Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

6 hós aludjon magától:(

kiskicsicsiga
Létrehozva: 2014. július 23. 10:46
Segítséget kérnék gyakorlott babaaltatóktól:) Olyanoktól, akik megküzdöttek a babaaltatással, és sikerült felülkerekedniük.


Lassan 6 hónapos lesz lánykám, és az altatással szenvedünk, de nagyon.
Tudom, hogy én rontottam el 2hónapja, de nem áll helyre a rend.




Lányom nagyon aktív, bő1hónapja forog, kúszik, kintvan 2 foga, 8 kilós, szóval megelőzi a korát, ennek megfelelően a szopisztrájk is lecsapott ránk 4hónapos korában. Akkoriban kezdtem el, hogy félálomban etettem, mert csak így volt hajlandó rendesen enni, egyébként 2perc után érdekesbb elfoglaltságot keresett.
Ekkortájt megszokta, hogy kézben alszik, és azóta hiába próbálom leszoktatni róla, (már eszik ébren is)  nem megy:( 
Eleinte csak a fotelban kellett ülni vele, úgy aludt, aztán ringatni kellett a fotelban, aztán járkálni vele, aztán járkálni és ringatni, most meg már ott tartunk, hogy járkálok ringatom hümmögök és 30 perc a minimum altatás...
És ez idegőrlő...


Nagyon sokat alszik, általában 9-10.30, majd 12.30-14.30/15, majd 17.30-19 , és 21(.30)-7ig. (közben éjjel 1x eszik de egyből visszaalszik)
Szóval az alvás mennyisége neki nagyon fontos, ha dörgöli a szemét és ásítozik, és nem altatom el, őrjöngő hisztibe kezd.


Próbáltam már számtalanszor a klasszikus beleteszem az ágyba, simizem, ha nyöszörög odamegyek, és simizem, meg a sírni hagyós módszert is nem1x de nálunk nem működik
Mindenki mondja, hogy ha álmos, akkor elalszik, de neeem. Most délelőtt pl 1 órán át tartott mire elaltattam, és most is még alszik...
Az a fő 'baj', hogy ő elvan, nagyon jó gyerek, csendesen szemlélődéssel elvan órákig, de nem alszik el.
Fentvan 2órája, dörzsöli a szemét, ásít, látom hogy fáradt. berakom a kiságyba.Kitámasztom párnával, különben egyből hasra fordul és elkezdi körbekúszni a kiságyat. Szóval elvan háton. nézeget 15 percig. aztán elkezd játsszani a cumival, a rácsvédővel, kurjongat 15 percig. Aztán elkezd méltatlankodni, heeee heeee hööööö höööö (gyere már muter) na innentől akár bemegyek, akár nem , rövid időn bekül sírás lesz, ami egyre hangosabb. ha felveszem akkor csend van, de ha visszateszem, üvölt. és nem alszik el. eddig 30perc volt 1x amíg bírtam hallgatni a sírását, csatak víz volt úgy belelendült, ezt nem tartom járható útnak.
Ugyanez a menetrend zenével zene nélkül, világosban, sötétben, apa altatja, anya altatja, van nyünyüke, nincs nyünyüke, van textilpelus nincs textilpelus, hidegben, melegben, suttogok neki, nem suttogok, simizem, nem simizem, ráhajolok, nem hajolok. 
Ágyunkon együtt se megy az alvás, (egyébként kezdetektől egyedül alszik saját ágyában ügyesen), ha melléfekszek a nagyágyon engem vizsgálgat, tépi a hajam, mászik rám, szóval aktív lesz a jelenlétemtől.


Mi a fenét lehet csinálni? Hogy állítsul az alvási procedúrát át mondjuk 10percre?
Olyanoktól kérnék tanácsot, akik átéltek hasonlót, az "én gyerekem mindigis egyedül elaludt, ahogy megpaskoltam a fenekét" történetekkel nem tudok mit kezdeni..


köszönöm
  1. 2014. július 25. 15:1185.
    6 hónaposan ennyi alvás igencsak soknak tűnik 


    ha nem akar háton lenni, akkor ne erőltesd (az enyém már 2 hetesen sem tűrte, pedig a lába miatt háton kelett volna lennie, de annyira szerette sasolni a környezetét, hogy szó szerint ideges lett, ha nem a pocakján volt)


    persze, hogy szeret hason barangolni, annyi minden új dolgot fedez fel ilyenkor


    a kisfiam 1 hetesen körbe-körbe "mászkált" az ágyában, ahelyett, hogy aludt volna  (6 hónaposan már álldogált kapaszkodva-kissé aktív a drága, már 20 hónapos de járni még nem tud normál tempóban, mert ő szalad és kész )
    az hogy dörgöli a szemét, de ilyen nehéz elaltatnod az számomra egyértelműen azt jelenti, hogy nem álmos eléggé, inkább unatkozhat(?)
    lényegében mást sem csinálsz egész nap, mint altatsz: ez nem jó se neki sem neked
    én soha nem megyek be ha "csak" nyüszög, vagy csak nincs kedve aludni és emiatt kajabál- ha tényleg baja van, azt hallom a hangján, de az ritka szerencsére 


    nem lesz lelkibeteg, ha hagyod sírni normál kereteken belül, hidd el


    sőt, van olyan gyerek aki a sírással nyugtatja le magát, bármilyen furcsán is hangzik 
  2. 2014. július 24. 13:5784.
    Kiskicsicsiga: Szerintem minden gyerek más. Nekem az egyik gyerekemet nagyon sokáig (2-3 éves koráig) altatni kellett, aztán egyszer csak magától átállt arra, hogy lefeküdt és elaludt, mint a zsák. Most 8, és azóta is szépen, mélyen alszik, reggel kipattan az ágyból.

    A másik fiamnál úgy alakult, hogy babaként nem volt időm altatni, ezért rászokott, hogy elaludt magától. Sokszor játék között is kidőlt. Nem kellett altatni, de a közelében kellett lennem, ilyenkor egyedül is jót játszott, majd kidőlt. Aztán, ahogy kialakult a kis személyisége és akarata (elég makrancos, makacs gyerek), nagyon igényli, nem is az alatatást, hanem, hogy este foglalkozzak vele - még fogmosás, lefekvés után hússzor kijön, és beszélgetni akar, meg mellém bújni. Én már rájöttem, hogy na bumm, hát akkor mi van?
    Most ilyen korszakban van.
    Volt éjjel felébredős időszaka.
    Volt az ágyunkba átjárós időszaka.
    Most éppen lefekvés előtti beszélgethetnékes időszaka van. Majd elmúlik, mint minden más.


    Szerintem nem rontottad el, próbálj türelmes lenni és altatni - elmúlik ez is. Pár év múlva már csak nevetsz az egészen.
    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-07-23  10:46
  3. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. július 24. 11:5483.
    Rosszat én se tettem, nem bánom, hogy így alakult. (főleg, ahogy írtam, anyuci überlustaságán múlik szinte az egész gyereknevelés) Én fiam szépen alszik este is délután is, odafekszem mellé (bár a rácsok között kicsit szűkösen vagyunk néhanapján mikor megkér, hogy másszak be) ő simogat és pár perc múlva alszik. És mindig voltak fokozatok. Szóval azt se mondanám, amivel sokan riogatnak, hogy a 10-12 kilós gyerekkel kell majd sétálni fel-le, mert a kézbenringatáshoz szokott. Mindig lesznek fejlődési ugrások, ezzel együtt lesznek új szokások is.


    A Suttogót jónak tartom, egész pici korban. Akkor úgymond még megtörhetők. 2-3-4 hónaposan még nincs olyan akarata, ezért könnyebb elsajátítani ezt a féle altatási módszert.
    előzmény:
    Babyface83 (82)
    2014-07-24  10:50
  4. 2014. július 24. 10:5082.
    Hát én a Suttogó módszert sem tartom túl jónak. Amikor terhes voltam, megvettem a könyvet, mert ugye annyian dícsérték, de már akkor sűrűn csóváltam a fejem olvasás közben, pedig akkor kis túlzással még nem is láttam közelről babát. Aztán amikor meglett a gyerekem, eszem ágában sem volt alkalmazni, de asszem nem is működött volna nála, ő annál határozottabb egyéniség :)
    Mindegy, én nem bánok semmit így utólag, úgy látom a fiamon, hogy jól tettük, amit és ahogy tettünk.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (81)
    2014-07-24  10:40
  5. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. július 24. 10:4081.
    Elrontani nem lehet kicsin, ezzel egyetértek. De mennyivel könnyebb dolgunk lenne, ha annak idején alkalmazzuk a Suttogó módszert.(persze tudom én, hogy 100-ből 1 kölökneknem jön be, de a másik 99-nak igen) Én a saját kényelmem érdekében "rontottam el". Könnyű volt, csak kézbevenni, kettőt ringatni és aludt. Vagy bekapcsolni neki a tévét és azon hagyni elaludni az ölemben. De itt csak magunkat hibáztathatjuk, mert k.lusták vagyunk.És mert jobb 5 perc alatt lerendezni az altatást, minthogy az új módszerrel akár 1 hétig is baszakodhatunk fél-1 órát is -akár. Hát evvan. 
    előzmény:
    Babyface83 (79)
    2014-07-24  09:53
  6. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. július 24. 10:3280.
    Nekem a Spock-féle könyv eszméletlen sokat segített. Például a bebugyolálást is onnan tanultam. Meg még nagyon-nagyon sok mindent abból a könyvből tudtam meg, mikor a fiam pár hetes volt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_827100 (78)
    2014-07-24  09:26
  7. 2014. július 24. 09:5379.
    "Csupán annyit, hogy nincs két egyforma gyerek - még ha ikrek, akkor sem."
    Hát de nem ezt mondtam én is? :)
    Nem erőltettem én semmit a topikindítóra, de úgy gondolom, hogy a sírni hagyásos módszer rossz megoldás minden baba esetében. És azt is gondolom, hogy egy féléves babától nem kellene elvárni, hogy magától aludjon el, akkor sem, ha létezik olyan baba, akinek ez sikerül, mert azért nagy általánosságban nem ez a jellemző. És ez nem jelenti azt, hogy az adott baba rossz lenne, vagy hogy a szülő rontott el valamit. Azt is gondolom, hogy egy babát nem lehet elrontani dajkálással, szeretgetéssel, ringatással, tartogatással stb. Elrontani azzal lehet, ha megtörik a bizalmát.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_827100 (78)
    2014-07-24  09:26
  8. Torolt_felhasznalo_827100
    Torolt_felhasznalo_827100
    2014. július 24. 09:2678.
    Csupán annyit, hogy nincs két egyforma gyerek - még ha ikrek, akkor sem.
    Próbálunk többféle dolgot ajánlani a topikindítónak és nem erőszakolva, hanem csak annyira, hogy ha még talál olyat, amit eddig nem próbált közülük, talán sikerül a problémát megoldania. De nem lehet kijelenteni, hogy márpedig egy gyerek x idős korában ezt meg ezt kell csinálja. Ez csak a nagykönyvek meg a nagyon okosok szerint van így. Azért egy rejtett kamerán keresztül szeretném látni, a sajátjukkal hasonló esetben mit kezdenek...
    Talán van még, aki emlékszik vagy kezébe került B. Spock könyve...na ők tudják, hogy mondani sok mindent lehet, hogy így kell meg úgy kell...aztán amikor anya otthon van a picivel, majd ők ketten eldöntik, mi az ami ezekből bejön náluk és mi nem. Szépen rá kell bízni a mamára meg a babára a dolgokat és azok kialakulnak. Nem azt mondom, hogy teljesen figyelmen kívül kell hagyni mindent, de ne legyen már ufó, akinek a gyereke óránként igényli az evést - ennek számtalan oka lehet - vagy az, akinek az ugyanolyan korú gyerekenapi 5 vagy 3 alkalommal eszik, vagy ne kiáltsuk már ki elrettentő példának, ha valaki szoptatja a gyerekét x ideig vagy tápszerrel eteti - és ehhez hasonlók.
    És igen...egyik szülő könnyedebben veszi a dolgokat, a másik jobban stresszel - miért szabjuk meg bárkinek is, mit csináljon? Ez is természet kérdése, egyik ember aggódóbb, a másik magasról tesz mindenre

    előzmény:
    Babyface83 (73)
    2014-07-24  01:12
  9. 2014. július 24. 08:2377.
    A szemdörzsölés meg nem jelent minden esetben álmosságot. Nem lehet, hogy csak unatkozik?
    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-07-23  10:46
  10. 2014. július 24. 08:2276.
    Jesszusom,

    nem olvastam végig, de egyrészt:
    -bazi sok ennyi alvás egy félévesnek
    -mi a fenének kéne egy félévesnek EGYEDÜL elaludnia???

    Az enyém 14 hónapos, de tök természetesnek tartom, hogy még mindig szoptatással, vagy ringatva alszik el. Mostanában kezd előfordulni, hogy egyszer-egyszer már konkrétan ő jelzi, hogy tegyem le a kiságyba (mikor már félálomban van). A nagyobbiknál sem erőltettem semmit, és nála is eljött az az idő, hogy egyszer csak minden cécó nélkül szépen elaludt magától.
    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-07-23  10:46
  11. 2014. július 24. 08:1375.
    Igen, én is így emlékszem, hogy az "én lánykám" is napi kétszer aludt ilyenkor, a délutáni hosszabb volt.

    Aztán, ahogy Babyface is írja, 8-9 hónapos korára már csak délután aludt.
    előzmény:
    vadmacs (71)
    2014-07-23  15:45
  12. 2014. július 24. 01:3374.
    Hogy ON is legyek: szerintem is sok ennyi alvás egy ekkora babának. Akkor is, ha amikor sikerül elaludnia, akkor alszik rendesen, mert könnyen lehet, hogy csak az altatási mizériába fárad bele. Az enyém legalábbis ennyi idősen már csak kétszer aludt napközben, és olyan 8 hónapos kora körül átállt az egyetlen, délutáni alvásra. Persze mindegyik alvás legalább félórás altatási procedúrával működött, ha csak nem volt extra fáradt.
    A babakocsit ő is utálta, nem is erőltettük nagyon, hordozás volt. Kendőben/kenguruban viszont gyakran elszundikált.
    Ami még bevált, amikor sehogy máshogy nem akart elaludni: elemes babahinta. Ebben még 1 évesen is sikerült elaltatni, amikor semmi más nem működött.
  13. 2014. július 24. 01:1273.
    Nem tudom mit fogok "megtanulni" a következő gyereknél, ha lesz. Nyilván sokmindent másképp kell majd csinálnom, mert nincs két egyforma gyerek. Ahogy olvasgatlak titeket, és összehasonlítgatom a gyerekeket, az enyém finoman fogalmazva nem egy egyszerű eset, de ezek szerint mi az átlagoshoz képest könnyedébben vettük ezeket a dolgokat, úgyhogy ezek alapján jó eséllyel csak egyszerűbb lehet a helyzet :)
    Az biztos, hogy akármi is lesz, az alapelveimen nem fogok változtatni (nem hagyom sírni, nem várom el tőle, hogy pár hónaposan úgy viselkedjen, mint egy felnőtt stb).
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_827100 (26)
    2014-07-23  13:34
  14. 2014. július 23. 16:0172.

    Szia!


    Látom már sokmindent kipróbáltál, és nincs eredménye...


    Fiam szerencsére viszonylag jó alvó volt mindig, de persze nála is vetettünk be "cseleket", hogy jobban menjen. Én viszonylag gyorsan rájöttem arra, hogy hason sokkal könnyebben elalszik (míg háton sokminden lekötötte a figyelmét, és a végén pont a túlzott ingerek miatt volt nyűgös, hason kevesebb inger érte, ezért könnyebben ment az elalvás). Ezen kívül arra is rájöttem, hogy szereti, ha "kuckózhat". Nekem volt egy szoptatós párnám, amit anyum tanácsára szoptatás után betettem az ágyába a feje köré. Ebbe a "kuckóba" szépen befúrta magát, és sokkal könnyebben elaludt (persze azért volt simi-simi is közben).


    Többen írták már, hogy lehet, hogy ezt a 3x alvást nap közben ki kéne húzni, és "átállítani" 2-re, ez is egy megoldás lehet.


    Na meg az is, hogy hagyod hason bóklászni, akár a földön, akár járókában játékokkal körbevéve.
    Na meg a szabad levegő - nálunk délelőtt piacozás volt általában, mire a végére értem, addigra ő is bealudt.
    Pihenőszékünk is volt, ha abban ringattam, ott is el tudott aludni, és már csak át kellett rakni az ágyába.
    És nálunk sosem volt totális csend - pl. akkor indítottam el a mosógépet, mikor aludt, így nem kellett azon aggódnom, hogy a legkisebb nesz is felébreszti, nyugodtan tudtam du. főzni, vagy vasalni, miközben tv-t néztem.

    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-07-23  10:46
  15. 2014. július 23. 15:4571.
    Értelek én is ugyanezt mondom, hogy sok, az enyémek kb. 2 hónaposan aludtak ennyit. 6 hnaposan délelőtt másfél (9.30-11.)  délután 2-2,5 óra volt, (15.30- 17.30) esti alvás 8-8.30 körül, bár a fiamnál ez kevesebb volt és hamarabb let napi egy hosszabb.
    előzmény:
    cabron (70)
    2014-07-23  15:38
  16. 2014. július 23. 15:3870.
    Azt írja, hogy ha 15 óráig alszik, akkor alszik 17 30-tól 19-ig, majd 21 órától vagy 21 30-tól reggel 7-ig.

    Szerintem ez sok egy 6 hós gyerek részére.
    előzmény:
    vadmacs (68)
    2014-07-23  15:09
  17. 2014. július 23. 15:1569.
    3 hét után feladta, aztán rájött, hogy mégis van remény :-)
    Előbb utóbb minden gyerek megtanul elaludni, én sosem kínoztam őket sírni hagyással, pedig azért tudnék én is mesélni. Már 8 órában dolgozam, amikor a 2 évesen még 2-3szor kelt éjszaka és cicit akart, aztán elmúlt, mint minden ilyesmi, most elalszik este kis mese után és alszik szépen reggelig.  Másfél évesen még javában cicin aludt el otthon, mikor a bölcsiben megtanult egyedül elaludni.
    Egy dolgot véss észbe: Elmúlik (a rossz is, de sajna a jó is pl: babakor)
    előzmény:
    tücsök78 (67)
    2014-07-23  15:00
  18. 2014. július 23. 15:0968.
    De már 3 óra, este 8-ig ki kellene bírnia, nem?
    előzmény:
    cabron (66)
    2014-07-23  14:59
  19. 2014. július 23. 15:0067.
    Most eszembe jutott, hogy amikor a nagyobbik fiam 15 hónapos volt, akkor volt olyan időszaka, hogy heteken át felkelt hajnalban, és akár 2 óra hosszat is ébren volt. Nem sírt, feküdt nyugodtan, de nem aludt, és nekem persze ott kellett lennem vele. Akkor elvittem a Heim Pálba az Alváscentrumba, ahol a doktornő mondott egy jó módszert: betenni a kiságyba, és mellette lenni, de nem vele foglalkozni (pl. zokni párosítani vagy olvasni vagy ilyesmi). Először közvetlenül mellette ülni széken, aztán a széket egyre inkább tolni az ajtó felé, végül kijutni a szobából, hogy már nem lát, de tudja, hogy ott vagy. Hát ezt a módszert erős idegzetűeknek ajánlom csak. Az első este 3/4 órát sírt tőlem 10 centire. Persze mindig próbáltam nyugtatni, de kicsit nehéz úgy, hogy nem érhetek hozzá, ő meg ordít. Na de második este már alig sírt, és később egyáltalán nem. 3 hét alatt kijutottam a szobából (nem, nem egy csarnok a hálószobája, csak fokozatosan akartam :D), aztán elmentünk síelni, ahol 1 hétig egy szobában aludt velünk, mert ez olyan szállás volt. Az egész 3 heti eredményt kidobhattam a kukába, kezdhettem volna itthon elölről. Nem volt hozzá szívem, így maradt az altatásos küszködés tovább. Annyi eredménye volt, hogy a hajnali többórás felkelésnek vége lett, de lehet, hogy amúgy is vége lett volna, ki tudja...
    Azért megpróbálhatod, mert ő még elég kicsi ahhoz, hogy működjön. 15 hónaposnál sokkal nehezebb, mert ő már áll, ha nem akar aludni, és nyújtja ki a kezét a rács fölött, sőt a fiam már beszélt is akkor, szóval az szívszaggató volt tényleg.
    előzmény:
    kiskicsicsiga (55)
    2014-07-23  14:37
  20. 2014. július 23. 14:5966.
    Elvileg még van közte egy periódus.  A toppikindítóban írtak szerint legalábbis.
    előzmény:
    vadmacs (65)
    2014-07-23  14:57
  21. 2014. július 23. 14:5765.
    Akkor most már estig ki kell bírnia!
    előzmény:
    kiskicsicsiga (62)
    2014-07-23  14:51
  22. 2014. július 23. 14:5664.
    Én a helyedben kipróbálnám a szőnyegen hagyást és szabad mászást, hátha arról van szó, hogy ő inkább menne, babrálna és megunja az ágyban egy idő után.
    előzmény:
    kiskicsicsiga (62)
    2014-07-23  14:51
  23. 2014. július 23. 14:5363.
     igen én is ezen gondolkoztam
    előzmény:
    vadmacs (61)
    2014-07-23  14:44
  24. 2014. július 23. 14:5162.
    :) nem hiszem,nagyon élvezi ha elér valamit, jó1hónapja fordult hasra, 2hétre rá hátra, most 1hete tud már érdemben helyet változtatni , bár inkább mászás már, mint kúszás, mert nagyon feltolja a popsiját.



    még mindig alszik, 1kor tettem le..pedig már az etetés is időszerű lenne..
    előzmény:
    krisztina914 (60)
    2014-07-23  14:43

Címlap

top