Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mascarpone-ból mit?

dri
dri
Létrehozva: 2005. Április 5. 21:16
Sziasztok! A napokban készítettem tiramisut, de van még 25 dkg mascarponém. Mit lehetne belőle csinálni? Kinek van vmi jó receptje? Köszi.
  1. 2005. Április 6. 22:2426.
    Sziasztok!

    Itt egy nagyon gyorsan elkészíthető recept és rettenetesen finom. :-)

    Csirkemell brokkolimártással
    50 dkg brokkoli
    4 szelet csirkemell
    1 vöröshagyma
    2 ek. vaj
    2, 5 dl tej
    20 dkg mascarpone sajt
    húsleveskocka
    őrölt szerecsendió, bors

    A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük.

    A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és minkét oldalát 4-5 percig sütjük.

    A hagymát a serpenyőben megpároljuk, hozzáadjuk a tejet, felforraljuk és apránként belerakjuk a krémsajtot. A mártást húsleveskockával és szerecsendióval ízesítjük.
    A brokkolit óvatosan a mártásba keverjük, majd beletesszük a húst és átmelegítjük.

    Próbáljátok ki, nagyon fincsi!!! :-)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. Torolt_felhasznalo_340261
    Torolt_felhasznalo_340261
    2005. Április 6. 18:1525.
    mascarpone, újhagyma felaprítva, fokhagyma, só, bors, főtt-füstöl tarja kis cafatokra szedve ezt mindet összefőzni. tésztára rátenni. nyammm. . .
    előzmény:
    dri (1)
     
  3. 2005. Április 6. 13:1024.
    Bármilyen friss zöldfűszer meg akár fokhagyma is bele és frissen kifőtt, nem leöblített(!) durumtésztára.

    Bármilyen édes vagy sós krémnek, de mivel nem olcsó, ne olyannak, amiből sok kell!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2005. Április 6. 13:0623.
    IGAZI vaníliáscukor bele, és sült gyümölcsök mellé adni, ahogy Jamie csinálja.
    Én akár a cukrot ki is hagynám, nekem elég édes a gyümölcs is.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_512506
    Torolt_felhasznalo_512506
    2005. Április 6. 08:3722.
    Szia, hogyan csináltad a Tiramisut? Le tudnád írni a recit? Köszi!
    előzmény:
    dri (1)
     
  6. Torolt_felhasznalo_307863
    Torolt_felhasznalo_307863
    2005. Április 6. 03:2321.
    Ha pár kanál Nutellával összekevered (nagyon finom csokikrém lesz belőle!!!), piskótára kened, meggyel megszórod, a piskótát feltekered. . . Nálunk soha nem érte meg a másnapot.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2005. Április 5. 23:0020.
    Remélem, hogy a sok recept után holnap elszaladsz venni egy kis mascarpone sajtot. :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2005. Április 5. 22:5919.
    Én krémsajtot szoktam csinálni belőle.

    Mascarpone + tejföl és 10 dkg márványsajt összekeverve. Annyi tejföl kell bele, hogy jól keverhető legyen és kenyérre lehessen kenni. Mikor jól összedolgoztad őket, akkor bele kell nyomni egy-két gerezd fokhagymát kinek-kinek vérmérséklete szerint. Összekeverni, és kész is. Isteni finom. Pláne most, mikor van egy csomó friss zöldség. Pirítósra is lehet kenni. hmmm. . . . meg nyammmm. . . . . :)
    előzmény:
    dri (1)
     
  9. 2005. Április 5. 22:3518.
    Gyümölcslevesbe is finom, mascarpone, tej, kicsi méz, fagyasztott erdei gyümölcsök. Főzni sem kell, csak összeturmixolni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2005. Április 5. 22:3117.
    Lehet egyszerre padlizsános izét meg bazsalikomos dipet is készíteni, akkor pont elfogy a maradék mascarpone :)
    előzmény:
    dri (14)
     
  11. Torolt_felhasznalo_668658
    Torolt_felhasznalo_668658
    2005. Április 5. 22:2716.
    amarettó - mandulalikőr
    amaretti - mandulás keksz

    Kicsit belebonyolódtál:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_476500 (12)
     
  12. 2005. Április 5. 22:2315.
    Tonhalas szósz is lehet belőle csinálni kifőtt tésztához. Most nem tudom pontosan az arányokat. Mindenesetre a Mascarponéhoz kell keverni konzerv tonhaldarabkákat (lecsöpögtetve) és zöldfűszereket. Nekünk nagyon ízlett.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. dri
    dri
    2005. Április 5. 22:1114.
    Köszi, Mindenkinek. Csemegézek. . . .
    előzmény:
    yolanda (13)
     
  14. 2005. Április 5. 22:0813.
    A mindmegette. hu-n rengeteg tiramisureceptet adott ki mascarponéra, ezt találtam még benne, amibe 25 deka kell:

    Capuccino krém

    25 dkg mascarpone sajt (vagy krémsajt),
    2 dl tejszín,
    1 dl joghurt,
    1 evőkanál cukor,
    1 zacskó vaníliás cukor,
    1 tasak capuccinó-por,
    fél teáskanál kakaópor,
    1 evőkanál darált mandula,
    csipet só.

    Előkészítése: a tejszínt kemény habbá verem. A sajtot összekeverem a joghurttal, sóval, cukorral, vaníliás cukorral, kakaóporral.

    Elkészítése: a sajtos keverékbe beledolgozom a capuccinó-port, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatom. Poharakba töltöm, és a tetejére szórom a mandulát. A jól behűtött krémet gyümölccsel és holipnivel (ostyával) kínálom.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  15. Torolt_felhasznalo_476500
    Torolt_felhasznalo_476500
    2005. Április 5. 22:0512.
    Spektrumon láttam a Nigella falatozójában: piskótát beleteszed a tálba , rétegezd feketeribizlivel , szórj rá amarettit (mandulás keksz) , önts hozzá citromos likört vagy rumot. Melegíts fel egy kevés lekvárt+fekete szedret és addig melegítsd míg kompótszerű nem lesz:ráöntöd az amarettóra. 10dkg cukrot , 1 tojássárgával összekeverem , fehérjét kevés cukorral felvered és a Mascarpónéhoz adod. Kikevered az egészet és a piskóta tetejére pakolod , 1 napra hűtőbe teszed , hogy összeérjen a tetejét szórd amarettóval.

    :))
    előzmény:
    dri (6)
     
  16. 2005. Április 5. 22:0311.
    Mogyorós-csokis sajttorta

    A tésztához
    20 dkg kétszersült
    10 dkg margarin

    A töltelékhez
    3 dl tejszín
    25 dkg mascarpone sajt
    5 dkg margarin
    5 darabka barna cukor

    A mázhoz
    2, 5 dkg barna cukor
    2, 5 dkg margarin
    5 dkg étcsokoládé

    A díszítéshez
    csokoládéforgács
    földimogyoró

    A tésztához a kétszersültet műanyag tasakba tesszük, és sodrófával morzsásra törjük. Mély tálban a margarint és a morzsát összekeverjük. Kipattintható tortaformát kikenünk, belenyomkodjuk a morzsát, meleg sütőben megsütjük, majd kihűtjük. 1, 25 dl tejszínt hűtőbe teszünk. Mély tálban a mascarponét, a margarint, a mogyorót és a cukrot habosra keverjük, majd a maradék tejszínt is hozzáadjuk, és ezt a kihűlt tésztára öntjük. A tetejét késsel elsimítjuk. A mázhoz a félretett tejszínt a cukorral felforraljuk, és addig főzzük, amíg világossárga lesz. Ekkor levesszük a tűzről, és a margarint meg a csokoládét is hozzáadva, addig keverjük, míg fényes, sima masszát kapunk. Amikor kihűlt, a torta tetejére öntjük, és 2 órára hűtőbe tesszük. Fogyasztáskor a formából kivesszük, csokoládéval és mogyoróval megszórjuk.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. 2005. Április 5. 22:0210.
    Padlizsánropogós pikáns mártással

    2 evőkanál dió
    2 evőkanál tejszín
    2 evőkanál liszt
    10 dkg mascarpone sajt
    1 mogyoróhagyma
    1 gerezd fokhagyma
    2 kávéskanál őrölt kömény
    1 kávéskanál pirospaprika
    2 padlizsán
    1, 5 dl olaj
    őrölt bors


    A mascarponét, a durvára vágott dió háromnegyed részét, a tejszínt, a joghurtot, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát villával habosra verjük, majd köménnyel, pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük. Tálba öntjük, és a maradék dióval megszórjuk. A padlizsánokat fél cm vastagon felkarikázzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban aranyszínűre sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. Korianderlevéllel díszítve, a pikáns mártással körítve tálaljuk.

    Variáció
    Még pikánsabb mártást kapunk, ha mascarpone helyett kecskesajtot használunk. Padlizsán helyett uborkával is készíthetjük az ételt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2005. Április 5. 22:019.
    Bazsalikomos dip

    1-1 csokor zsenge sárgarépa és retek
    1 cikória
    1 csokor angol zeller

    A diphez
    15-15 dkg ricotta és mascarpone sajt
    1 gerezd fokhagyma
    1 csokor friss bazsalikom
    2 dkg reszelt parmezán sajt
    2 evőkanál olívaolaj
    őrölt bors


    A diphez a mascarponét, a ricottát, a fokhagymát, a parmezánt, az olajat és a bazsalikom finomra vágott leveleit megsózva, megborsozva robotgépben összedolgozzuk, majd folpackkal lefedve tálalásig hűtőbe tesszük. A sárgarépát meghámozzuk, a retket megtisztítjuk, a szárukból rajtuk hagyunk 2-2 cm-es részt. Szétszedjük az angol zellert, ahol szálkás, megtisztítjuk, a cikóriát leveleire szedjük. Leöblítjük, és lecsöpögtetjük a zöldségeket, majd hűtőben hagyjuk száradni, amíg a dip lehűl. Tálaláskor tányérra rendezzük a zöldségeket, és tálkában kínáljuk a dipet.

    Variáció

    Pikánsabb ízű lesz a krém, ha mascarpone helyett márványsajtot vagy gorgonzola sajtot keverünk bele.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. 2005. Április 5. 22:008.
    Szia!

    Ezt a receptet a mascarpone dobozarol masoltam egyszer le, de soha nem csinaltam meg, bar nagyon egyszeru.

    Hozzavalok:
    50 dkg lepketeszta
    25 dkg mascarpone
    5 dkg sonka
    5 dkg gomba
    5 dkg zoldborso
    reszelt sajt

    A sonkat, gombat, zoldborsot keves olivaolajban megparoljuk, raontjuk a mascarpone-t es jol osszekeverjuk. Ezt a ragut ontjuk a tesztara es megszorjuk reszelt sajttal.

    Jo etvagyat! :))
    előzmény:
    dri (6)
     
  20. 2005. Április 5. 21:597.
    Narancsos sütemény mascarpone krémmel

    A tésztához
    1 nagy narancs
    3 tojás
    22 dkg porcukor
    fél teáskanál sütőpor
    25 dkg őrölt mandula
    a formához, liszt és vaj
    jégcukor

    A krémhez
    25 dkg mascarpone (vagy tejszínkrémsajt)
    2, 5 dkg porcukor
    1 zöld citrom leve és reszelt héja

    A narancsot lábosba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, lefedjük, és legalább egy órára félretesszük, amíg a narancs megpuhul. A kihűlt és megszáradt narancsot meghámozzuk, félbevágjuk, a magjait kiszedjük, majd robotgéppel pépesítjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, aztán belekeverjük a sütőport, a mandulát, végül a narancspürét. Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és 180 ºC-ra melegített sütőben 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e, majd kiszedjük a formából, és rácsra téve hűlni hagyjuk. A krémhez a mascarponét összekeverjük a többi hozzávalóval. A narancsos süteményt 8 vékony szeletre vágjuk, megszórjuk jégcukorral, és egy-egy kanál krémmel tálaljuk. Kínálhatunk mellé bármilyen gyümölcskompótot is.
    előzmény:
    dri (6)
     
  21. dri
    dri
    2005. Április 5. 21:526.
    Kicsit több komolyságot, plíz! Használható ötletekre gondoltam. . .
    előzmény:
    yolanda (4)
     
  22. 2005. Április 5. 21:525.
    Tavasszal eperkrémet szoktam csinálni belőle. Tényleg, lassan elő lehet keresni a receptet :-)))))
    előzmény:
    dri (1)
     
  23. 2005. Április 5. 21:464.
    Nekem egy kis tiramisut? :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. 2005. Április 5. 21:433.
    valami sajtkrémet esetelg. . . : füszerek, kicsi reszelt aromás sajt bele. . . csak a fantáziád szab határt;)
    előzmény:
    dri (1)
     
  25. 2005. Április 5. 21:352.
    Még egy kis tiramisut??:)))))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top