Fütyi - visszahúzni v. nem

Torolt_felhasznalo_588644
Torolt_felhasznalo_588644
Létrehozva: 2005. augusztus 23. 21:09
Sziasztok!

14 hónapos a kisfiam (Dávid), a kukiján a bõr egyáltalán nem húzható hátra. A gyerekorvos állandóan azt mondja, muszáj erõltetni, különben mûtét lesz a vége. Minden alkalommal, amikor vizsgálja a törpit, visszahúzza neki, emiatt már 2-szer berepedt a bõr (egyszer még sírt is a gyerkõc, mert fájt neki), amit aztán hetekig kenegettem, mire meggyógyult. A gyerekorvos azt mondta, ennek ellenére is húzogassam vissza.
Ugyanakkor havonta járunk a gyerkõccel nephrológiára (a húgy- és ivarszervekkel, ill. a vesével foglalkoznak), egy korábbi húgyuti fertõzés miatt kontrollra kell járni 1 évig. A nephrológus azt mondja, nem szabad erõltetni, mert ha bereped, akkor hegesedés marad vissza, akkor aztán tuti mûteni kell.
Ez a vita aztán - rajtam keresztül - hónapok óta folyik, én meg minden alkalommal magyarázkodom: az egyiknél a berepedés miatt, a másiknál amiatt, hogy nem húzogatom. Mindkettõ cáfolja a másik érveit. Már elõre stresszelek, ha le kell vetkõztetnem szegényt...
A szakirodalmat is böngésztem ebben a témában, kb. ugyanez a kép: egyik helyen azt írják, hogy húzogasd, a másik helyen, hogy eszedbe ne jusson, 2 éves korig megoldódhat magától!

Kinek mi a tapasztalata ebben a "sikamlós" kérdésben?
Ha húzogatni, akkor milyen gyakran és mennyire?
Ha mûtét, az mit jelent?
Mit tanácsoltok?

Bocsánat, hogy hosszú voltam...
Köszi elõre is: Dácimami
69 hozzászólás
 1. Torolt_felhasznalo_439832
  Torolt_felhasznalo_439832
  Offline
  2008. szeptember 16. 14:4369.

  szia,

   

  az én kisfiam 3 éves, és neki a fütyije vége nagyon szűk volt. A doki szerint kellett volna húzogatni, de az sem segített...

  Aztán elvittük a sebészetre, ahol azt mondták, hogy ebből majd később metszés lesz, olyan pici a luk. Viszont interneten olvastam egy krémről: Hydrocortison 1% a neve, és mondtam a dokinak, nem lehetne-e megpróbálni,. ..vonakodva felírta a receptet...

   

  hát már az első heti kenegetés után sikerült kibújtatni a fitymáját, szinte üdvrivalgás volt, hogy végre életében először megpillantotta!!

   

  szóval mégsem kellett a műtét, szerintem próbáljátok ki!!

  nekünk bevált!

   

  üdv,

  Kinga13

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 2. Torolt_felhasznalo_512390
  Torolt_felhasznalo_512390
  Offline
  2005. november 20. 20:4168.
  Sziasztok!

  Nekem két fiam van!Igaz nem most szültem.A nagyobbik 8 éves a kissebbik 4 éves! Amikor az elsőt szültem mindössze 20 éves voltam és semmi tapasztalatom nem volt a babákkal kapcsolatban.Mindenki mást mondott.
  Ezért én csak az én tapasztalatomat osztanám meg veletek.
  Amikor az első fiam megszületet az akkori gyerek orvos azt mondta hogy 1 éves koráig nem kell a bőrt felhúzni a fütyijén viszont nem nagyon volt alapból szimpi a doki bácsi ezért váltottunk egy maszek doktornénire aki mikor kijött kb.3 hetesek lehettünk ugye megvizsgálta tetőtől talpig és mikor a kukacához ért természetes mozdulattal hátrahúzta neki.Simán hátra ment.Engem levert a viz,ő pedig kérdőre vont hogy miért nem tisztitom a kukacát a picinek?mondtam neki hogy azt mondták hogy nem kell 1 éves koráig mire ő azt mondta hogy ne csodálkozzak akkor ha majd egy éves korában felkell vágni neki mert az a rengeteg krém meg minden oda begyűlik.Na én innentől kezdve mindig tisztitottam neki és hála istennek soha semmi baj nem volt vele.
  Viszont a kisebbik fiamnál nem ment ilyen egyszerűen.
  Nálla már a korházból hazaérve próbáltam de nem sikerült,mindig egy picit húztam de akkor is olyan nehezen jött neki hátra.Megnézte a doktor nénink és azt mondta neki fitymaszükülete van,várjunk 1 éves koráig de addig mindig probálkozzam.Hát egy évesen elkellett vinnem a betesdába és ott csinálták meg neki szegénykémnek.Nem vágták hanem ovatosan lefejtették rólla a bőrt de hát igy is üvöltött!Utána még pár napig fájt neki minden pisilésnél sőt még mikor felvettem akkor is figyelnem kellett hogy fogom mert ha hozzám ért nagyon fájt neki!
  Azóta vele is minden rendben igaz útána nekem kellett itthon finoman húzogatnom ami fájt szegénynek eleinte de napról napra jobb lett!Ja és körömvirág krémmel kellett kenegetnem neki!
  Tehát én azt javasólnám nektek hogy szépen óvatosan próbálgassátok nem egyik napról a másikra kell hogy feljöjjön neki de ha minden nap egy picivel tudod csak hátrahuzni akkor az már jó!Persz más az ha fitymaszükülete van mert akkor hiába de akkor is amig tudod addig húzd!A barátnőmnek most született meg a harmadik babája két lány után egy fiú és én segitettem neki.Elösször nem nagyon ment neki hátra aztán mindig egy kicsit húzott hátra és közbe krémezte és ma már teljesen hátrajön neki!Most 5 hónapos a kisfia!
  Sok siker mindenkinek és türelmet!
 3. Marcsi-35
  Offline
  2005. szeptember 18. 01:2467.
  Sziasztok !
  Megpróbálok segíteni nektek .
  2éves korig nem szabad huzigálni a fütyin a bőrt !
  2 éves kor után ha nem mozog akkor el kell vinni dokihoz . Legalább 4 éves kor előtt meg kell oldani a problémát. Nálunk a doktorbácsi bekeni érzéstelenítő krémmel (Emla , nem lehet gyógyszertárban kapni ), kb 40 perc alatt hat. Aztán megpróbálja visszahúzni a bőrt , és általában a letapadás szépen oldódik. Aznap kamillás leöblítés , másnap hátrahúzás ("torna"). Persze akad olyan gyermek is akinél tényleg csak műtéttel lehet megoldani. A barátnőm gyerkőcének mindenféle érzésteleníts nélkül hátrahúzták, ordított , pisilni is alig mert . (természetesen berepesztették). . . . . Ti otthon a letapadást ne próbáljátok megoldani, !!!-bereped -hegesen gyógyúl újabb szűkület, vagy esetleg a hátrarántott bőrt nem tudjátok visszahúzni és akkor tényleg műtét lesz a vége ! Szinte hihetelen ,hogy egy gyermekgyógyász azt javasolja ,hogy az újszülöttnek is huzigálják ........... 
 4. villov
  Offline
  2005. szeptember 17. 22:2666.
  Szia horpi! Ugy imadom hogy az nlc-n allandoan a legvaratlanabb helyen talakozom "ismerosokkel"
  kulonben Zencike hozzaszlasat tudnam a temeban szinte szoszerint megismetelni, azzal a kulonbseggel, hogyaz en fiam az arcmosast utalja meg a futyihuzogatas mellett. es o szegenykem mar 2 eves es 7 honapos, es mar csak ejszaka pelenkas, uh ennyivel rosszabbak az eselyei!
  előzmény:
  hörpi (64)
  2005-08-26  23:24
 5. Torolt_felhasznalo_577469
  Torolt_felhasznalo_577469
  Offline
  2005. szeptember 15. 13:2465.

  Sziasztok

  Hát nálunk is vannak fütyigondok. Vagy lehet, hogy csak nekem gond, nem tudom. A kisfiam 2 éves és három hónapos, és csak egy nagyon picit jön fel a bőr. Valamennyit feljön, de szerintem jobban kéne. A doki azt mondta, hogy minden nap fürdés után kell huzogatni, de nem szabad erősen, és a pelenkás kor végére kell, hogy teljesen feljöjjön. Na ez rendben is lenne, Riki még pelenkás, de soha sem engedte igazán, hogy hozzányúljak. Minden nap sír mikor piszkálom neki, mindig közelharcot vívunk, és én meg sajnálom, pedig biztos, hogy nem fáj neki, nincs begyulladva, semmi ilyen, egyszerűen csak nem szereti a macerálást. Mondjuk ugyanezt csinálja, ha pl. a nyakát mosom. Azt is utálja. A többi rész fürdése meg simán megy, sőt már ő is segít mosakodni és nagyon élvezi. Remélem nem jutunk el odáig, hogy felrántsák neki, vagy műtétig. Reménykedek, hogy magától valahogy feljön.

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 6. hörpi
  Offline
  2005. augusztus 26. 23:2464.

  Szia.

  A fiam 3 éves múlt. Másfél éves koráig nem lehetett neki se felhúzni a bõrt. A gyerekorvos szerencsére nem eröltette. 

  Akkor elmentünk a sebészetre, és felhúzták neki. Semmilyen mütét nem volt csak lefeküdt az asztalra én fogtam a fejét és beszéltem hozzá, a doktornõ meg valamivel alányúlt és felhúzta. Mi is kenegettük egy hét után semmi baja nem volt.

  Ma már õ mossa magának.  

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 7. Torolt_felhasznalo_551680
  Torolt_felhasznalo_551680
  Offline
  2005. augusztus 24. 15:1463.

  Na látod, pont ez zavart össze, hogy az egyik könyv ezt írta, a másik azt. Az egyik orvos ezt mondta, a másik meg azt.  A mi háziorvosunk nagyon aranyos doktornéni, de amikor õ azt mondta, hogy KELL, akkor még haladékot kértem, pontosan azért, mert közel a 60-hoz esetleg elavultak a nézetei, ahogy írtad is. Csakhogy aztán megkérdeztem fiatalokat is, az egyik ráadásul sebész, elég sok hasonló mûtétet csinál, és õ mondta azt, hogy régen az volt a nézet, hogy KELL, aztán kb. 10 éve elterjedt, hogy NEM KELL, csakhogy annyira sok lett a korrekciós mûtét, mivel magától csak nagyon keveseknek oldódik meg ez a probléma, ha viszont nagyon letapad, akkor oda már kés kell, hogy most MEGINT az a nézet, hogy KELL! Hát én ebbe õrültem bele teljesen!!!  Szegény ember itt van egy kis pöcsössel, és nem tudja (vagyis nem tudta, szerencsére nálunk már csak múlt idõ, hogy mit tegyen!

  Igen, amikor a doktornénink "megnézte", hogy meddig húzható hátra, a gyerekem azonnal elkezdett üvölteni... akkor én is a nagykést tudtam volna belevágni, amiért ekkora fájdalmat okozott neki. Nem azért, de az én fiam fájdalomküszöbe annyira magas, hogy a csecsemõkori oltások kb. felénél nem sírta el magát. Kis szájgörbülés és panaszos nézés, hüppögés volt, de egy hang nélkül (általában csak a dupla-oltásoknál sírt, méghozzá a másodiknál mindig, hogy "ez már több a soknál"). Szóval gondolhatod, hogy ha egy oltást, egy tûszúrást 5-6 hónaposan hang nélkül elviselt, itt meg egymillió decibellel kezdett üvölteni, akkor tényleg nagyon fájhatott neki. Nekem meg majd megszakadt a szívem! 

  Mindezzel együtt, annak örülök, hogy ezt a nagyon lassú, türelmet és kitartás igénylõ megoldást választottuk. Mi (mármint apa) egyetlen egyszer sem okoztunk neki fájdalmat, viszont (jópár hét alatt teljesen felhúzható a dolog, és mondom, most már nagy ritkán az is elõfordul, hogy kicsit õ is visszahúzza.

  Kár, hogy ebben a kérdésben nem egységes a T. Orvostársadalom! :-(

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_225243 (53)
  2005-08-24  08:07
 8. cicka-macs
  Offline
  2005. augusztus 24. 10:0461.

  Szerintem Te félreértettél. Én nem azt mondtam, hogy akinek nincs az zsidó, hanem, hogy aki zsidó annak nincs. Én nem szedetném le nekik az biztos, csak ha orvosi, egészségi oka van. Ha valaki Minden nap fürdik akkor nem hinném, hogy gond ha van. Nem vagyunk egyformák....

  Üdv

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_423207 (59)
  2005-08-24  09:54
 9. Torolt_felhasznalo_423207
  Torolt_felhasznalo_423207
  Offline
  2005. augusztus 24. 09:5660.

  de egy szo mint szaz.....ha nem jarunk igy a fiammal, tehat, hogy ilyen sulyos fitymaszukulete lesz, akkor valszeg nem is lett volna korulmetelve......

  ket lany utan azt gondoltam, hogy milyen konnyu lesz egy fiunal a dolgom, hiszen joval konnyebb tisztogatni kakis pelenka utan.....hat tevedtem....a fiu tobb gondot okozott....

 10. Torolt_felhasznalo_423207
  Torolt_felhasznalo_423207
  Offline
  2005. augusztus 24. 09:5459.

  a ferjem osszes himnemu csaladtagjanak meg van csinalva es nem zsidok....en sem vagyok az....

   

  előzmény:
  cicka-macs (50)
  2005-08-24  07:49
 11. Torolt_felhasznalo_423207
  Torolt_felhasznalo_423207
  Offline
  2005. augusztus 24. 09:5058.

  jo reggelt....

  az en fiam is korul van metelve es sose mondak ra, hogy zsido...a ferjem is korul van metelve es ora se mondtak soha se eddigi 35 eve alatt...

  szepsegerol nem nyilatkozom, mert mindenkinek mas a szep.... 

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_698211 (44)
  2005-08-23  23:49
 12. Torolt_felhasznalo_944579
  Torolt_felhasznalo_944579
  Offline
  2005. augusztus 24. 08:4357.
  letepedást=letapadást
 13. Torolt_felhasznalo_944579
  Torolt_felhasznalo_944579
  Offline
  2005. augusztus 24. 08:4256.
  Szia!
  A témában tényleg lehet ezt is,azt is olvasni.Szerintem annak a véleményét fogadd el,akiben megbízol(orvosra gondolok),mert két egyforma véleményt úgy sem fogsz hallani.
  Az én férjem urológus,de ennek ellenére még egy gyerek urológust is megkérdeztünl(akirõl tudjuk,h.szakmailag is OK).Az õ véleménye az ,h. 4éves korig megoldódhat magától,de igenis óvatosan oldani kell a letepedást.Ahogy a gyerekorvosotok csinálta az (na jó,nem minõsítem)...
  Pont úgy fog kialakulni a hegesedés miatt az igazi szûkület.Én biztos nem engedném,h.betépje rajta a bõrt!Persze nekünk is volt,amikor beszakadt egy kicsit,de a Bactroban(gyull.csökkentõkenõcstõl szépen meggyógyult.
  Nekem most 4éves a kisfiam,még mindig nem tökéletes a fütyikérdés,de azért alakul,várunk még egy évet.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 14. timi0903
  Offline
  2005. augusztus 24. 08:2255.

  Szia!

  Nálunk is ugyanez a helyzet, de az én fiam még csak 1 éves. Neki fitymaszûkülete is van, plusz még le is van tapadva, hát nem könnyû ebben a helyzetben helyes döntést hozni. Már én is végigolvastam minden errõl szóló topikot és témát a neten, de valahogy úgy látom, több az olyan vélemény, ami szerint huzogatni kell óvatosan, és rendszeresen. (De ez csak az én meglátásom.) Mi 7 hónapos korában kezdtük el huzogatni neki minden este a fürdés után, amikor puha a bõr, és egy fültisztító pálcikára babaolajat tettem, azzal kentük be neki. Ezt is egy ilyen topikból vettük, ahol többen is ezzel a módszerel jártak sikerrel. Nagyon nehezen és nagyon lassan indul meg a dolog, és sok türelem kell hozzá, meg nagyon óvatosan kell csinálni, tényleg nem szabad erõltetni. Mindig csak annyira megfeszíteni, amennyire a bõr engedi. Nálunk Apa csinálja minden este, és most már látványos az eredmény. Tegnap este már egy picit elõbújt a makk! Hirtelen hátrarántani nem szabad, mert akkor hátul is maradhat a bõr, és elszorítja a vérkeringést, és azzal azonnal kórházba kell menni. 1 éves kor körül természetes módon is tágul az elõbõr, még akkor sem késõ elkezdeni a tornáztatást.  A gyerekorvosunk is megnézte már, neki egyébként 2 fia van, egy 4 és egy 7 éves. Mindkettõnél gond volt vele. Õk is huzogatták, aztán mégis mûtét is kellett. Õ egy plasztikai mûtétet javasol, de csak 2,5 - 3 éves korban, ha addig nem oldódik meg a dolog. Elõbb semmiképpen.  Én egy kenõcsöt ismerek, ami segíthet, Ftorocort a neve. 

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 15. cicka-macs
  Offline
  2005. augusztus 24. 08:1754.
  Na végre valaki! Szia! Engem azért érint mélyen a dolog, mert a kórházban mûtétre várva, (nem a Mi dokink, hanem aki vizitelt) bejött egy doki és megkérdezte, milyen mûtétünk lesz. Elmondtam, hogy szûkület, letapadás. Válasz: -Akkor gondolom lekapjuk. Na így fogalmazott. Nem láttam a méregtõl...kérdeztem tõle, hogy miért evidens ez neki? Nekünk nem lesz "lekapva". A saját dokinknál a lehetõség kérdése sem merült fel. Nyilván gondolta, ha akarnánk úgyis szólnánk.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_225243 (51)
  2005-08-24  08:03
 16. Torolt_felhasznalo_225243
  Torolt_felhasznalo_225243
  Offline
  2005. augusztus 24. 08:0753.
  En meg azon csodalkozom, hogy meg mindig ennyi begyöpösödött, maradi gyerekorvos van Mo.-on! Szegeny, szegeny kisfiad! Megsporolhattal volna neki egy rossz elmenyt!
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_551680 (45)
  2005-08-24  01:22
 17. Torolt_felhasznalo_225243
  Torolt_felhasznalo_225243
  Offline
  2005. augusztus 24. 08:0652.
  Milyen minden nyugati allamban? Nyugat-Europaban biztosan nem, egyaltalan nem divat, csak az olyan esetekben csinaljak, melyekben orvosilag indokolt (nem Izraelban vagyunk ).
  előzmény:
  hallgatom (46)
  2005-08-24  06:26
 18. Torolt_felhasznalo_225243
  Torolt_felhasznalo_225243
  Offline
  2005. augusztus 24. 08:0351.

  3 eves korig nem csak hogy nem kell, hanem nem is szabad visszahuzni! A letapadas magatol felszivodik 3 eves korig. Tapasztalatbol beszelek, 2 fiam van, 6 es 4 evesek, mindkettönek volt nagy foku szükülete es letapadasa is. A nagynal mar elmult mindkettö, a kicsinel a letapadas mar törtenelem, a szükület meg nem tünt el teljesen, de a legjobb uton vagyunk. A kicsi mindig a fürdökadban huzza hatra a bört, sajat maga, addig, amig nem fajdalmas. Es nagyon szepen haladunk, ugyanigy volt a nagynal is.

  Az ilyen tudatlan, hülye doki kezet en is letörnem, az tuti! Olvassa el a legujabb szakirodalmat, es a hülye, 10-20 eve elavult es nyugaton mar regota nem praktizalt nezeteit felejtse el!!!)

  előzmény:
  cicka-macs (49)
  2005-08-24  07:45
 19. cicka-macs
  Offline
  2005. augusztus 24. 07:4950.
  Eltörném a kezét annak aki leszedné a fiamét.....Nincs velük semmi bajom, mielõtt rámtámadnak, de nem vagyok zsidó.
  előzmény:
  hallgatom (46)
  2005-08-24  06:26
 20. cicka-macs
  Offline
  2005. augusztus 24. 07:4549.
  Én nem mondtam, hogy nem húzom fel neki, de csak addig ameddig engedi. Egy picit,se tovább. A nagyobbik fiamnak volt szûkölete és letapadása is. A kicsi 4és fél éves és "csak" letapadva van. Még nem mûtettük meg, de persze Mi is fûrdünk és ameddig engedi addig fel is húzzuk. Sajnos csak egy picit jön fel, de soha nem okoztam és okoznék neki fájdalmat. El sem tudom képzelni, hogy képes valaki rángatni, felrántani...
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_698211 (40)
  2005-08-23  23:31
 21. greeny
  Offline
  2005. augusztus 24. 07:3448.
  Szia! Az én kisfiamét megmûtötték a Madarász utcai Gyermekkórházban tavaly. Az õ fütyijét annak rendje és módja szerint felszakította a gyerekorvos 3 éves korában. Nem is volt vele semmi probléma egészen tavalyig, mikor észrevettem, hogy vissza van tapadva. Egyik ismerõsömtõl hallottam, hogy már nem divat a gyereket szenvedtetni ezzel az erõszakos felszakítással, el kell vinni mûtétre. Reggel bevittem, este meg már mehettünk is haza. Minimális fájdalom, elaltatják, stb. A kisfiam már 1O éves. Azóta semmi probléma és a visszatapadástól sem kell tartani.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 22. ttkriszti
  Offline
  2005. augusztus 24. 06:5547.
  Mar USAban is nagymertekben lecsokkent a circumcision, es a gyerekorvosk sem tanacsoljak.
  előzmény:
  hallgatom (46)
  2005-08-24  06:26
 23. hallgatom
  Offline
  2005. augusztus 24. 06:2646.
  ezert csinajak a ko"ru"lmete'le'st, gyebar, mar minden nyugati allamban.
  Ha nalatok az nem divat, akkor biztosan lehet egy jo rabbit is talalni Pesten...
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 24. Torolt_felhasznalo_551680
  Torolt_felhasznalo_551680
  Offline
  2005. augusztus 24. 01:2245.

  Az én fiam 1,5 éves múlt.
  Csodálkozva olvastam itt a topicon, hogy van olyan sebész, aki nem szorgalmazza a húzogatást!  
  Nekünk a védõnõnk, háziorvosunk, és 3 gyerekorvos barátunk is egyöntetûen azt mondta, hogy húzogatni, méghozzá 1-1,5 év után, amikortól beindul az elsõfaggyútermelõdés stb. a makk pereme környékén, ami gyulladást is okozhat, ha nincs tisztítva. A doktornénink szerint amikor a kisfiúk elkezdenek fütyizni, nagyon sok esetben ez már annak a jele, hogy viszket a fütyijük... talán épp azért, mert nem elég tiszta bent.
  Amikor 4 hónapja a doktornéni egyharmadig-félig visszahúzta, a gyerek élesen felsírt... én meg majdnem vele, annyira megrázó "élmény" volt. Így hiába mondta, hogy csináljam, megfogadtam, hogy nem fogom szadizni a gyereket. (2 napig piros volt a hegye, és még fürdetésnél-krémezésnél sem nagyon engedte, hogy odanyúljak, annyira fájt neki.)
  Pár hét szünet alatt én is fütyi-közvéleménykutatást tartottam. Kevés ellenszavazattal az volt a döntés, hogy csinálni kell. Kiadtam apának (mivel egy héten 2x õ fürdeti a gyereket), hogy húzogatni kell, Te ehhez jobban értesz, hisz tudod, hogy kb. mit érez.
  Egyébként mindenki(!) azt mondta, hogy kádban kell, méghozzá legalább 5-10 perces áztatás után, vagy pedig a fürdetés utáni törölgetésnél is még elég puha (de vízben határozottan jobb egyébként).
  Apa pedig fürdetett és húzogatott. Gyengéden és lassan, mindig csak addig, amíg "engedte" a tapadás. Nem viccelek: 2-3 hónap alatt teljesen felengedett a bõr, nem volt semmi fájdalom, semmi sérülés, lelki trauma, és most már annyira nem fáj neki, hogy néha, fürdés utáni törölgetéskor morzsolgatva a kukacát, õ maga is hátra szokta húzni a bõrt egy kicsit. 

   

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 25. Torolt_felhasznalo_698211
  Torolt_felhasznalo_698211
  Offline
  2005. augusztus 23. 23:4944.
  Pont ez az! Nem szeretném ha annak néznék! Meg különben is elég csúnya:-(
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_914570 (43)
  2005-08-23  23:47
 26. Torolt_felhasznalo_914570
  Torolt_felhasznalo_914570
  Offline
  2005. augusztus 23. 23:4743.
  csak egy adalék: ha körül kell metélni, nem árt, sõt a nõknek is jobb a késõbbiekben: a zsidó nõk körében vagy 30%-kal alacsonyabb a méhnyakrák elõfordulása... egyébként a férfiaknak meg mindegy, csak könnyebb tisztán tartani.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_698211 (41)
  2005-08-23  23:33
 27. Torolt_felhasznalo_735699
  Torolt_felhasznalo_735699
  Offline
  2005. augusztus 23. 23:3842.

  Az én unokám még csak két hónapos. Azt mondta a gyerekorvos, hogy "igenis visszahúzni", mert ha nem, alatta baktériumok telepedhetnek meg.

  A nemes feladatot a fiam látja el. Fürdetéskor és fürdetés után, pelenkázás elõtt. Tehát naponta 2X. Most már örülünk, mert bizony a picinél is elõfordult, hogy nem tudta a fiam a mûveletet elvégezni, mert a kukija kis hegyesnek látszott, s a bõr nem akart feljönni. A doki azonban azt mondta, nagyon komolyan kell venni, ha nem sikerül, mûtét lesz a vége.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 28. Torolt_felhasznalo_698211
  Torolt_felhasznalo_698211
  Offline
  2005. augusztus 23. 23:3341.

  Biztzosan sok megoldás van, de abban biztos voltam, hogy a körülmetélést semmiképpen nem engedem, ezért is tettem meg mindent ellene!

  előzmény:
  cicka-macs (38)
  2005-08-23  23:25
 29. Torolt_felhasznalo_698211
  Torolt_felhasznalo_698211
  Offline
  2005. augusztus 23. 23:3140.

  Sziasztok!

  Nálam is nagy probléma volt a 2 lány után, hogy mi legyen, de nõvéremre hallgattam (2fiú és néhány hónapos korától hetente egyszer legalább erõltetés nélkül fürdés közben huzogatom. Mára másféléves korára terjesen hátrahúzható.

  Amúgy nem értem, hogy lehet annyira erõsen húzni, hogy berepedjen, pláne egy anyának!

  Azt sem értem, hogy annak aki nem húzza hátra miért nem gyullad be? Azt vettem észre, amikor nem huzogattam és tisztítottam egy ideig a vége piros lett. Ekkor alaposan megtisztítottam és rendbejött.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_779361 (37)
  2005-08-23  23:18
 30. Torolt_felhasznalo_779361
  Torolt_felhasznalo_779361
  Offline
  2005. augusztus 23. 23:1837.
  Szia!


  Nekünk nem volt ilyen gondunk, a kisfiam már 4 hónaposan megmutatta, amit kellett. Persze, nem várják ezt el egy 4 hónapos kisfiútól, de nekünk így mázlink lett. Nekünk a gyerekorvos javasolta a húzogatást naponta egyszer, de nem volt szabad erõltetni! És továbbra is ezt tanácsolta, hogy tornáztassuk, de csak módjával, finoman. Azóta sincs gond, egyáltalán nincs letapadva a bõr, de egy héten egyszer azért megcsinálom, feltéve, ha hagyja a kisfiam.

  Viszont az egyik ismerõsöm kisfiát mûtötték. 3 hónap híján volt 3 éves. Reggel 8-ra bementek a kórházba, éhgyomorral, sem enni, sem inni nem volt szabad. Az apuka is éhgyomorral ment (milyen dolog is lenne, ha õ teletömné magát, a kisfiúnak meg nem szabad). Délután fél ötkor ihatott elõször a kisfiú... Nem kellett bennmaradniuk, hazamehettek. Este már szabad volt enni és inni is. Kb 1-2 hétig fájt egy picit a kukija, fõleg pisilésnél, de utána nagyon szépen helyreállt a dolog.

  Ennyit tudok errõl a témáról.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 31. Torolt_felhasznalo_919860
  Torolt_felhasznalo_919860
  Offline
  2005. augusztus 23. 23:1236.

  Sziasztok!

  Itt a fórumon van pár topic, fütyi, fityma, stb, címek alatt.

  A témák címe között- lehet megkeresni.

 32. Torolt_felhasznalo_903904
  Torolt_felhasznalo_903904
  Offline
  2005. augusztus 23. 22:3835.
  jut eszembe, nem mindegy, hogy letapadás van, vagy fitymaszûkület. utóbbinál azt hallottam a körülmetéléshez hasonló a mûtét.
 33. Torolt_felhasznalo_903904
  Torolt_felhasznalo_903904
  Offline
  2005. augusztus 23. 22:3634.

  szia! saját tapasztalat: 1 éves stástusz nután javasolta dokinéni a tornáztatást, de nemigen jutottunk elõre, így aztán másfél éves volt mikor szondával felszedték. az egész nem tartott tovább egy percnél, az orvosi rendelõben végezték el a beavatkozást. utána 1 hétig kellett Irgamid kenõccsel kenegetni, miközben visszahúztam. az elsõ két három pisilésnél sírdogált, de utána semmi. viszont sajnos utána többször is elõfordult, hogy begyulladt és napokig nem tudtam visszahúzni, ilyenkor mindig jött a jól bevált irgamid kenõcs amit sajnos megszûntettek.  most 3 éves a kisfiam, viszont nem tudom mit kezdek majd a 2 hónapos kisfiammal.

 34. Torolt_felhasznalo_395224
  Torolt_felhasznalo_395224
  Offline
  2005. augusztus 23. 22:3133.

  Sziasztok!

  Dácimami
  Nem mindegy, hogy mi a probléma: letapadás vagy szûkület! Az biztos, hogy ha úgy visszahúzza valaki a bõrt, hogy berepedés legyen, akkor sokat árthat a gyerkõcnek. A hegesedés szûkületet okozhat és ez a nehezebb eset. De a szûkületet tekintve is különbözõ esetek vannak, úgyhogy talán ezért sem kap az ember egységes véleményeket.
  A mi háziorvosunk azt mondta, hogy amikor leteszi a gyerek a pelust, akkor beutal a gyerekurológiára és ott megnézik, hogy egész pontosan mirõl van szó. Így is lett (nagyon rendes, szimpatikus gyerekurológus-sebész dokihoz kerültünk. Nekünk mûtét lett, holnap megyünk kontrollra, tehát a nehezén már túl vagyunk. Az, hogy kinek mit jelent a mûtét (technikailag) szintén egyénre szabott.
  Tehát én azt tanácsolom, hogy vidd el a fiadat gyermek-urológushoz (a mi dokinkat nyugodt szívvel tudom ajánlani, ha érdekel) és addig senkinek ne engedd, hogy huzogassa és így berepessze a bõrt!

  És itt van még egy cikk, hogy tisztább legyen a kép, úgy általában:  http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=339

  Minden jót!

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 35. Torolt_felhasznalo_156295
  Torolt_felhasznalo_156295
  Offline
  2005. augusztus 23. 22:2832.
   Németországbaaan???! Melyik részén? Ekkora sületlenséget is rég hallottam!! A fiaim makkegészségesek, és minden nap(télen is, születésüktõl fogva) fürdenek...jesszusom...nyugat-európa... (bocs, kicsit mégis beleolvastam most, sziasztok!!)
  előzmény:
  dhira (22)
  2005-08-23  21:52
 36. Torolt_felhasznalo_156295
  Torolt_felhasznalo_156295
  Offline
  2005. augusztus 23. 22:2431.

  Szia!!

  Ne haragudj, ha már írták mások is, amit mondanék, de nem szeretnék most mindent végigolvasni...én csak a saját tapasztalatomat osztanám meg Veled...az én fiam is hasonlóan járt, bár ennyire súlyos urológiai problémái azért nem voltak...Nagyon jó gyerekorvosunk van, õ is ezt mondta: majd elnövi a kicsi, addig meg finoman azért húzogassuk...az lett a vége, hogy kínkeservesen, de ment, aztán nem húztuk fel teljesen, nem erõltettem...a mûtéttel riogattak minket is...tudod, mi volt a mûtét? Egy érzéstelenítõ spray után egy hirtelen rántás, majd lekenõcsölték, kaptunk krémet, azt kb 1 hétig kenegettük, aztán vége,begyógyult, már el is felejtette...és mi elhúztuk 7 éves koráig...akkor sem emiatt mentünk be a kórházba, hanem ha jól emlékszem, valamilyen sérülése volt a fiúnak...(fiú...)

  Persze, tudok olyanról is, akinél nem csak részleges a letapadás, hanem teljes...szerintem, mindenképpen vidd el egy gyermekkórházba, és megoldják, ambulánsan, a kérdést...minél kisebb, annál jobb, mert nem maradnak benne emiatt gátlások, nem alakulnak ki rossz beidegzõdések, mire kamaszodni fog, emlékezni sem fog rá...Vagyis, véleményem szerint, jobb ezen mielõbb túlesni, mindennapos probléma, rutinból teszik dolguk az illetékesek...ne félj ettõl, mert csak a gyermekeden segítesz ezzel!   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
 37. Torolt_felhasznalo_423207
  Torolt_felhasznalo_423207
  Offline
  2005. augusztus 23. 22:2330.

  az en fiamnak teljes korulmetelest csinaltak, azaz a fitymat teljes egeszeben lemetszettek....hat en azt mondom, hogy igy jo, tenyleg semmi gondja nem lesz vele tobbet.....viszont.....ha megegyszer fiam szuletik, ha 6 honapos koraig nem csinaljak meg a korulmetelest, akkor majd ha nagy lesz, megcsinaltatja maganak.....annyit szenvedett szegeny gyerek a mutet utan, hogy nem igaz......neki varrtak is valami oknal fogva es a varratok begennyesedtek.....

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (16)
  2005-08-23  21:45
 38. caillou
  Offline
  2005. augusztus 23. 21:5628.
  Többen írtátok, hogy krémmel kenitek. Mit használtok? Nekünk a Chlorocid-H nagyon jó volt (de csak akkor kellet, amikor gyulladt volt a bör). Ezt a kencét megszüntették, azóta Hidrocortison van itthon. Nemrég azt tanácsolta doki bácsi, hogy szemkenöccsel kenjem, ha netán gond lenne.
 39. Torolt_felhasznalo_672109
  Torolt_felhasznalo_672109
  Offline
  2005. augusztus 23. 21:5527.
  ... Õt körülmetélték...
 40. pupetto
  Offline
  2005. augusztus 23. 21:5426.
  Én írtam a rádiómûsort. Ott hallottam egy sebésztõl a körömvirág kenõcsöt. Sõt, egy anyuka betelefonált és nagyon dicsérte, h. annak segítségével megoldódott a gondjuk. (Bár nekik biztos csak egy pici hiányzott a visszahúzáshoz.) Gondoltam, én is kipróbálom a kisfiamnál (2 év 3 hó. Neki teljesen le volt tapadva, nemigen engedett hozzányúlni. Komolyan, nem hittem el, h. az 1. /!!!/ bekenés után sokat enyhült az ellenszenve és legalább azt megengedi, h. picikét bekenjem. Sõt! Már õ mondja a fürdés után! :o) Azóta persze, nincs nagyon látványos javulás, de nekünk már ez is óriási eredmény. A nagyobbik fiamnál ugyanis az orvos a szondával felfejtette a bõrt és nagyon keserves pár nap volt, pisiléskor szegényke nagyon sírt, csípte neki. :o( Most ezt szeretnénk elkerülni.
  Szóval, ne várj hirtelen nagy javulást, de szép lassan csak rendezõdni fog minden!
 41. cicka-macs
  Offline
  2005. augusztus 23. 21:5425.
  Még valami. Nem kell körülmetszeni. Nálunk fel sem vetõdött ilyen kérdés. Hála
  előzmény:
  cicka-macs (19)
  2005-08-23  21:48
 42. Torolt_felhasznalo_672109
  Torolt_felhasznalo_672109
  Offline
  2005. augusztus 23. 21:5324.

  Sziasztok!!

  Nekem a tesómat Mûtötték meg 11 évesen, most 19. Szerintem megérte neki, mert addig sokat panaszkodott, de minden gondja megszûnt. Anyu nálunk is vacilált, aztán beadta a derekát, amikor begyulladt öcsinek... én biztosan nem várnék ennyit.

  Köszönjük a pécsi orvosoknak!! 

   

 43. Torolt_felhasznalo_588644
  Torolt_felhasznalo_588644
  Offline
  2005. augusztus 23. 21:5323.
  Kedves Olasimbo!
  Jófej a fiad, ez nagyon tetszett! Az én picim még nem tudja ilyen találóan kifejezni magát, de legutóbb, amikor sírt a huziga miatt, majd kikapartam a dokinéni szemét. Akkor nekem is hasonlók jutottak eszembe...
  Dácimami
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_423207 (7)
  2005-08-23  21:34
 44. dhira
  Offline
  2005. augusztus 23. 21:5222.
  Sziasztok !  Az én kisfiam 17 honapos. Kb. 1 éves kora körül - mint gondos, elöreláto anyuka :-)) miután összeolvastam itt  a neten mindenfélét, hogy 1 éves kora körül kell elkezdeni a visszahuzogatást -  megkérdeztük a dokinéninket (németo.) Ö azt mondta, hogy hozzá ne nyuljunk, ha  valami gond van akkor természetesen  azonnal jelentkezzünk, de különben nem kell vele foglalkozni egyenlöre. Ha  rendesen tud pisilni, stb. akkor  a normális fürdetés elég. "Tisztul" önmagátol, mert még nem érhetik gyulladáskeltö szennyezödések mint pl. nagyobb korban. Szóval én nem huzogatom. Szerencsére nincs vele problémánk.  Ja azt még hozzáteszem, hogy itt a gyerekeket heti  max. 1-2 -szer fürdetik ! Amikor én mondtam a dokinönek, hogy minden nap fürdik a fiam, majdnem lenyelt keresztben, hogy az nagyon sok!!!  Elég a nedves ruhával valo letörölgetés. Tönkretesszük az immunrendszert - szerinte - . Azota azt mondom, hogy én is csak 2-x fürdetem hetente, hogy megnyugodjon. :-)))  
 45. micsi12
  Offline
  2005. augusztus 23. 21:5221.

  Szia!

  Az én fiam kb.2,5 éves lehetett, mikor védõnõi tanácsra fürdés közben 1 határozott mozdulattal hátrahúztam a bõrt. Elõtte pici luk volt, felfúvodott a bõr mikor pisilt. Azóta félig le van tapadva, de minden fürdésnél hátrahúzzuk, nem erõltetve! Már látszik, hogy kezd oldodni, volt mikor 1 kisebb darabon felvált. Azon a ponton picit piros lett a bõr, kicsit csipte, de másnapra elmúlt. Kenjük krémmel is. Most lesz 4 éves.

  Nekem azt tanácsolták, hogy türelem! Ha nincs gyulladás, nem kell aggódni.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_588644 (1)
  2005-08-23  21:09
1 2