Keresés a fórumban

Hozzászólás Hozzászóló Topic címe Értékelés

Sziasztok.


Tegnap húsleves volt nálunk levehússal (jaj, majdnem azt írtam, hogy leveshúsival, de gyorsan rácsaptam a kezemre), tormával. Előtte rakott savanyú káposzta, az múltkor nagyon bevált.


Oliva, de sok finomságot látok!


Éva szendvicstekercse már be van tervezve, hamarosan eljön az ideje.


Egyelőre a mai ebédet kell kitalálni. Valami gyümölcsös húsra gondoltam, most megpróbálok improvizálni, nálam ez nem annyira gyakori, mint, mondjuk, Liventánál, de akár jó is kisülhet belőle.


Liza, kipróbálom én is ezt a fagyasztottan bundázott halat. Tojást nem is teszel bele, csak víz, liszt, só és sütőpor? A zúzmarának van ebben valami jelentősége?


A túrógombóc közepére én mindig egy kocka csokit teszek. A férjem hiányolja is már, ha valahol olyat eszünk, ahol nem folyik ki belőle a csoki. És máshol általában olyat eszünk.


BMarika, ide is eljött a Mikulás. Hozott egy Ferrero Rochet. Honnan tudta vajon, hogy ez a kedvencem? Nem is írtam neki levelet.


Örömmel látom, hogy csíszolt elméjű emberek is idelátogatnak néha hozzánk.


Anya, én igenis bánom, hogy nem lépsz vissza, nagyon sok jó receptet kaptam már tőled. És nem úgy ismertelek meg téged évekkel ezelőtt, mint akinek egy "husi" vagy egy "ubi" annyira zavaró lenne, hogy többet be sem nézel. Neked is Kellemes ünnepeket és Boldog Új évet!

litita Mit fözzek holnap? 6

Liza, jó olvasni az alkotásaidat.


 


Ma rántott húst készítek rizzsel. 


Megjött a Mikulás felétek?


 


Oliva, nekem is kedvencem a ludaskása.


 

bmari Mit fözzek holnap? 5

Kedves Lizám, te csak ne térj ki sehová sem, te itt egy olyan állhatatosan kitartó tag vagy, aki minden körülmények között tartotta a frontot - te csak tudósíts ezután is az egyéni finomságaidról!

kaleva Mit fözzek holnap? 4

Nálunk sem volt hosszú a mai ebédkészítés. Héjában megfőztem a krumplit, azt felkockáztam, és átsütöttem. Csirkecombfilét csak sózva-borsozva natur sütöttem meg. És egy külön láboskába ment egy kevés vaj, méz, rá gyümölcs (most éppen szilvát, barackot és szedret találtam a fagyasztóban), keverés-kavarás, pár csepp balzsamecet, sima ecet, és kész. Nagyon finom lett.


Mi, sajnos, ehetünk cukrot is, meg lisztet is. Nem az a sajnos, hogy ehetünk, hanem az a sajnos, hogy eszünk is. Süteményt ritkán sütök (csak amikor vendégek jönnek), de most a férjem  túrós táskát kért, megyek is, bedagasztom a tésztát.


Ezt a utolsó idei rózsát a párom tegnap hozta be a kertből. Tudom, hogy aprócska, meg satnyácska, na, de, emberek, december van!


A megfelelő színeket most próbáljátok hozzáképzelni, mert még mindig ez jön ki a gépemből. Állítólag kapok hamarosan vagy egy fényképezőgépet, vagy egy nálam okosabb telefont (húúú, de borzalmas, hogy egy tárgy okosabb nálam), amivel jobb képeket lehet csinálni.

litita Mit fözzek holnap? 3

Sziasztok!


 


Régen jártam erre, időnként azért olvastam, de írni nem írtam..... sokáig tartó kínlódás után egy évvel ezelőtt kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok és mellé még társult a tejfehérje és a tojásérzékenység is. Így aztán én egyáltalán nem hagyományosan sütök, talán az én receptjeimnek nincs is itt létjogosultsága. Amennyiben úgy gondoljátok hogy mégis, hozok majd pár sütit :) főleg ugyanis abban van a változás.


Panírozni én is tojás nélkül panírozok, rizsliszttel és gluténmentes morzsával. 


A szóhasználattal kapcsolatosan azt gondolom, hogy ez egy főzős fórum, nem nyelvhelyességi, és amíg nem obszcén, vagy másokat sértő, személyeskedő módon ír valaki, addig nincsen semmi baj. 


Nálunk ma bolognai ragu van kétféle tésztával, a családnak hagyományos búzalisztből készült tészta, nekem pedig gluténmentes. 


Szép napot! 


 


 

Malena14 Mit fözzek holnap? 3

Szia, 1szaki, remélem a még meg nem térteknek Te vagy most a követendő példa -- mert egy kis kihagyás után mindig akkora öröm újra látni Benneteket!


A 2-3. bekezdésedet oda-vissza többször elolvastam, hogy milyen halakat?, melyik serpenyőben?, van is kukoricadarám -- stb.


Az a nagy dilemmám, amikor ilyen szépen összejövünk, hogy megvénülve kicsit kívánós lettem és amit csak feltálaltok itt, mindent szeretek. Az előbb még rakottkrumplit készíteni akartam lebaktatni, ahhoz van is minden itthon ----- viszont az a halászlé is nagyon csábító, még jó, hogy olyan halacskáim épp nincsenek...


 

Liventa Mit fözzek holnap? 2

Kedves Lizám, te csak ne térj ki sehová sem, te itt egy olyan állhatatosan kitartó tag vagy, aki minden körülmények között tartotta a frontot - te csak tudósíts ezután is az egyéni finomságaidról!

idézet:
kaleva (180850)
2014-12-06 07:50:35

Drága Konyhatündérek, igazatok van: lehet, hogy magyarul nem tudok – hiszen  alig több, mint fél évszázada dolgozom 3 nyelven –, de annyira bunkó nem lehetek, hogy megszólítotok és nem válaszolok.


Kalévám, meg se tudnék már lenni az ötleteid/receptjeid nélkül. Amint közzé teszel valami „kalevásat”, már nyomulok is le a konyhába, hogy kipróbáljam.


Bmarika  nem tud itt úgy bejelentkezni, hogy ne jutna eszembe: itt az ideje egy jó kis abált szalonnának á la bmari.
A Mikulás számos unokámat látogatta, rám csak gondolt szeretettel…


Oliva fotóit látva mindig sürgősen felmegyek a blogjára és – ha már ott vagyok – tüzetesen átvizsgálom újdonságok után kutatva. Azután persze sokkal hétköznapibb kivitelben elő is adom egyik-másik receptjét.


Lili, ahogy Éva mondja: a tempurába nem kell tojás, viszont jeges víz. El nem hittem, de valóban csodás ropogós bundájuk lesz a zöldség- és húsdaraboknak, ha ezzel bundázom őket. Próbáld ki.
Most mondja a szomszédom, hogy ő eddig se olvasztotta ki a halat, hanem csak zsupsz bele a forró zsiradékba amúgy fagyottan.


Malena, nagyon sajnálom, hogy külön figyelmet és időt kell szánnod az étkezésedre a többszörös érzékenység miatt, de a lényeg, hogy végre kiderült és meg tudod előzni a rosszulléteket. Szeretném, ha gyakrabban jönnél a tapasztalataiddal.


Ancsát nagyon beszippantották a kínaiak! Hahó, mi visszavárunk!


Zajec, Resike, most nagyon jöhetne az a hortobágyi palacsinta ide is… De azzal is megelégszem, ha Ti magatok gyakran jártok erre.


 


És a többiek is mind! Pl. remek újévi fogadalom lehet, hogy „2015-ban is sokat sütök-főzök és lelkesen tudósítom kedvenc topikomat!

Liventa Mit fözzek holnap? 2

Ó, kérlek, ne büntesd a többieket az én vétkemért. Inkább én térek ki az utadból és csak akkor jövök újra, ha vettem néhány leckét magyar nyelvből.

Liventa Mit fözzek holnap? 2

Most már érdekelt, mi a különbség a két káposztás étel között, idemásolom, amit találtam:


Székelykáposzta:  Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre


Kolozsvári káposzta:A kolozsvári káposztát a XVII. század közepén megjelent Zrínyi-udvar szakácskönyvében említik először – a recept pontos címe: „Az káposztás húson kezdem el, úgy mint Magyar és Horvátország címerén” – de itt még nem szerepel a kolozsvári jelző. Tótfalusi Kis Miklós a század végén (1695) már kolozsvárinak nevezi ételét (Káposzta kolozsvári módon), készítéséhez kövér tyúkot vagy fél ludat használ. Töltött káposzta néven nem találunk receptet Zrínyi szakácskönyvében, de szakácsa ennek elle- nére készített hasonlót, igaz, hús nélkül (Káposztát köleskásával főzni). A kölest miután tiszta vízben megforrasztotta, sózta, borsozta és káposztalevelekbe töltötte, vízben vajjal, pirított vöröshagymával megfőzte. Tótfalusinál előkerül a hús és az étel neve is már: Töltött káposzta, ellenben gabonaféle (rizs, köles…) nincs a töltelékben. Az összevagdalt tehénhúst és szalonnát sóval, borssal, gyömbérrel ízesíti, káposztalevelekbe tölti és apróra vágott, sós káposztával együtt megfőzi. Mikor elkészült az étel, bort tölt hozzá, és megszórja borssal. A kolozsvári töltött káposzta egyik legkülönlegesebb receptje Déryné Széppataki Rózától, a vándorszínészet korának híres szubrettjétől származik, a XIX. század közepéről. A színésznőnek nemcsak kedvenc étele volt ez a fogás, de maga is sokszor főzte, és azt vallotta, csak disznóölés idején lehet igazán finoman készíteni. Az ő változatában a lábas vagy bogrács aljára teljes egészében szalonnabőrke kerül, amire töltött káposztát ra-kunk (olyasmit, mint ahogyan ma készítjük). Erre hurka, szalonna és hússzeletek jönnek, majd ismét töltött káposzta. Rétegezés közben belerejtünk egy megtűzdelt sült kappant vagy libát is. Végül vizet öntünk rá, szalonnával befedjük, s már főhet is

Oliva_ Mit fözzek holnap? 1

S a végére egy ital, ami szintén finom :-))


Ízlés szerinti mennyiségben keverj össze vörösáfonyalevet ginnel, kevés (zöld)citrommal, és annyi tonikkal, szódával, amennyivel nem rontod el az ízeket :-)) 


A végén öntsd a pohárba helyezett jégkockákra, majd diszítsd szelet citrommal, és ha van akkor néhány áfonyával is. 


Egészségetekre legyen Karácsonykor, vagy bármikor máskor is :-)) 


Adjon az Isten
    szerencsét,
    szerelmet, forró
    kemencét,
    üres vékámba
    gabonát,


    árva kezembe
    parolát,
   lámpámba lángot,
    ne kelljen
    korán az ágyra
    hevernem,


kérdésre választ
    ő küldjön,
    hogy hitem széjjel
    ne düljön,


 


    adjon az Isten
    fényeket,
    temetők helyett
    életet --
    nekem a kérés
    nagy szégyen,
    adjon ugyis, ha
    nem kérem.


Nagy László csodás soraival kívánok Áldott Karácsonyi Ünnepeket, és egyben Boldog, de főleg Egészségben gazdag Új Évet is Mindannyiótoknak, no meg mindenki másnak is, aki közel áll szívetekhez :-))


ancsa21 Mit fözzek holnap? 1

Kedves Liventa! Eszedbe ne jusson! Az utóbbi időben olvasó módban voltam jelen, de én nagyon szeretem az írásaidat, nagyon tetszik az ízlésed, az ételeid, a formabontó ötleteid! Anyát már egyébként sem zavarja, ha egyáltalán ez volt az ok a távozására. Én még emlékszem, hogy Anya (évekkel ezelőtt) változatos, egyedi konyhát mutatott be nekünk. Sokat tanultam tőle, van két külön mappám a receptjeivel. Kár, hogy most is csak rövid időre látogatott meg minket.


A mai ebéd hirtelen sült pontyszelet és harcsaszelet volt, fűszeresen, kukoricalisztbe forgatva, kevés olajon, vastagtalpú serpenyőben, fedő alatt, erős tűzön készült. A másik serpenyőben vékonyra szelt krumpli sült, kevés olajon, utólag sózva. A fiam majonézes paszatot kevert hozzá joghurtból és tejfölből, citromlével. Én a krumpliból desszertként fogyaszthattam csak, helyette céklasaláta volt a tányéromon. Fél óra alatt kész volt az ebéd. És finom volt!


Holnap halászlé lesz, mert én (bácskai születésű lévén) imádom a halat, és a héten még nem ettünk (eleget). A halászléből mindig annyit főzök, hogy másnap reggelire maradjon halkocsonya. A halétel nagyon gyorsan leviszi az ember lányának vércukrát!!!


A rend kedvéért persze lesz holnap húsleves is, csigatésztával, a leveshúshoz meggymártást tervezek. A levesben lennie kell szívnek is, ezért várható resztelt máj csirkemájból. Basmati rizst főzök hozzá. Sütemény, na az nincs nálunk, mert cukor sincs a háznál. Karácsonyra már beszereztem csökkentett szénhidráttal készült lisztet. Mert ünnep lesz. Gyümölcs, főként alma, fagyasztott meggy, málnás joghurt nálam az édesség.


Most ennyit írtam: 1szaki

1szaki Mit fözzek holnap? 1

Útifű-zsálya tea;


vöröshagyma közepe helyére kristálycukor, áll egy kicsit, majd kikanalazva;


mézes hagymatea;


 


édesgyökér elcsócsálva;


ecetes cseresznyepaprika leve -- hogy könnyebb legyen a gyógyulás.

Liventa Mit fözzek holnap? 1

Drága Lányok :-))


Ha arra van szükség, hogy én Kínába menjek ahhoz, hogy ti előbújjatok, akkor jövőre megbeszélhetjük ezt a témát ;-)) Írtóra örülök, hogy előkeveredtetek, és ilyen szép számban!


Az eltűnt időben velem sok minden történt, szépek, jók, és kevésbé jók is. De egy biztos, holnap megint eltűnök vagy másfél hónapra, úgyhogy most gondoltok majd rólam amit akartok, de én a nyakatokba zúdítom a kihagyott időt. Úgy, hogy közben senkinek nem fogok tudni válaszolni, mert visszaolvasni már nem futja időmből. Nem tudom miért hozza minden egyes esetben azt a sors a nyakunkba, hogy egy csomó, összesszalasztott nyavalyával az elutazás előtt kell szembenéznünk, majd le is rohangálnunk. Most is ez történt. S mivel hosszú kihagyásra tűnünk, naná, hogy sokat kaptunk a tányérunkra. Hogy topik azonos legyek :-)) Most is csak azért van időm, mert itthon kell legelésszek egy darabig, amíg a TNT hapsi megérkezik, és felszedi az iratokat.


Legyetek erősek, mert most indul a zúdítás. Egy része ;-)) Mert hogy melyik másik diszken tárolom a többi kajafotót, azt én is szeretném tudni.  Mindenesetre, akit nem érdekelnek ételeim, vagy rövid kínai beszámolóm (amit már amúgy is megírtam a családnak), az erőteljesen használja a gördítőt. 


 

ancsa21 Mit fözzek holnap? 1

Isteni édes és roppanós. Sajnos ez a 4 fürt volt az utolsó...

Liventa Mit fözzek holnap? 1

Az előbb bekevertem egy adag túrógombócnak valót, most pihen - sajnos, csokim (bocsánat, csokoládém!) nincs itthon, pedig azt el tudom képzelni, hogy a közepébe nyomom, lekvár van, de azok eléggé folyékonyak, nem hiszem, hogy sikerülne belevarázsolni.


Ma nem főzök egyébként, van még másfél adag rakott krumpli, az unokám még fel sem kelt, majd talán nyilatkozik, hogy mi az óhaja, lehet, hogy nem is ebédel itthon - a túrógombóc meg jó hidegen is, ha ma nem fogy el.

kaleva Mit fözzek holnap? 1

Lili, a zúzmarának az a jelentősége, hogy az eredeti tempura tésztába jeges vizet kell tenni, azt ne kérdezd, hogy miért, nem tudom - amikor először csináltam, én csak hideg csapvízzel kevertem - úgy is jó lett, bár nem tudom a különbséget, mert még jegessel nem kóstoltam.

kaleva Mit fözzek holnap? 1

Nincs már az a kütyü, amit én ebbe a konyhába veszek. De azon a kenyérsütő formán elgondolkozom. Köszönöm.

litita Mit fözzek holnap? 1
Vissza a fórumnyitóra