Válaszkereső
Válaszkereső

Kérdezd a szakértőket és a többieket! »

Játék

Játék

Játssz velünk!

Találd meg te is kedvencedet játékaink között!

Fórum - "A mi helyünk"

Keresés a fórumban
keresés a topikban
keresés a teljes fórumon
Nyitó hozzászólás
2004-09-19 11:571.
Sziasztok!

Olyan tortát keresek, amit 1 éves baba is megehet az első szülinapján. Előre is köszi a segítséget.
  1. 2004-09-25 21:5719.
    A Babaszobán találtam:

    SZÜLINAPI TORTA

    Hozzávalók:

    Tészta:
    6 tojás
    6 ek cukor
    6 ek liszt

    Töltelék:
    1/2 kg túró
    őszibarack konzerv
    cukor
    vaniliás cukor
    2 cs zselatin



    Elkészítés:
    Piskótatésztát készítünk: 6 tojásfehérjét kemény habbá verünk a cukorral , ( mixerrel ) Ezután folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgáját, és végül óvatosan a lisztet. Kivajazott sütőformába tesszük ( csatos tortaforma ), és előmelegített sütőben megsütjük. Akkor van készen, ha a tészta elválik a forma szélétől. Ha megsült, lezárjuk a sütőt, de nem nyitjuk ki az ajtaját, mert a tészta összeeshet. Hagyjuk kihűlni.
    A töltelékhez a túrót rúdmixerrel összeturmixoljuk a konzerv levével, és őszibarackkal úgy, hogy kenhető állagú legyen. Ízlés szerint cukrot, és vaniliás cukrot adunk hozzá. A zselatint feloldjuk vízben, ( melegítve ), és a túrókrémhez adjuk. Ráöntjük a kihűlt piskótára, és pár órára hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, díszíthetjük a tetejét barackszeletekkel, dekorcukorkával, mázzal.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2004-09-25 18:3118.
    Sziasztok!

    Ehhez mit szóltok?

    Cseresznyés túrótorta

    HOZZÁVALÓK:

    1 vékony kerek piskótatorta
    50 dkg tehéntúró
    50 dkg cseresznye
    2 dl tejszín
    7 evőkanál cukor
    citromlé
    5 dkg mazsola
    1 evőkanál zselatinpor
    1 tasak piros tortazselé

    ELKÉSZÍTÉS

    A túrót és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, 5 evőkanál cukorral, citromlével, mazsolával ízesítjük. A zselatint 1 dl vízben felforralva feloldjuk, amikor langyosra hűlt, a túróhoz keverjük. A tortaformába tett piskótára ráöntjük a túrókrémet, és dermedésig hűtőbe tesszük. Ha csak napok múlva akarjuk fogyasztani, tegyük be a fagyasztóba. Tálalás előtt egy nappal kivesszük a fagyasztóból, és amikor felolvadt, a tetejét megrakjuk magozott cseresznyével. A tortazselét összekeverjük 2 evőkanál cukorral, apránként 2 dl vizet adunk hozzá, és felforraljuk. (Ha befőttel készítjük, a tortazselét a befőtt levével főzzük fel. ) Mikor kissé lehűlt, a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a zselé megszilárduljon, majd kivesszük a formából, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. 2004-09-24 21:4217.
    Sziasztok!

    Ez a recept a babanetről származik:

    Tejmentes 1 éves szülinapi torta, francia almatorta, de persze más gyümölcsből is jó

    20 dkg liszt, 10 dkg (tejmentes) margarin (persze vajból az igazi, de ugye mindenki azzal főz, ami jár neki, 1 tojássárgája, és annyi víz, hogy szépen összeálljon nem túl kőkemény
    tésztává, fél óra pihentetés után többször nyújtani, és belesimítani sütőbe (a gyümölcstorta alapba a legjobb), jól megszurkálni, és 10-15 percig elősütni, kicsit szint kapjon, eközben 4-5 szem almából kevés vízzel kompótot főzni (fél csomag vaniliáscukor nem árt bele, fahéj és cukor, csak ha már szoktatva van hozza a gyerkőc), villával összetörni a sűrű (leszűrt) kompótot, és rásimítani a tésztára, és 2 (vagy 3) almát egész vékony szeletekre vágni, és azt szépen csinosan elhelyezni körkörösen, be a sütőbe, kb. 30 percig megsütni, nálunk cukormentesen készült.
    Megjegyzés: a tortaforma alját becsomagoltam alufóliába, mert a kompót leve kicsit csöpögött.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_157266
    2004-09-24 09:4816.
    Sziasztok!
    Én ezt a tortát csináltam a gyerkőc első szülinapjára (a keksz tejmentes, a tejszíndíszítésből pedig csak a felnőttek kaptak) és mindenkinek nagyon ízlett. A recept eredetileg a Kismamában jelent meg, az első számokból egy óriási adag lesz, nekem a zárójelesből lett annyi, amekkora edényt ír a recept.

    Feketeerdő-torta
    50 (30) dkg háztartási keksz
    40 (25) dkg olvasztott margarin
    30 (20) dkg meggy
    20 (12) dkg kókuszreszelék
    15 (10) dkg porcukor
    5 (3) dkg kakaópor
    a díszítéshez 2 dl tejszín, porcukor
    A meggyet kimagozzuk, levét felfogjuk és 10-12 szemet félreteszünk a díszítéshez. A maradékot a többi hozzávalóval együtt tálba tesszük és egynemű masszává keverjük.
    Egy 20 cm átmérőjű, 8 cm mély műanyag tálat kikenünk margarinnal és a masszát belenyomkodjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap kinyomjuk. Porcukorral kemény habbá vert tejszínnel és meggyel díszítjük.
    előzmény:
    manocica (1)
     
  5. Torolt_felhasznalo_539932
    2004-09-22 14:3015.
    Most látom, hogy "kódoltam".
    a pontos receptek olvashatók:

    http://macoka. tripod. com/index_macoka. html
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. Torolt_felhasznalo_539932
    2004-09-22 14:2614.
    Macóka szakácskönyvből

    Daratorta
    1 liter tejet egy csipet sóval felforralunk, álandó keverés közben belehintünk 25 dkg búzadarát és puhára fõzzük (10-15 perc). Amikor megfõtt, hozzákeverünk 8 dkg hámozott, darált mandulát, 15 dkg cukrot, 3 dkg margarint, majd hagyjuk langyosra hûlni. (Hûlés közben olykor kevergessük meg, hogy a teteje ne bõrösödjön meg!) Ha kihûlt, egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, majd a masszába forgatjuk a keményre vert tojásfehérjéket. A tésztát kivajazott, lisztezett sütõformába simítjuk úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik. Elõmelegített sütõben (180°C) 40-45 percig sütjük. Az elsõ
    20 percben semmiképp ne nyissuk ki a sütõ ajtaját, mert a torta összeesik. Langyosan, pikáns gyümölcsízzel (málna, ribizli. . . ) kínáljuk

    Sütõtöktorta
    1 kg sütõtököt apróra vágva (reszelve) 1/2 liter citromhéjjal ízesített tejben sûrû péppé fõzünk. Ha langyosra hûlt, hozzákeverünk 5 dkg cukrot, 5 dkg margarint, 15 dkg felaprózott vegyes gyümölcsöt (kompótot vagy szárított, tejbe áztatott gyümölcsöt), 5 dkg zsemlemorzsát, egy csipet sót, 3 tojás sárgáját és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kivajazott, lisztezett sütõformába simítjuk úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik, és elõmelegített sütõben (160-180°C) kb. 50 percig sütjük. Ha hústût szúrunk bele, és a massza nem tapad rá, akkor kész. Valószínûleg jó már, ha a teteje repedezni kezd. A formában hagyjuk kihûlni. Hidegen szeleteljük.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. Torolt_felhasznalo_949796
    2004-09-21 20:0713.
    Szia!
    Most lehet, hogy butaságot mondok, de mi lenne, ha tojás helyett készre főzött vanília puding kerülne a túróba?
    Vagy akkor már nem jó az állaga?
    előzmény:
    manocica (12)
     
  8. 2004-09-21 19:4512.
    Gica,
    Köszi, ez is egész jónak tűnik. Én is saját kezúleg akarom megsütni, azért is gyűjtöm az ötleteket.

    Babucska,
    Köszi, közben nekem is "leesett" a tojás. Nem eszik még mindent, de túrót és gymölcsöt már igen azért is keresek valami hasonlót.

    Guga,
    Kösz az ötletet, majd megnézem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_369436 (11)
     
  9. Torolt_felhasznalo_369436
    2004-09-21 16:2311.
    Hali!
    Állítólag van egy olyan szokás, miszerint a baba első tortáját anyukájának s. k. illik elkészítenie.
    Ennek megfelelően tavaly kerek formában megsütöttem egy piskótát, aminek a tetejéről egy 2 cm-s lapot levágtam. Az alsó rész közepét kivájtam, a kivájt részt elmorzsoltam, majd összekevertem túróval, cukorral, kevés citrommal, őszibarackdarabokkal. Ezt betöltöttem a lyukba, majd a ráillesztettem a levágott lapot. Öntöttem rá csokimázt és gyorsan bevágtam egy napra a hűtőbe.
    Szerintem egész jó lett, mert a fiam nem állt meg a széttúrás fázisánál, hanem jóízűen falatozott is belőle. (Meg a vendégeknek is jobban ízlett, mint a cukrászdai torta. )
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. Torolt_felhasznalo_276548
    2004-09-21 16:1310.
    Fininek tűnik a recept, de szerintem ne adj a babának olyat, amiben nyersen van a tojás. Bár nem írtad, eddig miket evett a baba, esetleg eszik-e már mindent, de egy egyéves kis gyomrocskájának nem biztos, hogy a nyers tojás jót tesz.
    előzmény:
    manocica (7)
     
  11. Torolt_felhasznalo_539932
    2004-09-21 15:369.
    Bocsánat!
    babaszoba. hu/babakonyha
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. Torolt_felhasznalo_539932
    2004-09-21 15:348.
    Sziasztok!
    Egy másik hasonló fórumon, szintén babáknak keresnek szülinapi tortára ötletet.
    Itt olvastam: babaszoba. hu , ezen az oldalon a babakonyha rovatban vannak nagyon jó torták, érdemes megnézni.
    előzmény:
    manocica (1)
     
  13. 2004-09-21 12:387.
    Balú,
    Én is így gondoltam, hogy olyat nem adok, amit még nem kapott(lásd általad felsoroltak) ezért is keresem a tökéletest. Most találtam egyet a mindmegette oldalán, bemásolom, hátha másnak is tetszik.

    Túrótorta sütés nélkül

    Hozzávalók:

    50 dkg túró,
    10 dkg margarin,
    3 db tojássárgája,
    15 dkg cukor,
    2 csomag zselatin,
    3 dl tej,
    szörp
    egy kapcsos torta forma
    0, 5 kg idénygyümölcs (bár málnával a legfinomabb)



    Elkészítés: A tojássárgáját a cukorral és a margarinnal habosra keverem, majd hozzáadom a túrót. 3 dl tejben elkeverek 3 evőkanál zselatint, ezt felmelegítem, és miután kihűlt, a túrós masszához keverem. Ezt a masszát beleteszem a tortaformába és a hűtőbe rakom dermedni. Ha megdermedt, a tetejére szépen felteszem a gyümölcsöt (málnával vagy eperrel a legmutatósabb, de kiwivel is finom). A gyümölccsel harmonizáló szörpöt készítek (pl. málna esetén málnaszörpöt), ebbe is teszek 3 púpos evőkanál zselatint, felmelegítem, és ha kihűlt, a gyümölcs tetejére öntöm és visszateszem a hűtőbe. Dermedés után fogyasztható.
    Nagyon finom és könnyű!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_435930 (6)
     
  14. Torolt_felhasznalo_435930
    2004-09-21 05:406.
    Szia!

    Annak idején én is sokat törtem a fejem ezen. Gesztenyés torta lett a vége pici ligával (tejmentes), kevés vízzel higított tejjel készült besamellel. Persze tejszínhab nélkül, házilag, aznap sütött piskótával, némi meggydísszel. Hetekig törtem a fejem, órákig pucoltam a gesztenyét ( nem kaptam natúrt, az ízesített meg sztem nem babának való), aztán a lányom kb. 2 falatot evett belőle, a többit csak szétkente. Igaz, a keszőcézést, no meg a gyertyát élvezte, én akkor mégis kissé letörtem. Na, a másodiknál ebből okulva nem is törtem magam, sima van. pudingkrémes piskóta volt, amit kakaós gabonapehely-golyókkal díszítettem, meret azt imádta rágcsálni. Úgy eltűnt a tortaszelet, mintha ott sem lett volna soha a tányérján. ( A nagyobb akkor 3 éves volt, de még mindíg alig evett édességet, az övéről csak a bogyók tűntek el. ) Szóval babája válogatja. Viszont olyat, amit még sosem evett ne adj neki!!! Pl. dió, mandula, pisztácia, málna, eper, tejszín stb. szerintem nem 1 évesnek való. És kerüld az ételfestékeket, egyéb adalékokat, a marcipán figurát meg inkább csak nézze! Egyszer a család is kibír egy diétásabb tortát! ( Persze van, akinek az 1 évese már mindenevő, őket sem akaom megbántani, de gondolom, ha nálatok ez így lenne, akkor nem törnéd a fejedet, hogy milyen tortát készíts. )
    Írd meg, milyen lett végül!
    előzmény:
    manocica (5)
     
  15. 2004-09-20 17:135.
    Köszi az eddigi hozzászólásokat. Megmondom őszintén több édeklődésre számítottam.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_180227
    2004-09-19 14:494.
    Banántorta

    Hozzávalók:

    400 g (két nagy doboz) babapiskóta
    2-2, 5 dl tej
    20 g (2 zacskó) vaníliás cukor
    A krémhez: 2 zacskó vaníliás pudingpor,
    5 dl tej
    1. ek porcukor
    200 g vaj vagy margarin
    2 tojássárgája
    2 érett banán
    A díszítéshez: 1 kivi
    2 szem cukrozott cseresznye
    6-8 szem durvára vágott pisztácia vagy zöldmandula

    (saját verzióm: kivi helyett használtam pl. epret; a diót finomra darálom. Középre nem habrózsa hanem A GYERTYA kerül Köré díszítek. )

    És az eredeti recept:

    Először a krémet készítjük el: a tejből a zacskón olvasható előírás szerint sűrű-sűrű pudingot főzünk, a tetejét megszórjuk 1 ek. porcukorral (így nem fog megbőrösödni) és hagyjuk teljesen kihűlni.
    A vajat vagy margarint habosra keverjük a porcukorral majd a tojássárgákkal és a kanalanként hozzáadott pudinggal. A krém 1/4 részét félrerakjuk a bevonáshoz/díszítéshez, a maradékban elkeverjük a villával pépesre tört banánt.
    Egy mélytányérba öntjük a tejet, elkeverjük a vaníliás cukorral, gyors mozdulattal (különben eláznak) egyenként megforgatunk benne annyi babapiskótát ( a teljes mennyiség 1/3-át) hogy egy 24-26 cm átmérőjű tortaformát alakíthassunk ki. ( a kerekség kedvéért eltörünk néhányat). Megkenjük a krém felével, majd ismét egy sor tejbe mártott babapiskóta következik- merőlegesen az előző sorra, hogy szebb legyen a metszete-, aztán újra krém és babapiskóta. A félretett krémből 6-8 evőkanálnyit habzsákba vagy kilyukasztott nylonzacsiba teszünk, a többit elsimítjuk a torta tetején, bejelöljük a szeletek helyét, a torta közepére és minden leendő szelet peremére 1-1 krémrózsát nyomunk. A középső rózsa tetejét egy szem, oldalát csíkokra vágott cseresznyével díszítjük. a többi rózsába meghámozott felszeletelt, negyedelt kivit ültetünk, a torta tetejét megszórjuk pisztáciával. Fogyasztás előtt legalább 2-3 órára hidegre tesszük.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. Torolt_felhasznalo_659715
    2004-09-19 13:133.
    Sziasztok!

    Túrótorta

    Hozzávalók:
    25 dkg teljes őrlésű búzaliszt (finom)
    1 kk szódabikarbóna
    fél tasak sütőpor
    só (elhagyhatjuk)
    fél citrom reszelt héja
    1, 5 dl víz
    1 dl hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj (napraforgóval is finom)
    2 ek. méz
    A tészta száraz és folyékony hozzávalóit külön-külön összekeverjük, majd óvatosan csomómentesre keverjük. Olajozott kerek tortaformába öntjük, és kb. 180 C-on 20 percig sütjük. A tésztát hagyjuk kihűlni.

    A töltelékhez:
    50 dkg túró
    10 dkg vaj (elhagyható)
    1 citrom reszelt héja
    5 ek méz
    10 dkg mosott mazsola

    A bevonathoz:
    20 dkg vaj
    10 ek méz
    8 ek karobpor (hasonlit a kakaohoz, csak sokkal egeszsegesebb, bioboltokban beszerezheto)
    8 ek tejszín

    A vajat habosra keverjük, a túrót stitán átpasszírozzuk, hogy krémszerűvé váljon, és jól összekeverjük a többi hozzávalóval, ezzel töltjük a tortalapot, majd félig lefagyasztjuk. Amíg a torta kissé megdermed, elkészítjük a tortabevonatot, majd a tortát bevonjuk vele. Visszatesszük a hűtőbe, tálalás előtt a tetejét habbal és karobporral díszítjük. Bevonat helyett karobbal is meg lehet szórni.

    Ez a recept a vegetarianus. hu oldalrol valo. Talahattok itt meg egy-ket egeszseges es finom receptet a piciknek.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2004-09-19 12:122.
    Manócica, ha jól emlékszem, a Kismamában szokott lenni minden hónapban. Én mindig továbbadom, de emlékszem:-))) Még: dr Oetker: Rázott sütemények, nagyon jók és egyszerűek, a szilvatortát sztem eheti baba is!
    előzmény:
    manocica (1)