Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szegényes karácsony
2011-11-24 11:491.
Létrehozva: 2011. november 24. 11:49
Sziasztok! Az idén sajnos nagyon szegényes lesz a karácsonyunk, de azért szeretnék meghitt hangulatot teremteni a nehézségek ellenére is. Ha tudnátok olcsó recepteket adni, megköszönném. Olcsó süti, kiadós főtétel. És arra lennék kiváncsi, ki miből főzi a kocsonyát. Sajnos a kész csomagok nagyon drágák. Köszi a segítséget.
Egy közösségi oldalon találtam ezt a képet, alá ez van írva:
"ha esetleg azt gondolnád hogy szar lesz a karácsonyod, k@rva nagyot tévedsz"
Azért nem ártott nekem sem ez a pofon, megálltam egy pillanatra, és bár nyilván nem lesz nekem attól jobb, ha másnak még rosszabb, de tényleg meg kell próbálni örülni annak, amink van..
Jó recepteket hagytatok itt, én is szemezgetek majd belőle.
Békés, vidám ünnepvárást mindenkinek.
Hoztam egy zenét nektek sok szeretettel.
Egy receptet szeretnék megosztani Veled és a Többiekkel.
Narancsos csirkecomb:
Hozzávaló 4 személyre. 4 db. csirkecomb, 2 narancs, 5 dkg margarin 1 ek méz, 1 ek reszelt gyömbér, só, bors, szója mártás
A narancsokat alaposan megmossuk, és az egyik narancsnak a héját lereszeljük, összekeverjük egy kis sóval, reszelt gyömbérrel és egy pici borssal. A csirkecombokat is alaposan megmossuk, bőrüket ujjunkkal fellazítjuk és a húsokat ezzel a füszer keverékkel bedörzsöljük, és a bőr alá is jusson. A combokat legalább egy órára, de legjobb ha egy egészéjszakára a hütőbe rakjuk. Másnap a hús darabokat egy vékonyan kivajazott tűzűlló tálba rakjuk és olvasztott vajjal, szója mártással, és egy narancs kifacsart levével meglocsoljuk, és így sütjük kb 1 órát. A húsokat tálra szedjük és a visszamaradt pecsenyeléhez, adjunk egy kis mézet és narancs karikákat, pillanat alatt összerottyantjuk és a húsokat ezzel a lével meglocsoljuk. Főtt rízs illik hozzá.
Valamikor egész télen ez volt a sláger nálunk, véleményem szerint olcsó, hisz a csirkecombok kilója most is pl a Tescóban 500 Ft körül van, narancs is elfogadható áron kapható. Szóval az egész menü rizses körettel együtt 1000Ft-ból kijön 4 embernek.
Rántott sajt sem olyan vészesen utolérhetetlen, vegyél akkor sajtot amikor akcióban lehet kapni értem én ezt úgy 1100 Ft-ért kilóját. Nem olyan rossz keret az a Tízezer forint. Picit törni kell az agyunkat, és magadtól is találsz olyan jó megoldásokat meglátod!
A narancsos csirkéről annyit, hogy a jövő vasárnap ez lesz az egyik menü nálunk. Felelevenitjük a régi izeket.
A töltött káposztatekercsek is kiadós, olcsó és a szója - hús ugyanúgy variálható, mint a répás karfiolbomba esetében:
http://vegalife.blog.hu/2011/10/30/toltott_ kaposztatekercsek
Ehhez esetleg egy kis sajtszószt tudok ajánlani, ha még futja arra a pénztárcából...
Olcsó, kiadós sütinek a szeretetkekszeket ajánlom innen:
http://vegalife.blog.hu/2011/10/25/keksz_255
Ezt még ajándékozni is lehet. Pl. celofánba rakod, szép szalaggal átkötöd.
Vagy kekszes dobozt veszel és azt telepakolod vele.
Vagy kemény papírból te magad készítesz dobozkát és megtöltöd ezekkel a kekszekkel.
Szia!
Ezt az ételt darált hússal is elkészítheted. Én szójával készítettem. Azzal olcsóbb és talán egészségesebb is.
Elég egyedi - legalább is én kevés helyen hallottam erről.
Répa helyett akár szalonnaszeleteket is használhatsz. Úgy lehet, hogy drágább picit, és tutira nem egészséges.:)
De mutatós, kiadós és finom étel:
http://vegalife.blog.hu/2011/10/30/repas_karfio lbomba
Répás karfiolbomba. Amúgy az elkészítése is gyors és könnyű.
Nálunk is spórolós lesz a karácsony.
Ajándékozást eleve elfelejtjük, sajnos. Nyolcan leszünk az asztalnál. Ha normális ajándékot szeretnék venni 7 embernek, az alsó hangon 2 rugó fejenként, lehet számolgatni. Mellesleg hülyét kapok a "csak ennyim van ajándékra, tehát eszerint válogatok" szitutól. Szóval ajándékozás nem lesz, bár most elgondolkodtam rajta, hogy mivel karácsonyi mintájú kiszúrónk van itthon, lehet, hogy megpróbálkoznék a mézeskaláccsal. Pici csomagocskákat lehetne csinálni, celofánnal, szép szalaggal átkötve, hmmm.
Tavaly is spórolós volt a karácsony (meg tavalyelőtt is...), és kaptunk egy műfenyőt. Húzom rá a számat, de igazából könnyebbség, hogy nem kell megvenni. Szaloncukrot valszeg kapok a munkahelyemen
Kaja évek óta ugyanaz. Két család jön össze, mindenki hozza, amit nagyon jól tud csinálni és mindenki szereti. A hús ami drága, mert azt sajnos nem lehet megspórolni, plusz a sütemények. Mert ugye kell egy süti szentestére, és kell bejgli is. Egy kiló diót most 1400-ért kapunk ismerőstől, és ez olcsónak számít!
Sziasztok!
Nem hiszem, hogy a karácsony attól lesz szebb és szentebb, hogy minél drágább a fa, a díszítés, az ételek, amelyek az asztalra kerülnek. Az érzés, hogy együtt vagyunk, a meghitt hangulat, mit nem ronthat el semmi sem (arra a pár napra tényleg nem!), a csend ami körülvesz bennünket, megfizethetetlen!
Mi is, családommal, 3 gyermekemmel átértékeltük a karácsony jelentését. Megvan mindenkinek mindene, természetesen a gyerekeknek idén is lapul a fal alatt majd meglepetés, de a felnőttek maximum olyan ajándékot kapnak, amit mi készítettünk, illetve személyre szóló meglepetés. Gondolok itt a házi készítésű mézes kalácsra, melyet kislányommal díszítünk, s szépen celofánba csomagolva pár darabot, karácsonyi szalaggal átkötve dekoratív ajándék. Ilyen lehet a gyertya is, de bármilyen házilag készült nem hétköznapi sütemény, bonbon is.
Sajnos az idei karácsonyunkat beárnyékolhatná egy szomorú tény. Nekem december 31-én megszűnik a munkahelyem (szó szerint vége az egésznek, s ezt most a héten jelentették be), páromnak tegnap mondták meg, hogy áthelyezik máshova. De nem engedhetem meg magamnak, hogy rányomja ez a bélyegét a karácsonyi készülődésre, az ünnepre.
Én speciel egész évben tartalékolok karácsonyra, év végére. A főzéshez-sütéshez a hozzávalók a hűtőben (fagyasztóban) lapulnak. Mikor valami akciós, megveszem, s lefagyasztom, ha lehet. Így már most ott figyel a filézett kacsamell, a túró, dió, gesztenye. A többi hozzávalót is apránként beszereztem, a finish-ben csak a romlandókat kell megvennem, pl élesztő, savanyú káposzta stb.
Az évek során felhalmozott díszeket előszedtük, csoportosítottuk, s ez alapján eldőlt, hogy idén lila-ezüst kombináció lesz. Adventi koszorú is készült, a lakás is szépül, a fára valók is sorakoznak a dobozban.
Nem attól lesz szép a karácsony, hidd el, hogy az asztal leszakad a sok drága ételtől, a fa eldől a csili-vili díszek súlyától, a gyerek elveszik az ajándékhalmazban.
Attól tudod különlegessé varázsolni, hogy mindent megteszel azért, hogy erre a három napra kizárod az életedből a negatívumokat, s csakis a szeretteidre gondolsz. Sétáltok egy nagyot (remélem lesz karácsonykor hó), együtt megnéztek valami szép filmet, zenét hallgattok, játszotok, nosztalgiáztok, felidézitek gyermekkori karácsonyaitokat.
Végül néhány étel is legyen tippként, mi az elmúlt években ezeket sütöttük-főztük:
- halászlé (alapnak fej-farok-farokvég, a végén pár szelet belefőzve)
- mákos guba
- töltött káposzta
- töltött dagadó /melegen és hidegen is jó /
Marcsi
-
Sziasztok!
Én is a sütőtöklevest akartam javasolni, szerintem az elég ünnepi, kicsit különleges leves és nem is drága. Tavaly nálunk az volt, én narancshéjat is tettem bele, meg gyömbért. De sokféleképpen el lehet készíteni.
Desszertnek pedig van egy nagyon finom kakaós süti receptem. Tök egyszerű, alapvető hozzávalókból, mégis nagyon finom! A reszelt citromhéjtól lesz különösen finom íze és akármennyire is úgy néz ki, nem száraz, nem fullasztó, még 2 naposan is finom puha.
Kakaós szelet
5 dkg zsír vagy 7 dkg margarin, 1 tojás, 25 dkg cukor, 4 dkg kakaó, fél citrom reszelt héja, 3 dl tej, 25 dkg liszt, 1 sütőpor.
A tojást a cukorral, a zsiradékkal simára keverjük. Ezutéb beletesszük a kakaóport, elkeverjük, utána fokozatosan hozzáadjuk a tejet, a reszelt citromhéjat, a lisztet és a sütőport. Egy kivajazott, kilisztezett formába öntjük, forró sütőben közepes lángon megsütjük. Ha kisült, a tetejét porcukorral meghintjük, kihűlve szeleteljük.
Én kapcsos tortaformában szoktam sütni, és készítek hozzá egy egyszerű meggyszószt. Az csak annyi, h fogok egy fél üveg magozott meggybefőttet, lábasba öntöm, teszek bele egy kis vízzel elkevert étkezési keményítőt és felforralom. Nagyon feldobja.
Tavaly is mint mindig 23án este mentünk fát venni.
Győrben a Dunakapu téren szoktak fát árulni... sokan- sokat.
Azok az árusok akik elmentek már, levágták a fák ágait. Rengeteg fa hevert ott megcsonkitva.
Ninja a lényeg nem a drága,nagy nevű kaja,hanem a meghitt pillanatok,közös főzés,közös karácsonyfadíszités és a pici,akár kézzel készített ajándékok.
A lényeg hogy ,hogy érzitek magatokat,nem az ennivaló.:)
Békés boldog karácsonyt!
Hulladék fából.:)Szomszédban van egy bútorgyár.
Abból készül,amit más eldob szekrényt és egyebeket,meg a maradékból.
De szerintem nem ez a téma.
Sziasztok! Nagyon köszönöm a sok jó receptet, ebből biztos fogok találni a a karácsonyi asztalra, nagyon ötletesek és tényleg nem drágák.
A szeretet és a meghitt hangulat meg lesz, abból sem csinálok gondot ha nem lesz fánk. Köszönöm Télapónak, talán ő fogalmazta meg a legjobban amit érzek.
Abba persze véletlenül se gondolj bele, h9ogy a furnér miből készül....
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Angéla köszi a tanácsokat a fával kapcsolatban..)
Fórumozok leveles tészta szaloncuki?Köszi az ötletet mentettem!
Sziasztok!
Elnézést, hogy csak így a semmiből elbukkanva belekotyogok és főleg az OFF-ért. Tavaly gyökeres fenyőt vettem, beleültettem egy viszonylag nagy konénerbe, speciálisan örökzöldnek való földbe, Szentestétől Vízkeresztig volt a lakásban. Ez alatt az idő alatt kb. 3× meglocsoltam (nagyon fontos, mert szegénynek nagyon melege van bent). Vízkeresztkor kitettük az udvarra, de nem ültettem ki, maradt a konténerben, nyáron örökzöldnek való tápos vízzel locsolgattam. Idén ugyanez a fánk lesz. Kertésszel megbeszéltem előtte, ő azt mondta, hogy ha ezeket betartom és jó helyről veszem a fát, így a konténerben szépen eléldegél és addig ugyanaz a fánk lehet, amíg ki nem növi a lakást. Majd akkor ültetetem el az udvarban a végleges helyére.
Érdemes olyan helyen vásárolni, ahol neked ássák ki a fát és otthon rövid időn belül el tudod ültetni. Nekünk is volt, amikor a fenyőfaárusnál megvettünk vmi különleges fenyőt nagyon drágán, otthon elültettük, mire díszítettük volna, már látszott, hogy nem él, lehullott egy csomó tűlevél.
Ráadásul olyan jó hangulata van, hogy az tényleg a MI FÁNK, amit egész évben gondozgattam, gyönyörködtem benne, nézegettem ahogy hozta az új hajtásokat.
Szia!
Igazad van, nem kell sok, és amit leírtál nagyon is ünnepi és nem szegényes egyáltalán szerintem. Én is kacsát sütök párolt káposztával. Egész évben nem eszünk kacsát, ezért nekem ünnepi lesz a kacsa. Sikerült is akciósan megvennem, úgy hogy az már a mélyhűtőben várakozik. :) Év közben inkább csirkét veszek, azért az jóval olcsóbb. Igaz hárman leszünk csak, így egy kisebb kacsa elég lesz bőven, ahol sokan ülnek asztalhoz mindjárt nagyobb mennyiség kell belőle. Szenteste pedi pontyot rántok, de abból is veszek pár szeletet, ami mindjárt el is fogy. Én még gondoltam a töltött káposztát hogy megcsinálom, mert akkor a két ünnep köztre is lesz belőle maradék. A kocsonyát meg inkább elnapolom szilveszterre. Sütiből meg az elmaradhatatlan beigli lesz, meg egy csokis-diós püspökkenyeret gondoltam. Na meg egy vajas kalácsot is szeretnék én is sütni.
Köszi a recepteket! A gesztenyekrémlevest holnap megcsinálom a kisfiamnak! Bár én nem vagyok oda a geszenyéért, de ő állandóan gesztenyéért nyúz! :) Tényleg különleges és karácsonyi hangulatú!! Főleg annak, aki édesszájú.
Szia Biga!
Köszi a receptet! Hétvégén megpróbálkozom vele, igaz nem vagyok nagy sütögetős... Remélem, sikerül! :)
ajándéknak is adható keksz:
http://www.receptbazar.hu/recept/2782
ez sem túl drága, különleges
mit szóltok egy kis töltött almához? akár köretnek, ahogy a recept írja, akár egy délutáni uzsonnának vagy édesség-gyanánt
http://www.tutireceptek.hu/karacsonyi-toltott-alma
és egy édes-krémes gesztenyekrém leves?
az sem túl drága, különleges (gondolom nem mindennap eszik ilyet egyikünk sem) és valahogy karácsonyis is
http://www.csakapuffin.hu/2008/02/gesztenyekrmleve s.html
levelestészta karácsonyi köntösben:
http://karacsony.hu/cikkek/leveles-tesztabol-keszult- szaloncukor-648.html
(ez sem drága)
mascarpone kérdéshez:
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=258560
a 2. hozzászólásban van az eredeti recept!
http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25653029
Házi túrós kifli / lardy
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg margarin, 4 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 1 tojás 1 dl tej, csipet só, +1 tojás a kenéshez
Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral elkevert tejben, elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük amíg elkészül a túrótöltelék.
Töltelékhez: 25 dkg túrót, 12 dkg cukorral, 1 dl tejföllel, 5 dkg mazsolával, 3 dkg búzadarával és 1 citrom reszelt héjával összekeverünk.
A tésztát 8 cipóra osztjuk, majd kerek lapokká nyújtjuk, és egyenként 8 cikkre vágjuk. Minden cikkre teszünk a töltelékből, feltekerjük, felvert tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük. Még melegen behintjük vaníliás cukorral. Ebből a mennyiségből 64 apró kiflink lesz. Nem érdemes kevesebbet készíteni, finom omlós.
Nekem kb. 30 - 32 dkg túró kellett hozzá!
---
dióval, mákkal és túróval szoktam tölteni.
A kocsonnyát sertés körömből készítem és mindig veszek bele sertésbőrt. A bőrben van az az anyag amitől megalszik a kocsonnya. Teszek még bele fofhagymát szemesborsot és sót. Főzöm kb 5-6 órán át, lassu tűzön, aztán tányérokba pakolom, és hüvös helyen kb 1 óra alatt megalszik.
Karácsonykor mindig szárnyasokból és persze halakból készítek ételt, a disznóságokat hagyom újévre és szilveszterre. Tudom, hogy babonaság, de én már ilyen vagyok, ez volt a hagyomány még a nagyanyám idején is a családban.
Gyermekkorom karácsonya a 60-s évekre nyúlik vissza, és emlékszem nem voltak ennyi sütemények. Kelt tészta volt, ma beiglinek mondjuk, házi finom bor, azt forralta anyám és izesítette cukorral és fahéjjal. Egyszerü erdei fenyő volt felöltöztetve, konzum szaloncukorral, és alma, dió, toboz és szalmából készített diszeink voltak. Szenteste jöttek kántálni az emberek és ilyenkor nagyon sokan voltunk, beszélgettünk, jobban mondva az idősek meséltek történeteket és mi gyerekek szájtátva hallgattuk. Én még ismertem a harmad unokatestvéreimet is, gyakran jártunk össze. Ma már nincs ilyen.
Valakilánya én is agyalok rajta hogy gyökeres fát veszek és utána kiültetem.Viszont nem szereti a túl meleg lakást.
A bútorom funérból van.:)
Szia!
Látod-látjátok ezért nem szeretem én a karácsonyt...lassan kiölik belőle a lényeget.
Én tavaly itt kaptam az ajándékokhoz egy fantasztikus ötletet. Karácsonyra a gyerekeimmel mézeskalács dobozt készítettünk, bele saját gyártású szaloncukrot tettünk. Óriási sikere volt,pedig a díszítés nem sikerült valami fényesen.
Az elkészítésével EGYÜTT eltöltött idő visszadta az ünnepek fényét...nekem ez volt a karácsonyom.....
Szalmából. Biztos fából, és az is biztos, hogy szép bútorja van!
Félre a viccel és a kötekedéssel, mindenki megdöbbenésére közlöm, hogy én minden évben élő fát veszek, egy közeli faluban. Az idén gyökerestől fogom kérni és viszek egy nagy cserepet és abba lesz ültetve. Tavasszal a házunk előtt lévő parkban fog lakni. Ha a tulajtól veszem akkor fillérekért adja. Tavaly is 1000 Ft-ot fizettem egy 1 méteres fácskáért. 23-án du mentem érte.
A mikulásvirágról pedig annyit, hogy az elmúlt hétvégén megvettem, nagyon szépek voltak a LIDL-ben.
miből van a bútorod?
:-))
Hagyjuk már ezt a sablonos dumát, mert ezeket a fenyőket direkt erre a célra termesztik és nem a fenyő erdőt vágják ki.
Ennyi erővel ne vegyünk fenyő bútort sem, sőt mikulás virágot sem, meg egyáltalán semmit.
Egyiket sem veszek.:)
10000 Ft ahogy írtad, nem kevés,de nem is sok. Jó magam is ma délelőtt böngésztem a régi gasztronómiás ujságokat. Gondolkodtam, hogyan is legyen, sokan vagyunk így akiknek meg kell gondolni, hogy mennyit költsön az ünnepekre. Sokan írták előttem, hogy az egyszerü ételeket is fel lehet turbózni, vagyis ünnepivé lehet varázsolni.
Az ünnep az hamar elmulik, de a készülődés az ünnepre hangolódás az teszi ünnepivé a karácsonyt.
Vagy 10 éve történt, hogy akkoriban a főiskolára jártam, és 22-től vizsgaszezon volt, és nekem mindig 23 volt egy vizsgám. A fiam a 4. így eltöltött karácsonykor szóba is hozta, hogy miért kell vizsgáznom, mert addig mindig ezek a napok azzal teltek, hogy sütiket gyártottunk, szépítgettük a lakást, ajándékokat dugdostunk stb. Egyszerüen készültünk az ünnepre. A fiam szerint az ünnepvárást veszi el tőle a vizsgára való készülés, mert az ünnep az elszalad, de a lényeg az előtte van.
Ime az ünnepi menüm:
Sütemények: Felhő szelet, Sajtos tallér, Fonott kalács. Diós és mákos beigli
Szenteste: Ráczponty
Karácsony: Újházi tyúkhúsleves csigatésztávál, Narancsos kacsasült párolt káposztával, és Göngyölt pulykamell, csőbensült zöldségekkel.
Bár ez a pulykamelles dolog még nem végleges, nem akarok sok mindent összefőzni két embernek, mert csak ennyien vagyunk. Lehet ,hogy ez szegényesen hangzik, de ezeket az ételeket nagyon szeretjük. A fonott kalácsot magam készítem, és persze mindent. Gondolkodtam még apró sütiken, ilyen mézeseken, és linzereken, de ezt még nem tudom, hogy készítek-e. Én cukorbeteg vagyok, úgy hogy egyik sütiből sem ehetek, legfeljebb csak kóstolásból. Egy embernek meg ami lesz is sok. Az elmúlt éveke alatt, bár tavaly már nem, mindig összefőztem és sütöttem egy csomó mindent, aztán ment az ünnep elmúltával a kukába. Hát ezt nem akarom! Csak annyit akarok készíteni ami el is fogy, és lehet ott kocsonyát főzni vagy káposztát tölteni máskor is. Nem tudom Nektek mi erről a véleményetek?
Szia Bigacsiga!
Leírnád a kiflid receptjét? Nagyon fincsinek néz ki!
Előre is köszönöm!
Másik nagy kedvenc, ami illik karácsonyra is, de kifejezetten csak mákimádóknak ajánlom.
http://www.mindmegette.hu/bogres-makos-ii. recept
Én dupla mennyiséget csináltam, de nem tettem bele annyi cukrot, mint amennyit írt. Jah, és az egyszerűség kedvéért inkább a tetejére kentem a lekvárt.
http://www.nosalty.hu/recept/dan-kuglof?gclid =CLjWuvTFhqwCFUtZmAodF0eZAw
Plusz: A fehér masszába tettem még őrölt diót, nem tudom mennyit, ránézésre és kóstolásra döntöttem. Na meg az egész alaptésztába Bourbon vaníliás cukrot. Emellett a kakaós részbe pici fahéjat. A többi szerintem ugyanaz. Próbálok csatolni képet. A kisebb ajándékba ment egy barátnőmnek, a nagyobb családi fogyasztásra szánt.
bocsi, tényleg nem a vita kedvéért....
NAgyon sok embernek a megélhetését adja a fenyőkertészet...
Másrészt: ha csak olyasmit vennénk, azt cisnálnánk, amire feltétlenül szükséges, akkor pl. egy életben 2-3x szeretkeznénk... :-DDD
mi nagyon készülünk a Karácsonyra lélekben is,ezért szépen szeretnénk tölteni az ünnepet is
nekünk az egész advent ünnep,elmegyünk a templomba,mise után beszélgetünk,együtt reggelizünk és megosztjuk a karácsonyi tippeket,titkokat egymás közt
igaz,hogy mindenhez pénz kell és aki máskor is éhezik,annak nagyon nehéz,de megpróbálok inkább nagyon keveset venni ajándékot,készítgetős vagyok én is,és inkább az ünneplésre költeni
a legnagyobb tétel a fa és az étel
megvan a hagyományos terítőnk és gyertyánk karácsonyra,akkor mindig otthon van mind az 5 gyerek is és együtt vacsorázunk és a fa mellett ajándékozzuk meg egymást
próbálok olyat főzni,hogy mindenki szeresse,nem eröltetem a halat vagy a káposztát arra, aki nem szereti,szóval töltöttt káposzta mindig van,általában barátokkal összeállva hatalmas adag,van hal,a hal-és húsnemevóknek rántott sajt,majonézes saláták,gyümölcssaláta,mákos guba,bejgli,pogácsa,mézes stb
egyelőre ennivalóra még telik,egy jobbfajta kávé,egy kis csoki a gyerekenek,egy forralt bor,mézeskalács,olyan finom illatok lesznek,hogy teljesen ünnepi hangulat lesz
a mézes is lehet "hamis" mézes,van kész mézeslap amibe tejbegrízes krém kell,nem rdéga és finom,kruplis pogácsa, sült alma,sült tök,almás pite ,finom tea,a sütikbe lehet csalni,dejót tenni dió helyett,a gyümölcssalátához valók is ilyenkor olcsóbbak,azért nagyon nem jó,hogy egy jó vacsora gondot okozzon a családoknak
Ezt már párszor megsütöttem és szép magas is lett és az állaga is finom. Barackkal és cseresznyével is, az almát viszont nem darabkákra vágva tettem bele,hanem reszelve, kb. 3-4 almát, attól függően mekkorák.
mi olyat fogunk enni, amit más pl. szombatonként:-) mivel én sosem főzök. így nekünk a hagyma/brokkolikrémleves lesz az ünnepi menü, palacsintával.
az a lényeg, hogy egy kicsit más legyen az ünnepi kaja, mint a megszokott. de a "más" nem feltétlenül drágábbat jelent.
nálunk tavaly franciasali is volt, de nem drága a majonézeskrumpli sem, és napokig lehet enni.
olcsó és kiadós még a mákos guba is, főleg gyári kifliből.
Még eszembe jutott ez a tepsis krumpliétel - köretnek.
http://buvosszakacs.blog.hu/2008/03/26/gratin_dauphi nois
Ez is különleges, és állati finom. :)
Lehet ezt is különlegesre szeletelni - pl. háromszög, vagy rombusz formában... és úgy tálalni.
igen, ezek nagyon fincsik! ha jól emlékszem, van is bögrés sütis topik is, onnan egy csomót szedtem le, amikor még nem volt a cukker tiltólistás.
én csak mások által kipróbált, netes sütit sütök, könyvből soha!
Juj tudok én is nagyon finom bögrés, nem vagyok egy sütőzseni, de ez még mindig jól sikerült, szerintem karácsonykor is nagyon finom és jó. A recept meggyet ír, de jó akármilyen más gyümölccsel is az almán kívül, akár lehet kapni a dobozos őszibarackbefőttet sokszor akciósan. Én a diót ki szoktam hagyni általában. Anélkül is nagyon finom.
Igen, annyi ötletes dolgot ki lehet találni azokból, amik otthon vannak! és a saját készítésű, szeretetből adott dolgok a legjobbak.
Én szeretem az ajándékozást, de ne nagy dolgokra tessék gondolni, és mivel én alapból sokat alkotgatok, ezért valahogy ezeket a dolgokat, a saját alkotásokat tudom a legtöbbre becsülni (és a könyveket....:) ). Szóval azért az nem lenne jó, ha nálunk a felnőttek nem kapnának ajándékot....
:( Hú, ettől összefacsarodott a szívem.
A topikindítóhoz: biztos van otthon a főzéshez-sütéshez alapanyagod, amit minden nap használnál amúgy is. (ezt mondjuk nem értem amúgy sem, hogy sok helyen olvasom, hogy mennyit költenek plusszban egy karácsonyi vacsorára - miért is???? akkor máskor nem főznek, üres a spájz, vagy hogy van....? bocs, de tényleg értetlenkedek.)
Szóval biztos van otthon liszt, cukor, tojás, rizs, krumpli, tésztaféle, hagyma, fűszerek, ami úgy egy főzési alap. Erre akkor plusszban nem kell (ene) költeni.
Húst meg - ha jól értettem, hárman vagytok - mondjuk a három napra veszel kb. 3000 ft-ért. Az előbb számolgattam magamban: a töltöttkáposzta sem megfizethetetlen, sőt, és tényleg két napig kitart. És milyen finom másnap....:)
Sütemények: vaníliáskifli, ami olyan ünnepi illatot áraszt, hogy csak na:), linzertészta, ahogy már említették, karácsonyi figurásra kivágva - nekem sincs sokféle kiszúróm, ha más formát akarok, vagy nagyobbat, megrajzolom hozzá a papírsablont, és kész - és lekvárral összeragasztva, szilveszter (másnéven legényfogó), vagy sima egytojásos kakaós keverttészta, csokival leöntve....
Gyümölcssaláta... alma, narancs, kivi, pár szem, nem kell olyan sok. Vagy almakompót.
A bolti sütemények eszement drágák, és nem is tudni, mi van benne, szoktam nézni....
Szaloncukrot sem veszek olyan sokat, általában pirosat a fára, és pár szem mindenfélét meg a fa alá, eszegetni.
A kiadós főételre egy javaslat...
http://csibekonyha.blogspot.com/2009/09/csirke-kugl of.html
Ráadásul különleges, és nagyon mutatós.
Biztosan lesz akciós csirkemell filé karácsony előtt.... Vagy akár most is megveheted, és lefagyasztod... 1000 ft körül szokott lenni akciósan.
Mi egyáltalán nem ragaszkodunk az állítólagos hagyományokhoz (töltöttkáposzta, vagy kocsony, vagy egyéb....). Szeritnem mindenki maga teremti meg a saját hagyományát, a karácsonyit is. :-)
Pont én is a 24-i favásárlást akartam javasolni. :)
Nálunk (Buda, kertvárosi rész) elég sok helyen vannak olyan faárusok decemberben, akik nem kereskedők, hanem jönnek Zalából, vagy Nógrádból, és egy-egy utcaszögletben árusítanak.
24-én már ingyen is adnák, sőt, sokan ott is hagyják, ami kora délutánig nem kel el....
És nagyon szép fákat lehet látni náluk.
Ez a probláma nálunk is minden évben felmerül. Tavaly volt itthon a kislányom fogyasztásából megmaradt 2 dl-es visszazárható babaitalos üveg (szentkirályi), és valakitől ajándékba kaptunk whiskey-t, amit úgysem ittunk volna meg. Netről kerestem házi Baley's receptet, megcsináltam két héttel karácsony előtt, szétöntöttem az üvegcsékbe, rá egy masni és kész. Nagyobb volt a sikere, mint vártam és tényleg fillérekbe került, mivel a fő alkotók adottak voltak. Hátha nálatok is...
Idén karácsonyi praliné golyócskákat fogok csinálni anyós takarékos receptje alapján, KIKben vettem papírkosárkát 200 ft-ért 30 db-ot, azokon "tálalva" papírdobozokba teszem (sk) és azt kapják meg.
De kaptunk ugyanígy házi lekvárt karácsonyi matricával névre szólóan, bébiételes üvegbe mézes diót, a tetején karácsonyi csomagolóval.
Ezek mind olyan dolgok, amik amúgy is megtalálhatóak voltak otthon.
Egy sima almáspitét is lehet "karácsonyira" fazonírozni.
A felső tésztaréteget ne egészben tedd rá, hanem szúrj ki kis fenyőfákat, vagy csillagokat, és - részben egymást fedve - rakosgasd a tetejére. Szerintem nagyon mutatós, és jó ropogósra sül. :)
Ráadásul a Lidl-s az IGAZI olasz mascarpone. Akcióban csak 299 ft.
A (bocsi, de tejhulladékokból készült) party vajkrém meg 300 fölött van már....
Én mindig akkor veszek, mikor akciós. Ált. hosszú szavatosságú.
A mézeskalács tésztáját is lehet többféle képpen formázni.
Sokszor még különleges kinyomók sem kellenek hozzá, csak egy kis fantázia.
"ha nem kellene élére állítani a garast... megvehetném mindenkinek azt, amire - úgy gondolom - vágyik, "
De figyelj ide, ha bőven van pénz, akkor év közben mindenki megveszi, amire vágyik ő vagy a megajándékozott, és ha nincsenek vágyak, nincsenek igazi örömök sem.
Igazán az ajándék akkor öröm, ha egyben csoda is, hogy megkapjuk.
A kocsonyát is pl. mi az anyukámmal szoktuk elosztani, mert mi max. 1 tányérrel esszük, gyerekek meg nem eszik.Egy adagból meg elég sok jön ki.
Igy egy adagból pl. mi, hugom, és nagymamámék+anyu.
Oh, milyen igazad is van, csak a formát kell megváltoztatni és máris az ünnephez igazodik.
Kozák sapka, iskolába csináltam a gyerekeimnek.
Tavaly ilyen kalácsot vittem a húgomnak, mert tudom, hogy szeretik, de nem volt ideje sütni sem, annyit dolgozott, én meg éppen ráértem erre.
Linzer.
Kifli bármilyen töltelékkel.
Ne légy szomorú:) Próbáljatok többen a családotokból összeállni, ki ezt főz, ki azt süt-így viszonylag könnyebb, és mindenki a már megállapodott kaja költségét állja..
Úgyhogy átfogalmazom: el kell fogadni, hogy most ez van, és ebben kell megtalálni a szépet, a boldog pillanatokat.
Pontosan erről van szó.
Mindíg van kiút! Lehet hogy kissé hosszabb lesz, nem lehet zudni.De a mai napból is a legjobbat kell kihozni.Különösen akkor ha gyerek is van.
Kellenek a szép emlékek, annak megélése hogy milyen jó volt gyerekként otthon lenni.
Maximálisan egyetértek veled, mert ugyanezt gondolom és érzem. Én is nagyon-nagyon vágyom rá, hogy egy kicsit több legyen, kicsit jobb legyen - és nemcsak a karácsony, hanem a hétköznapok is. Mert iszonyúan el vagyok keseredve, és totál magam alatt vagyok, de muszáj összeszednem magam, mert különben a padlón feküdnék...
Úgyhogy átfogalmazom: el kell fogadni, hogy most ez van, és ebben kell megtalálni a szépet, a boldog pillanatokat. Aztán egyszer majd talán jobb is lesz... Talán egyszer majd nem kell annyira kuporgatni minden egyes ötforintost, mint most, még ha nem is élünk a másik - luxus - végletben. De inkább ahhoz álljunk közelebb...
Így megkímélek egy fát a kivágástól és vennem sem kell újra.
---
Hagyjuk már ezt a sablonos dumát, mert ezeket a fenyőket direkt erre a célra termesztik és nem a fenyő erdőt vágják ki.
Ennyi erővel ne vegyünk fenyő bútort sem, sőt mikulás virágot sem, meg egyáltalán semmit.
Az Auchanban is van egy (talán osztrák?) mascarpone olyan alakú dobozban, mint a nagy tejföl, 600-700 Ft-ért. Csináltam már belőle tortakrémet, jó ízű finom.
A magyar mascarponét a higom meg a Lidl.be veszi, mert szerinte ott a legolcsóbb.
Szia
Teljesen mindegy, hogy azon az estén ( meg a többin is) mit fogtok ebédelni és vacsorázni.
Az a lényeg hogy együtt vagytok.
Mindenki sürög-forog, egy kicsit és próbálja a hangulatot megteremteni. Az számít hogy egymásra gondolva "születik " meg minden.
Az ételkészítéstől kezdve a terítésen át az ünnepi vacsoráig.
Utána pedig egy kávé vagy kakaó és üdítő ( persze van aki mást is iszik) elfogyasztása és közben a felhőtlen beszélgetés maga az a cél amit a karácsony képvisel.
Egy kicsit más, de talán karácsonyi mottónak is megfelel:
Nagyon szeretem a lazacot és a finom ételeket.
Mégis ritkán fogyasztok ilyeneket.
Milyen az ember lánya: legalább annyira szeretem a fokhagymás tojáslevest is.
Családi mondás nálam:amíg nekem van egy tányér rántottlevesem, addig neked is van , ha megtisztelsz és eljössz hozzám.
Minden családi látogatásnál erre gondolok, amikor elém teszik a gondosan elkészített ételt, bármilyen "egyszerű" fogásról is van szó.
DE!
Nem egyszerű az a fogás amit rámgondolva készített a lányom, menyem, testvérem.És természetesen az sem az amikor én várom őket olyan étellel amit ők szeretnek, legyen az hétköznap vagy valami ünnepi eledel.
Én boldogabb lennék, ha nem kellene élére állítani a garast:-)) Fúj, tudom, csúnya dolog ilyet mondani, főleg a szeretet ünnepe közeledtén, de ez akkor is így van. Nem attól lennék boldogabb, hogy 30 cm-rel magasabb lenne a fenyőfa, hanem attól, hogy megvehetném mindenkinek azt, amire - úgy gondolom - vágyik, megfőzhetném azt, amit kitalálnánk, vagy - uramistenmostsegíts - megfőzethetném. Jó lenne, ha nem számolgatni kellene, hanem csak nézelődni, vagy gondolkodni, hogy mit is adhatnék, és nem az ára számítana. És az is jó lenne, ha - és most nem is feltétlen magamra gondolok - az emberek ünnepét nem árnyékolná be a be nem fizetett csekkek halma, a végrehajtó levele, a mit eszünk majd ünnepek után, stb.
Szia!
Azzal egyet értek,hogy ezt a leki terhet magunknak csináljuk.../már aki/
Leht úgy is ünnepelni, hogy nem gebedünk bele,hanem fogjuk fel az egészet egy kissé lazábban,nem kell megfelelnünk a "társadalami hisztériának" sem.
Szerintem nincs abban semmi rossz,ha valaki nem csinál csinnadrattát maga körül a karácsonyból...
Az én karácsonyom sem lesz csillogó és világraszóló,mégis jól fogom érezni magam, mégha egyedül is leszek..
A történelmi tényben vitatkoznék,de sajnos most mennem kell...
A szegénység nem szégyen, szerintem nem a mi hibánk.
A mi kétszemélyes karácsonyunk a következő:
- díszítés: kb. 70 cm-es fenyőfa 5 éves díszekkel, szaloncukor nélkül
- ajándék: az együtt töltött idő és a szeretet
- étel: 1. nap: halászlé és mákos guba
2-3. nap: székelykáposzta
Ennyi. De: tényleg jobb lenne egy 3 méteres drága fenyő extrém vadiúj drága díszekkel? Tényleg boldogabb lenne a karácsony mindenkinek százezres ajándékokkal? Jobban esne egy Michelin-csillagos több fogásos extra menüsor az asztalon?
Azt hiszem, a Karácsony nem az utóbbiról szól... Ezt tudjuk, nem?
Ezt a lelki terhet magunknak csináljuk. 200 évvel ezelőtt az embereknek eszükbe nem jutott, hogy a karácsony különleges lenne, leszámítva, hogy ilyenkor éjfélkor mentek a templomba és nem reggel. Unatkozó arisztokraták persze elkezdtek fenyőfát feldíszíteni meg kihasználni az időpontot egy újabb estélyre. Manapság pedig mindenki unatkozó dzsentrit játszik.
Karácsonyi süti: mindegy, hogy linzer vagy pogácsa vagy piskótalap, de ha csillag alakú sütikiszúróval szaggatod ki, máris karácsonyi hangulatú. A legegyszerűbb és tartós a hókifli, pl gesztenyekrémmel (gesztenyemassza+kis vaj+kis tej+rum) töltve. Vagy sütsz egy 4-6 tojásos piskótát lapos tepsiban, így kb. 2 cm magas lesz, azt kiszúrod csillag, félhold alakúra, fölolvasztasz egy kis tábla tortabevonót (kb 100 ft), ez lesz a "ragasztó", a kiszúrt piskótasütikre csorgatod és megszórod kókuszreszelékkel (így lesz havas hatású:))))
Egyébként meg szerintem sem szegényes 10ezer forintból főzni, csak az a baj, hogy minden főzőműsorban olyan különlegességeket mutatnak, hogy sokszor már az alapanyagoknál elakadok és az ember úgy érzi, hogy "kevesebb" a karácsonya, ha nem libamájat meg avokádót meg gyönyörű karácsonyi marcipános tortákat tálal a családjának, pedig nem!!!
Szia!
Az én anyukám és nagyim, a kocsonyába legfőképpen bőrkét, körmöt (mármint a malackáét ),és némi füstölt árut is tesz,pl:-bőrke,fül,oldalas.Zödséget is,hogy Ízletesebb legyen:s.répa,zeller.
Persze ki-mit szeret és mit bír a buxa.
Csak egy ötlet,de ha azt akarod, hogy jól megdermedjen a kocsonya,nem árt bele csirkelábat tenni,a sok-sok fokhagyma mellé.
Mi nagyon szeretjük a pulykanyakból készült levest rengeteg zöldséggel. Isteni íze van, sárga csigatésztával igazán ünnepi ( a húst le lehet előre szedegetni a csontról, ha nagyobb, vastagabb darabot veszel, és akkor nem muszáj az ünnepi asztalnál cupákolni)
Általában minden családban főz vki töltött káposztát pár nappal karácsony előtt. Meg lehet beszélni a családtaggal, hogy készítsen 10-12 töltelékkel többet (vagy kifizeted vagy adsz érte neki pl. egy doboz bonbont vgay karávsonyi dobozos dán vajas kekszet,mmmmmmmm. mi imádjuk)))))) és akkor az egyik nap csak fel kell melegíteni és tényleg karácsonyi és finom.
dehogy fözz mindenkire.
csinalj picknicket: mindenki hozzon valamit. csak legyen megbeszelve, mit, különben ott fogtok ülni 30 karton üditön es 5 tortan kivül nem lesz kaja ;-)
Szia,
Tudom, h nem annyira Karácsonyi, de esetleg fokhagyma krémleves piritott kenyérkockával?
Gyorsan készen van és szerintem annyira nem drága.
1-2 fej fokhagyma (persze a több az jobb, kb 10-15 gerezd), liszt (kb. 3-4 fakanálnyi), vaj (rama), 1db erőleveskocka, pici bors, esetleg majoranna, tej, víz, tejszin (a 250 ml) és ha van egy pici alkohol (én azt teszem bele ami éppen nyitva van, akár gyümölcs pálinka is jó). Ez elhagyható, de jó ízt ad a levesnek.
Elkeszítés rém egyszerű és az egész nincs több, mint 20 perc:
Vajon az összenyomott fokhagymát kicsit pirítani, majd rá a liszt(mint egy rántás). Majd felöntöd a vízzel, kevergetve, hogy a liszt ne legyen csomós, tej és tejszin. Én ugyanannyi vizet és tejet használok (pl. 1/2 liter mindkettőből). Majd a többit is hozzáadod. hagyod, hogy felforrjon és kész is.
nem tartomjonak, hogy a felnöttek nem ajandekozzak meg egymast. nem kell VETT ajandek, de valami, ami arra utal, hogy szereted, gondolsz ra, fontos neked az öröme - az azert fontos.
en rendszeresen kapok sajat keszitesü dolgokat is a csaladomtol (föleg karacsonyra, elöszeretettel), egyik szebb, mint a masik. es en örülök, hogy pl. a ferjem kepei a szobaink vagy a rendelöm falat diszitik es nem mas szobajaban lognak. ;-)))
ajandekba keszits olyan nyammokat, mint Demeter - isteniek es mindenki nagyon örül nekik! :-)))
a karacsony a szeretetröl szol. az meg sosem szegenyes.
hogy mit esztek, lenyegtelen, amig enni tudtok es fdel van a fejetek felett. közhely, tudom, de igy van. az en anyam 3 evesen csutkababat kapott, a nagyapja keszitette neki. sajat bevallasa szerint gyerekkora legboldogabb karacsonya volt.
szia@!
mascarponet es tejszint en lidl-est szoktam hasznalni. ott fele annyi, mint mashol-ahol azelott vettem.
Vagy gyümölcskenyeret. Vagy almalekvárt. Vagy ilyesmit.
Én egy dög vagyok, mert szezonban úgy főztem be zakuszkát, meg málnalekvárt (a málna ingyen van, a kertből), hogy egy részét direkt karácsonyi ajándéknak szántam. Az évek alatt összegyűlt kis mindenféle üvegekbe kerültek bele, mustárosba, olajbogyósba, ilyesmibe, cimke, masni és kész.
Édességre van még egy jó ötletem.:)
Három csomag levelestészta kell hozzá.Az nem olyan drága,hamar kész is van.
Az elsőből pogácsát készítesz,a másodikból lehet kakaóscsigát,harmadikból pedig tortát.
Finom,illatos és hamar kész van.Viszont két napnál tovább nem áll el.
Nálunk most ez a sláger.Szinte minden nap kapunk látogatót,nincs időm mindig sütni,így gyorsan kiveszem a fagyasztóból és fél óra alatt elkészülök vel.:)
Jobbnál jobb ötletek.:)
Esetleg valami tepsis hús,mellé krumpli,hagyma és a köret is megvan rögtön.:)
Pár éve egyik ismerősöm belevágott a fenyőfa bizniszbe:-))) Hát, rá is rohadtak a fenyőfák majdnem, de hirtelen ötlettől vezérelve 24-én du. kettőkor eladta majdnem az összes megmaradt fáját (volt vagy húsz) fillérekért, csak hogy ne bukjon rajta. Végül is jól járt, meg az emberek is, és el is vitték még a csúnyácskább fákat is, mert nagyon olcsón adta, így annak is lehetett fája, akinek nem lett volna több ezer forintja rá.
Úgyhogy hajrá, aki bírja, 24-én délután lemenni fáért, ágért. Ha nem adja olcsóbban, ott kell hagyni, úgyis utánad fog szólni, mert neki sem érdeke, hogy hazavigye a fákat és belerohadjon a pénze.
Nekünk műfenyőnk van, több okból, és egyáltalán nem bánom.
Nincs mit!
Eszembe jutott még valami: veszel teszés és ízlés szerinti húst, alaposan megtűzdeled fokhagymával, salonnával borítod és irány a sütő. Lehet szeletelni szépen, amikor készen van. Hozzá párolt lilakáposzta meg burgonyagombóc. Hm?
Télapó igazad van.Szinte az egész napját a konyhában tölti az ember és fél óra alatt elfogy.
Bár anyuméknál az a szokás,hogy együtt kezdünk neki a főzésnek.mindenkinek van feladata.Van aki a sütit,van aki a salátát,más a levest,harmadik a főfogást készíti.Így együtt vagyunk,beszélgetünk közben.
Idén nem tudom hogy lesz.
Eddig úgy csináltuk hogy egyik nap anyuméknál,másik nap anyóséknál,harmadik nap nagymamáméknál voltunk.
Most 6 hetes a kislányom,így nem fogjuk cipelni mindenhová.
Valószínű ide jön majd mindenki hozzánk.Így én főzök mindenkire,de nem vagyok hajlandó egész napot a konyhába tölteni a baba rovására.
Mi sem veszünk új díszeket.Anyuméknak,anyóséknak még mindig a mi gyerekkorunkból származó diszeik vannak.
Amin még spórolok az a fa.Egy pici,mű fenyőnk van.Így megkímélek egy fát a kivágástól és vennem sem kell újra.
Viszont illat gyanánt kérek mindig egy fenyő ágat a virágboltostól vagy attól aki vesz fát karácsonyra.
Anyuék az utlsó nap veszik meg a fát,akkor már olcsóbban lehet hozzá jutni.:)
Vacsorára tudsz csinálni töltött tojást, az mégsem hétköznapi és igen olcsó, akár kis majonézes krumplisalátával is.
Sós sütemény gyanánt egy nagy tepsi pogácsa, azzal el is lesztek az ünnep alatt. Édességképpen milyet szeretnél?
A rántani való afrikai harcsfilé nagyon akciós tud lenni karácsony előtt, hozzá krumplisaláta a harmadik napon?
Nincs ezen szégyellni való, én sem szándékszom többet költeni. Épp ma gondoltam arra, hogy nem fogok pl. szaloncukrot venni, mert úgysem attól ünnep az ünnep, csak zabáljuk ész nélkül és krva drága (én marcipán műhelyből szoktam venni, 3000,-Ft/kg, mondjuk nagyon fincsi), de idén nem lesz ... nah, nyertem rögtön háromezret:-)) Ajándék nincs, csak a gyerekeknek, felnőtteknek semmi, még egy zokni sem, sütök 2-3 diós beiglit (kaptam egy kg dióbelet), csinálok káposztát, 24-én, (ha otthon leszünk) halat, de nem sokat, veszek kb. 4 szeletet, krumplisalátát, vagy tésztasalátát, aztán csókolom. Unom is már, hogy a karácsony állandóan abból áll, hogy megbolondulok a konyhában. Se pénzem, se kedvem:-)
Többieknek: Mascarpone: én imádom, több féle sütihez is használom és mindig figyelem, hogy hol, mennyibe kerül, és az elmúlt hétvégén az ósünben a fél kg-os volt 700 forint, de a tacskóban is szokott lenni ennyiért saját márkás masc. sajt, és jó minőségű, ugyan úgy használható volt, mint bármelyik másik. Ez azért már nem annyira vészes ár (már azt tekintve, hogy egyébként 1200 körül van 500 g).
Egyet értek.
Sajnos nálunk mindenkinek most van a szüli illetve névnapja is.
Szóval,ha ezt nézem a december,az kész anyagi csőd.Ha mindenkink csak 1000ft ér vásárolnék ajándékot,az 40 e ft.
Így idén lemondunk róla.
Kértük nekünk se vegyenek semmit,csak a kislányunknak.De biztos hogy vettek férj és én részemről is.Így most töröm az agyam,mégis mivel tudnám meglepni őket mégis azért.
A díszeken mi is spórolunk, a 2 évvel ezelőttiek vannak, néha bővítem 1-2 szebb darabbal. Szaloncukrot inkább veszek, van már jól bevált, nem kísérleteznék otthoni gyártással, mindenki jobban jár. Az ajándékok nálunk sem horribilis összegek.
Amúgy nem szeretem ezt a "szegényes" karácsony jelzőt. Csak azért, mert az ember olyan ételeket főz, süt, ami véletlenül épp olcsóbb, viszont azt imádja a család, már miért lenne bármi is szegényes? Olvastam a karácsonyi ételek topikban, hogy ki mit fog főzni, volt aminek elolvastam a receptjét, amiből meg is állapítottam, hogy bár évente egyszer akár megengedhetnénk magunknak, de nem sok embernek jönne be a családból.
Mostanában a hagyományos menü (felosztva a családtagok között, ki mit főz):
-Halászlé (én nem szeretem, ált. kihagyom)
-Ajándék vadból sült, tavaly épp vaddisznósült
-Tiramisu (az én feladatom)
Emellett épp aktuális kedvenc: beigli, mézeskalács, de idén ki szeretnénk próbálni a havas háztetőt.
Ezen semmi szégyellnivaló nincsen. Lesz ez még jobb is!
Ha háman vagytok, akkor, gondolom, ha készítesz egy nagy fazék finom húslevest, azzal meg is van oldva a 3 nap! A húst tudod ugye hasznosítani, például a hortobágyiba. Mit szólnál töltött csirkecombhoz, májas töltelékkel? A csirkemáj nem drága, olyan 2-300 ft körül vanfél kiló, nagyon jó töltelék készülhet belőle. Kis krumplipüré hozzá meg sült alma? Veszel olcsó almát, pár darabot, felezed-hámozod-magozod, megszórod rozmaringgal és a csirkecombok mellé teszed a sütőbe. Plusz ugyanígy a tepsibe pár fél hagymát.
Nagyon finom!
Sajnos egyre többen vannak így,ez nem szégyen!:)
10000 ft-ban az ajándékok,dekoráció,fa is benne van?
Lehet csontlevest készíteni,pár szál sárgarépával,zöldséggel a hal helyett.
Aztán másodiknak mákos gubát esetleg.meg valami husit,ami nem túl drága szószosan tésztával vagy rizzsel.
Esetleg kaszinótojást és némi sült husit,rántott husit.
Édességnek meg rengeteg gyors,egyszerű és olcsó van.
Nem szégyen.
Én sem szeretnék többet költeni rá, mert igazából nincs miből.
Mi az ajándékokon spórolunk.
Nem kapnak csak a gyerekek. A felnőttek egy-egy zoknit,csokit,apróságot kapnak.
Díszekből jó a tavalyi is.Szaloncukrot lehet készíteni otthon is rá,de pár diszt is.
Mi volt a hagyományos menüd?
Tudod, mi jutott eszembe? "2 az 1-ben'-ételek! Például főzöl tyúkhúslevest és a főtt súsból készíts hortobágyi húsos palacsintát.
Vagy marhahúslevest és a húsból-zöldségekből vadast, zsemlegombóccal.
Esetleg desszertnek csúsztatott palacsinta? Vastag palacsintákat süss úgy, hogy tojást nem egyben teszed bele, hanem beleforgatod a habnak felvert fehérjét. Csak az egyik oldalukat süsd meg és a sületlen oldallal felfelé tedd jénaiba. A öltelék meg legyen egy réteg magozott meggy kis rummal, gesztenyepürével keverve. Forrósítsd össze sütőben és önts vaníliapudingot a tetejére. Kis tejszínhab, reszelt csoki és senki nem mondja rá, hogy spórolós meg nem karácsonyi édesség!
Szia!
Ha a kocsonya drága, akkor ne főzz, nem múlik el a világ!
Körülbelül mennyi pénzt szánnál rá és hány főre? Mit jelent az, hogy olcsó? Mert így elég nehéz tanácsot adni!
Ha úgy vesszük, nálunk is "szegényes" a karácsony, mert extra drága ételeket nem szoktunk készíteni. Egyetlen kivétel van, a tiramisu, amihez drága a mascarpone sajt. Szarvast és vaddisznót is csak akkor csinálunk, ha ajándékba kapjuk, meg nem venném annyi pénzért, amennyiért vesztegetik.
Szerintem ami viszonylag olcsó és tipikusan karácsonyi hangulatú (számomra), az a mézeskalács, beigli, mákos guba. Nyugodtan mehet mellé az éppen kedvenc levesetek, semmi különleges nem kell, ha nincs rá igény. Ha halat szeretnétek, akkor talán még a ponty a legolcsóbb, bár az tele van szálkával. Talán még kifizethető a harcsafilé, ami rántva és vajban sütve is isteni finom. Lazac már baromi drága, azt jól meg kell gondolni.