Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Itt egy nagyon gyorsan elkészíthető recept és rettenetesen finom. :-)
Csirkemell brokkolimártással
50 dkg brokkoli
4 szelet csirkemell
1 vöröshagyma
2 ek. vaj
2, 5 dl tej
20 dkg mascarpone sajt
húsleveskocka
őrölt szerecsendió, bors
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és minkét oldalát 4-5 percig sütjük.
A hagymát a serpenyőben megpároljuk, hozzáadjuk a tejet, felforraljuk és apránként belerakjuk a krémsajtot. A mártást húsleveskockával és szerecsendióval ízesítjük.
A brokkolit óvatosan a mártásba keverjük, majd beletesszük a húst és átmelegítjük.
Próbáljátok ki, nagyon fincsi!!! :-)
Bármilyen édes vagy sós krémnek, de mivel nem olcsó, ne olyannak, amiből sok kell!
Én akár a cukrot ki is hagynám, nekem elég édes a gyümölcs is.
Mascarpone + tejföl és 10 dkg márványsajt összekeverve. Annyi tejföl kell bele, hogy jól keverhető legyen és kenyérre lehessen kenni. Mikor jól összedolgoztad őket, akkor bele kell nyomni egy-két gerezd fokhagymát kinek-kinek vérmérséklete szerint. Összekeverni, és kész is. Isteni finom. Pláne most, mikor van egy csomó friss zöldség. Pirítósra is lehet kenni. hmmm. . . . meg nyammmm. . . . . :)
amaretti - mandulás keksz
Kicsit belebonyolódtál:)
Capuccino krém
25 dkg mascarpone sajt (vagy krémsajt),
2 dl tejszín,
1 dl joghurt,
1 evőkanál cukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
1 tasak capuccinó-por,
fél teáskanál kakaópor,
1 evőkanál darált mandula,
csipet só.
Előkészítése: a tejszínt kemény habbá verem. A sajtot összekeverem a joghurttal, sóval, cukorral, vaníliás cukorral, kakaóporral.
Elkészítése: a sajtos keverékbe beledolgozom a capuccinó-port, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatom. Poharakba töltöm, és a tetejére szórom a mandulát. A jól behűtött krémet gyümölccsel és holipnivel (ostyával) kínálom.
:))
A tésztához
20 dkg kétszersült
10 dkg margarin
A töltelékhez
3 dl tejszín
25 dkg mascarpone sajt
5 dkg margarin
5 darabka barna cukor
A mázhoz
2, 5 dkg barna cukor
2, 5 dkg margarin
5 dkg étcsokoládé
A díszítéshez
csokoládéforgács
földimogyoró
A tésztához a kétszersültet műanyag tasakba tesszük, és sodrófával morzsásra törjük. Mély tálban a margarint és a morzsát összekeverjük. Kipattintható tortaformát kikenünk, belenyomkodjuk a morzsát, meleg sütőben megsütjük, majd kihűtjük. 1, 25 dl tejszínt hűtőbe teszünk. Mély tálban a mascarponét, a margarint, a mogyorót és a cukrot habosra keverjük, majd a maradék tejszínt is hozzáadjuk, és ezt a kihűlt tésztára öntjük. A tetejét késsel elsimítjuk. A mázhoz a félretett tejszínt a cukorral felforraljuk, és addig főzzük, amíg világossárga lesz. Ekkor levesszük a tűzről, és a margarint meg a csokoládét is hozzáadva, addig keverjük, míg fényes, sima masszát kapunk. Amikor kihűlt, a torta tetejére öntjük, és 2 órára hűtőbe tesszük. Fogyasztáskor a formából kivesszük, csokoládéval és mogyoróval megszórjuk.
2 evőkanál dió
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál liszt
10 dkg mascarpone sajt
1 mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál pirospaprika
2 padlizsán
1, 5 dl olaj
őrölt bors
só
A mascarponét, a durvára vágott dió háromnegyed részét, a tejszínt, a joghurtot, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát villával habosra verjük, majd köménnyel, pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük. Tálba öntjük, és a maradék dióval megszórjuk. A padlizsánokat fél cm vastagon felkarikázzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban aranyszínűre sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. Korianderlevéllel díszítve, a pikáns mártással körítve tálaljuk.
Variáció
Még pikánsabb mártást kapunk, ha mascarpone helyett kecskesajtot használunk. Padlizsán helyett uborkával is készíthetjük az ételt.
1-1 csokor zsenge sárgarépa és retek
1 cikória
1 csokor angol zeller
A diphez
15-15 dkg ricotta és mascarpone sajt
1 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
2 dkg reszelt parmezán sajt
2 evőkanál olívaolaj
őrölt bors
só
A diphez a mascarponét, a ricottát, a fokhagymát, a parmezánt, az olajat és a bazsalikom finomra vágott leveleit megsózva, megborsozva robotgépben összedolgozzuk, majd folpackkal lefedve tálalásig hűtőbe tesszük. A sárgarépát meghámozzuk, a retket megtisztítjuk, a szárukból rajtuk hagyunk 2-2 cm-es részt. Szétszedjük az angol zellert, ahol szálkás, megtisztítjuk, a cikóriát leveleire szedjük. Leöblítjük, és lecsöpögtetjük a zöldségeket, majd hűtőben hagyjuk száradni, amíg a dip lehűl. Tálaláskor tányérra rendezzük a zöldségeket, és tálkában kínáljuk a dipet.
Variáció
Pikánsabb ízű lesz a krém, ha mascarpone helyett márványsajtot vagy gorgonzola sajtot keverünk bele.
Ezt a receptet a mascarpone dobozarol masoltam egyszer le, de soha nem csinaltam meg, bar nagyon egyszeru.
Hozzavalok:
50 dkg lepketeszta
25 dkg mascarpone
5 dkg sonka
5 dkg gomba
5 dkg zoldborso
reszelt sajt
A sonkat, gombat, zoldborsot keves olivaolajban megparoljuk, raontjuk a mascarpone-t es jol osszekeverjuk. Ezt a ragut ontjuk a tesztara es megszorjuk reszelt sajttal.
Jo etvagyat! :))
A tésztához
1 nagy narancs
3 tojás
22 dkg porcukor
fél teáskanál sütőpor
25 dkg őrölt mandula
a formához, liszt és vaj
jégcukor
A krémhez
25 dkg mascarpone (vagy tejszínkrémsajt)
2, 5 dkg porcukor
1 zöld citrom leve és reszelt héja
A narancsot lábosba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, lefedjük, és legalább egy órára félretesszük, amíg a narancs megpuhul. A kihűlt és megszáradt narancsot meghámozzuk, félbevágjuk, a magjait kiszedjük, majd robotgéppel pépesítjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, aztán belekeverjük a sütőport, a mandulát, végül a narancspürét. Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és 180 ºC-ra melegített sütőben 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e, majd kiszedjük a formából, és rácsra téve hűlni hagyjuk. A krémhez a mascarponét összekeverjük a többi hozzávalóval. A narancsos süteményt 8 vékony szeletre vágjuk, megszórjuk jégcukorral, és egy-egy kanál krémmel tálaljuk. Kínálhatunk mellé bármilyen gyümölcskompótot is.