Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Közös költség?

csaszikati
Létrehozva: 2015. március 1. 18:12

T. Fórumozók!


 


A segítségét kérném annak, aki tud segíteni. :-)


 


 


Egy olyan 16 lakásos társasházban élünk, ahol 5 lakásnak saját, egyéni vízórája van, a többi lakásnak közös főmérőjük, és saját almérőjük van, ők a vízdíjat alapvetően a saját almérőjük alapján fizetik, azonban a vízmű ugye a főmérő alapján számláz elszámoláskor.


Ennek különbözetét régebben összeadták a lakók, azonban volt, amikor közös költségből fizették meg, mert nem voltak hajlandók összeadni, és a többség ezt szavazta meg. (az 5 külön mérőórás lakást később építették az épülethez ráépítéssel, ezért jelentkezett ez a vízdíj problémaként a ráépítés után.) Minden ilyen elszámoláskor probléma, hogy a külön vízórás lakások miként mentesüljenek az őket nem érintő vízdíj megfizetése alól. (azt most nem is ecsetelném, hogy mennyire haragszanak ránk a házból, hogy ebbe nem szeretnék belefizetni.) Hozzáteszem, sokszor nem kevés pénzről van szó, van hogy 100 000 forint különbözet is összejön fél év alatt. Mi megértjük a lakókat, hogy nem szeretnének fél évente a vízdíjuk mellé még ennyi pénzt összeadni, de ez minket még annyira sem érint, és mi végképp nem szeretnénk ezt a költséget kifizetni (a mi vízdíjunkba sem fizet bele senki, én fizetem ki az átalány és az elszámoló közti különbséget). (A háznak nincs kerti csapja, vagy bármilyen vízvételi lehetőség a lakáson belüli csapokon kívül.) Próbáltak már többféle módon rájönni a nagy különbség okára (ennek költségét (külön mérők, minden mérő egyidejű lecserélése, szivárgás felmérés, stb.) mindig közös költségből álltuk, ezt a nem közös vízórás lakások is megszavazták, belefizettek a béke kedvéért.)


Kérdezném, hogy hogy lehetne megnyugtatóan rendezni ezt a kérdést, ki lehet-e venni a közös költségből a főmérő elszámolását (úgy tudom, ugye a szerződő a ház is a vízművel, hisz a ház címére küldi az elszámoló számlát), lehet-e egyáltalán közös költségből olyan tételt fizetni, ami a lakók majd' egyharmadát egyáltalán nem érinti? 


 


Szóval mit tehetnek a külön vízórás lakók, hogy elkerüljék a lakógyűléseken az ellenségeskedést, illetve azt, hogy szemlesütve kuncsorogni kelljen (volt, hogy visszafizették vízdíjat nem érintőknek arányosan a költségüket) azért  a pénzért, amit tulajdonképpen meghiteleztek a többi lakónak...?


Azt még hozzátenném, hogy alapvetően a lakóközösség jó, egyéb konfliktus ritkán van, jóban vagyunk mindenkivel, épp ezért szeretnénk ezt a kérdést is végérvényesen megoldani.

  1. 2015. március 7. 14:2436.

    Köszönöm a hozzászólásokat!


     


    Megvolt a lakógyűlés, mi rögtön a megoldással kezdtük, hogy igenis van lehetőség kiiktatni nekik a főmérőt és megoldani végleg a problémát. Egyszerűen nem értem, hogy a közös képviselő hogy-hogy nem jött még elő ezzel a dologgal? Na, mindegy, megörültek, hogy van megoldás, egy lakó méltatlankodásával és értetlenkedésével, személyeskedésével azonban meglepő módon igen kevés ellenállással megszavazták, hogy összeadják az előállt különbözetet a közös főmérővel rendelkező lakók. És minél hamarabb elindítják a folyamatot. Remélem, hogy meg tudják oldani, mert bár nekünk végül is nem megy a pénztárcánkra, mert sose hagyjuk magunkat, csak minden lakógyűlésen mi vagyunk a véres rongy, meg időnként a lépcsőházban is morognak velünk emiatt, hogy ez "nem igazság". Mi is itt élünk, fizessünk a vízbe. Erre én azt szoktam mondani, hogy hozom is mindjárt a gáz elszámolómat, fizessenek már bele, hiszen itt laknak...  Szóval ők tényleg a saját fogyasztásukat fizetnék ezután, és mi is. Szerintem így igazságos lesz.

    előzmény:
    csaszikati (33)
    2015-03-05  12:41
  2. 2015. március 5. 13:0635.

    A közgyűlési határozatot minden további nélkül bíróságon megtámadhatod.


    Ha jól tudom akkor 30 napon belül.


    Mivel nagy valószínűséggel a többség (a másik 11 tulajdonos) nem fog olyan határozatot hozni, ami számukra hátrányos.

    előzmény:
    csaszikati (16)
    2015-03-01  21:15
  3. 2015. március 5. 13:0434.

    Társasházi közgyűlésre csak a tulajdonos mehet, illetve akit ő meghatalmazott.


    Tehát nem úgy van, hogy viszek magammal ügyvédet, meg akit akarok.

    előzmény:
    csutak51 (28)
    2015-03-01  23:11
  4. 2015. március 5. 12:4133.

    Köszönöm szépen!


     


    A történethez hozzátenném, hogy mi olyan helyen élünk, ahol majdnem 1000 forint egy köbméter víz (csatornával együtt), ezt azért írom, mert tényleg horror a különbözet, de a víz is drága, így köbméterben ez kevesebbet jelent, mint ott, ahol kisebb a víz ára.  Ennyi különbözet félévenként jön ki, de nagyon nagy a szórás. Van, hogy nincs különbözet, van, hogy 8 000 forint, de volt már 150 000 forint is...


    Beszéltünk egy ismerőssel a Vízműnél, nem sok jóval biztatott, illetve elvekben igen, gyakorlatban nem. Van egy eljárás, aminek a végén a feltételek megtartásával el lehet érni, hogy valóban a hiteles almérők alapján számlázzon a vízmű, a főmérőt ne vegye figyelembe. Ezt végig kell vinni, kilincselni kell, és határozottan fellépni, de legfőképp összefogni a 11 lakónak, mert mind kellenek hozzá egyszerre egy időben. És később is nekik kell a feltételeket megtartani.


    Szóval ezt fogjuk a lakóközösségtől kérni, hogy ezt tegyék meg, illetve, ha mégsem teszik, akkor hogy van annak a folyamata, hogy határozzon a közgyűlés, hogy nem számít közös költségnek a 11 lakást érintő vízdíj? Úgy értem, hogy a főmérő a ház nevén van, tehát mindenképp a ház kapja az elszámoló számlát, a közös képviselőnek kell kifizetnie közös költségből. Tehát akkor arról kellene határozni, hogy akár a csekk kifizetése előtt, akár utána bizonyos határidőn belül a 11 lakó ezt külön köteles befizetni mintegy csak őket terhelő plusz közös költségként? Ha nem hajlandók (vagy valaki közülük nem fizet), akkor ugyanolyan közös költség tartozásnak minősül, mint a "sima" közös költség?


    Magunk között szólva kizártnak tartom, hogy ezt megszavaznák amúgy... Eddig sem túl lelkesen adták össze.


    Hozzá kell tennem, hogy őket is megértem (legalábbis azt, aki nem mismásol...), mert a többség ugyanúgy megkapja az almérője/fogyasztása után a számlát (6000-12000 forintos havi számlákat fizetnek),  és teljesen érthető, ha nem akar még félévente plusz 10 000-et kifizetni... Főleg, hogy több olyan lakó is van, akinek fél évig üres a lakása, mert külföldön dolgozik fél évet.


    A Vízműnél dolgozó ismerős egyébként elég sok okot tudott mondani az eltérésre, és -mint megtudtam- bizony nem egy módszer van a csalásra is az ilyen főmérős-almérős rendszernél úgy, hogy az órához hozzá sem kell nyúlni...

    előzmény:
    Zsumi45 (32)
    2015-03-04  21:06
  5. 2015. március 4. 21:0632.

     A Vízmű nem kötött minden lakás tulajdonossal szerződést? Ha igen, akkor csak a különbséget kell a társasházra számlázza, nem a főórán összesen mért vizet. A 11 lakás mindegyikében hiteles almérő méri a fogyasztást?  akkor borzasztó sok az általad említett különbözet! A közös képviselőnek joga van meggyőződni, hogy mindenki pontosan írja-e ki a leolvasáskor a fogyasztást! Ez is egyik eszköz az eltérés okának felderítésére! A szerződés szerint általában az almérő tulajdonosa köteles gondoskodni az időbeni hitelesítésről.


    Ha csak egy lakásban nincs hiteles almérő, akkor a közösség nem köteles kifizetni a különbözetet, hanem annak kell fizetnie, akinél nincs óra, vagy nem hiteles.


    Ha senkinél nincs felszerelve hiteles almérő, akkor általában tulajdoni arányban szokták felosztani. Esetleg 1 főre esően, de ezt közgyűlési határozatban kell rögzíteni.


    Milyen gyakran van leolvasás? Minden leolvasásnál van kerekítési különbözet, ami óránként max 0,5 köbm. de ez sem adhat ki ekkora eltérést!Ha lakásonként 1 db. óra van és 3 havonta olvasnak le, akkor ki kellene derüljön, kinél van az eltérés!


    A közös költség megállapításánál külön tétel az un. közös vízdíj, de ezt szabálytalan azoknál kiróni, akik saját főmérővel rendelkeznek, tehát a "szolgáltatást" nem veszik igénybe .A különböző költségek bevételét és kiadását az éves beszámolónak tartalmaznia kell. 


     


    Bocsánat, nem okoskodni akartam, de sok éves gyakorlatom van. .


     

    előzmény:
    csaszikati (1)
    2015-03-01  18:12
  6. 2015. március 4. 19:5731.

    A társasház eredetileg 11 lakásos volt. Most 16, mert ráépítéssel 5 lakással bővítették.


    A 11 lakás eredeti főmérője továbbra is csakis a régi 11 lakást látja el.


    Az 5 újnak az utcai ivóvíz vezetékről lakásonként külön-külön van lekötése, és NEM a régi főmérőn át megy az új lakásokba a víz!


    Vagyis az aknában 6 db, a vízmű által hitelesített és elfogadott FŐMÉRŐóra van immár, 6 db számlával, amiből 1 db a régebbi 11 lakás együttesen mért fogyasztása, 5 db pedig az új lakásoké, lakásonként 1-1 db szla van. Közös vételezési hely -kerticsap, falicsap- pedig sem a telken, sem a házban sehol nincs!


    ENNYI a lényeg itt! A 27. hsz-ben írta le ezt egyértelműen!


    Szokatlan, mert nem ez a megszokott, jóideig nem is engedélyezték volna, de ma már létezhet így egy új lakásokkal bővített tsasház, itt a példa rá!


     

    előzmény:
    diana1 (30)
    2015-03-03  10:45
  7. 2015. március 3. 10:4530.

    A társasház főmérője méri a "főmérők" fogyasztását? Mert akkor 1 főmérő van, és a többi almérő-mellékvízmérő. Vagy az általad írt "főmérők" külön bekötéssel rendelkeznek a vízmű vezetékéről? Társasház esetében, ez érdekes lenne...


    Ha igen, nincs mit tenni, meg kell szavazni, hogy mindenki szereltessen be vízmérőt. Az hogy van saját almérője az egy dolog, a vízmű hitelesítette? vagy már ott van 10 éve? Mert akkor van, de minek, hiszen, nem mér hitelesen.


    Társasháznál mindig marad maradvány összeg. Ez közös költség. Ha valakinek nincs mellékvízmérője vagy nem hiteles a mérője köteles átalány díjat fizetni, amit a lakók határoznak meg a közösgyűlésen. Ha ilyen határozat nincs, a maradvány víz van felosztva egyenlő részben a lakások között.


    Most úgy van, hogy a vízmű számláz a "főmérősöknek" a saját nevükre, illetve plusz még a maradvány vizet is felosztják? Nem jó a közgyűlési határozat.


    A leválásnak is költsége van! Pl. először is az illetékes vízművet kell megkeresni, hogy lehetséges-e műszakilag. Meg kell szavaztatni. Meg kell terveztetni, kivitelezni. De ha ilyen felmerül akkor az első bekezdésemre meg van a válasz, hogy a "főmérőnek" nevezett lakók, csak mellékmérősök, a többi meg mérő nélküli.


    Ha viszont főmérőtök van, nem értem, hogy a vízmű mit akar fizettetni. Biztos, hogy nincs közötök a társasház bekötéséhez? Elég ha bekötés után ágazik le felétek.....


     

  8. 2015. március 2. 15:4729.

    Szia!


     


    Érdemes volna egy lakógyűlésre elhívni a vízművektől szakembert, aki tételesen elmondaná, hogy mennyibe kerülne a lakások külön-külön ellátása vízórával.


    Ha egyszerre kéri a maradék 11 lakás, akkor lehet, hogy a költsége is kevesebb lenne, mint az az összeg, amit utólag kell kifizetni.


    Nem igaz az, hogy nem válhat ki ebből senki és a 11 lakásé a döntő szó. Nem vagy köteles fizetni azon felül, amit fogyasztottál. Én biztosan felfüggeszteném a közösktsg fizetését addig, amíg köteleznek az elmaradás kifizetésére.


    Vásároltam társasházban lakást, a felettem lévő lakással egy strangon volt a lakásom. Mikor átirattuk a vízműnél az adatokat, kiderült, hogy 60 ezer Ft tartozás van a két lakásra. Az eladó csak nézett, hogy az hogy lehet. Úgy, hogy kiszámolták a lakásonkénti fogyasztást, az ő költségét oda adta a szomszédnak, hogy fizesse be. Ő meg "elfelejtette" befizetni. A tartozás rendezése után a vízműveknek jeleztem, hogy a lakásomra saját vízórát szeretnék, ami a saját fogyasztásom méri. Kb egy hét alatt megtervezte a vízmű embere, pár óra alatt beszerelték a mérőórát, kijöttek hitelesíteni. Az egész nem került 20 ezer Ft-nál többe.


    Ha egyben mindezt megterveztetik, szereltetik, akkor lakásonként még kevesebb lenne a költsége, de 100 ezerből biztosan futná.


    Megkérdezném, hogy aki nem akar saját mérőt az miért is nem? Ügyet kell intézni? Utána kell járni? Esetleg a tényleges fogyasztást fizetni és akkor bukta lenne?


    Érdekelne, hogy az ő részükről mi is az ellenérv? Lustaságuk miatt fizetsz te? A lopott részt fizeted te?


     

    előzmény:
    csaszikati (1)
    2015-03-01  18:12
  9. 2015. március 1. 23:1128.

    Ha mind a 6 főmérő, akkor valóban semmi közötök a 11 lakás főmérőjén mért víz számlájához!


    A lakógyűlésre vinnék egy ügyvédet, mert ha eddig nem bírtátok az igazatokról meggyőzni a régi 11-et, most ugyan, miért sikerülne?


    Ha mind a 6 főmérő, nem kell senkit győzködni semmiféle átszerelésről, új órák felszereléséről.


    Hanem csakis arról, hogy az 5 különvezetékes különórásnak SEMMI GONDJA/KÖZE/FIZETNIVALÓJA sincs ahhoz az órához/díjhoz/vízhez, amiből csak 11 fogyaszt és részesül!


    HA ez sehol nincs MÁSKÉPP szabályozva/leírva egymás között.


     


     

    előzmény:
    csaszikati (27)
    2015-03-01  22:50
  10. 2015. március 1. 22:5027.

    Az 5 külön főmérő főmérő. Nem almérők. Nem a ház főmérője után vannak, hanem mellette jönnek be az utcáról. Attól teljesen függetlenül, külön hálózaton. 


    Na jó, nemsokára lesz a lakógyűlés, addig felkeresem a vízművet, hogy ők milyen megoldást javasolnának.


     


    Köszönöm szépen a véleményeket, tanácsokat, el fogunk indulni valamilyen irányba!

    előzmény:
    csutak51 (26)
    2015-03-01  22:32
  11. 2015. március 1. 22:3226.

    Ha almérő az 5 új óra, akkor is számlázhat már külön az 5 újnak  a vízszolgáltató, az említett törvény óta.


    Ha mégis főmérők, vagyis 6 főmérő van az aknában, és nem kell semmi vezetéket ezért szétválasztani az aknában, akkor egy ügyvéd tudná megmondani, mit tehettek.

    előzmény:
    csutak51 (25)
    2015-03-01  22:26
  12. 2015. március 1. 22:2625.

    Így már jobban értem, azt hittem, az 5 lakás is a közös fővezetéken kapja a vizet. Látom, nem, már a vízóraaknában szét van szedve a fővezeték.


    Kérdés, hogy az 5 külön óra az egy főmérő UTÁN van-e felszerelve, tehát azok is almérők-e?


    Ha almérők, és alighanem azok, vagyis az aknában ugyan, de a főmérőn átfolyó vizet kapjátok mind, azt kell megoldani, hogy a főmérő ELŐTT ágazzon szét a bejövő vezeték 6 felé, 6 főmérőhöz. HA megoldható műszakilag, és Ti 5-en vállalnátok is a vezeték-szétválasztás költségét.


    Mert ebben "Mi tudjuk, hogy a teljes függetlenné válás lenne a megoldás, de ugye ezt nekik kell eldönteni,.." igazad van.


    Igen, a szétváláshoz kell a tsasház beleegyezése, és nem érdekük megadni.


    FINANSZÍROZNI a leválást viszont a TI kötelességetek lenne, HA szét akartok válni! (bővebben kifejtem, miért csak 5-őtöknek kell fizetni, ha gondolod!)


    Meg kellett volna erről állapodni már az 5 lakás tervezésekor!


    Nagy kár, hogy az efféle részletekre már a tervezésnél nem gondolt senki!A bosszantó részletek így csak utólag szoktak kiderülni, sajnos.


     

    előzmény:
    csaszikati (21)
    2015-03-01  21:43
  13. 2015. március 1. 21:5224.

    Az SZMSZ arra az időszakra vonatkozik, ha jól értelek, amikor még nem építették hozzá az 5 további lakást. Már régen módosítani kellett volna, ha abban van szabályozva, hiszen akkor az egy 11 lakásos társasház elfogadott szervezeti és működési szabályzata.


    Szerintem közgyűlési határozatot kell kicsikarni tőlük, ilyet vagy olyat, az SZMSZ-t hagyni kell a fenébe, főleg annak fényében, hogy abban nyoma sincs a szavazatotoknak, mert még ott se voltatok, amikor született. Az később még jól is jöhet. A közgyűlési határozatot pedig meg lehet támadni bíróságon, ha az mondja ki, hogy mi az igazságos, akkor csak észhez térnek remélhetőleg... Jelenleg ők nem tudják bizonyítani, hogy akkor is lenne eltérés, ha mindenkinek külön számlázna a vízmű .


    Ha a közös kts.-ből finanszírozzák, nektek pedig visszautalnak, akkor jelenleg senkit nem ér kár. Itt inkább az a baj akkor tényleg ( hol nem ? :) ), hogy közös költséget kellene emelni, ha a vízdíj nincs belekalkulálva a költségvetésbe.

    előzmény:
    csaszikati (16)
    2015-03-01  21:15
  14. 2015. március 1. 21:5023.

    Nekünk 5-ünknek tényleg nincs hozzá közünk. Nekünk saját főmérőnk van. Nincs almérőnk. Nincs semmilyen kapcsolatunk a ház vízvezetékével. Teljesen különálló csövön jön az 5 lakáshoz a víz. A telekre a vízmű hálózatán bejön az én saját nevesített főmérőmhöz az én vizem, és jön tovább külön hálózaton. Nekem a főmérőmet olvassa le a vízmű, az alapján fizetek. Szóval tényleg nem tartozhat rám a ház főmérőjének elszámolása. 


    Ha lenne a háznak egyéb fogyasztóhelye, mint kerti csap, vagy akármi, az rám is tartozna egyértelműen, ahogy a lépcsőház villanyszámlája is. De ilyen fogyasztóhely nincs. 

    előzmény:
    csutak51 (20)
    2015-03-01  21:33
  15. 2015. március 1. 21:4922.

    "Csak ezzel az a gond, hogy így egyrészt ki van fizetve a közös költségből a különbözet" azt bizony ki kell fizetni, mert a vízmű korlátozhatja a vízfogyasztást a házban, ha a főmérő szerinti szla nincs befizetve. A tsasházkezelő tehát befizeti a közösből, mást nem tehet.


    "Mindig azt választják, hogy visszautalnak nekünk." Jogosan.


    "tehát fogy a közös költség, és ez a "dupla" költség nincs belekalkulálva az éves tervbe, így előbb utóbb emelni kell majd..."


    Ez igaz, és így hiába utalnak vissza jogosan, a közös ktsg emelésével az 5 különmérős is a többivel egyezően fizet majd többet, így rosszul jár.


    Érvelhetnél azzal a különmérés megvalósításánál, hogy tulajok változhatnak, ha ez megvalósul, csakis a nemfizetőnél korlátozhatná a vízmű a fogyasztást.


    Az átalakítás/órák költségeit pedig megelőlegezhetnék a közösből (amit a többi 11 lakógyülin közösen megállapított részletekben törleszthetne).


    Ha erről a többséget nem tudja ötötök meggyőzni, marad a bírósági út, az ehhez "tartozó" rossz szomszédi viszonnyal, sajnos.


    Mondjátok el lakógyülin, hogy a pereskedéssel mindenki rosszul járhat, hisz 5-nek meg kell előlegezni a per ktsg-eit, a 11 pedig alighanem elveszíti a pert, így utólag fizethet ki többet, mint a különválás.


     


     


     


     

    előzmény:
    csaszikati (16)
    2015-03-01  21:15
  16. 2015. március 1. 21:4321.

    A telekre 6 fővízóra jön be. 1 a házé, 5 az új lakásoké. Mi 5-en teljesen függetlenek vagyunk a háztól, egymástól, teljesen külön vízhálózatunk van, a lakásunkban nincs vízóra, az aknában lévő órát olvassák le, átalányból egyenleget vonnak, fizetek. Mint egy teljesen független kertes házban. 


    A többieknek a lakásukban több vízóra is van, erről nekik ki kell írni a fogyasztást időközönként az ajtajukra, és egyébként ők is személyre szóló számlát kapnak ez alapján. Viszont ugye leolvasáskor 6 havonta jön a vízmű, lemászik az aknába, leolvassa a 6 vízórát, és elszámol. Felénk, a másik 4 külön órás felé, és a ház felé, hiszen ugye ő a szerződő. Ennek az órának a különbözetét fizeti ki a közös képviselő, mert ugye van mittudomén 8 napja, és így volt nyilván egyszerűbb régen, hogy ment közös költségből, és jóccakát. Ezt régen sem osztották el semmilyen formában a lakók között, egyszerűen közös költségből ment. Amikor az öt lakás csatlakozott, akkor mi vetettük fel ezt a problémát, és akkor az is felmerült köztük, hogy oké, összeadják, (volt hogy "csak" 15 000 forintot kellett) de akkor milyen arányban? Bizony, lakónként osszák el? Vagy lakásonként? Hát az milyen igazságtalan már!  Közös költség arányai alapján? Csakhogy a legnagyobb lakásban egy idős ember él egyedül, de vannak kisebb lakásban két gyerekkel is, illetve van olyan is, aki 6 hónapot nincs az országban, üres a lakása. Szóval itt összekaptak, hogy ki mennyit nem hajlandó bele adni, és paff, maradt a közös költségből kifizetés. (mintha az nem ugyanazt jelentette volna, hogy elosztották 11 felé...) Mi ebbe nem akartunk beleszólni, ez őket érinti, ők döntsék el. Viszont akkor nekünk adják vissza a minket nem érintő részt. Ebben maradtunk, de egyszerűen nem értik meg, hogy miért, és haragszanak ránk, hogy mi az ő zsebükből pénzt veszünk ki...


    Mi tudjuk, hogy a teljes függetlenné válás lenne a megoldás, de ugye ezt nekik kell eldönteni, finanszírozni, erre meg nem nyitottak. Mondjuk, ha jól tudom, azért ez lakásonként több százezer forint lenne ám. Már persze ők is látják, hogy eddig szinte többet fizettek, mintha évekkel ezelőtt megcsináltatták volna, de még mindig ellenállnak...

    előzmény:
    csutak51 (15)
    2015-03-01  21:09
  17. 2015. március 1. 21:3320.

    Ez lenne az elv.Ami jó.


    De a gyakorlatban ez ezen-azon elbukik.


    Sokan nem is értik a műszaki dolgokat, de az se jobb, ha érti sokszor, mert ha nem érdeke, nem ismeri el az igazságosság jogát.


    Pl. itt is hány központifűtés-topikban írták le, többen, hogy mióta költségmegosztókat szereltek fel a radiátoraikra, többet fizetnek.Kifelejtve, hogy akkor alighanem azért fizettek előtte kevesebbet, mert a rájuk jutó fűtési ktsg-et is MÁSOK fizették.

    előzmény:
    Büdösbogár (11)
    2015-03-01  20:45
  18. 2015. március 1. 21:2719.

    Így, így, PONTOSAN!


     

    előzmény:
    *angyalka* (10)
    2015-03-01  20:35
  19. 2015. március 1. 21:2518.

    "csakhogy nekünk, 5 lakónak ehhez nem sok közünk van" DEHOGYNEM, ha Ti is a tsasházhoz tartoztok jogilag (és tartoztok igaz?) a ház más közös ügyeihez van közötök, akkor ehhez is van közötök!


    Kötelezni nem kötelezhetsz senkit, semmire, ez igaz!


    Viszont a többség kötelezhet, lakógyűlésen.


    Vagy ha vki nem vállalja a költségeket, ugyanúgy, mint a többi közös határozatnál, lehet szankciót megszavazni!


    Csak a többséget kell meggyőzni, úgy elmagyarázni, hogy megértsék, mi lenne vitathatatlan, és igazságos!


    De az első egy szakember, aki a lakástulajokat is meggyőzi, és a vízműnél is eljár majd, a törvényt lobogtatva!


    A vízműnek nem érdeke a különszámlázás, de ha a törvény kötelezi, és megvalósítja a ház, amit a törvény kér, nem tiltakozhat!


    Plusz a legtöbb tsasházkezelő se szívesen vállal fel vitákat, se a lakókkal, se a vízművel.


     


     


     

    előzmény:
    csaszikati (13)
    2015-03-01  21:03
  20. 2015. március 1. 21:1617.

    Csutak, a nyitóban benn van valahol, hogy a lakásokon kívül nincs vízvételi lehetőség. Ebben az esetben pedig az eltérést igenis a 11 almérő okozza, s nem szemét feltételezés, hogy némelyek esetleg ügyeskednek közülük, vagy az is lehet, hogy rosszul mérnek. Itt csak az a megoldás, hogy nekik is a saját mérőjük alapján egyedileg számlázza a vízmű. De itteniről tudom, hogy az nekik nem kényelmes, pl a mi házunkban is van egy közös óra, annak számláznak, a lakók meg a saját óráik alapján a közössel együtt fizetik. Mióta néha leolvassa a közös képviselő,meg egy darabig ki is kellett írni az óraállásokat, azóta nincs olyan, hogy 2-3ember órája havonta 1 meg másfél köbmétert mutat.De ez még így sem jó, mert akadnak,akik nem fizetnek közöst, őket mi"tartjuk el".

    előzmény:
    csutak51 (9)
    2015-03-01  20:16
  21. 2015. március 1. 21:1516.

    Értem, tehát azt mondod, hogy hiába van róla a megszavazott szervezeti és működési szabályzatban rendelkezés, ezt mégis meg lehet támadni? Azt gondolom, hogy logikus ugye, amit mondunk, és teljesen jogos is, de nem mondja a bíróság, hogy hiszen szabályoztuk ezt a kérdést, akkor miért nem fogadjuk el? Mondjuk, mivel erről még akkor határoztak, amikor még csak a 11 lakás volt, most meg ugye nyilván többségi határozattal nem is fogják megváltoztatni... Így valóban esélytelenek vagyunk a lakógyűlésen.


    Egyébként nem hagyjuk magunkat igazán ebben a kérdésben, mert mindig megszavazzuk, hogy vagy összeadják, vagy nekünk visszaadják az arányos részt a közös költségből. Mindig azt választják, hogy visszautalnak nekünk. Csak ezzel az a gond, hogy így egyrészt ki van fizetve a közös költségből a különbözet és még mi is kapunk vissza pénzt, tehát fogy a közös költség, és ez a "dupla" költség nincs belekalkulálva az éves tervbe, így előbb utóbb emelni kell majd...

    előzmény:
    Büdösbogár (7)
    2015-03-01  20:09
  22. 2015. március 1. 21:0915.

    "(A háznak nincs kerti csapja, vagy bármilyen vízvételi lehetőség a lakáson belüli csapokon kívül.)"


    Bocs, ezt csak most látom!


    Akkor "csak" a lakásonkénti különmérést kellene a vízszolgáltatót bevonva, megoldani.


    A "csak" se kis dolog, mert valakinek meg kell szervezni, össze kell fogni ennek intézését, és a költségét is vállalni kell.


    S hiába a törvény, a vízszolgáltatót is, és a lakástulajok többségét is meg kell győzni, hogy a lakásonkénti hiteles különmérés/különszámlázás az egyetlen ésszerű megoldás!


    Ha ezek fel lesznek szerelve, a rendszert a vízmű átveszi, is alighanem marad majd a főóra. S a házon belüli fővez. karbantartási ktsg-e is megmarad közösnek, hiszen a házban a közös fővezeték megmarad, de már nem keletkezhet (elvben) csak minimális eltérés a főmérő és almérők közötti fogyasztásban.


    (a másik topik óta jutott eszembe, hogy a főórának csak maradnia kell valószínűleg (nem néztem, mit ír a törvény erről), de a különszámlázás után már a vízszolgáltató hasonlítgatja valószínűleg, hogy van-e eltérés.)


     

    előzmény:
    csaszikati (1)
    2015-03-01  18:12
  23. 2015. március 1. 21:0714.

    Igazából arra is vártak a lakók, hogy elvileg van egy rendelet, ami lehetővé teszi, hogy ha az almérők is a vízmű által vannak beszerelve, és hitelesítve is vannak, akkor a vízmű az alapján számlázzon csak. Nálunk ebben nem partner a vízmű, pedig a lakásban lévő almérők is hitelesítettek, vízmű által beszeltek.

    előzmény:
    veresildi (5)
    2015-03-01  19:06
  24. 2015. március 1. 21:0313.

    A helyzet az, hogy a telken a vízaknában van egy bejövő cső, a 11 lakó fővízórájához, és mellette teljesen külön jön 5 másik külön-külön vízórával az 5 másik lakáshoz. Már évekkel ezelőtt megszüntettek minden vízvételi lehetőséget pont amiatt, hogy ne lehessen vizet vételezni máshonnan. Tehát nincs semmilyen közös víz a házban.


     


    Értem, amit mondotok, és mi is már számtalanszor felvetettük, hogy építsenek ki saját főmérőket lakásonként, csakhogy nekünk, 5 lakónak ehhez nem sok közünk van, ugye, hiszen én nem kötelezhetem őket, hogy építessék ki maguknak. Nem teszik meg, egy részük anyagi okok miatt, más részüket nem tudom, miért. Mi is tudjuk, hogy ez lenne az egyetlen megoldás, ami tényleg megoldaná végérvényesen a helyzetet. Az az igazság, hogy nem látják, hogy teljesen mindegy, hogy a közös költségből fizetik ki (és nekünk annyit visszautalnak), vagy külön összeadják, mert így is-úgy is ők fizetik ki. Csak valahogy nem érzékelik, hogy attól még, hogy nem megy valaki végig a lépcsőházon a perselykével, hanem hónap elején elutalták a közös költséggel ugyanúgy kifizetik. 


    Nyilván felmerülnek okok, mi állhat az ilyen magas összeg mögött, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem minden leolvasáskor van ilyen nagy eltérés. Volt, hogy saját maguk ellenőrizték, és havonta írták minden lakó vízórájának állását, azt összevetve a vízmű számlájával, a főmérővel (megjegyzem, akkor nem is volt nagy eltérés...), már elosztották a házat két részre, hogy megnézzék, szűkítsék, hol "folyik" el a víz. De igazi megoldást semmi nem hozott..

    előzmény:
    *angyalka* (10)
    2015-03-01  20:35

Címlap

top