Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

2013 kismamák táppénz

zsanna87
Létrehozva: 2013. Április 2. 18:26

Sziasztok! 

Tud valaki mondani valamit a táppénzről?

Az orvos mikor írja ki a kismamát?

Én 24 hetes kismama vagyok már volt egy vetélésem a nyáron, és már nem nagyon bírom a munkahelyen, derékfájás, hasfájás ... és a dokim nem akart ma kiírni táppénzre, mert valami változás, variálás van a táppénzzel kapcsolatban és azt mondta vegyek ki szabad napot, vagy menjek vissza dolgozni! Egy hét múlva érdeklődjek és meglátja hogy mi lesz!

Ez nem így működik! Vagy igen?

Meddig kell dolgoznia egy kismamának?

Főleg ha nem úgy megy a munka... 

Mindíg így bajlódnak a kiírással? Kismamák, anyukák, nektek simán ment minden?

  1. Torolt_felhasznalo_594143
    Torolt_felhasznalo_594143
    2013. Április 7. 16:0529.
    Sziasztok!nemtudja valaki mi alapján számolják ki mennyi nap táppénz jár? .Vagyis nekem az a helyzet tavaly szültem az egy évből ami jár maradt még bent 4.5 hónapom .De sajnos kislányunk angyalka lett,aztán újból elkeztem dolgozni tehát folytatolagos munkaviszonyom van évek óta  már.Végül is  Tb -nél azt mondták a bent maradt hónapok járnak ha elmegyek táppénzre ,újból 2.5 hónapja dolgozok ez gondolom növeli a táppénz napjait csak nem tudom egy hónap útán mennyi járhat .Ezt tudja esetleg valaki? de majd lehet megkérdezem a tb-nél.Én végig dolgoztam annyira jól éreztem magam és a végén mégis baj lett inkább feküdem volna meg hagytam volna a csudába a pénzt csak egészséges gyerekem lehetett volna a pénz nem minden ,a végén a dokiknak a mütétekért stb igyis elment az a plussz.Ez jó tanuló lecke volt most ha újra terhes leszek csak magammal és babával foglalkozok .  
  2. 2013. Április 7. 14:1528.

    Szia!

    Én sem szivesen futkosok az orvosok közt, csak sajnos mindenhol másképp működik, (utána olvastam, vannak más fórumok) a magán dokim a szülész orvosom, a körzetihez meg muszály mennem, ő adja a pecséteket, amik szükségesek később a gyes/gyedhez! A védőnőt sem én választhattam, az is körzetre van osztva!

    Kaptam javaslatot a magán orvosomtól! Csodálkozott, hogy miért nem írtak ki! 

     

     

    TJ1117: Amúgy dolgoztam volna tényleg szívesen tovább, néha még bennem van, hogy mi lesz itthol, de hát napi 8 óra állás, meg szikrázik bent a levegő sokszor, depis hangulat,stb... köszönöm nem kérem! Mindegy hogy ment el az előző pici, őt most itt nagyon féltem! 

    Örülök, hogy te eddig bírod, bevallom irigylem az ilyen kismamákat!

    Kolléga nőm is terhes, 4 héttel idősebb tőlem ő bírja, igaz fáj a lába, amúgy semmi panasz, végig minden rendben! Nálunk még az sincs, hogy valaki utánunk dolgozzon! Van még egy fiú kolléga, de még néha hárman is kevesen vagyunk!

    Én nem olyan cégnél vagyok, ahol tudom, hogy majd vissza is vesznek!

    De ez már más téma...

     

    előzmény:
    manyokati (25)
    2013-04-03  18:02
  3. 2013. Április 4. 16:0027.

    Én az elejétől fogva azon drukkoltam, hogy ameddig csak lehet tudjak dolgozni, mert nekem a táppénz és a munkabér különbsége többszázezerben mérhető / hó.

     

    Most vagyok a 34. héten és ha minden jól megy, április végéig tudok dolgozni.

     

    Mivel a helyettesem jön , még őt is be kell tanítanom.

     

    Igazság szerint, tényleg egyre nehezebb, vannak jobb vannak rosszabb napok. NEhezemre esik a sokáig ülés, meg állandóan ég a gyomrom.

     

    Szerintem a nőgyógyászod jelen esetben korrekten járt el, ha azt mondta, hogy nézzétek meg mi lesz egy hét múlva. Amennyiben persze, ha nem volt akut helyzet.

    Szerintem azért azt s gondold át, milyen a viszonyod a munkaadóddal, és hogym iben egyeztetek meg, ill. hogy akarsz majd visszamenni. Ha neki teljesen ok, hogy már most elmész, és neked se érdeked maradni, akkor logikus ha kiíratod magad.

     

    Ha viszont csak úgy jól esne egy kis pihenés, ás a terhesség meg most csak inkább ürügy, én lebeszélnélek róla hogy egyből táppénzre menj. Persze Te tudod mit csinálsz, de ilyenkor szokott az lenni, hogy felmondási védelmet élvezve a kismamák jelentős része azonnal táppénzre meg,y utána pedig csodálkozik amikor nem nagyon akarják visszavenni. (x év után). A nyári vetélésednek a jelenlegi állapotodhoz, és a jelenlegi terhességed kimeneteléhez lehet hogy semmi köze (pl. ha akkor prog. hiány miatt vetéltél el) és lehet hogy ezt a nőgyógyászod is tudja.

     

    előzmény:
    zsanna87 (1)
    2013-04-02  18:26
  4. 2013. Április 4. 11:1026.

    Sziasztok!

     

    Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy ki hanyadik héten ment táppénzre? A nőgyógyászom már az 5. hétben ki akart írni, nem kismama barát a munkahelyem és stressz is ér elég sokszor. Viszont a környezetemben úgy vélekednek, hogy miért ne dolgozhatnék a végig. Míg mások támogatják, hogy otthon legyek
    Nem tudom mit gondoljak. Szeretném, ha a picivel minden rendben lenne, de nem akarom, hogy "a lusta kismama" legyek.

  5. 2013. Április 3. 18:0225.

    A vastagon szedett rész nem igaz! Az oep vagy félretájékoztatott, vagy te értettél félre valamit.

    A szülést megelőző napig lehet táppénzen lenni. Én most is azon vagyok és leszek is a szülésig. És ez így volt az előző két terhességemnél is.

    Egyébként topikinditó a magánorvosától kérjen ajánlást veszélyeztetett terhességre vételről (a rendelési díjért cserébe ennyit igazán megtehet), és az alapján a háziorvos veszi táppénzre.

    Egyébként nem értem hogy miért kell magán nőgyógyászhoz és körzeti nőgyógyászhoz is járni? Nekem a magán mindent megcsinál, még csak az kellene hogy a másikhoz is futkossak!

    előzmény:
    Klotild (20)
    2013-04-03  08:52
  6. 2013. Április 3. 17:3024.

    A thgyás a szülés várható időpontja elött 28 nappal megkezdhető, azaz nem

    kötelezően kell megkezdeni...

    Csak az oep részéről egyszerübb, ha a kismama megkezdi, de tudni kell, hogy ha valaki elöbb kezdi a thgyást elöbb kezdi a gyedet is..

    A nőgyógyász javaslata alapján írhat csak ki a háziorvos 9-es kóddal, azaz veszélyeztetett terhesnek. A házi orvos javaslat nélkül ezt a kódot nem használja, nekem ezt mondta a házi orvos.

    De a nőgyógyász, főleg ha magán, adjon már javaslatot a kismama kérésére, főleg ha a munkahely nem kismama barát.

    Nekem mondjuk a doki javasolta, hogy maradjak otthon és ha lehet már ne dolgozzak.

    előzmény:
    Klotild (20)
    2013-04-03  08:52
  7. 2013. Április 3. 09:0623.
    ne izgulj , nem tesz jót!!!  a körzetid gond nélkül ki tud irni és ki is fog csak szólj neki, hogy most már otthon maradnál!
    előzmény:
    zsanna87 (21)
    2013-04-03  08:55
  8. 2013. Április 3. 09:0522.

    A várható szülés előtt 28 nappal már jár a tgyás.

    Tehát nem kell a munkahelyről menni szülni.

    előzmény:
    zsanna87 (21)
    2013-04-03  08:55
  9. 2013. Április 3. 08:5521.

    Azt tudtam, hogy hogy működik a táppénz, de azt nem hogy ennyi baj lesz vele, nem egy kismama ismerősöm van, őket gond nélül kiírták.

    Csak nem sírni kell a rendelőben, hogy ,,jajj már nem bírok dolgozni"...

    Sikerült szabit kivennem, most várom mi lesz ma is a magánnál meg hétfőn a körzetinél... de nem szivesen mennék már vissza dolgozni, egy az általában pörgös munka, én meg már nem bírok úgy pörögni mint az előtt, 8 órát állni minden nap, van amikor össze jön több is... gépekkel dolgozunk, és úgy tudom hogy az elektro szmog sem tesz jót a babának. Na meg a hajolgatás... 

    Ja már kaptam is megjegyzést egy vevőtől mert várt 10 kemény percet a sorára, hogy nem így működik a biznisz, mit keresnek itt kismamák! (kolléga nőm is terhes)

    Szóval a vevők sem rendesebbek....

    Meg amúgy akkor a dokik azt várják hogy a kismama a munkahelyről menjen szülni? 

     

     

     

  10. 2013. Április 3. 08:5220.

    Sziasztok!

     

     

    február 12-én született meg a kisfiam, és január 18-tól voltam táppénzen.

     

    Decemberben fájt a torkom akkor rendes kóddal vett fel a háziorvos, majd kivettem a maradék szabimat és januárban meg  január, februárra esőt és utána a nőgyógyász papírja alapján veszélyeztetettnek itéltek -9-sel kóddal.

     

    a Táppénz összege a szokásos 60 % , szó sincs 100 -ról! sőt a tgyás kapcsán sincs !! ( régen még volt!)

     

    Amire egyedül figyeljtek..betöltött 36-37. hét után nincs semmilyen táppénz, csak a tgayást lehet megkezdeni hamarabb!! (OEP infó!)

     

    Nekem még volt szabadságom, de ha kivettem volna akkor belecsúszok a 37. hétbe és akkor tgyásra írnak..így a hétvége miatt 4 nappal korábban kezdtem a táppénzt és így lehettem a szülésig .

    előzmény:
    zsanna87 (1)
    2013-04-02  18:26
  11. 2013. Április 3. 07:5419.
    Szia! A nőgyógyász ad valamilyen igazolást, ez alapján lehet kiírni. Nem tudom mit, csak azt tudom, mindkét terhességemnél minden nőgyógyászati látogatásnál kérdezte, hogy adjon-e igazolás, dolgozom-e még. Én mondjuk nem kértem, mert bírtam.
    előzmény:
    zsanna87 (1)
    2013-04-02  18:26
  12. Torolt_felhasznalo_594143
    Torolt_felhasznalo_594143
    2013. Április 2. 21:1118.
    A táppénz összegének megállapitását,a jövedelemmel elátott napok számától ,és a táppénz alapját képező jövedelemből számolják ki .A táppénz 1 évig adható.Nekem ezt mondák a Tb-nél meg én tavaly voltam veszélyeztetes terhesen táppénzen olyan kódot is irnak rá a körzetinek ki kell irjon.De mondták volna 100% jár mert újra babát tervezünk és azt is nekem kellet kiszámolni mennyi táppénzem maradt  még bent .Táppénz útán jár a tgys 42 nap .
  13. 2013. Április 2. 21:0917.

    a kismamák gondolom nem azért akarnak otthon maradni mert lusták, hanem mert érzik, hogy már nem bírják a munkát, elég volt. ezt mindenki maga tudja.

    és ezt szerintem figyelembe kéne venni.

    előzmény:
    Nyanya77 (13)
    2013-04-02  20:45
  14. 2013. Április 2. 21:0716.

    nem azért mondom, de megkerestem volna azt a rohadékot!

     

    felelőtlen szarházi!

     

    nem a kinézet a fontos. 

     

    én végig dolgoztam volna szó szerint, de a 36. héten született a babám.

    nem volt megerőltető a munka, egész nap ücsörögtem már a végén, azért is dolgoztam addig..előbb jött. nem lehet tudni miért..

    előzmény:
    Nyanya77 (13)
    2013-04-02  20:45
  15. 2013. Április 2. 21:0315.

    vagy másik nőgyógyászt keresni?

     

    nem gondoltam volna, hogy ennyire kekeckednek..

    előzmény:
    zsanna87 (8)
    2013-04-02  19:25
  16. 2013. Április 2. 21:0214.

    nem tudsz háziorvost váltani?

     

    a derékfájás nem tudom, hogy indok-e, de az előző vetélés szerintem mindenképp'.

     

    azért nem mindenki tud végig dolgozni..

     

     

    előzmény:
    zsanna87 (8)
    2013-04-02  19:25
  17. 2013. Április 2. 20:4513.

     

    veszélyeztett terhességre a nőgyógyász javaslata alapján ir ki a háziorvos.9-es kód és nem 100%, hanem pont hogy kevesebb, mint a normá, csakl 60%.

    egy vetélés igenis indok. amugy terhesként már meg is szűnt a sima betegállományos tp, csak a veszélyeztett kategoria létezik.

     

    engem sem akartak 2 éve kiirni a 6 hónapban, közölte a doki, hogy olyan szarul nem nézek ki. a fiam koraszülött lett:-(((.

     

    most várom a 2. babámat és bár lehetnék gyesen is itthon, de táppénzen vagyok. (apuka van gyesen)

     

     

    előzmény:
    zsanna87 (1)
    2013-04-02  18:26
  18. 2013. Április 2. 20:2312.

    Akkor rosszat mondtak.

     

    Nézd meg az OEP honlapját, vagy a társadalombiztosítási ellátásokról szóló jogszabályt, és abban ugyanazt olvashatod, amit már leírtam.

     

    A szomszédod ápoló, a gyakorlati munkájához valószínűleg remekül ért, de a táppénz szabályokhoz nem (nem is kell neki)

    előzmény:
    bévica (11)
    2013-04-02  20:19
  19. 2013. Április 2. 20:1911.

    Veszélyeztetett terhességre 100% a táppénz, nem egészen 1 hónapja mondta 2 szomszédom, akik ápolók, kórházi dolgozók ( mivel kiakadtak, hogy én nem vagyok veszélyeztetett terhes )

    Tudom, hogy kritériumai vannak, ezért ez a neve...

    Szerintem pl. 2 vetélés ( szerintem 1 is ) lehet indok, vagy pl. nyitott méhszáj, ami nekem szerencsére nincsen.

    Rendes táppénzre a körzeti orvos viszont szerintem tuti kiír! Megmondod, hogy sok benn a stressz stb...Ált. a körzeti dokik ilyenkor pikk-pakk kiírnak! Igaz max 1-2 hétre, tehát ez csak átmeneti megoldás lehet. 

    előzmény:
    asztanaviszta (9)
    2013-04-02  20:11
  20. 2013. Április 2. 20:1310.

    Szia!

     

    Engem nem a nődoki írt ki veszélyeztetett terhesnek,habár mindegy is mert ennek semmi köze a táppénzhez.

    A dokitól kértem egy papírt,hogy mikor töltöttem be a 90. napot,ezt leadtam a munkáltatómnak a családi adókedvezmény miatt,ez havi 10 ezer forint + a táppénzhez.

    Elmentem a terhesgondozóba,és ahova tartoztam,a doki onnan írt ki,a megfelelő kóddal.

    2 hetente megyek újabb tp papírért,mert egyszerre csak annyit írnak rá,és ezt vagy a munkaadódnak,vagy az oep-be kell beadni,és így kapod a pénz.

    Vedd ki erre az évre az eddigi szabadságaidat,és utána,mikor ez lejár,másnap menj el tápénzre.

     

    De ha érzékeny a pocakod,akkor már régel kellett volna menned szabira szerintem.

     

    Én 2 babát vesztettem,35 éves vagyok,és a 18.héttől vagyok táppénzen,most vagyunk a 26.héten.

     

    Remélem tudtam segíteni 

    előzmény:
    zsanna87 (1)
    2013-04-02  18:26
  21. 2013. Április 2. 20:119.

    100 százalékos táppénz  ilyen esetben nincs.

    EGyedül munkahelyi balesetnél jár ez az összeg.

     

    A veszélyeztetett terhességnek kritériumai vannak, nem a kismama kívánságára állapítják meg azt.

    előzmény:
    bévica (5)
    2013-04-02  18:55
  22. 2013. Április 2. 19:258.

    Nekem senki nem mondta,hogy veszélyeztett terhességem lenne az előző vetélés miatt. Bár már ismerősök rákérdeztek,hogy nem e vagyok az...

    A terhességem elejétől érzékeny a pocim, de hál istennek  a babócám jól van, egészséges! Az már szerintem a körzeti doki részéről is mellékes hogy vagyok, milyen a közérzetem. 

    A körzeti nőgyógyásznál voltam! Ő nem akart kiírni!

    Időközben felhívtam a magán orvosom és ő megnézi holnap mit tehet!

    Az a baj,hogy csak a körzeti nőgyógyász írhat ki, én így tudom! A magán dokim csak javaslatot tehet!  

    Hát kíváncsi leszek, hogy mi lesz, meg rákérdezek a 100%-ra!

    De akkor sem tiszta nekem,hogy megteheti, hogy nem ír kis beteg szabira sem? 

    A derékfájásomra azt mondta, hogy járjak kismama tornára.

     

  23. Torolt_felhasznalo_594143
    Torolt_felhasznalo_594143
    2013. Április 2. 19:037.
    Na viszont ezt nem tudtam te 100%-os táppénzt kapsz és ez mikor jár vagyis adható?
  24. Torolt_felhasznalo_594143
    Torolt_felhasznalo_594143
    2013. Április 2. 18:596.
    Engem anno a nőgyógyász tartott és most is igy fogok elmenni mi újra babát tervezünk és a tb-nél is megkérdeztem ,mert én amint  megtudom terhes vagyok nem akarok dolgozni.

Címlap

top