Szobatisztaság -mikortól??

Brucknersigfried
Létrehozva: 2012. június 15. 12:09

Sziasztok!

Bocsánat, ha valakinek unalmas a téma - az ugorja át.  Tudom, hogy volt már ilyen jellegű topik, de pont erre a kérdésre nem találtam választ, ráadásul most keresni se lehet rendesen a fórumban. 

 

Szóval a kérdésem a következő: szerintetek mikortól érdemes elkezdeni a szobatisztaságra szokatást/készülést, első bilire ültetést?? 

 

Én nem szeretném most nyáron elkezdeni még, mert 1,5 éves lesz nyáron a kislányom, úgy érzem, hogy kicsi még, ráérünk még egy évet várni vele, főleg, hogy itthon leszek még vele, se bölcsibe se oviba nem készülünk csak 3 éves korában.  Anyósom és apukám viszont folyamatosan ezzel nyaggat, hogy már ideje lenne bilire ültetni és nyárra levenni róla a pelenkát. 

(Hansúlyozom egyébként, hogy mindkettőjükkel nagyon jó a viszonyunk, nagyon szeretik az unokájukat, a lányom is rajong értük, jól is tudnak bánni vele.)

 

Kérdeztem a védőnőt és a gyerekorvost is: védőnő szerint igen, kezdjük el (a kislányom egyébként beszéd terén sokkal fejlettebb a koránál), gyerekorvos szerint 2 éves kor előtt felesleges.

 

Én nem szeretném elkezdeni még, mert:

1. ha egy évet várunk, akkor több lesz szerintem a sikerélménye benne

2. nem szeretnék a kis lelkébe gázolni azzal, hogy azt látja rajtam, hogy ideges vagyok, ha a szoba közepére sikerül pl. pisilnie. (új lakásban lakunk, új a padló, új a szőnyeg, stb.... )

 

Mi a véleményetek?

38 hozzászólás
 1. kacsa76
  Offline
  2012. június 16. 16:3538.
  jaj, bocs, kismedence tökre nem kell a szobatisztasághoz :D, csak nálunk volt így, hogy ezek voltak kint az udvaron, a gyerek meg meztelenül, és azt nagyon élvezte, hogy ha pisilnie kellett, akkor kiszállt a medencéből, és ment virágokat, bokrokat "locsolni"...
  előzmény:
  kacsa76 (37)
  2012-06-16  16:33
 2. kacsa76
  Offline
  2012. június 16. 16:3337.

  Ebben a kánikulában biztos kipróbálnám, hogy ha van udvar, kisemedence stb, akkor hagyni meztelenül lenni, és amikor pisil, kakil, azt megneszélni vele, hogy mi történik.

  De én a környezetemben azt láttam, hogy kb egyszerre lettek teljesen szobatiszták a gyerekek. Az én lányomat másfél évesen marhára hidegen hagyta a kérdés, 2 és fél évesen viszont egyik napról a másikra szobatiszta lett, szinte teljesen balesetmentesen (első 2 nap volt, hogy nem ért oda időben a bilihez), 1 hétre rá éjszakára is. Akik korábban kezdték, azoknál jellemzően az éjszakai szobatisztaság eltolódott, és vagy szintén csak 2,5 éves korukra lettek teljesen szobatiszták, vagy még később.

  Számomra sokkal nyugisabb dolog volt az egyik napról másikra történő szobatisztaság, mintha korábban történt volna ugyan, de leginkább a szülő fegyelmén és figyelmén alapult volna.

  Ahol 2,5 éves kor előtt lett szobatiszta a gyerek, ott sok helyen csak részleges volt a szobatisztaság, hogy mondjuk csak nappalra, vagy csak a pisi bilibe, a kaki továbbra is wc-be. Ennek én nem láttam értelmét, mert ettől még nagyjából pelenka is ugyanúgy fogyott volna - talán napi egy nappali pelenkát lehetett volna megspórolni -, viszont a cirkusz nagyobb lett volna: azért másfél-kétévessel állandóan wc-t keresni nyilvános helyeken (mert kevesebb ideig tudja visszatartani, meg jobban utolsó pillanatban szól), télen állandóan arra figyelni, hogy ne fázzon fel, ne üljön le akárhová, és állandóan nagy pakkal járni, hogy na ha mégis baleset van, cserélni - na ehhez nekem nem volt türelmem, és nem is annyira izgatott a dolog.

  előzmény:
  Brucknersigfried (32)
  2012-06-15  20:02
 3. Milu
  Offline
  2012. június 16. 14:5036.
  Nálunk nem volt külön "szobatisztaságra tanítás". Másfél évesen már volt egy bili a fürdőszobában és esténként fürdés előtt egy matricáért rendszeresen belepisilt, de ennyi, nem forszíroztuk, nem vettük le a pelenkát, nem ült rajta órákat. Aztán 2 évesen egy hasmenés kicsípte a fenekét és mondtam neki, hogy jó lenne kicsit pelenka nélkül lenni, hogy szellőzzön a popója. Szóval emiatt került le róla és ettől a pillanattól szobatiszta is lett (minden tervezés nélkül).
  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 4. Gorgon Lilith
  Offline
  2012. június 16. 14:2635.

  Ebből könnyen lehet obstipáció!

  Rostdús étrend, kevés csoki, sok mozgás!

  És toalett tréning! Azaz: a bilit rakjátok a wc-be, fürdőbe (vagy szűkítős ülőkét használjatok), és ne csak ráültesd és otthagyd, hanem legyél vele, olvassatok mesét, nézegessetek képeket. Ezt naponta 3-5 alkalommal tegyétek meg, ha van "eredmény", ha nincs.

  Így megszokja a megváltozott körülményeket, de komfortos marad a wc-zés. És megúszhatjátok az akaratlagos székletvisszatartást, a funkcionális obstipáció kialakulását.

  előzmény:
  krisztina914 (2)
  2012-06-15  12:22
 5. Ez is érdekelhet: Bevállalós gesztussal vigasztalta egy apa a kislányát, aki bepisilt az oviban
 6. Panndi
  Offline
  2012. június 16. 14:1234.

  Az éjszakai szobatisztaságnak 5 éves korig kell kialakulnia, addig természetes, ha alvás közben bepisil. Nekem a nagyobbik lányom majdnem négy évesen lett éjjelre szobatiszta, előtte mondta is, hogy ő annyira mélyen alszik, hogy nem ébred fel. Aztán egyszer kijött hajnalban pisilni, szólt, hogy már nem kéri a pelenkát, mostantól fel fog ébredni, és tényleg :)

   

  A kisebbik meg 2 évesen lett éjjel-nappal szobatiszta rögtön.

   

  A nagy miatt többször kérdeztem a dokit, azt mondta, ez van, öt éves kor után lehet vele foglalkozni, addig nyugi :)

  előzmény:
  ninamyers (27)
  2012-06-15  18:33
 7. Aithra
  Offline
  2012. június 15. 20:1533.

  Nem tudom, hogy segítek-e vele, mert nekem kisfiam van, akik általában (vannak természetesen kivételek) később érnek meg a szobatisztaságra, de ő már 3 éves elmúlt és most tartunk ott, hogy van értelme a pelusnélküliségnek.

   

  Tavaly nyáron 2,5 éves volt. Én is a sok kérdés és nyaggatás miatt levettem róla a pelust és mutattam, magyaráztam, bilimeséket olvastam neki, de nem érdekelte.

   

  Hetekig próbáltkoztam a kicsnél. Én is vettem olyan bugyipelenkát, ami vizes érzést kelt, hogy hátha...?!Hát nem...

   

  Amikor egy udvari játék közben , ahogy állt a kicsi az asztal mellett, úgy pisilt a földre, hogy szinte nem is reagált rá, akkor eldöntöttem, hogy ennek így nincs értelme. Pelenka vissza....a kicsi megnyugodott és elnapoltuk a dolgot.

  A bili természetesen mindig kéznél volt, de most, egy évre rá érett meg a szobatisztaságra, pedig ő 2 éves kora óta bölcsibe jár, ahogy sokan már ezer éve szobatiszták tehát példa az volt előtte.

   

  Az én fiamat azonban ez nem érdekelte eddig. Most viszont egyik napról a másikra lekerült a pelenka és úgy, hogy közölte egyik reggel, hogy anélkül megy bölcsibe. Előtte pársze már voltak kisebb sikerek. Egy-egy délelőtt, vagy délután pelenka nélkül, de a nagy áttörés 3 hete jött el.

   

  Szóval szerintem ne eröltesd. A kicsik tudják mikor van itt az ideje.

  Talán annyit megér, hogy ha van lehetőséged, akkor nyáron leveszed a pelust róla, közelébe teszed a bilit és majd meglátod, hogy miként reagál erre. Ennél jobben szerintem nem érdemes beavatkozni?!

   

   

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 8. 2012. június 15. 20:0232.

  Hú, csak most tudtam visszanézni dél óta,  köszi mindenkinek a véleményeket!

  Egyre jobban megerősdöm én is abban, hogy nem hagyom magam lebeszélni, várok még a biliztetéssel és az egész szobatisztaság kérdéssel. Egyértelműen korainak látom még a lányomon és nem hajt a tatár, ráérünk. 

  Egyébként anyósommal és apósommal nem kell ezért közelharcot vívni, ha határozottan megmondom nekik, hogy idén még nem kezdjük el, akkor megértik, (mindkettőjükkel jó a kapcsolatunk egyébként, csak ebben nem értünk egyet) csak érveket kell gyűjtenem hozzá, hogy tényleg megértsék, hogy miért nem sietünk. 

  Semiramis: igen, én is ezt gondoltam, hogy nem elég fejlett még az idegrendszere ennyi idősen ehhez. De szerinted kb. mikortól célszerű kezdeni?

 9. Elza
  Offline
  2012. június 15. 19:5331.

  Nem szabad erőltetni, életre szóló székrekedés lehet egy erőltetett szobatisztaságra szoktatásból.

  Nagyon sokan nem is tudják, miért gátlásosak, nem tudnak idegen helyen vécézni, stb.

  Ez visszavezethető a gyerekkori bilire erőltetésre. Előbb-utóbb úgyis saját maga akar majd felnőttesen vécézni.Ez kb 2,5-3 éves korban várható.

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 10. semiramis
  Offline
  2012. június 15. 19:1330.
  de feltehetöen lett, csak nem rögtön jelentkezett. es egyaltalan nem olyan formaban, hogy te azt azonositani tudd. az idegrendszer a sajat utjat jarja. ha belepiszkalnak, allatira megbosszulja magat. kivetel nelkül MINDIG.
  előzmény:
  bretagne22 (25)
  2012-06-15  17:20
 11. Ez is érdekelhet: "A gyerekem megdobált kakival" – Szülők vallanak a gyereknevelés gusztustalan oldaláról
 12. semiramis
  Offline
  2012. június 15. 19:1029.

  miert kellene? szocializalt ember nem igy tanitja a gyereket szobatisztasagra, gondolom, ö sem igy tette volna, ha nem akarta volna epp napoztatni a kicsi popojat. ;-)

   

  a gyerek idegrendszere ebben a korban meg messze nem eleg fejlett ahhoz, hogy erzekelje, helyesen kategorizalja es jelezze az ingert, PLUSZ meg vissza is tartsa.

   

  es ez a fejlettseg akkor sem fog hamarabb jönni, ha a fejed tetejere allsz vagy rakötözöd a gyereket a bilire. 

  előzmény:
  Brucknersigfried (12)
  2012-06-15  13:03
 13. semiramis
  Offline
  2012. június 15. 19:0328.
  FAER. anyicit-apucit leallitani, nagyon komolyan megmondani nekik, hogy szalljanak le a temarol. ha nem teszik, nem jöttök vagy öket kered meg szepen, hogy tavozzanak. es kökemenyen betartani. a 3. kenyszerü tavozas utan soha többet nem fogjak megemliteni a temat.
  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 14. ninamyers
  Offline
  2012. június 15. 18:3327.

  Szerintem másfél évesen még baromi korai, még akkor is, ha a lányod picit érettebb a koránál.

   

  Nekem fiam van, a szomszédban is van egy vele egykorú kisfiú. Az anyukája 2 éve nyár elején nagy büszkén bejelentette, hogy elkezdték szobatisztaságra szoktatni (ekkor voltak 20 hónaposak a fiúk), jól meg is sértődött, mikor korainak gondoltam, hát pár hét múlva leolvadt a büszkeség az arcáról, beismerte, hogy semmire nem jutottak. 

  Jött a következő nyár, a fiúk ekkor 2 és fél évesek voltak, a szomszéd kisgyerek a nagy erőltetés hatására nagyjából szobatiszta lett (éjszakára nem). Mi még ekkor sem unszoltuk a fiunkat, nem nagyon érdekelte a téma.

   

  Jelenlegi helyzet: a fiúk 3 és fél évesek, az én fiam 3 évesen, saját kérésére, 2 nap alatt lett szobatiszta, éjszakára is, soha nincs és nem is volt baleset. 

  A szomszéd kisfiú a mai napig pelusban alszik, és minden nap becsurog egy-két pisi, az oviban minden nap várja őket a pisis szennyes ruha.

  Legszivesebben megkérdezném a szomszédasszonyt, hogy érdemes volt-e erőltetni, de persze nem akarom megbántani.

   

  Ja, nekünk sosem volt bilink, egyből wc-re szoktattuk, a franc se akarta a kakis bilit tisztítgatni... 

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 15. ezjóvégre
  Offline
  2012. június 15. 17:3326.

  Szerintem "látni" fogod, mikor lesz elég "nagy" a feladathoz.

  Amikor az idegrendszere elég fejlett lesz ahhoz, hogy hosszabb-rövidebb időre visszatartsa a pisit/kakit és egyre többször találsz majd száraz pelust, akkor kezdd el-szerintem. A lányom kettő múlt pár napja, ha kedve tartja ráül a wc-re (szól illetve fürdés előtt megkérdezzük) és a délutáni alvásoknál rendszerint száraz marad a pelus. Én mégsem érzem azt, hogy időnként rá kellene ültetni bilire/wc-re.

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 16. bretagne22
  Offline
  2012. június 15. 17:2025.

  A nagyfiam 16,5 honaposan, a kicsim 18,5 honaposan lett nappalra szobatiszta. En nem birtam volna, hogy még 2-3 évesen is bekakŕljon.

  Egyiknek sem lett semmi baja a korai szoktatŕstol.

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 17. Ez is érdekelhet: Őszintén mesélt az anyuka arról, miért nem adott soha pelenkát gyermekére
 18. marati
  Offline
  2012. június 15. 15:0424.

  Nem kell elkezdeni,csak akkor amikor a gyerek már érett rá. Eröltetni meg  pláne nem szabad.

   

  Anyosod meg apukád pedig ne akarjanak a gyereknek stresszt,frusztrációt okozni a leszoktatással.

  Elfog jönni az idő amikor magától is szolni fog. 

  Lehet,hogy a jövöhónapban ledobja magától pikk-pakk mert nem birja a meleget pelenkába,de lehet,hogy csak 3 évesen lesz szobatiszta egy elég hosszadalmas leszokással. 

   

  Kitartás és a nagyszülöket meg nyugalomra inteni. Nem lóverseny ahol sietni kell. 

   

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 19. Hahovirag1
  Offline
  2012. június 15. 14:5223.
  Sztem még tök korai evvel frusztrálni a gyereket.......Valahol azt olvastam, hogy 2 éves kor előtt még nem is tudják nagyon szabályozni a záróizmaikat, ezért ha olyasmit vársz el tőle amit egyszerűen nem képes teljesíteni-hiába akarja szegénykém-, akkor az ellenkezőjét éred el vele. Az persze más ha ő akarja kipróbálni.
  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 20. Panndi
  Offline
  2012. június 15. 14:4722.

  Szia :)

   

  Nekem három gyerekem van (most várom a negyediket ;) ), a nagyobbik 22 hónaposan lett szobatiszta. Nyáron a Balatonon voltunk, egész nap együtt voltunk, ott volt a férjem is, így levettük róla a pelenkát, mert valaki mindig tudott rá figyelni (a kistesó akkor volt 3 hónapos), pár nap alatt ráérzett, mit szeretnénk tőle, két hét alatt teljesen szobatiszta lett. A kisebbik lányom pont két éves, nagyon piros volt a feneke, kinn levettem róla a pelenkát, hogy picit levegőzzön, kétszer bepisilt, harmadszor már szólt, pár nap múlva már éjjel sem pisilt be. A kicsi kedden lesz egy éves, vele majd jövőre próbálkozunk :)

   

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 21. Whatif
  Offline
  2012. június 15. 13:5521.

   Én úgy voltam vele, hogy a gyerekemre hagytam, hogy mikor kezdjük. 2 és fél éves kora óta pisil WC-be, nem hord pelust azóta és kb akkortól kakil bilibe, de csak kb egy hét óta végzi a nagydolgát is WC-be.4 éves.

   Hihetetlen ügyes egyébként, gyakran utazzuk át Európát vele, és soha nem volt se kisdolgos, se nagydolgos balesete

   

  Én a munkám kapcsán találkozom sok kisgyerekkel és azt tapasztaltam, hogy a túl korán bilire szoktatott gyerekeknél nagyobb a rizikója annak, hogy kialakít valami rossz szokást. Pl. tovább visszatartja a székletét, sokat erölködik WC-zés közben, étkezési zavarok alakulnak ki, székrekedéses lesz stb. És ezeket kisgyerekeknél sokkal nehezebb kezelni.

  Persze ez egyéni tapasztalat!

  De én azt választottam, és majd a kistesónál is, ha lesz, hogy amikor ott van az ideje, akkor szépen , közösen megoldjuk, de nem stresszelünk.

   

  (Ó, nálunk is volt ám anyósféle okoskodás, meg a "bezzeg a sógornőd egy évves kora óta minden reggel bilire ülteti a lányát és addig nem kelhet fel, míg nincs kaki-pisi", de ezeket a dolgokat magasról le kell ejteni.)

   

  Sikerélmény, dicséret, kis jutalmak beválnak!

   

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 22. ahalneve
  Offline
  2012. június 15. 13:5320.

  Leírom nálunk hogy volt. Tavaly ilyenkor leköltöztünk a telekre. meleg volt, nem adtam rá pelsut. Akkor volt 20 hónapos. Kb 1 hónapot voltunk a telken, nagyon megszerette a pelus nélküliséget. Nem volt bilink, de megtanulta, hogy odafut egy fához és oda pisilt a fűbe. állva, mint egy kisfiú.

  Amikor visszajöttünk Pestre ráadtam pelust a lakásban, mert mégiscsak se fű, se fa, viszont, szőnyeg és kanapé van.

  Ő maga kérte, hogy vegyük le, mert meleg és nem tetszik neki.

  Na, ekkor küldtem el a férjemet biliért és 2-3 nap alatt már ügyesen bilizett baleset nélkül.

  Amikor már ment neki, közölte, hogy ne tetszik a bili, ő is oda akar ahova mi, a nagy wc-be. (van olyan gyerek akinek a szűkítő jön be, de én ennek nagyon örülök, mert legalább nem kell bilit mosogatni.)

  Azóta wc szűkítővel pisil, kakil, a bilit kb 1 hétig használta.

  Még 2 éves sem volt már nappalra teljesen szobatiszta volt, úgy hogy mindig ő szólt, hogy kell neki. Mondjuk a mai napig szólnia is kell, mert nem tud egyedül felszállni a wcre.

  2 évesen a családi napközit már bugyival kezdte, ott is szűkítő van, nem bili.

  Az éjszakai szobatisztaság ideje késöbb jött el egy kicsivel.

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 23. Ez is érdekelhet: Saját magától ült bilire az öt hónapos kislány
 24. maxfactor
  Offline
  2012. június 15. 13:4619.

  Még nem próbáltuk, pedig van szűkítőnk. Az az igazság, hogy előre félek a kudarctól és inkább halogatom a dolgot.

  De most ha felébred megkérdezem majd tőle...hátha.

  előzmény:
  hilde (17)
  2012-06-15  13:35
 25. TiaMaria
  Offline
  2012. június 15. 13:4218.

  az én gyerekeim is mindig nyáron töltik a feledik életévüket.

   

  vagyis most 2.5 éves a gyerekem.   pár hete vettem le róla a pelust

   

  eszembe sem jutott tavaly nyáron.

   

  ugyanígy csináltam előtte a testvérével.  

   

   

  van persze ismerősöm, akikkel egyidősek a gyerekeink, ő szobatisztává tette a lányát tavaly nyáron.

   

   

   

  anyósod, apukád(!)   /különösen apukád, ffi létére..... no comment/ 

   

  szóval igen, 30 éve az volt a "divat"  h.  mihelyt ülni tudott a gyerek,   "rákötözték"   a bilire.   

   

  részben érthető is,  textil pelusok voltak, mosni , kifőzni, szárítani, teregetni, vasalni, hajtogatni, elrakni kellett (még leírni is sok :)  )   most azonban már nem így működik

   

   

   

  TE vagy az anyja,  magadra hallgass, és ne  hagyd h. mások irányítsák hogyan neveled a SAJÁT gyereked

   

  Anyósnak is volt kisfia, akit úgy és akkor nevelt szobat.-ra, ahogy akart.  megvolt a lehetősége.    

  ez most nem az ő dolga

   

   

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 26. hilde
  Offline
  2012. június 15. 13:3517.

  WC-t nem próbáltátok még? Én a kicsinél nem is próbálkoztam bilivel, egyből a wc-re ült, persze szűkítővel. Tetszik neki a dolog.

  előzmény:
  maxfactor (14)
  2012-06-15  13:17
 27. isorama
  Offline
  2012. június 15. 13:2716.

  Szia!

  Ahogy nálunk volt: fiam januári, 2 évesen kapott bilit. Semmi kényszerítés nem volt, csak valahogy kialakult, hogy esténként fürdés előtt azon trónolt egy darabig, addig mesekönyvet nézegettünk. Ő kérte, de nem tudatosan, csak mert ez volt a program. Volt, hogy esténként ha nagydolog becsúszott (sokszor akkorra időzítette), nem adtam rá fürdésig pelust, bugyit kapott, ez már tavasszal volt. Aztán egyik reggel mikor pelust akartam rá adni, bugyisfiókot kihúzta, hogy az kell neki. Persze volt pár baleset, de ekkortól már nem kellett a pelus 28 hónapos volt ekkor. Kakiláshoz kérte csak az nehezen ment, már majdnem 3 éves volt ,mire hajlandó volt WC-be kakilni.

  Lányom is most lesz másfél nyáron, nem tervezek vele még semmit, majd télen ahogy a fiamnál.

  Szerintem még várjál vele egy picit.

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 28. isorama
  Offline
  2012. június 15. 13:2715.

  Szia!

  Ahogy nálunk volt: fiam januári, 2 évesen kapott bilit. Semmi kényszerítés nem volt, csak valahogy kialakult, hogy esténként fürdés előtt azon trónolt egy darabig, addig mesekönyvet nézegettünk. Ő kérte, de nem tudatosan, csak mert ez volt a program. Volt, hogy esténként ha nagydolog becsúszott (sokszor akkorra időzítette), nem adtam rá fürdésig pelust, bugyit kapott, ez már tavasszal volt. Aztán egyik reggel mikor pelust akartam rá adni, bugyisfiókot kihúzta, hogy az kell neki. Persze volt pár baleset, de ekkortól már nem kellett a pelus 28 hónapos volt ekkor. Kakiláshoz kérte csak az nehezen ment, már majdnem 3 éves volt ,mire hajlandó volt WC-be kakilni.

  Lányom is most lesz másfél nyáron, nem tervezek vele még semmit, majd télen ahogy a fiamnál.

  Szerintem még várjál vele egy picit.

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 29. Ez is érdekelhet: Hosszabb az út a pelenkától a szobatisztaságig, mint gondolnád
 30. maxfactor
  Offline
  2012. június 15. 13:1714.

  Hasonló a problémám, de az én kislányom már 2 és fél éves. Viszont hallani sem akar a biliről, fél tőle, mint a tűztől. Követeli a pelust (sír, zokog), 5 percig se akar pelus nélkül lenni. Nagyon kétségbe vagyok esve, mert januárban kezdenénk az ovit, de ha addig nem sikerül szobatisztaságra szoktatni, akkor nem mehet.

   

  Van egy 6 hónapos kistestvér, akit ha átpelusozunk, akkor a kislányom is pelust akar cserélni. Kisbabás szokásokat vett fel, nem akar "nagylány" lenni, hiszen a pici babának olyan jó. Inkább pici baba szeretne lenni. 

   

  Szerintem még várjál 1 évet, ráértek ezzel. Anyukám a kislányomat már 8 hónaposan rá akarta ültetni a bilire és még most is nap mint nap ez a téma. Erőlteti, kérdezgeti, hogy miért nem ül rá, és szerintem ez is nagyon nagy baj, elijeszti az egésztől. Sokat segítenek a nagyszülők, de időnként túl nagy elvárásaik vannak.

 31. krisztina914
  Offline
  2012. június 15. 13:0713.

  előfordul néha még itt is pisi a földön de azért nem olyan vészes,egészen hozzászokik az ember. 

  előzmény:
  Brucknersigfried (12)
  2012-06-15  13:03
 32. 2012. június 15. 13:0312.

  Hát azt hiszem, hogy nálunk még én sem vagyok érett arra, hogy szobatisztaszágra szokjunk :)

  Legalábbis ha ezekbe belegondolok. Meg abba, hogy esetleg heteken keresztül a pisit meg kakit a szoba közepéről kell majd összetakarítani. :)

   

   

  előzmény:
  krisztina914 (11)
  2012-06-15  12:57
 33. krisztina914
  Offline
  2012. június 15. 12:5711.
  nálunk a bilit megelőzően heteken át jött utánunk a wc-be és kérdezte h mit csinálunk majd meg kellett mutatni az eredményt,ezzel párhuzamosan pedig kérte h mutassuk meg a pelenka tartalmát is:-)
  előzmény:
  Brucknersigfried (8)
  2012-06-15  12:42
 34. zsanna7
  Offline
  2012. június 15. 12:5310.
  Az én fiam lassan 2,5 éves, már pár hónapja kérdeztem kipróbálja-e a wc-zést eleinte nem akarta, nem is erőltettem.Mostanában megint visszatértünk rá, most már szívesen ráül és a pisilés sikerül is, a kakilásnál szól előre, de még nem sikerül addig tartani, amíg kiérünk.A pisit sikerül már tartania, de annál meg nem szól mindig.Én úgy gondolom egy próbát megér, de ha nem akarja még, akkor hagyni kell, nem hiszem, hogy érti még másfél évesen, bár biztos van olyan akinek sikerül, ez is gyerekfüggő.Valahol olvastam, hogy onnan lehet tudni, hogy kezd megérni a szobatisztaságra, hogy pl. fürdésnél, ha pisil, akkor figyeli magát, meg tudja állítani a vizeletet és újra elindítani a folyamatot, illetve szól, ha kakált vagy legalább is valahogy jelzi, ha elbújik, az is jelzés.Én ezeket a jeleket megvártam, de továbbra sem erőltetem, még nem szobatiszta, amíg itthon vagyok vele ráér, ez olyan kényes téma szerintem ha túl hamar kezdjük vagy görcsölünk rajta, visszaesik.
  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 35. Ez is érdekelhet: 10 jel, hogy a gyermeked készen áll a szobatisztaságra
 36. Edi32
  Offline
  2012. június 15. 12:519.

  Szia,

   

  én várnék, amíg ő mutat érdeklődést a szobatisztaság iránt. Mi az első gyereknél 2 éves korában kezdtük, és sajnos többször előfordult baleset, kb 4 hónapig még várnunk kellet volna, onnantól kezve működött a dolog. A másodiknál nem erőltettem semmit, 2,5 évesen lett szobatiszta egyik napról a másikra. Ő akkor úgy döntött, hogy már elég volt a pelusből és onnantól WC-be ment a dolog. Ja, mi egyáltalán nem vettünk bilit, WC-vel keztünk mindkettőnél. Nem tudom ez számít-e, az első a beszédben le volt maradva a kortársaihoz képest, de mozgásában jóval megelőzte őket, a második átlagosan fejlődött.

   

  Egyetértek csernozjom-mal, ha erőltetitek, csak a mosás, idegeskedés, stressz lesz több.

   

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 37. 2012. június 15. 12:428.

  Köszi mindőtöknek, hogy ilyen gyorsan válaszoltatok, azt meg külön köszönöm, hogy mindenki segítő szándékkal írt tanácsokat (ritka manapság a fórumon :) ).

  Ahogy olvastalak benneteket, egyre inkább az erősödik bennem, hogy az én lányom még nem érett rá mert őt egyáltalán nem érdekli ez a téma. Illetve ha kérdezem tőle -persze játékos formában -mielőtt tisztába teszem, hogy mi van a pelenkában? Van kaka? Akkor sokszor azt mondja, hogy igen, holott nincs, vagy azt mondja, hogy nem, holott van. Ebből azt szűröm le, hogy még nincs teljesen tisztában azzal, hogy mit is jelent ez a dolog. 

   

   

 38. cicamica8201
  Offline
  2012. június 15. 12:357.

  Sztem ne döntsd el helyette, elég nagy-e már ehhez.

   

  Mutasd meg neki a bilit, legyne elérhető helyen, ha izgatja, kérni fogja. Az én lányom pl. másfél évesen karácsonykor már akart bilizni, hosszasan üldögélt reggelente a bilin, de én a készülődés miatt nem értem rá 3 napig, és hagytam hogy menjen a pelusba, el is vesztette az érdeklődését hónapokra. Aztán a 2 éves szülinapján már  csak vészhelyzetre vittem magammal pelust valahova, már 2 hónapja nem volt pelusos.

   

  Tegnap viszont  a lányom szülinapi buliján (4 éves most) döbbenten vettem észre, hogy  a barátnőm kislányának még saját bilit hoztak, és pelussal alszik este - elmúlt 3 és fél éves 

   

  Szóval semmiképpen se erőltesd, de sztem az érdkelődését már fel lehetne kelteni (pl: Bilikönyvet vedd meg, az nagyon cuki, imádják, és segít feldolgozni a témát). Fontos viszont hogyha te eltökélted hogy szted még kicsi, azt ő úgyis megérzi, és aszerint fog viselkedni, akkor kár az egészért. Annyira nem fontos, és még nincs lekésve semmiről.

   

   

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 39. vanci
  Offline
  2012. június 15. 12:306.

  Leírom, nálunk hogy volt:

   

  májusban töltötte a kettőt, előtte februárban vettem bilit (21 hós), ha volt kedve, ráülhetett, pisilhetett (mindig pisilt, mikor ráültettem, de magától nem szólt volna), egyébként pelusban volt. Kaki mindig pelusba ment. Közben megvettem a Bilikönyvet és olvasgattuk együtt (szerintem hasznos). Aztán bejött a nyár és június elején, amikor jó meleg volt, úgy döntöttem, leveszem a pelust. Vagyis mindent levettem, gatyó se került rá. A pisi rögtön bilibe ment, kaki kb. 4 napra rá, addig végigpotyogtatta a lakást. De 4-5 nap után teljesen szobatiszta lett. Hurrá, örültem, gatyó-naci vissza, na ekkor volt 2-3 napos visszaesés, újra kaki-pisi a naciba, de aztán simán megszokta a bilit. Lehet, hogy rossz időben nehezebb, de így jó időben nálunk egy hét alatt teljesen szobatiszta lett nappalra.

   

  Alvásra pedig joval később, idén februárban vettem le végleg a pelust, amikor már egy hónapja nem pisilt be éjszaka a pelusba.

   

  Remélem, segítettem. Szerintem huszonegykét hónapos kor előtt nem sok értelme van próbálkozni, nem hallottam még olyan gyerekről, aki másfél évesen szobatiszta lett volna.

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 40. csernozjom
  Offline
  2012. június 15. 12:285.

  Szerintem addig tök fölösleges elkezdeni az egész szoktatást, de még a bilire ültetést is, amíg ő maga nem tanúsít cseppnyi érdeklődést is a téma iránt.

   

  Az én lányom is értelmes, hamar beszélő gyerek volt, de még 2 éves korában sem különösebben izgatta a bili. Aztán 4 hónappal később maga mondta egyik napról a másikra, hogy ő már nagylány, bugyiban szeretne lenni. Onnantól kezdve otthonra egyáltalán nem hordott pelenkát, csak alváshoz; minimális volt a bepisilések, ebből adódó kisebb balesetek száma. Amint a télnek vége lett, házon kívülre is bugyis lett. Most 3 éves, csak alváshoz hord pelenkát, de szerintem csak kis idő kérdése, hogy az is eltűnjön. 

   

  A véleményem az, hogy ha hamar kezded, az egész sokkal több macerával, kínlódással, suvickolással, összepisilt-kakilt ruhával, bútorokkal jár. Ha hamar kezded, az egész folyamat sokkal tovább tart, és nagyjából pontosan akkorra lesz szobatiszta a gyerek, mintha később ugyan, de részéről testben-lélekben felkészülten kezditek.

   

  És még egy: az nem szobatisztaság, ha a gyerek a bilre ültetve abba belepisil. A szobatisztaság az, ha maga szól, időben, hogy menni kell. 

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 41. Ez is érdekelhet: Alig félévesen szobatiszta a szuperintelligens baba
 42. NGréta
  Offline
  2012. június 15. 12:283.

  Szerintem egy bilit megér a dolog. Márhogy megvedd a bilit, aztán kiderül mi történik. Olyan kis értelmesek ezek a gyerekek, szépen elmondod neki mire való, meg hogy szóljon ha érzi, hogy jön a pisi stb. Ilyesmit el lehet kezdeni. Erőltetni egyébként sem szabad.

   

  Az én kislányom aug.ban lesz 2 éves és esze ágában sincs ráülni a bilire. Egy időben legalább azt jelezte, ha kaki van, most már csak abból derül ki, hogy félrevonul olyankor.

   

  Egyébként vannak ezek a bugyipelusok is. Talán azoknak nem olyan jó a nedvszívó képességük se, hogy egy picit kellemetlen legyen, hogy könnyebben rászokhassanak a babák a bilire. Ezt csak hallottam nem vagyok benne biztos én annyira különbséget nem érzek.

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 43. hilde
  Offline
  2012. június 15. 12:283.

  Szia

   

  Ne erőltesd, látni fogod, mikor lesz rá készen. A nagyobbik lányomat (szintén nagyon fejlett beszéd terén, 18 hónaposan már folyékonyan, tisztán beszélt), a bilizés nem nagyon érdekelte. Ráültettem a bilire, 1-2 napig tetszett neki a dolog, aztán abbamaradt az érdeklődés. Ráadásul a hugicával voltam akkor terhes, így nagy hassal nekem sem volt sok kedvem a bilire szaladni vele. Szüneteltettük. 2 éves és 2 hónapos volt, amikor úgy döntöttem, újra megpróbáljuk. Május volt, jó idő. 1. nap becsurgott, a 2. naptól már nem. Játszótérre is pelus nélkül mentünk. Persze ehhez az is kellett, hogy szóljon. Napok alatt szobatiszta lett nappalra.

   

  A hugica már más tészta. Ő áprilisban töltötte a  2-t, de még nem érett a dologra. Nála is próbálkoztam, de minden alkalommal a bugyiba csurgott. Sosem szól előre, csak amikor más pisil. Vele még várni kell.

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09
 44. krisztina914
  Offline
  2012. június 15. 12:222.

  szia!

  a lányom most volt 2 éves májusban és kb két hónapja kezdtük el,egész jól megy leszámítva h az utóbbi egy héten ritkábban kakil (soha nem volt eddig ezzel gond))és akkor mondja h fáj:-( felmerült bennem h a bilibe nem akar(pedig ezzel sem volt gond)és visszatartja.úh most én is tanácstalan vagyok mert nem igazán tudom kideríteni h valójában ez a gond vagy valami más.

  természetesen nálunk is volt aki azt mondta ráér és volt aki azt kérdezte,még nem szobatiszta?

  szerintem próbáld meg néha otthon ültesd rá és meglátod hogy megy-e vagy sem. ha ellenkezik és nem akarja akkor hagyd a fenébe,ha pedig tetszik neki és bele  csurog a pisi akkor ültesd rá gyakrabban és majd alakul 

  sok sikert! 

  előzmény:
  Brucknersigfried (1)
  2012-06-15  12:09