Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Tartósítás, fagyasztás !

angyalka007
Létrehozva: 2013. szeptember 23. 13:31

szeretnék tanácsot kérni tapasztalt háziasszonyoktól. most vettem át a háztartást, ráadásul egy 5 hónapos babával vagyok itthon, szeretnék eltenni néhány finomságot. ami érdekel: hagymát olajban előre megpárolva fagyasztóban ellehet -e tenni? Fokhagyma eltevése,szeretnék saját szárított vegetát készíteni, valamint különböző krémeket, pasztákat, pácokat üvegbe eltenni, de tartósítószer nélkül.

kérem ha van valakinek jó tippje ezekre, írja le. Panelben lakunk!

Minden érdekel ami fagyasztható, vagy üvegbe eltehető és meggyorsítja a konyhai munkákat. Nem hónapokra, vagy évekre szeretnék eltenni élelmiszert, mert kicsi a konyhám és a fagyasztóm is, inkább olyat amit rendszeresen lehet használni. Kipróbálnám a zakuszkát is, házilag. Most fagyasztottam télire pár csokor petrezselymet, és készítettem leves összeállításokat, így csak kikell venni a mélyhűtőből és bedobni fazékba.Valamint tettem el lecsót, tartósítószer nékül, az egyiket olajjal, a másikat fejre állítós módszerrel, majd meglátjuk sikerül e.

  1. 2013. szeptember 30. 11:5134.
    Én sem szoktam. Szerintem felesleges.
    előzmény:
    éjszakás (32)
    2013-09-27  15:43
  2. Torolt_felhasznalo_207835
    Torolt_felhasznalo_207835
    2013. szeptember 30. 11:4733.

    Az ebéd változatosabbá tételéhez érdemes lefagyasztani kis töltelékeket.

    Ilyen lehet pl. a töltött csirke tölteléke.

    Teáskanállal egymásba forgatom és egy tányérra téve lefagyasztom, majd fagyottan egy dobozba átteszem és vissza a fagyasztóba.

    Rántott, vagy sült húsokhoz csak egy kis zsebet vágok a húsba és fagyottan beleteszem, majd lehet panírozni és sütni.

    Ilyen lehet még:

    - juhtúrót össze kell keverni zöld fűszerekkel, olivabogyót beleszeletelni,

    - fetasajtot olivabogyóval, reszelt Karaván fűstőlt sajtal kikeverve.

    - gombás töltelék

    - stb.

    Ezt bármikor ki lehet venni a didergőből és azonnal mehet a húsba, nem vesz el semmi időt az előkészítése.

    Mindenki olyan húst kap amilyet szeret.

     

    előzmény:
    angyalka007 (1)
    2013-09-23  13:31
  3. 2013. szeptember 27. 15:4332.
    valamikor réges régen mikor még ujdonság volt a hütőládám akkor blanzsíroztam ,,,,, már nem
    előzmény:
    antironia (31)
    2013-09-27  15:30
  4. 2013. szeptember 27. 15:3031.

    Nem a nagyság a lényeg, hanem az, hogy a zöldséget előtte blansírozni kell.

     

    Kb. két percre lobogó forróvízbe dobni, aztán gyorsan hidegvízben lehűteni, majd leszárítani, és mehet a mélyhűtőbe. 

     

     

    előzmény:
    éjszakás (23)
    2013-09-27  11:03
  5. 2013. szeptember 27. 14:2730.

    Igen, rizst se szoktam fagyasztani. A nokedli még jó szerintem.

     

    Rakott krumplit??? Jaj. 

    előzmény:
    éjszakás (29)
    2013-09-27  12:19
  6. 2013. szeptember 27. 12:1929.
    Igen a krupmli kásás lesz, és a rizs is szerintem. krumpli csak hasábként jó. A barátnőm ezzel szemben a rakott krumplit is lefagyassza és szerinte jó . na az meg nekem nem kéne
    előzmény:
    cabron (28)
    2013-09-27  12:14
  7. 2013. szeptember 27. 12:1428.

    Kenyeret én is szoktam, bár az igaz, hogy nem mindegyik alkalmas erre. Van olyan, ami frissen nagyon jó, de fagyasztás után, széthullik, olyan lesz, mint a fűrészpor. :)

    Szerencsére sikerült találnom egy fajtát, amit szeretünk fagyasztás után is. Én semmi különbséget nem veszek észre. 

    Kifli, zsemlét én sem szeretem.

     

    Perzse, hogy mindenből a friss az igazi, de mindenki maga dönti el, hogy mi az, ami belefér és mi az, ami nem.

    Sokan a gulyáslevest is simán lefagyasztják, szerintem nem jó. Megintcsak a zöldségek miatt, a krumpli egyenesen rettenett. Az úgy megkásásodik vagy mi. 

    előzmény:
    éjszakás (27)
    2013-09-27  12:08
  8. 2013. szeptember 27. 12:0827.

    Hát igen, a friss az friss az biztos jobb is ., amugy. szoktam kiflit is fagyasztani a barátnőm szerint nagyon rossz , szerintem jó, sőt kenyeret is fagyasztok ha a gyerekek hazajönnek, ők eléggé válogatnak , de sosem volt panasz a kenyérre , ( nem is tudták, hogy a fagyasztóbol vettem ki )

    persze hogy jobb a friss mindenből, bármilyen ételre vagy gyümölcsre gondolok is , dehát ez van . 

    előzmény:
    cabron (26)
    2013-09-27  11:55
  9. 2013. szeptember 27. 11:5526.

    Szintúgy.

     

    Én sem főzök naponta levest, de a leveszöldség fagyasztva számomra rossz. Próbáltam és nagyon nem jött be. Szottyadt és kész. Valakit ez nem zavar, engem nagyon.

    Soha a büdös életben nem lesz a sárgarépa olyan igazi roppanós, "fogkemény", mint a friss.

    előzmény:
    éjszakás (25)
    2013-09-27  11:41
  10. 2013. szeptember 27. 11:4125.

    ja a te véleményed . de nem főzök minden nap levest, tárolni nekem így könnyebb .

    ma raktam el nudlit a fagyóba, szilvás gombóc már rég készen ott van. 

    több mint 30 éve van fagyasztóládám , kitapasztaltam mit, hogyan lehet fagyasztani . van ami bírja, van ami nem. 

    előzmény:
    cabron (24)
    2013-09-27  11:31
  11. 2013. szeptember 27. 11:3124.

    Karfiol, brokkoli, kelbimbó nem lesz szottyadt. A sárgarépa, karalábé, zeller, petr. gyökér szottyadt lesz, ha kicsire vágod akkor is. Szerintem az ízek sem jönnek úgy ki, mint frissen.

    Szerintem nem éri meg, nem olyan nagy meló és nem olyan időigényes megpucolni a levesbe a zöldséget, hogy megérje.

    De ez csak egy vélemény. Én utálom.

     

    Én pörköltet szoktam lefagyasztani készen vagy félkészen (ezt levesekhez, ha még zöldséggel tovább kell főzni), nokedlit is, az is elég jól fagyasztható. 

    Csipetkét is szoktam adagonként fagyasztani, mert az elég munkás. 

     

    Paradicsom jól tartósítható üvegekben akár lének, akár sűrített paradicsomnak, bármikor jól jön. Paprikakrém szintén.

    előzmény:
    éjszakás (23)
    2013-09-27  11:03
  12. 2013. szeptember 27. 11:0323.

    a fagyasztott zöldség nem rossz , nem lesz szottyadt , ha megfelelő vastagságura vágod, minnél nagyobb annál jobban lötty lesz . nekem rendszeresen van eltéve , közé keverve kicsire (falatnyi) vágott paprika, rózsáira szedett karfiol, kis kockákra vágott zeller . Egy marék a levesbe .

    kész ételeket is érdemeseltenni, pl nagyobb mennyiségü pörköltet , ha kicsi a helyed, érdemes egy kis dobozba tenni neylon zacskót és ugy bele a pörköltet , ha megfagyott csak kiveszed a zacsit, és mint téglákat pakolhatod egymásra. 

     

     

    előzmény:
    angyalka007 (22)
    2013-09-26  21:48
  13. 2013. szeptember 26. 21:4822.
    Tényleg olyan rossz a fagyasztott zöldség, most tettem el vagy 6 zacskót belőle, leveseknek összeállítva. A fokhagymát olajban érdemes eltenni hűtőszekrénybe?
    előzmény:
    cabron (18)
    2013-09-25  08:17
  14. Torolt_felhasznalo_207835
    Torolt_felhasznalo_207835
    2013. szeptember 25. 10:4021.

    Természetesen megpucolva fagyasztom le egy jól zárodó dobozban. Ha valamit utálok, akkor a fokhagyma pucolása, ezért inkáb rászánok 2-3 órát és egyszerre megpucolom. Pár hónapig nincs gond rá.

    A Fény utcai piacon 800 Ft körül szoktam venni. Nem baj, ha kisebb a gerezd, csak friss legyen.

    előzmény:
    antironia (16)
    2013-09-25  08:04
  15. 2013. szeptember 25. 08:2020.

    Nekem is. Van a kerben bőven, csak be kell tárazni belőle, amikor zsenge.

    Szoktam hagyni bevirágozni is, mert a kovászos uborkába úgy kell. :)

    előzmény:
    antironia (8)
    2013-09-23  18:09
  16. 2013. szeptember 25. 08:1819.
    Jó parázson, rácson szoktuk sütni. A füstös íz nélkül az egész egy túró. Egyszer ettem sütőben készültet, ég és föld a kettő!
    előzmény:
    KN18 (5)
    2013-09-23  14:19
  17. 2013. szeptember 25. 08:1718.
    Én gyűlölöm a fagyasztott leveszöldséget! Szottyadt  lesz a sárgarépa, karlábé, minden. Szerintem ez vétek.
    előzmény:
    amoca (4)
    2013-09-23  14:18
  18. 2013. szeptember 25. 08:0417.

    Bocsi, visszaolvastam. :-)))))

    Ezáltal fölösleges a kérdésem a pucolásra vonatkozóan. 

     

     

    előzmény:
    antironia (16)
    2013-09-25  08:04
  19. 2013. szeptember 25. 08:0416.

    Ráadásul nyár végén - ősz elején még viszonylag olcsón lehet kapni, a múltkor én ezer alatt láttam kilóját. Az egyik árusnál (kelenföld, szombati piac) még azt a francia, lilahéjasat is láttam - ami egy nagyon finom fajta.

     

    No, remélem nem maradtam még le semmiről - próbaképpen lefagyasztok pár fejnyit gerezdben. Héjastul fagyasztod, vagy meghámozva? 

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_207835 (15)
    2013-09-24  22:50
  20. Torolt_felhasznalo_207835
    Torolt_felhasznalo_207835
    2013. szeptember 24. 22:5015.

    Nekem is abból lett elegem, hogy amikor kellett volna a fokhagyma, már használhatatlan volt, vagy éppen nem volt otthon. Sokszor jártam így, ezért ma már csak fagyasztott fokhagymát használok. Mindig van a didergőben. Azonnal tudom használni, csak kettévágom és lehet spékelni, vagy a hús mellé dobni.

     

    előzmény:
    antironia (12)
    2013-09-23  21:03
  21. 2013. szeptember 23. 21:0514.

    Itt egy jó kis minestrone recept.

     

    http://divany.hu/gasztro/szi-minestrone/

     

    Nem muszáj ám ennyiféle zöldséget beletenni - kevesebből is finom.

    De a parradicsom(lé), a fűszerek, és a parmezán sajt kötelező. :-) 

    előzmény:
    antironia (11)
    2013-09-23  21:00
  22. 2013. szeptember 23. 21:0413.
    előzmény:
    antironia (11)
    2013-09-23  21:00
  23. 2013. szeptember 23. 21:0312.

    Nem is rossz ötlet a fokhagyma fagyasztása!

     

    Újabban bárhol veszek fokhagymát, pár hét v. hónap alatt "kiürül" a héja, kiszárad belőle a gerezd. :-(((( Vagy "csak" megbarnul. 

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_207835 (10)
    2013-09-23  18:59
  24. 2013. szeptember 23. 21:0011.

    Főleg olasz kajákhoz. Levesekhez, pl. minestrone (imádjuk! :) ) - de ezzel kell indítani a bolognai ragut is, az ossobuco-t is, és még egy csomó zöldséges olasz húsételt.

     

     

    előzmény:
    angyalka007 (9)
    2013-09-23  18:51

Címlap

top