Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Hozzávalók 2 személynek:
2 szelet kenyér
40 dkg szilva
4 tojássárgája
1, 5 dl tej
1 dl vörösbor
kevés vaj
1 narancs
cukor
Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a tejet, 2 tojás sárgáját és kb. 4 kanál cukrot. Megforgatjuk benne a kenyérszeleteket. Közben a kimagozott zilvát a borral és 6 kanál cukorral gyenge tűzön negyed órát pároljuk. A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük 2 tojás sárgájával és 4 kanál cukorral, majd 10 percig kevergetve főzzük. Egy serpenyőben vajat melegítünk, a beáztatott kenyerek mindkét oldalát megsütjük. Tányérokra szedjük, majd a leszűrt szilvát ráhalmozzuk, majd a narancsos krémmel megöntözve melegen tálaljuk.
Mogyorós bundáskenyér
Hozzávalók:
4 szelet kenyér
2 tojás
2 dl tej
4 kanál cukor
1 kávéskanál fahéj
4 evőkanál darált mogyoró
1 csipet só
vaj
Elkészítés: Villával verjük fel a tojásokat, majd keverjük hozzá a tejet, és ezzel is verjük egy keveset. Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a mogyorót és a fahéjat. A kenyérszeleteket forgassuk meg a tojásos tejben, majd a mogyorós keverékben, és forró vajban süssük pirosra. Papírtörlőre szedve itassuk fel a felesleges zsiradékot, majd forgassuk meg a maradék mogyorós keverékben. Melegen tálaljuk.
Torijas (spanyol változat)
Hozzávalók:
5 dl langyos tej
2 kávéskanál fahéj
3 tojás sárgája
5 dl vörösbor
4 evőkanál olívaolaj
20 dkg cukor
1 szikkadt bagett, kb. 2 centis szeletekre vágva
Elkészítése: 1 kávéskanál fahéjat keverjünk el a tejben, majd áztassuk be a kenyérszeleteket rövid időre (ne ázzanak szét). Egy tálban villával verjük fel a tojássárgákat, forgassuk meg benne a tejes kenyérszeleteket. Egy serpenyőben hevítsünk fel 4 evőkanál olívaolajat, ebben pirítsuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd helyezzük őket egy nem túl magas jénai tálba. Öntsük a serpenyőbe a bort és a cukrot, ízesítsük 1 kávéskanál fahéjjal, majd addig forraljuk, míg a felére fő. Ezt a szirupot öntsük a kenyérszeletekre. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
csokis kenyér-süti
Hozzávalók:
1 bagett (vagy ennek megfelelő mennyiségű kalács vagy bármilyen kenyér)
8 dl tej
3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg cukrozott kakaóport (lehet táblás csoki vagy Mikuláscsoki, nyuszicsoki )
Elkészítés: Melegítsük fel a tejet, majd áztassuk bele a feldarabolt kenyeret. Hagyjuk ázni, majd villával törjük pépesre. Ha van felesleges tej, öntsük le, majd adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a kakaót (vagy a felolvasztott csokoládét). Öntsük lapos jénai tálba, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 45 percet. Önmagában vagy lekvárral, kompóttal, fagylalttal tálaljuk.
Gyümölcsös rakott kenyér
Hozzávalók:
25 kockacukor
3 evőkanál víz
30 dkg szikkadt szendvicskenyér
3 tojás
2, 5 dl tej
10 dkg cukor
1 dl rum
30 dkg friss gyümölcs (alma, körte, ananász, banán )
5 dkg mazsola
elkészítés: A kockacukrokat átitatjuk a 3 evőkanál vízzel, majd teflonserpenyőbe tesszük, és keverés nélkül, csak a serpenyőt mozgatva karamellizáljuk. Öntsük kuglófformába, és úgy mozgassuk, hogy mindenhova kerüljön a karamellből. A kenyérszeletek egy részével rakjuk ki a forma alját és széleit, majd a maradékot morzsoljuk a felvert tojások, a tej, a cukor és a rum keverékébe, majd hagyjuk, hogy a kenyér jól átitatódjon. Keverjük bele a felaprított gyümölcsöket, majd az egészet öntsük a formába. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. egy órát süssük. Tálaláskor borítsuk ki a formából, langyosan kínáljuk. Vaníliaöntettel a legfinomabb.
Almás kenyér
Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet toastkenyér
4 evőkanál almakompótból turmixolt püré
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
vaj
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a vaníliás cukrot. A toastkenyereket megáztatjuk benne kissé, majd lecsepegtetjük, és megforgatjuk a villával felvert tojásban. Vajat melegítünk egy teflon serpenyőben, a kenyérszeletek mindkét oldalát megsütjük. A kompótból pépesített pürét a tetejére halmozzuk, így tálaljuk, melegen.
Kókuszos túróval rakott kenyér
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet szikkadt kenyér
3 dl tejföl
10 dkg túró
1 tojás
2 dkg kókuszreszelék
3 dkg cukor
fahéj
1 marék fenyőmag
Elkészítés: A túrót, a tejfölt, a tojást összekeverjük a cukorral, majd a fahéjjal és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A fenyőmagot egy üres serpenyőben (zsiradék nélkül) megpirítjuk. Egy közepes jénai tál alját befedjük a kenyérszeletekkel, majd egyenletesen elosztjuk rajta a túrós keveréket. A tetejére fahéjat hintünk, és megszórjuk a pirított fenyőmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.
Epres bundáskalács
Hozzávalók:
25 dkg eper
4 nagy szelet kalács (vagy 8 kicsi)
2 dl tej
2 tojás
2 dkg vaj
10 dkg cukor
mentalevél
3 evőkanál balzsamecet
vaj
bors
Elkészítése: Megtisztítjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük az epret. A tejet, a tojást és a cukrot összekeverjük. A kalácsszeleteket megforgatjuk a tojásos-cukros tejben, majd felforrósított vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután még egy diónyi vajat melegítünk egy másik edényben, beledobjuk az egész epreket, és átforgatjuk. Amikor kevés levet eresztettek, hozzáadjuk a balzsamecetet, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Tányérra tesszük a kalácsszeleteket, mellé halmozzuk az epret, majd a mentalevéllel díszítve tálaljuk.
ezt most találtam:
Sült fagylalt
40 dk teszés szerinti fagylalt
2 szelet kalács, püspökkenyér, vagy piskóta
8 dk porcukor
2 dk vaniliás cukor
1 csipet só
3 cl édes likőr (izlés szerint)
1 kávés kanál kakaópor
Egy fémlapra (pl a kerek tortaforma alsó lapja) fektetjük a kalácsszeleteket, meglocsoljuk a likőrrel, elsimítjuk rajta a fagylaltot, betesszük a mélyhűtőbe.
250 fokra melegítjük a sütőt, egy csipet sóval felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuka cukrot és keményre verjük. Nyomózsákba szedjük és a mélyhűtőből kivett fagylaltra cifrázzuk, az a lényeg, hogy a "habszigetelés" mindenütt takarja és a sütőbe tesszük. Egy percre sem hagyjuk el, csak addig sütjük, amíg a hab aranybarnára nem pirul ( ez kb 3-5 perc ). A sütőből kivéve kakaóport szitálunk a tetejére és azonnal tálaljuk.
1 cs. csokis pudingot 1/2 l. tejjel, 5 kanál cukorral és 1 kanál kakaóporral főzz meg, ha kihűlt, keverd habosra 15 dkg. margarinnal. Süssél 4 tojásból piskótát tortaformában, vágd két felé, az alját tedd be a formába. Kend meg baracklekvárral, sűrűn rakd ki kalácsszeletekkel, kend rá a puding felét, megint kalács, baracklekvár, a piskóta másik fele. A maradék pudinggal kend körbe a tortát, a tetejét is, szórd meg csokidarával, és a hűtőben hagyd néhány órát összeérni. Isteni!
HOZZÁVALÓK: Egy kalács, fél liter tej, fél liter tejszin, egy vaniliarúd, cukor, 1 egész tojás és háromnak a sárgája, egy citrom reszelt héja, lekvár, kisebb csokidarabok, vaj a sütőtál kikenéséhez.
A kalácsot felszeleteljük, felkockázzuk, tálba rakjuk. Egy lábosban fél liter tejet és fél liter tejszínt, és egy vaniliarúd belsejét forráspontig hevítünk, akkor jó ha gyöngyözik a széle (ne bugyogjon). 1 egész tojást és 3 sárgáját pici cukorral, meg egy citrom reszelt héjával összekeverjük. Szűrőn át adagokban a tejes-tejszínt hozzákeverjük a tojásokhoz. Ezután ráöntjük a kalácsra. Egy sütőtálat kikenünk vajjal. A kalács 1/3 részét beletesszük. Rárakunk egy réteg lekvárt, majd megint kalácsot, újra lekvár, végül tetejére megint kalács. Utána pár kis db csokit belerejtehetünk, belenyomkodhatunk és még egy kis lekvárral diszíthetjük a tetejét. 40-50 percig kell sütni.
Hozzávalók:
20 deka szikkadt kalács
5 deka mazsola
2 deka puha vaj
1, 5 deci 100 százalékos narancslé
1, 5 deci tej
1 teáskanál vaníliaaroma
fél teáskanál őrölt fahéj
3 púpos evőkanál narancslekvár
puha vaj a sütőforma kikenéséhez
Bekapcsolom a sütőt 190 C fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és kivajazok egy 20 centi átmérőjű, kb. 1 liter űrtartalmú sütőtálat. Amíg a sütő melegszik, összeállítom az édességet. A szikkadt kalácsot kb. 3x3 centis kockákra vágom, és a megmosott mazsolával összekeverve beleszórom a kivajazott sütőtálba. Amikor ezzel megvagyok, elkészítem a narancsos – tejes áztató kevercset. Ehhez először megolvasztom a vajat a mikróban, aztán az olvadt vajat kézi habverővel összekeverem a narancslével meg a tejjel. Ezután hozzáadom a vaníliaaromát, hozzáhintem az őrölt fahéjat, és az ízes lével alaposan nyakon öntöm a mazsolás kalácskockákat. Kicsit bele is nyomkodom őket. Ha már jól magukba szívták az áztató kevercset, teáskanállal apró adagokban elbújtatom a kalácskockák közt a narancslekvárt. Végül a narancsos kalácspudingot 30 percre a meleg sütőbe teszem, és kívül ropogósra, belül pedig édesen lágyra sütöm.
4 adag lesz belőle.
30 dkg szikkadt kalács
3-4 ek. csokis mogyorókrém
4 dl tej
3 dl tejszín
10 dkg cukor
2 tojás
2 tojássárgája
10 dkg tejcsoki
3 dkg vaj
puha vaj a sütőtál kikenéséhez
A szikkadt kalácsot felszeletelem, és minden második szeletet vastagon megkenek mogyoróvajkrémmel. Az üresen maradt szeleteket ráillesztem a megkentekre, és az így kapott szendvicseket két centis kockákra vágom. A tejet és tejszínt beleöntöm egy lábosba, és összemelegítem. Kézi habverővel egy nagy tálban összekeverem a tojásokat és a tojássárgáját a cukorral. A meleg tejet folytonos keverés közben apránként hozzáöntöm a cukros tojáshoz. Beleforgatom a mogyorókrémes kalácskockákat, és megvárom, amíg 5-10 perc alatt magukba szívják a tojásos keveréket. BEkapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütő 4es fokozat), és kivajazok egy 1, 5 literes, 30*20 centis sütőtálat. A kivajazott sütőtálba beleteszem a tocsakos kalácskockákat, imitt-amott közéjük dugdosok apróra tört csokidarabokat, majd a tetejére rámorzsolom a vajat. A kalácsfelfújtat beleteszem a meleg sütőbe, és 45 perc alatt megsütöm.
4-6 adag lesz belőle.
esetleg maradék babapiskótából is lehet ezt csinálni ? keresztlánykám után maradt egy 3/4 csomag, és tudom, hogy charlotte-ra szokták használni, de a múlt héten éppen azt csináltam a picurnak, így most nem ismételném meg.
és egy kicsi off: maradék rizsre van ötletetek a darálthusival összekeverésen túl ?
Nekem van egy szuper recepte, Stahltól:) veszel egy vaníliarudat, félbevágod, a kés hegyével óvatosan kikaparod a belét. Felforralsz egy kis tejet, belerakod a vaníliát, kevés cukrot, majd ha kicsit kihűlt, belekeversz egy tojássárgáját és teszel bele egy kevés sütőport. Beleáztatod a kalácsot, jól összekutyulod. Sütőformának tökéletesen megteszi pár bögre, amiről tudod, hogy tűzálló. Kivajazod, az aljára teszel egy keveset a masszából, beletördelsz egy kis étcsokit, kensz rá egy réteg lekvárt. Ezt ismételgeted amíg meg nem telik a bögre, de vigyázz, ne rakd teljesen tele, mert fel fog fújódni egy picikét. A bögréket berakod a sütőbe, és 180°fokon addig sütöd, amíg szépen meg nem kel és meg nem barnul a teteje. Iszonyú finom és kb negyed óra alatt kész. Jó étvágyat hozzá!!!
Milyen kalács?Sima? Akkor tördeld össze, és öntsd le csokipudinggal, vagy öntettel. Rá tejszinhab. De máglyarakást is csinálhatsz belőlle. :)