Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2015-07-09 09:28181336.

    A csicsókával pont így jártam....semilyen formában sem szeretem a gyakorlatban, noha elméletileg egy nagyon klassz zöldségféle...:))


    Köles egyedül a kölesfasírtba jött be, a zabpelyhet, ,magokat nagyon szeretjük!


    Egres az én kedvencem is, de már nem is próbálok venni, -kivétel, ha szép sárga színűt látok valahol véletlenül- ha bokorral találkozok, lelkesen eszegetek. Ideköltözésünk után minden évben ültettem egyet-kettőt, de nem maradtak meg sajnos. Anyuéknál sem. :( Mamáéknál voltak hatalmas bokrok, apróbb szemű gyümölcsökkel, de vagy ellenállóbbak voltak, vagy mivel a szőlőtőkék között jöttek elő, megfelelő időben lettek permetezve...


    A házi szilvás gombóccal már nagyon adós vagyok a családnak, de most túl sok a feladat, meg csak újkrumplim van itthon, így max. valami gyors desszert fog készülni...Főtt maradt tegnapról, a hús kicsit kevés, így nyulat rántok hozzá. (Éjszaka kiszöktek, egyiket túlságosan megdögönyözték a kutyák, így lett rántani való hús mára...)


     

    2015-07-08  14:09
    Zsumi45 (181334)
    előzmény:
  2. 2015-07-08 14:20181335.

    Leggyorsabbnak a mediterrán lecsót találom- mert nagyon szeretem is!


    Előre megtisztítok, felaprítok mindent, seperc alatt a fedeles serpenyőben elkészül. Arányok ízlés szerint.


    Ha nem kell vigyázni a vonalakra, kevés kolozsvári, v. füstölt szalonna az alap, amit kicsit lepirítok,( fölös zsír leöntve) rá a durvára vágott vöröshagyma, kis fokhagyma, s fedő alatt dinsztelem.Hamarosan rá a különféle színű paprikák, cukkini, padlizsán( vagy tök), és a cikkekre vágott paradicsom.( ha nem szeretik benne a héját, leforrázás után lehúzom). Magamnak mást nem is teszek bel, picit sózom, ha nincs szalonna benne. 


    Gyerekeknek gazdagítom: rizs, kolbász, tojás hozzáadásával.


    Jó étvágyat!

    2015-07-08  13:37
    Jordán Petra (181332)
    előzmény:
  3. 2015-07-08 14:09181334.

    Én meg a gyermekeidhez, családodhoz gratulálok szeretettel!


    Tudom, hogy sokat kell tenni a saját kert, gazdaság fenntartásához, de ezzel tudsz legtöbbet tenni értük.


    Jó, hogy beszélünk ezekről a dolgokról, lendületet ad nekem is, hogy folytassam a "népem" szoktatását a sok menzai és tömeg-gyors-kaják ellenére. Tegnap épp magokból vásároltam be jócskán a sokféle zöldség mellett. (cékla, újabb adag kovászolni való uborka és káposzta, s.répa, cukkini, padlizsán). Kacérkodtam a batátával is, de most nem fért a keretbe. Fel kellene kutatni a balástyai termelőket, hátha olcsóbban lehetne beszerezni közvetlenül tőlük.


    Jut eszembe, az egyetlen a csicsóka, amitől idegenkedem, nyersen kóstoltam, s nagyon megcsavarta a bennsőmet. Esetleg sütve kipróbálhatnám.


    Kölest is vettem, eddig nem volt túl sikeres a kísérletem, nem szántam elég időt a lassú főzésére. Majd a kolozsvári rakott káposztába szánom.


    Bevallom, évente 1x saját "pödrésű" szilvás gombóc  is terítékre kerül. Nem volt túl szerencsés időzítés 36 darabot, 36 fokban előállítani, de sok puszit kaptam érte.


    Egyébként legtöbb süteményem gyümölcsös, diós, vagy más magokkal dúsított. Most a meggyes pitém kapott prézli helyett dióval összedarált zabpelyhet a meggy alá. (receptje az almás pitéhez hasonló).


    Egres vásárlásom 600 Ft/kg mellett nem volt szerencsés, annyira savanyú, hogy szinte mar. Tőről szemeztem a rokonomnál finomat, azért kívántam meg a piacon.


    No, lassú nagyon a gépem, elküldöm, mielőtt elszáll.


    Üdv. és viharmentes lehűlést mindenfelé!


     


     

    2015-07-08  09:31
    galile (181328)
    előzmény:
  4. 2015-07-08 13:44181333.

    Ezen vagyok, Ancsám! Diétára egyelőre nincs szükségünk, de nem is lesz, ha az alapelvekhez tudjuk magunkat tartani.


    A testsúly megőrzése is biztosított, ha csökkentéshez nem is elég. Magam jó 10 éve léptem a tudatosan étkezők és egészségesebb  módon készítők táborába. Azóta volt ugyan fogyásom-lelki és fizikai terheléses okokból- de azt sajnos vissza szedtem, kényszerű mozgáshiány miatt. Viszont egészséges vagyok!


    A főzés-sütés eszköze nálam a sokat szidott márkás, "nagyondrága" nemesacél edényzet. Nyugdíj mellett 3 évig ugyanis árultam, ételkóstolós bemutatókon. Keresetemet visszaforgattam, s ma az unokáim háztartását is várja néhány darab. A cég rossz hírét azoknak a munkatársaknak köszönheti, akik a termék igazi értékeit maguk sem ismerik, bemutatni sem tudják, s rosszul választják meg a célközönséget.


    Meggyőződésem, hogy 3-4 alap darabbal, helyes használattal megéri az árát. Valóban sokkal értékesebb és ízletesebb  étel, sokkal gyorsabban és olcsóbban állítható elő és elnyűhetetlen. Közel 10 év után is olyan, mint új korában, napi használattal, persze vigyázok is rá. Méretét a család létszámához lehet választani, kukta és sütőtál is van. Öblösekben párolunk, gőzölünk, s nem öntünk el semmi főzővizet.-( Természetesen minden elkészíthető hagyományos módon, ízben és recepttel, de akkor minek a "drágaság"?)


    A táplálék összetétel. Mint mondtam, mindenevők vagyunk, de napok eltelnek, hogy egy falat kenyeret sem, de ha igen, max: 5-10 dg/ fő/nap. Köretben lisztes, krumpli v. rizs csak az adag fele, mellette ugyanannyi zöldség, de inkább az egész. Gyümölcs és saláta féle korlátlan. Hozzáadott cukor alig, magamnak inkább nem. Gyerekek kicsit igénylik :) 


    Tejtermék a természetesen savanyított, hús vegyesen, de sosem több 10 dg/fő/nap, s az is "tiszta", lehetőleg nem gyárilag feldolgozott.


     


    Ennyit tudok "hozzád tenni"  Ancsa. Kellemes utat, kikapcsolódást, pihenést! Várunk vissza!

    2015-07-07  13:10
    ancsa21 (181327)
    előzmény:
  5. 2015-07-08 13:37181332.

    Valami gyorsat, mert ebben a melegben alapból ki lehet dőlni, nemhogy még a forró tűzhely is rátegyen....

  6. 2015-07-08 10:13181331.

    Közben jövök megyek, mert de. gépnél kell dolgoznom, de közben igazítok egyet-egyet az ebédhez, eszembe jutott, hogy ami még nekem -a kuktán kívül- nagy segítség, az a robotgéppel összevágott és olajjal felöntött hagyma, mivel szinte minden ételhez kell, így ha egyszerre elkészítem a heti adagot, az ebédek gyorsabban készülnek..


    Meg ha már praktikák, pár napja a pizzatésztát a krumpli főzővizéből gyúrtam be a szokásos módon (víz, élesztő,só, olívaolaj, liszt, egy napig min. a hűtőben pihen.) Kőlapon sütöttem 250 fokon, a tökéletesnél is finomabb lett, hólyagosan ropogós, mégis puha, érdemes a lisztevőknek kipróbálni!

    2015-07-08  09:51
    galile (181330)
    előzmény:
  7. 2015-07-08 09:51181330.

    A pók...ááá...a nagyobb példányoktól (erre  szerencsére tenyérnyiek nincsenek), szívem szerint világgá futnék, de ha gyerek van a közelben, kénytelen vagyok nyugalmat mutatva leszámolni velük. Utoljára Lili lányom osztálykirándulásán kaptam el egy igen testes példányt egy üveggel...


    A sok zöldséggel egyetértek, a liszttel -igaz tönköly-,  tejjel-laktózmentes-, krumplival még nem készültem fel a szakításra, azt hiszem amíg nincs belőle probléma, nem is fogom tudni rávenni magam...


    Mai menü zöldbab leves, borsó -családnak- és tökfőzelék-nekem-, csirkemell grillezve, és hát csak halkan, szégyenlősen írom le, hogy a fánktészta is keleget...

    2015-07-07  13:10
    ancsa21 (181327)
    előzmény:
  8. 2015-07-08 09:43181329.

    Szia,


     


    igen a gyerekek megjöttek, zajlik az élet meg a nyár -hogy is gondoltam, hogy pihenés lesz, munkával, kerttel, állatokkal, csavargásokkal telitűzdelve...de azért jó..:)))


    Kukta és a krumpli,- a mi kedvencünk a kuktás krumpli, de nem sült, se nem főtt. Vhagyma pirít olajon(elhagyható), krumplikockák szintén átpirít, aztán fél pohár vízzel felöntöm,só, felforralom, lekapcsolom, mire kiszuszogja magát, kész is.  Petrezselymes krumpli  ugyanez, csak ha kinyitom, a forró krumplira vajat dobok és friss petrezselymet.


    Sült krumplihoz a kukta az eddigi tapasztalataim alapján csak előfőzésre jó. Kedvenc sütögetős változat, hogy egészben előfőzőm a krumplikat, félbevágom, fűszerezem, egy darabka vajjal és vhagymával alufóliába csomagolom és mehet a parázsba.


    A sült krumplit sütőben szoktam készíteni, ha olajban sütöm, akkor is érdemes előtte egészben megsütni az egész szemeket. (Mivel igazán így a finom, ez meg elég macerás, ezért szoktam át a zacskós hasábkrumplira......amelyikben nincs adalékanyag, az egész jó...Azért vannak időszakok, amikor eszembe jut, hogy a kenyérsütéskor bedobáljam a becsomagolt krumplikat..)

    2015-07-07  12:06
    ancsa21 (181321)
    előzmény:
  9. 2015-07-08 09:31181328.

    Szia,


     


    gratulálok az unokáidhoz! Csak nyugodtan. :))


    Kovászos uborka, tökfőzelék, menta, citromfű, mint az én konyhám. :))


    Lecsót, rakott káposztát a francoskáim nem eszik, büntetésből múlt héten főzeléken tartottam őket... (Azért kerestem a nekik is jóleső ízeket..)


     

    2015-07-01  12:03
    Zsumi45 (181313)
    előzmény:
  10. 2015-07-07 13:10181327.

    Jajjajajaj, dehogy búcsú! A lényeget meg kell még osztanom veletek!


    Számít, hogy mit eszünk? Miazhogy!! Nagyon is!! Ismét van rá bizonyítékom :-))


    Aki régről olvas, az tudja, hogy a tök sovány, a közelmúltig sportoló férjemnél évekkel ezelőtt kiderült, hogy magas a koleszterinje. Hogy nem a kajától, az biztos. Vegetáriánus volt az elmúlt 30 évben, nagy néha a tenger gyümölcseivel kiegészítve. (Utóbbira brrrr a részemről...) Maradt az, hogy akkor genetikai alapon. Az első gyógyszerrel sikerült a szintet annyira lehúzni, hogy már egy éve csak a minimumnak is a felét szedi, s így szokott olyan 4.4 - 4.6 körül lenni a koleszterinje.


    Kérdeztem anno a dokiját, hogy tudok-é kajával segíteni rajta. Mondta, hogy nem, mert max 2-3 %-t lehetne azzal lehúzni, és cserébe pocsék dolgokon kell éljen. Ebben maradtunk.


    Viszont, kb 2,5 - 3 hónappal ezelőtt elkeveredtem az u.n. növényalapú ételekhez. Először kíváncsiságból (a különféle ételallergiáim miatt), de a végén saját örömömre csináltam a különféle helyeken ellesett ételeket. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy annyi növényt kell egy kajába belesrófolni, amennyit csak tud az ember :-)) Nagyon kevés gabonafélével.  Nálunk ez főleg barnarizst jelent, illetve kölest. Nagy néha még kasha-t is, de az itt eszméletlen drága, és csak néha kapni. S mivel egyre jobban ízlettek ezek a kaják, nekem, ezért kedvenc férjem is ezeken élt.


    Kb 1,5 héttel ezelőtt volt az esedékes vérvizsgálata. Kiderült,hogy a koleszterinje óriásit zuhant. 4.5-ről 3.6-ra. A cukorszintje, bár az is a határon belül volt, de az is 1 egész egységet esett vissza. Meg még két fontos dolog lett messze jobb, mint az átlag, csak már elfelejtettem, hogy micsodák. (Igaz, cserébe meg kiderült, hogy kicsi probléma van a májával. Ezért most az azt gyógyító ételeket esszük :-))


    Egy biztos, semmi más változás nem volt, nem történt az elmúlt hónapokban azon kívül, hogy ráálltunk a növényi alapú ételekre. Ezért megegyeztünk a dokival, hogy ez a kiemelkedő javulás bizony a zöldségalapú (plant based) kajáknak lesz köszönhető.


    Szóval, csak bíztatni szeretnék mindenkit,  hogy arccal, főleg a párolt, illetve főtt zöldségek, meg a a napi rendszerességgel fogyasztott nyers gyümölcsök felé. Ebből nem kell sok, de naponta egyetek meg legalább 1 db almát. Mindezt egészítsetek ki naponta legalább 1 zöldturmixszal is. (Remélem így kell írni...) Vegyétek nagyon vissza a lisztes termékeket (ha teljesen elhagyjátok sem baj, sőt!) és ugyanez a tejjel is. Aztán a többit bízzátok a szervezetekre. Én már bizonyítottan tudom, hogy meg fogja hálálni :-))


    ------------------------


    U.i. Állítólag fogyaszt is ez az étekrend. Ezt sajna nem tudom  bizonyítani :-DD


     

  11. 2015-07-07 12:40181326.

    És végül a mai.... baromian nem akart vendégünk.  Akkora mint egy kinyújtott tenyér. Jelenleg a klotyóban van bezárva. Majd be kell szerezni valakit, aki be is mer menni, és kitessékelni őkelmét. 


    ----------------------


    Addig is legyetek nagyon boldogok, egyétek magatokat egészségesre, és örüljetek, hogy nincs ekkora pókotok ;-)) Kb 3 hét múlva leszek. Kellemes nyarat mindenkinek!



     

  12. 2015-07-07 12:35181325.

    Ez meg a mai ebédünk volt.


    Kuktában főtt édeskrumpli, szezámöntettel, feketebabbal és bazsalikomos paradicsommal


    Csak azért említettem a kuktát, mert hihetetlen finomra főzte, vagyis inkább párolta az édeskrumplikat. Pedig azok különfélék voltak ízre, színre, de főleg alkatra. És mégis, mindegyik egyformán átpárolódott az utolsó sejtjéig. Azt hiszem kiderült mostanra, hogy mennyire kedvemre van ez az új jószág :-DD


    Szezámöntet: Joghurt, szemmag, oliva, só, zöldcitrom. Zzzz. A többit mindenki ismeri ;-))


     

  13. 2015-07-07 12:29181324.

    Upsz, ez lemaradt. De ezt nem én csináltam, csak megmutatom, hátha egyrészt ötletet ad valakinek, másrészt meg, hogy hála az égnek már ilyet is lehet kapni. A germ an üzletben :-)) Vegán töltött szőllőlevél, lábon érett paradicsommal :-))


     

  14. 2015-07-07 12:25181323.

    Buddha tál, kölessel és curryvel párolt zöldségekkel


    Csak áldani tudom azt az angol nőt, akinek ötletét átvettem a köles főzéséhez. Szárazon, kevergetve piríts meg 1 csésze kölest, míg kellemes illatot áraszt. A végén szórd meg sóval, vagy bármi más fűszerrel, amivel ízesíteni akarod. Ekkor adj hozzá 2.5 csésze, előre felforralt vizet -kezedet védjed a felcsapó gőztől. Gyorsan keverd el, fedd le, majd vedd vissza a hőmérsékletet a létező minimumra és úgy pároljad még 25 percig. Ne nyitogasd a fedőt! Remélem látni, hogy minden egyes köles szemecske külön külön gurul :-))


    A curryhez csináltam "pörkölt" alapot, csak paprika helyett curry port + kurkumát tettem hozzá. Sóztam, fűszereztem, majd kevés vizzel, időeltolással tettem hozzá a zöldségeket. Elsőre a répa jött, majd később a karfiol és a végén a borsó. Végig alacsony hőmérsékleten, inkább pároltam, semmint főztem. (A közeljövőben ez sem fogja megúszni a kuktát :-))


    A végén még adtam hozzá a színező is, meg élő enzimeket is tartalmazó falatokat is. Retek, lilakáposzta.


    A tofúkockákat megforgattam a rizslisztben elkevert fűszerekkel, majd előszor közepes hőmérsékleten átpároltam, s csak a végén sütöttem át magasabb hőmérsékleten. Nem csak látványos, de valóban nagyon finom lett.


     


     

  15. 2015-07-07 12:13181322.

    Aztán elkészült a második májtisztító leves, most éppen céklából. Ha ez annyira fog üzemelni, amilyen finom volt, akkor biztos a tisztítás sikere is :-)) Az ötlet ugyanonnét, mint múltkor.


    Ismét lekövettem az eredeti leírást, de ebből meg is tanultam, hogy leközelebb hogy lesz ez sokkal egyszerűbb is, meg gyorsabb is. Most, hogy megállás nélkül főzés helyett inkább párolom a zöldségeket, ennek a levesnek hozzávalóit is előre megpárolom, majd kevés zöldséglével összeturmixolom. Ugyanaz az eredmény, negyed annyi meló.


     


     

  16. 2015-07-07 12:06181321.

    1- Zöldborsóleves. Azt hiszem Zsumi miatt :-)) 


    2- Vasárnapi sülthús helyett sült (meg ízesített is) tofú, krumplival és joghurtos uborka. Határozottan otthoni érzetem volt ettől a menűtől ;-))


    A krumplit is az új kuktában csináltam, és az ő megoldásuk alapján. S bár jó volt, de legközelebb az én megoldásom lesz az igazi ;-)) A könyv szerint előre kell átsütni a krumplikat a kuktában, majd felönteni lével, és úgy megfőzni. Most már tudom, hogy pontban fordítva lesz a legjobb, s főleg ha sütőben fogom ropogósra sütni az utolsó porcikájáig átpárolt krumplikat ;-))


     


     

  17. 2015-07-07 11:59181320.

    A következőket meg ötletnek adom át, hátha valakiknek jól fog jönni. Elsőre egy baromi jó ötlet, amit az interneten találtam. Sajna nem tudom hol, pedig jó lenne ismét rátalálni, mert volt ott egy másik nagyon fogamra való ötlet is.


    Biztos ismeritek azt az amerikai tojásrántottát, aminek a felszíne jóval simább, mint a mifélénk, s nem zutyult állapotú. S bár nagyon szeretem ezt a simább változatot, de nincsenek idegeim 5-10 percig tologatni az alig hőmérsékleten sülő tojásokat.  És akkor találtam meg azt az ötlet, hogy


    Amerikai rántotta, alig perc alatt


    Annyi tojás, amennyire szükséged van + tegyél egy kevés tapióka lisztet (ételkeményítőt) hozzá. Ez nálam 2 tojáshoz egy nagyon szűken mért 1/2 kávéskanál volt. Majd keverd verd fel alaposan a tojásokkal, és öntsd a forró zsiradékra. Kettő másodpercig csak tologasd, vagyis ne kevergesd a sülő tojást, s kész is van.


    Mindössze arra vigyázz, hogy a tapióka lisztet előtte keverd el néhány csepp vízzel, majd alaposan keverd össze a tojással. Eredményeképp eszméletlen gusztán fog kinézni a rántottád :-))


     

  18. 2015-07-07 11:44181319.

    Megnéztem. És biztos nagyon finom is, de egy növényevő családnak nem éppen a legjobb fogás ;-)) Azért ki fogom próbálni darált gombával. 


     

    2015-07-03  11:33
    Jordán Petra (181315)
    előzmény:
  19. 2015-07-07 10:56181318.

    Nálad lesz a folyt-köv, de most ütött rajtunk a család kínai ága. Belőlem ugyan kiszakadt egy Oh, noooo... de most menni kell.


     

    2015-07-03  11:33
    Jordán Petra (181315)
    előzmény:
  20. 2015-07-07 10:54181317.

    Szép és kellemes napot, mindenkinek :-))


    Jöhettek Galile!! Csak írjad mikor, és máris rohanunk a reptérre értetek ;-)) Hogy aztán mint kosztosok mit szólnátok... azt nem tudom. Ugyanis én olyan szuper jó kapcsolatban élek, hogy csak akkor főzök, mikor kedvem van, és még csak ki sem hajíntanak emiatt a jódolgomból. De azért általában van kedvem, szóval, jöhettek ;-))


    Ügyeskezű férjet elirigylem. Nem nagyon, de egy kicsit igen. Legalább egy fúrásra! Nálunk ugyanis még mindig a priccsen vár az a faliszőttes, amit legalább 2 hónapja, ha nem több, vettünk. Nincs senki aki befúrna két lukat. Én képtelen vagyok, férj meg talán túl sem élné. Geselle férje már bepróbálkozott a múltkor, de azonnal el is törte a kölcsönkért fúrót, amit meg kellett vegyünk. A barátaink sem állnak jobban a témában, sőőőőt. Ezért csak vízszintesben nézegetem a faliképet :-DD


    Gondolom azóta, hogy nem jártam itt, a gyerekek már megérkeztek. Kívánok nagyon szép nyarat mindannyiótoknak!


    Zsumika, a te listád egy egy étele határozottan szíven ütött. Az a zsenge tökfőzelék! Egyszerűen nyálcsorgató, még csak gondolni is rá. De most hiába is ugrottam az ötletre, csak jóval később lesz belőle realitás, mert holnapután már megint a levegőben esz a frász. Engem. Férj élvezi. Az ő, nagyon megérdemelt pihenésére megyünk. Máshová, mint eredetileg akartuk, mert egy apróság közbejött. Szó szerint ;-)) A rakottkrumplidnál viszont becsuktam a szemem, és úgy olvastam tovább ;-)) 


    Miután nekünk is olyan az életünk, hogy mi itt, a gyerekek messze távol, így hidd el szívből mondom, nem irigyellek érte. Nem olyan rossz, mint aminek sokan beállítják, de nem is jó. S bár a skyp meg a többi nagyon sokat segít, de a valódi mégis csak az, mikor ülünk az asztal körül és órákon keresztül úgy dumálunk, hogy teljes 3D-ben látjuk, sőt, akár érezzük is egymást. Időnként a mellé rendelt finom sörrel együtt ;-))


    Remélem mire visszaérünk te már átköltöztél új helyedre. De ha nem, akkor kívánok tovább kellemes pakolászást.


    Szia Marika! Épp a napokban gondoltam rád, és tessék, itt talállak :-)) Időnként tényleg frászt kapja az ember attól, hog gondol valakire, akivel nagyon régen nem találkozott, nem beszélt, és az hirtelen megjelenik a (szájber) életében. Örülök neked :-)) Azt meg nagyon is el tudom képzelni, hogy micsoda paradicsomi állapot lehet a kertetekben. Bizonyítod állandóan, hogy nem csak a szakmádban voltál kiemelkedő, de a kertedben is :-)) Nálunk holnap lesz zöldbab, és életemben először kuktában fogom megfőzni. Hát elég érdekes,  hogy kb 2 perc lesz a főzési idő :-)) Aztán van mellé még az a kb 15 perc, amit mezítláb fogok eltölteni, amíg nyomásra fel-, majd letornázza magát ;-)) 


    Fogok írni erről a csodagépről (mert én már kitapasztaltam a csodái egy részét), hogy azok, akik még nem ismerik, tudjanak róla. Mert bár nekem nincs szükségem olyan segítségre ami még több szabadidőt csinál a számomra, de azt sk kitapasztaltam már, hogy ez a jó kis ketyere milyen segítségére van a munka és család között rohangáló szülők, nagyszülők részére.


     

  21. 2015-07-03 14:56181316.

    Fincsi lehet!


    Nem gondoltad még több zöldséggel gazdagítani? Én legalább kovászos uborkával enném, de más saláták is mennek hozzá. Ötleteljünk, hogy mit párolnánk még hozzá?

    2015-07-03  11:33
    Jordán Petra (181315)
    előzmény:
  22. 2015-07-02 13:20181314.

    Sziasztok!


     


     


    Ancsa, nálunk tökfőzelék lesz egyik nap.


    Már szépen alakul a kertem, lehet naponta szedegetni és onnan főzni. Zöldbab ma van.


     



     


     


     

    2015-06-26  09:11
    ancsa21 (181311)
    előzmény:
  23. 2015-07-01 12:03181313.

    Szervusztok!


    Köszi a sok finom ötletet! Kevés időm és lehetőségem a kuriózumok felkutatására, de helyette itt a termelői kispiac! Előző este, 5km.-es ( no jó, legyen 50) körzetben leszedett zsenge zöldségek, valóban zengő barack, hamvas cseresznye-meggy. Igaz, ez sem olcsó, sőt, a multiknál olcsóbb. :(  


    A gyümölcs levesek nem fogynak ki a hűtőmből, friss citromfűvel, menta levéllel. A napi 2 szem paradicsom sem, -bármi mellé. 


    Magamnak volt: majdnem tzaziki: joghurtos, kapros híg tökfőzi, hideg sült oldalassal.( az oldalast tepsiben jól kisütöttem, mellette cékla, burgonya, különféle paprikák, hagymák (lila és fok..)bazsalikom, rozmaring, alufólia alatt.) A hús melletti "zugehört" külön , más alkalommal ettem, s a szaftot harmadnap  arra használtam, hogy mediterrán (cukkinis) lecsó alapja legyen. Muszáj spórolnom, hogy aztán 2x 4 adag komolyabb fogást vigyek a "dolgozóknak".


    Ezek: Rakott kelkáposzta, hagyományos recept szerint, de minimalizálva a zsír, viszont a tetején rásütve tojásos joghurt.( Görög krémjoghurtot használok tejföl helyett, ez 10 %-os.) Másik menű: rakott krumpli kovászos uborkával.


    Ezeket mindjárt viszem is nekik.


    Idősebbik unokám végre letette a II. évfolyam utolsó vizsgáját is, hétfőn utazik Hollandiába. Még másfél év itthon, s azután viheti a fiú. :-)  Nekem: :-(  


    Azzal már dicsekedtem, hogy az ifjabbik előre hozott angol érettségije 100 % lett? 


    No, bedugulok, mert rám jött a büszkélkedési vágy!


    Mellesleg 2 nap alatt eladtam a férjem által annó összkomfortosított szupi garázst, de új lakhelyemen nehezen fogok találni hasonlót, vagy egyáltalán megfizethetőt:(  


     

  24. 2015-06-29 13:28181312.

    Szia-szia,


     


    mehetünk hozzád kicsit kosztosnak? Nagyon sok érdekes alapanyagot használsz, amik egészségesek és finomak, most is végigböngésztem a receptjeidet, majd hatásodra barna rizst főztem kuktában lenmaggal, napraforgómaggal, avokádóval, cukkinivel.(nekem is évek óta nagy szerelem a kukta, múlt hétvégén elszöktünk férjjel kettesben -ill. négyesben- gyerek nélkül tengert látni, pihenni a hajtás után, természetesen jött velünk a kukta is. :)))


    Örülök, hogy bejött a fagyigép! A turmixos változatokat próbáltam, de nem lett olyan, mint amilyet szerettem volna. A gépben krémesebb. A tavaly tavasszal vett új gépben (kompresszoros) meg még jobb lesz.


    Én sem az ár miatt használom, hanem mert így tudom, hogy olyat eszünk, ami finom is, egészséges is. Nagy melegben gyereknek-is- a jégkása nagy kedvenc -bármilyen gyümölcs, 100%-os gyümölcslével turmixolva-. Szép pohárban, citrom karikával, mentával díszítve mutatós vendégfogadó.


    A puffasztott rizs nekem nagyon nem ízlik, nem is hozok haza soha, gyerekek sem ismerik, így Csanádom lelkesen mesélte egy vendégeskedés után, hogy ő bizony puffantott rizst evett...


    A gyerekek másfél hete a nagyszülőknél vannak, ma jönnek haza, várom már, mert nagyon üres nélkülük a ház, bár rengeteget dolgoztunk az elmúlt napokban. Ha nem is házfelújítottunk, de a gardróbot átalakítottuk, a korábban csináltatott hatalmas szekrényeket férjem felszeletelte (ezért nagyon ), majd 30cm-enként felfúrta a falra polcnak..(Mielőtt átépítettük a házat,  lett tervezve, az új helyén nem volt praktikus) Azért volt különösen nagy feladat, mert a házunkban elsősorban tömés falak vannak, aztán vasbeton pillérek, áthidalók, meg pár helyen tégla...megkínlódott a lyukakkal, amiből 120-at kellett fúrni...


    A fekete szezámmag jobb, mint a sima? Mert ízre nekem ugyanaz.

    2015-06-26  09:11
    ancsa21 (181311)
    előzmény:
  25. 2015-06-26 09:11181311.

    Ez meg a mai reggelim volt. Naná, hogy érett paradicsommal :-))


    Hummusz puffasztott rizskarikákon + idény gyümölcs ;-))


    Mivel tényleg gyerekjáték egy adag hummuszt összeütni, nagyon megéri kézközelben tartani 1-2 csicseriborsó konzervet. Leöblíteni a saját levétől, bele a turmixba, hozzá só, 1-2 fokhagyma, legalább 1/2 citrom leve + reszelt héja (itt kicsi citromot kapni), 2 EK szezámkenőce, só. Ha vékonyderekúra akarjátok, akkor olajat ne is adjatok hozzá, csak joghurtot, ahogy ma én is csináltam. Néhány zzz és kész is van. Tálalásnál azért locsoljatok rá kevés oliva olajat.


    Pirított kenyérrel, vagy ellenkezően, puha arab laposkenyérrel az igazi. Nekem mindegyik nuku, így maradt a puffasztott rizsszelet. Még jó, hogy szeretem, mert különben bajban lennék.


    Megszórtam a tegnap készített pirított tökmaggal, meg fekete és fehér szezámmaggal. Hogy ebből is vendégfogadó vegán kaja lesz, az is biztos :-))


    Az idénygyümölcs Ausztráliában idényezik :-)) Itt nemsokára mangószüret lesz, és már nem szakad meg a szívem miatta, mert lesz belőle fagyiiink :-))


    -----------------------


    Akkor be is értem magam. Remélem, ahogy én kaptam, úgy én is tudtam ötletet továbbadni. Mindenesetre kívánok nagyon, de nagyon szép hétvégét. Mindenkinek :-))



     

  26. 2015-06-26 08:55181310.

    Mi már meg is ebédeltünk, sőt még fagyiztunk is a végén :-)). Én a tévé előtt, kedvenc férjem meg itt, a számgép előtt... Naná, hogy akkor küld valami fontosat a Ph.D. hallgatója, mikor indul az ebéd. Volt:


    Meeeeeeggyleves :-))
    Aranyár ide, aranyár oda, ezt többször meg fogom ismételni. Legfeljebb előbb csinálok egy almalevest, amiből egy üvegnyi zuttyal meggyleves lesz ;-))


    Még tegnap csináltam egy eszméletlen guszta, és nagyon finom kaját, aminek végét ma ettük meg. Nem öndicséret, ez valóban eszméletlen jó :-)) Ezt fejlesztettem tovább.


    Vajon sült fűszeres répa, párolt zöldbab, zöldcitromos rizs, és mentás szezámöntet 
    Pontban ez volt a recept is :-)) Azért annyit részletben, hogy ha valami fenséges rizst akartok, akkor reszeljetek a főzővizébe zöldcitrom héját, és ha fussa, akkor a levéből is nyomjatok bele. Egy pici só, kiskanál olaj, és indulhat is a főzés. Majd meglátjátok, vagyis megízlelitek milyen finom is lesz így a rizs.


    A mentás szezámöntet meg állt a következőkből: Tetszés szerinti mennyiségben szezámmag (kb 2 evőkanál), 1 gerezd fokhagyma, joghurt, só. Esetleg bors még. Én nem tettem bele. Turmix, és kész is. És hogy szép is legyen meg nyers is legyen benne, felkozkáztam 2 db, végre gyönyörűen megérett paradicsomot. Azóta is paradicsomot eszem paradicsommal :-)) De, hogy ezt a fogást a leendő vendégek is enni fogják, az biztos. Látványos is, finom is, alig munkával készül el, mi más kéne a vendégfogadáshoz? ;-))


    Mivel itt nem lehet kapni karcsú répákat, (leginkább csak bazi nagy méretű kínait), ezért a mostani, kivételesen kisebbeket felszeltem, és úgy sütöttem meg a duplafenekűben egy nagyon szűken mért kiskanál tisztított vajban. Mivel fedve is volt, meg lassan is sült, ezért a répa az összes fűszer ízét magába nyalta. A zöldbabot meg csak megpároltam, majd ahogy nagyoktól láttam, jeges vízbe dobtam. Így valóban nem főtték túl magukat, és a színüket is megtartották.


    Ezt meg csak megmutatom, mert  nem hinném, hogy egyrészt sokaknak bejönne, másrészt meg, hogy otthon is olyan olcsó lenne a fekete szezámmag, mint itt. Pedig nem csak nagyon egészséges, hanem még határozottan tonizál is, a


    Feketeszezámmag tonic leves
    Ha mégis lenne rá jelentkező, megkeresem azt a kínai szakácskönyvet, amiből kibányásztam, és beírom a receptet. Hogy a fekete szezámnak jó hatása van, azt az is bizonyítja, hogy az ifi orvosunk ajánlatára, most már sűrűn és direkt használom. Leginkább mindenre rászorom. Ha jól emlékszem, akkor ez erősíti a lép munkáját, amelyik meg felelős a minden jót felszívni szándékozó vékonybél munkájáért. 


     

  27. 2015-06-26 06:20181309.

    Aztán volt még:


    Májtisztító leves is
    Arról majd külön, hogy a májtisztítás most fontossá vált az életünkben, az ételünkben. Vettétek észre, mennyire közel hangzanak az étel-élet szavaink? Nem is lehet a véletlen műve. Többek között ezért is imádom a magyar nyelvet :-))
    Az ötlet innét való, és csak annyiban tértem el, hogy 3 db kisméretű, maradék krumpli is ment hozzá. Ezt kivéve, pontban ugyanúgy készült. Akinek szüksége van rá,  a megadott linken találtok még másik két levest is, amik pontban ugyanilyen finomak lehetnek, mint amit kipróbáltam.


    Tisztított vajon sült chow-chow, fűszerekkel
    Ez otthonira lefordítva lehet pl zsenge tök, vagy éppen karalábé is. Simán hámozd meg őket, és a kedved szerinti fűszerekkel, meg sóval megszórva süsd át először alacsony hőmérsékleten meg kevés vajon úgy, hogy a sülés elején még le is feded az edényt, hogy előbb átpárolódjon. Majd a végén magas hőmérsékleten süsd kívül ropogósra. Nekünk nagyon bejött :-))


    Zöldséges rizs párolt tökkel és sült chow-val
    Az előbbi a tányéron összetalálkozott a párolt tökkel, amit kuktában pároltam meg, néhány kukoricával együtt. Hogy ezt a legújabb beszerzésű kuktát nekem találták ki, az biztos. Gyors, mindent tud... míg lehet tévézni, mint én ;-)) Részletek később ;-)) A lényeg, hogy a minitököt semmivel sem kellett ízesíteni, max a rászórt fűszerekkel. Azok egyike a vörös színű cserszömörce volt. A rizshez viszont került mindenféle felkozkázott zöldség. Uborka, piros paprika, petrezselyem,, meg nem emlékszem mi még. 


    -----------------------


    Van még, de csak később :-))


     


     

  28. 2015-06-26 06:01181308.

    Aztán volt még:


    Mustáros gomba brizzsel
    Úgy indul, mint a "normális" gombapörkölt, majd paprika helyett megy bele a mustárral előre elkevert kókusztej. Só, bors, meg kedvetek szerinti fűszer még, majd szépen lassan összefövögeti őket az ember. A lassúfőzéstől sokkal jobb ízű lesz az étel. (Meg a kuktától is!)


    Reggelire salátalevélbe burkolt tojás
    Ezt csak azért mutatom, hogy vigasztaljam azon sorstársakat, akiknek szintén nuku kenyér, hogy még a tükörtojást is lehet salátába burkolni, majd úgy elfogyasztani, hogy kicsit más legyen, mint más reggeleken ;-)).


    Kicsit beződült mangófagyi
    A képen messze jobban, mint a valóságban :-)) Cserébe viszont nagyon finom volt, és így már visszajöhetett a mangó is az életembe. Hálás is vagyok érte, mert nagyon szeretem, nyersen viszont már nem bírja el a szervezetem. 


     

  29. 2015-06-26 05:53181307.

    Ezek csak ötletek, amiket a nagyon rohangálós napokon csináltam:


    Mindent bele leves
    Hűtőtakarításra szuper. Ami maradék zöldségeket találtam, mind ment a levesbe. Kway teo, szélesebb rizstésztával ettük. (Na, hogy ez utóbbit hogy fogom otthon beszerezni...)


    Paradicsomos káposzta párolt karfiollal, sült tofu kockákkal
    Maradt még a múltkori krumplipüréből, meg kaptam aranyos méretű káposztát is, hát nem volt nehéz összehozni a menűt. S bár nagyon sápadtaknak tűnnek a tofukockák, de nagyon kellemes sült színük volt. Összekevertem rizslisztet sóval, borssal, fekete szezámmal, meg kakukkfűvel, és abban forgattam meg a kockákat. Utoljára csináltam kockaformában, mert az oldalak átsütésével szórakozzon az, akinek nincs jobb dolga. Viszont a jövőben uezt a sütési módot többször is fogom csinálni, mert kivül ropogott a tofu, belül viszont kellemesen puha maradt. Csak hasábokba vágom a tofut a kevesebb forgatás miatt. (Lehet bő olajban is átsütni, de azt én kihagyom.)


    Mint előbbi + sárgaborsó püré és joghurt (kókusz)
    Gondolom ettől az átlag magyar gyomor berezeg, de higgyétek el, hogy finom volt együtt a kettő. Végül is, az indiaiak is hasonló módon tesznek egymás mellé zöldségeket, és még kemény pengő pénzeket is fizethet érte az ember ;-))


     

  30. 2015-06-26 05:39181306.

    Na még erre, aztán hozom a kajáimat. Mert ha már fotóztam, legyen haszna :-))


    Igazából soha nem értettem azokat, akik valóban szeretik a felújításokat... Pedig az angol barátnőnk is ilyen. Ma már nem csinálja, de régebben alig várta, hogy rácsapjon egy romos, de karakteres házra, és nekilátott helyrehozni. Tartott, ameddig, de  nem hogy zokszava nem volt, de élvezete annál inkább.


    Mentségemre csak azt tudom előszedni, hogy aki gyerek-, fiatalkorát azzal töltötte a felnőttekkel együtt, hogy a vertházuk falát kétévente lekapírgálják, meg újratapasszák, majd meszeljék, s takarítsanak a nyári szünetében, az kb úgy érezhetnek, mint én. Hogy az ilyen munkák velem nem tudták megszerettetni egy régi ház felújítását, az már biztos :-)) Viszont, cserében felnézek mindenkire, aki ezt szívből tudja csinálni.


     


     

    2015-06-25  18:17
    galile (181301)
    előzmény:
  31. 2015-06-26 05:32181305.

    Édes lelkem, kalapot le előtted, ha te mindezt már hetvenkedődben adod elő!! Inkább, eszméletlen jó vagy :-))


    A hirtelen "összedobott" ételeid pedig főállásban is megállják a helyüket. Az a joghurtos diós karfiol, az bizony nagy ötlet, és máris befurakodott a fejembe. Valami hasonló tutira lesz nálunk is!


    A meggylevesedre már rájárok... pedig még csak most hűl. Eddig, még ha eszembe is jutott volna, hogy csináljak -de nem jutott-, biztos visszatartott volna, hogy ezt is, mint minden olyat, amit az itteniek nem szeretnek s ezért csak egy helyen lehet kapni, azt aranyárban mérik. De most akkorát ütött a meggyleves olvasata, hogy muszáj volt megcsinálni :-))


    A régi, igazi virsli mindig megbocsájtható! De csak az. Mert amit pl itt csirke "frankfurterként" adnak, az megbocsájthatlan bűn. De a helyiek szeretik, és ahogy elnézem, tonnaszámra eszik. 


    A takarításért, meg a pakolásért piszkosul nem irigyellek! S igen, a betonfalak, főleg, ha vasakkal is teli van, lezárhatja a wifi útját. Itt a házunkban vannak olyan pontok, amik bár jóval közelebb vannak a routerhez, mint pl a hálószoba, de mégsem ér oda a hullám.


    Sőt, a volt házunkban még azt is kiderítettük, hogy az alaposan megvasalt pillérek pl "elhúzzák" az iránytűt is. Nem viccelek. S bár nem emlékszem a pontos eltérésre, de  az eltérés akkora volt, hogy észak helyett valahol 30 fokkal odébbra mutatta az irányt. 


    Mindenesetre kívánok neked jó pakolászást, és határozottan kellemes új otthon kialakítását. Ez utóbbi az ajándék a pakolászás utánra ;-)) Azt meg még inkább odakívánok neked, hogy még nagyon sokáig legyél a csipetcsapatod hasznára :-))


     

    2015-06-16  15:57
    Zsumi45 (181297)
    előzmény:
  32. 2015-06-26 05:13181304.

    Aranyos vagy te is Galile, meg Zsumi is Tényleg szomorú voltam, de már nem! Sőt :-)) -S itt jött egy nagy szünet, mert közben bejött Geselle, aki nagyon dumálós kedvében volt :-))


    Igazából nagyon irigyellek Galile a gyerekekért. Mindig is nagycsaládos szerettem volna lenni. Rajtam is múlott, hogy nem jött össze. Így marad az, hogy kívülről szurkolok a nagycsaládosoknak, és élvezem az ő kibővített életüket, a tiétekét is :-)) Van egy ismerős család, ahol 7 gyerek üli körbe az asztalt, meg káosz a köbön, de valami eszméletlen jó csapatot alkotnak :-))


    A meggybefőttes citromfüves ötleted is landolt! Legközelebb azt is megcsinálom. Remélem erről az arab/német üzlet is tudni fog, mert csak náluk lehet kapni meggybefőttet, s azt is csak időnként. Jajj, majd lefotózom a minap látott 'cégtáblájukat', amit tuti, hogy egy érdekes koncepcióval megáldott "művész" csinált.  Magyarul, valaki összefabrikálta :-)) De, eszméletlen jóra sikerült. Aszongya, hogy "GERM" majd külön sorba, hogy "AN" shop.  S mindehhez még jön a barna árnyalataiból festett szívárvány:-DDD Remélem nem fogja német csaj mérgében levenni, mert szerintem ez így szenzációs :DD


    Jöhetnek a fagyis ötleteid is! Megérkezett a fagyigép, és már  háromszor is csináltam. Valamit... De még gyakorolni kell, mert nem egyszerű a vegán fagyit készítők élete. Habár, a múltkor egy nagyobb vendégségbe vittem egy adag -te jó ég elfelejtettem, hogy miből készített fagyimat..., amihez adtam egy jó adag tofut, tejszín helyett. Biztos voltam benne, hogy rajtam kívül senkit nem fog érdekelni. Legnagyobb meglepetésemre, még a sznob barátnőnk is akkora adagot szedett magának, duplázva is, hogy csak néztem. A végén nekem nem jutott belőle :-)) 


    A minap meg mogyorókrémes csokoládésat csináltam, szintén tofuval. Csak ez most a nagyon selymes fajtájából való volt. Erre ez lett a legmorzsásabb :-DD Ebbe került a meggybefőttből, aminek vége most levesként végezte be.


    Sajna fotót csak egyet tudok mutatni, mert vagy a helyzet nem volt alkalmas, vagy csak egyszerűen elfelejtettem. De a legelsőt megörökítettem, mert azt mangóból csináltam. kicsit ugyan zöld lett, ki tudja miért... de valóban nagyon finom.


    Viszont már ennyi idő alatt is összeszedtem néhány, a fagyigéppel kapcsolatos tapasztalataimat. Gyorsan el is mondom :-))


    - Semmivel nem olcsóbb az otthoni fagyi előállítása, mint amit üzletben lehet kapni, sőt, tehát aki spórolni akar csak a gép beszerzésével, az ne is gondolkodjon annak megvételéről!


    - Cserébe viszont az otthon készített fagyiban semmi ártó nincs, ha csak le nem számítom azt a kupica konyakot, ami valahogy belekeveredett ;-)) Éppen ezért, simán lehet ételallergiás gyerekeknek, felnőtteknek is hideg finomságokat csinálni. Emiatt érdemes lehet elgondolkodni a vételen. Én pl évek óta nem ehettem fagyit, mert még a vizes alapúba is tesznek valamit, amit nem bír elviselni a szervezetem,  hát még a tejporos változataikat.


    - Ezzel együtt, most hogy végre van gépem, rögvest kedvet kaptam ahhoz,  hogy akkor most kipróbálom azt is, hogy lehet gép nélkül fagyit csinálni :-DD Mert naná, hogy most jönnek egymás után szembe azok a receptek, amik vegánok is, meg fagyik is :-)) Állítólag egy jó turmix kell hozzá, semmi más.


    - Ez utóbbiról tutira beszámolok majd, mert nem mindenkinek van -pl nekem sem lesz otthon- ahhoz szerencsém, hogy a gép hűtőtartálya elférjen a fagyasztóban. Mindenesetre amíg itt vagyunk, sűrűn lesz fagyink ;-)).


    --------------------


    A rakottkrumpli ötletedet meg sem láttam... Sőt, egy jó nagy sóhajjal olvastam tovább.


     

    2015-06-16  14:43
    galile (181296)
    előzmény:
  33. 2015-06-26 03:20181303.

    Eddig tartott 


    Tegnapelőtt felbontottam egy féltve őrzött meggybefőttet, amiből alig használtam egy keveset. A hűtő meg tele, oda már nem fért. Most nyálcsorgató ötlet bejött, hát gyorsan tettem hozzá kevés kókuszjoghurtot (tej nem volt felbontva), meg kevés mézet és fahéjat és csak összemelegítettem őket. Még Geselle szerint is jó, csak savanyú :-DD Ma így lesz kerek a finom ebédünk, köszi Zsumika!!


    Nektek, sőt, mindenkinek pedig szép és jó reggelt kívánok


     

    2015-06-26  03:06
    ancsa21 (181302)
    előzmény:
  34. 2015-06-26 03:06181302.

    Jelentem, eddig olvastam, és most eltünök meggylevest csinálni :-DD


     

    2015-06-24  16:01
    iringo45 (181299)
    előzmény:
  35. 2015-06-25 18:17181301.

    Nagy segítség az, ha finom házikosztot kap az ember. :))


    Házfelújítás az kemény dió, öreg házat újítottunk mi is fel, de nagyon szeretjük. :)))

    2015-06-24  17:53
    Zsumi45 (181300)
    előzmény:
  36. 2015-06-24 17:53181300.

    Bizony hálás vagyok a sorsnak, mert szükség van rám, s a tevékenységemet fontosnak érzem. A saját nyári programom mellett gyerekeméket is ellátom hetenként 1-2 alkalommal főtt étellel. Ők is most kezdtek egy régi lakás felújításába. Így aztán viszem bedobozolva, hűtő táskában , kocsival, 30 km.-re.


    Vettem másfél kg. s. lapockát, felkockáztam, vöröshagymán megpároltam, s 3 részre vettem.Egyikből zöldborsós ragut, másikból karalábés ragut, harmadikból palóc gulyást (zöldhüvelyű babbal) készítettem.Majd főznek hozzá valami tésztát, rizst, stb. 5-5 adaggal lett. 1-1 nekem, többit reggel viszem, aztán majd osztják maguk között. Az egyetemista még tanul, a "kicsi" már dolgozik hétfő óta, lányom még nem tudott szabira menni, csak a vejem vési a falat a mesterrel a villany vezeték cseréhez.


    2015-06-24  13:48
    galile (181298)
    előzmény:
  37. 2015-06-24 16:01181299.

    Hmmm meggyleves isteni lehet én is csinálok.

    2015-06-24  13:48
    galile (181298)
    előzmény:
  38. 2015-06-24 13:48181298.

    Szia,


    nálam is nagy kedvenc a meggyleves, meg a hús mellé is szeretem akár fasírtba, akár a spagetti alapba a cukkinit. :) Ma tobzódom ez utóbbiban, mert a gyerekek nyaralnak a mamánál, így nem szaladnak világgá a cukkinikrémleves maggal, és a rántott cukkini párosítástól. :) (Férjnek azért vacsira készítek valamit kiegészítésnek.)


    Klassz, hogy ennyi mindent csinálsz ennyi idősen! Kitartást a költözködéshez! ( A 60 kiló, meg tényleg nem tűnik soknak, de én a majd 180 centimmel másképp látom a számokat.:)))


     

    2015-06-16  15:57
    Zsumi45 (181297)
    előzmény:
  39. 2015-06-16 15:57181297.

    Sziasztok!


    Be-be kukk, de jelenlegi fő tartózkodási helyemen nincs netem, Wifit meg túl gyengét találtam a vasbeton falak miatt.(?)


    Eszem, amit épp összeütök:


    Ma meggyleves, vasárnapi zöldség levesben félig főtt + kis fej karfiol,amit durvára tört dióval, 1 tojás+ joghurt kutyulékkal átsütöttem. 


    Volt saláta "főzelék" a kelkápi mintájára, csak nem főztem péppé, kicsit roppanós volt benne a széttépett saláta. Cukkinivel pótolt darált hússal egyben sült fasírt a feltét.


    Natúr lecsó békebeli Pick virslivel. Ez talán még nagytakarítás közben megbocsátható? 


    A kenyérsütőmben dagasztott bukta a beszáradt szilvalekvár kedvéért. Ebből is csak kóstoltam, ment a Csipet Csapatnak. 


    A kánikulában hamar elkészült a kovászos uborkám, vacsora helyett párosával rágcsálom.( Mégsem sikerül 60 kg. alá menni.)


    Azért sok ez, mert kicsi vagyok, fájós lábú, igaz már hetvenkedem.


     No legyetek jók, majd jelentkezem, ha gép közelbe érek.


    Ne légy szomorú Ancsa ! 


     


     

    2015-06-16  08:13
    ancsa21 (181292)
    előzmény:
  40. 2015-06-16 14:43181296.

    Szia-szia,


    ne legyél szomorú, időnként jövök, és nagyon élvezem a recepteket is, és a beszámolókat is Rólatok! :) A sok munka alól kimásztam, de a héten már visszakaptam a gyerekeimet -mind itthon van, vége a tanévnek.:))- ilyenkor igyekszem a gépet elkerülni. Mára van kötelező munkám, így a gyerekezés-befőzések-csavargások közben a számítógép elé is be kellett ülni.


    A múlt hét, keddtől az osztálykirándulások ideje volt, a kicsivel állatkertbe mentünk csoportosan, a középsővel erdei iskolába -én főztem nekik ebédet, desszertet 3 napig- a nagy meg strandolni ment a barátaival. ("Anya, ugye nekünk is csinálsz valami finomságot?" Lehet erre nemet mondani? :)))


    Szóval készült a jégkása-gyümölcsből, fagyi mézzel, zabkeksz, tönkölyrudak, gofri zabtejjel, muffin , meg biztosan van, amit kifelejtettem, nagyüzemben, meg persze a sok zöldséggel készült ebédek. :)


    Ma spárgakrém leves volt, rakott krumpli gyerekmunkával, salátával, meggyes-pudingos pite desszertnek. Három kis kuktámmal főztünk együtt, de jó is, amikor ráérünk együtt készülődni. Gyerekek is lassan megtanulják egymást, napról-napra nagyobb az egyetértés köztük. (Minden nyár elején van egy pár napos hadiállapot, aztán összesimulnak.)


    A befőzésből is minden napra juttatok egy adagot, most a meggy és a feketeeper érik, vegyesen csipet levendulavirággal készül a lekvár, minimális cukorral, mézzel -természetesen tartósítószer nélkül, a léből a "szörp", meggybefőtt citromfűvel és mentával krémlevesnek, csatni pedig lilahagymával, zsályával.


    Szép mosolygós napot, még egyszer átolvasom a recepteket is, nemcsak a beszámolót. :))

    2015-06-16  08:13
    ancsa21 (181292)
    előzmény:
  41. 2015-06-16 09:12181295.

    A közeljövőben már többet kellesz a konyhában tüsténtkedni, mert napokon belül kezdődik a ramadán. S ha minden jól megy, akkor hajnal hasadtától egészen napnyugtáig megint bezáratják az összes olyan helyet, ahol kajálni lehet. Ettől nekem, meg gondolom az összes nem muzulmán étteremnek is, egészen érdekes gondolatai lesznek, de nincs mit tenni, mert valaki odafönn kitalálta, hogy ez a ramadánt megtartóknak nagyon fontos. Egészen tavalyig semmi  bajuk nem volt a nyitvatartó néhány étteremmel, de tavaly már igen. Addig, aki böjtölt, az betartotta, akinek meg nem vallása, az továbbra is nyugodtan ehetett, bármelyik olyan étteremben, amelyik haram. (Haram: Tisztátlan ételeket főznek, pl disznóhúsból.)


    Ilyen, haram étteremből már eddig sem volt sok, mert számuk úgy fogyatkozik, ahogy egyre újabb és újabb étermek nyílnak meg. A versengés pedig nagyon komoly lett, mert ha feldobsz egy követ, az legalább egy étteremre hullik. Ha nem kettőre. Csak vasárnap vagy 5 új éttermet fedeztünk fel, kb 4 földszintes épületből álló együttesben... Így naná, hogy egyre inkább szükség van az éhes muzulmán szájakra is, s hagyják el azokat az ételeket, amiket pl a kínaiak, meg a nem muzulmánok alapjáratban nagyon szeretnek.


    E versengésnek köszönhető, hogy még a valóban dögös éttermek is nagyon elfogadható áron adják a kajáikat. Hát még a kispiszkosak :-)) Mi meg a barátainkkal minden vasárnap élünk a verseny adta lehetőségekkel :-))


    Igaz, vannak éttermek eszement árakkal is. Ilyen pl a nagydarab, nagyszívű olasz, félig-meddig haverunk, Sergió nyitotta olasz étterem is. Az összes, magára valamit is adó sznob mind odajár, s pengetik ki a nevetségesen magas összegeket néhány tésztás ételért. Igaz, cserébe fekete csillár alatt ehetik a paradicsomszószós kajákat :-)) Mostanában meg a vegetáriánus, meg egészségközpontú éttermek kezdenek sorban felbukkanni. Épp vasárnap kerestük az egyik vegi konyhát, de még ma sem tudjuk hol van. Pedig google map-től kezdve mindent bevetettünk, köröztünk is rendesen, és mégsem leltük. Ugyanez a feladat a következő vasárnapra. Amennyiben mégis nyitva lehetnének napközben az éttermek...


    Mindenesetre, aki tartja otthon, annak kívánok nagyon szép Ramadánt!


    ----------------------------


    Legyen nagyon szép a hetetek, sziasztok :-)) 


     

  42. 2015-06-16 08:48181294.

    Joghurtos káposztaleves


    Nem sok leves van, ami ettől finomabb, hát még olcsóbb. Csak a hagymákat pirítom, dinsztelem külön, majd mindent egyben belezúditok az elektromos kuktába, és akár el is feledkezhetem a létezéséről, mert az megvéd attól, hogy túlfőzze magát, vagy hogy leégessen mindent.


    Bár mint minap kiderült, én képes vagyok üres (kedvenc) wokomat is szétégetni... Most meg sehol nem kapni. Épp az egyik üveglapos "tűzhely karikán" tanyázott, én meg nem vettem észre, hogy azt is véletlen bekapcsoltam. Naná, hogy a max hőmérsékletre, majd mentem dolgomra...


    Így eggyel több azon a listán, hogy mi nem kerülhet be majd az otthoni konyhánkba. Pl, se üveglapos tűzhely, se semmilyen olyan cucc, aminek fém felülete van. Tisztogassa az az ilyen dolgokat, akinek nincs jobb dolga. 


    Buddha tál - Barnarizs, padlizsán, joghurt, zöldretek, magvak


    Alul kuktában főtt barnarizs (hozsánna annak, aki az elektromos változatot kitalálta!), majd arra jött a kevés olajjal megkent, fűszerrel megszórt félbevágott, sült minipadlizsánok. Amiket jól megkentem joghurttal, és megszórtam kevés gránátalma-, meg napraforgó maggal. Az egészet körbefogták a zöld retekszeletek. Kaptam is egy jóvóót-ot érte, tetejében önként adottat :-))


    Krumplipüré, sült gomba, zöldek


    Majd tegnapelőtt úgy megkívántam a krumplipürét, hogy egyszerűen muszáj volt azt csinálni :-)) Mindössze (kókusz)joghurttal kevertem össze, majd apróra vágott paprikával és spárgával alaposan megszórtam. A felszelt gombát egynhén sóztam, majd megszórtam szárított rozmaringgal, s végül kevés vajon átsütöttem. De hogy elegendő zöldség is kerüljön a pocakba, szeltem a nyers cukkiniből. Hogy ennek milyen jópofa, egyszerre íztelen meg mégis jó íze van nyersen :-))


     

  43. 2015-06-16 08:29181293.

    Hummus, paradicsom, zsenge asparagus


    Arra a lehetőségre érdemes betárolni néhány konzerv csicserit, mikor az ember nagyon éhesen ér haza, hogy lehessen pillanatok alatt valami ehetőt csinálni. Pl hummust. Amit aztán bármivel lehet enni. A póruljártak pl. néhány paradicsom szelettel. Amival egyáltalán nem volt rossz, főleg nem néhány zsenge spárgával :-)) Érdemes kipróbálni, határozottan jó ízkombó :-))


    Rántotta egészen másként


    Ha van otthon waffle sütőtök, akkor érdemes előszedni, és leporolni. (Igen, nálam is porosodni szoktak a hirtelen fellángolásból megvett kütyük ;-))


    Először csak felvertem a tojásokat, majd beleszórtam a felaprított zöldségeket. Paprikák, fokhagyma, kevés hagyma, zöldspárga, só, és aznapi kedvenc fűszered. Így sütöttem ki az első adagot. Jó lett. De nehéz volt eltalálni a sülési idejét. Viszont, mikor tettem a maradékhoz 1 kanál barnarizs lisztet is, azzal már prímán át is sült, és jóval könnyebb volt belőlni a sütési időt is. Akinek elektromos változata van, az szerencsés, mert annak nem kell vackolódnia az ellenőrzéssel.


    Vasárnap lusta-reggeli


    Semmi különös, csak ilyenkor szeretem alacsony hőmérsékleten, tisztított vajon átsütni a zöldségeket, majd ugyanígy a tojást is.  Aztán nem szabad visszagondolni arra az időre, mikor leszelt mellé az ember az enyhén savanykás ízű, jótartású barnakenyérből...


     


     

  44. 2015-06-16 08:13181292.

    Ezt nem hiszem el... Senki nem járt itt azóta, hogy minket betemetett a trópusi hó :( Senki sem főzött, nem ötletelt? 


    Azért gondolom nektek is jutott bőven tennivaló, mint most nálunk is összejött. Ha jól tudom Zsumika, te most pakolászol, Galile téged meg beterített a meló. A többiek meg... a háttérben :-)) Azért ha lesz időtök, bújjatok már elő, jó? Nem jó érzés ugyanarra az utolsó hozzászólásra nyitni.


    Mindenesetre most hoztam néhány, valóban gyorsan készíthető ötletet, mert nekem is csak ilyenre futotta időmből. Remélem jól jön valakiknek, és tudják hasznosítani.


    ----------------


    Tényleg szomorú lettem. De csak egy kicsit :-))


     

  45. 2015-06-09 07:25181291.

    Otthon egyszerű, viszont étteremben már... Szóval, már hosszú hetek óta simán elmeneteltünk egy kitett hírdetés mellett, amelyik egy étterem kajáit mutatta be egy  vásárközpont, vagy mifene bejáratánál. Vagyis nem csak egy bejárat van, és nem is csak egy épület, hanem rögvest három is, amik tele vannak mindenféle üzletekkel, meg éttermekkel. Ez utóbbiból amúgy is rendesen el vagyunk látva, főleg ebben a nem tudom minek nevezzem üzletközpontokban. 


    Viszont mindig elhúztunk e hirdetés mellett, mert én már legalább kétszer voltam azon az emeleten, és ott semmi nincs... Akkor meg biztos a fotós esett határozott túlzásokba, ami errefelé elég sűrűn előfordulhat. De mivel már annyira untuk azokat a helyeket, ahová vasárnaponként eljárogatunk, megszavaztattam, hogy menjünk erre a "semmi sincs ott" helyre. Beléptünk, majd az állunk padlót fogott. Határozottan kellemes étterem, a valóban még nagyon üres emelet legvégében (úgy kellett megkeresni), és olyan ételekkel, hogy csak néztünk. S velünk együtt talán még egy, de lehet, hogy összesen 3 asztalnál ettek... A menű legalább 20 oldalt kitett. Naná, hogy azonnal kérdeztem, akkor miért ez a kevés vendég? Kiderült, hogy esténként viszont sorbanállás van, szombat esténként meg csak előrefoglalást fogadnak el. Na, ezt nekünk találták ki, a vasárnapi üres dél a mi időnk lesz. Mert legközelebb is oda megyünk :-))


    Az én kajámat nem fotóztam, mert nem volt fotogén, csak finom. A barátnőnk meg -aki nem kicsit sznob amúgy...- mindenhol lazacot eszik. És mindig panaszkodik, hogy az mennyire nem jó, s taszajtja odébb a tányérját. De itt, itt az utolsó morzsáig elégedett volt. Adagját csak azért mutatom, hogy ötletet adjak azoknak, akik szeretik a szép tálalást. Jópofának találtam a hajszálvékony uborkával körbekerített krumplipürét. Azt mondjuk már nem értettem, hogy akkor miért adnak még hozzá sült krumplit is, de ilyenre már szemem sem rebben :-))


    Emellé még valami eszméletlen szép tortáik is vannak. Így elmesélhetem, hogy ennek köszönhetően, minden valószínűség szerint letudtam az utolsó falat csokitortám... Ami attól még nem csak guszta, de mennyei finom is volt, és mint ilyen, a legszebb búcsú is.


    Annak ellenére, hogy egyetlen szeleten osztozkodtunk a barátunkkal, a legvégét még ott is hagytuk, de még így is teljesen hazavágott az a cukormennyiség, ami abban a kevesebb mint fél szeletben volt. Hogy hogy tudnak az ilyen tortákból az emberek lenyomni egy egész szelettel, vagy még többel, azt egyre kevésbé értem. Mindegy, szép búcsú volt :-))


    ---------------------


    Mint ahogy ez is az lesz :-)) Legyen nagyon szép a hetetek 


     


     

  46. 2015-06-09 06:58181290.

    Az elmúlt napokban határozottan egyszerűeket főztem. Volt gombás rakott savanyúkáposzta, megint bőven elég több napra :-)) Ez pontban ugyanúgy készült, mint a húsos változata, csak én gombát tettem bele helyette. Tejföl helyett meg (kókusz)joghurtot, a rizs meg barnarizs volt, amit teljesen előfőztem. A fagyasztóban tárolt hazai őrölt paprikám viszont feladta a piros színét...


    Tegnap meg csináltam gyorsan babfőzeléket, hamár a szervezetemnek nem kell a sültcsirke :-)) Kicsit ugyan túlsűrítettem a barnarizs meg mandula örleménnyel, de még így is messze jobban ízlett, mint a pipi... Színesítőnek, de főleg ízesítőnek meg citromban savanyított hagymát kapott. Az almacideren kívül, mert az is ment bele :-)) S hogy élettel teli valami is legyen még hozzá, csak úgy vele együtt volt jópár édesburgonya levél is, amit én amúgy főleg iszom, citrommal összeturmixolva :-)) Este elfelejtettem lefotózni, de ma reggel lekaptam a férjem elvivős adagját.


    -------------------


    Galile, mielőtt bizonyítván éreznéd, hogy a süti mégiscsak teljesértékű fehérjét csinál a babból, gyorsan felhívom a figyelmed, hogy arra van mellé kevés barnarizs. A süti már csak ráadás a dolgozó népnek  ;-))


     


     

  47. 2015-06-09 06:46181289.

    Bingó! Ezzel Zsumika, el is döntötted a cukkinik sorsát :-)) Majd beszámolók róla. Hacsak nem... hacsak nem esik be valami másik nagyon jó kép menetközben, mert a jól sikerült ételfotók azonnal el tudnak vinni az addig fejben tartott ötleteimtől ;-))


    Ha vigasztal a dolog, akkor elmondom, ma én is, éppen ikszedjére eszem a káposztalevest. Ami nem azonos a tieddel, de attól még káposztaleves. Szintén soroztaban :-)) A kínai dokinak, meg kollegáinak csináltam savanyúkáposztából, meg hazai kolbászból valamiféle korhelylevest. Onnét jutott eszembe, hogy előtte meg magamnak csináltam, mert nagyon rákívántam a savanyú ízre. Mire betudtam a magamnak (túlzott mennyiségben) főzött adagot, jöttek ők. S megint olyan sokat sikerült csinálni, hogy ők is bőven kaptak belőle, de még ma is ott ücsörög egy adag a hűtőmben. És még mindig nincs elegem belőle :-)) 


    Azért más fogás is akadt a hétre, bár elég keveset tartózkodtam a konyhában. Részben mert alig voltam itthon, részben mert még mindig nem tudok keveset főzni. 19 éve gyakorolom, hogy csak kettőnkre főzök, és ennyi idő még mindig nem volt elég ahhoz, hogy be tudjam mérni a pontos adagot. Feltételezem, a tudatalattim egyszerűen nem hiszi el, hogy annyi elég lenne... ;-))


    Viszont, volt valami, ami megint kilökte a véleményem. Szintén ajándékba csináltam magyaros ízesítésű csirkecombokat, sütőben, tepsiben sütve. Alufóliával takartam a sütés első idejében, hogy a combokba minél jobban belefőjenek a fűszerek ízei. Mikor leszedtem a fóliát, hogy színre süssem őket, majd leestem a lábamról, a csirkecombokat majd teljesen eltakarta az a, főleg víz- de zsírmennyiség is, ami kijött belőlük. Kb. 1,20 kg csirkecombból elsőre kijött 3 dl víz és 1 dl zsír. Hogy utána még mennyi víz párolgott ki belőlük nem tudom, de azt igen, hogy még többször is lapátoltam kanállal a vizet, hogy végre zsírjára tudjanak sülni. Direkt csináltam róla fotót, mert szándékomban áll visszamenni az üzletbe, és megkeresni annak vezetőjét. Mert azért mindennek van határa. És még ez az üzlet az egyik, hanem éppen a legjobb. Habár, sokkal inkább a csirke "tenyésztőket" kéne lekapni mind a 20 körmükről.


     

    2015-06-04  09:07
    Zsumi45 (181285)
    előzmény:
  48. 2015-06-09 06:27181288.

    Hmmm, Galile lelkem, az a meggy... az valami szenzációs lehet a rózsaborssal meg a citrommal! De megkóstolnám! Habár nekem a szétdurrant megyből készült befőtteddel sem lenne bajom, főleg ha volt hozzá egy kis rum is :-))


    Te is szereted a kelkáposztafőzeléket? Keblembre iziben!! Én is :-)) Utáltak is érte rendesen gyerekkoromban, mert képes voltam azt kérni születésnapi ebédre :-)) A másik fogás a rakottkrumpli volt. Torta, ilyesmi nem izgatott. Mikor utoljára voltam Debrecenben, majd mindennap elmentem, s a főutcán lévő kifőzdében -nem emlékszem mi neve volt-, betudtam egy tányér kelkáposztafőzeléket. Leginkább feltét nélkül, mert az csak dekoráció rajta :-))


    Nem, nem sajnos, nem :-)) A babfőzelék utáni süti nem engedélyezett csak azért, mert az teljes fehérjét csinálna a babból. De határozottan jól hangzik :-DD 


    De nagyon igazad van! Valóban, a kertészkedés (számomra egyetlen) fénylő pontja lehet a szomszédokkal való, kapára, lapátra, ásóra támaszkodó dumálás. Sokszor megesett, hogy négy szomszéd nyomta egyetlen sarokban :-)) A cserebere egy kicsit félresikerült az én esetemben, mert ők adtak, én meg csak köszöngettem. Az ilyen kerti barátkozásoknak még plusz jövedéke az is, hogy amíg az ember a kertből átlát a szomszédba, akkor vigyázza a szomszéd birtokát is. 


     

    2015-06-04  08:25
    galile (181283)
    előzmény: