Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Koktél party
2004-12-27 10:551.
Torolt_felhasznalo_912430
Létrehozva: 2004. december 27. 10:55
Sziasztok!
Abban szeretném a tanácsotokat kérni, hogy a szilveszteri koktél partyra milyen kaját csináljak. Mert ugye a fiuk kitalálták, hogy ők majd beszerzik a piákat, de azt nem gondolták végig, hogy mit fogunk enni.
Idöm nincs rá tul sok, csak 31-én délelött tudok rá készülödni.
Abban szeretném a tanácsotokat kérni, hogy a szilveszteri koktél partyra milyen kaját csináljak. Mert ugye a fiuk kitalálták, hogy ők majd beszerzik a piákat, de azt nem gondolták végig, hogy mit fogunk enni.
Idöm nincs rá tul sok, csak 31-én délelött tudok rá készülödni.
Amit még szilveszteri éteknek el tudok képzelni, az a rétes minden mennyiségben. Laktató, sokféle ízben lehet készíteni, és nagyon finom. Én a házi rétestésztára esküszöm, kicsit macerásabb, de megéri küszködni vele.
Viszont, ha az ételek és a közvetlen bulit könyebben el tudod választani, akkor lehet hidegtálag készíteni. Sült húsokkal, salátákkal, gyümölcs kosárral. Kb mintegy svédasztal. Lehetőleg hidegen fogyasztható ételeket ajánlanék, mert a buli arról szól, hogy gyorsan keresek valami harapnivalót, bedobom, és már indulok is... Az ember nem áll neki éjnek évadján újra melegíteni az ételeket.
kb. 10-12 tojást megfőzök, majd hosszában kettévágom őket.
A sárgáját kikanalazom, hozzáadok kb. 15 dkg vajat, 3-4 kanál tejfölt, vagy krémsajtot, kevés sót, borsot és paprikát hozzáadok! Simára keverjük.
Ha kicsit folyékony lenne, akkor több vajat teszek bele, esetleg reszelt sajttal dúsítom!
kicsit beteszem a hűtőbe és utána visszatöltöm a tojásfehérjékbe!
Akár kanállal, akár tortadíszítőből is beletöltheted, a tetejét díszítheted:
reszelt sattal, zöldségekkel (paprika, hagyma, retek stb. ), petrezselyemmel, pirosarannyal stb. . .
Jó étvágyat kivánok hozzá!
Egy fűszeres fasírtot lehet percek alatt összedobni belőle, és olyan, mintha húst ennél. . . :-)
Majd szemezketek belőlük, igazán kreatívak voltatok.
Bár a szendvicsekre és a tésztassalira én is godoltam.
Eszembe jutott a tésztasaláta is.
Nem tudok pontos receptet, de rövid csavart főtt tésztára végülis bármit rá lehet dobni, apróra vágott zödség, sonka, halkonzerv, egy kis tejföl vagy joghurt rá, fűszerezés, és kész.
Hozzávalók:
rövid csőtészta (nálunk 25-30 dkg a minimum)
2 keményre főzött tojás
2 dl tejföl
2 paradicsom
1 csokor kapor
1 csokor zöldhagyma szára
citromlé
kevés majonéz
só, fehérbors, csipetnyi cukor
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük. Öntetet készítünk: apróra vágjuk a kaprot, a zöldhagymát, lereszeljük a főtt tojást. A tejfölbe belekeverjük a majonézt, cukorral, sóval, borssal, citromlével édeskés, pikáns mártássá keverjük.
A kihűlt tésztához hozzákeverjük az apró kockára vágott paradicsomot, és leöntjük a mártással.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej lollo rosso vagy radicchio saláta
1 citrom
1 evőkanál fehérborecet
20 dkg márvány sajt
10 dkg dió
50 dkg lebbencstészta
1 teáskanál olaj
1, 5 dl tej
10 dkg tejföl
Előkészítés: A salátát megmossuk, a leveleit csíkokra vágjuk. A citrom levét kifacsarjuk, az ecettel összekeverjük. A rokfortot apróra daraboljuk. A dió felét nagyon apróra vágjuk, másik felét félretesszük a díszítéshez.
Elkészítés: A tésztát 5 liter sós, olajos vízben 8-10 perc alatt al dente megfőzzük,
majd leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A salátát rövid időre az ecet és a citromlé keverékébe mártjuk. A rokfortot a tejben kis láng felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejfölt és a megvágott diót, végül borssal ízesítjük. A salátát a mártásba forgatjuk, és a tésztával együtt azonnal tálaljuk. A fél dióbelekkel díszítjük
Hozzávalók:
4 nagy paradicsom,
4 szelet gépsonka,
1, 5 dl tejfől,
1, 5 dl teszín,
só, bors,
5-6 kanál ecetes torma,
3 evőkanál főtt kukorica
Elkészítése: Vájjuk ki a paradicsom belsejét, kicsit sózzuk meg. Keverjük össze a tejfölt, a tormát, sózzuk, borsozzuk. Verjük fel a tejszínt, és keverjük a tormás keverékbe. A töltelék felét osszuk szét a sonkaszeleteken, majd tekerjük fel. A maradékba keverjük bele a kukoricát, és töltsük meg vele a paradicsomokat. Salátalevélen tálaljuk.
A CSIRKÉHEZ:
1 db 1kg-os csirke,
3 dkg póréhagyma,
2 dkg friss gyömbér,
só,
10 szem szecsuani bors,
2 ek rizsbor
A MARHAHÚSHOZ:
40 dkg marhafilé,
3 dkg póréhagyma,
2 dkg friss gyömbér,
10 szem szecsuani bors,
1 dkg csillagánizs,
1 dkg fahéjrúd,
1 ek szójaszósz,
1 ek rizsbor,
só
A SERTÉSMÁJHOZ:
50 dkg sertésmáj,
3 dkg póréhagyma,
2 dkg friss gyömbér,
só,
10 szem szecsuani bors
A TOJÁSLEPÉNYHEZ:
6 db tojás,
2 teáskanál kukoricakeményítő,
2 teáskanál vízzel elkeverve,
só,
bors
1. , A megmosott, feldarabolt csirkét fazékba tesszük, vízzel felforraljuk. Hozzáadunk 1 ek rizsbort, a bors-szemeket, a hagymát, a gyömbért, megsózzuk, majd fedő alatt 30 percig főzzük. Utána hűlni hagyjuk, kicsontozzuk.
2. , A marhahúst megmossuk, fazékban annyi vízzel, amennyi ellepi, felforraljuk. A megmosott, meghámozott, vastag szeletekre vágott hagymát és gyömbért, 1 ek szójaszószt, 1 ek rizsbort, és a fűszerzsákba helyezett fűszereket, sót a húshoz adjuk, és lefedve még 10 percig főzzük. Majd kiszedjük a húst és hűlni hagyjuk.
3. , A megmosott sertésmájat egy lábosban leöntjük forró vízzel és felforraljuk. Megtisztítjuk, megmossuk, vastag szeletekre vágjuk a hagymát és a gyömbért, sózzuk, kis lángon 30 percig pároljuk. Utána kivesszük, hűlni hagyjuk.
4. , A tojást szétválasztjuk, a sárgáját is és a fehérjét is külön tálban elkeverjük 1-1 ek hideg vízzel, 1-1 teáskanál feloldozz keményítővel, sóval, borssal. A fehérjekeveréket egy kis, négyszögletű, magas peremű tányérba tesszük, majd víz fölött gőzben 7 percig pároljuk. A sárgáját eloszlatjuk a megdermedt fehérjén, és még nyolc percig pároljuk. Kivesszük a tojáslepényt, és hűlni hagyjuk.
5. , A sonkát 10 percig pároljuk bambuszpárolóban.
6. , A csirkét, a marhát, a májat, a sonkát, a tojáslepényt 7 x 1, 5 cm szeletekre vágjuk, majd egy hosszúkás tálon fajtánként elrendezzük, salátával, aprított, szeletelt zöldségekkel díszítjük, tálaljuk.
Mi most karácsonyra is ezt készítettünk, csak karácsonyi formákat nyomtunk ki belőle, tetején egy darab mandulával. . .
Mmmm. . .
25 dkg darált keksz (lehet darált Győrit kapni)
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 evők. kakaó (a cukortalan)
lapos evők. neszkávé
1 dl tej
kókuszreszelék
Csak összekevered kézzel, (ha kell még tej hozzá, bátran!) golyókat formálsz, rányomsz 1-1 mandulát és kész is!!
Hogy kell töltött tojást csinálni?
Egyszerű, gyors, és isteni, mindenki szereti.
Hozzávalók izlés szerint: (főleg konzerv)
ananász
trópusi vegyes konzerv
meggy
nyárról megmaradt/vagy bolti befagyasztott majd kiolvasztott eper/málna
banán
kivi
alma
stb.
Reggelre jó ha van kávé, capuccino, tea.
Szintén buli lesz nálunk és én is a salátákra meg a gyors szendvicsekre szavazok!
Csinálok még töltött tojást, szóval ilyen hidegtál jellegű lesz!
Meg pici kis falatkák, pl. sós kesz és rá a töltött tojás "krémje", vagy krémsajt, vagy feta sajt meg olajbogyó, vagy paprika, paradicsom!
De keksz helyett lehet kiflikarika, vagy pirítós. . . szóval ez a te fantáziádra van bízva. . . .
Ha nincs ötleted írj, hátha tudok segíteni!
Szendvicsek szeletelt, vagy tartós kenyérből (margarin, szalámi, főtt tojás, ubi, pirosarany, paprika, vagy bármi mehet rá ),
sós rágcsák, chips, pogi, ropi, mogyi, szotyi, hogy ne rugjon be annyira a nép,
kirakhatod a karácsonyi maradék sütiket, a szaloncukrot, vagy süthetsz frisset, ha nincs időd a szupermarketekben, boltokban rengetek csomagolt aprósütit lehet kapni.
Éjfél után pedig jöhet a virsli (fejenként 2-4-gyel számolj), kenyérrel, mustárral, majonézzel, vagy ketscuppel, ki mit szeret.
Csinálhatsz/ vehetsz franciasalit, kukorica salit, svédgombasalátát, vagy bármilyet, amit szerettek, készíthetsz katonákat a szendvicsekhez való alapanyagokból fogpiszkálóval, lehet csinálni szójásfasírtporból pici, falatnyi gombócokat, vagy kirakhaszt kockára vágott trappista vagy egyébsajtot, tetejükre rátűzöl dísznek paprikát, vagy ubit fogpiszkálóval, nyamm-nyamm.
Ha a fiúk hoznak piát az jó, de legyen otthon mindenképp ásványvíz, és más üdítő is, hogy ne csak az alkoholról szóljon a buli. Házi különlegességeket is tudnék még ajánlani, mint otthon készített Bayles,
házi Raffaello, kókuszgolyó, persze ezekhez idő is kell.
Amit leírtam az jó sokba kerül, de a lányvendégekkel, a fiúkkal is beszéld meg, hogy ne csak innivalót hozzanak, hanem alapanyagot is.
Pl. Julcsa hozzon szalámit, Marcsa díszítőzöldséget, Jancsi 1 üveg pezsgőt, és 1 zacsi ropit, lelkes ráérősek sütit, salit, stb. stb.
Ha nem akarsz mosogatni, vagy nem akarsz törött edényeket, használjatok műanyagtányérokat, poharakat, csak alkoholos filccel írjátok majd rá, hogy melyik kié. Üvegpohár esetén jó, ha van kis jelzőke rajta, lehet kapni műanyagból elvileg, hogy ne legyen kavarodás.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Nagyon jó bulizást!