Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Bio bodza, bio csalán

Torolt_felhasznalo_897978
Torolt_felhasznalo_897978
Létrehozva: 2005. május 21. 13:37
Sziasztok!

Ma reggel felébredtem és egy pillanat alatt megvilágosodtam!
Somogyban, ahol egy kicsinke, világtól szinte elzárt faluban van egy piciri házam, rengeteg bodza fog nyílni pár héten (napon) belül. A környéken 20 km-es körzetben semmi gyár, vagy üzem, a levegő csodálatos, a vegyszereket nem használja senki.
Arra gondoltam, hogy ha valakinek kellene ilyen garantált helyről bodzavirág szörpnek, vagy csak akár szárítani, akkor szívesen hoznék fel Pestre belőle egy jó adagot. Vagy akár pepecselnék is szörp készítéssel, vagy a tornácon, napon szárítanék belőle, és így adnám.
Kérdés, hogy van-e rá valami kereslet?

A másik meg a csalán, ami nő mint a gomba, szép üde hajtásokkal, és én meg lekaszálom, mert csíp, mint a fene. De ha valakinek van rá igénye, akkor gyűjtenék belőle, és szintén szárítva teának nagyon jó és garantáltan vegyszer és kipufogómentes lenne.

Tehát amit ajánlok:

Bodza virág frissen
Bodza virág szárítva
Bodza szörp elkészítve (akár télire is eltartható, tartósítószer mentesen!) csak cukorral tartósítva!

Csalán frissen (vannak olyan fakírok, akik salátának is eszik!)
Csalán szárítva teának

Összel lesz csicsóka, ami nagyon magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt ajánlott. Nyeresen, főzve olyan mint a krumpli, salátának.

Telepítettem bio fűszerkertet, de még nem szaporodott annyira, hogy másnak is jusson, idén csak a saját igényre van.

Na mít szóltok az ötlethez?
19 hozzászólás
  1. Torolt_felhasznalo_323675
    Torolt_felhasznalo_323675
    2008. május 22. 08:2819.
    sziasztok valaki tudna nekem segiteni száritok bodzát de azt nem tudom hogy mien arányba hogy kell majd forráznom hogy jó legyen élöre is köszönöm
  2. Torolt_felhasznalo_384444
    Torolt_felhasznalo_384444
    2007. június 1. 14:2018.
    Köszi az ötit!  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_897978 (15)
    2005-05-23  19:39
  3. Torolt_felhasznalo_879225
    Torolt_felhasznalo_879225
    2007. június 1. 13:2017.
    Szia!

    Én is szeretnék bodza szörpöt készíteni. Elmondanád nekem is a receptet?

    Előre is köszi.
    Sylvia
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_249144 (14)
    2005-05-23  12:15
  4. Torolt_felhasznalo_348378
    Torolt_felhasznalo_348378
    2005. augusztus 8. 16:0216.
    Szia Zsuszi,
    igazán jó ötlet ez a bio bodza, kár, hogy csak most találtalak meg, így már csak jövőre tudlak megkérni, hogy rám is gondolj a felhozatalkor.
  5. Torolt_felhasznalo_897978
    Torolt_felhasznalo_897978
    2005. május 23. 19:3915.
    A csokrokat (3-4-5 tányér) összekötve fejjel lefelé lazán egy régi függönybe csomagolva felakasztjuk meleg szellős helyre, mondjuk a tornácra.
    Azért kell a "csomagolás, hogy a megszáradt apró virágok ne potyogjanak le, hanem a tüll, vagy a függöny megtartsa. Néha meg kell rázni, hogy a szárról lepotyogjon a száraz virág, és így nem törik össze.

    Ha teljesen megszárad, már szinte csak ki kell emelni a szárát, és üvegbe kell tölteni, ami a tüllben van.

    A fűszereket is így szárítom, főleg ami kicsi levelű, pl. kakukkfű.

    A levendula virágát hosszú szárral szedem, hárommal osztható számban. A virágok alatt közvetlenül összekötöm, és visszahajtom a virágok felé a szárakat. El kezdem fonni hármas fonással az egymás melletti szárakat, és mire készen leszek addigra a virágokat befedi egy szép kis fonott tartó, A végét színes szalaggal összekötöm, egy kicsit még szárítom, mert csak akkor hajlik szépen a szár, ha még nedves. Ha már jól kiszáradt, mehet a szekrénybe, a molyok meg rohannak kifelé, és lehet tapsolni a produkciónak! :o)))

  6. Torolt_felhasznalo_249144
    Torolt_felhasznalo_249144
    2005. május 23. 12:1514.
    Szia én olvaslak!! Köszi a bodzaszörp receptjét!! Elárulnád hogyan szárítod a bodzavirágját???
  7. Torolt_felhasznalo_897978
    Torolt_felhasznalo_897978
    2005. május 23. 12:0513.
    Senki nem olvas??? :o(((
  8. Torolt_felhasznalo_897978
    Torolt_felhasznalo_897978
    2005. május 23. 02:2012.
    Ja! Csalánt is szárítok!!! :o)))
    előzmény:
    hpzsu (5)
     
  9. Torolt_felhasznalo_897978
    Torolt_felhasznalo_897978
    2005. május 23. 02:1711.
    Huh!!!

    Na akkor sorban!

    Gyömbérital!
    Előszőr kell főzni egy gyömbér sűrítményt!

    Gyömbérital sűrítmény:

    2 l víz
    2 dl cukor
    2 cs vaniliás cukor
    2 cs. gyömbérpor
    1 cs. szegfüszeg egész!
    1 cs. fahéj egész
    2 db. babérlevél
    1 nagyobb citrom lehámozott héja
    1 lehámozott héjú citrom egész belseje összevágva
    (lehet narancs is!)
    Ezt azért írtam így, hogy a fehér "szivacsos" keserű rész ne kerüljön bele.

    kb. 20 percig lassan forralni, majd letakarva kihűlni hagyni.
    Flakonba leszűrni. Műanyagba lehet, a hűtőben sokáig eláll!!!

    Ital:
    1, 5 l -hez

    1 dl. gyömbér sűrítmény
    1 dl. citromlé
    2 dl. narancslé, vagy bármi más gyümölcslé
    ami hely marad még az üvegben, abba szénsavas ásványvíz. (de lehet mentes is)

    Természetesen ízlés szerint lehet az arányokat változtatni.

    Bodza szörp:

    5-6 szép nagy rovarmentes bodzavirág. Eső után kell szedni, és akkor semmit sem kell vele csinálni.
    2, 5 l víz
    3 citrom vékonyan lehámozott héja
    3 citrom apróra vágott fehér részektől mentes belseje, nem baj, ha mag is belemegy.
    1, 5 kg kristálycukor

    Ezeket egy 5 literes üvegbe tenni, és letakarva, néhányszor naponta megkeverve 2 napig áűllni hagyni.

    Azután jól felforralni, leszűrni és üvegekbe rakni, légmentesen lezárni, és száraz dunsztban hagyni kihülni.

    Ez jó sokáig eláll. Ha nem akarsz ennyit pepecselni, és van jó nagy hűtőd, akkor abban is tárolhatod egy jó darabig, és nem kell dunsztolni.

    Én a bodzát leginkább szárítom, mert nem akarok tárolni vizet meg cukrot.
    Télen a szárítmányt leforrázom, citrom héjával együtt, még lehet mazsolát is beletenni. . . és 10 perc múlva iható a tea, vagy ha kihült, akkor szörp lesz belőle, természetesen cukorral, vagy mézzel.

    Rózsaszörp!

    Nem virágboltból, hanem a kertből szedett rózsa szírmait leszedni, és a tövénél a fehéres kis pontokat kivágni.

    3-4 piros rózsa szirma, egy tálba bele, rászórva 3-4 evőkanál cukor. Fél óra alatt a szirmok kieresztik a levüket, és ki lehet facsarni a rózsaszörpöt.
    Ásványvízzel kitűnő.
    Bólé alapanyag is lehet.
    + fél l félédes pezsgő
    + fél l száraz fehérbor
    + fél dl. kesernyés likőr

    1-2 rózsa szirmát még lehet bele keverni. (sárgát is)

    Majd még írok másokat is! Most megyek aludni!!!! :o)))

  10. 2005. május 22. 21:3310.
    sziasztok! Tényleg, ha valakinek van bio bodza szörp receptje (virágból), az írja le lécci! :-)
  11. Torolt_felhasznalo_317325
    Torolt_felhasznalo_317325
    2005. május 22. 20:459.
    Sziasztok!

    Zsuszi nagyon jó ötlet ez a bio topic! Remélem nem haragszol ha "társulnék" én is.

    Nekem is van bio bodzám (teljesen vegyszer és műtrágya mentes), nemesített/telepített és mivel még csak harmadik éves nem akarjuk rajta hagyni a virágot termésnek, hanem eladnám.

    Szintén bio zölddióm is van eladó. Likőrnek is kiváló, de egyben gyógynövény is.

    Jövő évtől már a zöldség-gyümölcsöt is bioként termesztjük, az EU is támogatja, meg a gyerekek miatt is, mert allergiásak.

    Szóval akit érdekel, megbeszéljük priviben.
  12. Torolt_felhasznalo_249144
    Torolt_felhasznalo_249144
    2005. május 22. 16:138.
    Szia! Nekem is van a kertemben egy nagy bodzabokor. Pont ma néztem, hogy szörpöt kellene csinálni belőle. Leírnád esetleg a Te recepteded?? Köszi!!!
  13. 2005. május 22. 15:377.
    Szia, olvastam a topikban cleóéknál, hogy indítottad ezt a topikot, megnéztem, teccik:))) Az ötlet jó, mert hiába írják rá mindenre hogy bio az ember lányának fenntartásai vannak. . . Kell egy megbízható forrás, neked meg az utiköltség:)))Szárított bodza, és csicsóka érdekelne. . .
  14. Torolt_felhasznalo_608343
    Torolt_felhasznalo_608343
    2005. május 21. 18:036.
    Sziasztok!

    Zsuzsi, elarulod, hogy hogy csinaltad a gyömberitalt? A parom anyukaja csinalt egyszer, azt hiszem valahol olvasta/valaki mondta neki a receptet, de szörnyü lett :(
  15. 2005. május 21. 17:155.
    Szia!
    Engem is érdekel! A Bodza és a csalán is! Mi nem rég szedtünk, azt szárítom, de az nem sok. Ja Bp. -en lakom.
  16. Torolt_felhasznalo_897978
    Torolt_felhasznalo_897978
    2005. május 21. 16:054.
    Ja! Csicsóka ősszel lesz. Kb. kilója 250-300 Ft.
  17. Torolt_felhasznalo_897978
    Torolt_felhasznalo_897978
    2005. május 21. 16:043.
    Az egyém még nem is nyílik, kb két hét múlva megyek le. Megszemlélem, és hozok, aztán megegyezünk.
    Nagyon szeretnék kolbász-tök magot. Talán még egy-két hétig aktuális a vetése, aztán már csak jövőre. Meg akármilyen "ridegtartást" tűrő évelő virág, bokor hajtás.

    Én a bodzát le is szárítom télire, minek rakjak el vizet, meg cukrot? Télen megfőzöm teának, mézzel kitűnő. Ha lehűtöm üdítő!

    Most nagyon topon van nálunk a gyömbérital!
    Én készítem és imádja az egész család!
  18. Torolt_felhasznalo_166072
    Torolt_felhasznalo_166072
    2005. május 21. 14:232.
    Szia!
    Engem érdekelne a bodzád illetve a csicsóka. Csalán itt is van bőven(a pesti kipufogófüstől mi is "messze" vagyunk). Bodza is lenne, de sajnos olyan tetves, hogy lehetetlen felhasználni. Ha a tiéd tiszta, akkor kéne, frissen. Milyen ellenszolgáltatásra gondoltál?

Legnépszerűbb cikkek