Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szolárium

iloinen
Létrehozva: 2005. március 21. 09:02
Ahhoz kérnék segítséget olyanoktól akik szoktak szoláriumba járni hogy hogyan is kell pontosan?
Tehát pontosan az érdekelne hogy mit csináljak hogyha befekszem?
Lehet nyitva is a szolárium vagy csak csukva?
Ha becsukom egy gombbal gondolom akkor miután letelik az idő kinyílik magától nem?Vagy nekem kell kinyitnom?
Bocs a hülye kérdésekért de teljesen analfabéta vagyok ezen a téren remélem valaki tud segíteni.
Előre is köszi
  1. 2005. március 24. 13:4958.
    Nehéz ám ez a szoli kérdés.

    Mert főként húszas és harmincas éveikben a csajok nagyon szeretnek szép barnák lenni. Főként télen! Dominika és a Bahamák meg ugye nem mindenki számára elérhetők!
    És tudom, hogy van egy olyan dolog is, hogy mindenki annak védelmében keres mentségeket, amit szeretne. Akkoriban én mindig azzal apelláltam a szoli mellett (és mindezeket SAJNOS mindmáig fenntartom), hogy csudijó érzés a kemény mínuszokban befeküdni egy olyan meleg csibekeltető gépbe, ami neked a napfényt szimulálja. Behunyod a szemed, és ha a szolizó hely, ahová jársz, van annyira kulturált, hogy a beépített ventillátoron kívül legyen egy külső is, vagy hogy kellemes relaxációs vagy épp "sunshie raggie" zenét nyomassanak, hát bizony vagy alfába jutsz, vagy Jamaicában érzed magad. Ez is klassz. A sok téli szürkeség után (és alatt) az ember lelke nagyon vágyik erre a(z akár mű)napfényre is.
    És nem egyszer, nem kétszer megtapasztaltam azt, hogy kezdődő infuenzám, náthásodásom, az arcomban dübörgő, kezdődő arcüreggyuszimra elég volt egy vagy két alkalom szoli, és már el is múlt. Mert ugyi öli a bacikat, illetve ha már nagyobb a baj, akkor a kezdődő arcüregnél egyszerűen a sugárzó meleg kifakasztja a takonykórt, és egy sok fájdalom utáni csúnya, orron keresztüli drasztikus felszúrást úszhatsz meg szolival.
    Meg tényleg akinek szeplős vagy fehér vagy ilyen-olyan a bőre. . . szóval jó volt, na, én is szerettem! Pedig mondom, nem szoliztam magam agyon. És mivel az arcomat egyébként is féltettem, azt pl. a pici kis terítővel félidőben letakartam. De sok mai 40-es évei elején járó nőről rí le, hogy ezek bizony 10-15 éve nagy szolis macskák voltak. Én nem voltam NAGY szolis macska, csak potyázó szolis kiscica, de akármennyire is ápoltam a bőrömet, kiemelt gonddal és figyelemmel hidratálva az arcomat, most jobbnál-jobb ránctalanítóktól, néha huszonezres szemránckrémek intenzív ránctalanító hatásától várom a csodát. Kozmetikai-sebészeti ráncfeltöltés 3 okból szóba se jöhet:
    1. elvileg ellenzek mindenféle hasonló mesterséges beavatkozást,
    2. nincs rá pénzünk,
    3. ehhez nem vagyok elég hiú, kérem szépen én vállalom a ráncaimat, csak éppen utálom őket! Ez van! :-I

    Csak azért mondtam, hogy jól gondoljátok végig, a Ti arcotok, a Ti életetek, és sem 25 évesem, sem 35 évesen még se híre, se hamva annak, amiről beszélek! Sőt!!! A nagyon szerencséseknek még 50 évesen sem lesz, mert ilyen típus. Mint ahogy ismerek egy csajszit, aki ikreket szűlt és egyetlen egy stria sincs a hasán. Kis túlzással azt mondhatnám, hogy olyan a hasa, mint "Norbinénak", pedig a 2 gyerek együtt több mint 4, 5 kg volt, nem volt már nagyon fiatal, és semmit nem tett ezért (spéci krémek, torna, masszázs, hókuszpókusz). Másnak meg a 2, 80-as gyerekével akkora fonnyadt lógó hasa lesz, hogy a térdéig ér! :(
    Nem vagyunk egyformák. Szerencsére! :)
    előzmény:
    aei1976 (55)
     
  2. Torolt_felhasznalo_276548
    Torolt_felhasznalo_276548
    2005. március 22. 18:4057.
    Egyet elfelejtettem: ha mégis járna valaki, feltétlenül vigyen magával saját tisztító folyadékot, mert ami ott a szolikban van, hát az max. egy kicsit klórozott víz, semmit sem ér fertőtlenítés szempontjából, ahogy már valaki korábban is írta. Én ha mentem, mindig vittem magammal kétfázisú, fújós Domestos fertőtlenítő-tisztítót, és azzal jó alaposan áttöröltem a szolit, mielőtt befeküdtem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_276548
    Torolt_felhasznalo_276548
    2005. március 22. 18:3856.
    Én is totál ellenzem már a szolit. Korábban jártam néha (leginkább tavasszal, hogy kis alapszínem legyen, mire jön a rövidujjas időszak, nem sokat, max. 10 alkalmat egy évben, de nem is minden évben voltam), de tavaly kezdtem odafigyelni arra, hogy közvetlenül szolizás után olyan csúnya lesz a bőr, valahogy az apróbb ráncok is látszanak, meg olyan öregebbnek néz ki. Aztán ez 1-2 óra múlva elmúlik ugyan, de azért megijedtem, meg más nőkön láttam, hogy az én koromban (25 vagyok) kb. 10 évvel idősebbnek néz ki a (nálam jóval gyakrabban és rendszeresebben) szolizott bőrük, na akkor megesküdtem rá, hogy ugyan eddig se nagyon szoliztam, de ezután abszolút nem fogok, áttérek inkább az önbarnító krémekre. És arra is figyelek, hogy az arckrémemben fényvédő legyen, és napkrémmel is bekenem magamat ha tavasszal/nyáron kimegyek a lakásból.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2005. március 22. 18:1955.
    Én teljes mértékben osztom duci_juci hozzászólását. 28 éves vagyok és nagyon ellenzem a szolit. 19-20 éves koromban én is jártam szoliba, de már akkor észhez tértem. Szőke hajú, zöld szemű vagyok (de nem túl fehér bőrrel, amolyan normális bőrszínnel), de akkor is úgymond a "veszélyeztettebb" bőrtípushoz tartozom (száraz bőrrel). Mégis olyan jó érzés, mikor 10 évvel fiatalabbnak néznek, talán egy hónapja valaki kérdezte, hogy hová járok középiskolába :-)))))? Szóval ez jó érzés. A kozmetikusom is (ahová talán félévente megyek) mindig dicsér, hogy milyen szép bababőröm van. Nem akarnám tönkretenni a szoláriummal, csak azért, hogy a mai divatnak megfeleljek. Nem azt mondom, hogy aki évente 10-15 alkalmat jár az túlzás. Biztos, hogy nem. De, én mégse fekszem be sehova. Sőt! Lehet, hogy ezt sokan furcsálják, de ha vásárolni megyek és erősen süt a nap, akkor előtte bekenem magam fényvédővel a karomat, kezemet. . .
    előzmény:
    duci_juci (54)
     
  5. 2005. március 22. 17:3754.
    Macskoszka,
    már megszoktam, vagyis kezdek vele megbarátkozni, de tényleg szar érzés. Tudod, mi benne a rossz? Hogy igaziból _nem_tudsz_vele_mit_csinálni!!! A tehetetlenség. (Mint az élet számos területén. )

    Azt hiszem, azért is éreztem a késztetést, hogy figyelmeztesselek benneteket, 10-15 évvel fiatalabb generációt:
    1. egyáltalán nem jártam sokat, nem szoliztam hosszú ideig, és ezek már nem az ún. "kezdetleges", kártékonyabb fajta szolik voltak, hanem modernek, mondom, egy szuperelegáns belvárosi szalon,
    2. összesen 3-4 évig jártam, egy-egy télen talán 12-15 alkalommal, rövideket! (nagyon arckímélős külön arcos szoligépekbe)
    3. nem égtem le, szinte soha, mert a gépek tényleg jók voltak, kellemes barnás voltam (na jó, picit pirosas beütéssel),
    4. szó sincs genetikai hajlamról, az anyám sajnos nem ráncosabb, mint én, az apu sem vészes,
    5. picit száraz a bőröm, ez igaz, mint ahogy az is, hogy a száraz bőrűek jobban ráncosodnak. De nem ennyire! :(
    6. mivel egyfolytában hidratálom magam kívülről-belülről, így most már iszok elég folyadékot.
    7. kb. 25 éves koromtól krémezem magam, nem tudom, hogy van-e olyan szolárium, ahová krémes arccal lehet/kell befeküdni, mert mondjuk mindegyik szoliba natur, gondosan letisztított krémezetlen arccal feküdtem be.
    8. Igaziból 36 éves korom után kezdődött, de rohamosan ráncosodok, évről-évre.

    Tudod, ebben az a röhej, hogy 25 évesen még egyébként is azt hiszi az ember, hogy a 36 éves az már egy "vén . . rva", mit akar az élettől. Férjhez ment, van egy-két-há gyereke, nem annyira fontos, hogy jól nézzen ki.
    De igen, fontos!
    Az ember küzd a kilókkal, hogy csinos legyen, fogyózik vagy tornázgat, időnként pakolásokat rak a pofájára, netán a hajára. . . sajnos még nagyon sokáig fontos minden nőnek, hogy legalább valahogy kinézzen, és hát mondjuk ki: minél tovább minél fiatalabbnak.
    Nem tudom, van-e annál szarabb, amikor mondjuk 5-6 évvel idősebbnek taksálnak, mint amennyi vagy! :(

    SZÓVAL LÁNYOK, ÓVATOSAN A SZOLIVAL, MERT HIGGYÉTEK EL, HOGY NEM 28-30 ÉVES KORBAN FOG VISSZAÜTNI, HANEM 38-40 ÉVESEN!!!!!! És igaz, hogy nem mindenkinél, természetesen vannak kivételek, de egy kolléganőm gyereke 9 évesen lett bőrrákos, mint kiderült azért, mert iskolaév előtt, tehát 4-5 éves koráig sokat nyaraltak vidéken a nagyszülőknél, és hát amennyire szokás, bekenték, dehát tudod, hogy van az, tessék-lássék módjára lefújták egy kis naptejjel. Doki szerint majdnem biztos, hogy túlzott napozás okozta, és akkor mondott valamit állítólag arról, hogy a gyerekeknél is több évvel később jön ki a bőrrák, egyebek, mint ahogy az én bőrgyógyászom is akarata ellenére jól belemászott a lelkembe, amikor aszott szipirtyónak nevezett a hátam mögött! :(
    Az ember fiatalon olyan felelőtlen és annyi hibát elkövet azért, hogy MOST, az adott pillanatban még szebb legyen. Aztán hihetetlenül nagy árat fizet esetleg 10-15 év múlva! :(
    előzmény:
    macskoszka (50)
     
  6. 2005. március 21. 17:3253.
    EGyébként az tény, h a bőr öregedés folyamataiért egyértelműen a környezeti hatások a felelősek. . . . Ha fedett arccal járnánk (nem érhetné napfény, szél, hideg) akkor kb. 10 évvel tovább maradnánk fiatalok külsőleg. . .
    előzmény:
    duci_juci (46)
     
  7. 2005. március 21. 17:2552.
    Ügyi vagy:)
    előzmény:
    isoagi (49)
     
  8. 2005. március 21. 17:2551.
    Hát ez az!:) mert az egy dolog, h a túlzott szoli rákkeltő, de ráadásul ocsmány is az agyonégett-pirult arc. Annyira természetellenes.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_264399 (47)
     
  9. 2005. március 21. 17:2350.
    Ez szörnyű lehet nagyon sajnálom:(
    Egy nőnek a bőre és az arca rengeteget számít összkép szempontjából. . .
    Nagyon kell vigyázni, ez tény és tényleg csak mértékkel szabad szolizni.
    Sokat jártál anno?Leégtél többször esetleg? Vagy nem lehet, h ez genetikai hajlam is nálad?Egyébként is száraz a bőröd?Iszol elég folyadékot?Rengeteg oka lehet a ráncoknak. .
    Én is parázom a ráncosodástól, de én úgy érzem bőven benne vagyok az egészséges kategóriában és 22 éves korom előtt pölö nem is láttam szolit:)
    Azóta is rendkívül rendszertlenül járok. . . és idén mentem el többször.
    kéthetente megyek 5 max. 10 percre. És kencézem magam 1000-el:)
    előzmény:
    duci_juci (46)
     
  10. 2005. március 21. 17:2049.
    Oké, egy picit megnyugodtam, mert sosem fexem be bugyi nélkül. :))
    Múltkor azt hitték edzés után a zuhanyzóban a lányok, hogy nyaralni voltam, pedig csak szoliban, de mivel látszott a bugyim nyoma, úgy gondolták, hogy így napoztam külföldön. :))))
    előzmény:
    macskoszka (48)
     
  11. 2005. március 21. 17:1848.
    Sajna nem vagyok bőrgyógyász. Szerintem ő ad neked majd vmi kencét vagy gyógyit rá.
    Én egyébként ezekben a spriccelős flakonban nem hiszek. . . . ki tudja, h mi van benne. . . lehet, h csak víz vmi szarral vegyítve. . .
    A gombát, a lapos tetűt az izzadtságot nem hiszem, h leviszi:(
    Pölö bugyi nélkül sztem életveszély befeküdni:(Egy volt kolleganőm mesélte, h ő lapos tetűvel tért haza 1x. . . No, persze nem tudom, h tényleg onnan szedte össze vagy esetleg párja nem volt túl hűséges hozzá(ezt nem pedzegettem), de mindenesetre rémísztő.
    előzmény:
    isoagi (45)
     
  12. Torolt_felhasznalo_264399
    Torolt_felhasznalo_264399
    2005. március 21. 14:5547.
    Sziasztok!

    Én kb. 10. éve járok minden tavasszal szoliba, kb. 8-10 alkalommal, hetemte 1x. (Áprilisban kezdem, május végére jó színem van. ) Utána már a nap barnít. A szoliban fóliáznak, nekem nem gond a fekvő szoli, én az állótól félek, hogy elszédülnék.

    Elnézem a cicababákat, akik naponta járnak 20-30 percre, (a lakásunkkal szemben van egy szoli), van köztük 16-18 éves, de van 40-50-es is, szarrá szoláriumozva, már szinte nem is sötétbarna, hanem szürkésbarna a színük! Brrr . . .
    Tényleg senki nem szól nekik, család, barát, valaki, hogy hagyd már abba, bolond, hogy nézel ki????
    Hogy egyéb bőrrákról és hasonlókról ne is szóljak . . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2005. március 21. 14:0546.
    Igen, nálunk a barna bőr a jólét jele, de azért tedd hozzá, hogy TÉLEN! (Akkor ugyanis egzotikus tengerparti nyaralást sejtet. ) Nyáron viszont már egyáltalán nem divat, mert ahogy az egyik sznob barátnőm lebiggyesztett szájjal mondta: "nyáron a sok proli végig ott döglik egész szabadsága alatt a néplavórokban (értsd: strandokon), hogy minél barnább legyen majd a munkahelyére visszatérve. A másik fele meg tavasztól-őszig a telkükön kapál, míg csak parasztosra nem cserzi bőrüket a nap!"
    Ebben is van valami! :)

    Én egyébként nagyon szolárium-ellenes lettem! 1986. óta terjedt el Magyarországon a szoli, egy gazdag barátnőm a mamája testvérének a szolijában dolgozott az Arany János utcai metrómegállónál. Elegáns szalon, ténylegesen ellenőrzött csövek (ja, mert hogy a csövek ellenőrzésekor a szolisok 70 %-a fizet büntetést, nem tudom, ezt tudjátok-e, hogy így is megéri nekik!!!!!) stb. A 90-es évek közepétől ingyen jártam be, mert egyedül volt. Legmenőbb gépek, nem is szoliztam magam halálra, és most, 10 évvel később rettenetesen elkezdett ráncosodni a bőröm. Sokaknak 35 évesen még nincsenek ráncaik, én pedig már látom, hogy 40-42 éves koromra kb. 60-nak fogok kinézni ráncok tekintetében. Néha, depressziós pillanataimban egészen kiborulok miatta, havi kb. 20. 000 Ft-ot költök a legdrágább ránctalanítókra. Az arcom egyébként gyönyörű (lenne!), a kozmetikussal kizárólag ránctalanító kezelések miatt kezdtem el járni 1-2 éve, semmi nem segít. Már bőrgyógyásznál is voltam, mert komolyan azt hittem, hogy ez valamiféle betegség, hogy az egész bőröm hihetetlen intenzíven elkezdett aszalódni, pedig még klimaxnak nyoma sincs, a kicsi gyerekem akár fiatalíthatna is, a nagyobbikra 3-4 éve még azt hitték, hogy a tesóm, a kicsire meg most valaki azt hitte, hogy az unokám! Állat!!!! :(
    Aztán hazamentem, belenéztem a tükörbe, és mintha a világ összes ráncát az én pofámra varrták volna: öregedő, petyhüdt a bőröm, fonnyadt és ráncos vagyok. Elmentem nőgyógyászhoz, hátha mégis valami ösztrogén probléma, de hormonálisan is rendben vagyok, meg bőrgyógyászatilag is, és persze a doktornő első kérdése az volt, hogy szoktam-e szolizni. Mondtam, hogy hát amióta nagycsaládos anya vagyok, azóta nincs rá időm, de 10 éve még volt.
    Fiatal nő volt, még nálam is fiatalabb, de amikor jöttem ki, még hallottam ajtóbecsukás előtt, hogy az asszisztensnőnek dühösen morgott valamit a sok idiótáról, meg hogy be kéne tiltani, mert akinek nem bőrrákja lesz 5-10 éven belül, az ilyen szipirtyóvá aszik, a sok kis hülye meg nem hiszi el, meg bio-szolárium és más állatságok.

    Egyébként a héten (vagy a múlt héten) volt egy riport a tévében arról, hogy nálunk is szabályozni fogják, 18 alatt betiltják, és 18 fölött is kötelező lesz kitölteni egy nyilatkozatot, hogy tisztában van az esetleges következményekkel, név, adatok, mert erre a bőrrákra és elváltozásra majd nem fog fizetni a tébé.

    Gondolkodjatok, Csajok, megéri-e?! :(
    előzmény:
    macskoszka (25)
     
  14. 2005. március 21. 13:5245.
    És a bőrgombával (csak egy fél centi átmérőjű foltom van) mit csináljak? Tudsz adni valami tanácsot erre?
    Amúgy olyan szoliba járok, ahol mindig letisztítják a gépet, és mielőtt befexem, és is megtisztítom újra.
    előzmény:
    macskoszka (43)
     
  15. 2005. március 21. 13:4244.
    Én önbarnítót csak a lábamra használtam, mert nem tetszik nyáron, harisnya nélkül, hogy olyan fehér. (Na, azt végképp nem tudom szinessé varázsolni, mert ott még szeplőim sincsenek. )

    Az arcom nem zavar, ha fehér, megszoktam, illik hozzám. Ha tavasszal kibújnak a szeplők, különben sem hat hófehérnek.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2005. március 21. 13:2943.
    A fehér foltocskák, pöttyök én úgy tudom, h bőrgomba. Ezért nem használok fekvő szolit. Ki a franc tudja, h ki feküdt bent előttem és milyen nyavalyája volt:(
    Régebben voltam olyan szoliban, ahol nagyon lelkiismeretes volt a csaj és nagyon tiszta. Ott le lehetett fóliázni a szolit és nyugodtan bele lehetett feküdni. Használat után pedig kuka.
    Mondjuk a csajnak 2 gépe volt. Nyilván nagyüzemben nem érdekli az üzemeltetőt. . . .
    előzmény:
    isoagi (39)
     
  17. 2005. március 21. 12:1742.
    akkor lehet hogy nem ugyanolyanról beszélünk:) voltam bőrgyogyinál mert lekapott rólam egy elváltozott anyajegyet, ezt is megmutattam neki és erre azt mondta hogy nagyon nagyon ki van száradva! Az alapból száraz bőrbe a bacik könnyebben meg tudnak telepedni!:((
    előzmény:
    isoagi (41)
     
  18. 2005. március 21. 12:1441.
    Szoli nélkül? Mitől? Bőrgyogyinál voltál már ezügyben?
    előzmény:
    orsilany (40)
     
  19. 2005. március 21. 12:0940.
    nekem szoli nélkül is jönnek olyan foltok főleg a mellemen:(( olyan egy kicsit mintha égési sérülés lenne nem?? knegetem de igazából csak addig jó amig friss rajta a testápoló! Azt tanácsolták nekem hogy az ilyen helyeken kenjem be jó vastagon és fóliázzam le! Még nem próbáltam pedig lehet hogy tényleg jó lenne. . :)
    előzmény:
    isoagi (39)
     
  20. 2005. március 21. 12:0339.
    FIGYU EMBEREK!!!
    Szolitól rajtatok nem jöttek még ki soha ilyen fehér foltok???
    Nekem már voltak ilyenek, és azt mondta a bőrgyogyi, hogy ezek kiszáradásos ekcémák. Adott rájuk Pimafucort kenőcsöt. Kengettem őket, és elmúltak. Egy jó darabig nem is mentem utána szoliba. Csak mostanság, de van megint egy foltom, viszont az mintha pigmenthiány lenne. Elképzelhető ez? :(( Vagy már hullafoltom van? :))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2005. március 21. 10:5838.
    Én egyébként imádom az arcbarnító gyöngyöket, az tényleg egészséges és napsütötte színt ad a pofimnak:)
    előzmény:
    orsilany (34)
     
  22. 2005. március 21. 10:5637.
    Én is az arctól paráztam a legjobban:)Én oda Estee Laudert próbáltam ki, de nem volt az igazi:(
    előzmény:
    orsilany (33)
     
  23. 2005. március 21. 10:5236.
    De macerás:)Én is foltos voltam utána:)
    Én is röhögtem magamon, ahogy 1-2 óráig meztelenül szaladgáltam a lakásban és nem ülhettem le, h nehogy elkenődjön a cucc a bőrömön:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_297045 (31)
     
  24. 2005. március 21. 10:5235.
    Nem, ha jól emlékszem 6 percet voltam benn. Azt hiszem az volt a baj, hogy nemsokkal előtte rengeteg vizet ittam. Hát, legalábbis én erre gondolok, de többé nem próbáltam ki, úgyhogy nem biztos.
    előzmény:
    macskoszka (32)
     

Címlap

top