EGT állampolgár ellátása

revica83
Létrehozva: 2013. január 8. 18:14

Kedves Fórumozók!

 

Az alábbi ügyben kérnék segítséget, mert nehéz eligazodni a bürokrácia útvesztőiben...

Adva van egy román állampolgár (anyósom), román lakcímmel, egész életében ott élt. Pár éve nincs munkája, így hát egészségbiztosítása sem. Most úgy tűnik, rákos beteg lett. Idecipeltük őket Magyarországra magunkhoz (ezért és más okokból is, ott nem maradhattak). Semmi hivatalos, tehát itt még nincs se lakcíme, se tartózkodás, semmi, mert ugye az uniónak köszönhetően csak úgy "turista"ként itt lehet. Namármost a kérdés: hogyan tudjuk a legegyszerűbben/leggyorsabban/legolcsóbban elintézni, hogy legyen TAJ-száma, és teljeskörű ellátást kaphasson. Mert önköltségen nyilván vállalhatatlan lenne. Olyat találtam az OEP-nél, hogy be kell fizetni a minimálbér (mostmár 98ezer) felét havonta, plusz 6 havit visszamenőleg, és akkor már mehet is a dokihoz. Egyszerűbb nincs? Ehhez kell lakcím? Meg tartózkodási? Vagy az mindegy? Ezzel az erővel már be is jelenthetnénk valahová minimálra, kb. ennyi lenne a járulék, nem jól látom?

Bármi más ötlet? Mindennek örülnék.

 

Köszönöm!

É

44 hozzászólás
 1. Torolt_felhasznalo_495813
  Torolt_felhasznalo_495813
  Offline
  2013. január 20. 21:4844.

  Az egészségügyi ellátás biztosítási jogviszony alapján jár.

   

  Így van. ezt gondolom én is.

   

  Csak akkor ne jöjjön senki azzal, hogy befizet a ti. pár tízezer-százezer Ft-ot, aztán pedig milyen drága gyógykezeléseket fog kapni az anyósa.

   

  Erre írtam azt, amit.

  előzmény:
  asztanaviszta (42)
  2013-01-14  07:58
 2. gezemici
  Offline
  2013. január 20. 21:0043.

  Akkor határon kívül kell kezeltetnie magát, ahova fizette/fizeti a járulékot.

   

  előzmény:
  Amarynda (20)
  2013-01-09  08:52
 3. asztanaviszta
  Offline
  2013. január 14. 07:5842.

  Hagyjuk már ezt az erdélyi magyar asszonyt!

   

  Az egészségügyi ellátás biztosítási jogviszony alapján jár.

  Pont.

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_495813 (40)
  2013-01-13  23:55
 4. semiramis
  Offline
  2013. január 14. 01:1341.

  OFF:

   

  szemelgetek.

   

  tetszik, hoyg higgadtan, okosan, intelligensen reagalsz meg a hajad leorditasat celzo meltatlankodasokra is. 

   

  ON. 

   

   

   

   

  hogy a kerdes hogyan oldhato meg, azt nem tudom.

   

  viszont felenk a magyar biztositassal IS ellatnak (nemzetközi kartya ingyenesen igenyelhetö hozza). itt ki kell fizetni az ellatast, a szamlat elküldeni egy, a ket orszag közt fungalo biztositonak. ök azonnal visszautaljak neked a teljes összeget es behajtjak a magyar biztositon. remek, mert nem neked kell harcolnod a magyar biztositoval. (persze nemi penzmagot kernek a dologert, de az összeg elenyeszö.)

   

  ha en vagyok ott, ugyanez a helyzet: engem ellatnak (kronikus betegseggel IS), en kifizetem, a szamlat hozom, küldöm a biztositomhoz (vagy a közteshez), ök törlesztenek. 

   

   

  tökeletetesen elkepzelhetö, hoyg romania es magyarorszag közt is van ilyen köztes biztosito. 

   

  hosszutavon persze nyilvan a honositas a megoldas. addig ne vagjatok csaladegyesitesbe, amig a ferjed nem magyar allampolgar! (amugy is feltetel) 

   

   

  sok sikert nektek.  

   

   

   

   

  előzmény:
  revica83 (1)
  2013-01-08  18:14
 5. Ez is érdekelhet: Leolvasztotta az internetet a vízért esdeklő perui kóbor kutya
 6. Torolt_felhasznalo_495813
  Torolt_felhasznalo_495813
  Offline
  2013. január 13. 23:5540.

  vki, aki nem itt élt, élete java részében egy másik országban, más polgárok gyógyítását fizette, a mi kockázatközzösségünket nem gyarapította egy napig sem, utólagos, pár havi befizetéssel jogosultságot szerezhet...

   

  Vedd úgy, hogy a fia, aki már felnőttként jött Magyarországra, tehát nem itt tanult, egyből munkába állt és itt adózott, anélkül, hogy a taníttatása az államnak egy fillérjébe került volna.

   

  És nem csak ő van így, hanem még sokan, orvosok, tanárok, színészek.

   

  Azon kívül él egy elég széles réteg az országban, akik csak szaporodnak, a közösbe vajmi keveset tesznek bele - ha egyáltalán, viszont az őket eltartó lakosságot gyakran terrorizálják, kifosztják, megölik, a kábellopásokkal ellehetetlenítik százezrek közlekedését, milliós károkat okozva a szolgáltatóknak, amit megint csak a rendesen fizetőken vasalnak be.

   

  Mivel szociális segélyen élnek, így hivatalból biztosítva vannak, úgy, hogy sem ők, sem a családjukból senki nem fizetett soha egy büdös vasat sem tb-re.

   

  Eközben pénzt kapnak azért, hogy járassák a gyerekeiket óvodába, természetesen ingyen, és így tovább.

   

   

  Ha nekik ez jár, akkor ne óbégasson senki, ha egy erdélyi magyar asszonyt gyógykezelni kell itt.

  előzmény:
  ardian (27)
  2013-01-09  10:29
 7. revica83
  Offline
  2013. január 13. 23:5039.

  Köszönöm a tippet, ellátogatok az Üllői útra. Bár már szétböngésztem az oep oldalát, ezt a doksit pont nem ismerem, köszi!

   

  Valószínűleg lesz egy köröm a Bevándorlási Hivatalba is, mert nem túl egyszerű ez a lakcím-letelepedés-kérdés sem. Munka, vagyon, semmi nincs, amire megadják. Hivatalosan mi is munkanélküliek vagyunk, tehát nem tudjuk szavatolni az ő megélhetésüket. Családegyesítés talán lehetne, de ennek utána kell néznem, mert a párom is román állampolgár, bár már beadta a kérelmet a "gyorsított" eljárásban, fél éve nem jött meg válasz. Az após-anyós állampolgársági kérelme sem túl egyszerű ügy, mert ugye nincs magyar rokonuk, a fiuk, ha majd végre megkapja, bár nem tudom, ez mennyit számít, ha csak most kapta... Ősöket kéne igazolni, de nagyon hiányos a családi irattár, és be kéne járni érte fél Romániát, valamit sok pénzér mindent fordítgatni, na, pont erre nincs most időnk, energiánk, pénzünk. És nem is sokat segítene ez a tb-n, mert nem ezen múlik, valamint a helyzet súlyosságához képest ez nagyon lassú, szóval most hagyjuk.

  Az, hogy Romániában befizetjük, talán nem is rossz ötlet, csak kérdés, hogy az E112-vel mit kapunk itt, na ennek utánajárok az oep-nél. A sürgősség - hát, nem tudom, nem hiszem, hogy egy krónikus betegséget sürgősnek ítélnek. Persze, ha elájul és elviszi a mentő, azt igen, de különben alapos kezelést, nem hiszem, akkor mindenki ezzel élhetne. Van pár orvos barátom, azért rákérdek, mi tartozik ebbe bele.

   

  Köszönöm az ötleteket, csak jutok valamire. Valóban nehéz a hivatalokkal, jobb egy kicsit előre dolgozni, hogy ne 300-szor, csak 30szor kelljen sorbaállni, és hogy rögtön a megfelelő helyen kezdjen neki az ember...

  előzmény:
  Pimpair (38)
  2013-01-13  23:20
 8. Pimpair
  Offline
  2013. január 13. 23:2038.

  Sajnos tizenvalahány év tapasztalatából egyet kell értenem abban, hogy egy hivatalon belül akár 5 percen belül is 2 ügyintéző min. 2 félét fog mondani:(

  De ha Bp-en vagytok, akkor az Üllői út 82-be érdemes elmenni (nem telefonon) és ott részletesen átbeszélni, hogy mi van. Ott az információs pultnál is eléggé képben vannak és többnyire az ügyintézők is...

   

  Valószínűleg a lakcímbejelentéssel kell kezdeni és azzal amennyire lehet párhuzamosan az állampolgársági kérelemmel folytatni - családi okok betegség-gondozás stb. miatt lehet, hogy meg tudják picit sürgetni. Közben Romániában is beszerezhetnék az átmeneti időszakra az E112-es nyomtatványt (ott is biztos fizetni kell visszamenőleg ha nem volt fizetve utána útóbbi időben, de azt hiszem, hogy nem vészes).

  Illetve azt fontos tudnotok, hogy sürgősségi alapon itt is kötelesek ellátni magyar biztosítás nélkül is. Azt pedig az orvos, vagy kórház dönti el, hogy mi a sürgős.

  Továbbá mióta uniós tagállam Magyarország is ugyanúgy köteles elfogadni az európai kártyát, mint minden más tagállam.

   

  Megpróbálom az oep doksit belinkelni, bár lehet, hogy már ismered:

  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/ OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/GYIK_20121024.PDF

  előzmény:
  revica83 (1)
  2013-01-08  18:14
 9. revica83
  Offline
  2013. január 13. 22:3537.

  Nem is tudom, örülök-e vagy sajnálom, hogy ilyen kedélyeket borzoltam, nyilván fontos és kényes a téma, hát beszéljünk csak róla, azért van a fórum.

   

  Azt is megértem, hogy sokakat felbosszant a kérdés, bár még mindig azt gondolom, hogy nem ez a világ legnagyobb visszaélése, ami tönkreteszi a rendszert. Hangsúlyozom, havi 50ezer(!!) forint folyamatos befizetéséről van szó, plusz 300ezerről visszamenőleg, nem párezerről, ami pedig mindenki másnak jár Magyarországon, aki korábban biztosított volt. Tudom, hogy párszázezer forint semmi egy komoly kezelés költségeihez képest. Csak kérlek, pusztán emberi, humán alapon kérdem, nem társadalmi-anyagi logika alapján - a felháborodók mekkora összeg befizetésétől lennének boldogok? Ha mondjuk havonta be kéne fizetnünk félmilliót - ami nyilván, egy átlag(nál nehezebben élő) család számára vállalhatatlan, így belenyugszol, s megnézed míg a másik otthon a szemed láttára meghal. És ezt nem általánosan és filozofikusan kérdem, hanem személyesen, mit mondasz nekem, aki ebben a helyzetben vagyok. Mit szólnál, ha te lennél? Tényleg sajnálod, hogy létezik egy megoldás, ami marhára nem könnyű, de még teljesen lehetetlen? Tényleg belerúgsz a földön fekvőbe, mert épp igazad van valamiben úgy általában??

   

  Azért kiemelném és megköszönöm ardian közbeékelt megjegyzését: "hangsúlyozva, hogy a topikindító egyéni helyzetét megértem, és persze, használja ki a létező lehetőségeket, magam is azt tenném, ha egy családtagom életéről lenne szó"

  Vannak gondok, súloys gondok a magyar egészségüggyel, társadalombiztosítással és még sokmindennel, és fontos erről beszélni, még jobb lenne változtatni, de attól még az is igaz, hogy személyesen, közülünk, ha bárkit baj, nehézség ér, ha valóban pl. egy családtagja életéről van szó, akkor megteszi, amit csak tud, amit csak lehet, jó esetben csak azt, ami törvényes. Senki nem fogna neki moralizálni a társadalom állásáról. Ettől még van létjogosultsága ezeknek a gondolatoknak, de kérném, senki ne törjön pálcát felettem, mikor azt teszem, amit bárki tenne - bármit, amit lehet.

 10. ardian
  Offline
  2013. január 9. 13:5136.
  ...aha, ha a háztartásban élők egy főre eső jövedelme X ft alatt van stb. stb.
  előzmény:
  Jeles (35)
  2013-01-09  13:09
 11. Ez is érdekelhet: Tartalmasabb életre vágyik a mozgássérült Gábor
 12. Jeles
  Offline
  2013. január 9. 13:0935.

  "..amit itt le van írva, az legális, de ha te itt születtél, éltél, 18 éves korodtól dolgoztál, fizetted végig a TB-t, de 50 évesen az utcára kerülsz, pár hónapig vagy csak jogosult, utána ha a nulla forint bevételedből nem tudsz fizetni, akkor nyasgem... hiába fizettél előtte éveken át...

   "

  Azert ez nem igy van, ha 0 Forint a beveteled, kerhetsz mentesitest a jarulekfizetes alol, ugyanugy biztositott maradsz. 

  előzmény:
  ardian (24)
  2013-01-09  09:42
 13. Amarynda
  Offline
  2013. január 9. 13:0534.
  Hat igen nem egyszeru a dolog az biztos, es Mo minden csak nem gazdag ahhoz hogy az eu ilyen jellegu hasznalatat mindenkinek biztositani tudja.
  előzmény:
  ardian (24)
  2013-01-09  09:42
 14. Torolt_felhasznalo_597406
  Torolt_felhasznalo_597406
  Offline
  2013. január 9. 12:4433.

  Pont az a baj,hogy a "feloszto kirovo" -rendszer nem birja mar a sok idos es koltseges beteget ellatni.

   Az ellatas szinvonala melysegekben ,az alap koltsegek pedig magasak. 

  előzmény:
  ardian (30)
  2013-01-09  10:50
 15. asztanaviszta
  Offline
  2013. január 9. 11:1232.
  A pályakezdő fiatal viszont a kora miatt előtte alanyi jogon volt biztosított. (kiskorúak, tanulók)
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_868256 (31)
  2013-01-09  10:54
 16. Torolt_felhasznalo_868256
  Torolt_felhasznalo_868256
  Offline
  2013. január 9. 10:5431.

  A pályakezdő fiatal is pár hónap befizetéssel szerez jogosultságot. Ilyen a biztosítás.

  De értem én, nekem sem tetszik valahol, főleg a visszamenőleges része. Bár értem azt is, ha nem fizetne visszamenőlegesen, még kevesebb befizetés után lenne rögtön jogosult. 

  előzmény:
  asztanaviszta (29)
  2013-01-09  10:41
 17. Ez is érdekelhet: „Volt olyan szülő, aki azt mondta: ad húszmillió forintot, csak találjak egy szobát a gyerekének”
 18. ardian
  Offline
  2013. január 9. 10:5030.

  ...hát még, ha hozzávesszük, hogy a bitosított, magyarországi rákos betegek kezelése is akadozik. 2012-ben sajnos voltak ebből botrányok, amikor a kezeléseket le kellett állítani, betegeket hazaküldtek, mert a volumenkorlátot kimerítették az érintett kórházak és több gyógyszerre nem kaptak pénzt az OEP-től.

   

   

  előzmény:
  asztanaviszta (29)
  2013-01-09  10:41
 19. asztanaviszta
  Offline
  2013. január 9. 10:4129.

  Ebben tökéletesen igazad van.

   

  Én nem visszásnak, hanem inkább felháborítónak tartom, amit leírtál.

   

  Ugyanis hiába fizetett valaki 30-35 évig járulékot, utána munkanélküli lett, és 45 nap után nem jogosult eü. ellátásra csak akkor, ha fizet maga után.

  Más meg pár havi járulékfizetéssel szerezhet jogosultságot.

   

  előzmény:
  ardian (27)
  2013-01-09  10:29
 20. ardian
  Offline
  2013. január 9. 10:3928.
  ui: mert ma az a helyzet, hogy a tb jogosultság a munkaviszony megszünése iután még 45 napig jár. 1,5 hónapig! Ha bejelentkezel munkanélküli segélyre, az újabb 2 hónap hawai duzsi fanta... vazze...és ez így van akár 32 évnyi folyamatos munkaviszony után is.
  előzmény:
  ardian (27)
  2013-01-09  10:29
 21. ardian
  Offline
  2013. január 9. 10:2927.

  ...hm. én csak a helyzet visszásságára hívtam fel a figyelmet...

   

  vki, aki nem itt élt, élete java részében egy másik országban, más polgárok gyógyítását fizette, a mi kockázatközzösségünket nem gyarapította egy napig sem, utólagos, pár havi befizetéssel jogosultságot szerezhet... 

   

  ugyanakkor az, aki 30 valahány évig ide fizetett, ha épp önhibáján kívül munkanélkül van, kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem jár neki semmi, holott hosszú évekig igen sokat fizetett... én valahol arányossá tenném, pl. aki X évig volt folyamatosan biztosítva, annak mondjuk X/2 évig járjon biztosítás passzív jogon... ne vegyük egy kalap alá azt, aki mindössze egy évig dolgozott, vagy addig se azzal, aki több évtizedig folyamatosan fizetett... mert jewlenleg ez a helyzet

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_597406 (26)
  2013-01-09  10:07
 22. Torolt_felhasznalo_597406
  Torolt_felhasznalo_597406
  Offline
  2013. január 9. 10:0726.

  "..amit itt le van írva, az legális, de ha te itt születtél, éltél, 18 éves korodtól dolgoztál, fizetted végig a TB-t, de 50 évesen az utcára kerülsz, pár hónapig vagy csak jogosult, utána ha a nulla forint bevételedből nem tudsz fizetni, akkor nyasgem... hiába fizettél előtte éveken át..."

   

  ne feledd, ebben az esetben 18 tol 50-ig az az ember biztositva volt, a korhaz rendelkezesre allt, az orvosok fizetve voltak,ha barmi baja van!

  - az ertheto,hogy kockazati szempontbol a fiatalabbak kevesbe betegek,de ez az befizeted-elosztjak rendszer hatranya.

  Mas megkozelitesu orszagokban leteznek egyeni szamlak (biztositasok) is, amin az idok soran felgyulemlik az osszeg es az oreg korban rendelkezesre all. 

  előzmény:
  ardian (24)
  2013-01-09  09:42
 23. Ez is érdekelhet: Ezek a sebfertőzés jelei
 24. asztanaviszta
  Offline
  2013. január 9. 09:4625.
  Attól, hogy magyar állampolgár, még nem jár automatikusan az eü. ellátás.
  előzmény:
  erikha (15)
  2013-01-08  23:30
 25. ardian
  Offline
  2013. január 9. 09:4224.

  igen, vannak és igen, akkor jogosultak

   

  itt az a baj, hogy - hangsúlyozva, hogy a topikindító egyéni helyzetét megértem, és persze, használja ki a létező lehetőségeket, magam is azt tenném, ha egy családtagom életéről lenne szó-, ez így nem egészen korrekt

   

  a társadalom biztosítás, ahogy a nevéből is adódik, egyfajta össznépi, szolidáris biztosdításként kellene, hogy működjön...

   

  aki munkaképes, egészséges, az befizet egy adott összeget lehetőségeihez mérten, ezzel támogatja rászoruló polgártársait, s egyszersmind ezzel jogot is szerez arra, hogy amikor ő kerül hasonló helyzetbe, az ő egészségügyi költségét is fizetni fogják..

   

  ...namármost, ki hallott már olyan biztosításról, amit ha beüt a krach utólag gyorsan befizetek és akkor jogosult vagyok többmilliós kifizetésre... akkor nem lenne gondja azoknak, akik elviszi a víz a házát és nem volt lakásbiztosításuk, akinek ellopják az autóját és nem volt cascojuk... mennek a pénztárhoz, befizet 20-onezer forintot és kap 15 milliót a házra...

   

  a másik, ami hozzátartozik, hogy amióta olyan jó világ van nálunk, és rájöttek a nagyjaink, hogy kevés a pénz, de sok a fóka, szigorítanak, szigorítanak, szigorítanak..

   

  ..de hogy...

   

  ..amit itt le van írva, az legális, de ha te itt születtél, éltél, 18 éves korodtól dolgoztál, fizetted végig a TB-t, de 50 évesen az utcára kerülsz, pár hónapig vagy csak jogosult, utána ha a nulla forint bevételedből nem tudsz fizetni, akkor nyasgem... hiába fizettél előtte éveken át...

   

  ...meg aztán hagyjuk, hogy milliók minimálbér után fizessenek, és elhisszük buzgón, hogy tényleg annyiból élnek... miközben csak a nemzeti számlákat kéne összenézni, mennyi a nemzetgozdasági fogyasztás a bevallott jövedelmekkel...

  előzmény:
  Amarynda (22)
  2013-01-09  09:02
 26. asztanaviszta
  Offline
  2013. január 9. 09:1923.

  Igen, ha fizeti a Tb-t, akkoir lesz jogosultsága.

  A lakcím nem tudom pontosan, mennyire feltétele.

  A lényeg, hogy élő legyen a biztosítási jogviszonya.

   

  Ahogy olvasgattam a topicindítót, az a gondja, hogy amit hivatalosan fizetnie kellene, azt sokallja, és próbál valami olcsóbb megoldást keresni.

  előzmény:
  Amarynda (22)
  2013-01-09  09:02
 27. Amarynda
  Offline
  2013. január 9. 09:0222.

  Ertelek, de a rokonai ki akarjak fizetni hogy legyen magyar jogosultsaga a kezelesre nem?

   

  Attol hogy nem magyar meg eu-s allampolgar, es kezelheto igy  ha Mo on lesz allando lakcime?

   

  En nem ismerem pontosan a szabalyokat de gondolom eleg sok nem magyar allampolgar el Mo on akik fizetik a tb-et es akkor van jogosultsaguk?

  előzmény:
  asztanaviszta (21)
  2013-01-09  08:54
 28. Ez is érdekelhet: Macskáknak nyitottak öregek otthonát – fotók
 29. Amarynda
  Offline
  2013. január 9. 08:5220.

  Hat en azt hiszem ennel sokkal nagyobb visszaelesek vannak ma Mo on. AZOKTOL kellene sajnalni mindent akik rakasra szulik a gyerekeiket meltatlan korulmenyek koze vagy minimalbert irnak be es ennel sokkal tobbet keresnek stb.

   

  Dehat ez a no vegulis magyar, az hogy hataron kivul rekedt igazan nem az o hibaja.

   

  Es a rokonai nem ingyen a szabalyok megkerulsevel akarjak gyogyittatni Mo on. Ha torveny szerint az emlitett osszegek befizetesevel erre van lehetoseg akkor mi a baj ezzel?

  előzmény:
  gezemici (3)
  2013-01-08  22:21
 30. asztanaviszta
  Offline
  2013. január 9. 08:4319.

  Mert az egészségügyi ellátásnak járulék fizetésen kell alapulnia. (elvileg)

   

  Te sem mehetsz csak úgy ki külföldre és kezeltetheted magad megfelelő biztosítás nélkül.

   

  A sürgősségi ellátás az más, EU-s polgároknak az "jár".

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_718056 (6)
  2013-01-08  22:50
 31. revica83
  Offline
  2013. január 8. 23:3818.

  Kedves gezemici,

   

  el kéne hallgassak, de nem megy. 

   

  Csak még annyit: tudod, ismétlem, jóformán egyetértek veled. Sok a baj ebben az országban (is), és igen, nagyon kevés az adófizető sok teherre. Ez baj, tudom. És kell is vele kezdeni valamit, elsősorban az arra illtékes vezetőknek, és természetesen mindenkinek a maga protáján, a maga lelkiismerete szerint.

   

  Én magamra nézve azonban ezt nem tartom igazságosnak. Tisztában vagyok a kötelességeimmel, amennyire tehettem, életem során fizettem adót (bár mint tudjuk, ez sajnos jobban múlik a munkáltatón, mint az én becsületemen). Soha nem álltam sorba segélyért, pedig volt, mikor lehetett volna (például most? pedig eszembe sem jutott... inkább kölcsönkérek a barátoktól és visszaadom) - az öngondoskodásban hiszek. Boldogulok, ahogy tudok, sokszor segítség nélkül, önerőből és tisztességesen a világban.

   

  Mindettől függetlenül az adott helyzet teljesen esetleges, épp úgy van, ahogy, elég nagy baj ez nekünk, bárhonnan is nézzük, és adott helyzetben próbálja az ember lánya megtalálni a személyesen éppen legjobb, és nem tisztességtelen megoldást. Mert a törvény az törvény, nem is akarjuk, nem is tudjuk kikerülni. De nem lesz lelkiismeretfurdalásom, ha befizetem a 300ezret, meg a havi 50et, tartok tőle, hogy nem ez árt a legtöbbet az országnak, nem ezektől a "visszaélésektől" tartunk ott, ahol.

  előzmény:
  gezemici (8)
  2013-01-08  22:53
 32. Jeles
  Offline
  2013. január 8. 23:3417.

  Nem szamit Tb szempontbol az allampolgarsag.

  Ha hazaköltöznek , hiaba vagyok magyar allampolgar, kb. ugyanezek vonatkoznanak ram is. 

  előzmény:
  erikha (15)
  2013-01-08  23:30
 33. Jeles
  Offline
  2013. január 8. 23:3216.

  Elnezest, a nyitobol következtettem arra, hogy evek ota itt elnek, de most olvastam ujra, ha jol ertelmezem, evek ota nincs munkaja , ugy ertetted, de csak mostanaban költöztek hozzatok.

  Vegül is mindegy, minel elöbb lepjetek, az a fö!

   

  előzmény:
  revica83 (13)
  2013-01-08  23:27
 34. Ez is érdekelhet: Egy fontos lépés, de nem ez a cél: ingyenes lehet a hospice-ellátás gyermekeknek
 35. erikha
  Offline
  2013. január 8. 23:3015.
  Na, akkor először is fel kéne vennie a magyar állampolgálgárságot, ami egy lépés előre.
  előzmény:
  revica83 (12)
  2013-01-08  23:26
 36. Jeles
  Offline
  2013. január 8. 23:2914.

  Igen, nagyon sokszor felretajekoztatjak az embert, en hasonlo dolgokat intezek, de inkabb magyaroknak-nyugatra orientalodva, es a visszatelepülesnel is, es en is azt tapasztalom, hogy inkabb mindennek utananezek, de semmit nem szabad elhinni az ügyintezöknek elsöre.

   

  Tartozkodasi ok nem igazan kell, EU-s , nem bonyolult, föleg, ha a gyerekük letelepedett, nem is neznek utana, mi alapjan van itt, csak be kell ikszelni, ha esetleg valamit akarnak, ti lesztek az eltartoik, aztan el is van intezve.

   

  Na most en is hibaztam, a kiskoru dijat neztem, a nagykorunak 46500.-

  (epp egy masik ügymenetben voltam, bocsanat) 

   

  Szoval fontos a minel elöbbi allando lakcim, aztan a letelepedes bejelentese, arra van 90 nap, de mar beleszamit a biztositasi 1 evbe, igy gyorsabban lejar a magas jarulekfizetesi kötelezettseg .

   

  A legjobbakat kivanom nektek es az anyosodnak különösen! 

  előzmény:
  revica83 (11)
  2013-01-08  23:18
 37. revica83
  Offline
  2013. január 8. 23:1811.

  Nem évek, hanem napok-hetek óta élnek itt, így nyilván nevezhetőek turistának. A lakcímbejelentésnek utánajárok, mert tudom, hogy kéne, csak valahogy úgy van, hogy ahhoz meg kell munkahely/valami tartózkodási ok/megélhetést bizonyítani, vagy valami ilyesmi.

   

  Mi ez a 27.900as havidíj? Én nem erről tudok.

   

  Ezt a turista szót egyébként nem én találtam ki, a minap találkoztunk vele, elég vicces kontextusban. A párom román állampolgár, de 8 éve itt él, dolgozik, adózik. Pár hónapja nincs bejelentett munkája, hivatalosan munkanélküli. Állandó lakcíme is van, de így ez az egész tartózkodás kicsit fából vaskarika, mert már nem kell engedélyezni, de közben nincs munkája, de van címe, és itt van. No, mikor az önkormányzatnál beadta az állapolgársági kérelmet, ott kellett ixelni, milyen státuszban van itt. Elmesélte, erre mondta a kisasszony, hogy akkor maga turista...

    

  Egyébként tudom, hogy az illetékes szerveknél kell érdeklődni, oda tartok, csak sajnos azt tapasztalom, hogy jobb körülkérdezni, mert eddig ahányszor telefonon érdeklődtem, annyifélét mondtakl attól függően, hogy épp Mari vagy Juli volt a vonalban, és ez személyesen sem lesz másként. Ha tájékozottan megyek oda, sokat segítek magamon.

   

  Köszönöm az összes hozzászólást és üzenetet egyébként.

   

  előzmény:
  Jeles (5)
  2013-01-08  22:48
 38. Ez is érdekelhet: Igaz vagy hamis: a gyerek dolga, hogy gondoskodjon idős szüleiről
 39. Torolt_felhasznalo_718056
  Torolt_felhasznalo_718056
  Offline
  2013. január 8. 23:1610.

  ki-mit lát bele. én azt, hogy a topikindító világosan megfogalmazta a kérését: "hogyan tudjuk a legegyszerűbben/leggyorsabban/legolcsóbban elintézni, hogy legyen TAJ-száma, és teljeskörű ellátást kaphasson." következő hozzászólásában (4-es) intelligensen, világosan elmagyarázta kérdése hátterét. ebben én nem olvastam olyat, ami arra utalna, hogy illegálisan, nem törvényesen szeretnének eljárni.

  akárhogy is nézem, én egy jószándékú, becsületes (és manapság milyen ritka az ilyen!) embert látok, míg te visszaélésekről, más helyett fizetésről beszélsz. dehát ahogy kezdtem a mondandómat: ki-mit lát bele.

   

  sok erőt és kitartást, és persze egészséget kívánok a topikindítónak, és az anyósának, családjának is! 

  előzmény:
  gezemici (8)
  2013-01-08  22:53
 40. gezemici
  Offline
  2013. január 8. 22:538.

  Mert ilyen visszaélésekkel van tele az ország, én meg egyre több adót, járulékot fizetek, hogy ezeket el tudják tartani, ki tudják fizetni.

  A jogait mindenki azonnal tudja, csak a kötelességek nem mennek

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_718056 (6)
  2013-01-08  22:50
 41. gezemici
  Offline
  2013. január 8. 22:517.

  Ne aggódj, a nagyim meghalt abban az évben, amikor én születtem, tehát nem a te pénzedből vette a gyógyszerét.

   

  Azt kéne megérteni, hogy szociális indoka mindenkinek van mindenre. Csak kumma kevés ehhez az adófizető magyar állampolgárok száma. Nem bírja a kassza. 

  előzmény:
  revica83 (4)
  2013-01-08  22:45
 42. Torolt_felhasznalo_718056
  Torolt_felhasznalo_718056
  Offline
  2013. január 8. 22:506.

  na ne. tényleg sajnálod tőle? mégis mit változtat a te életeden, hogy ez e 'szerencsétlen' (nem bántáskénk írom a toipikindító anyósáról!) részesül-e itt orvosi ellátásban, TB-ben, kezelésben? nincs elég baja? ideköltözik, tök új helyre, beteg, nem tudja hova forduljon, te meg - ha csak virtuálisan is - jól seggberúgod.

  most komolyan: miért?

   

    

  előzmény:
  gezemici (3)
  2013-01-08  22:21
 43. Jeles
  Offline
  2013. január 8. 22:485.

  Par dolgot tisztazni kell.

  Elöször is "turistakent " is csak ugy lehetne Magyarorszagon, ha bejelentettetek volna, es akkor idegenforgalmi adot kellett volna fizetni az önkormanyzatnal.

  Tehat ne  nagyon reklamozzatok sehol, hogy evek ota szabalytalanul eldegel nalatok.

   

  Jelentsetek be allando lakcimre, azonnal, aztan az idegenrendeszetnel is be kell jelenteni, ennyi.

   

  TB szempontjabol külföldinek es belföldinek nem az allampolgarsag alapjan döntenek, hanem az allando lakcim a döntö.

  Ha mar egy eve lesz allando lakcime , akkor csak 6390 Ft-ot kell fizetnie, addig 27900.- a havi dij.

  Ha visszamenöleg is befizeted, akkor is csak a köv. honap 1. napjatol lesz biztositasa, viszont teljes körü, ha nem fizeted be visszamenöleg, a következö 6 honapban csak sürgössegi, aztan telj. körü. 

   

   

  előzmény:
  revica83 (1)
  2013-01-08  18:14
 44. revica83
  Offline
  2013. január 8. 22:454.

  Hűha. Kedves ismeretlen ismerős...

   

  Gondolhatod, hogy nem vagyunk a legkönnyebb helyzetben, sem fizikailag, sem lelkileg, sem anyagilag, kicsit megdöbbentett a megjegyzésed. Nem akartam minden részletet kitálalni, és siránkozni. Azért nem oldjuk meg Romániában, mert nem tudjuk, nyilván, egyszerűbb lenne nekünk is, ha így tehetnénk, de nem lehet.

  Az életük ott ellehetetlenült, nincs munkájuk, anyósomnak semmi, apósomnak szinte semmi, és 55-60évesen pont kb. lehetetlen újra munkába állni, ahogyan itt is. A betegség és az ezzel járó dolgok már csak a "hab a tortán", egyébként egy lakhatatlan, fűtetlen házban élnek már egy ideje, ahol lassan minden közművet lekapcsolnak, stb..... Arról nem is beszélve, hogy valakinek talán ápolnia is kell majd, ez praktikus kérdés (is).

  Tudod, én egy realista, szigorú, és veled valószínűleg hasonló elvek alapján gondolkodó ember vagyok. Merészen még abba is belemehetnénk, hogy az ember, aki ilyen helyzetbe kerül, talán nem vétlen ebben. Nyilván így van. De más dolog az okoskodás, és más a rokonaid iránti feltétlen szeretet és gondoskodás, nekünk nincs más lehetőségünk, mint hogy kihúzzuk őket a nyakig kakiból, kerül amibe kerül. Hát, nem túl részletesen, épp így tartunk itt, ahol, hogy ebben az országban kell, ha tetszik, ha nem, megoldást találnunk.

   

  Vitatkozhatunk azon, hogy az egészségügyben mi igazságos, mi nem, mi a társadalombiztosítás elvi lényege. Talán igazad is van, hogy ez nem igazságos. De a burokrácia nem igazságos, akkor sem, mikor túl szigorú, akkor sem, mikor túl engedékeny, és mi mindössze keressük a jelenleg, kényszerből választandó legkönnyebb megoldást. Ha nem ennyi lenne, hanem háromszor ennyi, azt is "elfogadnánk", nyilván mi mást tehetnénk, ha negyedennyi lenne, nem fizetnék be önként többet, ha csak nem lennék milliárdos - akkor fizetném a magánkórházat. Én például egész eddigi életeben itt éltem és itt adóztam, és, talán szerencsés genetikámnak köszönhetően jóformán egy fillért nem vettem eddig ki a kasszából, a lábamat sem törtem soha, ha köhögök egy évben egyszer, mézes teát iszom, kímélem az orvost, a kötelező szűrővizsgálatokra jó ha elmegyek. Ez igazságos? Ha beteges lennék, az igazságosabb lenne? Vagy a te nagymamád az én pénzemen váltja ki a gyógyszerét???? Hogy is van ez?

   

  Bakker. Bár igyekszem megérteni, miért írtad ezt, mégis nagyon fájónak találom érzéketlenségedet, hogy minden részlet nélkül, vagy csak úgy, elítélsz minket. Gondolhatod, marha nagy buli, hogy végre "visszaélhetünk" a rendszerrel, röhög a májam, alig vártuk, móka, kacagás...

   

  Ha ez megnyugtat - anyósom várhatóan már nem lesz sokáig a magyar adófizetők terhére, ha a (pénzért) földben való örök nyugvás nem minősül annak.

  előzmény:
  gezemici (3)
  2013-01-08  22:21
 45. gezemici
  Offline
  2013. január 8. 22:213.

  Felháborítónak tartom, hogy 6 havi minimálbér járulékának befizetésével máris teljeskörű ellátásban részesül egy olyan ember, aki soha életében nem lakott itt, nem dolgozott és nem adózott ide. Ráadásul sok milliós, sok évig tartó kezelésre fog szorulni. 

   

  Miért nem oldja/oldjátok meg Romániában, ahol élt/él?

   

  Visszaélésnek és kihasználásnak tartom azt, amit csináltok.

  előzmény:
  revica83 (1)
  2013-01-08  18:14
 46. LINA
  Offline
  2013. január 8. 19:272.

  Mivel nem magyar állampolgár,szerződést kell kötnie és fizetni a TB-nek. Csak így jár az ingyenes eü. ellátás és így kap TB kártyát.

   

  Romániában sem érvényes,nem fogadják el a magyar TB kártyát! Sőt más EU országban sem.

   

  Minden külföldire állampolgárra ez vonatkozik.

  Az jelenlegi összeget most nem tudom,de mindenképpen olcsóbb,mintha a kezelések,vizsgálatok,gyógyszerek teljes költségét kell kifizetni,főleg egy rákos betegnek.

  előzmény:
  revica83 (1)
  2013-01-08  18:14