Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

BILIZÉS

Torolt_felhasznalo_745187
Torolt_felhasznalo_745187
Létrehozva: 2005. május 17. 22:00
Sziasztok!

Az én lányom most mult 2 éves és nyáron szertném bilire szoktatni. tanácsokat kérnék ez ügyben. És a cumiról is szeretném leszoktatni kérlek ebben is segítsetek nekem.
Előre is köszi.
  1. Torolt_felhasznalo_413212
    Torolt_felhasznalo_413212
    2005. május 17. 22:472.
    Szia!

    Az én kislányom 4 és fél éves, a kisfiam 2 és fél éves. A lányomat másfél éves kora körül sikerült leszoktatni a cumiról, úgy hogy egyszerűen elettem. Egy hét nyafi után elfelejtette, de nem volt vészes.
    A fiam már bonyolultabb, nála is megpróbáltam ezt a módszert, de annyira nyüszög a cumiért, hogy visszaadtam. Szerencsére a bölcsiben és az utcán már nem kell neki, csak este lefekvéskor használja. De hamarosan megpróbálom újra eltenni és most erős leszek.
    Próbáld meg Te is szerintem ezt az elteszem végleg módszert, de jól dugd el, nehogy megtalálja, ha meg nagyon keresi, akkor nyugodtan add oda neki, majd leszokik róla. Még egy iskolás gyereket sem láttam cumival. :O)
    A szobatisztaság a lányomnál szinte egyik napról a másikra alakult ki 2 éves korában nyáron. Előtte is ott volt a bili a szobában, próbálkoztunk is, de volt hogy sikerült, volt, hogy nem. Aztán egyik vasárnap délelőtt közölte, hogy pisilni kell bilibe és belepisilt. Aztán pár hét alatt teljesen szoba ás ágytiszta lett.
    A fiamnál más a helyzet, ő itthon már teljesen szobatiszta nappal, éjjel még nem. A bölcsiben viszont nem zól, ezért még pelust kell ráadnom. Vagy ha elmegyünk valahova messzire.
    Ezt sem szabad erőltetni, a lényeg, hogy ő akarja és csinálja. Hagyd, hogy ő tolja le a nadrágot, bugyit, ha nem megy segíthetsz. Ha sikerül természetesen nagy dicséret jár érte, esetleg együtt vihetitek kiüríteni. Vannak gyerekek, akik nem akarnak megválni tőle, mert saját részüknek tekintik a produktumot, akkor az ő szintjükön el kell magyarázni mi is az, honnan jön és hogy nem kell hozzá annyira ragaszkodni.
    A lényeg, hogy ne ültesd órákig a bilin, ha elég érett lesz rá, úgyis szól vagy magától elvégzi a dolgot, ha kéznél van a bili. Minden gyerek máskor érik. A mai kényelmes, jó nedvszívó pelusok viszont hátráltatják szerintem a szobatisztaságot, mert jól érzik benne magukat a csemeték.
    Sok sikert mindenhez! Csináld úgy, ahogy az anyai szíved diktálja.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (1)
     
  2. 2005. május 17. 22:483.
    Tanács? Csak akkor, ha a lányzó is benne van! Bár, ha két éves elmúlt, nem lesz gond. Nálunk mind a két gyerköcnél az vált be, hogy látták a társaikat pelus nélkül pisilni a játszótéren. Anya, én is! felkiáltással lekerült a pelus, és minden rendben ment. Viszont a bili csak nagyon átmeneti megoldás volt, és a fiam például nem is használta. Sokkal felnöttesebb dolog a wc-re járni. :) Egy megfelelö méretü sámli, és egy stabil ülöke kellett.
    Ez így nagyon egyszerünek hangzik, (és az is volt), de azért kijutott a jóból nekünk is: a nagydolog még kb 3 hónapig csak pelusba sikeredett!
    Szóval türelem és kitartás kell, de ne csinálj nagy felhajtást az ügy körül, mert azzal csak rontasz a helyzeten.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (1)
     
  3. 2005. május 17. 22:494.
    Szia!
    Az én kislányom holnapután lesz kétéves, és mi is nyáron szeretnénk a bilivel közelebbi kapcsolatot teremteni, így abban nem tudok segíteni.

    A cumit viszont kb. 5 hónapja letettük egyik pillanatról a másikra. Sajnos szomorú apropója volt, mert épp beteg volt a fosós-hányós vírussal. A hányás miatt nem mertem betenni a szájába éjszakára a cumit és elmondtam neki, hogy bánthatja a pociját és hányhat miatta, megértette, másnap este még kérte, és azóta soha és az újját sem szopja.
    Szerintem meg lehet beszélni velük ha nem is ilyen áron, de valamilyen trükkel. . .

    Sok sikert!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (1)
     
  4. Torolt_felhasznalo_586930
    Torolt_felhasznalo_586930
    2005. május 17. 22:495.
    Szia!
    Nem hiszem, hogy lehet tuti tippeket adni. . .
    Nekem a nagyobbik fiam már 2 évesen szobatiszta volt, a kisebbik 2, 5 éves, és még mindig pelus van(na jó, héha pisil a WC-be).
    Szerintem erőltetni semmiképp sem szabad.
    Én, ha már jobb idő lesz, leveszem róla a pelust napközben, talán úgy rájön, hogy neki sem jó, ha bepisil. . .
    Egyébként nálunk nem volt bili, egyből a WC-re mentek.
    A cumival kapcsolatban mi nagyon szerencsések voltunk. Csak a kisebbik fiam cumizott, de már kb fél éve ő sem.
    Az apja egyszerűen elvette tőle, és nem is kereste.
    Persze én pánikoltam, hogy majd biztos sír utána, de semmi. . .
    Mindenesetre legyél következetes:ha egyszer elveszed, többet semmiképp ne add oda!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (1)
     
  5. 2005. május 17. 22:506.
    Szia!

    Menni fog ne izgulj.
    Nekünk is van kettő tavaszi lányunk, mindegyiket már ilyenkor (2 éves korukban) elkezdtem szoktatni, ez abban nyilvánult meg, hogy nem adtam rájuk pelust és időnként ráültettem őket a bilire. Volt, hogy befolyt a pisi, sőt időnként bogyók is voltak a földön, de rájöttek, hogy ez nem jó nekik, nyáron pedig már nem is kellett a pelcsi.

    A cumi a nagylány esetében 3 és 1/2 éves koráig kellett, akkor mikuláskor megbeszéltük, hogy a mikulás elviszi és hagy helyette valami meglepit, bele is ment. Aztán még miki előtt szétharapta és mondtam, hogy nincsen másik, így cumi nélkül aludt el, csak egy éjjel sírt, aztán eszébe sem jutott többet.
    A második csajszi még cumizik, de már többször is aludt cumi nélkül, mikor nem találtuk meg, annyira eltüntette. Nagyon nem bánkódott utánna. Aztán megtalálta. . . . . :-(
    A mikulásos trükköt nála is bedobom majd, hátha bejön.

    Na szia, sok sikert.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (1)
     
  6. Torolt_felhasznalo_670135
    Torolt_felhasznalo_670135
    2005. május 17. 22:517.
    az én lányom mindkettőt magától hagyta el. nagy melegben nem adtam rá pelust, a bili kitettük a szoba közepére, mondtam neki ha kell pisilni, csücsüljön rá, ő megtette:-)
    a cumiját meg, hogy meglegyen mindig a párnája alá tettük, egyszer nem vette elő. Még én voltam kétségbeesve, hogy mi lesz most, utána 1-2-szer még előkerült, majd teljesen elhagyta. Náthás időszak is jó lehet cumieltünésre, akkor nem kell nekik annyira, mert nem kap szegény az orrán levegőt
    de ne erőltess semmit
    sok sikert
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (1)
     
  7. 2005. május 17. 22:528.
    Ja, és a cumi kérdés. A lányom 3 éves kora körül a délutáni alváshoz már nem kérte, pontosabban megbeszéltük, hogy ö már nagylány, nem kell a cumi. Pont 4 éves volt, amikor az esti alvás is sikerült cumi nélkül. A fiam 3 elmúlt, de csak cumival tud aludni. Nagyon kötödik hozzájuk (egy van a szájában, és minimum egy-egy a kezében:)), úgyhogy nem eröltetem a leszokást. Abban megegyeztünk, hogy napközben nem használja, és házon kívül soha nem is cumizott. Szerintem érzed, hogy mennyire fontos neki, ne eröltesd a leszokást. Ha van másik "vígasztaló" tárgya, akkor könnyebb a helyzet.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (1)
     
  8. Torolt_felhasznalo_745187
    Torolt_felhasznalo_745187
    2005. május 17. 23:009.
    Köszönöm a tanácsokat a cumival kapcsatban még annyit kérdeznék hogy neki a cumihoz van egy rongyija is amit együtt használ nem tudom hogy mind a ketöt elvegyem-e töle vagy csak a cumit.
    Ti mit gondoltok?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2005. május 17. 23:0210.
    Szerintem csak a cumit. A gyömöszkölös pelus nálunk is megmaradt a mai napig.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (9)
     
  10. 2005. május 17. 23:0511.
    A rongyocska maradjon mindenképpen! Ezért is mondtam, hogy könnyebb elvenni a cumit, ha van egy másik kedves tárgy. A lányom még mindig rongyocskázik, pedig elmúlt 6 éves:) És sajna a pici fiamnak ezért nehezebb lemondani a cumiról.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (9)
     
  11. 2005. május 17. 23:2212.
    Szerintem is az válik be, hogy ő kéri. Luca tudta, hogy anyának és apának nincs pelusa, aztán látta, hogy a többi gyereknek sincs. Akkor kérte, hogy vegyük le. Majdnem három éves volt ekkor. Éjszakára és kakira kérte a pelust. Meg néha én adtam rá, pusztán kényelmi szempontból (hosszú vonatút, repülőtér stb. ), gondoltam, kivárom, amíg tiltakozni kezd. Pár hónapja elkezdte. Kakilni még mindig pelusba kakil, de tegnap este közölte, hogy éjszakára köszöni, de nem kér pelust. (októberben volt három a kiscsaj)
    Én a cumit elvettem tőle, mert a látványtól is rosszul voltam. A gyerekorvos beszélt rá annak idején, mondván, jó lesz hasfájás ellen. De nem vettem magamra azt a felelősséget, hogy elveszem a kedvelt cumit. Kitaláltam egy Cumimanót, akinek az a dolga, hogy elvegye a gyerkőcök cumiját, de hoz helyette sok-sok ajándékot. Lucát hetekig készítettem a nagy eseményre, és a szülinapján, amikor sok-sok ajándékot kapott, nem is kérte a cumit. Meg azóta se. Ha nagy patália lett volna, visszaadom neki, de érdekes módon ma hisztizett miatta, mert az egyik ovistársa cumival jött be.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2005. május 17. 23:5413.
    He-he, az én fiamnak is van rongyikája, bár ő még cumizik. Érdekes, de a bölcsiben nem kell neki a cumi, de ahogy érte megyek, viharzik ki a szekrényhez és már kiabál, hogy cumika. Mi most mindent becézünk.
    Itthon nem akar bilizni, már a wc sem érdekes neki, de a gondozónéni azt mondja, bent a bölcsiben már nagyon szépen működik a wc-re menés. Délután majdnem üres a pelus. Szóval jön a nyár és azon leszek, hogy akkor majd leszokjunk a pelusról, legalább nappalra.
    előzmény:
    caillou (11)
     
  13. Torolt_felhasznalo_316493
    Torolt_felhasznalo_316493
    2005. május 18. 07:5814.
    Az jutott eszembe, hogy már többször is hallottam a Pa-Dö-Dö-s Lang Györgyitől, hogy ő még mindig a kiskorából megmaradt rongyikával alszik. :))))
    Szóval nem sürgős elvenni, ha azt nézzük, hogy a Györgyi már közeledik az 50-hez. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_745187 (9)
     
  14. 2005. május 18. 08:2815.
    Én egyszer egy pszihológuscsajszit hallottam, és ő mondta, hogy nem SZABAD elvenni ezeket a rongyokat, babákat, stb. a gyerektől. Biztonságot ad a gyereknek. A lányom a mai napig azzal a rongybabájával játszik, amit én varrtam neki. Már a szó szoros értelmében rongy, de ő azt szereti a legjobban. Persze a suliba nem viszi el, de már táborba igen.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_316493 (14)
     
  15. Torolt_felhasznalo_399216
    Torolt_felhasznalo_399216
    2005. május 18. 15:5216.
    Sziasztok!
    Nálunk is nyáron lesz aktuális a bili téma, úgy gondoltam, itthon egy szál alsónaciban lesz a ksfiam, de most olyan hideg van, hogy megfázna, és lehet, hogy a nyár sem lesz sokkal jobb. Mit gondoltok a szoktatós pelusokról? Mennyit kell belőle venni? A Kuhies-nak darabja 2600 Ft körül van, és gondolom nem elég belőle 2. Bevallom sokallom egy kicsit az árát. Van valakinek tapasztalata ezekről a bugyi-pelusokról?
    Cumi témára a topicindítónak: Ha már rászoktattad, ne vedd el! Ha mindenképpen le akarod róla szoktatni, akkor a szobatisztaság után kezd csak el, a kettő együtt nagyon nagy teher a gyereknek.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_199687
    Torolt_felhasznalo_199687
    2005. május 18. 16:0117.
    szia holli
    sztem felesleges pénzt költeni szoktatópelusra. . . . mennyi idős a kisfiad? az én fiam 2 éves korában rá sem hederitett a pelenka-bili témára, hiába próbáltam lelkiismeretfurdalás nélkül pisilt a parketta közepére és még vigyorgott is mellé. . . (én már nem anynira). Aztán idén áprilisban megelégeltem a sz. . . . rvakarást és levettem róla a pelenkát. . . 3 hét alatt lett szobatiszta nappalra, és a déli alváshoz sem kell pelus. . . éjszakára azért még kell. . . .
    ha most szoktatod a babódat sztem ne csak egy alsógatya legyen rajta, rendes nadrágot adtam rá én is az alsógatyára. . . . őúgyis meg kell szoknia hogy az némi idő míg levetkőzik, és addig is visza kell tartania a pisit. Ja és én nem biliztettem hanem egyből a wc-re szoktattam. . . . :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_399216 (16)
     
  17. Torolt_felhasznalo_452084
    Torolt_felhasznalo_452084
    2005. május 18. 16:3518.
    Bugyispelenka téma:

    Röviden annyi az előnye, hogy ha bilire ülteted a gyereket, könnyebb le és felhúzni ezt a fajta pelenkát, mintha a tépőzárasat csatolgatnád le-fel. De segíteni az elején szerintem így is úgy is kell neki.
    (Szerintem egyébként kényelmesebbek, mint a tépőzárasak. )

    Én kipróbáltam több fajtát, a tapasztalatok:

    Huggies - fiú és lány változatban is létezik. Elhalványul rajta a minta, ha pisi éri és ha jól emlékszem, nem olyan erősen nedvességviszatartó az ultramagja, hogy azért zavara is a kis viselőjét a pisi (Egyszer próbáltam, a lányomat nem igazán hatotta meg és szerintem drága is. Amúgy most a dm-ben akciós, 1 csomag pelenkához adnak bilit és a szett így 1999 ft - ha jól emlékszem, de nagyon kevés pelenka van egy csomagban)

    Pampers - én utazáshoz szoktam venni a bugyis fajtát, mert nagyon puha és kényelmes és így nem szorította-vágta a lányomat sehol a gumírozás.

    Libero - akkor már inkább vegyél a dm-ben saját márkásat (babylove), azt is a Libero gyártja, csak olcsóbb.

    Babylove - (létezik Duopack kivitel is, amikor két csomagot egybecsomagolva kapsz, úgy még olcsóbb, pontos darabár attól függ, mekkora méret kell nektek. Árban ez a legjobb)

    A leszoktatást biztos nem úszod meg egy-két csomaggal, de ez a gyerkőc hajlandóságától is függ. Ha semmi jelét nem adja, hogy érdekli a bili vagy a WC, akkor teljesen mindegy, hogy milyen pelenka van vagy nincs rajta.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_399216 (16)
     
  18. Torolt_felhasznalo_399216
    Torolt_felhasznalo_399216
    2005. május 18. 21:1819.
    Szia Malena!
    A kisfiam nyáron lesz 2, 5 éves, a parkettára pisilés tavaly egész nyáron ment, télen csak este, akkor van "meztelenül rohangálás". tavaly nem szoktatási célból vettem le a pelust, csak hogy ne legyen olyen melege. Egyébként érzi, ha pisilni kell, vissza is tudja tartani, mert az ágyra nem pisil, onnan lemászik a parkettára. Ha bent van a bili, néha belepisil, de sokszor nincs kedve. Jó lenne ha a nyáron sikerülne a szobatisztaság legalább nappalra, de ha nem, akkor majd jövőre. Köszönöm a válaszod.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_199687 (17)
     
  19. Torolt_felhasznalo_399216
    Torolt_felhasznalo_399216
    2005. május 18. 21:2120.
    Köszönöm a kimerítő választ, ezeket a bugyis pelusokat mi is használjuk, nyáron szinte csak ezt használtuk tavaly is, plusz utazáshoz minden évszakban. Az a Kushies, amiről érdeklődtem, mosható, és nem szívja magába a pisit, tehát a gyerek érzi a következményeket, csak alul van egy záróréteg, így a nadrágja nem lesz nedves. De mint írtam, elég drága.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_452084 (18)
     
  20. Torolt_felhasznalo_452084
    Torolt_felhasznalo_452084
    2005. május 19. 10:4221.
    Szia holli!
    Látod, a Kushies pelenkáról viszont még nem hallottam, nem is tudom, hol lehet kapni. De azt hiszem, én már nem fektetek bele pénzt.

    Az én lányom már 3 múlt áprilisban, nappalra félig-meddig szobatiszta, éjszakára már réges rég, kakilni szerencsére a WC-be szokott. . .

    Ezt az átmeneti időszakot már csak kihúzzuk valahogy :-)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_399216 (20)
     
  21. Torolt_felhasznalo_879177
    Torolt_felhasznalo_879177
    2005. május 20. 19:3222.
    Sziasztok Lanyok!

    Örülök nagyon a témának, mert mi is a nagy project előtt állunk.
    Kisfiam márciusan töltötte a 2 évet, de egyáltalán nem akar tudomást venni arról, hogy talán már nem a pelusba kellene termelnie.
    Okosan közli, hogy neki nem jó a bugyi, "Anya! Adjál rám pelust!" És amíg ezt nem teszem meg, addig általában nem is pisil és nem is kakil. Amint ráadom, abban a pillanatban betermel. Szóval félek, de nekem is azt tanácsolták, hogy majd nyáron jobban fog menni. Úgyhogy most várom a jó időt, hátha. . .

    Én a cumit még egy éves korában elvettem tőle, 2 nap volt kicsit nehezebb, aztán mintha soha nem is lett volna. Azzal én is egyet értek, hogy ha egyszer elveszed, akkor az legyen végleges. Talán szakítsd el a cumit , és próbáld megmagyarázni, hogy most már nem jó.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. 2005. május 20. 19:5123.
    Sziasztok! Elég érdekes ez a téma, a mi kisfiúnk csak decemberben lesz 2 éves, de úgy gondoltuk, hogy már a nyáron megpróbálkozunk a bilizéssel. Szerintetek még korai?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. Torolt_felhasznalo_358937
    Torolt_felhasznalo_358937
    2005. május 21. 15:2024.
    Sziasztok!

    A bili téma elég egyszerűen ment, hétvégeken mikor itthon voltunk, nem adtam rá pelenkát, így nadrágba ment a pisi, na meg a szőnyegre, de azt orvosoltuk vanish-sel:-)) Ez kb egy hétig ment, majd ráültünk a bilire, de lepattant róla. Láttam kell neki pisilni, így mondtam ha kell üljön rá a bilire, és hátat fordítottam neki. Kb 2 perc múlva egyedül letolta a bugyit, ráült a bilire azóta is bilizik, 3 nap múlva a kaki is belement, és kb 3 napig volt még baleset. Nálunk nagyon gyorsan zajlott le tudom, de azt gondolom csak akkor megy ha már a baba is akarja. Éjszakára kell még Kittinek is a pellus, de napközbeni alváshoz nem, és ha megyünk valahova be van készíte, de nem adtam még rá és baleset sem volt.

    Ja egyébként 22 hónapos Kitti.
    Cumi kérdés nálunk nehezebb lesz, a bölcsibe már nem visszük, és a átlag két rongypellus sem kell, de ahogy hazajön sír mindkét fajta dologért:-) A cumi is és pellus is otthon szem előtt kell hogy legyen, elérhető távolságban, és még játék közben is van hogy odaveszi magához. Na ezek azok a dolgok amik még biztos maradnak egy ideig, sajnos még csak tippem sincs mit fogunk csinálni. Elvenni erővel nem fogom. . . talán kinövi. . . .

    Peggy
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. 2010. január 30. 16:0825.

    Szaisztok!

     

    Újr a beindítanám a topikot,

     

    Lányom két éves még nem vagyun klemaradva , egy időben jól ment a bilizés , most amióta beteg volt , nem akar ráülni.

     

    Van valami módszer?

     

     

    D

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top