Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Hidegen sajtolt étolaj

lufi
Létrehozva: 2014. augusztus 28. 13:00

Hidegen sajtolt napraforgóolaj ügyében nyomozok. Többfélét találtam, több helyre telefonáltam, és még mindig nem tudom pontosan, hogy hogyan készítik. Írtam gyártónak is, de nem válaszoltak. Konkretice az a bajom, hogy ha a héjával együtt préselik, akkor előtte megmossák-e a magszemeket? Hallottam olyan választ, hogy nem mossák meg. Namost, ha nem mossák meg, mi van, ha rátojt a madár a napraforgótányérra, vagy egy randa bogár rámászott és ott ragadt, akkor azt is kisajtolják nekem hidegen? Ha ez jut eszembe, undorodni kezdek, és ez esetben semmiképpen sem önteném a salátámra.


Azt mondták egy helyen, hogy ugyan nem mossák meg, de átfújják (ettől még ott ragadhat a bogár), esetleg ülepítik (még mindig nem találom bogár-sterilnek), majd sűrű vásznon átszűrik (mivel nincs fertőtlenítés, az átpréselt bogár "leve" a szűrőn is átmehet). Mivel hidegen sajtolják, hőkezelés nincs, fetőtlenítés sincs. De lehet, hogy nem jól gondolom a dolgokat.


Mi a véleményetek a hidegen sajtolás előnyeiről-hátrányairól? Használtok ilyet? Van tudomásotok a készítésük módjáról?


Köszönöm, ha írtok.

  1. 2014. augusztus 29. 23:5452.

     


     De jót röhögtem, elmentem a darált husosba, már akkor is teccettt!


    Két szem fügét lesek naponta a fán, már szépen érnek. Leszedem és mosás nélkül fogom megenni, ahogy az összes gyümölcsöt is a kertből.


    Még a kutyát is mosatlan málnával etettem, nem reklamált, ma meg ismét nem főztem meg a kukoricát, csak úgy nyersen rágtam le a csőről.


    Hogy az milyen finom ropogós édes!

    előzmény:
    antironia (31)
    2014-08-28  14:41
  2. 2014. augusztus 29. 12:1151.

    :))


     

    előzmény:
    eda-1952 (44)
    2014-08-28  17:21
  3. 2014. augusztus 28. 20:4750.

    Valaki bolcsen mar mondta itt korabban, hogy a szar attol meg szar. 


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (48)
    2014-08-28  20:24
  4. 2014. augusztus 28. 20:2449.

    A kukac is cseresznyéből van, nem eszik bécsi szeletet..)))


     


     


    ez nagyon jó volt!

    előzmény:
    eda-1952 (45)
    2014-08-28  17:24
  5. 2014. augusztus 28. 20:2448.

    Na de a piritott szotyi legalabb hokezelt, az sterilizal. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (47)
    2014-08-28  20:02
  6. 2014. augusztus 28. 20:0247.

    Azt irod, hogy amugy "nagy szotyizo vagy".


    Most utana olvastam a neten, a piritott napraforgot sem mossak meg.


    Szoval, ooo, ize, a nagy szotyizas utan meg egy pici madarszar az olajban ... az mar neked tokmindegy.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (15)
    2014-08-28  13:41
  7. 2014. augusztus 28. 18:5546.

    Hú, azt a mindenit!


    Ezt a topikot olvasva, újragondolom az extra szűz olívaolaj, a must  és a fáról, a mosás nélküli gyümölcs fogyasztási szokásaimat....

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (0)
     
  8. 2014. augusztus 28. 17:2445.

    Már miért érdekelne?  A kukac is cseresznyéből van, nem eszik bécsi szeletet..)))

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (35)
    2014-08-28  15:12
  9. 2014. augusztus 28. 17:2144.

    Az alkohol fertőtlenít. :))

    idézet:
    cabron (12)
    2014-08-28 13:37:09

    Tényleg fertőtlenít. De a szar fertőtlenítve is csak szar.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (12)
    2014-08-28  13:37
  10. 2014. augusztus 28. 15:5043.

    Hát én se tudom elképzelni...


     


    Az összes gyümölcsöt úgy szeretem a legjobban, hogy fáról/tőkéről leszakítva, azonnyomban megenni. Mosás nélkül, napsütötte langymelegen. Szerintem így  alegfinomabb.


     


    SOHA de SOHA nem volt semmiféle bajom abból, hogy pl. permetezett szőlőtt szemezgettem....


     


    És ugye az almát-körtét is lepisilhetik a bogarak, madarak, stb. stb .......


    De KIT ÉRDEKEL????


     


    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (41)
    2014-08-28  15:25
  11. 2014. augusztus 28. 15:4842.

    Én is szeretem. :)


     


    Akkor is szerettem, amikor még nagyapámnál Józsi bácsi meg a többi szüreti munkás mezítláb meg gumicsizmában taposta a kádban a szőlőt a prés előtt....


     


    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (40)
    2014-08-28  15:16
  12. 2014. augusztus 28. 15:2541.

    Viccet félretéve, el nem tudom képzelni milyen lelkület kell ahhoz, hogy valakinek eszébe jusson a hidegen sajtolt olajjal kapcsolatban, hogy "bogárlé" kerül bele.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (36)
    2014-08-28  15:12
  13. Torolt_felhasznalo_676497
    Torolt_felhasznalo_676497
    2014. augusztus 28. 15:1640.

    Hát azt én is. Mármint egészben eszem.


    De én a mustot is szeretem.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (35)
    2014-08-28  15:12
  14. 2014. augusztus 28. 15:1539.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (36)
    2014-08-28  15:12
  15. 2014. augusztus 28. 15:1438.

    Szerintem ezzel a legtöbben így vagyunk. Bár néhány topikot elolvasva kezdek benne kételkedni...


     


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (35)
    2014-08-28  15:12
  16. 2014. augusztus 28. 15:1337.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (36)
    2014-08-28  15:12
  17. Torolt_felhasznalo_598949
    Torolt_felhasznalo_598949
    2014. augusztus 28. 15:1236.

    Nem!


    Fejkendos öreg nenik ülnek egy csempezett szobaban es gumikesztyuben pucoljak a szotyit lufinak!


    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (34)
    2014-08-28  15:10
  18. 2014. augusztus 28. 15:1235.

    Én pl. nyers cseresznye evéskor egészben kapom be a szemet...


    Lehet, minden másodikban van kukac.


    De nem érdekel.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (32)
    2014-08-28  15:03
  19. 2014. augusztus 28. 15:1034.

    És egyenként kis steril csipesszel pucolják a magokat?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (33)
    2014-08-28  15:06
  20. Torolt_felhasznalo_598949
    Torolt_felhasznalo_598949
    2014. augusztus 28. 15:0633.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (1)
    2014-08-28  13:00
  21. Torolt_felhasznalo_676497
    Torolt_felhasznalo_676497
    2014. augusztus 28. 15:0332.

    Őszintén szólva, nekem soha ilyesmi meg sem fordult a fejemben. És tényleg nem hiszem, hogy ezentúl is zavarna a gondolat.


    De tudod, a múlt hónapban, mikor főztem a meggydzsemet, hát 1-2 szép fehér kukac feljött a tetejére. Kihalásztam őket egy szűrővel, oszt annyi.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (26)
    2014-08-28  14:33
  22. 2014. augusztus 28. 14:4131.

    Vonatkozó topik, amin halálra röhögtük magunkat anno...


     


    http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=268785

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (27)
    2014-08-28  14:35
  23. 2014. augusztus 28. 14:3930.

    Előnye, hogy az eredeti ízek, a vitaminok megmaradnak, hátárnya, hogy "bogárlé" kerülhet bele. Leegyszerűsítve...


    Szóval, válassz.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (26)
    2014-08-28  14:33
  24. 2014. augusztus 28. 14:3829.

    Nem veszek darált húst! És a múltkor a hentest megkértem, hogy a kiválasztott húst mossa már meg nekem, mielőtt ledarálja, és megtette, meg is köszöntem szépen neki.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (27)
    2014-08-28  14:35

Címlap

top