Keresés a fórumban

Hozzászólás Hozzászóló Topic címe Értékelés

A primőr zöldborsó-karalábéleves is zseniális találmány petrezselyemzölddel és mondjuk apró csipetpetkével... nyami! Akár átlátszóan, akár tejfölös habarással.


A mángold dícsérete:


1) A méretes leveleket szaporább szedni;


2) A zsenge szárát se kell eldobni, mint többnyire a spenótét;


3) Egyszer elveted és évekig szüreteled télen-nyáron;


4) Krémleves, mártás, fokhagymával párolt stb. formákban; krumplihoz, rizshez keverve ----- szóval kimeríthetetlen.

Liventa Mit fözzek holnap? 1

A kovászolt káposzta lényege kb. ugyanaz, mint a kovászos uborkáé: legyalulok egy fej káposztát, közben melegítek (nem forralom fel) 3 l vizet és beledobálok durván megtört magokat (bors-félék, koriander, kömény, fekete hagymamag, babérlevél, chili -- most pl. vöröshagymát is szeleteltem bele) + 2 evőkanál sót.


Egy nagy uborkásüveg aljára teszek egy szelet kenyeret, arra rápakolom a gyalult káposztát és teszek közé fokhagyma gerezdeket, csilit, a kertből összekapkodott csombort, izsópot, babérlevelet, esetleg tormát v. kaprot --- de ezek mind opcionálisak: ami épp a kezembe akad.


 


Felöntöm a langyos fűszeres lével, kicsit megmozgatom, hogy a fűszerek ne maradjanak a tetején, ráteszem a másik szelet kenyeret és lazán lefedve nyáron a napon, ilyenkor pedig egy langyos radiátoron/mellett érlelgetem. 5-6 nap múlva szétrakom kisebb üvegekbe (persze a kenyér nélkül) és folyamatosan használom. Az idő múlásával még jobban összeérik és egyre finomabb lesz nyersen, főzve, akárhogy. A levét sose öntöm el, a fölösleget megiszogatom.

Liventa Mit fözzek holnap? 1
Vissza a fórumnyitóra