Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Ez a legegyszerűbb és az egyik legfinomabb pizzamártás, amit ismerek. Nem kell hosszasan főzögetni, pepecselősen passzírozgatni, csak mindent beletenni a turmixgépbe és megnyomni a gombot.
Hozzávalók:
1 doboz (40 dekás) hámozott paradicsom konzerv
2 teáskanál szárított oregano
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanálnyi sűrített paradicsompép
frissen őrölt fekete bors
Az alaposan lecsepegtetett paradicsom konzervet belezuttyantom a turmixgépbe, aztán hozzászórom az oreganot.
A fokhagymagerezdeket megpucolom és átnyomom a fokhagymaprésen, majd az erős illatú zúzadékot is beleteszem a turmixgépbe.
Löttyintek hozzá olivaolajat és belekanalazom a sűrített paradicsomot.
Tekerek hozzá frissen őrölt borsot -sót azért nem, mert a pizzán a toppingok és a sajt úgyis elég sós lesz-, és röpke pillanatok alatt krémesre turmixolom szét a pizzamártást.
4 nagy pizzához elég.
Hozzávalók:
1 kiló liszt
2 lapos evokanál só
1 evokanál szárított oregano
frissen orölt fekete bors
2 tasak szárított éleszto
2 teáskanál cukor
6 deci langyos víz
6 evokanál olivaolaj
olivaolaj a tál kikenéséhez
Eloször langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy a legalacsonyabb fokozatra zacskóstul beteszem 1 percre, aztán beleszitálom egy nagy tálba és hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és tisztességes mennyiségu frissen orölt borsot.
Utána a legnagyobb keverotálamba amim csak van, beleszórom a szárított élesztot és a cukrot. Langyos vízzel simára és hozzáteszem az olivaolajat is.
Eloszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a tésztadagasztó-karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom és elkezdem az élesztos-olajos vízbe apránként belekeverni a fuszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor nagyobb fokozatra váltok a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizzatésztát.
Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a bucit, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.
Utána újra átgyúrom a tésztát és elosztom 4 egyenlo részre. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtom, addig lefedve tartom a többi cipót. (Ha a várakozás alatt nagyon duzzadoznának, akkor huvosebb helyre költöztetem oket. )
A kis jóindulattal körlapnak is nevezheto pizzát enyhén megolajozott sütolapra teszem és 15 perces piheno után jöhet rá vékonyan a pizzamártás meg azok a toppingok, amelyekre épp kedvünk támad. Elomelegített 220 C-os (gázsüton 7-es fokozat) 20-25 perc alatt sülnek a pizzák ropogósra attól függoen, hogy mivel pakoltuk meg oket.
4 tekintélyes méretu pizza lesz belole 8 ember számára.
Épp a napokban pizzát szeretnék csinálni a Stahl-féle módon mert azt imádom, de nincs itthona kövnyv, és nemtudom visszaszerezni! Ha nem lenne baj valaki irja már le a szosz összetevöit meg a tészta receptjét!
Megköszönném!:)
Van valakinek itt pizzasötője? Ha van hogy vált be, mert én most rendeltem egyet, s kiváncsi vagyok hogy müxik?
-50 dkg liszt
-fél deci olaj
-kb. 2 dl langyos tej a futtatáshoz+ élesztő (száraz is jó)
-1 teáskanál só
-1-2 gerezd fokhagyma szétnyomva,
- oregano
Összegyúrni, keleszteni meleg helyen, és kiolajozott, kilisztezett tepsibe tenni, forró sütőben félig megsütni (addig, hogy már legyen száraz a tészta teteje, így nem issza majd be a szószt).
A szószt és pizzakrémből szoktam csinálni, pici olajon apróra vágott hagymát sütök, bele a pizzaszószt.
Ezzel kenem meg a tésztát, és utána rakok rá mindenféléket.
Úgy szoktam, hogy a negyede sonkás-gombás, másik negyede kolbászos-banános, a harmadik zöldséges, a negyedik tengeri kütyüs, olajbogyóval, de végül is bármi lehet.
Én a Jamie-félére esküszöm és már többen el is kérték a receptjét!
(bár változtattam rajta és az eredetinél kevesebb élesztővel csinálom)
1 kg liszt
kicsivel több, mint 6 dl víz
2 tasak szárított élesztő
3 dkg cukor
3 dkg tengeri só
Én néha nyomok bele egy gerezd fokhagymát is, vagy oregánót, vagy mindkettőt.
Ez rengeteg adag, kb 3-4 nagy kerek pizza jön ki belőle. Ezért szoktam elrakni belőle későbbre is. (ha már egyszer koszolok. . . )
Én úgy szoktam, hogy kb. 10 percig elősütöm, és lefagyasztom. Még fagyottan rárakom a feltétet és úgy berakom a sütőbe. Mire megpirul a sajt, addigra kiolvad a tészta és meg is sül.
rebusbaba tesztajabol mekkora pizza lesz?
Baratnöm ferje egyszer csinalt SZENZACIOSAN FINOM öntetet a pizzahoz: az alapja tejföl, egy kis olivaolaj kell bele es izles szerint fokhagyma (szerintem ugy fini ha sok van benne). Hat az kb. eletem legjobb pizzaja volt!:-)))))
Ma csinálom a pizzát, mert tegnap a fiúk nőnapi vacsin voltak anyumnál.
Már csak egy gondom van, a sütő tepsijéhez mérten a 40 dkg-os vagy a 25 dkg-os receptet használjam?
Köszi
Szóval:
-25 dkg liszt
-fél deci olaj
-kb. 2 dl langyos viz a futtatáshoz+ én szoktam egy pici cukrot is tenni bele, hogy felfusson az élesztő
-nagy csipet só
- 2 dkg élesztő, de én pl tegnap szárazélesztővel csináltam, attól sem volt baja
-+ én szoktam még 1-2 gerezd fokhagymát elkaparni, és az olajba beletenni. Nagyon finom ize lesz tőle a tésztának
Összegyúrod, ha kell pótolsz kis lisztet (folyadékot nem szokott már igényelni), keleszteni nem muszáj, de akkor hideg sütőbe tedd, ha kelesztettél, akkor előmelegitettbe. Jól kiolajozott tepsibe nyomkodom, a pizzaalap nálunk bolognai alap egy kis oragánóval, rá a feltét, sajt, és nagy hőfokon (én gázos sütőben 6-os fokozaton sütöm) megsütöd. Nem ragad le, nem száraz a széle.
Kb 40 dkg lisztet
1 egész tojással
fél kocka élesztővel ( kevés langyos cukros tejben felfuttatva)
2 dl sörrel
2 ek. oregánóval
sóval
összedolgozni, jól átgyúrni és megkeleszteni. Ha megkelt két bucit gyúrni belőle. Jó vékonyra nyújtva kizsírozott tepsibe nyomkodni, kevés pizzaszósszal megkenni és feltétet rakni rá. Maximum lángon hamar megsütni. Két normál nagyságú pizza lesz belőle.
Szósz:
Sűrített paradicsomot
Ketchuppal
Fokhagymával
Sóval
Borssal
Kevés cukorral
Oreganóval összefőzni.
Bármilyen feltét mehet rá. Ha magamnak sütöm, akkor nem teszek rá paradicsomszószt, csak sült csirke vagy sonka darabkákat, nyakon öntöm jó fokhagymás, sós tejföllel, rá a reszelt sajt. Isteni finom:))
30 dkg korpás liszt
1 cs. szárított élesztő
1/8 l tej
Keverjük össze a lisztet és az élesztőt. A tejet langyosítsuk meg. Gyúrjuk mindezt jól össze és letakarva kelesszük 30 percig. A formát vajazzuk ki.
próbálta valaki a pizza tésztát nem fehér lisztből? Pl. tönkölybúza, rozs, vagy bármilyen teljes kiőrlésűből? Ehető?
A Stahl receptje tényleg jó, de nem tudom milyen lenne más lisztből, az arányok is változnak?
Arra gondoltam én is megsütöm a rebusbaba féle pizzát, már csak azt nem tudom, hogy a feltétet egyből rakjam rá még a nyers tésztára vagy egy kicsit elő kellene sütni
Köszi
rebusbaba (7) receptjével csináltunk párommal pizzát tegnap. Hát az valami olyan isteni lett:))))) nagyon jó kis tészta alapot szolgáltatott a nagymennyiségűésszupifinom feltétek alá:))
1 kg liszt
0, 5 l langyos víz, benne 2 mokkáskanál só
12 evőkanál olaj
5dkg élesztő
Az élesztőt elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a vizet, és az olajat, meggyúrom. 4 dbra szeded, és 10 percig kell csak meleg helyen pihentetni, aztán lehet sütni. Kezeddel elnyomkodod a tepsiben, és rárakod a cuccost. Ne túl alacsony fokozaton süssétek, mert akkor kiszárad. Az élesztős tésztáknak az a lényege, hogy hirtelen süljenek. Legalábbis én úgy szoktam.
legutóbb vendégek jöttek, gondoltam játék közben így egyszerűbb lesz enni. szóval angy pogácsaszaggatóval kiszaggattam a pizzatésztát. erre egy kanál szósz és cska sajt. isteni sör, bor ki mit ivott korcsolya lett belőle. nagy siker volt :)
1/2 kg liszt
fél élesztő
1 e. k. olaj
2, 5dl langyos víz
1 csipet só
Összegyúrod , tálba teszed, letakarod. Mikor megdagad kinyújtos és beleteszed az olajos tepsibe. A tetejére pizzaszószt szoktam tenni(boltban fellelhető) aztrán teszek rá ketchupot, megszórom majorannával, ráteszem a kockáta vágott párizsit vagy kolbászt, van , h. teszek rá főtt tojást is-attól függ milyen jellegű pizzát csinálok. -sajt
Fantáziádra van bízva mit teszel még rá:)
Jóétvágyat!
kis langyos vízben elkeverve, egy kiskanál cukorral,
összegyúrom 40 deka liszttel, fél deci olajjal, (jó az oliva) kanálka sóval, és annyi vízzel, amit felvesz. Jól megdagasztom.
Megkelesztem, sütöm, 200 fokon. Ez egy tepsinyi pizza.
Szárított élesztővel is készíthető.
fél kg liszt
3 dkg élesztő
kanálka só
3dl tej
2-3kanál olaj
oregano
Élesztő megfuttat tejben, pici cukor bele, liszttel, sóval, oreganoval, és az olajjal összegyúrni és megkeleszteni. Kb. 1óra. Kinyújtani. Mi a vékonyabbat szeretjük, így egy nagy gáztepsibe nyomkodtam bele. Nem lett nagyon vékony sem. 200fokon 20-25 perc alatt lett kész. Nagyon finom és még hidegen sem keményedik meg. Nem kell elősütni, rögtön a feltéttel együtt kell sütni. Sok sikert!Ha van kérdésed nyugodtan írj privit.
Pizzatészta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 evőkanál olaj
1, 5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só
Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjük. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A tepsit előtte kikenjük olajjal és megszórjuk liszttel! Félig megsütjük, rátesszük a tölteléket és a sajtot, és visszatesszük a sütőbe. Ha a sajt ráolvadt, kivesszük, és már tálalhatjuk is.
fél kg. liszt
2, 5 dkg élesztő 1 dl. cukros tejben felfuttatva
1kk só
1kk. oregano
én rakok bele 1-2 ek. olivaolajat
és annyi langyos víz amennyit felvesz még
Ez egyszerű, de finom tészta.