Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Lekvár-cukorbet egeknek

Torolt_felhasznalo_733099
Torolt_felhasznalo_733099
Létrehozva: 2004. augusztus 23. 01:51
Szia Mindenkinek!
Édesanyám cukorbeteg és azt találtam ki, hogy karácsonyra kap tőlem mindenfajta diabetikus házi lekvárokat. A dolog odáig jutott, hogy a gyümik szép sorban le vannak fagyasztva, de tuti, kipróbált recept nincs hozzá. Persze, ha logikusan gondolkozok, akkor felfőzöm a tisztított gyümit, hozzá a dr.Oetkeres cucc, végén édesítő, üvegbe vele. De egyrészt kipróbált recepteket szeretnék, másik problémám pedig az, hogy főzzem-e meg a lekvárt most, vagy majd csak karácsony előtt. (hogy meg ne romoljon) Milyen trükkök kellenek a hosszú eltarthatóság érdekében?
Kérlek titeket segítsetek! Olyan jó ajándékötletnek tűnik, de egyedül nem megy! Köszi
33 hozzászólás
  1. Torolt_felhasznalo_252292
    Torolt_felhasznalo_252292
    2004. augusztus 23. 03:052.
    Szerintem egy fél kilónyi gyümivel teszteld le, hogy milyen lesz az eredmény. Az általam eltett eperlekvár már el is fogyott, szóval nem kell vele hónapokig várni, hogy kiderüljön. :)) Viszont olyan édesítőt vegyél, amit már ismer/szeret az anyukád, mert némelyiknek borzasztó (utó)íze van és a mennyiségre is nagyon oda kell figyelni. Recepteket meg biztos találsz itt a fórumon, mert én itt láttam vhol az eprest, amit megfőztem. Sok sikert!
  2. 2004. augusztus 23. 09:103.
    Szia!
    Én is karácsonyra szoktam diabetikus lekvárhegyeket csinálni :-)) Én speciel a dr 5ker zseléfix 3:1-est szoktam használni polisweettel, de ezekben mind a kettőben van tartósítószer, szóval ha azzal nem vagy kibékülve, akkor az nem jó. . . Amúgy meg a zacsin (a zseléfixesen) rajta van, hogy hogy kell csinálni, az tuti jó, mármint az arányok, habár én kevesebb édesítőt szoktam belerakni, mint amit ír a recept (meg kell kóstolni). Az eper, cseresznye, meggy, barack (őszi, sárga), szeder tuti jó, és ezek mindenféle vegyítése is, azokat már próbáltam. Idén még szilvaresztert akarok elrakni, mindenféle additívum nélkül, ha sikerül, amit kitaláltam, megírom :-))
    Jó főzőcskézést!
  3. 2004. augusztus 23. 09:504.
    Szia, semmiképpen ne használj Oetker zselé-fix-et, ebben olyan dolgok vannak, melyek nem egészségesek, pláne nem cukorbetegnek való!

    Nálatok is lehet folyékony szaharint kapni, nem? Ha nem, akkor a tablettákat oldd fel vízben és ha már felfözted a gyümit, tedd bele. Nem kell sokáig fözni, csak amíg egy kicsit pépes lesz. Közben agar-agart oldd fel vízben és keverd a lekvárhoz, fözd még két percig vele, aztán töltsd üvegekbe a lekvárt. Tedd rá a tetejét, feltéve, ha csavaros. Hagyd kihülni és be a hütöbe. Elég hamar meg kell enni, mert így ugyan nagyon megfelel cukorbetegeknek de hamar romlandó. Agar-agart találsz a bio üzletekben, ezt én innen sajnos nem tudom, de lehet otthon is kapni. Ez növényi alapon zselésít. Ez egy kipróbált, finom recept.
  4. 2004. augusztus 23. 14:235.
    Sziasztok!
    Szia Mikkó!

    Én is agar agarral csinálom semmi édesítőszert nem teszek bele, az üvegeket lezárva kuktában 20 percig gőzölöm így több évig eláll. Sok kis üveget töltök meg eper sárgabarack stb lekvárral. Ha kinyitom én mézet vagy juharszirupot csorgatok rá, persze lehet Canderel vagy egyéb bevált mesterséges édesítővel fogyasztani. A szilvalekvárhoz semmi nem kell csak nem tudom cukorbetegek fogyaszthatják-e?

    Kb 2 kg gyümölcshöz kell egy kávéskanál agar agar. Bio boltban kapható én ott vettem.
  5. 2004. augusztus 23. 16:036.
    Szia Ötletes, ez nagyon izgi, amit írtál, le is mentettem és megcsinálom. Akkor így lehet tartósítani! Szuper! Ezer köszönet Neked, nagy vagy! Mi a fiammal sovány natur joghurtba keverjük bele a lekvárt, isteni finom, ahogyan a darabos gyümölcs keveredik benne. . . . nyami. A szilvalekvárt ehetik a cukorbetegek, ha cukor nélkül készül.
    előzmény:
    otletes (5)
     
  6. 2004. augusztus 23. 18:007.
    Örülök hogy én is segíthettem, befött is eltehető így, pl. érett barack, körte stb, tisztán darabolva üvegekbe téve tetőt rácsukni és gőzölni . A fém tető homorú lesz majd amikor kiveszed a kuktából, mint a nagyüzemi autokláv gőzölés. Az üveg tartalma igaz a gőzölés után felére esik vissza, de illat és zamat anyag benne marad. Nekem van 3 éves befőttem is, ha tiszta az üveg és nem rozsdás és szép tiszta a tető akkor nem lehet gond. Igaz nem lesz benne vitamin, de legalább más vacak sem kerül bele (tartósítószer cukor stabilizátor stb. )

    Szilvalekvár: simán sütőben is készíthető, ha a magozott szilvát a tepsiben lassú tűznél, néha kevergetve készítjük, a víz elpárolog az édes gyümölcs visszamarad és így cukor sem kell hozzá mégis finom édes. Aztán üvegekbe tölthető, gőzölés a kuktában és ez is eláll jó sokáig.
  7. 2004. augusztus 23. 18:308.
    Mikko gümölcscukorral hehet cukorbetegeknek lekvárt fözni? S. O. S. Anyosom tett el nekünk igy lekvárt, nem tudom, hogy cukorbeteg eheti-e?
  8. 2004. augusztus 24. 14:459.
    Abszólút kezdőként (lekvárt még sosem főztem) felmerült 1-2 kérdés
    Kuktában gőzölöléskor üvegekre rá van-e tekerve a teteje? Hagyományos fazékban fedővel, elérhető-e ugyanez a hatás? (anélkül, hogy az üvegecskék felrobbanjanak (műszaki végzetségem van: hőhatás -> túlnyomás -> robbanás))
    Diabetikus szörpöt próbáltatok-e már készíteni? És ha igen, milyen sikerrel?
    Bibic: lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szõlõcukor, de napi 30 g-nál többet nem ajánlott belőle fogyasztani, és természetesen szénhidráttartalma megeggyezik a többi fajta cukoréval, tehát kötelezően bele kell kalkulálni a szénhidrát diétába.
  9. 2004. augusztus 24. 15:0510.
    Igen jó alaposan rá kell tekerni. Szerintem kell az a túlnyomás ami a kuktában van de próbáls ki hátha kukta nélkül is megy. Három év alatt 2 "robbanás" volt nálam egyszer nem jól húztam rá így kinyilt az üveg egyszer meg elrepedt az üveg gondolom ez hibás lehetett. De ez kb 100 üveg aránya.

    Szörpre nincs tanácsom nem próbáltam.
    előzmény:
    goscht (9)
     
  10. 2004. augusztus 24. 19:1411.
    Eheti, de módjával, mert a gyümölcscukor is cukor, csak alacsonyabb a GI-je. De ebböl ehet nyugodtan.
    előzmény:
    bibic1945 (8)
     
  11. 2004. augusztus 24. 19:2112.
    Nagyon jókat írsz! Köszi!
    előzmény:
    otletes (7)
     
  12. 2004. augusztus 24. 21:1813.
    "Szia, semmiképpen ne használj Oetker zselé-fix-et, ebben olyan dolgok vannak, melyek nem egészségesek, pláne nem cukorbetegnek való!"

    Mikko!
    És ezt mire alapozod?
  13. 2004. augusztus 24. 21:2714.
    A dr, Oetker oldalon vannak befőzési tippek:

    http://www. oetker. hu/webgate/ungarn/OetkerHU_WG5_3. nsf/FrameByKey/ACIA-5AYG4B-HU-p

    Gyümölcsöző befőzés/ receptes könyv / pdf formátum
    http://www. webconsult. hu/oetker/images/befoz_recept. pdf
  14. 2004. augusztus 24. 21:2915.
    http://www. oetker. hu/webgate/ungarn/OetkerHU_WG5_3. nsf/FrameByKey/ACIA-5AYG4B-HU-p

    Zseléfix Szuper 3:1

    A Dr. Oetker Zselírozó anyagokkal percek alatt bármilyen gyümölcsből kiváló minőségű lekvárt, dzsemet és zselét készíthet. A termékek gyümölcspektint tartalmaznak, melyek a lekvárok megszilárdulását segítik elő. Ez a természetes alapanyag hagyományos lekvárkészítés esetén órákig tartó főzés során fő ki a gyümölcsből. A Dr. Oetker termékek a hosszadalmas főzést 1-3 percre rövidítik. A gyümölcsök rostjai nem főnek szét, magyobb darabokban maradnak meg, megőrizve az értékes vitaminokat.

    A Dr. Oetker Zseléfix Szuper 3:1 különösen cukortakarékos zselírozó anyag, melynél a gyümölcs mennyisége kb. háromszorosa a cukorénak: 1250 g gyümölcs mellé csupán 350 g cukor szükséges. Ezáltal a könnyű lekvárok különösen magas gyümölcstartalmúak lesznek. A siker kezdő háziasszonyoknak is garantált!
    A termék egyedülálló tualjdonsága, hogy cukor helyett fruktóz (gyümölcscukor) ill. édesítőszerek felhasználásával is elkészíthetők alacsonyabb energiatartalmú lekvárok tudatosan táplálkozók, fogyókúrázók részére.
  15. 2004. augusztus 24. 21:3516.
    A zacskón ez van írva:
    összetétel:
    fruktóz,
    sűrítőanyag: pektin,
    étkezési sav: citromsav,
    tartósítószer: szorbinsav, dextróz
    felhasználásával készült.
  16. 2004. augusztus 24. 21:3817.
    És a másik cég:

    Haas
    http://www. edhaas. hu/index. haas?mid=w020401

    Zselésítő befőzőszerek

    A finom gyümölcsökből készült lekvárokat és desszerteket mindannyian szívesen fogyasztjuk, ám sokan visszariadnak a befőzés időigényes, bonyolult folyamatától. Aki hamar szeretne ilyen finomságokkal kedveskedni családjának, annak figyelmébe ajánljuk a Haas Quittin zselésítő befőzőszer-családot.
    Annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező cukor-gyümölcs befőzési arányt, 3 különféle befőzőszert fejlesztettünk ki.

    Fontos tudnivaló, hogy a Haas Quittin 2:1 és Haas Quittin 3:1 befőzőszer segítségével diétás lekvár is készíthető. Ebben az esetben használjon Haas Glukonon diabetikus édesítőszert és 1, 5 tasak Quittint tegyen a főzethez.

    A Haas Quittin fő hatóanyaga a pektin. Ez a kocsonyásító anyag a gyümölcsök héjában található. Főzésnél a gyümölcssavak és a cukor hatására kicsapódik, lehűléskor kocsonyásodást eredményez. Mivel sok gyümölcs csak kevés pektint tartalmaz, gyakran hosszú főzési időre van szükség, amíg a lekvár sűrűsödni kezd. Ennek viszont a lekvár színe és íze látja kárát.
    A Haas Quittinben lévő pektin zselésítő hatása miatt a főzési idő 5 percre csökken, használatával idő és energia takarítható meg. Ugyanakkor a pektinnek ill. a rövid befőzési időnek köszönhetően a gyümölcs eredeti íze is jobban érvényesül, értékes vitaminjai nem károsodnak a főzés következtében.
    A Haas Quittin klasszikus zselésítő befőzőszer citromsav, tejcukor és pektin felhasználásával készül. Ez utóbbit almából, birsalmából és citromhéjból nyerjük. Így a legtisztább zselésítőszer - gyümölcsökből, kémia szerek felhasználása nélkül.
    A Haas Quittin termékcsalád egyaránt alkalmas hagyományos lekvárok, nagyobb gyümölcsdarabokat tartalmazó dzsemek és homogénebb, a gyümölcs rostos levéből készült zselék elkészítéséhez.

  17. 2004. augusztus 24. 21:4118.
    Haas Quittin 3:1 Zselésítő befőzőszer

    A Haas Quittin 3:1 extra cukortakarékos zselésítő befőzőszer 1, 5 kg gyümölcshöz + 0, 25 kg cukorhoz elegendő, s így 1, 75 kg dzsem készíthető belőle. Birshez, narancshoz, eperhez, málnához valamint azoknak ajánljuk, akik a gyümölcs természetes aromáját enyhe édesítéssel részesítik előnyben.


    Termékösszetevők:

    dextróz, sűrítőanyag (pektin), savanyúságot szabályozó (citromsav), tartósítószer (káliumszorbát)

    Energiaérték:

    1537 kJ (361 kcal)/100 g

    Felhasználási javaslat:

    A tasak tartalma 1, 5 kg gyümölcshöz + 0, 25 kg cukorhoz elegendő, melyből 1, 75 kg dzsem készíthető.
    Haas Quittinnel az Ön dzsemje gyorsan elkészíthető és vitaminokban gazdag marad. Nagyon fontos, hogy először a gyümölcsöt főzze össze a Quittinnel, és csak ezután adja hozzá a cukrot!
    1. A gyümölcsöt alaposan mossa meg, magozza ki, turmixolja vagy darálja le, majd ezután mérje meg.
    2. A gyümölcspépbe jól keverje bele a Quittint.
    3. Állandó keverés közben forralja fel (magas hőfokon) a gyümölcsös, Quittines keveréket.
    4. A forrásban lévő péphez adja hozzá a cukrot, keverje össze, majd újra forralja fel, és forrástól számítva 5 percig főzze.

    *****

    Haas Quittin 2:1 Zselésítő befőzőszer

    A Haas Quittin 2:1 cukortakarékos zselésítő befőzőszer tartalma 1, 25 kg gyümölcs + 0, 5 kg cukor segítségével 1, 75 kg dzsem előállításához elegendő. Azoknak ajánljuk, akik nem szeretik a túlságosan édeskés dzsemeket vagy akik kisebb kalóriatartalmú ételek fogyasztására törekszenek. A csipkebogyó, feketeribizli, őszibarack és sárgabarack mind olyan gyümölcsök, amelyek eredeti, karakteres ízük megőrzése érdekében közepes mértékű cukrozást igényelnek a befőzés során.


    Termékösszetevők:

    dextróz, sűrítőanyag (pektin), savanyúságot szabályozó (citromsav), tartósítószer (káliumszorbát)

    Energiaérték:

    1379 kJ (324 kcal)/100 g

    Felhasználási javaslat:

    A tasak tartalma 1, 25 kg gyümölcshöz + 0, 5 kg cukorhoz elegendő, melyből 1, 75 kg dzsem készíthető.
    Haas Quittinnel az Ön dzsemje gyorsan elkészíthető és vitaminokban gazdag marad. Nagyon fontos, hogy először a gyümölcsöt főzze össze a Quittinnel, és csak ezután adja hozzá a cukrot!
    1. A gyümölcsöt alaposan mossa meg, magozza ki, turmixolja vagy darálja le, majd ezután mérje meg.
    2. A gyümölcspépbe jól keverje bele a Quittint.
    3. Állandó keverés közben forralja fel (magas hőfokon) a gyümölcsös, Quittines keveréket.
    4. A forrásban lévő péphez adja hozzá a cukrot, keverje össze, majd újra forralja fel, és forrástól számítva 5 percig főzze.
  18. 2004. augusztus 24. 21:4119.
    Haas Quittin 1:1 Zselésítő befőzőszer

    A Haas Quittin 1:1 klasszikus zselésítő befőzőszer, melynek tartalma 1 kg gyümölcshöz + 1 kg cukorhoz elegendő, így 2 kg dzsem készíthető belőle. Ajánljuk a klasszikusan édes, házi jellegű lekvárok és dzsemek kedvelőinek ill. a savanykásabb gyümölcsökhöz pl. alma, áfonya, cseresznye, meggy, egres, ribizli, ringló, szeder.


    Termékösszetevők:

    savanyúságot szabályozó (citromsav), dextróz, sűrítőanyag (pektin)

    Energiaérték:

    1326 kJ (311 kcal)/100 g

    Felhasználási javaslat:

    A tasak tartalma 1 kg gyümölcshöz + 1 kg cukorhoz elegendő, melyből 1, 75 kg dzsem készíthető.
    Haas Quittinnel az Ön dzsemje gyorsan elkészíthető és vitaminokban gazdag marad. Nagyon fontos, hogy először a gyümölcsöt főzze össze a Quittinnel, és csak ezután adja hozzá a cukrot!
    1. A gyümölcsöt alaposan mossa meg, magozza ki, turmixolja vagy darálja le, majd ezután mérje meg.
    2. A gyümölcspépbe jól keverje bele a Quittint.
    3. Állandó keverés közben forralja fel (magas hőfokon) a gyümölcsös, Quittines keveréket.
    4. A forrásban lévő péphez adja hozzá a cukrot, keverje össze, majd újra forralja fel, és forrástól számítva 5 percig főzze.


  19. 2004. augusztus 24. 22:1820.
    http://www. kinaikaja. hu/tavol/fuszerek. html

    Agar-agar

    Fehér tengeri alga. Nylonszálhoz hasonlít. Ha salátaként használjuk, 15 percig áztatni kell. Zselatin helyett is használják. Őrölt formában vegyszerüzletekben is kapható.

    *****

  20. 2004. augusztus 28. 12:3321.
    Igen, én ezzel teszem el a lekvárjaimat (agar-agar) Elözöleg vettem Oetker zselésítöt és sajna csak itthon olvastam el, hogy mi van benne. Még keményítös liszt is! Azt meg nem ehetek. Én arról írtam, amit én vettem. Biztosan van az Oetkernek száz féle produktja, de nem a mi boltunkban. . Ja, még ez volt benne: "pflanzliches Fett, gehärtet" Ezt sem szabad ennem. (növényi zsíradék, keményített? ezt nem tudom, hogy írják magyarul, de nem egészséges. )
    A Haas Quittin nagyon jól hangzik, de itt még nem láttam sajnos. . .
    előzmény:
    bigacsiga2 (20)
     
  21. 2004. augusztus 28. 12:4222.
    Elszállt, amit írtam, majd jövök még egyszer. . . . Ettöl meg lehet tébolyulni, ahogyan az nlc viselkedik. . .
    előzmény:
    bigacsiga2 (20)
     
  22. 2004. augusztus 28. 12:4223.
    Jé, mégsem szállt el, pedig nálam eltünt.
  23. 2004. augusztus 29. 21:2224.
    Mikko!

    Megnéztem a papírján és csak az 1:1 és az 2:1 ben van az a keményített növényi zsír, a 3:1-ben nincs.
    És ez az ami kicsi zacskó, csak a por, nincs benne a cukor.
    És a 3:1 -re mondja, hogy édesítőszerrel is elkészíthető.
  24. 2004. augusztus 29. 21:2725.
    Esetleg nézd meg még a Knorr-t, annak is van egy zselésítője. Az oldalon nem részletezi, ki még nem próbáltam, de úgy emlékszem valami növényi zselésítő van benne, de biztos, hogy nem pektin erre emlékszem.

    http://www. knorr. hu/termekek/termek_tartositok. php3
1 2

Legnépszerűbb cikkek