Nők Lapja Cafe

Szponzorált hirdetések

Játék

Játék

Játssz velünk!

Találd meg te is kedvencedet játékaink között!

Fórum - "A mi helyünk"

Keresés a fórumban
Baba tanítás
« »
Nyitó hozzászólás
2005-02-01 12:241.
12 nyelven 12 éves korra!
Évekkel ezelőtt egy amerikai misszióban találkoztam az úgynevezett Doman programmal. Hat hónapos babákat tanítottak olvasni – több nyelven. Mire a gyerekek elkezdtek beszélni automatikusan olvastak is. Akkor határoztam el, hogyha nekem lesznek gyerekeim én is így fogom tanítani őket. A módszer nálam is működik. És szívesen megosztom azokkal az anyukákkal akik otthon vannak a bébikékkel és nem sajnálnak napi 10 percet – mert csak ennyit kell – gyermekük tanításával tölteni. És szívesen várok véleményeket is.
  1. 2005-02-02 20:44161.
    Egyszeruen nem kell foladni, ugye? En is kizarolag csak magyarul beszelek, olvasok minha nem is ismernem a masik nyelvet. Viszonylag konnyu volt hozzaszokni hogy gyorsan valtok ha mas is van a tarsasagban . Neha kicsit kellemetlen a helyzet ha nincs senki mas magyar de a sajat es a gyerekem erdekeben ezt elfelejtem abban a pillanatban es meg eddig senki nem vette tolem zokon.
    előzmény:
    andi92 (160)

2. 2005-02-02 20:31160.
    Sok ketnyelvu csaladtol hallottam azt, hogy valoban, a gyerekek valamivel kesobb kezdtek el beszelni, mint az egynyelvuek, de szinte rogton mondatokban :-))). Nalunk volt ez is, az is. Az elso kisfiam teljesen atlagosan fejlodott a beszed szempontjabol, nagyjabol ugy, ahogy a konyvekben le van irva. A masodik joval kesobb kezdett el beszelni, de alig mondott csak szavakat, tenyleg szinte rogton megprobalta az altala hasznalt par szot "mondatba" foglalni. Es amit a mai napig nem tudok felfogni : a masodik gyerko az elso ket evben szinte kizarolag franciaul beszelt, pedig en voltam vele itthon, soha nem jart bolcsodebe. Nagyjabol 2, 5 evesen valtott, azota jobban, helyesebben, gazdagabb szokinccsel beszel magyarul, mint franciaul, de most, hogy ovodaba jar, villamgyorsan fejlodik a franciatudasa is.
    előzmény:
    goirle31 (159)

3. 2005-02-02 19:42159.
    Persze ennek nem tudhatjuk a hatteret. Az en parom is magyarul mondja hogy cumi es hogy megyunk aludni. Megsem tud jol tarsalogni:)
    Egyebkent en is kivancsi leszek hogy nalunk hogy jon be a ketnyelvuseg. Kemenyen"dolgozunk"rajta:)
    Sokan azt allitjak a ketnyelvu gyerekek kesobb kezdenek el beszelni. Ettol fuggetlenul 16 honaposan jol reagal mindket nyelvre es egyforman jonnek a szavak is.
    előzmény:
    Bogancska (158)

4. 2005-02-02 12:53158.
    Én olyat láttam az IKEAban, hogy apuka angolul tanította 1, 5 éves kisfiának az autójeleket. Aztán kiderült, hogy magyar. . .
  5. Torolt_felhasznalo_657324
    2005-02-02 10:58157.
    Természetes, hogy a helyzet diktálja a megoldást.
    Én magyar szülők, Magyarországon élő, magyar oviba, játszótérre járó gyerekekre gondoltam. Az egész más helyzet, ha kétnyelvű családról, külföldön élőkről van szó.
    Természetesen a pszichológusok szava nem szentírás, és nem biztos, hogy minden gyermekre kész megoldást tudnak kínálni.
    Az én időnként dacos, hisztis gyermekemre sem válnak be a jól leírt módszerek. Az egyik nekem nem felel meg, a másik meg a lányomnak. . . :-))
    előzmény:
    andi92 (156)

6. 2005-02-02 10:41156.
    Ugy valt be, hogy a gyerko allitolag nagyon jol beszelt franciaul.

Nem biztos, hogy igaz, amit irsz. Nagyon attol fugg, hogy milyen uton tanultad meg a nyelvet. Soha nem szoktam magyarul gondolkodni, amikor franciaul beszelek, teljesen elkulonul a ket nyelv, ket kulon vilag, ket kulon gondolkodasmod. Szerintem az a no is igy volt vele.

Ami meg a gyerekpszichologusokat illeti, talan igazuk van, hogy igy lenne a legjobb, de neha a konkret helyzet mast diktal, es azt nem nagyon szoktak figyelembe venni. Ha masok tarsasagaban vagy a gyerekeddel, szerintem nem szerencses, ha az anyanyelveden beszelsz hozza, a beilleszkedes szempontjabol sem. Az elejen tobbszor kerultunk olyan helyzetbe, hogy jatszoteren voltunk, beszelgettem a gyerkovel, jottek a tobbiek, de a fiammal senki nem jatszott, es hallottam, amikor a gyerekek mondtak az anyukajuknak, hogy "ez a kisfiu nem is tud franciaul".
    előzmény:
    norfolk (152)

7. Torolt_felhasznalo_657324
    2005-02-02 10:30155.
    Belenéztem az ajánlott honlapba!

Maria Montessorit idézik, aki azt tanította, hogy ha a gyermeknek biztosítjuk a megfelelő környezetet, eszközöket, magától is tanul, fejlődik. ( nagyon leegyszerűsítve ) Ehhez képest egy direkt tanításról szóló oldalra betenni az idézetét. . . Hát. . . .
  8. Torolt_felhasznalo_657324
    2005-02-02 10:21154.
    Egyszerre járt az agyunk! :-))
    előzmény:
    norfolk (152)

9. Torolt_felhasznalo_657324
    2005-02-02 10:20153.
    Igaz, ha valaki az adott nyelven gondolkozni is tud, akkor ilyen nem állhat fenn. Az talán nem is baj, ha beszél néha idegen nyelven, de én nem tudnék angolul rákiáltani, hogy vigyázz forró a tűzhely. Ez biztosan magyarul jönne! :-)
    Persze minden gyerek más és más.
    előzmény:
    andi92 (150)

10. 2005-02-02 10:17152.
    Hogyhogy bevált? Ez mit jelent?
    Az a baj, hogy hiába beszéli az anya "szinte" tökéletesen az adott nyelvet, a saját anyanyelvén fog gondolkodni, és azt fordítja le fejben (bármilyen gyorsan is) az idegen nyelvre. Ettől pedig máris nem önazonos, amit (ilyenek ezek afránya gyerekek) a gyerek azonnal megérez: összezavarodik. Persze ennek nem biztos, hogy rövid távú következményei lesznek, de attól még lesznek. . .
    Ha az idézett példádban az apuka nem francia, akkor erős kétségeim vannak. Hozzáértők (gyerekpszichológusok) egyébként kétnyelvű családok esetén is azt javasolják, hogy mindkét szülő a saját anyanyelvén beszéljen a gyerekkel.
    előzmény:
    andi92 (150)

11. 2005-02-02 10:08151.
    Én is láttam ilyet, angollal, apuka beszélt angolul a lányhoz. Különben ez tényleg akkor megy, ha az adott nyelven soha, egy pillanatra se gondolkozik az ember a szavakon. Csakhogy kamaszkorban jött a bökkenő, a gyerek egyszerűen nemhogy angolul, de sehogy se óhajtott az apjához szólni.
    előzmény:
    andi92 (150)

12. 2005-02-02 10:02150.
    Szia ! En is igy gondoltam, de egyszer lattam ra egy jol mukodo ellenpeldat. Magyar csalad Magyarorszagon elt, az anyuka megis a kezdetektol franciaul beszelt a gyerekeihez, es nagyon bevalt ! Persze ehhez az kell, hogy a szulo tenyleg szinte tokeletesen beszelje a kivalasztott nyelvet, es ne rossz kiejtest, netan rossz nyelvtani alapokat adjon a kicsinek.
    előzmény:
    crescendo (147)

13. Torolt_felhasznalo_657324
    2005-02-01 22:57149.
    Na és azt kihagytam, hogy a felfedezéshez szükséges biztonságos, ösztönző, ingergazdag környezetet és légkört is az édesanya feladata biztosítani.

Jó éjt mindenkinek! :-)

Aki nem ismeri, ajánlanám Mérei- Binet: Gyermeklélektan című könyvét. Érthetően van leírva, hogyan fejlődik a gyermekünk "lelke", értelme. Tényleg nem nehéz olvasni! :-)
    előzmény:
    crescendo (147)

14. Torolt_felhasznalo_657324
    2005-02-01 22:51148.
    Bocsánat a hibákért. . . nem vagyok egy gépelőbajnok! :-)
    előzmény:
    crescendo (147)

15. Torolt_felhasznalo_657324
    2005-02-01 22:51147.
    Én azt olvastam, ha a szülő anyanyelve az adott nyelv, nem okozhat vele kárt, mert a szülői személyiség kongruens marad, (azaz egyben. . . önmagával azonos) tehát hiteles. Ez nem zavarja össze a gyermeket. Viszont ha én kezdenék angolul reggelit főzni neki, akkor nem hinné el biztosra, hogy én tényleg az anyukája vagyok. Na most lehet, hogy kicsit zagyva voltam, de nem akartam túl tudományos lenni. . . :-)

A tanítás kérdésére visszatérve, a lányom legalább 30 verset, dalt mondókát tud, de nem tudatos tanítás révén tanulta, hanem, amikor láttunk a séta közben egy csigát, elénekeltem a Lassan jár a csiga-biga kezdetű dalt. MIután gyakran sétálunkés látunk csigát, valahogy magától megjegyezte. Sosem mondtam neki, hogy ez a jobb, ez meg a bal kezed. Amikor átmentünk az úton, mindig elmondtam, először jobbra nézünk, majd balra. Egy hete egész véletlenül, egy Halász Judit zene miatt megkérdeztem, melyik a jobb keze. Megmutatta. Soha!! nem tanítottam neki könyvből. Így az a véleményem, az előttem szólókkal egyetértve, hogy játszani kell, olvasni, énekelni a gyermeknek, hagyni maszatolni a sárban, vízben, festékben, gyurmában és ettől úgy fejlődik, ahogy azt a fejlődés üteme lehetővé teszi.

Mindenki azt csinál saját gyerekével, amit akar és amit a törvény megenged. Nekem nics hozzá közöm, egészen addig, amíg nem az osztályomba jár, és nem bántalmazzák otthon. ( Akkor próbálnék megoldást keresni, amit nem találnék. . . .

Örülök, hogy beszélgettünk és jót mulattunk egymás társaságában! :-))))
  16. 2005-02-01 22:07146.
    Kozben akadt egy kis dolgom, igy most tudtam csak vissza nezni. Nagyon jo olvasni a tapasztalataitokat. Ti mar jol tudjatok, hogy is megy ez.
    Gondolom, ez azert a gyerek adottsagaitol, termeszetetol is fugg.
  17. 2005-02-01 21:07145.
    Erdekes, ez nalunk 3 eves korban volt a nagynal problema. Akkor kezdte el azt, ahogy ovodaba kerult, hogy hozzam is csak franciaul szolt. Nehez volt par hetig, nekem nagyon rosszul esett, pedig tudom, hogy nem ellenem iranyult. Akkor csinaltam azt, hogy o franciaul beszelt, en magyarul valaszoltam, es egy ido mulva visszaallt a rend. Azota velem magyarul beszel, ugyhogy mar nem felek :-))) Persze amikor az iskolai napjat kezdi elmeselni, akkor az franciaul megy, de ebbe nem szolok bele, emlekszem, amikor en voltam ebben a helyzetben milyen frusztralo volt, hogy mindent le kellett forditanom magyarra a szuleimnek, holott en mindent franciaul eltem at.
    A ket fiu viszont eleg sokszor beszel egymassal franciaul, de a kicsi velem csak magyarul beszel, franciaul soha, ugyhogy o is sinen van.
    előzmény:
    filou (142)

18. 2005-02-01 20:38144.
    ja! es igazad lehet abban is, hogy a 3 se sok. mostanaban a kislany az ovibol rengeteg orosz szot hoz haza, mert nagyon sok az orosznyelvu csalad a varosunkban. . . -)))
    mi meg kifekszunk a nevetestol itthon. . :-)
    előzmény:
    filou (142)

19. 2005-02-01 20:36143.
    nalunk is az kezd most elojonni, hogy ha igazan kommunikalni akarok vele, akkor heberre forditom a szot. :((
    a fiuk tokeletesen beszelnek magyarul. nagyok voltak, amikor kijottunk. de idehaza is mar heberul beszelnek egymaskozt.
    egyedul Apa nem beszeli a hebert tul jo. na, onala meg van egy nagy nagy igyekezet jol beszelni es ezert piszkosul keveri a magyarral. . :-)))
    remelem igazatok lesz es a kislany is "helyreall" majd.
    mert ha magyarul kiabalok be neki a szobaba, akkor megcsinalja vagy valaszol ra. heberul. . :-)
    előzmény:
    filou (142)

20. 2005-02-01 20:16142.
    Szerintem se sok a három,

viszont Andit azért kiegészíteném: elég tipikus, hogy 6-8 éves kortól -- vagy még egy kicsit később -- a leginkább szűk körben használt nyelv (pl. nálatok a magyar) kezd eltünedezni, kiszorulni, szegényedni. Úgyhogy ha szeretnéd megőrizni a magyart, bizony neked kell következetesen használni velük.

Ami a későbbi nyelvtanulást illeti: lehet tökéletesen, valóban anyanyelvi szinten elsajátítani egy nyelvet felnőttkorban is, csak jóval bonyolultabb folyamat, módszer-, környezet- és taulásistratégia-függő. A gyerekkorban természetes folyamatként elsajátított (tehát nem tanított) nyelvek valóban könnyebben ragadnak, illetve később köünnyebben tanulhatók, ha valahol a mélyben már ott az alap. De mint mindennek, a túl sok nyelvnek is megvannak a maga hatásai (nem biztos, hogy rossz, de markáns).
    előzmény:
    pittypang (140)

21. 2005-02-01 20:01141.
    Kulonben nalatok a harom, az nem is harom lesz az elejen, csak ketto, hiszen az angollal majd csak ovodaban fog igazan talalkozni a kicsi (persze, addig is hallja az utcan, teveben, tarsasagban, de az nem ugyanaz, ott nem kimondottan hozza beszelnek).
    Nalatok talan az lesz a legnehezebb, hogy az apukajatol hogy tanulja meg a nyelvet, hiszen valoszinuleg o fog vele a legkevesebbet foglalkozni. Bar itt is ismerek olyan csaladot, ahol az apuka magyar, es a kislany (most 5 eves) egyre szebben beszel magyarul. Nem ugy, mint franciaul, persze, neki igazan az az anyanyelve, de tenyleg jol beszel magyarul.
    előzmény:
    pittypang (140)

22. 2005-02-01 19:52140.
    Erdekes amit irsz. Az hittem, talan az mar sok. . . Arra gondoltam talan tul koran foglalkozom meg ezzel a temaval, de ugy latom , jobb ha alaposan korul nezek ez ugyben. Jo ha az embernek van egy konkret elkepzelese ilyen teren, mert valoban az a jo , ha a gyerek minnel elobb kezdi el ismerni az adott nyelvet/nyelveket.
    előzmény:
    andi92 (139)

23. 2005-02-01 19:20139.
    Nem !!! Harom nyelv semmivel sem "tobb", mint ketto a pici szamara, foleg ha szepen elkulonul a harom, mint ahogy nalatok lesz. Celszeru allitolag mindet egyszerre kezdeni a legelejen. Sokat olvastam a szakirodalmat annak idejen, es akarki kesobb kezdte a nyelvtanitast, pont azert, hogy elobb tanuljon meg a gyerek egy (vagy ket) nyelvet "rendesen", a gyereke altalaban visszautasitotta azt (minek is, igaz, semmi nem motivalja a gyerkot. . . vagy pedig megvarod, hogy nagy legyen, es mar o is akarja, de akkor meg sose lesz tokeletes a nyelvtudasa, mert tul keson kezdte. . . ).
    előzmény:
    pittypang (138)

24. 2005-02-01 18:34138.
    Mi itthon a magyart hasznaljuk/meg nincs gyerek, csak tervben van/
    Ferjemnek bolgar az anyanyelve, de o perfect beszeli a magyart. Most az USA-ban elunk, es a kovetkezo evekben is itt fogunk elni. Szoval itt tervezzuk a csalad alapitast is. Gondolom ugy lesz, hogy itthon a magyart hasznaljuk, kozossegben az angolt fogja tanulni a gyerek. Viszont szeretnem ha az apja nyelvevel is ismerkedne, hisz apai agon a csaladdal csak igy tudna kommunikalni. Na de harom nyelv mar igen sok, egy kicsi gyereknek. Az mar teljes babeli zurzavar lenne. . .
    Gondolom majd amikor rendesen beszel, beszeli a ket nyelvet es nem keveri, talan akkor lehet beiktani a harmadikat. Amikor mar nagyobb.
    Persze ez csak jo lenne, majd kiderul mennyire megy. Most en tartok ott, hogy probalkozom a bolgar nyelv tanulasaval. . .
    Bocs, hogy ennyire eltereltem a beszelgetest az alap tematol. . .
    előzmény:
    andi92 (137)

25. 2005-02-01 18:08137.
    Szia ! Nincs szerintem se semmilyen "csodamodszer", egyszeruen hallania kell a gyereknek a nyelvet. En meg azt se mondhatnam, hogy hude kovetkezetes voltam, persze, megprobaltam a leheto legtobbet magyarul beszelni a gyerekekhez, de csak ha magunkban voltunk. Tarsasagban, jatszoteren sokszor beszeltem hozzajuk az "apanyelvukon" is, a kezdetektol, ugyhogy tudjak, hogy nekem teljesen mindegy, hogy magyarul vagy franciaul beszelek-e, de nem eltek vele vissza, mint ahogy sok konyvben ezt "veszelykent" felhozzak. Most 6 es 3 evesek, teljesen ketnyelvu mind a ketto, bar eleg eltero modon jutottak el idaig. Persze, az elet egyes teruletein a francia a dominans, ez nem is lehet maskepp, azt halljak az ovodaban-iskolaban egesz heten.
    előzmény:
    pittypang (133)