Keresés a fórumban

Torolt_felhasznalo_155712
Tud erről a témáról valaki valami okosat? Esetleg tapasztalatok? Egy jó allergológus címnek is örülnék (Bp.)!
  1. 2005-02-21 13:0119.
    Köszi. :-) Nahát, ez szörnyű. Ha az ember hisztamin érzékeny, akkor gyakorlatilag semmit nem lehetne enni, mert minden hisztamint tartalmaz, vagy azt szabadít fel. . . Nekem nincsenek tkp tüneteim, csak súlyos ételallergiákat mutatnak ki a karcolásos tesztekkel és a vér teszttel is. Kíváncsi vagyok, ha tovább eszem ezeket az ételeket, akkor vajon ez biztos rosszabb lesz?Félek, hogy ez a kiiktatásos módszer csak arra jó, hogy az ember egyre több dologra lesz allergiás, és egyre kevesebb finom dolgot ehet. És közben itt élek Pesten, amiről azt gondolom h ettől van az egész: szörnyű szennyezett a levegő és stresszes az élet. Legalabbis nekem az elmúlt években hihetetlen sebességgel megnőtt az allergiás ismerőseim száma, amiről 19 évesen még azt sem tudtam , hogy ilyen létezik. Méregtelenítés egyébként biztos használ!
  2. Torolt_felhasznalo_155712
    Torolt_felhasznalo_155712
    2005-02-17 15:4418.
    Ezt olvastam róla:
    "Hisztamintartalmú élelmiszerek és álallergia (pszeudo)

    A hisztamin élelmiszerekkel is bekerülhet a szervezetbe. Az élelmiszerekben lévő hisztamin nagy részét baktériumok termelik. A magas hisztamintartalmú élelmiszerek súlyos reakciót (anafilaktoid sokk, krónikus csalánkiütés) is okozhatnak, hasonlót, mint az ételallergia.

    Az orvostudomány megkülönbözteti a klaszszikus immunláncon végigfutó és az immunglobulin-E megemelkedésével járó valódi allergiát (melynek során igen kis mennyiségű allergén is elegendő a tünetek kiváltásához), valamint a megjelenésében szinte vagy teljesen azonos álallergiát, melynek során nincs IgE-szaporulat, a panaszok mértéke pedig erősen függ a bejutó anyagoktól és mennyiségüktől. A probléma általában az étkezés után 30-60 perccel vagy az étel elfogyasztását követően azonnal jelentkezik.
    Álallergiás tüneteket idézhet elő az orvosi vizsgálatok során használt kontrasztanyag, sokféle orvosság, több vegyi anyag és még számos élelmiszer is. "

    Azért hívják "ál"-nak mert ez nem immunválasz a szervezet részéről, az immun rendszer úgy ahogy van kimarad az egészből. Magas hisztamin tartalmú ételekre jelentkezik:
    Hisztamint tartalmazó vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek:
    - halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra,
    - érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, stilton, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt,
    - alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör,
    - húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús,
    - zöldségek, gyümölcsök: spenót, borsó, lencse, bab, savanyú káposzta, paradicsom, ketchup, eper, papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém,
    - egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő.
    Magát a hisztamint nem tudja a szevezet feldolgozni.
    Még annyit tudok, hogy az élelmiszerek tárolási idejének a növekedésével a hisztamin is szaporodik.
    Ez is egyfajta élelmiszer alergia
     
    leilavirag (15)
    előzmény:
  3. 2005-02-16 14:3617.
    Tehát az olyan allergiás tünetekre gondolsz, aminek az ellenanyagát nem tudják plölö vérből kimutatni?

    Az én fiam ilyen a tejfehérjére. :o(
     
    kekonen (11)
    előzmény:
  4. 2005-02-16 13:4616.
    Élelmiszerallergiások egyebkent nincsenek most forumon? engem sajnos az erdekelne:-(
  5. 2005-02-16 13:4515.
    Persze hogy bekerulhet a hisztamin élelmiszerekkel a szervezetbe! és emellett vannak olyan elemiszerek, amelyek nem tartalmaznak onmagukban hisztamint, viszont azt szabaditanak fel a szervetben:-( de hat ez maga az alalergia, nem?? miert hivjak ezt ál-allergiank?
     
    kekonen (3)
    előzmény:
  6. Torolt_felhasznalo_446614
    Torolt_felhasznalo_446614
    2005-02-15 12:5914.
    Nekem talán - ezt nehéz objektíven bebizonyítani - az volt a baj, hogy olyan környezetben éltem, ahol mások akaratához kellett alkalmazkodnom, alárendelődnöm, nem tudtam megélni a saját személyiségem.
  7. Torolt_felhasznalo_521625
    Torolt_felhasznalo_521625
    2005-02-15 11:2813.
    Nekem tutkó, hogy pszichés oka van a viszketésnek. Pszichiáterhez küldött a bőrgyogyó, de az meg olyan gyógyszert írt, amitől egész nap aludtam, meg hát nem kedélyjavító volt, mint ahogy igérte, hanem teljesen lehangolt. Szóval nem jött be.
  8. Torolt_felhasznalo_446614
    Torolt_felhasznalo_446614
    2005-02-15 10:3112.
    Nekem tejtermékektől volt ilyenem. Mindenhol apró kis pötty lettem és iszonyúan viszketett, nem tudtam aludni annyira, vagy ha mégis, előfordult, hogy álmomban véresre vakartam pl. a lábam.

    Teljesen véletlenül jöttem rá, hogy az infraszaunától helyrejön a bőröm. Mert nekem hiába írtak fel tablettákat meg kenőcsöket, semmi nem használt, hanem szép lassan magától múlt el. Volt amikor másfél hónapig tartott, a végén már félhulla voltam a nemalvástól.

    De érdekes módon mostanában nem fordult elő. A tejes dolgoktól most is rosszul vagyok (székrekedés, gyomorfájás) de a bőrreakció elmarad. Szerintem lehet, hogy pszichés oka (is) volt.
     
    kekonen (11)
    előzmény:
  9. Torolt_felhasznalo_155712
    Torolt_felhasznalo_155712
    2005-02-09 16:0011.
    Eddig 3-szor jött elő, mindig valamilyen vírus fertőzés idején. (most az épp aktuális hasfájós/ hasmenéses/ gyomorrontás kapcsán) Magas hisztomin tartalmú ételek fogyasztása esetén allergiás bőrreakció. Nem tragikus de jobb lenne, ha nem lenne.
     
    leiw (10)
    előzmény:
  10. 2005-02-09 15:4710.
    Miert akarod kiprobalni? Mi a bajod?
     
    kekonen (9)
    előzmény:
  11. Torolt_felhasznalo_155712
    Torolt_felhasznalo_155712
    2005-02-09 15:239.
    Kérlek, írj erről a méregtelenítő kúráról!!! Ki szeretnék egy ilyet próbálni!
     
    csipcsup (8)
    előzmény:
  12. 2005-02-09 15:138.
    Engem ezelött vagy 20 évvel tetszteltek, akkor annyit tudtam meg, hogy élelmiszerfestékre, több konzerválószerre reagálok, valamint a hidegre. Elöször tipikus urticaria(csalánkiütés) jelenik meg a hajlatokban, puhább börfelületen, idönként a szám-szemem feldagad, majd hosszabb-rövidebb idö után(órákról van szó, néha 1-2 nap vöröslö foltokká válik ami elhalványul és elmúlik)Ha hideg szél fúj, vagy a levegö erösen lehül viszketni kezd az arcom és feldagad. Téli sportok, öszi levélgereblyézés kizárva! Ha hideget eszem-iszom a torkom összeszükül és köhécselni kezdek. De egy idö után elmúlik. Nagy ritkán a foltok viszketnek, ekkor erre szedek egy kis tablettát. Ami legtöbbet segít, minden évben tartok egy 5-6 napos méregtelenitö kúrát és akkor majdnem egy ideig egész jól elvagyok.
     
    kekonen (7)
    előzmény:
  13. Torolt_felhasznalo_155712
    Torolt_felhasznalo_155712
    2005-02-09 15:027.
    Épp szakértőt ill. megélt tapasztalatokat keresek. . .
     
    csipcsup (6)
    előzmény:
  14. 2005-02-09 14:596.
    Még ennél is okosabbakat vársz?Akkor jobb ha szakértöhöz fordulsz. Milyen tapasztalatokra gondolsz?Mert én speciel nem birom a vörösbort, de nekem eddig senki sem mondta, hogy ál az allergiám.
     
    kekonen (3)
    előzmény:
  15. 2005-02-09 14:385.
    Sajnos én nem tudok ebben segíteni, semmit sem tudok róla, csak amit itt most elolvastam tőled. Azt hittem a pszeudokrupra gondolsz.
     
    kekonen (3)
    előzmény:
  16. Torolt_felhasznalo_155712
    Torolt_felhasznalo_155712
    2005-02-09 14:314.
    Bocsi, helyesen:
    Nem, pszeudo allergia avagy más néven álallergia:
     
    kekonen (3)
    előzmény:
  17. Torolt_felhasznalo_155712
    Torolt_felhasznalo_155712
    2005-02-09 14:303.
    Nem pszeudo allergia avagy más néven álalergia:
    "Hisztamintartalmú élelmiszerek és álallergia (pszeudo)

    A hisztamin élelmiszerekkel is bekerülhet a szervezetbe. Az élelmiszerekben lévő hisztamin nagy részét baktériumok termelik. A magas hisztamintartalmú élelmiszerek súlyos reakciót (anafilaktoid sokk, krónikus csalánkiütés) is okozhatnak, hasonlót, mint az ételallergia.

    Az orvostudomány megkülönbözteti a klaszszikus immunláncon végigfutó és az immunglobulin-E megemelkedésével járó valódi allergiát (melynek során igen kis mennyiségű allergén is elegendő a tünetek kiváltásához), valamint a megjelenésében szinte vagy teljesen azonos álallergiát, melynek során nincs IgE-szaporulat, a panaszok mértéke pedig erősen függ a bejutó anyagoktól és mennyiségüktől. A probléma általában az étkezés után 30-60 perccel vagy az étel elfogyasztását követően azonnal jelentkezik.
    Álallergiás tüneteket idézhet elő az orvosi vizsgálatok során használt kontrasztanyag, sokféle orvosság, több vegyi anyag és még számos élelmiszer is. "
     
    nagyadri (2)
    előzmény: