Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
világosra piritsd meg, tegyél hozzá pirospaprikát (ha van paprikát-paradicsomot, vagy lecsót) tedd bele a felkockázott húst, tegyél a gázra elosztót, tedd rá az edényt és lassú tűzön párold. Levet fog engedni. ekkor tegyél bele sót is, ha ezt elfőtte tegyél rá vizet, és főzdd puhára. Lehet beletenni vörösbort, ezt az elkészülte előt nem sokkal.
Én pont múlt héten főztem, nagyon fini lett. Csak ajánlani tudom.
Itt a reci, meg egy kép is hozzá, ajándékba.
Persze, neked nem kell túrós tésztával tálalni, de mi így szeretjük. Nokedli, tarhonya, krumpli is jó hozzá.
Jó étvágyat!
Vörösboros marhapörkölt túrós tésztával – Pumbali
Hozzávalók:
1 kg marhahús
3 fej vhagyma
1 doboz paradicsom
1 zöldpaprika
1,5 dl száraz vörös bor
ppaprika, olaj, só, bors, fokhagyma, kömény
½ kg tészta
½ túró
5 dl tejföl
kenyérszalonna
A húst alaposan megmosom, felkockázom. A hagymát megdinsztelem, a tűzről lehúzva hozzáadom a ppaprikát, rádobom a húst, rávágom a paprikát, és a hámozott paradicsomot. Ha nincs, jó a paradicsompüré is. Sózom, borsom, kevés köményt (őrölt) teszek bele, kb 4 gerezd fokhagymát nyomok rá, lefedem és lassú tűzön főzöm. Jó sokára fő meg. Amikor már a hús puha, akkor hozzáadom a vörösbort, még egy jó fél órát főzöm, aztán kész. Egyáltalán nem kell hozzá vizet adni, főleg, ha hámozott paradicsomot használunk. A hús leve, meg a paradicsom leve elegendő.
Amíg fő a pörkölt, előkészítjük a tésztát. Sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát, közben az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük. Én mindig hideg vízzel öblítem le a tésztát, hogy lehűtse, hozzáadom a zsírt, és a szalonnát, és ha már tálalhatom az ételt, akkor megszórom a tetejét túróval. A fejfölt külön tálkában tálalom.
A túrós tésztát is ezer féle képpen lehet főzni. Én nem szeretem összesütni, sőt a tésztát a túróval összekeverni sem, mert ha melegítem, olvad a túró is, azt meg nem kedvelem. Így általában külön hagyom őket, és csak a tésztát melegítem.
ilyen egyszerű. Egyébként a kuktát nem javaslom, mert igaz hogy hamarabb kész van benne az étel, de nem lesz jó sűrű a szaftja.
Az egy doboz paradicsom nem sok egy kicsit??????
Én csak egy darabot szoktam bele rakni, és azt is fél fővésben, mert a savtól állítólag nehezebben puhul meg
Szia!
Én így főzöm a lábszárpörköltet:
Megpirítom az apróra vágott hagymát, megsózom, a tűzről félrehúzva piros paprikát teszek bele és felöntöm hideg vízzel. Visszarakom a tűzre, belerakom a húst, 3-4 fokhagymegerezdet, törött borsot, köménymagot, néhány babérlevelet és fél üveg lecsót (nyáron paprikát, paradicsomot a lecsó helyett). Lassú tűzön sokáig főzöm. Ha túl sok leve marad, akkor kevés vízben elkeverek egy evőkanál burgonyakeményítőt és beleöntöm. Attól besűrűsödik. Nikedlivel vagy kifőtt tésztával esszük és nagyon szeretjük.
Jó étvágyat, ha kedvet kaptál a receptemhez.
Szerintem ez az egyik legegyszerűbb étel, a családunkban pedig a legnépszerűbb
Hagymát pirítani, rajta megfuttatni a húst, paprikával, sóval ízesíteni, én magyaros fűszerkeveréket használok mégpluszban, vízzel felönteni, megpárolni mindig kevés vízen, és most jön a lényeg: az utolsó tíz percre egy dl vörösbort rálöttyinteni.
Házi galuskával mennyei. Galuska: 40 kdg liszthez + 10 kdg darához 2 db tojás, kiskanál só s annyi langyos víz (4-5 dl), hogy elég híg tésztát kapjál. Galuskaszaggatóval kiszaggatni forró sós vízbe, pár percet fő, kiszedni és kevés vajat rátenni, hogy ne ragadjonössze. Ha nincs szaggatód, kanállal is bele lehet aprítani a vízbe. Nagymamám pedig úgy csinálta, hogy kis fadeszkára öntött a tésztából, engedte a szélére folyni és késsel gyors mozdulatokkal apró darabokban pöckölte a vízbe. (Remélem, érthető a leírás
Sziasztok!
Nagyon jó recepteket írtatok, megosztom veletek a sajátomat .
1kg húst leöblintek,felkockázom,közben az olajon megpattintok néhány szem köményt majd ezzelmegdinsztelem az 1kg hagymát, belefororgatom a húst majd csak ezután teszem rá a pirospaprikát és 1,5dl borral összefözöm lassú tüzön.Teszek bele pár szem mustármagot, pár levelet rozmaringból,sót,fehér borst,pici oregánot és egy paradicsomot melynek elözöleg lehámoztam a héját.