- Ez van
- Sztárok
- TV-sztárok
- TV műsor
- Gasztro
- Sülvefőve
- Szex és más
- A hét szexkérdése
- Trend
- Szépüljünk
- Öltözködjünk
- Márk átalakít
- Trend Kalkulátorok
- Család
- Baba
- Baba Kalkulátorok
- Életmód
- Psziché
- Nők Lapja Egészség
- Életmód Kalkulátorok
- Egészség
- Otthon
- Szabadidő
- Utazás
- Ezotéria
- Karrier
- Nők Lapja
- Nők Lapja Évszakok
- Nők Lapja Egészség
- Nők Lapja Ezotéria
- Nők Lapja Konyha
- Horoszkóp
- Napi kínai mantra
- Napi Horoszkóp
- Heti Horoszkóp
- Havi Horoszkóp
- Kalkulátorok
- Képeslap
- Arcképeslap
- Játék
- Galéria
- Nyerj
- Állás
- Szakértők
- Mobil NLC
- Párkereső
- CaféBlog
- Fórum
- Ez van!
- Szex & Más
- Cikk hozzászólás
- Egészség
- Csere-bere
- Trend
- Gasztro
- Sztárok
- Ezo
- Otthon
- Család
- Szeparé
- Karrier
- Életmód
- Nők Lapja
- Pol. Gumiszoba
- Szabadidő
- WellnessCafé
- TechNő
- Indíts új blogot!
- Súgd meg!
- Álomfejtés
- Kávézacc
- Erénykerék
- Szerencsesüti
- Jós ormányos
- Képeslapküldő
- Szakértők
- Sülvefőve
- Topikinditás
- Nyerj!
- Különvélemény
- Nyuszi Csoport
- Mai horoszkóp
- Tarot lap húzás
- Napi mantra
© 2013 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem

Sziasztok.
Ma zöldborsó leves volt nálunk ebédre és carbonara spagetti, tegnap vegyes gyümölcsleves és rakott karalábé.
Oliva, a gazpacho levesedet volt szerencsém egyszer kóstolni, nagyon finom!
Én még nem csináltam, meg joghurtos uborkalevest sem. Ha ilyen lesz a nyár, mindenre sor kerül.
De jópofa az a babapiskótás desszerted!
Ancsa, te valamit félreértettél. Én nem krumplisalátáért mentem Bécsbe, csak, ha már ott voltam, nem hagytam ki. És milyen jól tettem!
Arra viszont emlékszem, hogy sok évvel ezelőtt, amikor itt még nem volt kínai étterem, egyszer elmentünk barátainkkal Pozsonyba egy kínai ebédre, mert náluk már volt.
Sajnos, nem tudom a Figlmüller krumplisaláta receptjét, bár tudnám. Annyi biztos, hogy kicsit édeskésebb, mint a megszokott krumplisaláta. És valaki mondta, hogy ezekbe az osztrák/német krumplisalátákba az öntethez hozzátartózik a tárkonyos mustár. Kaptam is nemrég egy barátnőmtől ajándékba egy üveg ilyen estragonos mustárt, használtam is, nem is volt rossz vele a saláta, de még nem a Figlmüller.
A férjednek utólag kívánok boldog születésnapot!
Liventa, azt a römertopfba bepakolt finomságokat még olvasni is élvezet.
Remélem, jól sikerült a parti, és mindenki meg volt elégedve.
Most olvasom, hogy remek volt. És milyen jó ötlet, ez a „gyártsmagadnakízlésedszerintisalátát”, csak a hozzávalókat kitenni az asztalra.
MPiggy, de aranyosak az unokáid! Ilyen fáról még nem is hallottam?
Kaleva, a töltött káposztádról jut eszembe, hogy van még egy dobozkával a fagyasztóban, még régről, de most biztos nem veszem elő. Lesz még itt hűvösebb is nyáron, ahogy itt-ott hallom, majd akkor. Spenót jöhet, tükörtojással, virsli nem is kell (igaz, én eszek kenyeret
).
Tegnap készítettem egy adag padlizsánt paradicsomszószban.
Csináltam még gazpacho-t, ez mára nagyon finom lesz. Pácoltam még tarját, Stahl-recept alapján whiskys-kávés pácban. Grillezni fogom, saláta lesz mellé.
A hétre még tervezek hideg joghurtos uborkalevest is, azt sem kell főzni.
Lesz még töltött paprika is, szép zöldpaprikák kaptam.
Nyicsevó, mondaná a művelt francia, ha tudna oroszul. Ahol az volt, terem ott több is -- de tényleg borzasztó, ha az ember rákészül és koppan.
Mai vacsim volt: pipiháj kisütve, rá hagyma vágva, rá tavalyi lecsóm borítva, bele 2 tojat és befalva...
Olivka, én már meglestem a képet, és körvonalazódott bennem a dolog, látom, kockázott sonkaféle is van alápirítva - szóval én már kitaláltam, hogyan csináljam, köszönöm a felajánlásodat, de nem kérem!
Legfőképp a gomba-karfiol párosítás ragadott meg, még sosem próbáltam.
Liventa, jaj nekem! Ez az utolsó tétel nagyon mellbevágott!
Elmesélem a múlt heti spárga-kalandomat: vettem egy csomag zöld spárgát, aminek a rügyeit rögvest nyersen elrágcsáltam,
a többit feltettem főni, közben leültem a számítógép elé. Gondoltam tíz perc, és kész. Közben a barátnőm telefonált - na szóval akkor ocsúdtam, amikor a füstszag már terjengett.
Az alján már elszenesedett a spárga.
A többit nem is részletezem.
Mindketten annyira jó kis hamikat kreáltok!
Minthogy rengeteg a zöldborsó, mángold, saláta, rukkola, zöldhagyma, petrus a kertemben, "kénytelen" vagyok folyamatosan fogyasztani őket -- ami nem is esik nehezemre. Tényleg legfeljebb valami könnyű feltét kell csak hozza -- ha egyáltalán...
Tegnap viszont megfőztem a hétvégéről visszamaradt spárga-csokrot összevagdalva, a csúcsokat hosszabbra hagyva. Utóbbiakat kihalásztam és egy tejfölös-szarvasgombaolajos dresszinggel nyomban megettem; a többihez viszont hozzádobtam fél marék rukkolát, leturmixoltam, behabartam és reszelt granával megszórt prirított kenyérkockákkal remek krémleves lett (volt) belőle.
Hmm... de ennék egy kis spenótot! A káposzta is finom lehetett!
A karfiolos étel receptjét egy újságban olvastam, ha kéred, megkeresem és beírom ide.
Szervusztok!
Olivka, de jó, hogy ezt a karfiolost írtad: ez pont belefér az étrendembe!
A harsogó káposztáról jut eszembe, tegnapelőtt én harsogó friss édeskáposztát vettem, a felét vékonyan felszeleteltem, kicsit sóztam, kevéske hagymát is kevertem közé, majd kiolajozott sütőtálba terítettem, és befűszerezett csirkecombokat tettem rá, és sütőben megsütöttem.
A káposzta isteni finom lett, mint a dinszteltkáposzta, nagyon jó köret volt a sült combokhoz - az unokámnak nagyon ízlett!
A maradék káposztából tegnap szabolcsi töltött káposzta-utánzat készült... Szuper finom lett!
Valamelyik nap spenótot főztem, (levelesből), sült virsli és tojás volt hozzá. Nem nagy ügy, csak azért írom, mert erről kép is készült.
Nagyon szép, harsogóan friss kelkáposztát kaptam, csináltam belőle rakott kelt.
Karfiolt is vettem, abból egy gyors gombás-sajtos karfiol készült.
Lattam az ujabb beirasaidbol, hogy gluten mentes etrendet kovetsz. Valodi gluten erzekenyseg miatt, vagy csak az ujabban elterjedt szokast koveted? Tudom nepszeru, de nem igazan ertem MIERT?
Olvastam en is a konyvet a buzaliszt karos mellekhatasairol, de mertekkel es valogatva mit eszik az ember en nem igazan hiszem szukseges a buzaliszt maximalis kiiktatasa. Hacsak nem valosi erzekenysegrol van szo, az mas.
A tonkolybuza lisztje, a kamut es a "hajdina" lisztje (buckwheat) talan egeszsegesebb, igaz.Sokmindenre folhasznalhatoak..ha nem is mindenre.
Kamutlisztbol (tonkoly) egeszen jo kenyeret lehet sutni, a buckwheat(hajdina)-bol gyakran keszitenek pancake-et, azaz amerikai "duci palacsintat". Biztosan ismered, rettentoen hasonlit a mi palacsintankhoz, persze nem olyan konnyu es finom.
A zoldsegragu nagyon finom lehetett.
Lanyom szerint a tul sok mandula liszt sem igazan jo, fem tartalma miatt ha jol emlekszem.
Van egy kivalo szakacskonyvem Dr.Andrew Weil-tol, nagynevu profetaja az egeszseges etkezesnek mar sok-sok eve, mielott igazan divatba jott volna vilagszerte. O legingebb a rostokat, magokat, zoldsegfelet proponalja, quinoa fogyaszto...nagyon keves hust halat ajanl, de a buzaliszt teljes kiiktatasat nem tartja szuksegesnek. hasznal agave nektart, tofut es farro-t, kendermagot es annak orolt valtozatat, oliva olajat, etc.
Egy gyumolcskenyeret a multkor kiprobaltam tole, igen finom volt: (gondolom muffinnak is megfelelo tesztakeverek):
SARGAREPA-PASZTERNAK-CUKKINI KENYER
1 1/2 csesze liszt
1/2 csesze teljes kiorlesu liszt
1/2 csesze cukornad-cukor
1 1/2 kk sutopor
1/2 kk szodabikarbona
1 kk fahej
1/2 kk szerecsendio
1/2 kk orolt szekfuszeg
1 jokora sargarepa (durvan) lereszelve
1 paszternak detto
1 cukkini szintugy
3 tojas
3/4 csesze almapure vagy sutotok pure
3 evokanal oliva olaj
1 kk vanilia esszencia
2 evokanal hamozott tokmag
Egy jokora talban keverd ossze a szaraz hozzavalokat (lisztek, sutopor, szodabikarbona, cukor, fuszerek) tedd hozza a reszelt zoldsegeket.
A masik talban jol keverd ossze a tojasokat, olajat, almapuret, vaniliat. Keverd ossze az egeszet, csak lazan, konnyu mzodulatokkal.
A mely sutoedenyt (kb 21x11 cm, melysege 6cm) olaivalajjal kend ki, ontsd bele a masszat, Szord ra a tokmagot.
kozepforro sutoben 35-40 percig sul, tuprobaval lehet ellenorizni.
Igen szaftos, izes lett a vegeredmeny. A paszternak ize nem igazan folismerheto, csak egy kellemes "elesseget" ad az izekhez.
Mar hallottam sok eloadasat is , igen jo eloado. Arizonaban el, de idonkent reszt vesz kurzusokon is-igy lathattam, hallhattam.
Biztosan talalsz tole konyvet, szakacskonyvet. Roppant nagy szoszoloja a KALE-nek aminek sajnos a magyar nevet nem tudom. Fodros, kesernyes zold, a kaposztafelekhez tartozik. kicsiket markans az ize. Hasonlit ami mangoldra, de egeszen mas izu (sajnos) Szamos szakember eskuszik az anti-oxidans hatasara. szerintuk naponta kene ennunk...
probaltam levesben..huhh. De a sutoben keves olajjal soval borssal megsutve (miutan laskakra vagtad) egeszen kellemes majszolasra alkalmas ...csemege.
Van a konyveben egy REPA-BANAN MUFFIN, ami visoznt mandulaliszttel keszul es allitolag igen jo. A szerzo szerint felesegenek a kreacioja, a paleo menu kedveloinek kedveert publikalja.
Ha erdekel, beirom. Jol hangzik!
Ancsám, ez nagyon gusztusos és finom lehetett. Én tegnap délben szedtem le a duci borsókat a kertben és nagyon beebédeltünk a levesből, de bizony lustaság mián én házi tarhonyát főztem bele -- ill. Dóri, mert ő fejezte be -- pedig vajas galuskát terveztem á la Sarapod. Marci panasza pedig az volt, hogy ki kellett horgászni belőle 1-2 zsenge (de a benne lévő membrán miatt ehetetlen) héjat, amit az íze miatt főztem bele.
A második fogás tejszínes-citromos-tárkonyos pipicomb volt rengeteg saját salátával és a "másik" kertünkben talált rukkolával (csak citromlé és szűz olívaolaj, tökmagolaj, szarvasgombás olívaolaj -- kinek mi -- ment rá).
Volt egy kis maradék citromos álom is Illéskrisz után szabadon (én: 2 doboz rikotta, 1 nagy tejföl, 1 főzős vaniliapuding, cukor és csak 1 citrom leve-héja).
Az egész napos buli pedig isteni volt! A sali-kérdést rövidre zártam
: minden féle salátának való és nem való zöldséget formásan fölszabdaltunk és poharakba-tálkákba pakoltuk, tálcára kitettük az összes elképzelhető öntetnek valót és mindenki alkothatott kedvére, míg én a meleg hamikat befejeztem. Ezek pedig:
1) gombás-zöldborsós borjútokány zsemlekockás knédlivel;
2) römertopfban almás-hagymás savanyúkáposztával rétegezve megsütött temérdek pipicomb újkrumplival;
3) a fent emlegetett citromos álom
+ a rengeteg nasi és szomjoltó, amit a barátaink összehordtak.
Persze mindez a kertben elfogyasztva.
A kultúrprogram pedig: egyik kollégám fényképes beszámolót tartott a Haifában lévő Bahäi világközpontban tett látogatásáról (mint a vallás egyik vezetője); másikuk Párja pedig nepáli útjáról beszélt, ottani budhista szentéjben folytatott tanulmányairól számolt be -- végtelenül érdekes volt mindkettő. Azt hiszem ahányan vagyunk, annyi világnézetet képviselünk, mégis évtizedek óta megértjük és szeretjük egymást.
Na és ellenpontként testületileg kivonultunk megbámulni a főutcán 40 percen át végigdübörgő többezer motort (az évente szokásos Harley-Davidson világtalálkozó alkalmából).
Kedvenc Férjednek sok boldog szülinapot kívánok!
GM vörös áfonyás, citromos muffin – ancsa21
Forrás itt.
2 csésze mandula liszt
1/2 teáskanál tengeri só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze szárított áfonya (N: 1/2 csésze áfonya + 1/2 csésze goji bogyó)
1/2 csésze szőlőmag olaj (N: oliva)
3 tojás
1/2 csésze agavé nektár (N: 3 Ek méz)
1 teáskanál citromhéj (N: 1 citrom reszelt héja + leve)
Adtam még hozzá 1/2 csésze durvára vágott tökmagot.
Elkészítése a szokásos módon: Száranyagokat, illetve a nedveseket külön külön elkeverni, majd összeöntve elegyíteni a kettőt.
Süssük kb. 145 C ° 25-30 percig (N: kb. 140 fokon, olyan 35-40 percig sült)
12 db, szép méretű muffin lesz belőle.
Ancsa megjegyzései:
Ezt a receptet is Elana spájzából vettem :-)) Mint a diós sütije, ez is eszméletlen finom! Egyben nagyon könnyű elkészíteni. És ha még nekem is sikerül ;-)) Azt hiszem, a jövőben el kell kerülni azt a spájzt, különben bajban leszek :-DD
---------------------
U.i. Ma külön sütöttem normál lisztből muffinokat a férjemnek, mert túl hamar eltűnt a GM-es változat :-DD
Nem mondom, elgondolkodtattál, mikor az olvastam, hogy "Negyret hajtogattam guritas helyett "... De aztán leesett :-DD Ez "töltött" palacsinta is nagyon jó ötlet, és be is tárolom magamnak! Most már csak azt a GM palacsintát kéne megtalálni hozzá, amelyiket lehet hajtogatni. Amerikai sütőporosat már tudok mandulalisztből csinálni, de az nem vékony. Na, majd csak sikerülni fog az is :-))
Nálam is quinoa volt a mai ebéd! Már teljesen kétfélét főzök mindenből. Még a garnirungból is... Quinoa nekem, barnarizs a férjemnek. Nem fogok unatkozni a hátralévő éveimben, az már biztos :-DD
Az ebéd egyébként vegán, keleti pörkölt volt :-))
A szokásos. Ami zöldség volt itthon -répa, édeskrumpli, rendes krumpli, zöldborsó, káposzta, meg a csoda tudja még mi, azokat falatokra összecsapkodtam. Megpároltam a 2 fej, nagyobb darabokra vágott hagymát, majd mindenféle, "keleti" őrölt fűszert pároltam még hozzá. Pl őrölt koriander, kömény, kurkuma, stb. Még kevés pirospaprikát is tettem hozzá.
Mikor a hagyma jól összepárolódott a fűszerekkel, beletettem a zöldségeket, és felöntöttem kókusztejjel. Izesitettem, majd egészen alacsony hőmérsékleten összefőztem-pároltam a zöldségeket. Quinoával tálaltam magamnak. Sőt, még egy kevés joghurttal is megöntöttem a végén, hogy ha már, had szóljon :-)). Nem azért mondom, de nagyon jó lett :-))
---------------------
Hogy mik vannak!! Négyféle almát termő almafa... S ha még lenne aranyalmafátok is ;-)) Szorgalmas kezek segitsége is akadt az ültetéshez ;-))
A gala-t is a fuji-t ismerem is, meg szeretem is. Főleg a gala-t nagyon. Jó lesz a lányodéknak, hogy ki sem kell lépni otthonról, és mégis négyféle almából is válogathatnak, egyetlen fáról :-))
Finom lehetett nagyon a gyors sütid!! Tegnap este, én is hasonlót ettem egy jobb étteremben, ahol a férjem szülinapját ünnepeltük meg a barátainkkal.
"Valódi tiramisu"-val koronáztam meg a vacsorát. Így hirdették. Én meg bedőltem nekik. De ezt előre nem tudtam, csak úgy voltam vele, jár egy kis kényeztetés nekem is ;). Arra azért felkészültem, hogy zrikálni fog a misu, de egye fene, ha már szenvedni fogok, akkor legyen értelme alapon benyomtam egy adagot. Semmi bajom nem lett tőle. Azon kívül, hogy jó húzós árat kellett kipengetni… Cserébe, még csak nem is ízlett… A tied sokkal jobban ízlett volna :-))
Megint megállapítottuk a barátnőimmel, hogy ha nekiveselkedünk nem csak főzünk úgy mint az éttermek, hanem még jobban is… Szépek is, meg szerények is vagyunk ;-DDD
Éééééés? Hogy alakultak a dolgok????
Szombaton reggel benéztem ide, majd szépen kiballagtam a konyhába. Borsólevest főzni :-))
Hála neked Mari lelkem, meg annak, hogy kevés volt a GM liszt maradéka, kitaláltam, hogy lehet GMentes gríznokedlit csinálni!! Hogy ez milyen jó lett!! No meg, mekkora örömöt szerzett, hogy most már bűnözés nélkül ehetem, el sem tudom mondani. Szóval, nagyon jól jött a csodaszép borsó-képed ;-)) Ennél jobban, már csak az ize jöhetett volna... De még így is élvezkedtem a levessel. És nem tudom mi történt kedvenc férjemmel, de nemhogy evett belőle tegnap, de egy valóban szép tányérnyi mennyiséget benyomott belőle... ;-))
Gluténmentes gríznokedli - ancsa21
Forrás: saját kútfő :-))
1 tojás
1 evőkanál olaj
só, ízlés szerint
Mennyiségre nem tudom, de kb annyi glutén mentes liszt, amivel még erősen folyós, kenőce állapotú marad a nokedli.
Adjál hozzá annyi grízes mandulalisztet, amivel eléred a rugalmas nokedli tészta állapotot.
Gyöngyöző levesben főzzed, mert esetleg szétmállhat. Kicsit tovább kell főzni a szokásosnál, hogy teljesen átfőjön.
Teljesen olyan lesz ízre is, kinézetre is, meg harapásra is, mint az igazi :-))
-------------------
Legközelebb, ugyanezen az alapon, tojásos nokedlit csinálok. Hurrráááá :-))
Halihoooo! beneztem hozzatok, csak ugy kutyafuttaban es megakadt a szemem ezen a pisztacias kreacion! Nagyon jol hangizk, ki kene probalni. Annal is inkabb mert a csirkemell ritkan ragadja el az ember fantaziajat. Ez olyan igazi vendegvaro finomsagnak tunik.
Mostanaban kicsit felgozzel fozok, nem tortem magam ossze ujakat probalni. A mult heten egy alkalommal fol akartam hasznalni a hutoben arvalkodo kis adag spenotot, olyan szep volt, kar lett volna erte. Elesztos palacsinta tesztat csinaltam es hozzakevertem parolt, kinyomkodott, laskara vagott spenotot, kis szerecsendio. Negyret hajtogattam guritas helyett de hajtogatas elott reszelt sajtot szortam ra. Egy keveset a tetejere is-es annyi idore raktam a sutobe amig kicsiket megolvadt a sajt. Zoldsalataval finom volt.
Nem sajat otlet, Lajos Marinak van egy spenotos palacsinta-torta receptje, mindefele massziv dolgokkal retegezi, tobbek kozott husmartassal . A leiras es a kep alapjan itelve roppant komoly kreacio es tomegetetesre valo, nem ket embernek. Igy a par kanalka reszelt sajttal megbolonditva is nagyon jo volt.
A quinoat azota kicsiket hanyagoltam, mero lustasagbol mert a rizst konnyebben megtalalom a kredencben .
A napokban egy egeszen jo vadast keszitettem a lassufozoben. Ket napos pacolas utan ahogy nagyanyaink szoktak...
Most a masik ket unokarol hoztam kepet, talan latni lehet beloluk valamit. Almafat ultettek, egy barati csalad ajandeka volt mert hazat vettek lanyomek. A kert tul kicsi ket fat beleultetni-merthogy annyi kell minimum a beporzashoz?! Igy a kerteszetben olyat valasztottak ami 4 kulonbozo fajtat fog teremni..ahany ag, annyifele alma. Jonagold, Braeburn, Gala es Fuji.
Micsurinfa.
Hmm, biztos isteni finom lesz a levesed a zsenge, friss borsóból!
Én egy gyors desszertet hoztam:
Desszertestálkába tenni a következő rétegeket:
- tejeskávéba mártott babapiskóta
- nutella és tejszínhab keverékéből készült krém
- tejszínhabrózsák
- pirított, durvára vágott mogyoróval megszórva.
Na bevallom, úgyse vártam meg míg jössz és ünnepélyesen kiadod az engedélyt...
És egy újszülöttnek minden recept új, akad nekünk még válogatni való a "régiek" között is!
Egyébként valószínűleg mégiscsak lesz 1-2 fazék melegétel is a vendégek számára, mert úgy egyszerűbb a dolgom. Még csak az alagút végén látszik az az idő, amikor végre ráérek érdemben foglalkozni a témával (
), de kb. belepakolok a nagy römertopfba rengeteg jófajta csirkecombot (mert van a fagyóban) egy savanyúkáposzta ágyra, előpárolom és frissen csak ropogósra pirítom az almás-hagymás káposzta levével szorgosan locsolgatva. Aztán gondolok valami ragu- vagy pörköltfélére is zsemlegombócos knédlivel.
És persze mindez körítve annyi salátaféleséggel, amennyit győzök összehordani és fölszabdalni.
A nasi csak citromos álom lesz, sütiket szoktak hozni a vendégek.
Aztán majd még alakul, ahogy menet közben mindig...
Lesz egy kis borsóleves ma...
Na Lili, erre ráfáztál... Még egyszer megnéztem a Figlmüller-féle krumplisalátad... Akkor most már kérem a receptet is :-))
Cserébe adok mit főzzünkre ötletet. Tegnap nálunk kókusztejes, tárkonnyal izesitett zöldségleves volt. Hogy ez milyen finom lett :-)) Mindjárt le is írom. Másodiknak bazsalikomos zöldpesztós GM tészta volt. Mert hátha eszem én is belőle... De megálltam, nem ettem.
Kókusztejes, tárkonnyal ízesített zöldségleves - Ancsa21
Glutén mentes. Hogy a GM lisztes galuskák miatt belefér-é a Gaps-ba, v Paleóba... nem tudom. Szerintem bele ;)
A leves tulajdonképpen egy mezei zöldségleges, amibe rendesebb mennyiségű tárkonyt tettem, majd felöntöttem kókusztejjel és vizzel. Szórtam bele kevés parmezánt, és citromlével ízesítettem.
Gluténmentes lisztből készítettem galuskát. Egészen jó lett! Az a trükkje, hogy alaphangon gyöngyöző levesbe kell belefőzni, úgy nem mennek szét, s pontban olyan állaguk lesz, mint a "rendes" galuskának. Ami külön érdekes felfedezés volt, hogy a parmezán meg a tárkony "büdöse" milyen hasonlóak :-DDD
Próbáljátok ki ilyenformán ízesíteni a leveseteket, nagyon finom lesz ;-))
---------------------
Nagyon szép napot, Mindenkinek
Lili lelkem, beérem én mindennel :-)) De azokat légy szíves megmutatni, mert csak úgy érem be ;-))
Jujj... még meg sem néztem az emiljeimet. S ahogy Liventát ismerem, már ott ücsöröghet a küldeménye is. Mióta Ipadon tartom a kapcsolatot az otthoniakkal, azóta jóval kevesebbet nyitogatom az emiljeimet. Ahová úgyis csak a millió infó érkezik... Jó sok helyre regisztráltam magam, az már biztos :-DD Igaz, cserébe sokszor találok közöttük jó ötleteket.
Hallod, sok mindenért járhat az ember Bécsbe, de hogy egy krumpli salátáért... hát, ezt most hallottam először :-DDD Váljék egészségedre!!
----------------
Háton alvás: Lehet, hogy rossz álmokat okoz. Nagyon sokakat meg horkolásra késztett... Nekem már csak az okoz legtöbbször problémát, hogy iszonyat módon szeretnék legalább az oldalamra fordulni, s ott aludni :-DD Na jó... néha azért... bevallom, néha szoktam csalni... A párnát nem a térdhajlat alá teszem, hanem a térdeim közé, majd egy őrült kellemes sóhajjal az oldalamra fordulok, és irtó boldogan alszom el :-DDD
Viszont el kell ismernem, megint a kínaiaknak van igazuk! Hogy mennyire gyógyít a háton alvás, azt még nem tapasztaltam ki, de hogy mennyivel jobban üzemel reggelenként a derekam, meg az első lépések, azt már személyesen kitapasztaltam!
Hihetetlenül jobban! Alig pár hét, és már ott tartok, hogy legtöbbször semmi probléma, csak le a lábakkal, és máris indul a menet, pontban mint ifjú korban ;).
Ez megint egy olyan dolog, ha nem tapasztalom ki magamon, soha el nem hiszem. Ezért is javallom mindenkinek, ne higgyenek nekem, próbálják ki ;-))
Oh, a bánatba ezekkel az át nem fordított Word kódokkal... Na, akkor ismétlés a tudás anyja:
Gluténmentes datolyás és diós szeletek
Forrás: Elana’s pantry - Paleo, Gaps, vegán
Hozzávalók:
1 1/2csésze fehér mandula liszt
1/4 teáskanál tengeri só
1/4 teáskanál szódabikarbóna
3 tojás
1/4 csésze szőlőmag olaj (N: oliva olaj)
1/4 csésze agave nektár (N: 3 EK méz – sok, kevesebb is elég lesz!)
1 evőkanál vanília kivonat
1 csésze dió, apróra vágva
1 csésze kimagozott és aprított datolya (szárított)
+ én még tettem hozzá kb. 3/4 csésze goji bogyót is.
Elkészítése:
A szárított datolyát magozd ki, majd a dióval együtt aprítsd fel.
Egy tálban keverd össze a mandulalisztet a sóval és szódabikarbónával.
Egy másik tálban keverd össze a tojás, olaj, méz és vanília kivonatot.
Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd keverd hozzá az aprított diót és datolyát. S ha teszel hozzá, akkor a goji bogyót is ;)
Öntsd a tésztát egy kb. 20x20-as sütőtálba és süsd kb. 150 C fokon 22-30 percig*.
Ancsa megjegyzései:
Kezdem a legfontosabbal: Eszméletlen finom :-))
Ha teszel hozzá fahéjat és frissen reszelt gyömbért is, akkor ugyan más íze lesz, de hogy a finomsága mellett gyógyítani is fog, az biztos :-))
*Nekem tovább sült, kb. 40-45 perc lehetett.
Nahát Derinke, szavamra, tegnap irtó sűrűn eszemben voltál :-)) Pontosabban az járt az eszemben, hogy mennyire jó lenne, ha megcsinálnád azt a sütit amit éppen majszoltam, a GM-es unokádnak, biztos szeretni fogja.
Délután annyira rám jött a valamit ehetnék, hogy nekiláttam egy sütit megcsinálni. Egyre inkább úgy néz ki, hogy mióta egészségesen eszem, azóta bejönnek az édességek :-DDD Soha életemben nem voltam süteményes. De mivel ez gluténmentes is, meg cukor helyett mézzel készítettem, ezért nem csak belefér, hanem még... na fogjuk rá, hogy még jó is ;-)) Itt a receptje:
Gluténmentes datolyás és diós szeletek
Forrás: Elana’s pantry - Paleo, Gaps, vegán
Hozzávalók:
1 ˝ csésze fehér mandula liszt
ź teáskanál tengeri só
ź teáskanál szódabikarbóna
3 tojás
ź csésze szőlőmag olaj (N: oliva olaj)
ź csésze agave nektár (N: 3 EK méz– sok volt, kevesebb is elég lesz!)
1 evőkanál vanília kivonat
1 csésze dió, apróra vágva
1 csésze kimagozott és aprított datolya (szárított)
+ én még tettem hozzá kb. 3/4 csésze goji bogyót is.
Elkészítése:
A szárított datolyát magozd ki, majd a dióval együtt aprítsd fel.
Egy tálban keverd össze a mandulalisztet a sóval és szódabikarbónával.
Egy másik tálban keverd össze a tojás, olaj, méz és vanília kivonatot.
Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd keverd hozzá az aprított diót és datolyát. S ha teszel hozzá, akkor a goji bogyót is ;)
Öntsd a tésztát egy kb. 20x20-as sütőtálba és süsd kb. 150 C fokon 22-30 percig*.
Ancsa megjegyzései:
Kezdem a legfontosabbal: Eszméletlen finom :-))
Ha teszel hozzá fahéjat és frissen reszelt gyömbért is, akkor ugyan más íze lesz, de hogy a finomsága mellett gyógyítani is fog, az biztos :-))
*Nekem tovább sült, kb. 45 perc lehetett.
Liventa, kösz a piskóta trükköt. Én szoktam néha sütni, ki is reped rendszerint a tészta, de én a krémmel szoktam szépen eltakarni.
Ezt a melegvízes trükköt megpróbálom nem elfelejteni.
Te olyat kérdezel tőlem, hogy átküldheted e Ancsának a receptjeimet? Még szép, hogy átküldheted. Csak ő biztos valami újra vágyik.
Ancsa, most be kell érned az előző hsz-omban feltett krumplisalátával, amit nem én csináltam, mert mostanában valahogy mást kapnak a vendégek. De, még csak most kezdődik a nyár, lesz még salátavendégem is, majd csinálok és mutatom.
Látom, te is készítettél sváb krumplisalátát. És milyen jól néz ki!
Meg a salátád is!
Remélem, minden rendbe jön hamarosan nálad is, meg a férjednél is.
Olvasom a háton alvást. Én, ha háton alszom, rosszakat álmodok (nem kinevetni, ez tényleg így van). Valaki egyszer ezt azzal magyarázta, hogy a tarkón megnyomódik valami olyan, aminek nem kellene. Persze, ez egyáltalán nem biztos, hogy így van.
Oliva, megnéztem, miket ettetek a gourmet fesztiválon. Hát, nem semmi!
Ez igen! Csodák egytől egyig minden kaja.
Sziasztok.
Hétvégén Bécsben jártunk, és ehettem abból az isteni Figlmüller-féle krumplisalátából. Tudom, más ember rántott húsért jár oda, én a krumplisalátjukat szeretem nagyon.
A múltkor nagyon jó volt az is, amit én készítettem itthon, de, most látom, össze sem lehet hasonlítani. Na, majd még gyakorlom.
Meg még ettem ott egy olasz étteremben nagyon finom tagliatelle tésztát bazslikomos pesztóval, rákkal és spenóttal. Hú, de jó volt!
Pedig én nem is vagyok annyira oda a tésztákért.
Ancsám vittem ezt a körtés finomságot, tetszik, ki fogom próbálni.
A mi kedvenc körtés "nasink" : körtét négybe vágom, a magháznál kivájom, oda kerül egy kis darab kéksajt, rokfort, v márványsajt, baconnal körbetekerem és megsütöm.
Tegnap óta látni a BBC-n, hogy milyen óriási pusztítást visznek végbe az osztrák, német, cseh, stb államokban a kiáradt folyók, s gondolok arra, mi lesz, ha főleg az osztrákoktól lezúduló víz eléri hazánkat…
Egyre szörnyűbb jelentések érkeznek a meglódult vizekről. Nem irigylek senkit, akik főleg a Duna mellett élnek. Szurkolok, hogy minél kevesebb baj nélkül meg lehessen úszni azt a szörnyű áradást, ami már útban van hozzátok. Hogy aztán majd mit jelent a „kevesebb” baj, azt most csak félve lehet sejteni…
Ez pedig egy gyógyító édesség ;-)) Na végre, hogy olyan is van, hogy egy édesség nem tiltással jár, hanem határozottan jó ha esszük. Ha én ezt a klubban elmesélem… Márpedig épp azt fogom tenni ;-))
Mandulás körték – ancsa21
Forrás: Meals that heal inflammation – Julie Daniluk
„Kissé keményebb körték jók hozzá, mivel sülés közben formájukat veszíthetik. A körtének magas a pektin tartalma, ami jól oldódó rost. Tisztítja a májat és beleket is. Egy átlagos méretű körte 4.5 gramm rostot tartalmaz, ami több mint egy átlagos méretű gabonából készített étel értéke.”
Hozzávalók:
1/2 csésze mandula (v napraforgó) mag (N: mandulavaj)
1/4 csésze szárított vörös áfonya
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál reszelt, friss gyömbér
1/4 – 1/4 teáskanál őrölt kardamom ill. szegfűszeg
1/4 csésze méz (N: 2 szűk evőkanál –sok volt!!)
1 csésze licsi-, körte lé, vagy bármilyen, nem túl ízes bogyó leve (N: narancs)
Készítése:
Melegitsd fel a sütőt 175 fokra.
Turmixold össze a magvakat az áfonyával, a fűszerekkel és a mézzel.
Vágd ketté a hámozatlan körtéket, majd vájd ki a magházat, kicsit nagyobb ívben, mint kellene.
Az összeturmixolt magvakkal töltsd meg mindegyik körtét, majd tedd őket egy 20x20 cm-es tepsibe. Öntsd köre a gyümölcslevet, majd mehet a sütőbe.
Kb. 30 perc alatt lesz kész. Tálald melegen.
Ancsa megjegyzései:
Én jobban kivájtam, nem csak a magházakat. De se a magházat, se a kivájt körtét nem dobtam ki, hanem összevágva a körték köré helyeztem. Evésnél nem is vettük észre a magvakat, annyira megpuhultak :-))
Nem sütőben csináltam, hanem HC-ban. Szerintem ezt lábasban is meg lehet csinálni, nem fontos egy sütőt beüzemelni hozzá.
A körték gömbölyű aljából levágtam egy darabkát, hogy ne dőljenek el. Csak narancsital volt itthon, így azzal készítettem. Nem lehetett észrevenni a narancs izét.
Ez bizony nagyon finom édesség :-)) Viszont, 1 evőkanál méz bőven elegendő lesz legközelebb.
Hoztam két mit főzzünk ötletet, meg egy csuda jó édességet. Ami tetejébe még gyógyít is. Na, ezt már szeressem :-))
Naná, hogy tojásleves volt a vasárnapi leves :-DDD Annyit tojásleveseztek a másik topikban, hogy nem volt más választás, azt ettük, amire rákívántatták az embert :-DD Az egyik beíró mondta, hogy ők kakukkfűvel készítik. Ezt még soha nem használtam ehhez a leveshez, de hogy ezentúl mindig fogom, az már biztos :-)) Már csak azért is, mert kedvenc férjem mindig pfujolta a tojáslevest, most meg nem csak zokszó nélkül megette, hanem képes volt még azt kis kijelenteni, hogy jóóó vóóót :-))
A másik ötlet a quinoa cukkini „hús”pogácsa. Volt maradék, főtt quinoám, meg elfogadható áron kaptam cukkinit is (errefelé aranyárban mérik, ha épp lehet kapni), így a kettőt összekevertem tojással (ebbe a szokásosnál több tojás kell!!), aprított hagymával, fokhagymával, rengeteg vágott kaporral, meg 1 doboz tuna aprított húsával. meg nem emlékszem még mi mással. Egy kis paprikát azért tettem bele, hogy fasírozott szerűség legyen belőle ;-)) HC-ben alig olajon lehet megsütni.
A harmadik ötlet a coleslow. Magyarul reszelt zöldség majonézzel. Méghozzá, frissen készitett házi majonézzel ;-)) Volt egy kevés maradék káposztám, meg annál több répám. Lereszeltettem őket ;-)) Kevés mákkal megszórtam, kevés só, majd rá a majonéz, és kész is volt a finom Gaps ebéd. Tettem még köré zöld salátát, és paradicsom szeleteket is. Férjnek nincs választási lehetősége, azt eszi, amit nekem kell ;-))
Éééés? Mi a tapasztalatod? Hogy érzed, használ neked a háton alvás? Nekem valóban nagyon sokat segít. Főleg reggel, mikor az első tánclépéseket kell összetenni ;-)) Csak ne lenne a kínlódás, amivel a háton alvás még mindig együtt jár. De egyszer csak megszokom, nemde? ;-))
Igazából azért is mesélek el itt mindent, amit főleg a kínaiaktól, azon belül is a gyógyászaiktól tanulok el, hogy terjedjen csak tovább a tudásuk, és legyen hasznára mindenkinek, akinek szüksége van rá.
Annyira jó ez a brokkolis dolgod, hogy nagyon rákívántam. Pontban így, paplannal körülötte… Naná, mert most nem lenne jó ilyet enni ;-)) Na, majd alszom rá egyet (hanyatt… ;) és kitalálom, hogy jöhet be a mostani étrendbe.
Nehéz lenne dönteni, ha lehetne benne részem... hogy a te rozmaringos krumplidat, vagy Kalévi bundába csomagolt csőbensültjét választanám ;-)) Na, majd kimódolom, hogy az utóbbit hogy lehet Gapsolni. Mert hogy vissza a gyökerekhez ;-))
Nálunk is sok rozmaringos lesz mostanában, mert venni kellett, de csak óriási adagban lehetett kapni egy helyen. Ahol pontban annyiba került ez a valóban ménkű nagy adag, mint amennyit egy jóval kisebb adagjáért fizettem volna az üzletben. Győzött a smucigság, a nagy adagot vettem meg ;-))
Azt a mindenit, jó kis lakoma volt :-)) Valóban jól kitettek magukért az éttermek. De a ti befogadóképességetek is ;-)) Most már biztos, hogy minden téren nagyot fejlődött a város, mióta utóljára ott éltem egy rövid ideig. Ennek szivből örülök.
Évám, ezt a guszta finomságodat nagyon be tudnám kebelezni -- valami hasonlóval kísérleteztem én is néhányszor. Imádok mindenféle zöldséges, husis vagy hústalan "csőben sültet". Lehet alatta-fölötte levelestészta is.
Az én mai munkaközi ebédem rozmaringos újkrumpli volt héjastul földarabolva és serpenyőben csöppnyi zsíron megsütve, majd a végén mellé dobtam 3 db virslit míg az is kapott egy kis színt. Hozzá rendet vágtam a burjánzó salátaágyásomban és hagyományos lében tálaltam magamnak.
Azért rozmaringos, mert éppen petrust akartam szedegetni, amikor hatalmas zápor zúdult a nyakamba, friss rozmaring pedig volt a konyhában. Eddig úgy tudtam, hogy a rozmaringot ételben nem szeretem -- pedig de.
Szép estét!
Kedves lányok, mostanában (jó régóta) nagyon nem főzőcskézek, minimál üzemmódban vagyok a konyhában. Semmit nem alkotok, kedvem sincs hozzá, valahogy leszoktam a főzésről.
Ma viszont csináltam valamit, de csak azért, hogy legyen mit mutatni!
Brokkolis finomság.
Aki nem diétázik, az nyugodtan tegyen a tetejére pár szelet bacont, (esetleg alá is), határozottan jót tesz neki!
Drága Liza, szívesen mutogatnám a kézműves dolgainkat, ha lesz mit, akkor felteszem ide is.
Ancsa, újabban én is csak háton bírok aludni. Bizony, a fránya gerinc... Ezeket kellene az iskolában tanítani, bizonyos marhaságok helyett.
És most menek :-)) Még nem aludni, de férjet látogatni :-))
Legyen nagyon szép, kellemes, és hasznos a hétvégétek
Kínai orvosról jutott eszembe. A kedvencemtől a következőt tanultam el nem régiben:
Akinek problémája van a gerincével, főleg a dereka körül, de az is, akinek problémája van az emésztésével, belső gyulladásai vannak, problémája akadt a hasnyálmirigyével, májával, az aludjon olyan pózban, mintha állna. Ez nem vicc :-)) Aki pedig azt akarja, hogy ne legyenek problémái az egészségével, az meg sürgősen kezdje meg a háton alvást.
Magyarul: Az ember feküdjön MINDIG a hátán, és a karjait tartsa olyan lazán maga mellett, mint mikor kényelmes tartásban áll. (Ha láttatok már olyan kínai filmet, amiben éppen aludtak, ott lehet látni, hogy ők így alszanak! Erre tanítják már a pici újszülöttet is.
NEM szabad a kezeinket a fejünk mellé, vagy fölé emelni! Viszont lehet őket a hasunkra tenni. Ahol úgy a legkönnyebb megtartani őket, hogy egy kispárnát szorongatunk :-DD Ezt még nem próbáltam ki, de jól hangzik :-)) Aki jógázik, az ismeri ezt a teljes lazulást létrehozó asanát. Ha jól emlékszem „halott póz” a magyar neve… Nem véletlen a név, ebben a pózban ernyedünk el a legjobban, nyúlnak ki az izmaink a legkényelmesebben.
Utána is néztem a neten ennek a javallatnak, ahol is kiderült, valóban ebben a pózban kapja a szervezetünk minden porcikája a legtöbb energiát, illetve a gyógyulást. Többek között, nagyon jó hatással van a hasnyálmirigy működésére is. Márpedig ha az elegendő enzimet, meg egyéb jóságot tud termelni, akkor mi is jól fogjuk érezni magunkat.
Akinek fáj a dereka, az okvetlen tegyen a térdhajlata alá egy párnát! Nem csak a fájdalmat veszi el, de így jóval könnyebb megszokni a háton fekvést is. Saját tapasztalat :-))
Nekem eszméletlen nehéz volt rászoktatni magam a hanyatt alvásra. Már amennyire sikerült. De rajta vagyok az ügyön :-)) Nehéz lesz ez mindenkinek, aki nincs szokva hozzá. Főleg az olyannak, mint én, aki hosszú évtizedeket hason aludt végig. Az elején sűrűn arra ébredtem, hogy valami iszonyat erősen kívánnék oldalra fordulni. S ha nem ébredtem rá, biztosan meg is tettem :-DD Hetekig tartott még odáig eljutottam, hogy a hátamon fekve el tudok aludni. De csak úgy, hogy párna van a térdhajlatom alatt. Ez valóban segít. S nem csak a fájdalmon, hanem a megszokásban is!! :-))
Mivel már kipróbáltam a javallott alvást, így már tapasztalatból mondhatom, valóban nagyon sokat segít!!
Mármint a derekamnak biztosan :-)) Akinek ez a fájós pontja, az tudja milyen reggelenként kiszökellni az ágyból… Nos, amióta forszírozom magam, hogy hanyatt aludjak, hihetetlenül könnyebb a kimászás is, meg az első lépések is! Nem mindig, de egyre többször van úgy, mintha egész éjjel olajozták volna a derekam is, meg az oda kapcsolt összes többi részt is, és már szökellek is a fürdőszoba irányába :-)) Aki nem hiszi, próbálja ki ;-))
Nézzetek ti is a dolgok után, és / vagy próbáljátok ki. Én már tudom, biztos, hogy segíteni fog!
Ja, és még egy fontos dolgot mondott a kinai orvosom:
Az alvásidőnkban az a két, legjobb esetben három óra segit rajtunk a legtöbbet, amit ÉJFÉL ELŐTT alszunk meg! Ebben az időben kapja a szervezet a legtöbb, gyógyitó, vagy karbantartó energiát! Az éjfél utáni alvás már csak a pihenést segiti meg. (Ennek is utána néztem a neten, valóban igy van.)
Akkor most összeszedem, amim van, és elkészítem a B-változatomat.
Van itthon zsenge csaláncsúcs, citrom, rengeteg élő aloé vera (5 példány virágzik éppen, imádom őket!), citromfű, pitypangméz (jó, ez cukorral készült, de akkor is), kásás virágméz, fahéj, szegfűszeg, koriander mag, gyömbér, alma, őrölt kurkuma, sok sárgarépa és ki tudja, még mi...
Liventa lelkem, meg se várdd az engedélyt, csak küldjed azt az emilt :-))
Hát ez, az! Nekem is bajom lett a hugysavakkal... Ezért is próbálkozom most egy olyan ősember diétával, ami tulajdonképpen vegán :-DDD Mérgemben még a végén összehozom ;-))
Marad a csontleves, mert arról már kiderült, gyógyszer. De a húst amennyire lehet, kiszedem az étrendből. Nem csak azért, mert nagyon nem szeretem, hanem úgy néz ki, még kárt is okoz.... Megoldás már van! Gesellával megegyeztünk, én eszem a levest, ő meg a hús részét :-))
Istenem, az otthoni zöldborsó, meg eper... meg cseresznye, meg... Na, hagyom is a témát, mert fájni fog.
----------------
Ami azt illeti, azt itteni szolgáltató sem angyal. Sőőőt! Eszetlen egy banda... De mivel mindig olyan aranyosak hozzám, még mérges sem tudok rájuk lenni :-DD És mivel az előbb már meg tudtam nyitni a képeket is... már minden nagyon szép és jó, mindennel meg vagyok elégedve ;-))
Ezt külön, mert úgy néz ki, ez az ital mindenkinek jól jöhet a pollenallergiás időszakban:
Allergia szezon - Gyulladás elleni elixír - ancsa21
Forrás itt.
1 teáskanál kurkuma (turmeric)
1 citrom leve
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1/2 – 1/2 teáskanál mindegyikből: Őrölt cardamom, szegfűszeg, koriander (extra anti-oxidánsokért)
2 teáskanál valódi méz (Az, amelyik bekásásodik)
1-2 evőkanál aloe gél, vagy chia mag
3 csésze (3 x 2.5 dl) víz, vagy bármilyen hűtött tea
(Én turmixoltam hozzá 2 zöldalmát is, hogy egyben meglegyen a reggelink is :-))
Turmixba velük, majd jó pár zzz után lehet is inni. Kipróbálva. Finom is :-))
Ancsa megjegyzései:
A szerző képzett szakember. Tetejébe éveket szenvedett végig a bélgyulladása miatt. Kutatásaival, tanulmányaival, no meg persze az étrendje megváltoztatásával teljesen kigyógyította magát.
Ma már tény, hogy a pollenallergiások is bélgyulladással kínlódnak, csak legfeljebb még nem tudnak róla.
Azt még nem tudom, hogy mit csinál az otthoni pollenallergiámmal, de remélem hogy jót fog tenni az itteni gyulladásaim ellen. Azért még nem merem naponta inni… Majd megkérdezek egy kinai orvost :-))
A felsorolt hozzávalók mindegyike gyulladást csökkentő fűszer!
Én is a szívemhez kaptam az 1 teáskanál kurkuma láttán… De ott egye a fene alapon kipróbáltam. Nem rossz, még ízre sem.
Azt meg hogy segít a gyulladást leküzdeni, arra több millió keleti háziasszony a tanú, akik majd mindennap használják a kurkumát a főzéshez. A kínai és indiai orvosok meg éppen a belső gyulladások gyógyításhoz.
Ez az adag jó sok, 3 embernek bőven elég. De még 4-nek is.
Míg otthon éltünk, drága volt a kurkuma. Úgy sejdítem, hogy ma már a kínai piacokon határozottan olcsón lehet hozzájutni. (vszeg…) Mert tudom, hogy milyen olcsón szerzik be ;).
Pollenszezon ideje alatt az arra érzékenyek kerüljék el a tej-, cukor-, illetve glutén fogyasztását, mert ezek mindegyike növeli a gyulladás mértékét!
Már a színük is eszméletlenül gusztusos!
A múlt héten humusszal kísérleteztem -- hát én maradok a jó magyar sárgaborsónál, annak van íze (vagy én toltam el valamit, de a humuszt ezentúl meghagyom a kerteknek).
Kellemes borongós a reggel, burjánzanak is a növényeim és a forgó-ízületeim...
Sajna ehhez az elvetemült húsevés is hozzájárul, én nem igazán tudok megkűzdeni a hugysavakkal.
Neked is, emberednek is gyors gyógyulást kívánok -- gondolom sok színes zöldség A-vitaminjával is rajta vagytok, hogy így legyen.
Lili, átküldhetem Ancsának emillel a csodás sali-receptjeidet? Gondolom nálad már frissítve/bővítve vannak, csak ha hirtelen nem érnél rá megkeresni őket.
Szép napot kívánok Nektek -- mire nálunk elkezdődik, nálatok már szinte véget is ér a nap. Olyan csodálatos, hogy ilyen kicsi lett a földgolyó, ilyen könnyedén elérjük egymást. Itthon normális a net-forgalom; esetleg nem túl szűk a sávszélességed vagy kicsi a tárkapacitásod, Ancsám? Vagy valahol az éterben húzzák be a féket...? Másoknál is ilyen lassú ill. elszabotál különféle funkciókat a net a környezetedben? Mert akkor nyilván nem a Te készülékedben van a bibi.
Hogy kajáról is szó essék: tegnap egy zacsi kagylóból remek rizottó készült sok zöldséggel (mexikói mix) és zöldfűszerrel (petrus, izsóp, csombor, snidling -- ó, turbolyát meg elfelejtettem tenni bele, de gyömbért reszeltem bele a végén) csak úgy egymagamnak, tegnapelőtt pedig paprikáskrumpli a tengernyi salátám gyérítése céljából. Ugyanebből az indíttatásból előtte tojásos nokedli (helyett csavarttészta) volt.
Rengeteg zöldborsóm érik, epret pedig egyre nagyobb marékkal szüretelek naponta -- eddig még mind rögvest befaltam...
1. Megcsináltam a sváb (bajor?) krumplisalátát.
Ami egészen más lett, mint aminek indult. Nálam ez mindig igy van, de ha még olyan krumplit veszek (zsákosat), aminek majd mindegyike hibás, vagy nagyon rossz, akkor marad az, hogy meg kell pucolni, felapritani, megfőzni, majd összekeverni a receptben ajánlottakkal. Szavamra, igy is jó! :-)) Darabjaira vágott, HC-ben sűlt csirkeszárnnyal ettem. Én. A férjem tofú akármit kapott mellé. Improvizáltam ;-))
2. Tuna saláta
Ennél nincs egyszerúbb! Ami zöldség kéznél volt, azt felszecskáztam, majd ráöntöttem egy konzerv tunát az olivaolajával együtt, majd citromot nyomtam rá. Összekeverni, és kész is a vacsora.
3. Kapros babmártogatós
Ennél sincs egyszerűbb! A konzerv babot jól átmostam, majd összeturmixoltam 2 gerezd fokhagymával, sóval, citrommal, jó sok kaporral, és olivaolajjal. Zöldséggel mártogattuk.
4. És persze napirendben vannak a löttyök is :-)) Mikor mihez van kedven. A minap pl préseltem vagy 2 liter répa+alma+káposzta+gyömbér+citrom italt. Hogy az milyen jó volt. De sűrűn megy a turmix is. Azzal főleg zöld italokat készitek.
Tényleg!! Most hogy mondod, eszembe jutott, hogy a tót származású nagynéném, vagy mim... (nagybátyám felesége) is igy csinálta a tojáslevest! Sőt, még a megfőtt krumpliból elcsent néhányat, és krumpligombocót is csinált a levesbe. Na, én ez utóbbit ki fogom hagyni ;-))
Mostanában én sem főzök. Ennek oka, hogy kedvenc férjem itthon van. 22-én megoperálták a szemét. Most még betegácsiban van, de a jövő héten már szabadságon lesz ;-)) Igazából nincs ilyen hosszú időre szüksége, de annyit melózott az utóbbi években, hogy nagyon is megérdemel egy kis pihenést! Tévét meg nézhet, úgyhogy éjjel nappal foci megy benne :-DD Néha a macskával együtt nézik a tévét… :-DD S mivel itthon van, kézre esik, minden nap máshová megyünk ebédelni. Így én is nyaralok :-))
Megint hanyatt estem az orvostudománytól. Most éppen a nyugatitól ;-)) Még az én gyerekkoromban is az volt, hogy akinek szürke hályogja lett, az csak abban bízhatott, hogy eltart még egy ideig mielőtt megvakulna. Most meg? 10 perc a valódi orvosi beavatkozás. Nyissz, lencse ki, akár multi fókuszos lencse be, valamivel összeragasztják a nyisszt, majd "kérem a következőt" S ahogy elnézem, öregségére még szemüvegre sem szüksége :-))
Mindeközben meg nyavalygok egy-egy sort... A birodalom visszavág. A gyulladás úgy döntött, hogy nehogy már ne ő legyen a győztes, és erősen próbálkozik. Még orvoshoz is mentem, pedig oda csak akkor megyek, ha nagyon muszáj. Most várom a labor eredményét. Mindeközben meg határozottan nyűgös vagyok az egésztől, mert már megismertem, hogy milyen jó nélküle. Na, majd meglátjuk ki nevet a végén. Határozottan önző módon várom a meccs eldőlését ;-))
Azért összehoztam néhány apró dolgot, amiket ötletként továbbadok.
El tudod képzelni Liventa, hogy valaki még soha életében nem csinált piskótát? Létezik! Én már csak tudom… ;-))
Most hogy olvasom a többi beírásod is, nekem is elnehezedett a szívem. Nem csak azért, mert nagyon hiányoznak a többiek, hanem azért, mert ReaMami nagyon hiányzik. Annyi szeretet, meg megértés, meg másoknak olyan elfogadása, amilyenek, mint amennyi Mamiban volt, csak kevés embernek adatik meg. Mi is gazdagabbak lettünk attól, hogy velünk volt. Sajnos nem elegendő ideig.
Sajnos megtámogatlan abban, hogy mennyire nehéz visszakeresni. Valamelyik héten a fiamnak elkezdtem volna összegyűjteni a kaja beirásaimat… Én sürgősen feladtam.
Szegény meggyfád. Jó nagy viharotok lehetett! S bár az új házunk kívül esik a nagy zuhárék eső-övétől, de itt is olyat hozott össze a minap este a természet, hogy csak néztünk. A vendégeink is, akiknek életükben először fel kellett ide tornázni a kocsit, abban az itéletidőben. De a végén jót vacsoráztunk, beszélgettünk, s a végére még a hold is előbukkant :-))
Szepyke, esmét kalapom emelem előttetek!
Nahát Kepi, de jó hogy te is előkerültél :-)) Tudod, én változatlanul állítom, hogy még a legegyszerűbb ötlet is jól jöhet másoknak! Úgyhogy az ne tartson vissza, hogy csökkentett üzemmódban üzemelsz. Mint most én is ;-)) A többivel nagyon is egyetértek.
Lili, hát hol van valami jópofa salátád? Mikor látom a neved, már várom is a salátakölteményed. És ez nem vicc, valóban így van!
Így van Olivka. Szuflé, vagy pite, az végül is csak méretbeli különbség :-)) Bárcsak szeretném a halat!! Bárcsak! Mert ha hiszed ha nem, engem a világból ki lehet kergetni a füstölt lazaccal… Azért megnéztem, hogy hoztad össze a szuflédat ;-))
Olvasom a csülökterrinedet, vagy micsodát, ami olyan mint a kocsonya. Erről jutott eszembe, végre csináltam igazi kocsonyát!!! 17 év óta először… Na, ezt sem fogom sűrűn ismételni… Vagy nem fogom kocsonyának szólítani. Az itteni disznónak egészen más íze van. Ez most jött ki nagyon erősen, épp a kocsonyánál.
De a sajtos-hagymás krumplitekercsed napirendre véve! A képeid meg, valóban konyhába küldőek! Még kicsiben is…
Molly! Ami a csirkecombokon kívül van, az lenne a piri-piri? Megnéztelek, valóban egyszerűnek tűnik. Itt nálunk most sokszor megy a „pucér szakács” 15 perces vacsora-sorozata. Szerintem kizárt, hogy egy átlag családanya, vagy bárki azt valóban 15 perc alatt megcsinálná, de félóra alatt, biztos. Kalapot le előtte, hogy nem adja fel, s igyekszik megtanítani a népét (meg sok mást is), hogy mennyivel jobbak az otthon készitettek, mint az üzletből összehordott fagyasztottak! S mikor nézi az ember, el is hiszi, hogy akár 15 perc alatt elkészül egy három fogásos vacsora :-DD
Egyébként te tudod, hogy miért pucér szakács? Mert én nem… Ötleteim vannak, de igazából gőzöm sincs, miért pucérozta le magát :-DD
Annyira jó, hogy te is előbújtál Pintyőke :-)) Igaz, rögvest egy KO-t küldtél be:-DDD Egy beírásban borsóleves is, meg poharas desszert is… :-DD A tojásleves topik elvitt a tojásleves irányába. Most te meg a borsóleveshez. Gondom támadt… Mit főzzek ma este?? Ahogy ismerem magam, vszeg semmit nem fogok főzni, max tévét nézni… ;-))
Jót derültem azon is, hogy majdnem a földekre vitték a pizzát ;-)) De végül is, már miért ne vihetnék oda is! Újabb szolgáltatás, amivel biztos többen élnének a tavaszi, nyári időszakban ;-)).
Biztos nem segíti meg az nlc-t a távolság, de hogy nekem sűrűn, és mindenfélét produkálnak –gondolom direkt a bosszantásomra ;-)), az biztos. Ma pl. a képeket nem akarja megnyitni. Csak sürög forog, aztán semmi. Pedig nagyon megkukkantottam volna azt, ahol olyan sok szép színes mártás(??) vagy ilyesmit látni.
Belépésnél láttam, hogy már több mint 600 hozzászólást hoztak össze egy másik topikban, egy mezei tojásleves kapcsán... Naná, hogy azonnal benéztem, mert el nem tudtam képzelni, hogy lehet ennyit irni egy tojáslevesről... Aztán láttam, hogy nem csak irni, de még jókat is lehet egymást anyázni, tojásleves ügyben :-DDD Egy biztos, céljukat érték, ma nálunk tojásleves lesz a vacsora! Egyszerűen imádom :-)) Csak még azt nem tudom mit adok majd életem párjának, mert az ránézni sem tud erre a finomságra.
Olyan jó látni, hogy valami mozgás már csak összejött! Jó reggelt mindenkinek
Remélem, már az igazak álmát alusszátok -- mindjárt elérem én is a menetrendszerű ágyikómat, csak a múltkoriban téma volt itt vagy a sütis topikon, hogy megreped a piskótatekercs.
Én, mint minden piskóták nagy ellensége (valahogy nem bírom a halmazállapotát), most látom a tvpaprikában, hogy a csaj azért önt a kikeverés végén 1 ek melegvizet a tésztába, hogy ne repedjen meg feltekeréskor... lehet, hogy valóban ez a barba-trükk?
Hát igen! Pedig jó lenne néha hallani rólatok Kepi, ha a főzés nem veszi igénybe annyira a képességeidet és a fantáziádat, annál nagyobbat alkotsz maradandó szépségek terén. És legalább annyi embernek okozol különleges örömet velük, mint egy extrább vacsival.
És hol van Kalévi, hogy odairányítana bennünket időnként az újdonságok kis tárházába...? Na most rá is keresek sürgősen.
Én nagyon ellustultam a kézművességekben, pedig összeszedhetném magam, mert pl. tudom, hogy éppen készül nekem egy szépséges gyöngy karkötő -- illenék viszonozni.
Sziasztok!
Liventa, megnéztem én is a régi oldalt. Bizony, nagyobb élet volt. Mondanám más idők jártak.
A helyzet az, hogy főzésről nem tudok írni. Megcsinálom amit kell, csökkentett üzemmódban, de nem igazán érdekel. Mással szívesebben foglalkozom.
Oliva receptjei nekem is tetszenek. Finomak, gyorsak, könnyűek.
Lili is csodákat művel.
Pintyőke, ügyes a lányod! Jó is amikor már átveszik a gyerekek a fakanalat! :-)
Szép napot mindenkinek!
Igen, aztán rájöttem, hogy azért kell viszonylag sok krumpli hozzá --- na és emberes mennyiség is volt, ahogy elnézem...
Köszönöm, rengeteg finomságom van kigyűjtve Tőled, külön néhány remek önteted. Olivának meg folyamatosan monitorozom a blogját -- még szerencse, hogy Ti megmaradtatok itt nekünk!
Csak néztem a rengeteg kedves nevet a régi hsz-ekben, akik már mind messze elkerülnek bennünket. ReaMami persze ezt nem önszántából tette...
Sziasztok.
Nálunk tegnap karfiolleves volt és túrófánk, ma meg spenót tükörtojással.
Pintyőke, de jópofa desszertet készített a lánykád!
Liventa, az jó, hogy nem lett nagyobb baj. Hát, a labdarózsa egy idő után szintén eltakarja a kertet, jó magasra tud nőni.
Nem tudom, találtál e tőlem salátareceptet, ha valamelyik eszedbe jut, kérdezzél, beírom neked. Egyébként én nagyon szeretem Oliva hideg kajáit, salátáit, nézd meg az oldalát, ott biztos találsz.
Na, most látom, hogy Olivával már megbeszéltétek a dolgokat.
Hogy te miket nem találsz! Egy 2007-es receptem? Már nem is emlékszem rá, de, ha kéred, megkeresem a képet. Ja, látom, feltetted. Most már eszembe jutott, az egy köret-féle volt, talán.
Oliva, jaj, de finom lehetett ez a füstölt halas pitéd!
Itt az orosz boltokban lehet kapni több féle füstölt halat, ki fogom ezt próbálni.
Mutatom a füstölt halas pitémet, nem muszáj szufléformában csinálni, piteformában is jó! (Ha már ez a neve
)
Próbáljátok ki, nagyon fincsi!
Nekem sem szokott sikerülni - ezért is örültem, hogy belinkelted Lili régebbi hsz-át.
Ez is jól hangzik, szerintem kisebb mennyiségben, egy 22-24 cm-es tortaformában is elég lenne 6 főnek. A két és fél kg krumpli valóban soknak tűnik. Kép nem volt róla?
Közben ezt találtam a "gyűjteményemben" -- nekem most túl munkás, de máskor talán kipróbálom (bár közel két és fél kg krumpli 6 embernek + az egyebek???):
SONKAKRÉMES TORTA / PRAKTIKA magazin
Hv 6 személyre: 2,4 kg krumpli, 60 dkg főtt, füstölt sonka, 30 dkg zöld olajbogyó, 3 csokor újhagyma, 6 kemény tojás,3 dl majonéz, másfél citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor tárkony, fehérbors, só
A krumplit héjában megfőzzük, melegen meghámozzuk,áttörjük. Amig kissé kíhűl, apróra vágjuk a hagymát, a tárkonyt és a petrezselymet.A krumplipűrét a citrom levével, a felapritott hagymával és a zöldfűszerekkel ízesitjük, símára keverjük, sózzuk, borsozzuk. A sonkát fínomra daráljuk, és fellazitjuk a majonézzel.Az olivabogyókat és a tojásokat vékonyan felszeleteljük.
Egy 32 cm átmérőjü tálat kibélelünk folpackal, és egyenletesen vékonyan belesimitjuk a krumplikrémet. A sonkakrém egyharmadát belekanalazzuk, erre elteritjük az olajbogyó felét, a tojásszeleteket, erre a többi olivát, majd a többi sonkakrémmel befedjük. Betakarjuk a fóliával, és hűtőben összeérleljük az ízeket.
Tálaláskor nagy lapostányérra boritjuk, lehúzzuk a fóliát. Citromszeletekkel, hagymakarikákkal, petrezselyembóbitával díszitjük. Cikkekre vágjuk, mint egy tortát és úgy tálaljuk.
Esetleg még eszembe jutott a virslisaláta, mert gyors és szabadon variálható; illetve a csülökterrine, ez sem nagy munka, hasonlít a kocsonyához, de mégis egy kicsit más .
ehhez most csak így tudom a linket betenni, bocsánat.
http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/salatak/ virslisalata.html
http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/ falatok--eloetelek/csulokterrine.html
Spárgás-pisztáciás csirkepástétom
Hozzávalók:
15 dkg spárga
1 kg csirkemellfilé
2 tojás
2 dl sűrű tejföl
1 kiskanál só
fél kiskanál bors
10 dkg hámozott, sótlan pisztácia
A spárgát leforrázom. A csirkemellet késes aprítóban masszává aprítom, majd a spárga kivételével az összes hozzávalóval jól elkeverem. Egy téglatest méretű sütőformát (pl. amiben szögletes kenyeret sütök, vagy ennek híján őzgerinc is jó) alufóliával kibélelek, a fólia széle lógjon kicsit ki.
A forma aljára simítom a massza egyik felét, ráfektetem a spárgát, óvatosan bele is nyomkodom. Ráteszem a maradék húst.
Zsírpapírból akkor téglalapot vágok, amekkora a sütőforma. Megvajazom, és vajas felével a húsra simítom.
Vízfürdőben, 160 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütöm. Amikor kiveszem, 2 óra hosszat súly alatt tartom. (én dobozos narancslevet tettem rá súly gyanánt).
Ha kihűlt, szépen lehet szeletelni.
Ezeket mostanában készítettem én is büféasztalra.
Az egyik egy egyszerű pástétom, jó kiindulási alap lehet, tudod variálni sokféleképpen.
A másik köret gyanánt, annak, aki nem annyira salátás
Sajtos-hagymás krumplitekercs
Hozzávalók:
1 csomag Tante Fanny vajas-levelestészta (kinyújtott, kb. 27 dkg-os)
50 dkg krumpli
25 dkg reszelt cheddar sajt
1 nagy póréhagyma, felkarikázva
1 tojás a kenéshez
só, bors
A krumplit meghámozom, kockákra vágom és megfőzöm. Leszűröm és kicsit összetöröm. Hozzákeverem a sajtot és a hagymát, ízlés szerint sót és borsot, majd formázható masszává állítom össze.
A levelestésztát kiterítem és megkenem felvert tojással. Egyik felére (hosszirányban) helyezem a tölteléket úgy, hogy a szélétől néhány cm szabadom maradjon. Kézzel óvatosam megnyomkodom, hengeresre formázom. Ezután a tészta másik felét ráhajtom, a széleket összedolgozom, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. A tetejét a maradék tojással megkenem.
200 fokon 30 perc alatt megsütöm. Kihűtve szeletelem.
folyt. köv.