Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Vegetáriánusok ide!

Torolt_felhasznalo_229229
Torolt_felhasznalo_229229
Létrehozva: 2004. szeptember 13. 13:11
Szisztok!
Nincs itt több éve praktizáló vegetáriánus? Jó lenne egy kis tapasztalatcsere!
172 hozzászólás
  1. Torolt_felhasznalo_819494
    Torolt_felhasznalo_819494
    2008. március 26. 14:15172.

    Gondoltam, felhozom ezt a témát.  Találtam nemrégiben néhány vegetáriánus blogot, ahol egészen fantasztikus ételek és képek láthatók:

     

    http://veganmenu.blogspot.com/
    http://blog .fatfreevegan.com/

     

    A képeket nézegetve kénytelen voltam konstatálni, hogy meglehetősen szegényes a saját főzőtudományom, hiába használok számtalan gabonát, hüvelyest, olajos magvat és fűszert. Mondjuk a húshelyettesítőknek nem igazán vagyok a híve.

  2. 2007. május 11. 12:32171.
    Szia!
    Nálam is elég fokozatosan alakult ki a húsról való leszokás. Én szeretem a gombát meg a karfiolt is, csak épp a gyomron nem szereti, úgyhogy elég ritkán eszem. De rántani lehet még pl. sajtot, patisszont, brokkolit... Egyébként mi klasszikus rántott sajtot nem szoktunk csinálni, mert elég macerás. Viszont a sajtpuffancs garantált siker. Csak annyit kell tenni, hogy a sajtot lereszeled, beleöntöd egy felvert tojásba, kötőanyagnak adsz hozzá egy kis zsemlemorzsát (minél kevesebbet, annál finomabb) és pogácsákat formázol (mint a fasírtot) meghempergeted zsemlemorzsiban, aztán olajban kisütöd. Mi imádjuk, ebben ugyanúgy nyúlik a sajt, mikor még forró
    Szójából amúgy lehet pörköltet csinálni (kocka alakú, a granulátuból fasírtot, de van hússzelet formájú is, azt is ki lehet rántani.
    Aztán nagyon sok rakott kaját lehet hús nélkül csinálni. Ha olvasod az újságok receptjeit, szinte az összesből ki lehet hagyni a húst! De mi otthon családi összejövetelnél pl. a tepsi egyik felében teszünk kolbászt a rakott krumpliba, másik fele meg vega
    Aztán ott vannak a csőben sült tészták, amiknek csak a fantázia szab határt. Igazándiból nem lehet kifogyni az ötletekből
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_490705 (170)
    2007-05-11  12:17
  3. Torolt_felhasznalo_490705
    Torolt_felhasznalo_490705
    2007. május 11. 12:17170.

    sziasztok

    én nem eszem hust, de minden más (tejet,tojást...) igen.

    kb 2 nem eszek egyálatlán,de előtte sem volt jellemző hogy húst ettem volna. akkor is csak csirke hust. igy szép lassan,magátol kimaradt az étrendemből,és nem is hiányzik.  és hogy  mit eszek helyette?

    háát sajnos,ez fogos kérdés. szeretnék egészségesebben,de inkább változatosabban, megkönnyiteni a mit egyek miézirát? (amitől pl a párom nehezen visel)    de nem szeretem a gombár,karfilot.. Van vmi tanácsotok? olvasom ajánlotok recepteket. utána fogok nézni   Szójához hogyan álltok?

    ettem már nagyon finomakat szojával,de én magam csak a fasirtot tudom elkésziteni.de láttam már boltban,hogy sok formában kapható. 

    előzmény:
    Szantálfa (154)
    2007-04-16  09:56
  4. 2007. Április 20. 09:21169.
    Köszi, neked is! És a többieknek is!
    előzmény:
    onicsili (168)
    2007-04-20  09:05
  5. 2007. Április 20. 09:05168.
    tudom

    jó hétvégét!

    előzmény:
    Szantálfa (167)
    2007-04-19  07:31
  6. 2007. Április 19. 07:31167.
    Azért tudtam ám, hogy tudod, hogy tudom, hogy ööööö..... izé

    Napsütéses szép napot!
    előzmény:
    onicsili (166)
    2007-04-18  19:28
  7. 2007. Április 18. 19:28166.
    Hát én is azért vigyorogtam, mint a tejbetök
    bár ezek eszerint ezek a kis tejbetökök nem tükrözik kellően a hanghordozást...
    előzmény:
    Szantálfa (165)
    2007-04-18  07:03
  8. 2007. Április 18. 07:03165.
    jajmá, csak vicc vót...
    előzmény:
    onicsili (164)
    2007-04-17  21:34
  9. 2007. Április 17. 21:34164.
    Há-há-há
    nekem ugyan nem ellenségem...

    meg amúgy is a tolerancia jegyében vagyunk itt, nem? Tiszteljük a másságot...
    előzmény:
    nikogo (162)
    2007-04-17  17:28
  10. 2007. Április 17. 17:33163.
    Na akkor lássuk, milyen gyorsan futsz, mert ezt nem úszod meg szárazon!!!!
    előzmény:
    nikogo (162)
    2007-04-17  17:28
  11. 2007. Április 17. 17:28162.
    Az ellenség keze is beteszi a lábát! De csak azért, hogy letesztelje, milyen gyorsan tud menekülni!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_229229 (1)
    2004-09-13  13:11
  12. 2007. Április 17. 17:11161.
    Látom, te sem veted meg az élvezeteket Akárki akármit mond, szerintem az embernek nem szabad sanyargatnia magát. Ha a fejében nincs helyretéve a dolog, akkor hiába is eszik egészségesen, a lelke csak lázadozni fog, pedig a lelki egészség ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb). Én merem vállalni, hogy igenis édesszájú vagyok, habár egyébként próbálok egészségesen enni. De ha egyszer megkívánok egy fincsi csokit vagy sütit, akkor megeszem. Legfeljebb aznap többet sétálok, vagy este tornázom. Persze aki egészségi okokból nem ehet ilyeneket (cukorbeteg), annál teljesen más a helyzet.
    előzmény:
    onicsili (160)
    2007-04-17  16:10
  13. 2007. Április 17. 16:10160.
    Ez jó és rájönnek, hogy a vega az igazából sok zöldség, ami úgyis divatos manapság a nők körében. Ha elmennek valahova: áááá, csak egy kis salátát kérek...

    A szakácskönyv tényleg jó, tegnap pl. egy mennyei puliszkát főztem belőle (a chili con carnéhoz...).
    A makrobiotikát én sem teljesen tudom elfogadni, pl. ne mondják nekem, hogy a kása aszalt gyümölcsökkel keverve jobb, mint egy jó csokis, tejszínhabos somlói... mindkettő másképp finom. Inkább azt az - irányzathoz nem köthető - alapelvet vallom, hogy törekszem az egészéges életmódra. Főleg egy rumos krémmel töltött milka csokitojás után

    Zitusom, én is valami ilyesmire gondoltam, hogy nem elég a húst + más állatságokat elhagyni, de az ásványi anyagokról, vitaminokról is gondoskodni kell.
    előzmény:
    Szantálfa (159)
    2007-04-17  09:48
  14. 2007. Április 17. 09:48159.
    Ezt a szakácskönyvet fel fogom kutatni

    A makrobiotika nekem sem ismeretlen. Van egy kis könyvem róla, amely leírja a filozófiáját és recepteket is tartalmaz. Én ugyan teljes mértékben nem tudom elfogadni ezt a rendszert, de sok szimpatikus dolog van benne és jó receptötletek is.

    Nekem személy szerint abszolút semmi bajom a húsevőkkel, ha ők tolerálnak engem, akkor én is őket. De azért mindig örülök, amikor a húsevők dícsérik a vega kajákat Tök poénos, amikor munkaebédeken vagy vacsorán kihozzák nekem a kis vega zöldséges tálamat és a kolléganőimnek csorog a nyáluk. És legközelebb már ők is vegetáriánus kaját kérnek
    előzmény:
    onicsili (155)
    2007-04-16  15:50
  15. 2007. Április 17. 08:19158.
    Igen így van. Én nem tudnék vegán étrenden élni. Egyszerűen imádom a tejtermékeket, és érzem is, hogy a szervezetemnek szüksége van rájuk. Nálam ez bonyolultabb dolog annál, mintha egyszerűen eldöntöttem volna, hogy vega leszek. Először is, alapelvem, hogy csak olyan dolgokat nem eszem, ami állati tetemből származik, vagyis le kellett ölni hozzá szerencsétlent. Persze pont egy ismerősöm szokott emiatt szekírozni, merthogy a sajtot is valami állati savval oltják, szóval ennyi erővel azt se ehetnék. Annál viszont jobban szeretem a sajtot... Nem beszélve arról, hogy a tejtermékekből lehet legegyszerűbben kalciumhoz jutni. Főleg egy fejlődő szervezetnek nagy szüksége van erre. Én megtapasztaltam, milyen az, amikor a tejtermékek mellőzése miatt kalciumhiány alakul ki... Azóta mégjobban a barátaim lettek a tejtermékek
    A lényeg, hogy szerintem oda kell figyelni a testünk jelzéseire. Ha így élünk, akkor érezzük, hogy mire van szükségünk ill. mire nincs. Ez a húsevőkre is vonatkozik. Anyu pl. egy időben állandóan sárgarépát rágcsált. Egy nap megevett vagy fél kilót. Aztán egyszer csak nem kívánta többé, és leállt vele.
    Persze tudatosság is kell, anélkül nem megy.
    előzmény:
    onicsili (156)
    2007-04-16  15:54
  16. Torolt_felhasznalo_235614
    Torolt_felhasznalo_235614
    2007. Április 16. 19:56157.
    Sziasztok!

    Én 10 éve vagyok vegetáriánus, és 6 éve vegán (állati fehérje mentes életmód), amúgy 27 éves múltam.

    Elhangzott itt pár téveszme: az egyik a hiánybetegségekre vonatkozik. Nem attól nem lesz az embernek hiánybetegsége mert állati fehérjét is fogyaszt. A koca vegetáriánusok körében a leggyakoribbak a hiánybetegségek!!! Ők azok, akik ugyanúgy esznek, mint korábban, csak éppen elhagyták a húst. Magyarul nyomják befelé a fehér kenyeret, a fehér cukrot, a fehér rizst, a töménytelen mennyiségű sót és az alkoholt. Ezek szoktak aztán vészes vérszegénységgel és B-vitaminhiánnyal kikötni a klinikán, és az orvosoknak máris van mivel dobálózniuk: Lám, lám, ide vezet a húsmentes életmód!

    Vannak vegetariánus és húsevő barátaim is, és mindkét csoportnál előfordult már hiánybetegség. Annak nem lesz hiánybetegsége, aki átáll a teljes kiőrlésű élelmiszerekre, a mézre, a barna rizsre, és megpróbálja betartani azt az elvet, hogy az elfogyasztott kaja fele nyers ételekből álljon. Merthogy ezt nem nagyon szokták komálni a divatvegák!

    Ja, és még egy olcsó és kiváló vitaminforrás: a csírák. Most már igazán klassz csíráztató edényeket lehet kapni pl. a pesti reformnagykerben, a 13.ker.-i Csizma utcában 1800 Ft egy edény. Nem az elektromos berendezésre gondolok, hanem egy sima műanyag edényre, aminek lyukacsos a szája. Pofon egyszerű vele csíráztatni.

    Mindenkinek további szép napot!


  17. 2007. Április 16. 15:54156.
    Szantálfa,

    valószínűleg azért nincs hiánybetegséged, mert eszel állati fehérjéket is. Azt gondolom, hogy a teljesen vegán étrenden élőknek tényleg oda kell figyelniük, hogy pótolják azt, ami az állati dolgok mellőzésével hiányozhat a szevezetükből - pl. a kalciumot olajos magvakkal, sok zöldlevelű zöldséggel stb.
    Én amúgy a mértékkel mindent híve vagyok, de napokig is kibírom hús nélkül, élvezem a zöldségek ízét.
    előzmény:
    Szantálfa (154)
    2007-04-16  09:56
  18. 2007. Április 16. 15:50155.
    Gejzír, köszönöm szépen a receptajánlót, hasznát fogjuk venni!

    Szantálfa, egyetértek veled abban, hogy a húsmentesség nem jelent sanyarú egyhangúságot.
    Anyukám olyan ételeket rittyent hús és tej nélkül, hogy nem győzzük nyalni az összes ujjunkat evés után
    A krémlevesek valóban imádnivalóak, az én hagyományos konyhán edzett férjem is többször szed belőlük, így egy rangba kerültek a rakott krumplival és a túrós tésztával

    És az is igaz, hogy nem kell különleges keleti alapanyagok után kutatni. Van egy szakácskönyvem: Kövesdi Natália - Nagyi és Nati szakácskönyve, ebben csupa itthon honos, könnyen elérhető zöldségekből-gabonákból készült vega ételek receptjei vannak.
    Isteniek, ajánlom figyelmetekbe!
    A szakácskönyv egyébként a makrobiotika szellemében készült, vagyis az a lényege, hogy azok az élelmiszerek a legtáplálóbbak az ember számára, amelyek a környezetében is meglévő alapanyagokból készülnek. Ha egy jót és egészségeset akarsz főzni, elég kinyitni a hűtőt vagy bekukkantani a kamrába.

    Mivel mi nem vagyunk vegák, általában ötvözöm a recepteket hússal, és így a párom is élvezettel befal mindent, amiről amúgy azt tartja, hogy ami vega és bio, az élvezhetetlen...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_811632 (153)
    2007-04-13  13:27
  19. 2007. Április 16. 09:56154.
    Sziasztok!
    Én már idestova 14 éve vagyok vega. Nem az egészséges táplálkozás miatt lettem az, hanem az állatok szeretete miatt. Viszont cáfolom azt a nézetet, hogy a vegetáriánus életmód mellett szükségszerűen hiánybetegségek alakulnának ki. Én teljesen egészségesnek érzem magam, eltekintve egy-két szokásos apróságtól. Véradásra is rendszeresen járok, ez is egyfajta visszaigazolás. De el kell mondjam, csupán attól, hogy valaki nem eszik húst, még nem fog lefogyni. Én vagyok rá az élő példa. Sajnos nagyon édesszájú vagyok...
    Na ennyit a bemutatkozásról.
    Igazából a receptekhez akartam hozzászólni. Otthon van pár vega szakácskönyvem, de őszintén szólva nem nagyon használom őket. Sok recept annyira keleti, olyan speckó alapanyagokat igényel, hogy inkább nem vesződöm velük. Tudom, ma már mindent be lehet szerezni nálunk is, de én jobb szeretem, ha egy kaja után nem kell kutatnom, nyomoznom.
    Ha jobban megnézzük, egyszerű, nálunk termesztett ill. megszokott alapanyagokból is nagyon változatosan lehet főzni-sütni. A húst mindenből ki lehet hagyni vagy szójával helyettesíteni. A rakott ételek számának meg csak a fantáziánk szab határt. Én tejtermékeket és tojást is eszem, úgyhogy ezek még ízletesebbé teszik az ételt. A legegyszerűbb pedig egy gazdag, laktató zöldséglevest megfőzni, a krémlevesek meg fenségesek.
    Szóval csak kreativitás és fantázia szükségeltetik. Nem kell mindig ragaszkodni a leírt recepthez, nyugodtan variáljunk, alkossunk saját szánk íze szerint!
  20. Torolt_felhasznalo_811632
    Torolt_felhasznalo_811632
    2007. Április 13. 13:27153.

    Hahó!

    Megpróbálok segíteni...

    http://www.vegetarianus.hu/

    http://vegetar ianus.freeblog.hu/

    http://www.ivu.org/hungarian/recipes/

    http://www.krisnaudvar.com/olvaso.php?id=17 - ez különösen jó, ha szereted a különleges, fűszeres indiai konyhát! Bár lehet, hogy Anyukád most túl fűszereseket sem fogyaszthat.

    http://www.grocceni.com/vegetarianus.html

    Most ennyit szedtem ki, szerintem ezek jók. De ha nem elég, vagy nem megfelelő, csak írd be a Google-be, hog 'vegetáriánus receptek' és sok értékes oldalt mutat!

    Remélem ízlenek majd!

    előzmény:
    onicsili (150)
    2007-01-11  15:20
  21. 2007. január 11. 22:57152.
    Érdekes, Nana, én pedig épp a húsokról tudom ugyanezt. A növényi táplálékot a szevezet sokkal gyorsabban megemészti, mint a husit...
    Anyunak egy orvos-természetgyógyász javasolta, hogy mivel szív- és érbeteg és duci is, egy időre álljon le az állati eredetű ételekkel, hogy a szervezete zsírtalanodjon, tisztuljon egy kicsit.

    A husikat én is szeretem, ha igazán finoman vannak elkészítve és frissek, de sajnos hamar megérzem rajtuk a "hússzagot".
    Egyszer három hétre kipróbáltam a vegaságot, amiben tejtermékek engedélyezettek voltak, és a szervezetem megkönnyebbült, dinamikusabb, energikusabb és persze egy kicsit soványabb lettem. Szóval jó dolog, bár fogalmam sincs, hogy bírnám huzamosabb ideig.

    Ha valaki vega-szakértő és olvassa ezt a topikot, kérem, válaszoljon az eggyel ezelőtti kérdéseimre! Nagyon köszönöm!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_612721 (151)
    2007-01-11  16:22
  22. Torolt_felhasznalo_612721
    Torolt_felhasznalo_612721
    2007. január 11. 16:22151.

    En nem vagyok vegetarianus,ellenben,imadom a husit

    Kivancsi vagyok, hogy ki miert lesz vegetarianus vagy vega.

    Azt hallottam orvostol, hogy ha valaki vegetarianus vagy vega,az kevesebb vagy semmilyen allati zsiradekot nem vesz magahoz.Ez viszont akar veszelyes is lehet.Ugyanis az emberi szervezet sokkal konnyebben dolgozza fel az allati eredetu zsiradekot mint a novenyit ezert ha csak novenyi zsiradekot vesz magahoz akkor fent all az eselye, hogy magas lesz a koleszterin szintje egy ido utan.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_229229 (1)
    2004-09-13  13:11
  23. 2007. január 11. 15:20150.
    Szia Patrícia!

    Jó, hogy feldobtad ezt a topikot!

    Én is hasonló cipőben járok, olyan recepteket szeretnék, amelyeket kis energiaráfordítással vegák és húsevők is ehetnek.
    Anyukám kényszerül most ilyen diétára a betegsége és a túlsúlya miatt. Ráadásul tejtermékek, tojás is kizárva. Meg lehet-e oldani, hogy egy vegetáriánus is ízletes ételeket egyen, és a húsevők is élvezzék- persze hússal - az ételeket?

    Tudtok javasolni honlapokat, újságokat, ahol jó kis receptek vannak összegyűjtve?

    köszi!
  24. 2007. január 11. 07:34149.
    Valaki csak észre is fog venni engem, ebben a  haldokló topicban. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_652707 (148)
    2007-01-11  07:33
1 2 3 4 5

Legnépszerűbb cikkek