Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Zabkorpás recept

zsuzsooo
Létrehozva: 2006. március 23. 08:46

Sziasztok!

Nagyon érdekelne, hogy milyen ételeket sütiket lehet készíteni zabkorpából. Aki tud ilyet légyszi írja ide a receptet.

56 hozzászólás
  1. 2006. június 19. 12:0956.

    Nem tudom volt-e már ilyesmi túrós recept, de a hétvégén egy ismerősöm sütött ilyet és nagyon finom volt! Így megosztom a nagyközönséggel!

    Túrós-zabkorpás süti

    5 deka vaj, 15 dkg zabkorpa, 10 dkg fruktóz, 1 evőkanál sütőpor, 25 dkg túró, mazsola ízlés szerint, 3 tojás, 2 deci tej.

    A vaj felével kikened a tepsit, aztán összekevered a korpát a fruktózt és a sütőport, és ennek a keveréknek az egyik felét beleöntöd a kivajazott tepsibe. Azután összekevered a mazsolát a túróval, és esetleg egy kis vanilia aromával, és ezt is beleöntöd a tepsibe. Majd felvered a tojásokat, hozzáöntöd a tejet, és ezt a tepsiben lévő 2 rétegre öntöd. Ezután rászóród a maradék korpás keveréket, és rádarabolod a vajat. Ne ijedj meg, ha úgy tűnik, mintha úszna a süti, mert ez a sütés alatt elpárolog, illetve a mazsola és a túró beszívja.

    30-40 perc alatt közepes fokozaton kész...

  2. 2006. május 31. 18:3855.
    Szia !
    Attól függ mennyit esznek belőle.Nekem nagyon jók a tapasztalataim,a zakorpával kapcsolatban.
    Üdv.Éva
    előzmény:
    vanilla (48)
    2006-05-30  20:03
  3. 2006. május 30. 21:3254.
    Ajaj ez nagyon fincsinek látszik
    előzmény:
    Andy26 (51)
    2006-05-30  21:05
  4. 2006. május 30. 21:0853.

    Zabpehely-lisztet én nem házilag készítettem, hanem vettem 1 kilót a boltba, az is tökéletesen jó 

    Zabkorpával szoktam készíteni a rántott husikat és mindenféle rántott dolgokat, mert jobb mint a zsemlemorzsa, több benne az élelmi rost és nem szívja úgy be az olajat!

    előzmény:
    Andy26 (51)
    2006-05-30  21:05
  5. 2006. május 30. 21:0652.
    ........mert akkor hizlal........
  6. 2006. május 30. 21:0551.

    CSOKIS-ZABPELYHES KEKSZ (a la Sthal Judit)

    Hozzávalók:

    7½ deka zabpehely
    7½ deka finomliszt
    ½ kávéskanál szódabikarbóna
    2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor (2½ deka)
    5 deka étcsokoládé
    10 deka puha vaj
    15 deka barna cukor
    1 tojás


    Elkészítés:

    Bemelegítem a sütőt 200 fokra, és sütőpapírt terítek 2 nagy tepsibe. Amíg melegszik a sütő, elkészítem a tésztát.
    A zabpehelyből 5 dekát egy száraz serpenyőbe szórok, és mérsékelt tűzön 2-3 percig kevergetem. Ettől enyhén megpirul, és finom illatú lesz. Megvárom, hogy langyosra hűljön, majd tisztára mosott kávédarálóban porfinomságúra őrlöm. Ezzel el is készült a házi zabpehely-lisztem.
    Előveszek 2 nagy tálat, és az egyikben összekeverem a házi zabpehelylisztet a finomliszttel meg a szódabikarbónával, majd szűrőn hozzászitálom a kakaóport. Nagy késsel falatnyi darabokra vágom az étcsokit, és ezt is hozzászórom. A másik tálba beleteszem a puha vajat meg a barna cukrot, robotgéppel habosra verem őket, és hozzájuk dolgozom a tojást.
    A tojásos-cukros vajat fakanállal összekeverem a csokimorzsás lisztkeverékkel meg a maradék, őröletlen zabpehellyel, és már végeztem is a tésztával.
    A két tenyerem közt diónyi golyókat formálok belőle, amelyeket szétlapogatok 4 centi átmérőjű, ½ centi vastag korongokká. Ezeket elhelyezem egymástól tisztes távolságban a sütőpapíros tepsikben, és betolom a sütőbe. Először az egyik tepsit, aztán a másikat.
    A csokis kekszeknek 8 perc bőven elég ahhoz, hogy megsüljenek. Bár amikor ennyi idő után kiveszem őket a sütőből, úgy festenek, mintha rájuk férne még egy kis süldögélés. De semmi tétovaság, készen vannak, higgyenek nekem. És azt is higgyék el, érdemes kicsit várni mielőtt átszedegetnénk őket egy rácsra, hogy azon hűljenek ki. Ha ugyanis rögtön leemelnénk a sütőből kivett még puha kekszeket a tepsiről, megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Ám ha türelmesek vagyunk, a végeredmény nemcsak finom, hanem takaros is lesz. És még egy jó tanács: ha sülés közben a kekszek összenőnének, melegen még könnyű szétválasztani őket egy tompa élű késsel.

    Kb. 20 keksz lesz belőle.

  7. 2006. május 30. 21:0450.
    Utanna neztem,a puffasztott rizsrol nem ir...viszont azt igen,hogy "a barna(nem koptatott) rizs, tobb dietaskura alapja" es meg egy csomo jot ir rolla....De, amugy a zabrol is csomo jot ir (amit  a lustasagom miatt mar nem irtam le...bocsi)....csak annyi,hogy tejjel ne legyen keverve... 
    előzmény:
    tjudit70 (49)
    2006-05-30  20:39
  8. 2006. május 30. 20:3949.

    SZia, ezt komolyon így olvastad több helyről is?????

    Mert én Norbi update szerint csináltam "tejbezabit" ami tej+édeítő+zabkorpa finom nasi! És nem is fogytam hanem híztam, és nem tudtam hogy mitől. mikor minden csak 1-es kódokat ettem, pedig ez is 1-es. Én a puffasztott rizsre gondotam, szerintem az sem 1-es. Mit szólsz?

    előzmény:
    vanilla (48)
    2006-05-30  20:03
  9. 2006. május 30. 20:0348.
    Sziasztok!Mar tobb konyvben es ujsagban is olvastam a zab egeszseg megorzo tulajdonsagarol:"a hosszabb ideig fogyasztott zab noveli  a fizikai eronletet,a szervezet ellenallo kepesseget,csokkenti a faradekonysagot,antidepresszios hatasa van.A zabetelek nem fekszik meg a gyomrot. A zab rorosttartalmanal fogva segiti az emesztest....csokkenti a ver koleszterinszintjet,ha az a megengedettnel magasabb....DE...A ZAB-TEHENTEJ KEVEREK FOGYASZTASA, GYORS TESTSULY GYARAPODASHOZ VEZET,EZERT IS ELONYOS A GYERMEKEK ES FIATALKORUAK TAPLALKOZASABAN...."szoval ha tejjel keverve esszuk hizlal,ha narancslevel vagy mas folyadekkal,nem....haaat,csak azert irtam,hogy aki fogyozik,ne erje meglepetes.....pusziiiiiiiii
  10. Torolt_felhasznalo_267653
    Torolt_felhasznalo_267653
    2006. Április 5. 14:5447.

    Sziasztok!

    Sajnos új receptel nem tudok szolgálni, viszont nagyon köszönöm a túrógombócot, tegnap szuperül sikerült!

    A többit is lassan kipróbálom 

     

  11. Torolt_felhasznalo_114270
    Torolt_felhasznalo_114270
    2006. Április 5. 12:1146.

    Örülök hogy teccik a recept !

    Elég nehezen sül, ne ijedj meg! Én felvettem 200-ra, de mikor megpirult a teteje visszavettem 170-re és áttettem egy emelettel lentebb. A reszelt alma miatt még 20 perc után is "nyers" volt a közepe, tapadt a fogpiszkálóhoz mint a fene! Mikor meg 30 perc után meguntam és kivettem (féltem hogy megég az alja) és kihűlt akkor megkötött a közepe

    előzmény:
    zsuzsooo (45)
    2006-04-05  11:32
  12. 2006. Április 5. 11:3245.
    Ez a muffin nagyon tetszik, kipróbálom és már néztem a többi receptet is. Már válogattam is belőlük magamnak.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_114270 (44)
    2006-04-05  11:12
  13. Torolt_felhasznalo_114270
    Torolt_felhasznalo_114270
    2006. Április 5. 11:1244.

    Sziasztok!

    Zabpelyhes muffin

    1 csésze zabpehely,
    1 csésze tej,
    1 csésze teljes őrlésű (graham) liszt,
    1 dl méz,
    1 dl hidegen sajtolt olaj,
    2 tojás,
    1 teáskanálnyi sütőpor,

     

    A zabpelyhet beáztatjuk a tejbe kb. 1/2 órára. A tojásokat a mézzel habosra felverjük, hozzáadjuk az olajat, a sütőporral és sóval elkevert lisztet, végül pedig a tejes-zabpelyhet. Enyhén kiolajozott muffinformába adagoljuk és 180-200 fokon kb. 17 perc alatt megsütjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük is: reszelt narancshéjjal, ánizzsal, stb.
    Ebből a mennyiségből 6 süteményünk lesz.

    Megcsináltam a fenti zabpelyhes muffint, nagyon finom lett. Nem tettem bele mézet, hanem 1 almát reszeltem bele(+fahéj). Ettől kicsit édesebb lett. A párom anyukája szerint olyan lett mint a görhe (régi sütifajta). Nekem 16 db lett belőle. Ja, és én muffinpapírban sütöttem. Kb 30 percig.....

    Itt vannak még sütik, zabpelyhes, zabkorpás és sok más:

    http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=212

    Jó sütögetést!

  14. 2006. Április 4. 11:3943.
    Ha tud még valaki zabkorpás receptet, az kérem írjon
  15. 2006. március 31. 13:3142.
    Majd elfelejtettem: a dermedt zabiból hempergetés előtt gyúrj gombócokat, vagy csak egyszerűen evőkanállal szaggasd a korpára.
    előzmény:
    tasaya (41)
    2006-03-31  13:28
  16. 2006. március 31. 13:2841.

    Sziasztok,

    két éve ápdétezek és gyakran készítek zabkorpás ételeket, sütiket. Ezeket még nem láttam, h írtátok volna, ezért küldöm.

    Zabpelyhes goffri (nagy adag)

    1,5 cs zp

    4 tojás

    4 doboz kefír

    vaníliapor vagy 1 vaníliás pudingpor

    csipetnyi só

    4 ek gyümölcscukor vagy szorbit

    3-4 ek olívaolaj a tésztába

    olívaolaj a sütőformához

    Mindent keverj össze, hagyd állni néhány órán keresztül, ha túl sűrű lenne, hígítsd ásványvízzel. Sütés után töltheted édesítővel főzött pudinggal, gyümölcs- vagy kakóöntettel stb.

    Gyors túrógombóc

    Összement tejből vagy az édeshez adott 1 citrom levével főzz jó sűrű tejbezabit. Hagyd megdermedni, majd forgasd pirított korpába, készíts hozzá tetszés szerinti öntetet.

  17. Torolt_felhasznalo_614923
    Torolt_felhasznalo_614923
    2006. március 31. 11:2740.

    Sziasztok!

    Hála ennek a topicnak, kipróbáltam a zabkorpás túrógombócot és a kefíres sütit. Mindkettő isteni és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni.

    Azon viszont elgondolkodtam, hogy a kefíres sütihez valóban kell-e a sütőpor? Nem nőtt meg tőle (igaz, hogy a zabkorpa miatt amúgy is finom laza lett a tésztája). Úgy tudom, hogy az élesztő és a sütőpor is csak olyan liszttel "működik", aminek van sikértartalma.

    Vsz. hamarosan megpróbálom sütőpor nélkül is, aztán beszámolok a kísérletről!

  18. Torolt_felhasznalo_211399
    Torolt_felhasznalo_211399
    2006. március 30. 18:0339.
    Ez nagyon jó ötlet volt, ügyesek vagytok! Ennyi mennyiséget el tud tenni az ember, mert ennek muszáj száraz, tiszta hely, a konyha meg kicsi. A túrógombócot kipróbálom, én nem gombócozok, csak kanállal szaggatom bele, megy gyorsan. Azért elgondolkodtató, hogy miért ilyen drágák ezek a lisztek, mikor a fehér liszttel sokkal több a macera és kevesebb is lesz belőle. Csak azért lehet mert divatba jött, mert egészségesebb.
    előzmény:
    exe2 (38)
    2006-03-30  17:53
  19. 2006. március 30. 17:5338.

    Egy malomból rendeltük meg, ki is kihozták házhoz mert a városkában egy pék használja. Így tudtuk elosztani 2-5 kg-onként.

    TonnaMici!
    Nálam is bejön a gombóc, és milyen jó, hogy este is lehet enni

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_211399 (36)
    2006-03-30  10:23
  20. Torolt_felhasznalo_687926
    Torolt_felhasznalo_687926
    2006. március 30. 11:5837.

    Sziasztok! Nálunk nagyon bevált a zabkorpás túrógombóc.

    1/2 kg túró, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 4 egész tojás, 15 dkg zabkorpa. Ezt kell összetörni, keverni és állni hagyni legalább 1 órn át. Azután forrásban lévő, sós vízben, lassan, néha megforgatva kifőzni. Én most éppen diétázom, ezért csak édesítős tejföllel locsolom meg, és így eszem, de meg lehet forgatni pirított morzsában is. Mielőtt kiszedem, elzárom alatta a gázt, és fedő alatt hagyom puffadni a gőzben még 5 percig. Míg forr a víz, egy tálcára vizes kézzel egyformára gömbölygetem, így egyszerre tudom befőzni és egyformán puhul meg.  

  21. Torolt_felhasznalo_211399
    Torolt_felhasznalo_211399
    2006. március 30. 10:2336.
    Szia, na megleptél a zabkorpa árával, általános sütés-főzés nem lesz belőle az biztos. Én keverem, a teljeskiőrlésűhöz teszek belőle, pl a rántáshoz is. Hol lehet a 40 kilóst venni? Mondjuk, még a 10kg is probléma mert nem tudnám hová tenni, inkább csak kíváncsi vagyok.
    előzmény:
    exe2 (35)
    2006-03-30  10:14
  22. 2006. március 30. 10:1435.

    Sajnos csak zabkorpából nem tudsz csinálni kelt tésztát ropogós lesz, vagy morzsálódik.

    aginagyi! Tényleg nagyon jó a plus-os zabpehely. A zabkopa 25 dkg kb. 300 Ft. Ezért nem használják sokan. Mi vettünk 40 kg-os zsákot és szétosztottuk, így is 180 Ft/kg.

    Egyébként csinálhatsz csak korpából (U1) palacsintát, eszméletlen finom. Vastagabb mint a hagyományos és macerásabb sütni, de megéri!

    előzmény:
    gyalorsi (33)
    2006-03-28  14:25
  23. Torolt_felhasznalo_211399
    Torolt_felhasznalo_211399
    2006. március 29. 17:5034.
    Szia, szerintem tiszta zabkorpából nem tudsz rendes kelttésztát csinálni, keverni kell a liszteket. Így már csináltam, hogy fehér, teljeskiőrlésű és zabpehelylisztet kevertem össze. Kicsit azért nehezebb, mint a fehér lisztből, nem olyan könnyű. Lehet kisérletezni bátran. Én a zabpelyhet a robot aprítójával darálom meg és mindenhez használom. Mostanában a zabkorpát használom ugyanígy. Rántásba, fele teljesőrlésű liszt és zabkorpa, vagy zabpehelyliszt. A spenótba és a fasírtba is zabpelyhet teszek, sokkal jobb mint az áztatott zsemlével, és egészségesebb is. A kevert tésztákat is nagyon jól lehet ezekből a lisztkeverékekből elkészíteni. Én egy német zabpelyhet veszek a PLus-ban lehet kapni, ez nem olyan kemény mint a magyar. Itt a topicon kaptam az ötletet és bevált. Ez 99 forint fél kiló. Azt írtátok a zabkorpa drága, nem emlékszem mennyi volt, drágább ennél? Nagyon jó, hogyha többen próbálkozunk az ilyen sütikkel, és kajákkal. A palacsintát is teljeskiőrlésű és zabpehelyliszt keverékéből csinálom, mert így könnyebb lesz. Próbáljátok ki, remélem nem szidtok utána.
    előzmény:
    gyalorsi (33)
    2006-03-28  14:25
  24. 2006. március 28. 14:2533.
    Szerintetek van olyan zabkorpás (Update-1) süti, ami élesztős, kelt tészta? Imádom a kelt tésztákat, szívesen ennék valami finom kelt cuccot!!!! 
1 2 3

Legnépszerűbb cikkek