Keresés a fórumban

Sziasztok!

 

A férjem lisztérzékeny, ezért nem fogyaszthat semmi olyat amiben búza, rozs, árpa van. Így aztán házilag kell sütnöm neki kenyeret rizslisztből vagy kukoricalisztből stb.

 

Van  valakinek kipróbált gluténmentes receptje, kenyérsütőgéphez?

Szívesek veszek minden más ötletet, receptet is. 

 

  1. 2006-04-25 14:142.

    Szia!

    Van itt 1 topic,ahol mindenféle kenyér/péksüti recepteket olvashatsz,csak sajna elfelejtettem a nevét. Viszont küldök egy linket,itt mindenféle hasznos tanácsot kapsz,szerintem van gluténmentes recept is.

    http://gportal.hu/gindex.php?pg=6068222

  2. 2006-04-25 14:153.
    megnéztem,nagyon sok gluténmentes van,és össze is van gyűjtve egy helyen.
    2006-04-25  14:14
    katatonia (2)
    előzmény:
  3. 2006-04-25 14:174.
    A www.liszterzekeny.hu honlapon találsz elég sok receptet. Tapasztalat. Sajnos.
    2006-04-25  13:56
    Camala (1)
    előzmény:
  4. 2006-04-25 14:195.

    Szia! Ezt találtam a neten, remélem tudtam segíteni egy kicsit...

    Zsemle sütőben:
    Hozzávalók:
    30 dkg manthler liszt
    10 dkg riszliszt
    10 dkg kukoricaliszt
    3 dkg élesztő
    2 evőkanál olvasztott margarin
    1 dl tej
    2-3 dl langyos víz

    cukor
    1 tojás sárgája

    Az élesztőt a tejben 1 kávékanál cukorral kell felfuttatni. A liszteket össze kell keveri egy kávéskanál sóval, egy kávéskanál kristálycukorral, hozzá kell adni az olvasztott margarint, majd a felfuttatott élesztőt. Fakanállal dolgozva annyi langyos vizet kell hozzá tenni, amíg kellő sűrűségű nem lesz (nem folyik szét, de nem is kőkemény) és el nem válik az edény falától. Állni kell hagyni 1 órát, azután átgyúrva 8 egyenlő részre osztva zsemléket kell formálni belőle. A tepsibe rakva (egymáshoz ne érjenek) 1/2 órát állnia kell. A második kelesztés után a tetejét meg kell kenni tojás sárgájával. A sütőt nem szoktuk előmelegíteni (villanytűzhelyünk van, ami forgatja a levegőt) 150 fokra állítva kell sütni kb. 30 percig (ha a teteje szépen megpirult és az alja is megsült kivehető. Rácsra téve kell hűteni (az alja ne nedvesedjen). Konyharuhába és nylon-ba csomagolva tárolható (ha marad belőle) hűtőben, vagy hűtés nélkül. A kenyérpirító tetején pár perc alatt felmelegszik és újra friss lesz. Mindenkinek jó étvágyat

    Mantler kenyér gépben:
    Hozzávalók: 35 dkg Mantler liszt
    3,5 dl víz (langyos)
    ½ élesztő ((igazi)
    szezánmag, lenmag ízlés szerint
    2 teáskanál cukor, ízlés szerint só
    ½ dl olivaolaj
    1 tojás

    Az élesztőt, a cukorral és a vízzel együtt óvatósan kevergetjük egy tálba. Ezután a liszthez és a tojáshoz adjuk, ebbe belekeverjük a magokat, összekeverjük és 3 órás programot választva megsütjük.

    2006-04-25  13:56
    Camala (1)
    előzmény:
  5. 2006-04-25 14:216.

    Sziasztok!

     

    Köszi a tippeket, ötleteket én is nézegettem ezeket az oldalakat, de valahogy úgy érzem magam , mint aki eltévedt egy labirintusban:-(( Az eddig megszokott ételek helyett meg kell tanulnom újakat főzni ( na jó van egy-két kivétel, ami maradhat).

     

  6. 2006-04-25 14:247.

    Ezt a Manthler lisztet én is néztem, de a hab a tortán, hogy a férjemnek laktóz intoleranciája is van, és az a liszt tejport is tartalmaz:-(

    Most egy rizslisztes kenyeret sütök, amihez laktózmentes tejet tudok használni.

    2006-04-25  14:19
    Mukisó (5)
    előzmény:
  7. Torolt_felhasznalo_190895
    Torolt_felhasznalo_190895
    2006-04-25 14:278.

    Szia!

    Menj fel a www.liszterzekeny.hu-ra, ott rengeteg recept van, sütik is, mindenféle.

    sine

    2006-04-25  14:24
    Camala (7)
    előzmény:
  8. 2006-04-25 14:339.
    Esetleg rizstejjel (zabtejjel,szójatejjel) is próbálkozhatsz. én sütit csináltam az elsővel,a párom érezte a különbséget,én nem. És otthon is tudsz ilyet készíteni,nem muszáj boltban venni,mert elég húzós az ára.
    2006-04-25  14:24
    Camala (7)
    előzmény:
  9. 2006-04-25 14:4110.

    Ehhez mit szólsz? Ismered?

    Egy új termék került bevezetésre,melyet minden lisztérzékenynek ajánlok ezzel a liszttel nem régen találkoztam és nagyon meg vagyok elégedve vele. A tájékoztatóból pár mondatot idézek, amely mindenki számára igen hasznos információt tartalmaz:
    "Teljes kiőrlésű gluténmentes Eragrain-TEFF lisztek
    Az Afrikában termesztett ősi növényfajta (Eragrostis teff) terméséből a modern nyugat-európai technológia segítségével egy olyan gluténmentes lisztet sikerült előállítani ami a legtöbb gluténallergiás embernek és a Codex Alimentarius követelményeinek tökéletesen megfelel (0 % glutén).
    A termékek a laktózmentes diétába is beleillenek.
    Magas ásványianyagtartalma (vas, kalcium, cink, magnesium, stb.), a rost és a szénhydrátminősége (lassú felszívódás) a diabetikusok, sportolók és túlsúlyosok számára is érdekessé teszi a terméket.
    A különösen finom íze és «normál»lisztből készült termékekhez hasonló késztermékállaga az ami ezt a lisztet igazán kiemeli a többi «hasonló» termék közül. De ez nem minden: mivel a teljes magot beleörlik, a magas természetes nyomelem-, vitamin-, ásvány- és rosttartalom is kiválóvá teszi a végtermék minőségét."

    http://www.forrasko.hu/termekeink_teff.htm web oldalon is érdekes adatokhoz lehet hozzájutni.

    2006-04-25  14:24
    Camala (7)
    előzmény:
  10. 2006-04-25 14:5411.
    Sztem ez gond nélkül használható gépben is, bármelyik alap recept szerint! 
    2006-04-25  14:41
    Mukisó (10)
    előzmény:
  11. 2011-04-04 12:2212.

    Sziasztok!

    Hallottam valami olyasmiről, hogy a lisztet hüvelyesekkel helyettesítik. Tud valaki valami ilyesmi receptet esetleg?

    Előre is köszi!

     

  12. 2012-11-26 16:3713.

    Azt hiszem, hogy fehérliszten / barnaliszten kívül a lisztérzékeny ehet magliszteket. Itt csak http://glutenmentesreceptek.wordpress.com/  gluténmentes receptek vannak. A rakott krumplit pár hete kipróbáltam ez a lényege: 

    Hozzávalók:

    0,5 kg darált (sertés, vagy baromfi) húsból készült pörkölt (Elkészítése: Dinsztelj hagymát, dobd rá a húst, sózd, borsozd, paprikázd, önts hozzá, míg elkészül kevés vizet!)90 dkg cukkíni  (2×45 dkg-os mélyhűtött)Maradék – kb. 10 dkg zöldségpüréKanálnyi libazsír vagy kacsazsír2 dl kesudió tejföl vagy mandulával habart RÍZSITAL3 db tojás sárgája

    Elkészítés:

    Főzd puhára a cukkínit, majd öntsd le róla a vizetVégy egy kisebb tepsit, és kend ki zsírral (nekem volt némi pecsenyezsírom)Terítsd szét a tepsiben a puha cukkíni felétErre rétegezd a darált húsból készült pörköltetMajd ismét következik a cukkíniA kesutejfölt keverd össze 3 db tojás sárgájával, és öntsd le a rakottastA sütőben közepes lángon kb. 30-35 perc alatt fog ropogósra sülni

     

    2006-04-25  13:56
    Camala (1)
    előzmény:
  13. 2013-02-04 17:3814.
    Itt is vannak gluténmentes receptek :)
    2006-04-25  13:56
    Camala (1)
    előzmény: