy a másik mit akar.

   

  Mi nem egy helyen dolgozunk a párommal. Még anno Magyarországon lett volna lehetöségünk rá, de nem akartunk problémákat a többi dolgozóval (úgymond "a fönök idehozza a macáját"-alapon, pedig az egész nem is a mi  ötletünk volt, de mindegy). Ráadásul nekem akkor jó munkahelyem volt és nem is akartam volna kockáztatni.

   

  Most kifejezetten örülnék neki ha együtt dolgoznánk, mert pont ma volt egy kis összeszólalkozásom a kolléganömmel (pechemre ö a fönököm sógornöje). Már egy ideje vannak a személyemet illetöen olyan beszólásai, amiket nehezen viselek, és ma bizony elszakadt a cérna és kikértem magamnak a rólam tett megjegyzését. Erre ö természetesen jól megsértödött. Valahol sajnálom, mert tudom, hogy vannak magánéleti problémái (amiket mellesleg ö idéz elö a saját megkeseredett férfi- és világellenes gondolkodásmódjával), de egyszerüen már nem volt bennem elég türelem hogy tovább eltürjem hogy a saját frusztráltságát rajtam bosszulja meg. Szóval visszaszóltam neki és ezzel természetesen vérig sértettem (ami az ö esetében egyébként nagyon könnyen megy). Mert ö ugye a fönök feleségének (aki szintén a cégnél dolgozik) a huga és övele nem lehet csak úgy akárhogy beszélni...   Szóval most számithatok rá, hogy a hátam mögött fúrni fog engem. Óriási...

   

  Ne haragudj, hogy ezt igy most ráderesztettem, de valahogy kikivánkozott belölem. (a páromon kivül mással nem is tudnám megbeszélni a dolgot)

  Eddig nem volt probléma a kolléganömmel (bár mindig is türelem kellett a személyéhez), de az utóbbi idöben egyre frusztráltabb (pasiügy miatt) és minden mérgét rajtam vezeti le. Bármit mondok, mindent addig csür-csavar, amig a végén valami negativat hoz ki belöle, amit se én se más se nem mondott, se nem gondolt.

  Úgyhogy most emiatt az egész történet miatt kutyául érzem magam és nem tudom mi tévö legyek vele.

   

  Na megyek, mert vacsi után még kicsit rendbe kell tennem a konyhát.

   

  Még egyszer ne haragudj, hogy ma "nem voltam témánál"! 

   

  A karácsonyi vásárra a meghivás áll, akkor jöttök, amikor Nektek jó! Mi meg majd úgy alakitjuk, hogy nekünk is jó legyen!

   

   Üdv.

   

  Krim

   

  2009-12-01  17:24
  cicafalva (16)
  előzmény:
 16. 2009-12-01 21:5118.

  Sziasztok!

   

  En is Ausztriabol jelentkezem, mar 12 eve elek itt, Baden mellett, NÖ tartomanyban. A ferjem osztrak, az ö reven kerültem ide meg 1997-ben, ket fiunk van es most egy honapja kezdtem uj munkahelyen dolgozni, 30 oraban.

  Egyebkent rengetegen vagyunk/voltunk itt a nlc-n ausztriai magyarok, nevezetesen az Ausztria topicon irtunk, de egy jo kis összeszolalkozas szetrobbantotta a topicot, nem tudom, ir-e meg oda valaki... Bar spec. OÖ-iekre nem emlexem, a legtöbben becsiek voltak, többekkel tartom is a (szemelyes) kapcsolatot.

   

  Szivesen beszelgetek veletek en is, ha barmire kivancsiak vagytok, csak kerdezzetek :-))

   

  Pago, rad jol emlexem, de te mar az Ausztria "szetrobbantasa" elött joval eltüntel... Arra viszont szinten emlexem meg, amikor a kisfiad született es meg egesz kicsi volt, akkor meg irtal az Ausztriara.

   

  Üdv. mindenkinek, Hexi

   

  2009-11-23  15:50
  krimhilde (1)
  előzmény:
 17. 2009-12-02 11:1219.

  Sziasztok!

   

  Én Karintiából jelentkezem. (Klagenfurt)

  Lassan 3 éve élek itt, aupairként jöttem ki, 0 némettel :)

  Aztán megismertem a páromat (az aupairként "nevelgetett" srácaim unokatesója) és ittragadtam.

  Munkát a Mekinél kaptam, hogy őszinte legyek, szörnyű... de valahonnan pénzhez kell jutni... Most itthon vagyok a héten betegszabin, a lábaimmal már évek óta gondjaim vannak éshát ez a meló sem a legjobb nekik.

   

  Aug. óta élek együtt a párommal, és még csak 1 hónapja dolgozom, szörnyen nehéz, de megpróbálok kitartani, hogy megkapjam az állandó munkavállalásit.

  Nem sok barátunk van, leginkább külföldiek, aranyosak, jó lenne velük rendszeres kapcsolatot tartani, de az én munkaidőm azt is szinte kizárja, hogy a párommal rendszeres kapcsolatot tartsak.

   

  2009-11-23  15:50
  krimhilde (1)
  előzmény:
 18. 2009-12-02 11:3120.

  Szia Hexilein!

   

  Örülök, hogy csatlakozol hozzánk!

   

  Miért robbant szét az Ausztria topic? Belenéztem az utolsó pár hozzászólásba, de valószinüleg vissza kéne mennem a régebbi hsz-ekig hogy kideritsem az okokat.

   

  Mesélj, hogy tetszik az új munkahelyed? A két kisfiad ezek szerint oviba jár, ugye?

  2009-12-01  21:51
  hexilein72 (18)
  előzmény:
 19. 2009-12-02 11:4421.

  Szia mooni!

   

  Szép helyen laksz Te is!!

   

  De egyébként akárhova megyünk Ausztrián belül, valahogy mindig azon gondolkodom, hogy milyen szép és változatos a táj.

   

  Gondolom, akkor magyar családnál voltál au-pair, ha 0 némettudással jöttél ki. De ezek szerint azóta már nincs gond a némettel!

   

  A Mekibe dolgozni tényleg kemény lehet.

  De kitartás! Késöbb keresel majd másik helyet, ha már meglesz a szabad munkavállalásid! Egyébként eredetileg mi a végzettséged?

   

  2009-12-02  11:12
  -mooni- (19)
  előzmény:
 20. 2009-12-02 12:1322.

  Szia Krimhilde,

   

   

  jól tetted, hogy beszóltál a kolleganödnek, ne is hagyd magad, mert a fejedre nönek..... attól még, hogy ö ide született semmivel sem különb Töled. Persze tudom én is egy darabig nyel az ember, de aztán tényleg, ha eljön a pillanat ki kell használni.... az lehet hogy fúrni fog, de csak akkor, ha talál partnert is hozzá - már csak attól függ, a növére mennyire hasonlóan gondolkodik, vagy mennyire ismeri a hugát....

  Ebböl a szempontból tényleg jó, ha egy cégnél dolgozik az ember a párjával.... akkor az ilyenek is meggondolják, miket mondanak - az osztrák pasik kiállnak a feleségeik mellett (én ezt tapasztalom).

  Nekem volt a korábbi munkahelyemen egy cseh kolleganöm, kisegített az irodában, de csak pár órában, mert annak ellenére, hogy 18 éve él Ausztriában csak törve tanulta meg a nyelvet, abból is a dialektust,tehát az írás- olvasás nem volt erössége (bár a 4 gyereke mellett megtanulhatta volna, ha odaül velük leckét írni - véleményem) Na arra jó volt, hogy a postát kezelte, kéz alá készített dolgokat, dokumenaciókat másolt, néhány egyszerübb excel-feladatot elvégzett - Na ez a csaj tudott kavarni.....

  szeretett tipikusan kurvásan öltözködni, utánozta a titkárcsajt mindenben. Ugyanúgy öltözködött(volt hogy mindketten ugyanabba voltak felöltözve), szökítette a haját, még  meg is hosszabbítatta, hogy minél több legyen a hasonlóság... én csak szemlélö voltam, ök meg összenöttek barátnökké..... én néha figyelmeztettem jóindulatúlag a titkárcsajt, hogy nem vetted észre...??? de sokáig nem akart felnyílni a szeme.

  Történt egyszer, hogy csak mi hárman beszélgettünk a cég jövöjéröl, ami akkoriban nem állt igazán fényesen, többé-kevésbé én is lemondtam a véleményemet a fönökröl, mi az, amit szerintem rosszul csinál (a fönökünk akkor éppen síelni volt a családjával). Aztán, ahogy letelt a fönök szabadsága, pár nap múlva azon vettük észre magunkat, hogy 4-en ülünk a fönöki irodában és számon vagyunk kérve-ki mit mondott - szerinted honnan tudta meg...

  A titkárcsajnál, csak akkor kattant,(mert attól fogva, ahol lehetett csak fúrtam), amikor ö mondta el a véleményét az egyik szerelöröl, aki szintén cseh volt, és az illetö fél órán belül megtudta miröl volt szó az irodában kettejük között.  - Ekkor sikerült megszabadulni ettöl a "kigyótól" - bocs a kifejezésért, de tényleg az volt...

   

  Szóval ne búsulj, minden csoda 3 napig tart, és a fönökök nem szívesen cserélnek asszisztenst....

  de ezt megint érdekesnek tartom, az osztrákok szeretik a családi vállakozásokat. Én is tudok több családról, akik egy helyen dolgoznak, teljes egyetértésben és kiegészítik-segítik egymást, csak Mo-ra jellemzö ez a "fönök macája"  - mert tudjuk az írígység egy magyar népbetegség...

   

  A másik pedig, hogy ezek az osztrák nök szintén egy külön kategóriát alkotnak - tisztelet a kivételnek, de a nagy jólétükben, már azt sem tudják mit akarjanak.... nekem ez pl. életem nagy szerencséje... a párom volt felesége 25 évnyi házasság után rájött, hogy nem akar így tovább élni, kiköltözött egy csodaszép - nagy házból, ahol luxus körülmények között tengtek napjai, (dolgozni is csak félállásban járt - bár nem voltak rászorulva). Jól kifosztotta a páromat, aztán lelépett és arra várt, hogy a pasi majd a küszöbén csúszva- mászva visszakönyörögje magát (káposzta is, meg a kecske is - ismered..).... na ezt jól benézte, mert egy: a párom nem ebböl a fajtából való, kettö: egy év után megismert engem, aki boldogan költözött be abba a luxusba, ami neki már nem volt elég...... és most szegény még boldogtananabb.... majd ha ráérek sajnálni is fogom.....

  Na, nekem erröl a nöröl vannak ilyen gondolataim, mint amiket Te a kolleganödröl írtál...

   

  Most mennem kell vissza dolgozni, de várom, mik a fejlemények  - szurkolok neked.

   

  Még nem írtad, hogy jöttetek össze...

  2009-12-01  21:28
  krimhilde (17)
  előzmény:
 21. 2009-12-02 13:0823.

  Szia!

   

  Nem magyar családnál voltam, osztráknál. Az elején kézzel-lábbal és pár angol szóval kommunikáltunk, aztán csináltam sorban a német tanfolyamokat.

  A végzettségem? Vendéglátó-szálloda szakos közgazdász, Pénzügyi-számviteli ügyintéző és Banki szakügyintéző...

   

  Igen, a hely, ahol lakom, gyönyörű, rengeteg tó, hegyek, mesés... :)

  2009-12-02  11:44
  krimhilde (21)
  előzmény:
 22. 2009-12-02 13:2924.

  Szia mooni!

   

  Ezzel a végzettséggel szerintem biztosan fogsz tudni jó állást kapni! Csak ugye a jelenlegi gazdasági helyzet sajnos nagyban megneheziti a munkakeresök helyzetét. És ha már meglesz a szabad munkavállalásid, akkor az esélyeid is jobbak lesznek egy munka megpályázásánál.

   

  Fénylö viztükrü tó, a háttérben hófedte hegycsúcsok... Pont ez az ami nekem is annyira tetszik!

   

   

  2009-12-02  13:08
  -mooni- (23)
  előzmény:
 23. 2009-12-02 13:2924.

  Szia mooni!

   

  Ezzel a végzettséggel szerintem biztosan fogsz tudni jó állást kapni! Csak ugye a jelenlegi gazdasági helyzet sajnos nagyban megneheziti a munkakeresök helyzetét. És ha már meglesz a szabad munkavállalásid, akkor az esélyeid is jobbak lesznek egy munka megpályázásánál.

   

  Fénylö viztükrü tó, a háttérben hófedte hegycsúcsok... Pont ez az ami nekem is annyira tetszik!

   

   

  2009-12-02  13:08
  -mooni- (23)
  előzmény:
 24. 2009-12-02 14:3926.

  Szia Cicafalva!

   

  Köszönöm, nagyon jól esik egy kis erkölcsi támogatás!

   

  Sajnos az a helyzet, hogy most nem engedhetném meg magamnak az ilyenfokú öszinteséget. (elvileg jövö hét környékén kéne benyújtani a cégnek az AMS-nél a munkavállalásim meghosszabbitására való kérelmet, ezt pedig az illetö hölgy növére intézi)

  Ráadásul hiába van nekem igazam, és hiába egy idegbeteg liba a kolléganöm, sajnos a körülmények miatt nekem kell alkalmazkodnom hozzá. És amennyiben megromlana a légkör, biztos hogy engem tennének felelössé érte, illetve inkább tölem szabadulnának meg, minthogy kérdöre vonják a nöt. Hiába, neki bebetonozott helye van a cégnél, nekem meg nem és az idö most nem alkalmas a munkahelyváltásra.

  Úgyhogy úgy döntöttem, hogy "megengedem" neki hogy megbocsássa a fiatalos meggondolatlan hévemet és úgy néz ki hogy bejött a számitásom.

  Ezt a csatát most feladtam, de a jövöben jobban fogom tudni, hogy hogyan kerüljem ki az ilyen helyzeteket és ez hosszútávon nekem fog kedvezni. A tapasztalat ugyebár felbecsülhetetlen érték...

  Nehogy már én legyek a gonosz pi**a, aki szegény magára maradt szomorú sorsú (a férje évekkel ezelött elhagyta, most meg a nös pasija döntött úgy hogy nem hagyja el a feleségét miatta) nöt nem tiszteli. Na szóval nem csinálok belöle mártirt, nem adom meg neki ezt az örömet. (Viszont oroszlán jegyben születtem és ennek megfelelöen nem erösségem a behódolás az azt nem érdemlök elött...)

   

  Az ilyen kolléganök a rémálmom! Régen csupa pasival dolgoztam együtt, ott soha semmilyen probléma nem volt! Pedig volt olyan hogy az akkori fönökömnek pl nem tetszett valami, de azt is mindig kultúráltan megbeszéltünk és nagyon jó volt a viszony közöttünk.

   

  Egyébként az én párom is olyan, ha valaki nem úgy viselkedik velem ahogy kéne akkor máris ott terem és a jó Isten irgalmazzon az illetönek... De az utcán is pl. ha jön valami feltünöen rossz arcú részeg alak velünk szemben, akkor azzonnal arra az oldalamra áll ahol az illetö elmegy mellettünk. Csak úgy a biztonság kedvéért...

   

  Ez az irigység tényleg sajnos jellemzö tulajdonsága a magyar embernek.

   

  Ahogy már emlitettem, Burgenlandban jártam középiskolába. Egyszer úgy adódott, hogy orvoshoz kellett mennem Magyarországon és ugye orvosi igazolásra volt szükségem az iskola részére. Mivel a rendelöben ki volt irva egy papirra, hogy igazolást csak ellenörzöbe irnak be, ilyen Ausztriában pedig nincs, mondtam a doktornönek hogy mi a helyzet és hogy tudna-e nekem külön papirra igazolást adni. Adott is, de közben az asszisztensnövel hangosan megtárgyalták, hogy a sok gazdag ember külföldre küldi a hülyegyerekét tanulni, hogy itthon ne bukjanak meg. Na bravó, egy intelligens felnött nö jól megmondta a magáét egy 15 éves kiscsajnak... Hozzáteszem, hogy az iskolába a kiemelkedöen jó felvételi eredményem alapján választottak ki (összesen 3 magyart vettek fel évente ilyen módon), anyám a kórházban volt adminisztrátor, apám meg közlekedési rendör volt. Szóval nagyon gazdagok voltunk, mondhatom...

   

  Egyébként itt sokan tényleg fel sem fogják milyen jól dolguk van. Lehet, hogy ezért van ennyi jól müködö "vegyes" kapcsolat?? Mert mi még tudjuk értékelni azt, ami igazán számit??

   

  Az én párom is átélte amit a Tiéd! Az exe addig nyavajgott, mig a ház felét a nevére nem iratta, fél évre rá meg lelépett úgy hogy egy fazekat nem hagyott hátra. Amikor évekkel késöbb a fiának végre sikerült kiharcolnia hogy az apjához kerülhessen, az anyja nem volt hajlandó odaadni se a gyerek ruháit, de még a srác fényképalbumát se!!!

   

  Mi akkor ismerkedtünk meg a párommal, amikor egy osztrák cég képviseletében Magyarországra küldték az ottani telephelyet irányitani. A cég ott bérelt neki szállást, ahol én is laktam. Szóval a szerelem gyakorlatilag házhoz jött! 

   

   

  2009-12-02  12:13
  cicafalva (22)
  előzmény:
 25. 2009-12-03 08:2827.

  Szia -mooni-!

   

   

  Örülök neki, hogy csatlakoztál, jó új emberkéket megismerni, és tényleg gyönyörü helyen laksz....

  ez ország már régóta a kedvencem volt, soha még álmomban sem gondoltam, hogy egyszer én is itt fogok élni.

   

  Sajnálom, hogy ilyen végzettséggel nem kapsz rendes munkát, de ne aggódj ez is megváltozik, mint minden. Itt is csak a kapcsolatok segítenek a jó helyekre bekerüléshez. Én sem tudom milyen munkám lenne, ha nem egy területen dolgoznánk a párommal. Sokmindent tanultam töle és folyamatosan tanít is, és ezzel persze biztosítja a helyemet is. Nekem rengeteg elönyöm van belöle, hogy egy a területünk - automata fix beépített tüzoltóberendezéseket tervezünk és kivitelezünk. Persze ö az agy, én meg az évek során már rengeteget eltanultam töle.

   

  Szóval kitartás, mert elöbb- utóbb neked is lesz szuper munkád! :)

  2009-12-02  13:08
  -mooni- (23)
  előzmény:
 26. 2009-12-03 08:4528.

  Szia hexilein,

   

  én nem ismerem az elözö topicot, de már egy ideje keresgéltem, hogy hol találhatnék hozzám hasonlóan Ausztriában élö magyarokat - most fedeztem csak fel a világnak ezt a kis csücskét.... örülök, hogy többen is vagyunk (persze sohasem gondoltam, hogy csak kevesen vagyunk, csak az utat hozzájuk nem találtam)

   

  12 év már szép idö, osztrák férj, két kisfiú - gratulálok. Gondolom kétnyelven nönek a gyerekeid, szuper. Van már állampolgárságod is? Hol házasodtatok a férjeddel, rám jövöre vár a nagy nap...:)

   

  Én is két nyelven nöttem fel, mert még a néhai NDK-ban születtem, ott voltam kisgyerek óvodás és suliba járni is ott kezdtem. Aztán visszaköltöztünk Mo-ra és a gimiig csak oroszul tanultam (akkor ezt kellett szeretni) A gimiben viszont már volt német, abból érettségiztem is, és van egy Rigo utcai középfokúm is még a régi fajta. Az egész életem során csak a hasznát látom, hogy többnyelvü vagyok....tényleg igaz, ahány nyelv, annyi ember!

   

   

  2009-12-01  21:51
  hexilein72 (18)
  előzmény:
 27. 2009-12-03 10:1429.

  Szia Krimhilde!

   

   

  Hát ez pech - pont ö intézi a papírjaidat - egyébként mehetsz magadtól is, nem kell ö hozzá, még a végén csak hosszabbítást intéz és a céghez köt vele... a Freizügigkeit nem Verlängerung, de gondolom ezt te is tudod.

  A volt munkahelyemen is csak hosszabbítottuk a fiúknak, majd ha megtanul németül és el tudja magának intézni a szabad munkavállalásit, akkor ugrálhat másik helyre menni dolgozni - ez volt az elv. ( bár én mindenkivel elmentemaz ams-be, aki megkért rá)

   

  Jól taktikáztál, büszke vagyok rád!A tapasztalat mindig jó dolog, beválik, föleg azokkal szemben, akik ennyire kiszámíthatóak.

  Gondolom ez a kolleganöd iszonyatosan boldogtalan és szereti sajnálni magát, valószínüleg még futni is jár, hogy a frusztrációját kifussa magából... (semmi bajom a sporttal, de nem az én területem)

   

  Egyébként érdekes, már én is megfigyeltem, hogy itt olyan ripsz-ropsz válnak el a házaspárok, az én környezetemben pl. szinte alig vannak elvált emberek. Akiket ismerek, mind több mint 20 éve házasok, az újság is tele van az ezüst- arany- és gyémántlakodalmakkal. Na, a kolleganöd pasija is csak a saját feleségét tiszteli, ma másik csak arra kell, amit otthon kevésbé kap meg, de ez még nem ok a válásra - talán csak olcsóbb, mint a piroslámpás ház. Valahol megérdemli, ha így hagyja magát "kínozni".

  Pasikkal dolgozni, mindig is másabb, mint ennyi nö között( körülöttem közvetlen egy sincs, a többi meg olyan messze, hogy örülünk egymásnak, ha nagy ritkán a munka miatt fel kell hívnunk egymást - persze a szaftos pletyikröl így lemaradok, de annyi baj legyen) - sokkal egyenesebbek, ahogy írtad kultúráltan intézik, de nem csak a nökkel szemben, hanem egymással szemben is. Az én párom pl. a munka során soha nem tegezödik senkivel, csak a magánéletben. A céges bulikon is megmarad a magázásnál, de sokkal szabadabban és ellazultan társalognak.

   

  Szomorú hallani, hogy ilyen sötét emberek vannak, ráadásul pont olyan, aki "tanult ember", de Te is tudod az intelligenciát nem az egyetemen tanítják.... az, hogy milyen egy más nyelven kell helytállni minden nap, azt nem tudja átérezni csak az, aki benne él - megint csak az írigység, ami elöször az eszembe jut (biztos a rögeszmém) - a kapu mindenki elött nyitva áll - vagy nem jól látom?

   

  Pontosan ezt gondolom én is, ezek a népek már teljesen elfelejtették, milyen másképp élni....mi meg ezt tudjuk értékelni....

  itt el sem tudják képzelni, hogy pl. egy turkálóba járjanak "új" ruhát vásárolni, söt én azt tapasztalom, hogy a KIK, az NKD, a C&A és H&M sem elég jók már, csak a butikáru - minél márkásabb, annál fontosabb.

   

  Na hát én olyan helyröl jövök Mo-ról, ami távolabb van az oszták határtól, itt már csak az Alföld van. Itt meg látom ezt a sok jó sorsút...

  Van a környékünkön minden évben tavasszal, nyár elején egy hétvége, amikor lomtalanítás van - a szöveg a szorólapon: segítsünk a szegény magyar családokon! Aztán eljön a hétvége és most már tapasztalatból tudom, hogy minden évben szinte ugyanazok járnak körbe az utánfutókkal, kisteherautóakkal. Elsö évben még fel is voltam háborodva, mert ezek a szegény magyarok szuper teherautóval közlekedö nem fehér magyarok, hanem csupa romákat láttam. Hát el voltam ámulva... most már a harmadik ilyen lomtalanítos napot értem meg itt és rájöttem, ezek legalább tesznek valamit azért, hogy pénzhez jussanak és képzeljétek ezek a roma férfiak, akik itt körbejárnak még németül is megtanultak, hogy kommunikálhassanak! Rendkívül udvariasak a lakókkal és tenyleg csak azt viszik el, ami számukra lett kikészítve.

  Aztán engem is egyre többen kérdeztek meg az ismeretségi körböl és a családból, hogy én ismerek-e olyat, akinek ezt, vagy azt elajándékozhatnának. Természetesen igent mondtam. Azóta mindig kapok ruhanemüt, különbözö használati tárgyakat, gyerekruhát, játékot, még bútort is, szóval a tartom magam a nagymamámtól tanultakhoz: "ha ütnek szaladj el, ha adnak fogadd el" 

  Így aztán én tavaly elhatároztam magam, hogy új hobbim lesz: a caritas.  Gyüjtögetek, gyüjtögetek, aztán ha megtalálom, kinek van mire szüksége, akkor azt megajándékozom vele. Most találtam egy biztos helyet a gyüjtött kincseimnek, felvettem a kapcsolatot egy volt osztálytársnömmel, akinek a férje egy gyerekotthon vezetöje ö pedig tanárnö ott. A falu, ahol élnek szintén elég szegény - tehát mindent olyanoknak tudok adni, akik szintén értékelni tudják és segítség nekik. Ettöl most sokkal jobban érzem magam, mert már kezdtem kételkedni, hogy már ezt sem tudják otthon sem értékelni.

  De mégis...

  Én ilyen formán használom ki, hogy a sorsom ilyen jóra fordult, pénzt azt nem tudok adni, de ilyen formán szívesen segítek, ha tudok.

   

  2009-12-02  14:39
  krimhilde (26)
  előzmény:
 28. 2009-12-03 12:1530.

  Sziasztok lanyok :-))

   

  Bocsi, hogy eltüntem kicsit, pedig szivesen beszelgetnek veletek, csak mostanaban nagyon turbulensek a napjaim, irto sok ez a 30 ora nekem igy a gyerekek (es 500 különora, zene, sport stb.) mellett... Az elözö helyemen csak 20 oraban dolgoztam, az pont idealis volt, ugy mar 2-re otthon voltam, most meg legtöbbször csak 3, 1/2 4-re, aztan kezdödik a 2. müszak a gyerköceimmel (sajnos nalunk nincs napközi, söööt, meg ebedet sem kapnak az iskolaban, igy majdnem minden nap masnapra elöre fözöcskezhetek :-().

   

  Cicafalva, Krimhilde, igen, ketnyelvüek a fiuk es mar sulisok mindketten, 8 ill. 10 evesek! A nagy mar gimis szeptembertöl, jajjjj, küzdünk rendesen, sokkal nagyobbak a követelmenyek es a tananyag, mint a Volksschuleban.

  Es Cicafalva, en is oroszt tanultam meg 8 evig a felsöben + a gimiben, van is belöle egy közepfokum - szinten Rigo utcai - meg nemetböl angolbol felsöfokuim vannak, nekem a nyelvek voltak mindig is az erössegeim. Külkert vegeztem aruforgalmi szakon egyebkent, de mar 1000000 eve (utanaszamolhattok, hany eves lehetek ;-)).

   

  Irjatok ti is kicsit reszletesebben magatokrol, hany evesek vagytok, milyen sulit vegeztetek, parotok hany eves, mivel foglalkozik stb., stb.

  En kezdem (aztan megint rohannom kell, van egy csomo dolgom eppen):

  Szoval:

  37 eves vagyok, Külkerre jartam, 12 eve vagyok itt kint, gyerköcök Oliver es Benjamin, 10 ill. 8 eves, ferj Gunther, elektromernök es egy nagy elektronikai ceg (TDK-Lambda) osztrak kepviseletenek a vezetöje, 45 eves. En pedig novembertöl a Novomatic nevü cegnel dolgozom (talan ismerptek, Europa egyik legnagyobb jatekautomatakat gyarto cege, a mienk az össze Admiral jatekkaszino is) a Licensing&Regulation nevü osztalyon, magyar ügyekkel, jatekautomatak hitelesitesevel is foglalkozom. Elötte meg egy pici kozmetikai cegnel voltam a nagyfönök jobbkeze, azt nagyon szerettem, de sajnos szarul ment a cegnek anyagilag es meg kellett valjanak tölem :-( Igy nyaron munkanelküli voltam, aztan összel több lehetösegem is lett volna es ezt a Novomaticot valasztottam - hat remelem, nem banom meg, majd kiderül.

   

  Most lepnem kell, de majd meg jövök, igerem, aztan vissza is olvasok reszletesen :-)

   

   

  2009-12-03  08:45
  cicafalva (28)
  előzmény:
 29. Torolt_felhasznalo_872627
  Torolt_felhasznalo_872627
  2009-12-03 22:1531.

  Szisztok!

   

  Örülök annak, hoy egy ,,élő"topikot találtam.

  Családommal (férj, 12 éves "kislány) februártól szeretnénk Grác mellé költözni. Papírok, lakás stb. intézése folyamatban...

  Mindennemű tapasztalatot, tanácsot szívesen vennék tőletek a leendő lakhelyemmel kapcsolatban.  Köszi!

   

 30. 2009-12-04 08:3532.

  Sziasztok!

   

  Hexi: igen, az Ausztria topikról eltűntem. Igazából sok dolog történt velünk, sűrű is volt az életem, a topikhoz pedig nem igazán tudtam érdemben hozzászólni. Az meg unalmas, ha csak magamról mesélek. Aztán Kinga mutatta, hogy mi történt a topikkal.

   

  Az elmúlt két évben házat vettünk, felújítottunk, megszületett a kislányom (édes, tündér, aranyos stb :-) ). Itt Grácban a közösségi életben is aktívan részt veszünk.

   

  A mai Mikulást én szervezem, 70 gyerek + család jön.

   

  Röviden ennyi. Rohanok is, még ezer dolgom van délutánig.

   

  Jövő héttől kicsit több időm lesz, akkor jelentkezem rendszeresen és rendesen vissza is fogok olvasni.

   

  Mindenkinek szép hosszú hétvégét!

   

   

 31. 2009-12-04 08:3733.

  Grác mellé az mit jelet?

   

  Üdvözlet Grácból: ) Ha kérdésed van, nyugodtan jelentkez!

  2009-12-03  22:15
  Torolt_felhasznalo_872627 (31)
  előzmény:
 32. 2009-12-04 13:3634.

  Sziasztok! Jöttem, hogy elpanaszoljam szívem bánatát.

  Felmondok....

  Már talán említettem, hogy nem bírja a lábam a munkát, de ettől függetlenül kitartottam volna.

  Ma viszont felhívott a főnökasszonyom, hogy holnap és holnapután be kell mennem dolgozni, meg mit képzelek, hogy betegállományban vagyok már 4 napja. Ilyet (szerinte) nem tehetek.

  Nos, ha ezt abban a formában közölte volna, hogy: "Ne haragudj, de pl sokan betegek a cégnél (vagy sokan vannak szabin, vagy vmi hasonló), hogy érzed magad, holnap-holnapután be tudnál jönni?"

  Akkor lehet nem húzom fel magam ennyire, de így nagyon mérges lettem.

  Azt mondta, holnap reggel még felhív, gondolkozzam el, hogy biztos, hogy itthon maradok-e.

  (lehet, ez azt jelenti, hogy ha itthon merészelek maradni betegszabin, már holnap felmond nekem- megteheti, próbaidő) 

   

  Szóval így áll a dolog, gondolkozom a Gewerbe-dolgon, még utána kell járnom, milyen ktg-ekkel jár. Vagy tudja valaki esetleg? Mivel jár, ha mellette nincs főállásom? Vagy mivel jár, ha mellette dolgozom? Ill mivel jár, ha egyetemista vagyok?

   

  Sajnos nem egyszerű papirok nélkül, de próbálkozom, az viszont biztos, hogy a mekit otthagyom. (Kedden jár le a próbaidőm, úgyhogy hétfőre tervezem a felmondást- kell indokolnom?)

   

 33. 2009-12-04 22:5335.

  Figyelj Mooni, a felmondast nem kell indokolnod, de ha kedden jar le a probaidöd, akkor inkabb megis menj be holnap es holnaputan, meg meg a probaidö alatt is dolgozni, ennyit kibirsz, aztan szepen szerdan mondj fel (akkor sem kell indokolnod, ha probaidö utan mondasz fel) mert akkor jar az 1 honap felmondasi idö, ez alatt meg szepen kiiratod magad tappenzre, vagyis a fizetesedet megkapod es dolgoznod sem kell. Csak egy tipp, ha mar ilyen diszno modon bannak veled...

   

   

   

   

  2009-12-04  13:36
  -mooni- (34)
  előzmény:
 34. 2009-12-06 19:4136.

  Szia Cicafalva!

   

  A papirok intézésébe valószinüleg úgyis be leszek vonva, remélem hogy tényleg nem csak hosszabbitást intéznek...

  Ha saját magam akarom intézni a papirjaim, ahhoz mit kell csinálnom? Nem kell hozzá a munkaadóm?

   

  A kolléganöm egyébként azóta tiszta cukormáz. Mintha felszabadult volna egy csomó boldogsághormon a szervezetében attól, hogy "megbántam büneimet". Amikor idekerültem a céghez, akkor is ezt az arcát mutatta, de ennek ugyebár már nem fogok bedölni. Nincs több barátkozás. Ö azt mesél magáról amit akar, de én többet biztos hogy nem bizom meg benne.

   

  Érdekes egyébként, hogy mi a cégnél tegezzük egymást (még a fö-fönökkel is), talán 2 ember van az egész cégnél, akivel magázó viszonyban vagyok. De szerintem ez nem befolyásolja a korrektséget a cégen belül.

   

  Valahányszor sétálunk a városban természetesen mindig megnézzük a butikok kirakatait. Tudod én is imádok ruhát, cipöt stb. vásárolni, de el nem tudom képzelni, hogy valaha is kiadjak 300-400 eurot egy pulóverért. Márpedig itt a letöbb butikban ezek az árak. Valószilüeg igazad lehet, hogy sokaknak már a H&M sem elég jó, mert különben ezek az üzletek nem élnének meg.

   

  Amúgy hogy telt a hétvégétek? Mi nagy karácsonyi vásár túrán voltunk! Tegnap Salzburg-Hellbrunn, ma pedig Steyr volt az úticél! A Salzburg környéki hegyeknek már fehér a teteje! Még jó hogy nálunk természetes, hogy mindig a párom vezet, mert így mindig gyönyörködhetek a tájban!

  2009-12-03  10:14
  cicafalva (29)
  előzmény:
 35. 2009-12-06 20:0037.

  Szia Hexilein!

   

  Elhiszem, hogy nincs túl sok idöd nyugodtan netezni! Munka, fözés, gyerköcök! Ráadásul pont most vannak abban a korban, hogy beindulnak a különfoglalkozások. De ez végülis jó dolog! :-)

   

  Te egyébként már osztrák állampolgár vagy? Hogy kerültél anno Ausztriába? És hogy tetszik az új munkahelyed?

  Magyarországra szoktatok hazajárni?

   

  2009-12-03  12:15
  hexilein72 (30)
  előzmény:
 36. 2009-12-06 20:0838.

  Szia Mooni!

   

  Fel a fejjel!

  Végülis bementél dolgozni?

   

  Ha jól tudom, akkor a munkavállalónak soha nem kell megindokolni a felmondást, erre csak a munkaadó köteles (próbaidö alatt történö felmondás esetében ö sem).

  Én a helyedben megvárnám hogy a fönököd felmond-e, vagy azt tenném amit Hexilein is javasolt.

   

  Gewerbe-témában sajnos nem tudok hozzászólni. Pontosan mi a terved vele?

   

   

  2009-12-04  13:36
  -mooni- (34)
  előzmény:
 37. 2009-12-07 12:4939.

  Sziasztok!

   

  Köszönöm a tanácsokat, sajnos már nem tehetem meg, mert felmondtak...

  A gewerbe dologgal kapcsolatban: úgy tűnik, halasztva lesz a dolog, mert rengeteg a költség, és jelenleg nincs biztos talaj...

  Holnap megyek interjúra, telefonban letisztáztam már, hogy nincsenek papírjaim, stb, de a főnök azt mondta, nem gond, ezt ő is látta az önéletrajzomból, azt mondta vigyem a papírjaimat, megigényli az engedélyt. Úgyhogy remélem jól sikerül az elbeszélgetés...

  2009-12-06  20:08
  krimhilde (38)
  előzmény:
 38. 2009-12-07 13:0640.

  Szia Krimhilde! :-)

   

  A ferjem reven kerültem ki 1997-ben. Egy felig osztrak tulajdonu cegnel dolgoztam anno Mo.-on es egy közös ismerös reven jöttünk össze. Aztan 1 ev tavkapcsolat következett, de aztan ugy döntöttünk, komolyan gondoljuk a dolgot es ideköltöztem hozza, 2 honapra ra meg össze is hazasodtunk. Ennek mar 12 eve lesz januarban :-)

   

  Nem, nem vettem fel az osztrak allampolgarsagot, bar mar regota megtehettem volna (5 ev utan lehet, ha az ember osztrak allampolgarral hazas), mert igazabol nem lattam sok ertelmet. Igy, hogy mind a gyerekeim, mind a ferjem osztrak allampolgarok, semmi hatranyom nincs az en magyar allampolgarsagombol, csak annyi, hogy nincs valasztojogom. Hat arrol meg szivesen lemondok ;-)

   

  Mo.-ra ugy havonta szoktunk atmenni, legtöbbször csak Sopronba atugrani (holnap is megyünk), meg persze anyumat latogatni Zalaegerszegen, onnet szarmazom.

   

  Az uj munkahely...haaaaat....  erröl nyilvanosan nem irok inkabb, mert nem tudom, ki olvashatja (van magyar leanyvallalat is es meg nehany kollega a 700-bol, akik beszelnek magyarul, es hat sosem lehet tudni). De van egy par dolog, ami nem igazan tetszik (de ezek nem a ceg szamlajara irandok, a ceg abszolut rendi, a fizu is nagyon szuper). Persze sok minden meg nagyon is o.k., szoval remelem, hogy majd kicsit elönyere alkul tovabb a dolog. Hozza kell viszont tennem, hogy az elözö helyemen imadtam dolgozni, az egy pici, kozmetiaki ceg volt, es hat ugy latszik, nagyok voltak az elvarasaim. Meg szoknom kell az uj helyzetet.

   

  A koll.nöddel kapcsolatban meg nagyon igazad van: nehogy bedölj neki meg egyszer!

   

  Mooni, sajnalom nagyon...:-(

  Sajnos Gewerbe ügyben en sem tudok tanacsot adni...

  Szoritok az interjuhoz, hatha bejön!

  2009-12-06  20:00
  krimhilde (37)
  előzmény:
 39. 2009-12-10 21:5941.

  Sziasztok!

   

  Ne haragudjatok, hogy ilyen sokáig eltüntem, de ez a hét elég sürü volt!

   

  Holnap készülünk mi is Magyarországra és a cégnél be kellett fejeznem még elötte egy-két dolgot. Plusz össze kellett készitenem többszáz csomagot és képeslapot a partnereinknek karácsonyra.

   

  Hexilein, képzeld mi is mindig Sopronba járunk "szépitkezni"! Mielött ideköltöztünk volna ott is éltünk néhány évig! (Bár én a városért magáért nem vagyok annyira oda, de már kialakultak a törzshelyeink, ahova mindig szivesen benézünk.)

   

  A kis cégeknek egyébként szerintem pont az az elönyük, ami egyben a hátrányuk is lehet. Általában közvetlenebb a légkör, jobban összetart a csapat, viszont ha valakivel mégsem találod meg a közös hangot, azt sokkal nehezebb megoldani, mint egy nagy cégnél, ahol esetleg nem is találkoztok minden nap. Mondjuk én az elözö helyemen is egy kis csapatban dolgoztam, bár a cég a maga a világ egyik legnagyobb szárazfa-kereskedelemmel foglalkozó vállalata volt.

   

  Mooni, hogy sikerült az interjú??

  Ha a fönök azt mondta, hogy nem számit, hogy nincsenek papirjaid, az már egy jó jel!! És ha valóban alakalmazni akar, akkor csak ügyesen meg kell fogalmazni a beadványt a munkavállalási engedélyhez!

   

  Karácsonyi készülödéssel egyébként hogy álltok? Čn sajnos még sehogy! Szóval ha bárki tud jó recepteket, ajándékötleteket stb. Minden ötletet szivesen fogadok! (A páromnak pl. fogalmam sincs, hogy mit adhatnék...)

   

  Most megyek, mert mindjárt leragadnak a szemeim! Jövö héten igyekszem gyakrabban benézni; remélem Ti is itt lesztek!

   

  Szép hétvégét kivánok mindenkinek!

  2009-12-07  13:06
  hexilein72 (40)
  előzmény:
 40. 2009-12-10 22:1442.

  Hi Krimhilde, en is pont itt ;-) Szalma vagyok, ert a ferjem epp Nemeto.-ban van az anyavallalatanal meetingelni + karacsonyi ünnepseg. Majd csak holnap repül haza. Nalunk meg holnap lesz a karacsonyi kajalas, hat marhara nem kivanom... De azert elmegyek mutatoba, aztan 1-2 ora mulva lelepek.

  Amugy is tele vagyunk mindenfele programokkal, szombaton szinten egy karacsonyi vacsora (a ferjem zenel is, trombitan jatszik egy bigbandben es velük megyünk csaladostul karacsonyt ünnepelni), aztan vasarnap futoversenyre megyek egy baratnömmel, 10km-t tekerünk le Grafeneggben. Ha valakit erdekel, ez lesz az:

  www.adventlauf-grafenegg.at

  Jövö heten meg Pink koncert, arra van jegyünk, aztan szombaton meg vagyunk hivva baratokhoz, szoval nem unatkozunk ;-)

   

  Hova mentek Mo.-ra? Haza, vagy csak Sopronba? Sopronba mi is többször atjarunk, mert van ott egy kis lakasunk, ami ki van adva alberletbe, aztan megyünk lakdijat szedni. Meg persze kajalni, szepitkezni (bar kozmetikushoz mar ezer eve nem jutottam el, a kutya viszont igen, ö is Sopronba jar szepülni :-D).

   

  Mooni, mi volt az interjun?

   

  Többiek, mindenki eltünt?

   

  2009-12-10  21:59
  krimhilde (41)
  előzmény:
 41. 2009-12-11 14:5943.

  Szerintem mindenki a karácsony előtti elhavazásban van :-)

   

  MA előadást tartottam a babaklubban, arra készültem. Most, hogy lement a stressz, egész jól állok mindennel. Csak a gyerekeim szabotálták a délutáni alvást. Így viszont kész a képeslaphoz a kép, gyorsan átrendeztem a nappalit, átöltöztettem a csibészeket. Még a Bipában elő kell hívatni és adhatjuk is fel.

   

  Nem utazunk Karácsonykor haza, úgyhogy időben kell postáznom mindent.

   

  Szépítkezés: nekem a magyar fodrászlány házhoz jön, magyar árhoz közeli pénzt kér. Teljesen elégrdett vagyok :-)

   

  De azért olvasgatlak benneteket, ha nem is jelentkezem!

   

   

  2009-12-10  22:14
  hexilein72 (42)
  előzmény:
 42. 2009-12-13 20:4044.

  Üdv. Lányok!

   

  Hexilein, sajnos a múltkor elkerültük egymást! Gondoltam, lefekvés elött még benézek a topicba, de arra nem számitottam, hogy még aznap valaki válaszol úgyhogy egyböl ki is léptem.

  Milyen volt a karácsonyi buli a cégnél? Hányan voltatok egyáltalán?

   

  A mi karácsonyi vacsoránk most pénteken lesz, hát a hátam közepére nem kivánom, mert kb. bö fél óra autóútra van az étterem és még soha életemben nem jártam még csak a környéken sem. Ráadásul pont péntekre mondanak rosszabb idöt úgyhogy már most tele van a gatyám, mert sötétben amúgy is utálok vezetni és ha még az idöjárás is ellenem lesz, akkor nekem annyi...

   

  Lefutottad a 10 km-t? Le a kalappal elötted! Ezek szerint rendszeresen sportolsz?

   

  Mi pénteken és szombaton megjártuk Sopront, illetve meglátogattuk a barátainkat Fertödön, visszafelé pedig megálltuk egy barátunknál Ausztriában is.

   

  Milyen kicsi a világ! Mi ugyanis Sopronban laktunk kb. 2 évig mielött kiköltöztünk Welsbe! Ezért is járunk mindig oda szépitkezni is! Merrefelé van lakásotok?

   

  Milyen kutyátok van?

   

  Nekünk egy most 3,5 éves cicánk van, akit a párom még Magyarországon talált a volt munkahelyén. Azóta már jó nagyra nött...:-)

   

  Pagonak valószinüleg igaza van és mindenki a karácsonyra készül.

   

  Azért remélem, hogy mooni is jelentkezni fog még!

   

  Most megyek, de igyekszem a héten többször is benézni!

   

  Puszi mindenkinek!

   

  Krim

  2009-12-10  22:14
  hexilein72 (42)
  előzmény:
 43. hht
  2009-12-16 07:4145.

  Sziasztok Lanyok,

   

  örülök, hogy ratok talaltam. Meg en is irogattam anno az Ausztria topikba (van akit ismerek is onnan ), sajnalom, hogy "meghalasra" iteltetett az a topik.

   

  Nehany szo magamrol: 38 eves vagyok, elvaltam, pillanatnyilag "maganzo", az idegenforgalomban dolgozom es 1989 ota vagyok itt. Sokaig csak a szezonban voltam kint, de 2006 ota egy osztrak utazasi irodanal dolgozom.

   

  Remelem most mindenki csak a nagy hajtasra valo tekintettel van eltünve!

   

  Szep napot mindenkinek!

  Tünde

 44. 2009-12-16 13:1446.

  Szia Tünde!

   

  Jó látni Téged :-)

   

  Nálunk megint rohanás van. Délután magyar oviba viszem a kisfiam, addig még készre varrom a kislányom hátizsákját. Unatkozó itthon lévő anyukaként a gyerekek kapnak saját készítésű ajándékot is :-)

   

  Nálatok is esik a hó? Itt olyan gyönyörű minden!

   

  Legyen szép napotok!

  2009-12-16  07:41
  hht (45)
  előzmény:
 45. hht
  2009-12-17 16:0847.

  Szia, jo olvasni megint Teged! 

  Itt is szallingozik mar 2 napja szinte folyamatosan, de a varosban meg nem nagyon maradt meg.

  En is ilyenkor telen otthn vagyok, de mivel a kezügyessegem egyenlö a nullaval, semmilyen sajat magam altal keszitett ajandekkal nem tudok senkit sem meglepni. A csaladtagjaimnak, mndig valami hasznosat problok venni, nem az eppen szazadik salat vagy keztyüt. Idaig ez müködik.

   

  Ma megyek karacsonyi ünnepsegre, regi kollegak talalkozunk egy etteremben, utana pedig puncsozunk egyet.

  Szep napot! 

  2009-12-16  13:14
  pago (46)
  előzmény:
 46. 2009-12-17 16:2348.

  Szia Tünde!

   Én is örülök, hogy ránk találtál!

   

  Bár úgy látszik, hogy most mindenki karácsony elötti stresszben van, de remélem, idövel mindenkinek több ideje lesz irni ide!

   

  Ausztria melyik részén laksz?

   

  Pago, nálunk ma is egész nap szállingózott a hó! Hál Istennek nem akkora mennyiségben, hogy gondot okozzon, de azért egy pár centi már megmarad. Vajon karácsonykor is lesz hó?

   

  Hexilein, milyen volt a Pink! koncert??

   

  Ti tudjátok már, hogy mit föztök karácsonykor, mert nekem még gözöm nincs, hogy mit eszünk Szenteste... (Majd a hétvégén valamit kigondolok, mert elég gáz lenne, ha egy hét múlva ilyenkor a mélyhütö ajtajánál azon elmélkednénk, hogy vajon milyen kész-kaját olvasszunk fel...)

   

  Szép estét mindenkinek!

  (bár még csak fél 5 van, de már sötétedik...grrr)

  2009-12-16  07:41
  hht (45)
  előzmény:
 47. 2009-12-17 18:5249.

  Sziasztok!

   

  Nem tűntem ám el, csak rengeteg tennivalóm volt.

   

  Elsőként el kell mesélnem, hogy 5-én délután meglepett a párom egy eljegyzési gyűrűvel :) Itt volt a családom is, nagyon meglepődtek ők is. Tesómtól megkérdezte, hogy hogyan kérje meg apumtól a kezem magyarul, illetve hogyan van magyarul a "möchtest du mich heiraten?" ... annyira jól esett, nagyon szeretem!

  Természetesen IGEN volt a válasz, tehát menyasszony lettem :)

   

  A másik dolog, amiért kevés időm volt, itt a fórumon keresett vki "cső" sütőformákat, és találtam lelőhelyet. Mikor ezt közöltem a topikban, hirtelen 26-an jelezték, hogy ők is kérnének, ez pedig nem kis munka :) a cégtől fel is hívtak, miután rendeltem, hogy nem írtam-e el a darabszámot :D

   

  Itt is szállingózik a hó, szép innen nézve, de kimenni nem szeretek. Egyszerűen nem tudok hóban-jégben közlekedni. Csak esek-kelek.

   

  Munkaügyben sajnos semmi pozitív, nem tudom mit csináljak, el vagyok keseredve.

  2011-re babát tervezünk, de előtte mindenképp szeretnék amennyit csak lehet dolgozni-spórolni.

  Kigyűjtöttem az összes nemzetközi fuvarozó cég mail címét, illetve az összes bankét, most mindenhova elküldöm az önéletrajzom, de ezekre a helyekre munkavállalási nélkül sajnos nincs esélyem :(

  Aztán próbálkozom hotelekkel is, de eddig arról az oldalról sincs semmi pozitív.

   

  Mivel anno beiratkoztam az egyetemre (hogy ha nem is lesz munkám, akkor is maradhassak) rákérdeztem, hogy mi a helyzet a gyakorlati félévvel. Elméletileg a magyaroknak ahhoz nem kellene munkavállalási. Na most az egyetlen bib, hogy a gyakorlat a szakomon nem kötelező, csak választható, az egyezmény a 2 ország között pedig a kötelező gyak-ra vonatkozik.

   

  Kezdek megőrülni azt hiszem....

  Ráadásul a tudat, hogy lassan ott tartok pénzügyileg, hogy máson élősködöm, méginkább kiborít.

  Most nézem a feketemunkákat is, ideiglenesen az is ok lenne, de mind "vergeben"....

   

  Tünde te merre laksz? Az utazási iroda szuper! Szereted a munkád? Én is tanultam utazásszervezést (is) csak sajnos gyakorlatom nincs, és sem szlovénul sem olaszul nem beszélek, ami itt Karintiában szinte alap...

 48. 2009-12-17 21:2350.

  Sziasztok!

   

  Először is Mooni-nak szeretnék gratulálni! Micsoda meglepetést kaptál :-)

   

  A munkakereséshez nem tudok hasznosan szólni, de gondolok rád, hogy sikerüljön találni valamit.  Lelki támogatást mindenesetre tudunk nyújtani!

   

  Krimhilde: a menü nálunk már összeállt, hagyományosat szoktam főzni. Lesz töltött káposzta és kocsonya, a bauernmarkton mindent be tudok szerezni hpozzá, illetve már meg is rendeltem.

   

  24-én este kacsasült lesz párolt lilakáposztával és főtt krumplival. Ez délelőtt elkészíthető, vacsora előtt nem kell a konyhában dolgoznom, ami nekem a legfontosabb szempont. Tavaly szarvast készítettem a'la sevilla. Nagyon finom volt.

 49. 2009-12-18 10:1851.

  Sziasztok!

   

  HhTündi, szijja ;-) Latjuk egymast szombaton (Editnel)?? Örülnek neked :-)) En viszem a fijjukat is.

   

  Krimhilde, jah, mindenki el van havazva, en is. Csak a melobol tudok irni, otthon be se kapcsolom a gepet, eselyem nincs 10 percet elötte ücsörögni...

   

  Mooni, szuper hirek, nagy gratula az eljegyzeshez :-)))

  Sztem hazasodjatok össze minel elöbb, akkor automatice megkapod a munkavallalasit es biztos talalsz allast is (bar banknal meg munkavallalasival sincs realis eselyed, spedicional viszont igen!).

  En egyebkent 8 honapig keresgeltem (pedig mar 12 eve megvannak a papirjaim, integralodtam, osztrak a ferjem es a gyerekeim, szinte akcentus nelkül, tökeletesen beszelem a nemetet, emellett angolt is felsöfökön, van egy - magyar - külker diplomam), amire ezt a mostani helyemet talaltam, igaz, ez tenyleg szuper ceg es szuper fizu, osztak viszonylatban is magasabb kategorias :-) Ugyhogy ne csüggedj, de keszülj fel, hogy sokaig tart a dolog es nem egyszerü...

  2009-12-17  16:23
  krimhilde (48)
  előzmény: