Keresés a fórumban

Hozzászólás Hozzászóló Topic címe Értékelés

Szia Zajec!


A kovászolt káposzta lényege kb. ugyanaz, mint a kovászos uborkáé: legyalulok egy fej káposztát, közben melegítek (nem forralom fel) 3 l vizet és beledobálok durván megtört magokat (bors-félék, koriander, kömény, fekete hagymamag) + 2 evőkanál sót.


Egy nagy uborkásüveg aljára teszek egy szelet kenyeret, arra rápakolom a gyalult káposztát és teszek közé fokhagyma gerezdeket, csilit, a kertből összekapkodott csombort, izsópot, esetleg tormát v. kaprot --- de ezek mind opcionálisak: ami épp a kezembe akad.


Felöntöm a langyos fűszeres lével, kicsit megmozgatom, hogy a fűszerek ne maradjanak a tetején, ráteszem a másik szelet kenyeret és lazán lefedve nyáron a napon, ilyenkor pedig egy langyos radiátoron/mellett érlelgetem. 5-6 nap múlva szétrakom kisebb üvegekbe (persze a kenyér nélkül) és folyamatosan használom. Az idő múlásával még jobban összeérik és egyre finomabb lesz nyersen, főzve, akárhogy. A levét sose öntöm el, a fölösleget megiszogatom.

Liventa Mit fözzek holnap? 2

Biztos eliras, de olyan jot nevettem azon, hogy milyen nagy multra tekint vissza a topikunk : D

Oliva_ Mit fözzek holnap? 1

Sziasztok!


Zajec, A kovászolt káposztát feltétlenül próbáld ki! Én is itt kaptam a receptet, Szerintem Liventatól, És nagyon finom lett! Mutatok egy ételt, amit a saját káposztámból készítettem:


Hansági káposzta


Hétvégén szürke marhát főztem olaszos raguval, polentát ettünk hozzá (Vagy mondjam úgy , hogy Puliszka ? )

Oliva_ Mit fözzek holnap? 1

Így nézett ki, amikor már kénytelen voltam egy adagot enni belőle --- egy nagy kanál tejföllel kiváló. Nagyon puha és szaftos lett a husi és nekem remekül beválik ez a kovászolt káposzta. Egész télen is gyártom folyamatosan és eszem sülve, főve, nyersen.


Most megy a frigóba, de még rá fogok pirítani egy kicsit a következő "használat" előtt.

Liventa Mit fözzek holnap? 1

Óóóó, de gusztusos! Az én tarjám sült kb. 180 fokon 3 órán át, de most felturbóztam, hogy hamarabb készen legyen, mert nagyon éhes lettem.

Liventa Mit fözzek holnap? 1

Nagyon finom lett a káposztás oldalas, és pikk-pakk össze lehetett állítani! Csináltam fázisfotókat:

Oliva_ Mit fözzek holnap? 1

A paradicsomos-chilis érdekelne engem is, van linked hozzá?


Mutatok én is két receptet, az elsőt itt, ezen a fórumon kaptam, sajnos most nem jut eszembe annak a külföldön élő magyar hölgynek a nickneve, aki írta, pedig szuperjó a recept, illő lenne megemlítenem a nevét 


http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/husetelek/apuliai-csirke.html


Ez pedig egy olyan mindent egybe bedobálós stílusú recept


http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/husetelek/csirke-kolbasszal-es-poreval.html

Oliva_ Mit fözzek holnap? 1

Oliva, nekem kedvenc családi receptem egy régi-régi kolléganőmtől: savanyúkáposztát kicsit összeszabdalok, hagyma- és almadarabkákat (birs még jobb), borsot, koriandermagot keverek hozzá, beletöltöm egy felszúrt és sózott sertésdagadóba és kb. másfél órát lefedve sütöm a römertopfban, majd még fél órát fedő nélkül, miközben az illatozó szaftjával locsolgatom. Én most tarjával készülök elkészíteni úgy, hogy egyszerűen ráültetem a káposztára (saját kovászoltam), így is isteni lesz. Mondjuk fokhagymagerezdekkel is megspékelem.


Szeretni fogjátok oldalassal és krumplival is, jó étvágyat!

Liventa Mit fözzek holnap? 1

Ez csak félig igaz, mert nem a busát vettem elő (nagyobb adag, jó lesz a családnak), hanem 2 harcsaszeletet, nyálkátlanítottam és besóztam őket, beléjük masszíroztam egy petrus-édesköményzöld (kapor gyanánt)-koriander-bors olajos trutyit, elhelyeztem őket egy jénaiban és melléjük dobtam kb. 8 gerezd fokhagymát héjastul, majd fél órát sültek a sütőben (a végén grill alatt).


A maradék rizzsel és majonézzel (tubusos volt) csodás ebédem volt. 

Liventa Mit fözzek holnap? 1

Úgy látszik, mindenki téli álmot alszik, vagy talán épp síszünetet tart!?


Mai ebéd Olivka nyomán tonhalas tészta, nagyon finom lett!


Karácsonyról maradt baconszalonnám szavatossága két nap múlva lejár, így kármentés okán sajtos kenyértekercseket csináltam, vacsorára-reggelire elfogy.


 

kaleva Mit fözzek holnap? 1
Vissza a fórumnyitóra