Keresés a fórumban

Torolt_felhasznalo_295455

Sziasztok!

Utánaolvastam az összes gesztenyés topiknak de mindenki süti és nem főzi a gesztenyét. A párom szerint azonban főzve is jó lenne.

Próbálta már valaki? Mennyi ideig kell főzni és csak sima vízben?

Előre is köszi! 

  1. Torolt_felhasznalo_932204
    2006-11-05 15:522.

    Igen! Nagyon finom!!!!!

    Főzni sokkal egyszerűbb, mint sütni. Kicsit másabb az íze, mert a főtt gesztenyéé inkább a gesztenyemasszához hasonlít, csak finomabb, hiszen a masszába beledarálják a héját is.

    Főzni hogyan kell? Csak sima vízben. Kb egy óra. De érdemes megkóstólni egy szemet s ha puha, akkor nosza.  

     

    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  2. 2006-11-05 15:543.
    Sajna, nem tudom, hogyan kell belinkelni, de itt olvashatsz róla:
    http://www.noimagazin.hu/article.php?articleid=225
    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  3. 2006-11-05 15:544.
    A mennyiségtöl függ! Nekem félora elég szokott lenni...
    2006-11-05  15:52
    Torolt_felhasznalo_932204 (2)
    előzmény:
  4. Torolt_felhasznalo_427416
    2006-11-05 15:555.

    Hát ez érdekes...

    Én mindig főzni szoktam. Sima vízben, több órán keresztül. Legutóbb már elég "vén" volt a gesztenye, kb. 4 órán át főztem.

    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  5. Torolt_felhasznalo_295455
    2006-11-05 15:566.

    Sima vízben főzitek? Így is bevagdossátok?

     

    2006-11-05  15:54
    bretagne22 (4)
    előzmény:
  6. Torolt_felhasznalo_932204
    2006-11-05 15:587.

    Nem kell bevagdosni. Sőt! Ami véletlenül szétnyílik (ritka) az egy kissé vizessé válik...

    (legalábbis mi így szoktuk)

    2006-11-05  15:56
    Torolt_felhasznalo_295455 (6)
    előzmény:
  7. Torolt_felhasznalo_427416
    2006-11-05 16:008.
    Én se vagdosom be. Ami szétnyílik, az nem kissé, hanem nagyon vizessé válik, és élvezhetetlen az íze.
    2006-11-05  15:56
    Torolt_felhasznalo_295455 (6)
    előzmény:
  8. Torolt_felhasznalo_990182
    2006-11-05 16:029.

    Szia!

    Főzve én sem vágom be. Én 1-2 évvel ezelőttig nem is sütöttem, annyira szerettem főve.

    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  9. Torolt_felhasznalo_427416
    2006-11-05 16:0410.

    Egyébként honnan veszel ilyenkor jó gesztenyét?

    Ugyanis nekem a legutóbbi "vételem" fele kukacos ill. fekete volt. 

    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  10. 2006-11-05 16:0911.
    Szia! Én is szoktam gesztenyét főzni, a gyerekek bébiételéhez.  Nem kell bevagdosni, annyi vizet teszel rá, hogy ellepje, kb.1 órát főzöd. Megnézel egy szemet, ha puha, már pucolhatod is. Kicsit más így az íze, mint a sült gesztenyének, engem a gesztenyepürére emlékeztet. Jó étvágyat hozzá!
    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  11. Torolt_felhasznalo_932204
    2006-11-05 16:1012.

    Szerintem már nincs ilyenkor gesztenye (vidéki voltam sok-sok gesztenyefával a környéken).

    Már "leérett". Amit lehet kapni, azt még korábban leszedték. Ezzel csak az a gond, hogy a gesztenye állásában romlik: feketedik a belseje.

    Azt érdemes csak megvenni, aminek fényes a barna héja. Ha már fakó, akkor az már régebbi szedés.

    2006-11-05  16:04
    Torolt_felhasznalo_427416 (10)
    előzmény:
  12. 2006-11-05 16:1013.
    Szia !
    Én kuktában főzöm,kb. fél órát.
    Klasszul lehet pucolni.
    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  13. Torolt_felhasznalo_427416
    2006-11-05 16:1414.

    Én is úgy gondoltam, hogy a gesztenye-szezonnak már vége.  

    De Elle-nek lehet hogy van még gesztenyéje, ha most akar főzni. 

    2006-11-05  16:10
    Torolt_felhasznalo_932204 (12)
    előzmény:
  14. Torolt_felhasznalo_932204
    2006-11-05 16:1615.

    mmmmm, én is megenném.

    idén valahogy nem sokat ettem    

    2006-11-05  16:14
    Torolt_felhasznalo_427416 (14)
    előzmény:
  15. Torolt_felhasznalo_779280
    2006-11-05 16:1816.
    az en parom levesbe is belerakja, vagy lazabb husis szoszokba, nagyon finom! (de elotte megpucolja, legalabbis a kemeny hejat) en aztan direkt vadaszom rajuk
  16. 2006-11-05 16:2417.
    Még csak most jön a szezonja! Vagy ti nem ettetek télen sült gesztenyét, amit öreg nénik árulnak a piacon? Olyan jól melegíti a hidegre fagyott kezeket!
    Különben én ezt is a mikróban sütöm, mint a sütőtököt! Kicsit be kell vágni a héját, mert különben szétrobban, és berakni egy tányéron a mikróba. Figyelni kell, amikor már szétnyílnak, akkor jó. Esetleg egy fogpiszkálóval is meg lehet nézni, hogy puha-e.
    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  17. 2006-11-05 16:2918.
    hu én pont most sutottem  meg egy adag gesztenyét még meleg remélem neked sikerutl megfoznod és a párodnak izlett.
    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  18. Torolt_felhasznalo_427416
    2006-11-05 16:3319.
    Na, akkor ezek szerint mégis lehet kapni normális gesztenyét is, nem csak kukacosat meg feketét. 
  19. 2006-11-05 16:4920.

     Vessetek meg érte,de én kivetkőztetem a kis huncutokat a kemény kabátkából,és fehérneműben főzöm..Kb. 15-25 perc..

    Pici sóval,csak egy csipetnyit teszek.De nem szabad túlfőzni,ha nem akarod,hogy ízetlen legyen.

    Gyors öblítés hideg vízzel,és a tokja is könnyen lejön.

     

    2006-11-05  15:42
    Torolt_felhasznalo_295455 (1)
    előzmény:
  20. 2006-11-05 17:0221.
    Én itthon évek óta nem kaptam normális gesztenyét. Külföldön szoktam nagyobb mennyiséget venni, az elég pár sütésre. Az összeaszott kukacost nem veszem meg. Mondjuk én kombinálom a kettőt, először bevagdosva megmikrózom és utána sütöm meg.
    2006-11-05  16:33
    Torolt_felhasznalo_427416 (19)
    előzmény:
  21. 2006-11-05 18:1522.
    Én kizárólag zöldségesnél veszek vagy a piacon. Nem fordult még elő, hogy rossz lett volna.
    2006-11-05  16:33
    Torolt_felhasznalo_427416 (19)
    előzmény:
  22. Torolt_felhasznalo_494980
    2006-11-05 18:1723.
    Mikróban nem szárad ki nagyon? Jó lesz az íze? Sosem hallottam még így csinálni. Pont tegnap szemeztem egy fél kilóssal a plusban Csak nem volt kedvem vele a sütőben vacakolni, de ez a mikrós dolog kényelmes lehet.
    2006-11-05  16:24
    rmarti (17)
    előzmény:
  23. Torolt_felhasznalo_395178
    2006-11-05 19:3524.
    Ha mirelit gesztenyet vesztek, 10 perc alatt megfo. Haromnegyed kilos kiszerelesben lehet kapni.
  24. Torolt_felhasznalo_395178
    2006-11-05 19:3525.
    Termeszetesen tisztitottan aruljak.
    2006-11-05  19:35
    Torolt_felhasznalo_395178 (24)
    előzmény:
  25. Torolt_felhasznalo_583770
    2006-11-05 22:3726.
    Szia!

    Talán te vagy a párod tudnátok nekem segíteni, mát teljesen el vagyok keseredve, hogy oda az idei karácsonyi levesem. Tavaly asszem a Nők Lapja Évszakok valamelyik karácsony közeli számában találtam egy gesztenyés-gyömbéres marharagu leves receptet, amit szenteste meg is főztem. Hát kevés olyan finom kaját ettem életemben.

    A receptet nem vágtam ki, az újságot elajándékoztam, és sehol sem találom ezt a receptet. Ha esetleg tudsz segíteni, nagyon megköszönném, bár kezdek beletörődni, hogy idén improvizálnom kell.

    Hogy ne legyek nagyon off, azt elmondom, hogy én úgy csináltam, hogy beáztattam a gesztenyét egy pár órára, utána meghámoztam, és úgy tettem a levesbe.
    2006-11-05  16:18
    Torolt_felhasznalo_779280 (16)
    előzmény:
  26. Torolt_felhasznalo_295455
    2006-11-06 07:3127.

    Már nincs????? Én most vettem először!

    Valaki kérdezte: a helyi piacon vettem és elég gyakran járok ki, de most láttam először, hogy árulják!

    Ne keserítsetek el, hogy már le is érett!  

    2006-11-05  16:10
    Torolt_felhasznalo_932204 (12)
    előzmény:
  27. Torolt_felhasznalo_295455
    2006-11-06 07:3828.

    Sajnos nem volt alapanyag amit megfőzhettem volna  .

    De az egész topik arról jutott eszembe, hogy tegnap előtt sütöttem egy tepsivel (beáztattam, bevagdostam, megsütöttem, NLC-n tanultam   de a párom ki volt akadva  hogy nem jön le a héja (türelmetlen férfiember), jobb lett volna ha megfőzöm mert akkor tuti jobban meg lehetett volna pucolni. Én még sose főztem gesztenyét és lövésem se volt mi a csínja-bínja.

    Meg takarékoskodnom kell a villannyal, mert negyvenezer villanyszámlát fizettünk - pluszban az elszámoláskor   .

    Így jutott pl. a kuktában főzés eszembe, bár lehet az sem takarékosabb mint bekapcsolni a villanytűzhelyet....

    2006-11-05  16:29
    servers (18)
    előzmény:
  28. 2006-11-06 08:4729.
    értem, gondolom hamarosan fogsz mostmár fozni a párodnak és reméljuk izelni is fog neki, jaa és persze lesz turelme
    2006-11-06  07:38
    Torolt_felhasznalo_295455 (28)
    előzmény:
  29. Torolt_felhasznalo_864019
    2008-12-26 10:3730.

       Mindenképpen meg kell hámozni a gesztenyét főzés előtt! (Nem hiszem, hogy nagyon egészséges volna a héjából kifőtt sűrű, barna lé...) Erős, rövid pengéjű, hegyes késsel először a lapos végét vágom le, aztán hosszirányban kifejtem a héjából. A belső hártyát úgy kell letisztítani, mint a manduláról: kb. két percre lobogó forró vízbe dobom, de utána nem szűröm le, hanem egyenként veszem ki a vízből. Minél forróbb a gesztenye, annál könnyebben jön le a hártyája, ezért ajánlatos pl. gumikesztyűben megfogni. További főzést nem is nagyon igényel, de ha mégis, nagyon óvatosan, mert könnyen szétesik (párolófazék).