Keresés a fórumban

Torolt_felhasznalo_770932
A kérdésem a következő lenne: hátha ismeritek az ikea féle svéd húsgolyót. Tulajdonképpen olyan, mint egy kis fasírt, csak épp nincs rajta zsemlemorzsa, és kisebb. Próbálok itthon ilyet összehozni (az a lényeg, hogy szerintem nincs benne tojás meg zsemle) viszont eddig ahányszor próbáltam, mindig szétfolyt. Nyilván kellene bele kötőanyag, de ha nem tojás és nem zsemle, akkor mi? Hasonló a helyzet a szerb csevappal, abban sincs szerintem ilyen típusú kötőanyag, mégsem esik szét. Nem tudja valaki, hogy mi a titka? Én darált húsból, hagymából és fűszerekből próbáltam összegyúrni. Nyersen tapadt is, de amikor elkezdett sülni, egyszerűen darabokra esett....
  1. Torolt_felhasznalo_770932
    2005-07-11 14:349.
    Köszönöm mindenkinek!
    Amikor én ettem ilyet, valahogy nem tűnt fel, hogy van benne tojás, talán mert nagyon nem hasonlít a magyar fasírtra, köszönöm mindenkinek és ki fogom próbálni!
    j
  2. 2005-07-10 16:068.
    HA már svéd és nyár van, jol esik nem fözöcskézni, de jo vendégeket fogadni, itt egy nem fasirt: (pepecsebbnek néz ki mint a valoság, gyorsan elkészithetö)

    Szendvics torta (Smörgastorta sk forditásban)

    15 x 23 cm10 személy

    Alap:
    20 dkg tarja
    1 alma
    1. 5 dl tejszin
    0. 5 dl majonez
    1. 5 dl darabolt ananász
    1. 5 dl darabolt uborka
    2 evö k. vágot fühagyma
    so, bors

    Kenéshez: 1 dl majonez
    1 evök. Mustár
    150 g izes sajt
    2 evök száraz kapor

    Teteje tetö
    0. 5 uborka
    retek
    14 szelet tarja
    1 ananas karika darabokban
    8 mandarin gerezd
    petrezselyem

    Alap:
    Darabold aprora a 20dkg tarját, almát. Kemény habot a tejszinböl. , keverd össze a majonézzel. Bele a tarját, ananászt, uborkát, hagymát, so, bors. Ovatosan keverd el.Szedvicskenyeret vmi tálcára teszel, hogy kb 15x 23 cm legyen. 1 réteg kenyér, fele massza rá. Kenyér ujra, massza másik fele. Kenyér. Becsomagold, hütöbe teszed.
    Másnap : Mikor elövetted, megkened tetejét, oldalát a majonézzel amit izesitettél a mustárral.A reszelt sajtot elkeverad a száraz kaporral(kapor elhagyhato, én utálom) és a torta hosszában középre sajt végig. + az oldalaira szorni, nyomni. A szeletelt tarját hajtogatod,egyt jobbra a sajttol, egyet balra, vagyis 7-7. egyik oldalt ananásszal, másikat mandarinnal diaszited, sajt tetejére meg szep ubi+retek szeletek Használd kreativitásod.Jo étvágyat!

  3. 2005-07-10 15:557.
    Svéd húsgombóc (Köttbullar) receptjét:
    Két evőkanál zsiradékon megpárolunk egy fej apróra vágott vöröshagymát. Egy tálban felverünk villával egy egész tojást, hozzákeverünk 1 dl tejet, 4-5 dkg zsemlemorzsát és 5 percig állni hagyjuk. Ezután beleteszünk 2 kávéskanál sót, csipet pirospaprikát, borsot, szerecsendiót, fél kg darált húst ( a svédek marhahúst használnak). Jól összekeverjük.
    2-4 cm nagyságú húsgolyókat csinálunk és kisütjük olajban.
    A lábosban kis zsiradékon megpirítunk 3 ek. lisztet, csipet cukrot és sót teszünk rá, majd felengedjük 2, 5 dl vízzel és 1 dl tejszínnel. Addig főzzük kevergetve, míg be nem sűrűsödik.
  4. 2005-07-10 15:506.
    Ugyanezt a receptet csináltam meg 1 hónapja és remekül sikerült :)))))
  5. Torolt_felhasznalo_546369
    2005-07-10 15:445.
    Szia!
    Van benne tojás. Van egy rakás receptem hozzá, megkeresem és bemásolom, oké?
    Éda
  6. Torolt_felhasznalo_375061
    2005-07-10 15:424.
    Az alábbi recepteket én is itt találtam a fórumon, a köszönet az eredeti beírokat illeti! :))))
  7. Torolt_felhasznalo_375061
    2005-07-10 15:413.
    SVED HUSGOMBOC
    Hozzavalok:

    40 dkg daralt/vagdalt marhahus (vagy fele-fele, de ne legyen a hus zsiros)
    1 kk. so
    1 tojas
    1 keshegynyi feher orolt bors
    2 ek. aprora vagott hagyma, a fele olajban (de megjobb ha kisutott bacon
    zsirjaban) megfonnyasztva. Az olajat/zsirt ne tegyetek bele.
    1 dl zsemlemorzsa
    2 dl tej

    A zsemlemorzsat keverjuk ossze a tejjel, es kb. 10 percig hagyjuk allni,
    hogy megdagadjon. Keverjuk bele a fuszereket, a tojast, es utoljara a hust.
    Nem szabad a hust erosen beledolgozni, csak epp jol osszekeverni.
    Allni hagyjuk kb. 10 percet, de lehet tovabb is. Tehat elore is be lehet
    keverni.
    Kb. 2-3 cm atmeroju gombocokat formalunk, keves zsemlemorzsaban
    megforgatjuk. Az olajat serpenyoben felforrositjuk (kb. 2 cm magasan legyen
    az edenyben), es nem tul gyorsan kisutjuk a gombocokat. En a kisuteshez el
    szoktam hasznalni azt az olajat/baconzsirt, ami megmarad a hagyma utan.

    ************************************************
    MEGJEGYZ ÉS: en teszek bele fokhagymat is (paprikat
    soha), es legszivesebben a Kotanyi fele "Vagdalthus" ill. "Fasirt"
    fuszerkeverekkel izesitem.
    ************************************************

    Az IKEA-ban ilyen szószt adnak hozzá, meg Lingonberry (pirosáfonya) dzsemet, amit ott szoktam venni

    Barna szosz fasirtgombochoz
    ---------------------------
    1 dl szoszhoz:

    1 ek. margarin/vaj
    1 ek. liszt
    1-1 dl. sotet hus- ill. eroleves (kockabol)
    so
    keves bors + szojaszosz, paradicsompure/ktechup - 1 kk.

    Felolvasztjuk a vajat, es hagyjuk egy kicsit lepirulni. Hozzaadjuk a
    lisztet, azzal is piritjuk (mint a rantasnal). Levesszuk a tuzrol, es
    egyszerre hozzaontjuk a folyadekot, simara keverjuk, visszatesszuk a
    melegre, es addig kevergetjuk, mig felforr. Hozzaadjuk a fuszereket, a
    szojaszosztol lesz igazan barna. Ha paradicsompuret adtok hozza, akkor kell
    egy csipet cukor is. A ketchuptol is jo ize lesz. Utolag lehet meg sozni,
    de nem valoszinu, mert a szojaszosz eleg sos.
    Ha adunk hozza egy kis tejszint, az sem ront rajta. Pl. a folyadek negyed
    reszet lehet tejszinnel helyettesiteni.

    Sved husgomboc / froken latsia

    2 evökanal olajon 1 kisebb aprora vagott vöröshagymat megdinsztelünk.
    1 dl tejet összekeverünk 4-5 dkg zsemlemorzsaval, es 5 percig allni hagyjuk.
    2 kaveskanal so, fekete bors, szerecsen dio, csipett pirospaprika, fel kg daralthus, (fele diszno, fele marha) 1 db egesz tojas. Jol összedolgozni, es 2-4 cm-es golyokra formazni, olajon kisütni.

    Svéd fasirt 1. Köttbullar (Söttbullar) / Lingon latsia

    0, 5 kg darált hus
    0, 75 dl zabpehely
    1 evö k. krumpli liszt
    0, 5 dl tejszin
    1 dl viz
    1 tojás
    1 teás k v. hagyma, aprora vágva
    1 teás k. so
    csipet fek. Bors
    vaj sütéshez.
    Zab+viz+liszt+tejszin, kavarni, 10 percig hagy dagadjon.
    Tedd bele tojást, hagymát, füszereket, kavard.
    Bele hust is, kavard.
    Vizes kézzel formázz fasirtocskákat, olajozott tányérra
    Egyszerre ne sokat, lábasba vajra, ill mint a palacsinta süt
  8. 2005-07-10 15:392.
    Svéd húsgolyó (Köttbullar)

    Hozzávalók:

    Húsgolyó:
    400 g darált hús
    6 ek. morzsa
    1 ek. liszt
    másfél deci tej
    1 tojás
    3 csipet fehérbors
    2 ek. apróra vágott hagyma
    másfél teáskanálnyi só

    Mártás:
    3 deci tejföl
    csipetnyi fehérbors
    1 db húsleveskocka
    kevés szójaszósz
    kevés só
    2 deci tej
    4 evőkanál liszt

    1. Összekeverjük a zsemlemorzsát, a lisztet és a tejet. Hagyjuk pihenni (dagadni) 10 percig.
    2. Beletesszük a darált húst, a sót, és jól összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a tojást, a borsot és a hagymát.
    3. Kis golyókat formázunk (vizes kézzel), és megsütjük serpenyőben. Bő, forró olajban, ne sokat tegyünk egyszerre bele, és rázogassuk, hogy minden oldalom megpiruljanak.
    4. A visszamaradt zsiradékra (olajra) 1-2 deci tejfölt öntünk a serpenyőbe. Habverővel kikeverjük, majd átöntjük egy lábosba.
    5. Beleteszünk némi borsot, egy leveskockát, még tejfölt (összesen három deci legyen), 2 deci vizet, kevés szójaszószt és esetleg egy kis sót.
    6. Beleteszünk 1-2 deci tejet, és jól elkeverjük 4 evőkanál liszttel teljesen csomómentesre.
    7. Kevergetjük, míg forrni nem kezd. Kb. 5 percig forraljuk.
    8. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még vizet, ha híg, tej-liszt keveréket.

    Hasábburgonyával és vörösáfonya-lekvárral tálaljuk.

    Nagyon ízletes! E szerint a recept szerint egyébként ugyanolyan finom, mint az IKEA-ban.

    Jó étvágyat!