Keresés a fórumban

Hozzászólás Hozzászóló Topic címe Értékelés

Sziasztok. 


Kb. egy hete írtam, hogy délután visszajövök, aztán mégis másképp alakult, bocs.


De most nincs menekvés, végigolvasom, amiről lemaradtam.


Ajaj, Oliva káposztás oldalassal kezdtem a visszaolvasást, meg Liventa káposztás tarjával, hát, nem semmik azok a képek. Megyek is holnap savanyú káposztát venni.


A kovászolt káposzta receptjét én is lementettem, hátha egyszer…


Ancsa képei fantasztikusak! Az a habzó gojibogyós tea, céklaturmix,  meg a többi kép olyan Ancsás, szép, színes. És azok a saláták!  A bangkogi képekről nem is beszélve.


Érdekes ez a retek a levesben. Mi a húsleveshez fekete retket eszünk, de még soha nem tettem bele a levesbe.


Kösz a tippet, most is Wordben írom, megpróbálom először  lementeni, utána hátha sikerül bemásolni. Ha nem, átírom ide. Sikerült!!! Még egyszer köszönöm. Régebben soha nem kellett lementeni, símán bemásolhattam, most meg...


Itt a sárgarépamártás


A mártáshoz felhevített olajon üvegesre pároljuk a karikákra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát. Pár percig együtt pároljuk. Felöntjük a levessel és puhára főzzük. Darabosra turmixszoljuk, végül belekeverjük a tejszínt és a mézet. Sóval, borssal ízesítjük.


A rozalinda torta nem túl komplikált, csak sütni kell külön-külön 4-5 kört főleg tojásfehérjéből, ami kicsit nehezen jön le a papírról. De a hibákat/lyukakat aztán krémmel szépen el lehet takarni. Írjam be a receptet?


Ja, és itt van a csirkekocsonya:


CsirkekocsonyaHozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1/2 kg csirkeláb, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 gerezd fokhagyma, 8 fürjtojás, 1 cseresznyepaprika, 1 hegyes, csípős paprika, néhány apró csemege uborka, ízlés szerint só, 10 szem egész bors.
Elkészítése: A csirkelábakat megmosom, a karmokat letisztítom, majd fazékba teszem. Hozzáadom a megmosott, héjas vöröshagymát, a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a sót, a csípős paprikát, majd térfogatához képest háromszoros mennyiségű vízzel felöntöm. Ha felforrt, 3 órán keresztül kis lángon főzöm. (Ha dupla lángelosztó szita van a fazék alatt, nem kell mellette állni. Épp csak forrdogáljon a lé.) Ezután beleteszem a közben feldarabolt, megtisztított csirkét és a megtisztított, egészben hagyott zöldséget. Ha a csirke olyan puhára főtt, hogy a csontjai kicsúsznak belőle, akkor leszűröm, teljesen kicsontozom, és a húsdarabokat metéltre vágom. Formába teszem, melléhelyezem a karalábévájóval formázott zöldséggolyókat, a közben keményre főtt és meghámozott fürjtojásokat, a karikára vágott uborkát és a cseresznyepaprikát. A csirkelevet finom szűrőn keresztül átengedem, majd ráöntöm a húsra. Megvárom, míg a lé teljesen kihűl, akkor letakarva hűtőszekrénybe teszem. Egy napig dermesztem, azután leszedem a tetején összegyűlt és megfagyott zsírt, majd tálalás előtt a kocsonyát a formából kiborítom. (Késsel fellazítom a szélét, és egy pillanatra forró vízbe mártom a forma alját.) Tetszés szerint felszeletelem, köré rakok zöldséget és feldíszítem. Tartármártás illik hozzá.
Elkészítési ideje: 240 perc


 


Zaju, olyan jókat főzöl, csak lesem, és ötleteket lopok.


 


Anya, sajnálom, hogy így érzel. Mi ezt egész másképp éltük meg anno. És nagyon sajnáltuk, hogy kiszálltál. De ez már a tavalyi hó.


 


 

litita Mit fözzek holnap? 1

Ez nagyon aranyos volt tőled Zajubaju, köszönet érte :-DD


------------------


Már csak azért sem adom fel, mert én valóban az itteni társaságnak köszönhetek több dolgot is. Ebből az egyik, és a legfontosabb, a helyreálló egészségemet!!


Mert ha nincs pl Domika itt, majd az életemben, ha ő nem írta volna egymás után a receptjeit, ha nem mondta volna határozott véleményeit, tanácsait, akár az én sorsom is másként fordulhatott volna.


De mivel az ő tanácsára kezdtem másként látni a dolgokat, s próbáltam a zöld löttyöket, olvasgattam meg értelmeztem a macrobiotika nem is olyan bonyolultságát, ezért mikor komoly bajba kerültem, onnét jóval könnyebb volt kimásznom, mint a többieknek, akiknek nem volt szerencséjük az akkori mitfőzzünket olvasni.


Ezt szó szerint kell érteni. Mikor a rákos műtétem után még jött a sugarazás is, abban minden sorstársam úgy kidőlt, hogy az utolsó adag után már létezni is alig volt ereje. Láttam, tapasztaltam, szó szerint lehet venni. Én meg közben meglátogattam Anyát, majd a legvégén, -ugyan erősen kihívás volt a dolog-, de az utolsó sugáradag után négy nappal már az egyik barátnőm autójában ültünk, és indultunk Erdélyország legvégibe. Majd jártuk be a környékét, naponta több száz kilométert autózva, fel és alá.


Hát ennyit jelent az, ha valakinek az orra alá dugják azt, hogy másként is lehet ;-)) Szóval, nem adom fel, hiszek benne, hogy lesz valaki, aki ugyanúgy azért fog meggyógyulni, vagy éppen jobban érezni magát, mert nem csak mondtam a magamét, de meg is mutogattam a magamét ;-))


Mindezzel együtt,  valóban köszönet Neked is, meg Anyának is 


 


 


 

ancsa21 Mit fözzek holnap? 1

Szia Anya Drága :)


A legfontosabb, hogy jó látni téged !


A többi meg?? Magam sem tudom. Sem azt, hogy mit érezzek, sem azt, hogy mit gondoljak. Leginkább semmit. Csak elfogadom a dolgokat, ahogy vannak. Lehet, hogy teljesen elkeletiesedtem?


De tényleg az van, hogy még meg is értem az elmenteket, mert sajnos jó okuk volt rá. Az nlc kiszolgáltatta őket, és -épp te tudhatod a legjobban-, meg sem védte őket a hol nemtelen, hol meg a határozottan embertelen támadásokkal szemben. Mikor már végre lépni méltóztattak, addigra olyan késő volt, hogy értelmetlenné vált a "védelmük". Néha, míg az nlc hátterében írogattak, be is néztem hozzájuk, de ha az ember kihagyott náluk hónapokat, mint pl én, az nem lehet a csapat tagja. Maximum belekotyoghat. Gondolhatod, hogy azért néha belekotyogtam ;-DD


Így én értően el tudom fogadni távoztukat, de valójában nagyon sajnálom a távollétüket. Ebbe bizony te is beletartozol. 


És nem csak azért hiányollak benneteket, mert az ember igazán társaságban tudja csak jól érezni magát, hanem elsősorban annak a sokaságnak, annak a sokféle látásmódnak, íznek a hiányát sajnálom nagyon, amit magukkal vittek. Igazából nem is tudom ki hogy érzett az ételek sokféleségéről, de én mindig szerettem azt a sokféleséget, amit az itteni csapat összehozott. Még akkor is, ha valami nem is az én világomba tartozott, de jó volt látni, hogy milyen örömmel készítették, s adták át szeretteiknek. S hogy mennyi jó ötletet lehetett innét felszedni, édes Istenem!


Azzal,  hogy itt sokszor egyedül "bohóckodom", az nem csak azt jelenti, hogy valamiféle exhibicionizmus mégis csak kell legyen bennem..., hanem sokkal inkább azt, hogy szabályosan dühít, hogy otthon milyen sokan, milyen sok nyavalyával küszködve élnek, mikor lehetne másként is... Legalább meg kéne próbálni a máskéntet!! Hát mondom, meg mutogatom a magamét. Mert rajtam is az segített, hogy másoktól eltanultam, majd kipróbáltam magam is.


Például azt, hogy lehet másként élni. Amihez meg másként kell étkezni. Meg hogy nem kell félni az új ízektől, nem harapnak. S bár nem fogom feladni -ilyen a természetem-, de egyedül nem csak a kis Vuk tud fázni,  hanem az emberlánya is ;-)) Ezért örülök minden egyes, mégha ritkán felbukkanónak is, de különösen Liventának, majd Zajecnek, Olivkának, Lilinek, és igen, most neked is Anya :)


Szerintem nem kell dolgokat túl komolyan venni. Nem kell azt hinni, hogy az a legjobb, ahogy én csinálom, meg ahogy én gondolom. Egyszerűen csak oda kell tenni, meg kell mutatni, hogy én így, próbáld ki te is. Biztos lesz, vagy épp lesznek sokan azok, akiknek valami kapóra fog jönni. 


Anya lelkem, én nem hiszek a "majd kiszelektálódik a nem oda való!"-ban. Abban annál inkább, hogy én úgy döntök úgy, hogy... Hogy arra már nincs időm, hogy itt is,meg ott is tartsam a kapcsolatot, vagy még inkább abban, hogy bevallom magamnak, márpedig nekem az a legfontosabb, hogy másokat igyekezzek megfertőzni, s ezért maradok a nyílvánosban ;-)) Igaz, azt viszont soha nem tudtam megérteni, hogy egyesek miért tudnak azon felháborodni, ha mások tőle másként látják a dolgokat... Szavamra, egyszerűen képtelen vagyok megérteni. Ufó vagyok, tudom :-DD


-----------------------


Egy bizots, én téged is nagy örömmel látnálak itt, akár minden  nap is ;-)) Már csak azért is, mert még látni is rossz azt, hogy mennyire megfeneklett az általános 'ízlés' a csirkemellnél, meg a dsznókarajnál. Aztán annyi. Még akkor is borzasztónak látom ezt az 'ízetlenséget', ha én magam soha nem lennék fogyasztója, pl a vadhusoknak. Te meg fenséges ötletekkel tudnál előállni.


De nem nyaggatlak Anya :-)) A kezedbe is adom a döntést. Én aszondom, gyere. Azonnal. Aztán majd te döntesz. Életünkben többször is döntünk. Így is meg úgy is. Semmi baj nem ér, ha meggondolod magad, és ismét az asztalra teszed a jó falatjaidat. Mert hogy azok mennyire jók, arról nekem már személyes élményeim vannak. És remélem, lesznek is még ;-))


 

ancsa21 Mit fözzek holnap? 1

Jó reggelt mindenkinek!

Ancsa! Ne csüggedj, vannak ilyen időszakok!
Lásd: az emberek jönnek-mennek, dolgoznak, néha betegek vagy éppen más ügyeikkel foglalkoznak. A topic egy hobbi - vissza fog térni hamarosan a pörgés és az élet ide is.
A magam példáját tudom említeni: évek óta vissza-visszatérek, néha hosszú ideig be sem jelentkezem csak olvasok (azt redszeresen!!), néha meg többet írok. Ez mindig attól függ, mit és mennit enged meg a munkahely és az ottani viszonyok. Otthonról csak akkor lépek be, ha épp több időm van.


 


Anya!
Örülök, hogy visszakanyarodtál de nagyon bánkódom, hogy ennyire kiábrándultál a topicból, jó kis csapat voltunk!


Ha meggondolod magad, én mindenképpen boldogan várlak vissza!
Szeretettel:
Zajec/Zajubaju, ki hogy ismert.


De hogy a témánál maradjunk: szombaton bableves volt (fagyasztóból)  és mákosguba, vasárnap finom, tejfölös zöldbabfőzelék bundáskenyérrel.


Mára sonkástésztát terveztem.


 


Puszi mindenkinek: Zajec

Zajec Mit fözzek holnap? 1

S már csak egy rövid óda a goji berry kurkuma reggeli italhoz. Amibe megint tettem egy banánt. Pont azon az alapon, hogy ha a sors megoszt citrommal, akkor tegyél hozzá gint ;-))


Szóval, reggel megint bedugult orral és fejjel ébredtem. Napok óta zuhog az eső, és nyirkos minden. Az elébb megittam egy adag gojis turmixot, és most itt ülök teljesen kitisztult orral és tudattal. Sőt, kedvem szerint szélesen vigyorognék a gép előtt ;-))


Na, pontban ezt az írtó jó érzést kívánom oda, mindannyiótoknak 

ancsa21 Mit fözzek holnap? 1

Najóvan! -- most viszont olyan éhes vagyok, hogy kiesik a gyomrom... Órák óta verem a gépet és csak most fogok lemenni reggelizni (de az minimum szalonna lesz ).


Érdekes és biztosan nem véletlen, hogy ha az ember nagyon éhes vagy valami baja van, az első dolog, amit megkíván, az egy jó hús- vagy csontleves. Nálam legalábbis.


 

Liventa Mit fözzek holnap? 1

Hát nagy az én szerencsém, hogy teli gyomorral nyitottam rá erre a gusztusos asztalra, különben csoroghatna a nyálam!


Én mára busa-darabokat sütöttem ki sörtésztában csak úgy magamnak, zöldséges rizzsel és tormás-tejfölös rukkolával + a sör maradékával már be is ebédeltem.


 

Liventa Mit fözzek holnap? 1
Vissza a fórumnyitóra