Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kínai ízek
2006-05-17 16:511.
Létrehozva: 2006. május 17. 16:51
Sziasztok!
Kérlek segítsetek nekem! A kedvesemmel ettünk mézes csirkegolyókat az Ázsiában de nem árulták el hogyan készül. Annyit tudok hogy méz helyett valami spéci szószt használnak. Hát ez édes kevés. Ha valaki tud nagyon fini kínai recepteket annak is nagyon örülnék. Köszönöm szépen előre is.
Kérlek segítsetek nekem! A kedvesemmel ettünk mézes csirkegolyókat az Ázsiában de nem árulták el hogyan készül. Annyit tudok hogy méz helyett valami spéci szószt használnak. Hát ez édes kevés. Ha valaki tud nagyon fini kínai recepteket annak is nagyon örülnék. Köszönöm szépen előre is.
Sziasztok!
Remélem igy már könnyebb.Ha segítség kell a fordításban,csak szóljatok!
Kínai csirkemell szezámos-mézes bundában
Kb 30-35 dkg csirkemell,kockára vágva kb.2,5cm-esre.
Pác:
1 tk.csirkealap (ez nem leves,hanem egy sűrű massza),őrölt fehérbors,só (ízlés szerint),cukor (ízlés szerint),1/2 tk főzőbor,1/2 tk.szezámolaj
Körítés:szezámmag és vágott újhagyma
Bunda:
3/4 csésze liszt,1/4 csésze keményítő,csapott tk.sütőpor,1/2 felvert tojás,2ek olaj,2/3 csésze víz,kevés só
Mézes szósz:
1/8 csésze + 1ek. méz,1/4 csésze cukor,1/8 csésze ketchup,1ek.ecet
Összeállítás:
1.összekeverni a pácot,és pácolni a csirkemellet 30 percig
2.öszeállítani a bundát
3.összeállítani a szószt
4.olajat melegíteni kb 320C,bundázni a csirkemellet és kisütni
5.melegíteni a mézes-szószt egy wokban,lekapcsolni,beleforgatni a bundázott csirkét,majd megszórni szezámmaggal,újhagymával
tk ( tsp): teáskanál
ek (tbsp): evőkanál
4 személyre:
kb. fél kg csirkemell-filé
200 g liszt, 1 tojás, 1 sütőpor, csipet burgonyakeményítő, evókanál olaj, víz, só
A csirkemellet kis kockákra vágni, lesózni, félretenni. A többi cuccból masszát keverni, wokban olajat forrósítani, csirkemell-kockákat egyesével a masszába mártani majd kisütni. Husit félretenni, egy nagyobb edényben összemelegíteni: kiskanál ecet, kiskanál cukor, piros arany (vagy erős pista), szezámmag. A csirkefalatokat ebbe beleforgatni. nyamm
Chinese Deep-fried Sesame Chicken With Honey Coat
Yield – 4 servings
10 to 12 ounces chicken breasts, cut into about half-inch cubes
(ez olyan 35 deka, de nem kell több, így is k*sok lesz belőle!)
Marinade (pác):
1 tsp chicken base (not bouillon; base is a pastelike mixture available in gourmet or larger supermarkets)
Dash of white pepper
Salt to taste
Sugar to taste
½ tsp cooking wine
½ tsp sesame oil
Garnishes (ezt szórod rá:
Toasted white sesame seeds
Chopped green onions (nem feltétlenül szükséges, de azért jó
Batter (bunda):
¾ cup all-purpose flour
¼ cup cornstarch
1 heaping tsp baking powder (nagyon fontos, ettől lesz levegős)
½ of a beaten egg
2 tbsp oil
2/3 cup water
Pinch of salt
Honey Sauce (ebbe forgatod bele, ha megsült):
1/8 cup, plus 1 tbsp honey
¼ cup sugar
1/8 cup ketchup
1 tbsp white vinegar
(+ esetleg erős pista vagy chili, de csak óvatosan)
Method (így kell):
1. Combine marinade ingredients and let cubed chicken soak in liquid for 30 minutes.
2. Combine batter ingredients. Set aside.
3. Combine sauce ingredients. Set aside.
4. Heat cooking oil for frying, about 320º F. Using tongs, dip marinated chicken into batter and deep fry.
5. Heat honey sauce in a large wok. Turn off heat. Add chicken pieces and toss to coat. Place chicken in green onions and sesame seeds.
ha kipróbáljátok, írjátok emg az eredményt!
A szezámos, bundás csirke falatok a következőképpen készül.
Tojás, só, kukoricaliszt, kevés baracklekvár ,szójaszósz hozzáadásával
a palacsinta tésztától sürübb mártást készitünk.
A csirke melleket csikokra vagy kis darabkákra vágjuk, majd bepácoljuk a
következőbe.
szójaszósz, darált chili, curry, ennek mértéke mind izlés és a hús
mennyiségétől függ.( ők az ugy nevezett sryracha mártást használják)
Jól elkeverjük és pácolódni hagyjuk akár egy napot is.
Egyenként pálcikával kiszedjük a húst, lecsepegtetjük, kukorica lisztbe majd
a sürü maszába mártjuk, nagyon forró olajban mélysütéssel kisütjük.Ez néhány
percet vesz igénybe.
A visszamaradt páclevet elkeverjük szezám maggal és annyi mézzel, hogy egy
jó ragadós anyagot kapjunk.
A kisült csirkefalatokat ebbe rakjuk azonnal forrón, majd kevés lime levével
meglocsoljuk
Kínaiban ettem csípős káposztasalátát, tudja valaki azt hogyan csinálják?
Köszönöm!
Én is imádom a kínait. Ugye a mézes-szezámos sült csirkegolyókra gondolsz? Az valami eszméletlenül finom, a kedvencem, de eddig még nekem sem árulták el sehol a receptjét. De egyébként sem tudnánk olyanra csinálni, ahogy a kínaiak szokták, esetleg csak hasonlóra. Arra sem tudtam eddig rájönni, hogy mitől olyan puha, omlós a hús a kínai kajákban.