Keresés a fórumban

Torolt_felhasznalo_810864
Férjem tegnap Bajor csülkös káposztát evett, és zengedezett róla. Elmondása szerint nagyon finom savanyúkáposzta és füstölt csülök az összetétel. A káposztát finoman fűszerezték, de nem tudja mivel, de volt benne valami a feketeborshoz hasonló de nagyobb valami.
Természetesen velem ellentétben nem kérdezett rá, hogy hogyan készül, ezért fordulok hozzátok, mert itt általában segítséget kapok.
  1. Torolt_felhasznalo_810864
    2006-01-09 11:459.
    Köszönöm a vűálaszokat, azért csak most mert otthon nincs hozzáférésem.Hétvégén elkészült a káposzta, állítólak finom volt én nem kóstoltam, mert nem ugrok a káposztáért.
    Tapasztalatom a kóstolásnál, hogy fanyarrá teszi a káposztátr, tehát csínnyán kell vele bánni.Ki fogom próbálni a sültek mellé fogok dobni pár szemet.
    2006-01-06  13:46
    riverina1 (8)
    előzmény:
  2. 2006-01-06 13:468.
    A bogyó német nevét tudom ész használom de van egy fám is ahol ez nö. Wacholder-beer a neve és fanyar az ize. Valóban a gin is ebböl készül azaz a kivonatából....
    2006-01-06  11:56
    Torolt_felhasznalo_810864 (1)
    előzmény:
  3. 2006-01-06 12:377.
     Fenyő íze van. Én ugyan más ételekhez használom, de az már eleve benne lehetett a káposztában, mint a babérlevél, stb. csak 4-5 szemet szoktam az ételbe tenni, ha hamis vadhúst csinálok, marhahúsból, kevés kell belőle, mert illatos.
    2006-01-06  12:22
    Torolt_felhasznalo_810864 (4)
    előzmény:
  4. Torolt_felhasznalo_810864
    2006-01-06 12:356.
    Köszönöm megmutatom az illetékesnek rá ismer-e.
    2006-01-06  12:22
    mayazoli (3)
    előzmény:
  5. Torolt_felhasznalo_245019
    2006-01-06 12:345.
    gin?
    2006-01-06  12:22
    Torolt_felhasznalo_810864 (4)
    előzmény:
  6. Torolt_felhasznalo_810864
    2006-01-06 12:224.
    Nekem is ez volt a sejtésem, de én még ezt a fűszert nem használtam, mihez hasonlít az íze?
    2006-01-06  12:12
    ginewra (2)
    előzmény:
  7. 2006-01-06 12:223.
    Bajor káposztás csülök tepsis burgonyával (6 főre)

    2 db (egyenként 1-1,5 kg-os) csülök
    őrölt fehér bors
    1 mokkáskanál pirospaprika
    1 - " - majoranna
    1 - " - őrölt kömény

    kenegetéshez:
    sör

    Tepsis burgonya:
    1,2 kg burgonya

    5-10 dkg füstölt szalonna
    30 dkg vöröshagyma
    őrölt fekete bors
    1 csokor petrezselyem
    3-4 gerezd fokhagyma
    olaj
     Bajor káposzta:10 dkg füstölt szalonna
    1 fej vöröshagyma
    1 kg savanyú káposzta
    2-3 babérlevél
    8-10 szem borókabogyó
    15-20 szem fekete bors


    1, A csülköt megmossuk. A fűszereket a sóval összekeverjük, majd alaposan a húsba dörzsöljük, de vigyázzunk nehogy a bőrét érje, mert akkor sütés közben könnyen megéghet.

    2, Letakarva, hűtőben 2 napon át érleljük, majd nyársra húzzuk és intenzív faszénparázs fölött kb. 3 órán át sütjük, közben sörrel gyakorta kenegetjük.

    3, A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, 0,5 centi vastag karikákra szeleteljük és bő, forró olajban félig megsütjük. Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk (3-4 kanálnyit a burgonya sütéshez használt olajból is ráöntünk), majd zsírjában a cikkekre darabolt hagymát is megpirítjuk, a serpenyőt rázogatva kb. 10 perc alatt félig megpároljuk.
    A burgonyát hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a finomra aprított petrezselyemmel meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük és nagy lángon, többször megforgatva - vigyázzunk, nehogy összetörjön - készre pirítjuk.

    4, A bajor kposztához a szalonnát kis kockákra vágjuk és üvegesre sütjük. A hagymát tisztítás után fölaprítjuk, a szalonna zsírjában megfuttatjuk. a káposztát kissé kimossuk és rövidebbre daraboljuk. Ezután a szalonnás-hagymás alaphoz adjuk, megfűszerezzük, sózzuk.
    Egy kevés vízzel - még jobb ha füstölt lével - fölöntjük és lefödve, kis lángon 35-40 perc alatt puhára pároljuk.
    2006-01-06  11:56
    Torolt_felhasznalo_810864 (1)
    előzmény: