Keresés a fórumban

Vegigneztem a listat, de nem nagyon talaltam gombas recepteket, szeretnem, ha itt osszegyujtenenk.

Tegnap keserugombakat talaltam, (varganya es galambicakat is,de ezek mar el is fogytak-), de nem tudom, hogy keserugombat hogyan lehet elkesziteni?
Sutes, fozes utan is megmarad a csipos ize?

Most eleg sokat talalni az erdokben, hatha mas is kedvet kap hozza.
Koszonettel
  1. Torolt_felhasznalo_923328
    Torolt_felhasznalo_923328
    2005-07-06 15:5623.
    Nos, erősen sárgulok az irigységtől, várom az eredményt.
    Jószerencsét:)

    (többit privátban)
  2. 2005-07-06 11:3322.
    Mi ma megyünk gombászni, majd este teszek fel az indexre képet, ha van valami értékelhető eredmény:))) Zytta1 néven vagyok ott:)
    Merre laksz, hogy ennyire nincs gomba a környéken?
  3. Torolt_felhasznalo_923328
    Torolt_felhasznalo_923328
    2005-07-06 11:2821.
    Igen, 1 hónapja, néha beleolvasok.
    A gombászós fórumok közül az indexes fórumon van aktivitás. Hozzájuk képest én a gyűjtési lehetőségeim szerint jól el vagyok maradva:(
    Az utóbbi időben gyűjtési szándékkal nemigen jutottam ki (sajna minden jó helytől messze lakunk). Amikor összejött, akkor az időjárás nem alapozta meg:(
    Csak egy-egy fotó lett az eredmény. (az viszont nekem többet ér a kilóra mért gombáknál)
    Most biztos van termés, én nagyon szeretnék rámozdulni.
  4. 2005-07-06 08:3820.
    Na akkor én is teljesen képben vagyok már:)))

    Az indexes fórumra jársz? Ott elég profik is vannak.
  5. Torolt_felhasznalo_923328
    Torolt_felhasznalo_923328
    2005-07-06 08:2719.
    Igaz.
    Fehértejű keserűgomba = Borsos tejelőgomba (lactarius piperatus)
    Olvastam már borsos keserűgomba, fehértejű tejelőgomba, borsos-gomba néven is.
    Irodalom- és tájékfüggő.
  6. 2005-07-05 22:3118.
    Most van a szezonja. Tessék menni kirándulni és gyűjteni, majd vizsgáltatni:)))
    Végül megcsinálni:)
  7. Torolt_felhasznalo_301378
    Torolt_felhasznalo_301378
    2005-07-05 22:1417.
    Az olyan finom, de már régen nem ettem. Nekem az édesapám gyűjtötte a Bükkben , aztán ahogy írtátok, juhtúróval meg szalonnával sütöttük ki.
    Jó íze volt. . .
  8. 2005-07-05 14:5016.
    Szia!

    Amire én gondolok az a Fehértejű keserűgomba /lactarius piperatus/
    Ezt használják a juhtúrós-szalonnás változathoz.
  9. Torolt_felhasznalo_923328
    Torolt_felhasznalo_923328
    2005-07-05 08:2615.
    Sziasztok!

    Én valójában zavarban vagyok a keserűgombát illetően.
    Asszem a borsos tejelőgombára használják ezt az elnevezést. Ez a gombafaj szereti az alább írt elkészítési módokat (a szalonnás, esetleg juhtúrós pirítás több változatban előjön).

    Több hasonló faj van, ami már ebben az időszakban található:
    pelyhes tejelőgomba, földtoló galambgomba. Ezek ízre szintén keserűek, sőt, erősen csípősek. Ezeket egyik irodalom sem ajánlja fogyasztásra, az érzékeny gyomrúakat megfekteti.
    Ezek a kesernyés gombák a hagyományos ételeket (leves, paprikás, rántott gomba) az ízükkel hajlamosak jól tönkre is tenni:( (kellett már kidobnom sajna:(
    A tölcsérgombák között is van még hasonló, de azok inkább őszi időszakban működnek.

    Borsos tejelőgombára történetem:
    Őrségben túrán szedtem rengeteget, de nem erre voltam készülve. Faluba, 80 éves bácsihoz betérve, felajánlottam neki. Ők amúgy ismerik, fogyasztják a gombát. Meglátta, aszondi: dobjad csak ki, mi az ilyesmit nem fogyasztjuk, nem jó ez. . . (na persze, arrafelé sárga róka és tinóru hegyek. . . )

    Üdv
  10. 2005-07-04 19:2414.
    Ha félsz a saját szedésű gombától, akkor vizsgáltasd be. Bosnyák tér, piac mellett. 10-18-ig vannak nyitva minden nap. Ez a legjobb gombavizsgáló hely Bp-en.
     
    Alibaba13 (10)
    előzmény:
  11. 2005-07-04 19:2213.
    A lila pereszke elég erős gomba, és jól begyűjti magába a különböző mérgeket. Ezért ajánlott más gombával keverni. Én csiperkével szoktam.
    Tejszínes vegyes gombaleves:

    50 dkg vegyes erdei gomba /pucolva, szeletelve/
    2-3 dl tejszín
    aprótészta
    kevés vegeta /én a sótlan változatot használom/

    bors
    petrezselyem nagy csokorral

    A menete egyszerű. A vegetás vízbe felrakod a gombákat főni. 15 percig főzöd, majd belerakod a tésztát és még 5 percig főzöd. Amikor puha minden, akkor mehet bele a tejszín, só, bors, újraforrásnál a tejszín. Még egy forralás és kész.
    Isteni!
     
    etus (9)
    előzmény:
  12. 2005-07-04 19:1612.
    "Nomád változat:

    Ha sokan vagytok és van elegendő keserű gomba, akkor a megtisztított gombafejeket fűzd egy vastagabb drótra, melynek végére botot szereltél. Parázs fölött süsd meg a gombák minden oldalát, miközben nyársra húzott szalonna zsírjával gyegéden locsolgatod

    civilizált változatok:

    1. A keserűgomba fejeket grillgrillsütőben sütöd meg egy kevés és nagyon vékony szalonna takarásában. (nem jó, ha tocsog a zsírban!)

    2. A gombafejekbe kevés juhtúrót, vagy krémsajtot nyomkodsz, megszóród nagyon apróra vágott szalonnával. jól meg kell sütni, mert félig sülten kesernyés-csípőskés.

    Szerintem kerti sütőkben is működik a dolog. Jó étvágyat

    Szysssz"

    Ez egy másik fórumról való. Én a keserűgombát kihagyom, sokkal jobb a sárga rókagomba és vargánya. Bár a dióízű galamb sem megvetendő.
     
    etus (1)
    előzmény:
  13. 2005-07-04 17:1611.
    Sajat szedes. De lehet vana piacon is mert szep fiatalok es sok volt. Szeretek turazni. . . es ha eszreveszek egyet remenykedem, hogy van ott tobb is. . . . :-))) Vasarnap Nagyborzsonybol indultam a kek jelzesen. Az ut egy patak menten vezet (de most nincs nalam terkep, hogy megnezzem a nevet). . . tobb helyen is talakoztam veluk, de kell 1-2 orat menni a patak menten. Egy ido utan a turistaut atszeli a koves erdeszeti utat, ott van egy farakas, meg egy haz, meg vmi szines muanyagok. Utanna par szaz meter. Szep fiatalok voltak es van meg beloluk boven. Otthon majd megnezem a terkepen van-e vmi jellegzetes a kozeleben es megirom. Elkukacosodott hatalmas varganyakat is lehetett talalni, viszont eso utan biztosan lesznek fiatalok is. Ha szeretsz kirandulni megeri !!!. . . amugy Salgovarig mentem, ahonnan belatnia Borzsony csucsait. . . legalabbis NHH, Csovanyos stb.
     
    Alibaba13 (10)
    előzmény:
  14. 2005-07-04 16:2610.
    Még a nyál is összefutott a számban. A nagyapám hivatásos gombaszakértő volt, néha hozott keserűgombát is. Mi egészbe simán olajos hagymán megpirítottuk és pirítóskenyérrel és salátával ettük. Szegény már nem él, a családban pedig nem vitte tovább senki a "mesterséget", azóta sem ettem keserű (és egyéb ilyen különleges gombát). Igazából félek is a szedett gombáktól, pedig sokat bosszankodom, hogy a termesztett gombák milyen íztelenek. Te hol szerezted be? Saját szedés, vagy a Nagycsarnokban?
     
    etus (9)
    előzmény:
  15. 2005-07-04 15:599.
    Koszonom a segitsegedet es venhanc. ur-et is. Este kiprobalom.

    Igen sejtettem, hogy paprikaskent nem lesz igazan jo, ezert is kertem segitseget. Remelem ez a gomba is is felkerul majd a finom gombak listajara.

    A roka gomba a mult heti menu volt, de ez is tejfolos paprikaskent. Ezt pl. en is el tudnam kepzelni vmi salatakent, mert ahogy irod, nagyon finom az illata. Erre esetleg vmi. recept?

    pl. a lila pereszkevel jartam ugy, hogy szamomra kellemetlen illata volt porkoltkent elkeszitve, igy kidobam :-(((.
    Erre vonatkozoan is szivesen veszem, ha tudtok vmi mas elkeszitesi modot?

    ES mi a kedvencetek?
     
    Csvirág_ (8)
    előzmény:
  16. 2005-07-04 15:428.
    Csak fel kell forralni a vizet. . . . kb egy 5-10 percig forralni, hogy rendesen megfőjjön, mert a gomba kicccsit csalók! Több ideig kell főzni, mint az ember gondolná! :O)) Különben mégjobban megfekszi a pocakot! :OPPP

    Éééés túúúl éltem! Nincs finomabb a jó kis gombás kajáknál! Perzse csak módjával! :O)))))) És persze megbízható forrásból!

    A nagybátyóm nagy gomba specialista. . . . gombamártások, gombapörkölt, gombásrántotta, rántott gomba, gombapaprikás, gomba ilyen-olyan formában. . . .
    Ha gondolod érdeklődök tőle, ha van valami konkrét kérdésed! :O)))
    Tegnap épp rókagombából csinált valami extra pörköltet! A rókagomba az a sárga és barackillatúnak is szokták mondani, mert van egy kis barack bukéja, ha beleszagolsz!!!!! :O))
     
    etus (5)
    előzmény:
  17. Torolt_felhasznalo_923328
    Torolt_felhasznalo_923328
    2005-07-04 15:197.
    Sziasztok!

    Keserűgomba az íze miatt nemigen alkalmas paprikásként való elkészítésre. . .
    Spéci receptje:
    (előtte rövid főzés, hogy a keserű íz csökkenjen)
    Az egyben hagyott kalapokat juhtúróval rétegezni. E fölé szeletelt füstölt császárszalonnát (ún. bacon) pakolni, majd ezt grillben, sütőben átsütni.
    Száraz vörösbort kíván, hmmmmm.
    Erre az ételre még kevesen fintorogtak:)

    Üdv
     
    etus (5)
    előzmény:
  18. 2005-07-04 14:036.
    Tuggyátok mellik a legjobb gomba???

    ABNOGAV A INGUD

    /olvasd vissza/
     
    etus (5)
    előzmény:
  19. 2005-07-04 13:245.
    Koszonom, kiprobalom. A gomba eleg hamar megfo. . . . a jo sokaig fozni, mennyi ido? 10 perc fel ora?

    Esetleg mas tutti recepted is van mas gombakra. . . mert en ha talalok vegre vmit, tejfolos paprikaskent gombakent ugyan el is fogy. . . de jo lenne vmi. mas izvilagot is kiprobalni.

     
    Csvirág_ (3)
    előzmény:
  20. Torolt_felhasznalo_270913
    Torolt_felhasznalo_270913
    2005-07-04 12:004.
    Túlélted, nagyon jó, de én maradok a rántotthúsnál!
     
    Csvirág_ (3)
    előzmény:
  21. 2005-07-04 11:563.
    Szijjo etus!

    A nagybátyám nagy gombász!!! Most kaptam tőle keserűgombát és egy tutti receptet is! Tele is ettem magam szombaton keserűgombával. . . . nagyon laktató, úgyhogy csak óvatosan vele! Nagyon-nagyon fehérjedús gomba!

    Ki kell főzni jó sokáig sós vízben a felszeletelt gombát, majd utána egy serpenyőben fokhagymás olajon sütögetni. Erre kell rátenni egy kis tejfölt, és addig sütni, míg jól rá nem tapad a tejföl a gombára és jól össze nem érnek az ízek! Naaaggggyon isteni kaja!
  22. 2005-07-04 11:282.
    Addig kisérletezel a talált gombákkal, hogy a végén elvesztünk egy topiktársat:-)))

    Én a keserűből a gyomorkeserűt szeretem, cseppfolyósan:-))
     
    etus (1)
    előzmény: