Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
TUTI TORTA
Sziasztok![/align]
Jövő héten szülinapi tortát kéne készítenem, de még életemben nem sikerült olyan tortát előállítanom, aminek mind az íze, mind a kinézete jó
Kérlek írjatok nekem recepteket, amivel biztosan nem fogok beégni 30 ember előtt!!! Olyanokat várnék, amiket sütni kell, vagyis nem túrótorta vagy hasonló, mert azt nem igazán szeretjük.
Nagyon köszi mindenkinek: egy kezdő konyhatündér
Szia!
Megnéztem az oldaladat, hát nagyon szép és nagyon jó receptek és fotok vannak ott! Gratulálok!Azt hiszem több receptedet is ki fogom probálni!.
Szia
Bármilyen ízű tortámnak ez az alapja:
Kerek, 3 piskótás, 2x töltött torta (magas)
Sütni kell hozzá 3 db piskótát (vagy vegyél), ami a következő:
4 tojás fehérjét felverni, belekeverni 4 evőkanál cukrot, utána bele a 4 tojás sárgáját, végül a 4 evőkanál lisztet fél csomag sütőporral. Ezt kell megsütni háromszor, mert ez egy piskótának az adagja.
Krémet kell főzni 4 evőkanál lisztből és fél liter tejből, jó sűrűre, majd kihűteni.
Ki kell keverni 1 cs Rama margarint 20-25 dkg porcukorral, majd a kihűlt főzött krémmel összekeverni.
Eddig ez az alap. Krémet lehet ízesíteni, attól függően, hogy milyen ízű tortát szeretnél:
- vaníliás: vaníliáscukor, vagy vanília aroma hozzá
- csokis: kakaóport hozzá
- mandulás: mandula aromát hozzá
- gesztenyés: 1 - 1,5 cs. gesztenyepürét hozzákeverni
- diós: darált diót hozzá
- kókuszos: kókuszreszeléket és kókusz aromát hozzá.
Ha kész a krém, akkor csak meg kell tölteni a piskótákat, majd kívülről bekenni az egészet, és díszíteni.
Lehet hogy bonyolultnak tűnik, de nem az, csak ne alkalomra csináld az első, hanem előbb próbáld ki otthonra.
Rakok fel pár képet is az általam készített tortákról, hátha ötletet merítesz belőle.
Sok sikert a sütéshez, csak bátran!!!
Mandulás Fehércsokis torta:
-egy fehér vagy kakaós tortalap(ezt félreteszed egy kis időre)
-3db 10dkg-os táblányi fehércsoki(én tibi vagy boci csokit szoktam venni)
-5dl habtejszín
-szeletelt mandula
-3 csomag dr Oetker habfixáló Elkészítés:Az egyik tábla csokiból zöldséghámozóval forgácsokat csinálsz(érdemes előtte hűtőbe rakni, de ha látványosabbat akarsz most láttam sztracsatellás csokit a bociból ezeket a forgácsokat visszarakod a hűtőbe. Utánna összetördeled és megolvasztod a fehércsokit(önts alá egy-két kanál tejet!)Előveszed a jól lehűtött tejszínt és habbá vered 2, 5csomag fixálót beleszórsz(ettől kemény marad a hab)és a már kissé kihűlt de még folyékony csokit(baileyst vagy mandulalikőrt is tehetsz bele egy evőkanálnyit) is bele csurgatod, elkevered. És egy fél órára hűtőbe teszed! Addig felszeleteled a tortát kb. 3részre és előkészíted a mandulát meg a csokiforgácsokat.A krémmel megkened a tortát a rétegek közé elosztva a piskótára szoktam szórni a maradék habfixálót így nem "áznak el"a rétegek (érdemes beszerezni egy kenő spatulát(vagy minek hívják?)egymásra teszed a rétegeketés úgy osztod el a krémet hogy a külsejét is ezzel kell bekenned! A tetejére jusson több az oldalát úgyis mandulával "tapicskolod be"oda kevés is elég . A tetejére kellenek a csokiforgácsok-picit nyomkodd bele a krémbe hogy jobban ottmaradjanak. Mehet a hűtőbe és egy óra múlva lehet enni!
Meggyes tiramisutorta.
Hozzávalók 12 szelethez:
4 tojás, 30dkg cukor, csipetnyi só, 2cs vanilliás cukor, 10dkg liszt, 5dkg étkezési keményítő, 1tk sütőpor, 50dkg meggy, vagy 720ml befőtt, 75dkg turó, 75dkg mascarpone vagy nemsózott krémsajt, 4ek citromlé, 5ek mandula likőr, 13db babapiskóta, 1-2ek kakópor.
díszitéshez:
tetszés szerint meggy, tejszinhab.
Elkészítés:
1:A tojások fehérjét 12,5dkg cukorral sóval és 1cs vanilliás cukorral kemény habbá vejük.Beledolgozzuk a tojássárgákat majd beleszitáljuk a keményitövel és a sütőporral elkevert lisztett.Az alján sütőpapirral kibélelt 26cm-es kapcsos tortaformába simitjuk és előmelegített sütőbe 175c fokon kb:25p-ig sütjük.
2:A meggyet lecsöpögtetjük.A turót a mascarponéval, citromlével, maradék cukorral és a vanilliás cukorral összekeverjük.A meggyet a krém 3/4részébe forgatjuk a maradék krémet a hűtőbe rakjuk.
3:A kihült tortalapott 1/2-be vágjuk.Az alsó lapott likőrrel meglocsoljuk és karimát pattintuk köréje.Rásimitjuk a meggyes krémet, a felsölappal befedjük és 2órára hütőbe rakjuk.
4:A karima eltávolitása után a tortát a félretett krémmel körös körül bevonjuk és a babapiskotákat az oldalába nyomkodjuk.Tetejét kakóporral vastagon megszorjuk és a meggyel, tejszinnel díszitjük.
jó lesz a nagy is, nem kell nagyobb
Ugyanmár, senkit nem zavar
és a nagyobbel jobban hangzik mint a nagyobbal
Ezt priviben kaptam, a topikból kiderül kitől
svájci rizstorta
4-6 személyre
200g fött rizs
150g mélyhütött leveles tészta
2.5 dl tejszín
90g porcukor
100g sárga- és öszibarackbefött vegyesen
4 tojás
diónyi vaj
0.5 dl illatos likör
Kivajazunk egy mély kb. 1 liter ürtartalmú sütöformát. A felengedett leveles tésztát 2/3- 1/3 arányban kettéosztjuk, mindegyiket kinyújtjuk, a nagyobbel kibéleljük a sütöformát, de ügyeljünk arra, hogy a tészta a szegélyeken 2-3 cm-t lelógjon, mert aztán vissza kell hajtanunk. A kisebb lapot félretesszük.
A kihült fött rizst egy mélyebb tlba tesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a 4 tojássárgáját, a lecsepegtetett és felaprózott gyümölcsbeföttet, valamint alikört és jó alaposan összedolgozzuk.Kemény habbá verjükegy csipet sóval a tojások fehérjét és óvatosan, hogy össze ne törjön, a masszához keverjük és a formába simítjuk.Visszahajtjuk a forma szélén lelógó tésztacsíkokat majd befedjük a félretett lappal, a széleken kicsit összenyomkodjuk, hogy jól zárjon.Elömelegített sütöbe tesszük 180C fok pirosra sütjük 30-35 perc.A sütöböl kivéve 5-10 percig pihentetjük, aztán tálra borítjuk. Csak teljesen hidegen szeleteljük.
Tetejét bevonhatjuk csokimázzal vagy likörrel hígított baracklekvárral
Sok sikert nálam nyerö
a mindmegettés túrótortánál pl. nyoma sincs piskótának, az tömény zselatinos túró, tetején gyümi szintén zselében!
kutyul, formába önt, hűt, megeszi a finomat amit alkotott!
Szia Nazaret!
Kukkants be hozzám, sok sütit találsz, amiket mind elkészítettem és a fotója is mindnek ott van!
http://www.gportal.hu/portal/latsiakonyhaja/
Ugyanez a piskóta könnyen átvariálható gesztenyéssé:
Guszti-geszti torta (ezt a lüke nevet a másik ünnepelt adta a tortának :D )
U.a a piskóta megsütése. 1 kg gesztenyemasszát (4 csomag) pici tejszínnel vagy habalappal kemény krémmé kell keverni. Az alsó lapot megkened (akár vastagon is) gesztenyével, rá egy réteg habfixálóval felvert tejszínhab, vagy habalap (a habalap az itt is tuti). Rá a középső piskótalap. Azt is megkenni egy réteg gesztenyével és egy réteg tejszínhabbal, majd rá a piskóta teteje. Díszíteni ugyanúgy lehet mint az előzőt, de a fantáziád szárnyalhat.
Meggyes tiramisutorta )
hú de izgatott lettem!!
Igen, kérem szépen
Ezért is írtam lányok, hogy olyan recept kéne, ami bevált már... "sokszor" csináltam ugyanis neten levőkből, de valamit mindig elrontottam rajta, pl a csokimázat nem tudtam felrakni rendesen, és nagyon randa lett )))
Nagyon aranyosak vagytok!
Tudom hogy "gázul" hangzik de ne szégyellj kész piskótát venni-legalább nem kell a sütés miatt aggódnod ! És egy jó krém készítése is elég macerás lehet. Egyszer kipróbáltam a stahl-féle fehércsokis tortát. Isteni lett! És szép is volt-ha érdekel a recept megkeresem szívesen mert a neten nem volt fent
Nálunk legutóbb ez aratott nagy sikert (és egyszerű is):
Csupa-csoki torta (az ünnepelt adta a nevét )
25 dkg kristálycukor,
4 tojás
20 dkg liszt
1-2 ek.kakaópor (elhagyható, akkor fehér lesz a piskóta)
1/2 csomag sütőpor
1 dl. tej
1 dl olaj
Tojássárgáját kikevered a cukorral (jó habosra), a sütőporral és a kakaóval, belekevered a tejet és az olajat, utána a lisztet, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformában 150fokon kb 40 percig sütöd. (Tűpróba!)
1 liter tejszít (vagy cukrászati habalapot) felmelegítesz és felolvasztol benne 3-4-5 tábla ÉTcsokit. Ha kihűlt habfixálóval kemény habbá vered. Ezzel a krémmel kell megtölteni a 3 részbe vágott piskótát. (Lehet vastagon is, nem esik össze a krém.) (Ez a krém receptet egyébként a Nlc.-ről vettem.) A krémet lehet tovább dúsítani apróra vágott csokival vagy dióval....stb. Ha tejszínt használsz, akkor kell édesíteni, ha habalapot akkor nem. Ha alkalomra csinálom, akkor habalapot szoktam használni, mert azt nem lehet elrontani. Mindkettőt elég sokáig kell verni, mire megkeményedik. Én először nagyon megijedtem, azt hittem elcsesztem.
Kívülről lehet díszíteni, ahogy akarod. Én az oldalát a krémmel kentem be és csokiforgácsot tapasztottam hozzá, a tetejét pedig étcsokival bevontam, és tejszíhabrózsákkal díszítettem.
Vedd elő légyszí!!!
Igen, nagyon jól ismerem ezt a tortát. Svédben élek, a barátom és a vendégek is svédek, talán ezt mégsem
Én a következőt szoktam csinálni a szülinapokra:
Piskóta
7 tojásfehérjét felverek jó kemnényre, belekeverek 7 evőkanál cukrot, hozzáverem a 7 tojássárgáját, végül 7 evőkanál lisztet beleforgatok de most már csak fakanállal. lehet 1 csomag sütőport is (én nem mindig szoktam)
Krém
2,5 dl tej, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt habverővel állandóan kevergetve besamelt főzők, majd hagyom kihűlni.
250 g margarin, 3 evőkanál cukor, kikeverni, majd az ízesítés szerint ( nálunk a csoki szokott bejönni) hozzáadom 100-200 g csokit/ 1/2 citrom levét (óvatosan cseppenként)/ vagy kávét (ajánlom az instant kávéport) vagy amit szerettek. Végül hozzákeverem a kihűlt besamelt.
A piskotát 3 felé vágom. Minden lapot megszoktam locsolni pici tejjel. Lehet az alsó lapot lekvérral tölteni, és csak a 2. lapot valamint a tetejét a krémmel.
Jó sütögetést
Azt nem tudom, mit értesz az alatt, hogy sütni kell, mert a túrótorta tésztáját is sütni kell. Általában a torta piskótából áll, plusz krém, díszítés.
Nálunk most a Princess torta a menő, ez egy svéd specialitás, elég látványos, teszek róla fotót is. Nagyon egyszerű megcsinálni, kábé 10 perc.
3 lapba vágod a piskóta tortalapot. Alsó szeletet megkened málnalekvárral, ráteszed a második szeletet. Ezt megkened jó vastagon (legalább 2 cm) Aranka krémporból csinált vaníliakrémmel. Ráteszed a 3. lapot, arra pedig keményre vert tejszínhabot halmozol. Körben is bekened a tejszínnel és felül egy félgömböt formázol a habból. Az egészet bevonod (lehetőleg zöld színű) marcipánnal. Kész is van, rendkívül finom.
fincsi nagyon
A sütik képekkel topicban rengeteg van!
Nézz szét!
mindmegette.hu
tele van receptekkel, amit én ajánlok és tuti finom és elronthatatlan, az a túrótorta sütés nélkül c. csoda!!
Én az egyik topiktárstól kaptam egy tuti csokitorta receptet. Megcsináltam, mennyei lett. Próbából csináld meg előtte, én is a lányom 1 éves szülinapjára akarom majd elkészíteni élesben.
Sok sikert hozzá!
Régimódi csokitorta (hogy miért ez a neve, nem tudom)
Hozzávalók a tésztához:
-12 dkg vaj
-4 dkg porcukor
-csipet só
-1 tk őrölt fahéj
-6 tojássárgája
-13 dkg gőz felett olvasztott étcsoki (Party tortabevonó
-6 tojásfehérje
-18 dkg cukor
-13 dkg liszt
Krém:
-23 dkg vaj
-12,5 dkg kakaópor (minél sötétebb, magasabb kakaótartalmú!)
-csipet só
-20 dkg porcukor
-2 dl tejszín (én mindig növényi tejszínt használok, mert erősebb hab lesz belőle, legjobb a Habmester nevű)
22 cm-s kerek tortaformában szoktam sütni, az aljába teszek csak sütőpapírt.
A tésztát előző nap ajánlatos elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Vajat habosra keverjük a porcukorral, fahéjjal, sóval, majd egymás után beletesszük a tojások sárgáját, végül az olvasztott, kicsit kihűtött, de még folyós csokit.
A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, óvatosan a masszához keverjük kb 1/3-át. A maradékba beleszitáljuk a lisztet, óvatosan összekeverjük, majd a két masszát is összekeverjük.
190 fokon kb 40-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A tortaformából csak másnap vegyük ki, majd vágjuk 3-4 lapra.
A krémhez a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, sót, porcukrot és a kemény habbá vert tejszínt.
Ezzel kikenjük a tortát, majd bevonjuk a krém egy részével és díszítjük olvasztott csokiból készített formákkal, csokidarával, vagy tejszínhabbal.
de életem első ilyen alkalmával én azt csináltam, hogy előre megvettem a tortalapot.
otthon kikevertem a piskótát, megsütöttem, hálistennek sikerült, beleraktam a krémet a tortalapok közé / nem lettek egyenesen vágva, de kit érdekelt :-) /, díszítettem a tetejét tejszínrózsákkal, meg bekentem olvasztott csokival, és az oldalát betapasztottam darált dióval / tortadara is ugyanolyan jó, vegyél színeset ! /.
krém helyett lehet vaníliapuding is, kicsit vizessé teszi, de ennyi.
persze mint mondtam tuti a többieknek jobb ötleteik lesznek.
És recepteket is tudtok adni????
Én komolyan nagyon béna vagyok tortákhoz
bármilyen tortát csinálsz, igaz a következő szabály : ha nem ott akarsz leégni, akkor előtte 3 nappal csináld meg.
másodszorra már sokkal egyszerűbben fog menni.
receptet biztosan jobbakat tudnak a többiek nálam.
én egyszerű gyümölcstortával próbálkoznék, 5 tojásból piskóta gyümölcstorta-formába, puding, és gyümölcsökkel díszíteni. ha ebből 2 db-ot csinálsz, az tuti elég még 30 embernek is.