Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2015-01-25 10:30180980.

    Gondoltam, ebben a zord időben csak téved erre valaki -- de nem...


    Mind1, azért elmondom, hogy tegnap, miközben az őrjöngő szél vízszintesen hordta a lucskos havat, a falu népe vígan disznótorozott a szabadban. Kaptam orjalevest és hurkaféléket, vettem biokészítményeket (olaj, szörp, paradicsomlé) és jó friss levegőt.


    Ma viszont csak  szerecsendiós sajtostészta lesz itthon, mert vannak ízes sajtmaradékaim.


    Nektek is hasonló földi örömöket kívánok!

  2. 2015-01-23 18:56180979.

    Ja? Babérlevelet és mustármagot is teszek bele (csak sajnos évek óta nem jutok olyan babérlevélhez, aminek érezném a békebeli finom illatát/ízét). Persze nem mindig mindent, de ez a kettő jól áll a káposztának.


    Anno olvasgattam a neten föllelhető recepteket, azok alapján alakult ki a saját technológiám.


    Jó kísérletezést!

    2015-01-23  11:59
    Zajec (180978)
    előzmény:
  3. 2015-01-23 11:59180978.

    Mmmm, ez nagyon jól hangzik!


    Főleg, hogy ilyen klasszul van fűszerezve - én az uborkába is csak kaprot és fokhagymát tettem eddig és persze sót.


    Azt hiszem, veszek ma egy fej káposztát....


     


    Z.

    2015-01-23  10:29
    Liventa (180977)
    előzmény:
  4. 2015-01-23 10:29180977.

    Szia Zajec!


    A kovászolt káposzta lényege kb. ugyanaz, mint a kovászos uborkáé: legyalulok egy fej káposztát, közben melegítek (nem forralom fel) 3 l vizet és beledobálok durván megtört magokat (bors-félék, koriander, kömény, fekete hagymamag) + 2 evőkanál sót.


    Egy nagy uborkásüveg aljára teszek egy szelet kenyeret, arra rápakolom a gyalult káposztát és teszek közé fokhagyma gerezdeket, csilit, a kertből összekapkodott csombort, izsópot, esetleg tormát v. kaprot --- de ezek mind opcionálisak: ami épp a kezembe akad.


    Felöntöm a langyos fűszeres lével, kicsit megmozgatom, hogy a fűszerek ne maradjanak a tetején, ráteszem a másik szelet kenyeret és lazán lefedve nyáron a napon, ilyenkor pedig egy langyos radiátoron/mellett érlelgetem. 5-6 nap múlva szétrakom kisebb üvegekbe (persze a kenyér nélkül) és folyamatosan használom. Az idő múlásával még jobban összeérik és egyre finomabb lesz nyersen, főzve, akárhogy. A levét sose öntöm el, a fölösleget megiszogatom.

    2015-01-23  08:41
    Zajec (180976)
    előzmény:
  5. 2015-01-23 08:41180976.

    Sziasztok Lányok!


     


    Erről a krumplis-káposztás recepthez szeretném hozzáfűzni: anno 1848 táján jelent meg itt, ezen a fórumon egy olyan változatban, hogy a tepsi felében krumpli- a másik felében savanyúkáposzta és rajta a húsok, pácolva. Nagyon örülök, hogy újra előkerült, mert tényleg finom, különleges téli étel.


    Oliva rozmaringja, fokhagymái és ahogy látom a fázisfotókon: hagymadarabkái új nekem, de jóóóóó....


    Köszönöm, Oliva, hogy előhoztad a receptet, én is elfelejtettem már de azt hiszem, hamarosan elkészítem ezt a verziót.


    Kovászolt káposztáról viszont még nem hallottam - hogy készül?


    A tarjákat mivel érdemes szerintetek pácolni? Én annak idején olajos mustárral és a nálam elmaradhatatlam kakukkfűvel pácoltam, de kíváncsi volnék más megoldásokra is!!!


    Nálunk ma nem lesz főzés: szerdán egy nagy adag rakottkrumpli készült, van még belőle. Holnap a fagyasztóból ebédelünk.


    Puszi


    Zajec

  6. 2015-01-22 16:06180975.

    Holnap nem fogok főzni, a vacsora szendvics lesz 

    2015-01-21  17:40
    iringo45 (180972)
    előzmény:
  7. 2015-01-22 11:14180974.

    Igen, kezdem megszokni a rozmaring ízét a különféle ételekben. Legjobban viszont a ropogósra sült zsályaleveleket és héjas fokhagyma gerezdeket szeretem a husik mellett.

    2015-01-22  10:09
    Oliva_ (180973)
    előzmény:
  8. 2015-01-22 10:09180973.

    Ezt a káposztával töltött húsreceptet is elraktároztam magamnak, ki fogom próbálni. Jól látom, hogy egy kis rozmaring is megbújik a szalonnaszeletkék alatt?

    2015-01-21  15:03
    Liventa (180971)
    előzmény:
  9. 2015-01-21 17:40180972.

    Huha ez nagyon jó néz 

    2015-01-21  10:15
    Oliva_ (180969)
    előzmény:
  10. 2015-01-21 15:03180971.

    Így nézett ki, amikor már kénytelen voltam egy adagot enni belőle --- egy nagy kanál tejföllel kiváló. Nagyon puha és szaftos lett a husi és nekem remekül beválik ez a kovászolt káposzta. Egész télen is gyártom folyamatosan és eszem sülve, főve, nyersen.


    Most megy a frigóba, de még rá fogok pirítani egy kicsit a következő "használat" előtt.

  11. 2015-01-21 13:03180970.

    Óóóó, de gusztusos! Az én tarjám sült kb. 180 fokon 3 órán át, de most felturbóztam, hogy hamarabb készen legyen, mert nagyon éhes lettem.

    2015-01-21  10:15
    Oliva_ (180969)
    előzmény:
  12. 2015-01-21 10:15180969.

    Nagyon finom lett a káposztás oldalas, és pikk-pakk össze lehetett állítani! Csináltam fázisfotókat:

    2015-01-20  14:58
    iringo45 (180968)
    előzmény:
  13. 2015-01-20 14:58180968.

    nagyon jól hangzik kíváncsi vagyok a beszámolódra, hogy sikerült

    2015-01-20  10:21
    Oliva_ (180965)
    előzmény:
  14. 2015-01-20 13:02180967.

    Köszönöm szépen, Oliva! Ezt néztem ki magamnak:


    http://www.nosalty.hu/recept/chilis-paradicsomszoszban-s ult-csirke


    Mézes-narancsosnak pedig ezt:


    http://www.mindmegette.hu/mezes-narancsos-sult-csirkecom b.recept


    Kiváncsi vagyok a káposztás oldalasodra.

    2015-01-20  10:27
    Oliva_ (180966)
    előzmény:
  15. 2015-01-20 10:27180966.

    A paradicsomos-chilis érdekelne engem is, van linked hozzá?


    Mutatok én is két receptet, az elsőt itt, ezen a fórumon kaptam, sajnos most nem jut eszembe annak a külföldön élő magyar hölgynek a nickneve, aki írta, pedig szuperjó a recept, illő lenne megemlítenem a nevét 


    http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/husetelek/apuliai-csirk e.html


    Ez pedig egy olyan mindent egybe bedobálós stílusú recept


    http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/husetelek/csirke-kolbas szal-es-poreval.html

    2015-01-20  10:11
    Liventa (180964)
    előzmény:
  16. 2015-01-20 10:21180965.

    Köszönöm a válaszokat káposztás hús - ügyben. Akkor ma megcsinálom, és majd beszámolok.

  17. 2015-01-20 10:11180964.

    Én most éppen csirkecombra keresek valami jó kis hétvégi receptet, hogy kicsit más legyen, mint a megszokott. Ki is választottam egy narancsos-mézeset és egy paradicsomos-csiliset ---- majd eldöntöm.

  18. 2015-01-19 16:28180963.

    hétvégén húsos káposztát fogok készíteni 

    2015-01-19  11:44
    Oliva_ (180960)
    előzmény:
  19. 2015-01-19 13:16180962.

    Oliva, nekem kedvenc családi receptem egy régi-régi kolléganőmtől: savanyúkáposztát kicsit összeszabdalok, hagyma- és almadarabkákat (birs még jobb), borsot, koriandermagot keverek hozzá, beletöltöm egy felszúrt és sózott sertésdagadóba és kb. másfél órát lefedve sütöm a römertopfban, majd még fél órát fedő nélkül, miközben az illatozó szaftjával locsolgatom. Én most tarjával készülök elkészíteni úgy, hogy egyszerűen ráültetem a káposztára (saját kovászoltam), így is isteni lesz. Mondjuk fokhagymagerezdekkel is megspékelem.


    Szeretni fogjátok oldalassal és krumplival is, jó étvágyat!

    2015-01-19  11:44
    Oliva_ (180960)
    előzmény:
  20. 2015-01-19 12:34180961.

    Oliva, sztem jó lesz, finom lesz.


    Valami hasonlót már csináltam, de tarjából. Tartalmas étel.


     


    Nálunk ma krumplifőzelék van, fasírtgolyókkal.

    2015-01-19  11:44
    Oliva_ (180960)
    előzmény:
  21. 2015-01-19 11:44180960.

    Szeretnék oldalast sütni savanyú káposztával. Valahogy úgy gondoltam, hogy tepsibe rakok krumplikarikákat, arra oldalas és rá a savanyúkáposzta. Csináltatok már ilyesmit? Jó lesz ez így, mit szóltok?

  22. 2015-01-17 12:57180959.

    Ez csak félig igaz, mert nem a busát vettem elő (nagyobb adag, jó lesz a családnak), hanem 2 harcsaszeletet, nyálkátlanítottam és besóztam őket, beléjük masszíroztam egy petrus-édesköményzöld (kapor gyanánt)-koriander-bors olajos trutyit, elhelyeztem őket egy jénaiban és melléjük dobtam kb. 8 gerezd fokhagymát héjastul, majd fél órát sültek a sütőben (a végén grill alatt).


    A maradék rizzsel és majonézzel (tubusos volt) csodás ebédem volt. 

    2015-01-17  09:22
    Liventa (180958)
    előzmény:
  23. 2015-01-17 09:22180958.

    A napokban csontos császárhusit sütöttem magamnak lassssssan, jól befűszerezve. Tegnap a maradékához készítettem rizst hajdinával, s.répával és zöldborsóval. Ma viszont a rizs maradékához sütök busafiléket jó ropogós tempurában.


    Holnap pedig talán valami darálthússal rakott zöldség lesz.

  24. 2015-01-16 14:00180957.

    Holnap  húsleves , rántott húst fogok készíteni sültkrumplival Hmmmmm....

    2015-01-15  14:44
    iringo45 (180955)
    előzmény:
  25. 2015-01-15 15:30180956.

    Nagyon szép az egész, lenyűgöző. Szeretem, ha egy étkészlet hófehér, a Hollóházi különösen kedves. Nem is tudtam, hogy létezik sima fehér!


    Nekem sajnos csak egy kistányérom van, az első udvarlómtól kaptam. Érdekessége, hogy a festés nincs befejezve rajta - fogalmam sincs, hol szerezhette! Névjegyeket tartok rajta.


    A rakott kel jól hangzik, sajnos álunk csak én eszem, így nem készítek.


    Még ki kell találnom a hétvégi menüt. 


    Zaju

    2015-01-15  14:25
    litita (180954)
    előzmény:
  26. 2015-01-15 14:44180955.

    rakott kel nagyon jó hangzik

    2015-01-15  12:43
    bmari (180953)
    előzmény:
  27. 2015-01-15 14:25180954.

    Nálam is évente 2x, 3x, pedig finom.


     


    Zaju, igen, hófehér hollóházi. Régebben vettük, most már szinte megfizethetetlen. Kiegészítsnek már  hófehér ikeásat vettünk, de az csak akkor kell, ha nagyon sokan vagyunk, most nem kellett.

    2015-01-15  12:43
    bmari (180953)
    előzmény:
  28. 2015-01-15 12:43180953.

    Egy évben kb  3x, 4x készül, de ma igen


    rakott kel

  29. 2015-01-15 10:35180952.

    Őrületesen szép.... gratulálok! Jól látom, hogy hófehér Hollóházi? Vagy csak képzelődöm?


    Gyönyörű volt az asztalod!


    Ma ithon, a kislány gyengélkedik (na nem komoly, egy kis iskolaundoritisz, meg jó összebújni), könnyű ebéd lesz:


    csirkeszárnyas zöldborsóleves (örök sláger) és zöldbabfőzelék friss kenyérrel.


     


    Puszi


    Zajec

    2015-01-14  18:40
    litita (180950)
    előzmény:
  30. 2015-01-14 21:56180951.

    Nekem nagyon tetszik, hogy nem cikornyás edények/kellékek akarnak uralkodni, hanem a változatos, színes ételek érvényesülnek és kínálják magukat.

    2015-01-14  18:40
    litita (180950)
    előzmény:
  31. 2015-01-14 18:40180950.

    Még néhány kép (az előbb nem akarta feltenni)

    2015-01-14  18:32
    litita (180949)
    előzmény:
  32. 2015-01-14 18:32180949.

    Sziasztok.


    Látok finom sóssütiket, és egy nagyon-nagyon guszta sült malackát. Na, meg Éva kenyértekercset sem készítettem még el, de, ami késik, nem múlik.


    Idén nálunk volt a szilveszteri buli, néhány kép a választékból, persze, csak azokról a kajákról, amit a vendégek érkezése előtt tudtam lőni. A meleg ételek ReaMami java volt, marha pörkölt és fokhagymás-mézes lazac (arról van egy kép, amit másnap ebédkor csináltam).

  33. 2015-01-14 08:50180948.

    Köszönjük, drága Pintyőke --------- de lehetne kicsit bővebben is hallani rólad?

    2015-01-14  00:22
    Pintyőke 1 (180947)
    előzmény:
  34. 2015-01-14 00:22180947.

    Boldog Új évet kívánok mindenkinek!

  35. 2015-01-13 14:21180946.

    A buli is nagyon jó volt, a többi étel-ital is remek volt (Istvánt és Jánost ünnepeltünk utólag), ami pedig a poén: én pereckéket talán harmadszor sütöttem életemben (utoljára pont 2 éve egy régi szalalkális receptből), a klubnapokra v. egyéb eseményre pedig még soha senki nem hozott. Tegnap pedig fazonra pontosan ilyeneket + rudacskákat hozott egy másik társunk is ---- naná, hogy az enyém hála Neked és az ízes sajtnak sokkkkkal finomabb volt!

    2015-01-13  11:48
    Oliva_ (180945)
    előzmény:
  36. 2015-01-13 11:48180945.

    Szépek lettek, és örülök, hogy ízlett!


    A szerencsepatkókat is macerás volt szaggatni, mert az alakja miatt nagyon óvatosan kellett kiütni a formából szaggatáskor, hogy ne torzuljon. 


    Remélem, jól sikerült a klubbuli! 

    2015-01-12  12:42
    Liventa (180942)
    előzmény:
  37. 2015-01-12 15:56180944.

    Akkor mutatom is ---->

    2015-01-12  15:06
    Liventa (180943)
    előzmény:
  38. 2015-01-12 15:06180943.

    Ja?! Hároméves érlelt tehénsajtot reszeltem bele, finoman de határozottan átjön az íze/illata (nem állom az íztelen/szagtalan, ragacsos trapistát).

    2015-01-12  12:42
    Liventa (180942)
    előzmény:
  39. 2015-01-12 12:42180942.

    Oliva, ma megsütöttem az újévi sajtos kekszedet a klubnapunkra. Felét perecformával szaggattam ki, másik felét csak rádlival rudacskákká formáltam (nagyon macerás a perec) és fekete hagymamaggal megszórtam --- nagyon szépek és finomak lettek!


    Köszönet a receptért, biztosan sikere lesz!

    2015-01-09  11:24
    Oliva_ (180941)
    előzmény:
  40. 2015-01-09 11:24180941.

    Kaleva, nem, nincs síszünet, inkább csak ünnepek utáni lazább étkezés 


     


    Most könnyedebb, egyszerűbb ételeket főzök, mint például ez a tonhalas tészta. Tegnap húsmentes tésztasaláta volt, aztán egyik nap szusit tekertem. Holnapra pedig egy görög babos ragut néztem ki, van fejtett babom a fagyasztóban, abból gondoltam megcsinálni. Sütit egy darabig biztosan nem fogok sütni 


    Megmutatom még a szilveszteri malacsültemet, amihez egy egyszerű, de nagyon passzoló sörszószt csináltam; illetve az újévi sós kekszeket.

    2015-01-04  16:08
    kaleva (180938)
    előzmény:
  41. 2015-01-06 20:56180940.

    Pár napja ettünk barátoknál nagyon jó iz marhahúst, amit aztán itthon is megcsináltam. Egyszerű és nagyszerű!


    "a világ legjobb husa" néven kaptam a receptet.


    Marhafelsál szeletekben (4 szép darab) véve, ne legyen inas, mócsingos


    Kuktába kevés maradék sült zsiron megpiritottam a szeletek mindkét oldalát, mellédobtam egy darabka mangalica szalonnát bőrrel, sóztam, borsoztam, felöntöttem vizzel (még jobb, ha van húsalaplé vagy sült húsról leöntött zsiros lé) és teljesen puhára pároltam (azaz a kukta), de maradjon szép barnás leve. Húsokat félrehúzni, 1/2 l tejfölbe 3 kanál lisztet elkevertem és ezt belekavargattam a hús szaftjába (kis lángon), simára főzni, kicsit besűriteni.


    Fusseli tésztával ettük.

  42. 2015-01-04 16:37180939.

    A "baconszalonna" kifejezésért elnézést kérek!

    2015-01-04  16:08
    kaleva (180938)
    előzmény:
  43. 2015-01-04 16:08180938.

    Úgy látszik, mindenki téli álmot alszik, vagy talán épp síszünetet tart!?


    Mai ebéd Olivka nyomán tonhalas tészta, nagyon finom lett!


    Karácsonyról maradt baconszalonnám szavatossága két nap múlva lejár, így kármentés okán sajtos kenyértekercseket csináltam, vacsorára-reggelire elfogy.


     

  44. 2015-01-03 10:17180937.

    Boldog új évet kívánok!


    Lili, légy szíves, a szilveszteri finomságaidról készült képeket (és recepteket) itt is mutasd meg!


     


     


     

  45. 2014-12-31 23:12180935.

    A topic tagjainak, háttérolvasóinak kivánok csak jót, egészséget, örömöt az Új Évben!


  46. 2014-12-30 08:20180933.

    Sziasztok Tündérek!


    A szent délutánt hagyományosan a sógornőméknél, az estét anyuéknál töltöttük, rántott pulyka, kolbász, sült kacsacomb volt a menü, köretekkel. 25-én diétás töltöttkáposzta: se zsír, se paprika, se fűszerek - furcsa volt de nem volt rossz. Sütik, italok. Anyu nem tud keveset főzni, így további 3 napon át ettük ezt "tarisznyából".


    Elkészítettem az egybe malacot:


    a darabokat megszurkáltam és félbevágott fokhagymákat nyomkodtam bele. Játékos kefdvemben voltam, így néha elrejtettem a húsban egy-két kesudiót is. Megszórtam az egészet sülhús- fűszerkeverékkel, ment rá egy kis extra őrölt kömény és egy kevés pirospaprika. Kuktába tettem zsírt, rá a húsokat, a tetejére is került zsír és ücsörgött egy éjszakát a teraszon.


    Másnap alálöttyintettem egy kis sört, az oldalakat átforgatva hirtelen sütöttem majd lefedve puhára pároltam. Mikor megpuhult a hús, áttöltöttem egy jénaiba.


    Már harmadik napja esszük hagymával és / vagy céklával, még mindig van belőle. Ma a maradékot terveim szerint összeaprítom és elkeverem spárgával, zöldbabbal. Rizzsel lerakom és tojásos tejföllel fogom leönteni összesütés előtt. Még nem tudom, milyen fűszerek lesznek hozzá.


    A zsírt eleszegetjük zsíroskenyérnek...


    Remélem, nem lesz rossz - így fejben nekem kerek egész a kép.


    Zajec

  47. 2014-12-29 13:01180932.

    Mai ebédem: mángold-krémleves és calzone helyi kecskefetával, parasztkolbásszal és illendő fűszerekkel --- és a kedvedért, Évám, kékszegélyes tányérokban...

    2014-12-26  20:23
    kaleva (180931)
    előzmény: