Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
23
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2014-08-21 20:45180586.

    Ja?! Hidegen préselt fokhagymás repceolajjal is meglocsolgattam.


    Most pedig bekevertem egy DNKenyérkét búza- és kukoricalisztből, kevertem bele napraforgómagot, mákot és fekete hagymamagot. Reggel majd a fedeles jénaiban jól megsütöm.

    2014-08-21  12:58
    Liventa (180585)
    előzmény:
  2. 2014-08-21 12:58180585.

    Ha nem lennék olyan falánk és fotóznék, mielőtt nekiesek az ételnek, akkor meg is mutathatnám a mai szép és finom ebédemet: Megfőztem egy marék színes csavaros tésztát egy marék mángoldlevéllel, majd kétféle sajttal, tejföllel és szerecsendióval összekevertem és pirosra grilleztem. Azután ráforgácsoltam a nagyon kemény, érett Garabonciás-féle tehénsajtomból (beszerezve a füredi bornapokon hasonló kecskesajttal egyetemben --- nyami!) és nem maradt  fotóképes mennyiség.


    A hétvégén volt fűszeres és nagyon lassan sütött pipicomb grillezett zöldségmaradványokkal (ilyenkor szokott kiderülni, hogy a látszólag nem erre való zöldségek milyen finomak tudnak lenni: petr.gyökér, s.répa, zellergumó, padlizsán csak némi sóval és petrussal serpenyőben gyorsan átpirítva -- isteni édeskés ízük lett).


     

  3. 2014-08-20 18:21180584.
    Szép estét!
    Nálunk ma egyrészt sült csirke volt a húsevőknek, másrészt lecsó többféleképpen. Nekem hajdinás lecsó finom erdei gombával. Sült a lecsóhoz friss kenyér is.

    Süteménynek szedres búzaprószát hozok. Nálunk mostanában nagyon népszerű. Pár perc a munka vele, és csudafinom.
  4. 2014-08-20 17:21180583.
    Olivka, ez a "cukkini-szélesmetélt" (vagy tök), így sütve, a jó füstös ízű feketeerdeivel annyira finom, ez biztos ízlene nektek is, akár egy szelet hús mellé is, irtó finom. Kicsit fedő alatt kell párolni, de szinte percek alatt elkészül. Egészen más így, mint felkarikázva, sütve, pedig úgy is szeretem.
    2014-08-20  16:42
    Oliva_ (180582)
    előzmény:
  5. 2014-08-20 16:42180582.
    Olyan jokat krealsz mindig ezekbol a zoldsegekbol!
    Igen, kozben ebedeltunk, nagyon finom lett!
    2014-08-20  15:15
    kaleva (180581)
    előzmény:
  6. 2014-08-20 15:15180581.
    Olivka, az nagyon finom lehetett! (Gondolom, már elkészült azóta.)

    Én ma az említett lecsót főztem, nagyon finom lett, sok csípős kolbász, és még virsli is került bele - a végén elfeleztem, az egyik részébe tojást kevertem, a másik felét meg paradicsomos-fokhagymás padlizsánnal kevertem, amit menet közben sütöttem.
    A kockázott padlizsánt kevés olívaolajon sütöttem, fokhagymával-sóval, közben apróra vágott paradicsomot is adtam hozzá, és pici vizet is.
    Ezt kevertem a lecsóval.
    Mellé sütöttem apróra vágott feketeerdei sonkát, arra tettem vékonyra gyalult cukkinit, fedő alatt sütöttem-pároltam, végül a padlizsános lecsó mellé tettem köretnek - fantasztikusan finom!
    2014-08-20  13:44
    Oliva_ (180580)
    előzmény:
  7. 2014-08-20 13:44180580.
    Kaptam egy szep nagy darab szurkemarha tarjat, csonttal egyutt, most az fozom ugy, mint az ossobuco-t szoktam. Polenta lesz melle koretnek.

  8. 2014-08-18 22:28180579.
    Nálunk holnap lesz lecsó!
    2014-08-18  10:42
    Oliva_ (180578)
    előzmény:
  9. 2014-08-18 10:42180578.
    Én mostanában tényleg kevesebbet főztem, szabin voltunk, előtte pedig itt volt gond a fényképfelrakással.


    Most mutatok pár képet az utóbbi időből, ezekhez recept nincs, de szerintem nem is igen kell hozzá, a képről látszik minden:


    1. cukkinis tócsni, snidlinges tejföllel, lazaccal
    2. penne kéksajtos mártással, brokkolival, dióval
    3. sült csirkecomb, zöldségekkel
    4. lencsesaláta csirkemellel, sonkával


    Ma lecsó lesz a vacsora!

    2014-08-18  09:23
    kaleva (180577)
    előzmény:
  10. 2014-08-18 09:23180577.
    Szervusztok!

    Sajnálattal konstatálom, hogy senki sem főzőcskézik, azaz nem ír semmit ezen a topikon. Nos, én tényleg nem főztem semmi komolyat vagy 10 napig, egyszer lecsót, és egyszer tökfőzeléket. Közben fagyasztóból maradékokat.

    Tegnap kis családi ebédre készítettem (rendelésre!) töltött csirkecombokat, plusz töltelék külön is sütve, ezen kívül egy finom sajtos-tejszínes csirkemellet, nagyon finom lett, sajnos nem fényképeztem, de olyan egyszerű az egész: a csirkemell szeleteket lisztbe, majd felvert, zózott tojásba forgatjuk, mint panírozáskor, de nem prézlibe, hanem reszelt sajtba forgatjuk, sütőtálba lerakjuk, tejszínnel felöntjük, és sütőben megsütjük. Csodafinom, olmlós, szaftos étel!
    Kepi nyomán Lili készítette, nála volt szerencsém megkóstolni.
    Szemi is megsütötte, remélem, majd felteszi ide a képet, mert ő nagyon jó fotót is csinált róla...

    Azért egy diétás kenyérpótlót is mutatok, abszolút lisztmentes, viszont teljesen kenyérszerű, egy napra bőven elég kenyérpótló, de pl. pörkölt, vadas, vagy egyéb ragu mellé köretnek is megfelel, - előnye még, hogy 5 perc alatt elkészül!

    Recept: 1 nagy, vagy 2 kisebb tojást kikeverünk egy evőkanálnyi zsírszegény túróval, csipet sóval, 2 evőkanálnyi zabkorpával, 1 mokkáskanálnyi sütőporral, majd ezt a masszát egy müzlis tálkában a mikróban, legmagasabb fokozaton 4 percig sütjük.


  11. 2014-08-06 18:31180576.
    A reggeli ideje nálam 11-12 h, többnyire barkácsolok magamnak valami meleget; azután már csak ilyenkor eszem: mondjuk egy sima yoghurtba keverek valami gyümit v. a bodzalekváromat, de már semmi komoly tartalmat nem igénylek.
    2014-08-06  17:21
    kaleva (180574)
    előzmény:
  12. 2014-08-06 18:26180575.
    Nincs az a zöldségkerülő felnőtt vagy gyerek, aki ezeket a hamikat visszautasítaná! 
    Kreativitásban pedig verhetetlen vagy, Évám -- ezt persze nem most fedeztem fel...
    Egyébként se lett volna jó olajban sütni, a padlizsán szereti bevedelni az olajat és nehéz lesz, mint a sár, ha bő olajjal próbálkozom (de nem próbálkozom).

    Husit én is csak akkor veszek elő, ha jönnek rá evők.
    2014-08-06  17:19
    kaleva (180573)
    előzmény:
  13. 2014-08-06 17:21180574.
    Reggelire nyugodtan ehetsz ilyeneket!
    2014-08-06  17:10
    Liventa (180572)
    előzmény:
  14. 2014-08-06 17:19180573.
    Liza, még ma is látom magam előtt azt a képet, amit említettem!

    Szegényke, de most biztos jobb lesz neki!

    Még mutatom, hogy a maradék padlizsánból, és a tök keskeny végéből mit sütöttem:
    felvert tojást sóztam, egy-két ek. joghurttal jó kikevertem, a besózott-fűszerezett zöldség-szeleteket belemártottam, aztán egy magokkal-kukoricapehellyel kevert prézlibe forgattam, sütőpaprral bélelt lapon megsütöttem.

    (Ezt a prézlit véletlenül vettem, így árulják, legutóbb átszitáltam, amikor az unokámnak rántottam csirkemell csíkokat. Olajban nem jó sütni, mert szétolvad a kukoricapehely!)

    A maradék joghurtos-tojásba kevertem pár kanál túrót, és szilikonos muffinformában megsütöttem! Így semmi nem ment kárba!

    2014-08-06  16:58
    Liventa (180571)
    előzmény:
  15. 2014-08-06 17:10180572.
    Hát ez zseniális! Gusztusos és szinte érzem az ízeket a számban. Van egy ménkűnagy tököm itthon, holnap pedig piac(ka) lesz a faluban és padlizsán is be van ütemezve. Én is igyexem a fölös liszteket mellőzni mostanában, pláne a héjától-csírájától megfosztott búzaliszteket. Szerencsére nem kell mindenhez kenyeret ennem
    (Ehhez képest ma erdélyi szalonnát reggeliztem valami barna kenyérrel és sok kovászos uborkával.)
    2014-08-06  16:53
    kaleva (180570)
    előzmény:
  16. 2014-08-06 16:58180571.
    Drága Évám, hogy Te mikre emlékszel!Egy hete dobták ki az orrmanduláit, mert örökké hurutos volt a bölcsiben -- állítólag így az óvodában már nem lesz.
    Én is a gúglihoz fordulok először válaszért bármilyen témában, ahol hülyeségek is vannak, de az ember saját tapasztalatai és józan esze alapján ezt többnyire meg tudja ítélni (pl. 60 dkg liszthez 2 kg káposzta egy pogácsához...).
    2014-08-06  10:10
    kaleva (180569)
    előzmény:
  17. 2014-08-06 16:53180570.
    Már írtam, hogy mostanában nagyon rákaptam az ázsiai ízekre, és arra is,
    hogy tökből-cukkiniből tökéletes tésztapótlékot lehet csinálni, így
    született ma is egy gyors finomság: currys padlizsánragu "tökmetélttel"!



    Teljesen véletlenül sikerült egy számomra fantasztikusan finom ételt összedobnom, megpróbálom leírni.
    Az egész dolog úgy kezdődött, hogy tököt gyalultam épp, és ettől indult
    be a fantáziám, mivel hasonlóan már használtam a legyalult tökszálakat.
    Egy jó tányérnyit félretettem, megsóztam, ettől kissé "gumisabb" lesz,
    nem törik. 



    Ez csak a bevezetés!



    A ragu az alábbiak szerint készült:
    Egy kis fej apróra vágott vöröshagymát kevéske olajon
    feltettem a gázra, apróra vágtam 3 szelet jó húsos bacont, azt is
    rátettem, így együtt sütöttem fedő alatt, egy gerezd fokhagymát is
    rányomtam, - közben centis kockákra daraboltam három nagy karika
    hámozott padlizsánt, hozzákevertem a hagymás alaphoz, kevergetve
    sütöttem egy darabig, majd mokkáskanálnyi őrölt paprikát tettem rá,
    felengedtem kevés vízzel, és fedő alatt elkezdtem főzni. Mielőtt
    megpuhult, hozzáadtam egy teáskanálnyi wok-fűszert, és még kevés csípős
    Madras-curryt, majd teljesen puhára főztem, és hogy a leve "selymes",
    egy kávéskanálnyi útifű maghéjat is adtam hozzá. És most jön a lényeg: a
    lesózott gyalult tököt kinyomkodtam, és a raguba kevertem, annyit,
    amennyit megkívánt, és egyet forraltam rajta.
    Teljesen olyan lett, mint az üvegtészta - vagy rizstészta a thai ételekben....
    Nekem nagyon ízlett!
    (Azért padlizsán, és nem hús, mert ahhoz ki kellett volna olvasztanom
    húst a fagyasztóból - és húsos raguval már csináltam hasonlót!)


    (Két adag lett ebből a mennyiségből.)




  18. 2014-08-06 10:10180569.
    Ezt a site-ot én sem ismertem, csak most kerestem a neten képet a muffinpapíros csokihoz, hátha ott van segítség - és igen...

    Én mindig egyből a neten keresek mindenféle kérdésre választ, sokkal hamarabb céljoz érek, mintha a topikon kérdezősködnék, mert valamikor valahol már valaki biztos kérdezte, vagy csinálta, amit tudni szeretnék.  És még sok jó site-ba is belefutok.
    Így okosodtam ki például a számítógép hibajavítási dolgaiban is!

    Liza,
    Barnaby nagyon édes és okos kis legény lett, emlékszem, amikor született - szinte tegnap volt, amikor az ajtajára a BARNABY betűk kerültek fel....
    2014-08-06  01:33
    Liventa (180567)
    előzmény:
  19. 2014-08-06 08:15180568.
    Sziasztok!
    Köszönöm szépen a válaszokat. Nem szeretném ha az összes csoki az ecseten landolna.
    Kaleva: valami hasonlót. A Nők Lapja Konyhában találtam, étcsokis és nincs benne sűrített tej.
  20. 2014-08-06 01:33180567.
    Nagyon guszták! És sok más finomságot is látok, nem ismertem ezt a site-ot.
    2014-08-05  20:12
    kaleva (180565)
    előzmény:
  21. 2014-08-06 01:27180566.
    Én is a legkisebb ikeás laposecsetet használom hasonló célokra. A szilikon talán kicsit merevebb.
    2014-08-05  14:25
    Tannéni (180564)
    előzmény:
  22. 2014-08-05 20:12180565.
    Ilyet szeretnél készíteni? http://www.gasztrostudio.hu/recept/karamellas-8211sajtkre mes-csokoladekosar

    Szerintem olyan ecset jó hozzá, amit a tojáskenéshez is használnak, valami szilikonos, vagy mi. De a jó minőségű festőecset is jó, ha nem hullik a szőre!
    Ilyenekre gondolok:
    2014-08-05  14:25
    Tannéni (180564)
    előzmény:
  23. 2014-08-05 14:25180564.
    Sziasztok!
    Egy kis segítséget kérek. Csokoládé kosárkát szeretnék készíteni muffin papírban. Milyen ecsetet ajánlotok, amivel a csokit bekenjem a muffin kapszliba?
  24. 2014-08-04 23:51180563.
    Azt mondja Barnusom: A répát szeretem, a karabálét is szeretem, de a karfiolot nem szeretem
    Aztán megkapta ilyen aprón, és közölte, hogy ez a tészta nagyon finom volt...
    Nagyon gusztusosak a pita-zsömlécskék is!
    2014-08-04  21:49
    kaleva (180562)
    előzmény:
  25. 2014-08-04 21:49180562.
    Mutatom még a "karfiolrizst" is, húspogácsákkal:
  26. 2014-08-04 13:31180561.
    Akkor gyorsan mutogatok ezt-azt, ki tudja, meddig tart ez "jólét"!

    Megint csak a diéta jegyében: "Atkins-zsömle" !
    Teljesen szénhidrátmentes!
  27. 2014-08-04 13:24180560.
    Jééééé!
    Megszületett!
    És most legyünk hálásak, vagy mi...?
    2014-08-04  13:22
    kaleva (180559)
    előzmény:
  28. 2014-08-01 22:34180558.
    Úgy értettem, hogy nálunk próbálkoznak..., a türelmünkkel játszadoznak.  A BK-topikot déltájt már lapozni se lehetett.
    2014-08-01  14:09
    kaleva (180556)
    előzmény:
  29. 2014-08-01 14:20180557.
    Eleget tettem a felhívásnak, amit a "Képtelen kép" megnyitásakor olvashatunk, és mert úgy gondolom, hogy hiba történt, levélben sorban elküldtem a napokban feltett/feltenni akart "képeket!"
    Erre már csak válaszolnak, remélem!
    2014-08-01  10:01
    Liventa (180555)
    előzmény:
  30. 2014-08-01 14:09180556.
    Á, szerintem ők még csak meg se próbálják megjavítani!
    2014-08-01  10:01
    Liventa (180555)
    előzmény:
  31. 2014-08-01 10:01180555.
    Ők is! Hogy ki bírja tvább....
    2014-08-01  09:21
    kaleva (180554)
    előzmény:
  32. 2014-07-31 20:49180553.
    Lizám, ezt nagyon jól fogalmaztad.  Ez a képtelenség már tényleg képtelenség!
    Finomakat főztél! A céklalevet én is meg szoktam inni.

    2014-07-31  18:39
    Liventa (180550)
    előzmény:
  33. 2014-07-31 19:06180552.
    Nekem mások a kedvenc informatikusaim.
    2014-07-31  18:39
    Liventa (180550)
    előzmény:
  34. 2014-07-31 19:05180551.
    Fotók nélkül sajnos nem sokat ér egy receptes topik. :(
    2014-07-31  08:21
    Oliva_ (180549)
    előzmény:
  35. 2014-07-31 18:39180550.
    Ma egy jó zöldséges-kolbászkás-tejfölös zöldbableves volt az ebédem, de a bab nagyrészét előfőzve elmentettem egy jó kis hétvégi rakott zöldbabhoz. 
    Egy db gyerekfejnyi céklát is elkészítettem egészen hagyományosan, de fogadok, hogy az ifjúság majd nyakonönti majonézzel én pedig iszom a finom köményes levét.
    Kedvenc informatikusaink pedig csak arra kívánnak diszkréten rávezetni bennünket, hogy milyen képtelenség arra várni, hogy itt valaha is minden működni fog...
    2014-07-31  08:21
    Oliva_ (180549)
    előzmény:
  36. 2014-07-31 08:21180549.
    Benézek én is minden nap, csak nem tudom feltenni a fotóimat, de nem adom fel, egyszer hátha 
    2014-07-30  18:07
    Liventa (180548)
    előzmény:
  37. 2014-07-30 18:07180548.
    Valljátok be, nincs is szerveretek ---- be-be-beeeee.............
    2014-07-30  18:06
    Liventa (180547)
    előzmény:
  38. 2014-07-30 18:06180547.
    Na nézzük azt a képfeltevést...
    2014-07-30  14:41
    kaleva (180546)
    előzmény:
  39. 2014-07-30 14:41180546.
    Még mindig ez van? Őrület!
    És mi még tűrjük.
    2014-07-30  09:46
    Liventa (180545)
    előzmény:
  40. 2014-07-30 09:46180545.
    Túl korán nyomtam egy óvatos dícséretet... mea culpa...
    2014-07-29  22:29
    kaleva (180544)
    előzmény:
  41. 2014-07-29 22:29180544.
    Kép még most se megy?
     
    2014-07-29  13:14
    kaleva (180543)
    előzmény:
  42. 2014-07-29 13:13180542.
    Mai ebédem, az unokám jóvoltából:
  43. 2014-07-28 19:36180540.
    Arra gondoltam, hogy ez a mákos tészta dióval is működhet.
    2014-07-22  15:17
    Tannéni (180506)
    előzmény:
  44. 2014-07-28 18:58180539.
    Lili, a kölessel madarakat is etethetsz.
    Egyébként sokáig próbálkoztam vele, eddig inkább sós ételekben, de eddig nem ízlett, viszont most valahogy rákattantam. Lehet, hogy van benne valami olyasmi, ami hiányzik éppen a szervezetemnek.

    Megsúgom halkan: nekem a liszttel sincs semmi bajom. Még a fehér liszttel sem. Szerencsére nem vagyunk allergiásak rá. Szóval nem hiszem, hogy száműzném.
    Tegnap is volt foszlós kalácsunk. Most éppen madárka formájú. (A saját tálamban. Az egészben a legszebb a tál. :D )

    A prószák viszont tényleg nagyon finomak. De valószínűleg ettél is már ilyesmiket, készítettél is, csak másképp hívtad. :)

    Egyébként ma megint prósza volt nálunk, búzaprósza. Ami egy nagyon egyszerű keverős süti. Az örömteli meglepetés az volt benne, hogy a kicsilány egy szelet híján megette az összeset. :)



    2014-07-28  14:36
    litita (180534)
    előzmény: