Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Hidegen sajtolt étolaj
Hidegen sajtolt napraforgóolaj ügyében nyomozok. Többfélét találtam, több helyre telefonáltam, és még mindig nem tudom pontosan, hogy hogyan készítik. Írtam gyártónak is, de nem válaszoltak. Konkretice az a bajom, hogy ha a héjával együtt préselik, akkor előtte megmossák-e a magszemeket? Hallottam olyan választ, hogy nem mossák meg. Namost, ha nem mossák meg, mi van, ha rátojt a madár a napraforgótányérra, vagy egy randa bogár rámászott és ott ragadt, akkor azt is kisajtolják nekem hidegen? Ha ez jut eszembe, undorodni kezdek, és ez esetben semmiképpen sem önteném a salátámra.
Azt mondták egy helyen, hogy ugyan nem mossák meg, de átfújják (ettől még ott ragadhat a bogár), esetleg ülepítik (még mindig nem találom bogár-sterilnek), majd sűrű vásznon átszűrik (mivel nincs fertőtlenítés, az átpréselt bogár "leve" a szűrőn is átmehet). Mivel hidegen sajtolják, hőkezelés nincs, fetőtlenítés sincs. De lehet, hogy nem jól gondolom a dolgokat.
Mi a véleményetek a hidegen sajtolás előnyeiről-hátrányairól? Használtok ilyet? Van tudomásotok a készítésük módjáról?
Köszönöm, ha írtok.
De jót röhögtem, elmentem a darált husosba, már akkor is teccettt!
Két szem fügét lesek naponta a fán, már szépen érnek. Leszedem és mosás nélkül fogom megenni, ahogy az összes gyümölcsöt is a kertből.
Még a kutyát is mosatlan málnával etettem, nem reklamált, ma meg ismét nem főztem meg a kukoricát, csak úgy nyersen rágtam le a csőről.
Hogy az milyen finom ropogós édes!
:))
Valaki bolcsen mar mondta itt korabban, hogy a szar attol meg szar.
A kukac is cseresznyéből van, nem eszik bécsi szeletet..)))
ez nagyon jó volt!
Na de a piritott szotyi legalabb hokezelt, az sterilizal.
Azt irod, hogy amugy "nagy szotyizo vagy".
Most utana olvastam a neten, a piritott napraforgot sem mossak meg.
Szoval, ooo, ize, a nagy szotyizas utan meg egy pici madarszar az olajban ... az mar neked tokmindegy.
Hú, azt a mindenit!
Ezt a topikot olvasva, újragondolom az extra szűz olívaolaj, a must és a fáról, a mosás nélküli gyümölcs fogyasztási szokásaimat....
Már miért érdekelne? A kukac is cseresznyéből van, nem eszik bécsi szeletet..)))
Tényleg fertőtlenít. De a szar fertőtlenítve is csak szar.
Hát én se tudom elképzelni...
Az összes gyümölcsöt úgy szeretem a legjobban, hogy fáról/tőkéről leszakítva, azonnyomban megenni. Mosás nélkül, napsütötte langymelegen. Szerintem így alegfinomabb.
SOHA de SOHA nem volt semmiféle bajom abból, hogy pl. permetezett szőlőtt szemezgettem....
És ugye az almát-körtét is lepisilhetik a bogarak, madarak, stb. stb .......
De KIT ÉRDEKEL????
Én is szeretem. :)
Akkor is szerettem, amikor még nagyapámnál Józsi bácsi meg a többi szüreti munkás mezítláb meg gumicsizmában taposta a kádban a szőlőt a prés előtt....
Viccet félretéve, el nem tudom képzelni milyen lelkület kell ahhoz, hogy valakinek eszébe jusson a hidegen sajtolt olajjal kapcsolatban, hogy "bogárlé" kerül bele.
Hát azt én is. Mármint egészben eszem.
De én a mustot is szeretem.
Szerintem ezzel a legtöbben így vagyunk. Bár néhány topikot elolvasva kezdek benne kételkedni...
Nem!
Fejkendos öreg nenik ülnek egy csempezett szobaban es gumikesztyuben pucoljak a szotyit lufinak!
Én pl. nyers cseresznye evéskor egészben kapom be a szemet...
Lehet, minden másodikban van kukac.
De nem érdekel.
És egyenként kis steril csipesszel pucolják a magokat?
Tessek: rendelj onnan, ahol feheren-feketen leirjak, hogy pucolt magot preselnek!
Őszintén szólva, nekem soha ilyesmi meg sem fordult a fejemben. És tényleg nem hiszem, hogy ezentúl is zavarna a gondolat.
De tudod, a múlt hónapban, mikor főztem a meggydzsemet, hát 1-2 szép fehér kukac feljött a tetejére. Kihalásztam őket egy szűrővel, oszt annyi.
Vonatkozó topik, amin halálra röhögtük magunkat anno...
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=268785
Előnye, hogy az eredeti ízek, a vitaminok megmaradnak, hátárnya, hogy "bogárlé" kerülhet bele. Leegyszerűsítve...
Szóval, válassz.
Nem veszek darált húst! És a múltkor a hentest megkértem, hogy a kiválasztott húst mossa már meg nekem, mielőtt ledarálja, és megtette, meg is köszöntem szépen neki.
Attól nem lesz steril, remélem ezt tudod.
Mi a helyzet a többi élelmiszerrel..??
Ott hogyan tudod ellenőrizni, hogyan készülnek...??
Kérdeztem már az előbb is: megmosod a darálthúst?
Ez most tényleg érdekes, hogy ez csak nekem probléma, komolyan!