Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Tartósítás, fagyasztás !
szeretnék tanácsot kérni tapasztalt háziasszonyoktól. most vettem át a háztartást, ráadásul egy 5 hónapos babával vagyok itthon, szeretnék eltenni néhány finomságot. ami érdekel: hagymát olajban előre megpárolva fagyasztóban ellehet -e tenni? Fokhagyma eltevése,szeretnék saját szárított vegetát készíteni, valamint különböző krémeket, pasztákat, pácokat üvegbe eltenni, de tartósítószer nélkül.
kérem ha van valakinek jó tippje ezekre, írja le. Panelben lakunk!
Minden érdekel ami fagyasztható, vagy üvegbe eltehető és meggyorsítja a konyhai munkákat. Nem hónapokra, vagy évekre szeretnék eltenni élelmiszert, mert kicsi a konyhám és a fagyasztóm is, inkább olyat amit rendszeresen lehet használni. Kipróbálnám a zakuszkát is, házilag. Most fagyasztottam télire pár csokor petrezselymet, és készítettem leves összeállításokat, így csak kikell venni a mélyhűtőből és bedobni fazékba.Valamint tettem el lecsót, tartósítószer nékül, az egyiket olajjal, a másikat fejre állítós módszerrel, majd meglátjuk sikerül e.
Az ebéd változatosabbá tételéhez érdemes lefagyasztani kis töltelékeket.
Ilyen lehet pl. a töltött csirke tölteléke.
Teáskanállal egymásba forgatom és egy tányérra téve lefagyasztom, majd fagyottan egy dobozba átteszem és vissza a fagyasztóba.
Rántott, vagy sült húsokhoz csak egy kis zsebet vágok a húsba és fagyottan beleteszem, majd lehet panírozni és sütni.
Ilyen lehet még:
- juhtúrót össze kell keverni zöld fűszerekkel, olivabogyót beleszeletelni,
- fetasajtot olivabogyóval, reszelt Karaván fűstőlt sajtal kikeverve.
- gombás töltelék
- stb.
Ezt bármikor ki lehet venni a didergőből és azonnal mehet a húsba, nem vesz el semmi időt az előkészítése.
Mindenki olyan húst kap amilyet szeret.
Nem a nagyság a lényeg, hanem az, hogy a zöldséget előtte blansírozni kell.
Kb. két percre lobogó forróvízbe dobni, aztán gyorsan hidegvízben lehűteni, majd leszárítani, és mehet a mélyhűtőbe.
Igen, rizst se szoktam fagyasztani. A nokedli még jó szerintem.
Rakott krumplit??? Jaj.
Kenyeret én is szoktam, bár az igaz, hogy nem mindegyik alkalmas erre. Van olyan, ami frissen nagyon jó, de fagyasztás után, széthullik, olyan lesz, mint a fűrészpor. :)
Szerencsére sikerült találnom egy fajtát, amit szeretünk fagyasztás után is. Én semmi különbséget nem veszek észre.
Kifli, zsemlét én sem szeretem.
Perzse, hogy mindenből a friss az igazi, de mindenki maga dönti el, hogy mi az, ami belefér és mi az, ami nem.
Sokan a gulyáslevest is simán lefagyasztják, szerintem nem jó. Megintcsak a zöldségek miatt, a krumpli egyenesen rettenett. Az úgy megkásásodik vagy mi.
Hát igen, a friss az friss az biztos jobb is ., amugy. szoktam kiflit is fagyasztani a barátnőm szerint nagyon rossz , szerintem jó, sőt kenyeret is fagyasztok ha a gyerekek hazajönnek, ők eléggé válogatnak , de sosem volt panasz a kenyérre , ( nem is tudták, hogy a fagyasztóbol vettem ki )
persze hogy jobb a friss mindenből, bármilyen ételre vagy gyümölcsre gondolok is , dehát ez van .
Szintúgy.
Én sem főzök naponta levest, de a leveszöldség fagyasztva számomra rossz. Próbáltam és nagyon nem jött be. Szottyadt és kész. Valakit ez nem zavar, engem nagyon.
Soha a büdös életben nem lesz a sárgarépa olyan igazi roppanós, "fogkemény", mint a friss.
ja a te véleményed . de nem főzök minden nap levest, tárolni nekem így könnyebb .
ma raktam el nudlit a fagyóba, szilvás gombóc már rég készen ott van.
több mint 30 éve van fagyasztóládám , kitapasztaltam mit, hogyan lehet fagyasztani . van ami bírja, van ami nem.
Karfiol, brokkoli, kelbimbó nem lesz szottyadt. A sárgarépa, karalábé, zeller, petr. gyökér szottyadt lesz, ha kicsire vágod akkor is. Szerintem az ízek sem jönnek úgy ki, mint frissen.
Szerintem nem éri meg, nem olyan nagy meló és nem olyan időigényes megpucolni a levesbe a zöldséget, hogy megérje.
De ez csak egy vélemény. Én utálom.
Én pörköltet szoktam lefagyasztani készen vagy félkészen (ezt levesekhez, ha még zöldséggel tovább kell főzni), nokedlit is, az is elég jól fagyasztható.
Csipetkét is szoktam adagonként fagyasztani, mert az elég munkás.
Paradicsom jól tartósítható üvegekben akár lének, akár sűrített paradicsomnak, bármikor jól jön. Paprikakrém szintén.
a fagyasztott zöldség nem rossz , nem lesz szottyadt , ha megfelelő vastagságura vágod, minnél nagyobb annál jobban lötty lesz . nekem rendszeresen van eltéve , közé keverve kicsire (falatnyi) vágott paprika, rózsáira szedett karfiol, kis kockákra vágott zeller . Egy marék a levesbe .
kész ételeket is érdemeseltenni, pl nagyobb mennyiségü pörköltet , ha kicsi a helyed, érdemes egy kis dobozba tenni neylon zacskót és ugy bele a pörköltet , ha megfagyott csak kiveszed a zacsit, és mint téglákat pakolhatod egymásra.
Természetesen megpucolva fagyasztom le egy jól zárodó dobozban. Ha valamit utálok, akkor a fokhagyma pucolása, ezért inkáb rászánok 2-3 órát és egyszerre megpucolom. Pár hónapig nincs gond rá.
A Fény utcai piacon 800 Ft körül szoktam venni. Nem baj, ha kisebb a gerezd, csak friss legyen.
Nekem is. Van a kerben bőven, csak be kell tárazni belőle, amikor zsenge.
Szoktam hagyni bevirágozni is, mert a kovászos uborkába úgy kell. :)
Bocsi, visszaolvastam. :-)))))
Ezáltal fölösleges a kérdésem a pucolásra vonatkozóan.
Ráadásul nyár végén - ősz elején még viszonylag olcsón lehet kapni, a múltkor én ezer alatt láttam kilóját. Az egyik árusnál (kelenföld, szombati piac) még azt a francia, lilahéjasat is láttam - ami egy nagyon finom fajta.
No, remélem nem maradtam még le semmiről - próbaképpen lefagyasztok pár fejnyit gerezdben. Héjastul fagyasztod, vagy meghámozva?
Nekem is abból lett elegem, hogy amikor kellett volna a fokhagyma, már használhatatlan volt, vagy éppen nem volt otthon. Sokszor jártam így, ezért ma már csak fagyasztott fokhagymát használok. Mindig van a didergőben. Azonnal tudom használni, csak kettévágom és lehet spékelni, vagy a hús mellé dobni.
Itt egy jó kis minestrone recept.
http://divany.hu/gasztro/szi-minestrone/
Nem muszáj ám ennyiféle zöldséget beletenni - kevesebből is finom.
De a parradicsom(lé), a fűszerek, és a parmezán sajt kötelező. :-)
Ez a blogger is ír róla:
http://tomakonyha.blogspot.hu/2007/11/mirepoix-z ldsgkeverk-alap-ragukhoz.html
Nem is rossz ötlet a fokhagyma fagyasztása!
Újabban bárhol veszek fokhagymát, pár hét v. hónap alatt "kiürül" a héja, kiszárad belőle a gerezd. :-(((( Vagy "csak" megbarnul.
Főleg olasz kajákhoz. Levesekhez, pl. minestrone (imádjuk! :) ) - de ezzel kell indítani a bolognai ragut is, az ossobuco-t is, és még egy csomó zöldséges olasz húsételt.
Én rendszeresen lefagyasztok fokhagymát is. Megpucolom és cuppanós dobozban lefagyasztom. Kb. 1/2 kg-t szoktam így fagyasztani. Sokszor fagyottan reszelem bele az ételbe. Petrezselymet apróra vágva szintén dobozban, húsleves zöldségeket előre elkészítve, fokhagymával, paprikával, vöröshagymával együtt. Amikor iskolásak voltak a fiaim még zsemléket is fagyasztottam. Este kivettem, benne hagytam a nylon zacskóban és reggelre tökéletes volt. Milánói szószt tésztával, is le lehet fagyasztani. Én No Frostos fagyasztóban csinálom.
Rengeteg időt lehet így megspórolni.
Kapor mindig van nálam is. Mert ilyenkor ősszel már csak "hajtogatós", azaz száraz kaprot lehet kapni. Mi pedig a friss, haragoszöld kaprot szeretjük. Pl. tzatzikibe, tökfőzelékbe, meg egy sor más kajába.
Tavasszal veszek nagyobb adagot, ollóval felnyesem fél cm-es darabokra, és pici dobozokba teszem. Nem jön ki a szaga.
A kulcs: jó minőségű, valóban fagyasztáshoz való (vastagabb) nejlonzacskó kell hozzá. Tuti nem jön át rajta semmiféle szag.
Nekem mindig van lefagyasztva "sofritto". Azaz: hagyma-szárzeller-fokhagyma-sárgarépa, olasz levesalap. Ill. más sugo-khoz is ez kell.
EGyáltalán nem szagosítja be a mélyhűtőt.
De a dinsztelt hagymánál is van időspórolás. Nem kell hámozgatni, felvágni, stb. stb. És egyszeri büdösítéssel :-DDD megúszod akár 10-15 adag elkészítését.
Itt egy házi vegeta recept. A sok só miatt nem kell bele tartósítószer, a só konzervál:
Lehet többszörözni. :-)
1 répa, 1 gyökér, kis gombóc zeller, csokor zöldzöld, pár szál zellerzöld, 1 kisebb szál lestyán, 1/2 dl olaj /napraforgó, kukoricsíra/, 1 eka só, és az összeset alaposan ledarálod vele. Kisüvegbe teszed, lezárod.
Akkor csak nekem van vadászkutya szimatom, amúgy most nekem is van, mert az anyukám úgy küldte el, és a doboz + helyigényes.
Brutál koszos meló és vagy a mennyezeten köt ki a fele, vagy a sütő oldalán.
Jó ötlet, kiküldöm az én uramat örízze csak a bográcsot
Amit én minden évben fagyasztok: petrezselyemzöld, zellerzöld, (most próbálok szárzellert, az eredmyényt még nem tudom), kapor, apróra vágott paprika, paradicsom. Mindből 1-2 fagyisdobozzal.
Nem szaglik egyik sem. :)
hagymát én fagyaszottam már darabolva, úgy jó, de nem volt megfonnyasztva.
Egyik ismerősöm a rántást úgy szokta, hoyg csinál egy befőttesüvegnyit egyszerre, és főzéskor kivesz belőle, amennyi kell. Spázban is eláll állítólag. (én frissen csinálom)
Anyukám pl. leveszöldséget szokott megpucolva, kiporciózva lefagyasztani, hoyg csak bele kelljen pottyantani a levesesfazákba.
Én szoktam kaprot rakni a fagyasztóba, zacsi és azt még fagyis dobozba. Semmit nem érezni.
Egy panelban én nem próbálkoznék a zakuszkával, egyrészt mert az úgy az igazi, ha szabadban van megsütve a padlizsán és a paprika, másrészt koszos meló.
És valóba, úgy általában jó sok munka. Mi imádjuk. Én csinálok, a férjem szokott is segíteni benne (tűzrakás, hámozás, aprítás). :)
Nem vagyok egy konyhatündér, de éhezik a családom ha nem főzök .
Szóval hagyma és kapor a fagyasztóban én nem tenném. Mert volt nekem is és ezer csomagoláson is átérzik. + mire kiolvasztom a fagy. hagymát annyi idő allatt simán meg lehet frissből is fonnyasztani.
Zakuszka nem fognék hozzá, bár lehet neked több kitartásod van. Én erdélyi simerősünknél láttam, hogy készül, az egy egész napos munka, sokáig kell főzni, meg le kell szedni a paradicsom és a paprika vékony héját is..........