Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Túrótorta
Hozzávalók:
25 dkg teljes őrlésű búzaliszt (finom)
1 kk szódabikarbóna
fél tasak sütőpor
só (elhagyhatjuk)
fél citrom reszelt héja
1, 5 dl víz
1 dl hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj (napraforgóval is finom)
2 ek. méz
A tészta száraz és folyékony hozzávalóit külön-külön összekeverjük, majd óvatosan csomómentesre keverjük. Olajozott kerek tortaformába öntjük, és kb. 180 C-on 20 percig sütjük. A tésztát hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez:
50 dkg túró
10 dkg vaj (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
5 ek méz
10 dkg mosott mazsola
A bevonathoz:
20 dkg vaj
10 ek méz
8 ek karobpor (hasonlit a kakaohoz, csak sokkal egeszsegesebb, bioboltokban beszerezheto)
8 ek tejszín
A vajat habosra keverjük, a túrót stitán átpasszírozzuk, hogy krémszerűvé váljon, és jól összekeverjük a többi hozzávalóval, ezzel töltjük a tortalapot, majd félig lefagyasztjuk. Amíg a torta kissé megdermed, elkészítjük a tortabevonatot, majd a tortát bevonjuk vele. Visszatesszük a hűtőbe, tálalás előtt a tetejét habbal és karobporral díszítjük. Bevonat helyett karobbal is meg lehet szórni.
Ez a recept a vegetarianus. hu oldalrol valo. Talahattok itt meg egy-ket egeszseges es finom receptet a piciknek.
Hozzávalók:
400 g (két nagy doboz) babapiskóta
2-2, 5 dl tej
20 g (2 zacskó) vaníliás cukor
A krémhez: 2 zacskó vaníliás pudingpor,
5 dl tej
1. ek porcukor
200 g vaj vagy margarin
2 tojássárgája
2 érett banán
A díszítéshez: 1 kivi
2 szem cukrozott cseresznye
6-8 szem durvára vágott pisztácia vagy zöldmandula
(saját verzióm: kivi helyett használtam pl. epret; a diót finomra darálom. Középre nem habrózsa hanem A GYERTYA kerül Köré díszítek. )
És az eredeti recept:
Először a krémet készítjük el: a tejből a zacskón olvasható előírás szerint sűrű-sűrű pudingot főzünk, a tetejét megszórjuk 1 ek. porcukorral (így nem fog megbőrösödni) és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat vagy margarint habosra keverjük a porcukorral majd a tojássárgákkal és a kanalanként hozzáadott pudinggal. A krém 1/4 részét félrerakjuk a bevonáshoz/díszítéshez, a maradékban elkeverjük a villával pépesre tört banánt.
Egy mélytányérba öntjük a tejet, elkeverjük a vaníliás cukorral, gyors mozdulattal (különben eláznak) egyenként megforgatunk benne annyi babapiskótát ( a teljes mennyiség 1/3-át) hogy egy 24-26 cm átmérőjű tortaformát alakíthassunk ki. ( a kerekség kedvéért eltörünk néhányat). Megkenjük a krém felével, majd ismét egy sor tejbe mártott babapiskóta következik- merőlegesen az előző sorra, hogy szebb legyen a metszete-, aztán újra krém és babapiskóta. A félretett krémből 6-8 evőkanálnyit habzsákba vagy kilyukasztott nylonzacsiba teszünk, a többit elsimítjuk a torta tetején, bejelöljük a szeletek helyét, a torta közepére és minden leendő szelet peremére 1-1 krémrózsát nyomunk. A középső rózsa tetejét egy szem, oldalát csíkokra vágott cseresznyével díszítjük. a többi rózsába meghámozott felszeletelt, negyedelt kivit ültetünk, a torta tetejét megszórjuk pisztáciával. Fogyasztás előtt legalább 2-3 órára hidegre tesszük.
Annak idején én is sokat törtem a fejem ezen. Gesztenyés torta lett a vége pici ligával (tejmentes), kevés vízzel higított tejjel készült besamellel. Persze tejszínhab nélkül, házilag, aznap sütött piskótával, némi meggydísszel. Hetekig törtem a fejem, órákig pucoltam a gesztenyét ( nem kaptam natúrt, az ízesített meg sztem nem babának való), aztán a lányom kb. 2 falatot evett belőle, a többit csak szétkente. Igaz, a keszőcézést, no meg a gyertyát élvezte, én akkor mégis kissé letörtem. Na, a másodiknál ebből okulva nem is törtem magam, sima van. pudingkrémes piskóta volt, amit kakaós gabonapehely-golyókkal díszítettem, meret azt imádta rágcsálni. Úgy eltűnt a tortaszelet, mintha ott sem lett volna soha a tányérján. ( A nagyobb akkor 3 éves volt, de még mindíg alig evett édességet, az övéről csak a bogyók tűntek el. ) Szóval babája válogatja. Viszont olyat, amit még sosem evett ne adj neki!!! Pl. dió, mandula, pisztácia, málna, eper, tejszín stb. szerintem nem 1 évesnek való. És kerüld az ételfestékeket, egyéb adalékokat, a marcipán figurát meg inkább csak nézze! Egyszer a család is kibír egy diétásabb tortát! ( Persze van, akinek az 1 évese már mindenevő, őket sem akaom megbántani, de gondolom, ha nálatok ez így lenne, akkor nem törnéd a fejedet, hogy milyen tortát készíts. )
Írd meg, milyen lett végül!
Én is így gondoltam, hogy olyat nem adok, amit még nem kapott(lásd általad felsoroltak) ezért is keresem a tökéletest. Most találtam egyet a mindmegette oldalán, bemásolom, hátha másnak is tetszik.
Túrótorta sütés nélkül
Hozzávalók:
50 dkg túró,
10 dkg margarin,
3 db tojássárgája,
15 dkg cukor,
2 csomag zselatin,
3 dl tej,
szörp
egy kapcsos torta forma
0, 5 kg idénygyümölcs (bár málnával a legfinomabb)
Elkészítés: A tojássárgáját a cukorral és a margarinnal habosra keverem, majd hozzáadom a túrót. 3 dl tejben elkeverek 3 evőkanál zselatint, ezt felmelegítem, és miután kihűlt, a túrós masszához keverem. Ezt a masszát beleteszem a tortaformába és a hűtőbe rakom dermedni. Ha megdermedt, a tetejére szépen felteszem a gyümölcsöt (málnával vagy eperrel a legmutatósabb, de kiwivel is finom). A gyümölccsel harmonizáló szörpöt készítek (pl. málna esetén málnaszörpöt), ebbe is teszek 3 púpos evőkanál zselatint, felmelegítem, és ha kihűlt, a gyümölcs tetejére öntöm és visszateszem a hűtőbe. Dermedés után fogyasztható.
Nagyon finom és könnyű!
Egy másik hasonló fórumon, szintén babáknak keresnek szülinapi tortára ötletet.
Itt olvastam: babaszoba. hu , ezen az oldalon a babakonyha rovatban vannak nagyon jó torták, érdemes megnézni.
babaszoba. hu/babakonyha
Állítólag van egy olyan szokás, miszerint a baba első tortáját anyukájának s. k. illik elkészítenie.
Ennek megfelelően tavaly kerek formában megsütöttem egy piskótát, aminek a tetejéről egy 2 cm-s lapot levágtam. Az alsó rész közepét kivájtam, a kivájt részt elmorzsoltam, majd összekevertem túróval, cukorral, kevés citrommal, őszibarackdarabokkal. Ezt betöltöttem a lyukba, majd a ráillesztettem a levágott lapot. Öntöttem rá csokimázt és gyorsan bevágtam egy napra a hűtőbe.
Szerintem egész jó lett, mert a fiam nem állt meg a széttúrás fázisánál, hanem jóízűen falatozott is belőle. (Meg a vendégeknek is jobban ízlett, mint a cukrászdai torta. )
Köszi, ez is egész jónak tűnik. Én is saját kezúleg akarom megsütni, azért is gyűjtöm az ötleteket.
Babucska,
Köszi, közben nekem is "leesett" a tojás. Nem eszik még mindent, de túrót és gymölcsöt már igen azért is keresek valami hasonlót.
Guga,
Kösz az ötletet, majd megnézem.
Most lehet, hogy butaságot mondok, de mi lenne, ha tojás helyett készre főzött vanília puding kerülne a túróba?
Vagy akkor már nem jó az állaga?
Daratorta
1 liter tejet egy csipet sóval felforralunk, álandó keverés közben belehintünk 25 dkg búzadarát és puhára fõzzük (10-15 perc). Amikor megfõtt, hozzákeverünk 8 dkg hámozott, darált mandulát, 15 dkg cukrot, 3 dkg margarint, majd hagyjuk langyosra hûlni. (Hûlés közben olykor kevergessük meg, hogy a teteje ne bõrösödjön meg!) Ha kihûlt, egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, majd a masszába forgatjuk a keményre vert tojásfehérjéket. A tésztát kivajazott, lisztezett sütõformába simítjuk úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik. Elõmelegített sütõben (180°C) 40-45 percig sütjük. Az elsõ
20 percben semmiképp ne nyissuk ki a sütõ ajtaját, mert a torta összeesik. Langyosan, pikáns gyümölcsízzel (málna, ribizli. . . ) kínáljuk
Sütõtöktorta
1 kg sütõtököt apróra vágva (reszelve) 1/2 liter citromhéjjal ízesített tejben sûrû péppé fõzünk. Ha langyosra hûlt, hozzákeverünk 5 dkg cukrot, 5 dkg margarint, 15 dkg felaprózott vegyes gyümölcsöt (kompótot vagy szárított, tejbe áztatott gyümölcsöt), 5 dkg zsemlemorzsát, egy csipet sót, 3 tojás sárgáját és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kivajazott, lisztezett sütõformába simítjuk úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik, és elõmelegített sütõben (160-180°C) kb. 50 percig sütjük. Ha hústût szúrunk bele, és a massza nem tapad rá, akkor kész. Valószínûleg jó már, ha a teteje repedezni kezd. A formában hagyjuk kihûlni. Hidegen szeleteljük.
a pontos receptek olvashatók:
http://macoka. tripod. com/index_macoka. html
Én ezt a tortát csináltam a gyerkőc első szülinapjára (a keksz tejmentes, a tejszíndíszítésből pedig csak a felnőttek kaptak) és mindenkinek nagyon ízlett. A recept eredetileg a Kismamában jelent meg, az első számokból egy óriási adag lesz, nekem a zárójelesből lett annyi, amekkora edényt ír a recept.
Feketeerdő-torta
50 (30) dkg háztartási keksz
40 (25) dkg olvasztott margarin
30 (20) dkg meggy
20 (12) dkg kókuszreszelék
15 (10) dkg porcukor
5 (3) dkg kakaópor
a díszítéshez 2 dl tejszín, porcukor
A meggyet kimagozzuk, levét felfogjuk és 10-12 szemet félreteszünk a díszítéshez. A maradékot a többi hozzávalóval együtt tálba tesszük és egynemű masszává keverjük.
Egy 20 cm átmérőjű, 8 cm mély műanyag tálat kikenünk margarinnal és a masszát belenyomkodjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap kinyomjuk. Porcukorral kemény habbá vert tejszínnel és meggyel díszítjük.
Ez a recept a babanetről származik:
Tejmentes 1 éves szülinapi torta, francia almatorta, de persze más gyümölcsből is jó
20 dkg liszt, 10 dkg (tejmentes) margarin (persze vajból az igazi, de ugye mindenki azzal főz, ami jár neki, 1 tojássárgája, és annyi víz, hogy szépen összeálljon nem túl kőkemény
tésztává, fél óra pihentetés után többször nyújtani, és belesimítani sütőbe (a gyümölcstorta alapba a legjobb), jól megszurkálni, és 10-15 percig elősütni, kicsit szint kapjon, eközben 4-5 szem almából kevés vízzel kompótot főzni (fél csomag vaniliáscukor nem árt bele, fahéj és cukor, csak ha már szoktatva van hozza a gyerkőc), villával összetörni a sűrű (leszűrt) kompótot, és rásimítani a tésztára, és 2 (vagy 3) almát egész vékony szeletekre vágni, és azt szépen csinosan elhelyezni körkörösen, be a sütőbe, kb. 30 percig megsütni, nálunk cukormentesen készült.
Megjegyzés: a tortaforma alját becsomagoltam alufóliába, mert a kompót leve kicsit csöpögött.
Ehhez mit szóltok?
Cseresznyés túrótorta
HOZZÁVALÓK:
1 vékony kerek piskótatorta
50 dkg tehéntúró
50 dkg cseresznye
2 dl tejszín
7 evőkanál cukor
citromlé
5 dkg mazsola
1 evőkanál zselatinpor
1 tasak piros tortazselé
ELKÉSZÍTÉS
A túrót és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, 5 evőkanál cukorral, citromlével, mazsolával ízesítjük. A zselatint 1 dl vízben felforralva feloldjuk, amikor langyosra hűlt, a túróhoz keverjük. A tortaformába tett piskótára ráöntjük a túrókrémet, és dermedésig hűtőbe tesszük. Ha csak napok múlva akarjuk fogyasztani, tegyük be a fagyasztóba. Tálalás előtt egy nappal kivesszük a fagyasztóból, és amikor felolvadt, a tetejét megrakjuk magozott cseresznyével. A tortazselét összekeverjük 2 evőkanál cukorral, apránként 2 dl vizet adunk hozzá, és felforraljuk. (Ha befőttel készítjük, a tortazselét a befőtt levével főzzük fel. ) Mikor kissé lehűlt, a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a zselé megszilárduljon, majd kivesszük a formából, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
SZÜLINAPI TORTA
Hozzávalók:
Tészta:
6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
Töltelék:
1/2 kg túró
őszibarack konzerv
cukor
vaniliás cukor
2 cs zselatin
Elkészítés:
Piskótatésztát készítünk: 6 tojásfehérjét kemény habbá verünk a cukorral , ( mixerrel ) Ezután folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgáját, és végül óvatosan a lisztet. Kivajazott sütőformába tesszük ( csatos tortaforma ), és előmelegített sütőben megsütjük. Akkor van készen, ha a tészta elválik a forma szélétől. Ha megsült, lezárjuk a sütőt, de nem nyitjuk ki az ajtaját, mert a tészta összeeshet. Hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a túrót rúdmixerrel összeturmixoljuk a konzerv levével, és őszibarackkal úgy, hogy kenhető állagú legyen. Ízlés szerint cukrot, és vaniliás cukrot adunk hozzá. A zselatint feloldjuk vízben, ( melegítve ), és a túrókrémhez adjuk. Ráöntjük a kihűlt piskótára, és pár órára hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, díszíthetjük a tetejét barackszeletekkel, dekorcukorkával, mázzal.