Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Waldorf negativ oldala

Torolt_felhasznalo_913021
Torolt_felhasznalo_913021
Létrehozva: 2012. május 10. 18:44

Sziasztok!

 

A Waldorf-oktatasrol csak pozitivumokat hallottam es olvastam ezidaig. Mivel fontos dontes elott allunk, szeretnem alaposan korbejarni a temat.

 

Ezert olyanok velemenyere vagyok kivancsi, akik barmilyen negativumot tapasztaltak/nak ebben az alternativ oktatasi rendszerben.

 

Nem szeretnenk addig donteni, amig csak csupa szep es jot hallunk errol az iskolarendszerrol, mert az ugye tul szep, hogy igaz legyen.

 

Johetnek pro velemenyek is, de a kontra jobban erdekelne!!!

 

Koszonom!

 

Madison

215 hozzászólás
 1. 2016. november 24. 16:24215.

  Nem vagyunk waldorfosak sosem voltam waldorfos minden évben kábé 15-ször simogattam tölgyfa kérgét és most sem tudom megkülönböztetni az égertől....


  Ahogyan nem tudnám pl azt sem hogy a citromsavciklus és a klorofil mire való ha nem tanítja meg nekem hagyomanyos iskolában az amúgy szörnyű gyenge biológia tanárom és mondjuk mivel nem érdekelt soha ezért w-ben soha nem tanultam volna meg mert ott deklaráltan nem tanítják meg az alapokat a későbbi logikus gondolkodáshoz. Tehát ma nem tudtam volna az egyházi iskolában tanuló másodikos lányomnak elmagyarázni még csak nagy vonalakban sem mivel érdeklődött hogyan lélegeznek a növények. És nem mondhattam azt neki hogy kicsim megmutatom mit írj a google be a válaszért( hogy ugye megtanítsam hol éri el az infot hehe) vagy hogy tessék a gimis biosz könyvem nézegesd.


  Szép módszer a waldorf de az ember nem unikornis vagy pillangó hanem ember. És mint ilyen a tudása jelentős részben hierarchikusan épül fel és nem hálózatban ahogyan azt a waldorf erőlteti. Magam részéről a gyerekeimnek a nyitott szemmel járást és a nyitott szemmel megismerést tanítom de ennek része a közös kulturális alap, a sokat szidott lexikális tudás.

  előzmény:
  Lillaréka (153)
  2012-05-13  10:37
 2. 2016. július 11. 12:40214.

  Nekem csak az egri waldorf iskoláról van véleményem, mert az én gyerekem odajárt. Ha nem is mindenben, de nagyon sok mindenben osztom a blog tulajdonosainak véleményét: http://egriwaldorfiskolahoz.simplesite.com

 3. Torolt_felhasznalo_814295
  Torolt_felhasznalo_814295
  2014. Április 5. 09:54213.

  Az itteni egyik hozzaszolo dobbentett meg : olvasva Steiner egyik konyvet a lelekvandorlasrol , homlokara csap , hogy a gyerek tul fejlett , fekezni kell....

   

   

  Cruz engedelyezi a temabavago idezest topikbol topikba :

   

  Waldorfszulo , 5 eves gyerekerol , aki nem volt koranak megfelelelo... --->

   ................................

  Szerintem pont ezért nagy a felelősségünk, hogy az ilyen beállítottságú gyerekek ne "nőjenek fel" túl korán, jusson nekik is a gyermekkor minden fázisának varázsából. Én pont ilyesmiken küzdök a gyerekemmel, főleg amióta elmerültem a Steiner irodalomban, és rádöbbentem, mennyire fontos ez, ugyanúgy, mint mikor pl. azt mondják, nem jó, ha kimarad egy babánál a mozgásfejlődés valamelyik fázisa, kúszás, egyéb. A gyermekkor, a gyermeki tevékenység, az életkornak megfelelő elfoglaltságnak mind funkciója van a személyiségfejlődésben, ha átugorjuk, vagy átsietünk rajta, valamiből végleg kimaradunk... Én folyton lassítani próbálom a fiamat, akiről azt érzem, valamiért amúgy is egy gyermektestbe született kis öreg lény, és hogy jóval könnyebb lesz majd neki felnőttként.

   ......................

   

  Kisfiam magát tanította meg írni, magyarul teljesen normálisan is tudott már 5 évesen (eltekintve a helyesírási hibáktól, persze). Én sohasem gyártottam neki feladatlapokat, viszont megtette ő magának. Elég volt "input"-nak neki az a néhány, amit innen-onnan kapogatott (tudod, játékos feladatokkal), és aztán egyszer csak jött, hogy anya, csináltam egy feladatlapot, és megdöbbentően ügyes volt. (Labirintus, egyszerű kis összeadás, válaszd ki a kakukktojást, kösd össze az ellentétpárokat, stb.)

  Mint mondtam, pont ezért én sohasem csináltam ilyeneket, nem is helyeslem. Tiltani sem tiltottam.

  Mondok valamit, remélem, nem kritikának fogod venni, annál is inkább ne így vedd, mert én is (mi is) pont hasonló cipőben jártunk. Szóval úgy érzem, a kislányod sok olyasmit csinál, ami még nem a korának megfelelő, és a nagy igazság az, hogy ez nem biztos, hogy jó. Tudom, erre a válasz, hogy "akkor most tiltsam?", de az igazi válasz az, hogy nem, nem kell tiltani, hanem olyan értelmes és korának megfelelő tevékenységeket kell biztosítani neki, ami észrevétlenül eltereli a figyelmét ezekről a számára még korai, és (ha nem is úgy tűnik, de) túlstimuláló tevékenységekről. Ebben nagyon nagy ász a steineri oktatás-nevelés.

  Kisfiamnál már szinte ijesztő volt, hogy leült, és (tollal!!!) kész mérnöki fázisterveket készített 4-5 évesen egy-egy gépről, részekre bontva, feliratozva, aztán órákon át magyarázta nekem a motor, turbinák működését, végsebességet, potenciált, stb.

  Már az elején is a két említett óvónő néhány találkozás után észrevette, hogy mennyire "a fejében él a gyerek", ahelyett, hogy az egész testében élne, mennyire minden ott zajlik, vagyis el van billenve.

  Ma már nemigazán ül le ilyen ijesztő rajzokat csinálni, viszont a holisztikus oktatás-nevelésnek minden gyümölcsét élvezi, élvezzük... Mint mondtam elsős. Tanul németet és franciát, napi szinten van furulyaóra, euritmia, gyönyörűen megtanult kötni, nagyon szépen fest és rajzol (a tollat hálistennek hanyagolja, itt méhviasz krétával dolgoznak), minden a mesékre épül, írni már tanulnak ősz óta, de az olvasást még el sem kezdték. Viszont matekból például jóval előbb tartanak, mint a normál elsősök, már előkerült az osztás, szorzás, persze speciális módszerekkel oktatva. Verselnek, énekelnek, mozognak. Ahogy a nagy könyvben meg van írva. És ez a kisfiú, aki 3-4 évesen mondom, minden betűt ismert, elolvasta a rendszámokat ( össze nem olvasott, persze), közölte, hogy a fél literes üveg félig van, tehát negyedliter víz van benne, 5 évesen írt, tervezett, hidrogénről, nitrogénről társalgott, most boldogan fürdik az életkorának sokkal megfelelőbb terhelésben, szó sincs unatkozásról...

   

  "szellemtudomanyi" szempontbol , ha a gyerek nem eli vegig a  0-7 eves lelek nelkuli periodusat , problemai lesznek a kovetkezo eleteben...

   

   

  idézet:
  Torolt_felhasznalo_776746 (121)
  2012-05-11 20:50:28
  .
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_776746 (121)
  2012-05-11  20:50
 4. 2013. május 13. 22:00212.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_913021 (1)
  2012-05-10  18:44
 5. 2013. február 17. 22:41211.

   

   

  előzmény:
  Rena__ (210)
  2013-02-17  19:21
 6. 2013. február 17. 19:21210.

  Pedig milyen nagyszerű csodatévő volt ez a Steiner, még a vízfejűból is normálisat varázsolt. 

   

  "Rudolf Steiner fiatal korában egy bécsi családnál vállalt házitanítói állást. Szabad kezet kapott. Az egyik gyermek hidrokefáliában szenvedett, ami egyébként magától nem szokott elmúlni, és értelmi visszamaradással jár. Rudolf Steiner az érzékfeletti képességeit alkalmazva oly gyümölcsözően volt képes hatni a gyermeknél a megfelelő tanítási módszerek megtalálásában, hogy a gyermek vízfejűsége visszafejlődött, két év múltán normál iskolába járhatott, és végül orvos lett. "

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_814295 (208)
  2013-02-17  17:50
 7. 2013. február 17. 19:08209.

  Hol is vertem a mellem? Az a felmondat, hogy "belemerultem a steineri irodalomba" miert esik neked rosszul? Szerintem termeszteses, ha Steiner iskolaba jar a gyerekem, nem? Nem tartom extrem plusznak, dicskedni valonak.

   

  Az pedig nem az en szegenysegi bizonyitvanyom, ha Rudolf Steiner munkait leszukiti valaki a lelekvandorlas temakorere. Erdemes lenne kicsit korulnezni a muvei kozott. Ajanljak par konyvet?

   

  2. kerdesre is megkaphatom a valaszt, ha most ennyire raersz?

   

  Koszonom! 

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_814295 (208)
  2013-02-17  17:50
 8. Torolt_felhasznalo_814295
  Torolt_felhasznalo_814295
  2013. február 17. 17:50208.

  Kedves Mozdonj!

   

  Erdekes, hogy engem ideztel, bar a leirtakhoz most is nyugodt szivvel adom a nevemet. Az altalad torteno felreolvasashoz es felreertelmezeshez viszont nem, ezert reagalok par dologra.

  Eloszor is: en nem jottem ebbe a topikba "omlengeni" a W-rol, te viszont horogve akartad kitiltani a pozitiv hozzaszolokat. Amit tolem ideztel eleg pozitiv a W-ra nezve, akkor hogy kerul ide(?)... es pont altalad? 

  Masodszor: nem lelekvandorlasrol olvastam EGY konyvet, sehol nem irtam ilyet, hanem elmerultem RS irasaiban (pont fejlodeslelektan, pedagogia temajukban egyebkent), amelyek megerositettek abban, amit osztonosen is ereztem, es egyeb (mainstream) egyetemi tanulmanyaim is alatamasztottak, ezt eleg reszletesen ki is fejtettem. Sem homlokracsapas, sem okkult miszticizmus iranyaba elhajlas nem volt, amit sugallni probalsz. Nem tudom, a felreertelmezes, teatralis tulzas tudatlansagot vagy rosszindulatot takar-e, igazabol persze mindegy.

  A W.oktatas egyik legfontosabb, legkozpontibb elemenek a hangsulyozasa volt a lenyeg a hsz-omban (segitek, latom vannak ertelmezesi gondok;-): az eletkornak megfelelo terheles, az eletkor altal diktalt tevekenysegi formak fontossaga, a "se tul koran, se tul keson" elvenek tiszteletben tartasa a gyerekek intellektualis, erzelmi, moralis es fizikai nevelese soran. Nehez lenne ennek relevanciajaba belekotni szerintem, minden iranyzatban alapnak kellene lennie.

   

  Nezd, en nem jottem ide kampanyolni  a W. mellett, sot azert jottem, hogy valoban relevans informaciokat tartalmazo, HOZZAERTOTOL - a rendszert belulrol ismerotol - szarmazo konyvet ajanljak, amely ravilagit a W.oktatas nehezsegeire, belso problemaira.

    

  Aki olvassa a topikot meg kedve szerint eldontheti majd kit/mit talal hitelesnek.

  Apropo, hitelesseg: szeretnem megkerdezni, hogy

  1. hol is irtam "lelekvandorlasi konyv" olvasasarol, illetve

  2. az utolso mondatot is tolem idezed? Ha igen, honnan? Mert a 2008-as Kispesti Waldorf topikban, ahonnan osszeolloztad a hsz-aimat, nem talaltam semmi ilyet.

  Ezekre a kerdesekre mindenkeppen varnam a valaszt, koszi elore is. 


  idézet:
  Caithleen (133)
  2012-05-12 15:38:28

   

  Apropo, hitelesseg: szeretnem megkerdezni, hogy

  1. hol is irtam "lelekvandorlasi konyv" olvasasarol, illetve

  2. az utolso mondatot is tolem idezed? Ha igen, honnan? Mert a 2008-as Kispesti Waldorf topikban, ahonnan osszeolloztad a hsz-aimat, nem talaltam semmi ilyet.

  Ezekre a kerdesekre mindenkeppen varnam a valaszt, koszi elore is.

   

   

  Na szegenykem! Valoszinuleg nem olvastam el idaig a valaszodat....

   

  Hat a felelet nagyon egyszeru :  azzal vered a melledet , hogy belemerultel a Steinerbe : "elmerültem a Steiner irodalomban"

   

  O alapitotta az antropozofiat.. a Steiner ..az pedig csak a lelekvandorlasrol szol... a waldorf-iskolak erre a filozofiara alapulnak...

  előzmény:
  Caithleen (133)
  2012-05-12  15:38
 9. 2012. május 17. 17:49207.

  Semmit nem kell feladni, de nem is úgy kell védeni az igazad, hogy nem vagy hajlandó elfogadni, hogy másnak más a véleménye. : ) Nem mindegy, hogy azt írod, hogy "én így gondolom, szerintem", vagy " nem is érted, nem is tapasztaltad, nem szabad neked hinni, butaságokat beszélsz, stb". Ez nem csak rátok igaz, hanem azokra is, akiknek nem szimpi a waldorf módszer.

   

  Bosi az offért. 

  előzmény:
  -1- (177)
  2012-05-15  09:59
 10. 2012. május 17. 07:28206.

  Na, mi ment itt este a hátam mögött!

   

  Dehogy vagyok szuper klasszis anya! Tényleg nem. Sajnos nagyon-nagyon távol állok attól, amit álmaimban elképzeltem, hogy milyen anya szeretnék lenni. Csak abban az egyben tudok reménykedni, hogy felnővén a gyerekem a jószándékot nézi majd, és nem a hibáimat... :)

   

  A kommunikációs stílusról írtakat viszont elfogadom, sok balhés emberrel volt már dolgom életemben, sok sérült kamasszal, és ösztönösen megtanultam már tényekkel érvelni, a magam szempontjait sorolni, és nem a másikat szidni, az ugyanis törvényszerűen ellenkezést vált ki, és elvisz az eredeti témától. Persze, ha valakinek ez a célja (mert tudja, hogy nincs igaza az alaptémában), akkor terelhet, de az alaptéma ott marad kibeszéletlenül. 

   

  További szép napot mindenkinek! :)

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_349500 (200)
  2012-05-16  20:02
 11. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  2012. május 16. 21:53205.
  A zsebben turkálósban (Mennyiért öltözködtél?).
  előzmény:
  -1- (204)
  2012-05-16  20:51
 12. -1-
  -1-
  2012. május 16. 20:51204.
  Valóban. Ki érti ezt? Hol jártál, ahol ennyi élményed akadt?
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (203)
  2012-05-16  20:34
 13. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  2012. május 16. 20:34203.
  Hát akivel én meccseztem ma, neki a saját igazsága fájt. Pedig nem is én hangoztattam, hanem ő. Ki érti ezt...
  előzmény:
  -1- (201)
  2012-05-16  20:20
 14. 2012. május 16. 20:33202.

  "Valaki a minap zenélő, mozgó, villogó játékot keresett. Beírtam neki, hogy kínai piac. Gondoltam veszi a lapot, hogy ha ordenáré gagyit akar, akkor ott biztos megtalálja.

  Nem is a gagyiság igazából ebben a lényeg, hanem az, hogy a játék villog, csörög-zörög, zenél, jár.. A gyerek mit élvezne ugyan benne? "

   

   

  Hát neked sztem nincs gyereked.:) Voltál már pl. búcsúban gyerekkel?  Ajánlom. A legizléstelenebb, leghangosabb kínai vacakok jönnek be nekik. Nálunk a kisfiam kedvence egy busz ami irtózatos hangon üvölt, villog , szirénázik, és vakító piros. Imádja, vele fekszik és kel. /Én már gondoltam rá, hogy kivágom az ablakon/

   

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (190)
  2012-05-16  10:09
 15. -1-
  -1-
  2012. május 16. 20:20201.

  Ó, milyen nagy igazságra jöttem most rá.

   

  Nem az igazság fáj, hanem a hazugság feltárása.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (199)
  2012-05-16  19:45
 16. Torolt_felhasznalo_349500
  Torolt_felhasznalo_349500
  2012. május 16. 20:02200.
  Egyetertek! Es valoszinuleg anyanak is szuper klasszis!
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (197)
  2012-05-16  18:42
 17. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  2012. május 16. 19:45199.
  Hát az rám is nagyon igaz Ma is csak 50 hsz-emet radírozták, pedig nem is trágárkodtam. Hihetetlen, hogy másoknak hogy fáj az igazság..
  előzmény:
  -1- (198)
  2012-05-16  19:07
 18. -1-
  -1-
  2012. május 16. 19:07198.

  Valóban egy ritka példája annak, hogy hogyan kellene egymással kommunikálnunk.

  Szeretek ilyen hsz-okat olvasni, mivel magam elég tüzes lévén, el tudok borulni.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (197)
  2012-05-16  18:42
 19. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  2012. május 16. 18:42197.
  Én is épp dicsérni akartam trivial hozzáállását. Ilyen pedagógus nem terem minden bokorban.
  előzmény:
  -1- (196)
  2012-05-16  17:51
 20. -1-
  -1-
  2012. május 16. 17:51196.

  Ha valaknek, akkor neked nem kellene magyarázkodnod.

  Pont a te hsz-aid voltak a leghigadtabb és legpontosabban megfogalmazva.

   

  Amikor elolvastam a hsz-t amire reagáltál, gondoltam magam is válaszolok, de olyan lehetetlen volt számomra, hogy nyugodt hangnemben tegyem meg, hogy inkább eltekintettem tőle.

   

  Remek észjárás, amire ama régi mondás jelllemző: a királynőt megölnötök nem kell...

   

  Tipikusan a visszavágok kategória, amiben semmi de semmi kézelfogható, de annál több kiforgatott megjegyzés.

  Ezek nem érvek, csak kétségbeesett vagdalkozások.

  előzmény:
  trivial (195)
  2012-05-16  16:01
 21. 2012. május 16. 16:01195.

  Még egy megjegyzés a "szekta" szóhoz: aki ismer engem, tudja, hogy én lennék az utolsó ember, aki bármilyen szektába beállna, és elvtelenül védene elvakult hitnézeteket. Itt, ebben a topikban is - ahogy az életem minden más területén - igyekszem nem arany igazságokat felállítani, amelyektől eltérni nem lehet: pontosan ezért írtam csakis a mi intézményünkről, és azon belül is az óvodáról, és minden egyes hsz-emben azt is hozzátettem, hogy a sulit nem ismerem belülről, tehát nem is mondok róla véleményt. De az oviról sem mondtam, hogy aranyból van, egyszerűen leírtam a személyes tapasztalataimat, érzéseimet, benyomásaimat, amelyek a 3 év alatt lecsapódtak bennem - így a ballagás előtt. Mintha magamnak írtam volna egy visszatekintést. És igazad van, mindennek az életben van negatív oldala is, de ha pl. visszatekintesz egy szép barátság emlékére, amely már valami külső ok miatt megszakadt, ott sem az fog eszedbe jutni, ami - minden bizonnyal nem szándékos - bosszúságot okozott neked a barátod, hanem a szép emlékek, a nevetések, a bulik, a beszélgetések. És összességében igenis bátran ki mered jelenteni az arányok alapján, hogy ez egy csodálatos kapcsolat volt. Ugyanígy: biztosan voltak az oviban is apróbb kellemetlenségek, de őszintén mondom, hogy nem emlékszem rájuk, mert több volt a pozitívum. Hol ebben a szektáskodás? Valódi tapasztalatok alapján leszűrt valódi leírása az ott megélt eseményeknek. Konkrét beszámoló volt, és még véletlenül sem ment át sehol általánosításba, mert simán elhinném, hogy másutt teljesen mások a tapasztalatok, a közösségeknek is megvan az egyéni arculata, és bármilyen közösséget el tudnak rontani negatív emberkék, ha túl nagy arányban vannak jelen. Tanárként nap mint nap látom, hogy egyetlen iskolán belül is teljesen más légkörű két különböző osztály. Sőt, ami azt illeti, soha életemben nem volt még két egyforma osztályom, se hangulatában, se poénkodásban, se érzelmi oldalról, se agyilag, sehogy. Pedig 2003 óta ugyanaz a munkahelyem, és évente 6 osztályban tanítok folyamatosan.

  előzmény:
  csampi (193)
  2012-05-16  11:57
 22. 2012. május 16. 15:34194.

  Nem betűztem helyesírást, és az adatlapodon is egyedül azért "colombóztam", mert érdekelt, hol van az a város, ahol haldoklik az intézmény, meg ahonnan menekítik az óvónők a gyereküket. És meglepődve tapasztaltam, hogy jé, hát ez biz' ugyanaz, amiről én beszéltem. Nem akartam semmiféle vállveregetést beseperni, csupán megcáfolni egy téves infót, ami nyilvános fórumon jelent meg - egy olyan ember jogán, aki egyelőre még tagja ennek az intézménynek, vagyis hiteles és belső információk alapján. Ill. egy kérdést is feltettem, hogy mire jó ez? Erre sem kaptam választ. Nem akartam én meaculpázást, meg azt sem, hogy rám hagyd érvek nélkül, hogy jó, hát legyen nekem igazam, konkrét indokot, konkrét magyarázatot vártam volna a kérdésemre. De jó, felfogtam, te ezt már nem akarod megadni nekem. Rendben. Ez is egyfajta válasz egyébként. :)

  előzmény:
  csampi (193)
  2012-05-16  11:57
 23. 2012. május 16. 11:57193.
  Hát legyen: igazad van. Félinformációk alapján írtam valótlan dolgokat, azért, hogy szándékosan lejárassak egy csakis pozitív intézményt, ahol minden szép és jó, csak jöttek itt a gonoszok, akik nem waldorfisták, ezért a szekta tagjai gyorsan összefogtak és elüldöztek innen mindenkit, aki hazug kreálmányokkal befeketítette a Waldorf negatív oldala c. topic képét, amikor ez a világ egyetlen olyan dolga, aminek nincs negatív oldala, csak süssön a nap, csicseregjenek a madarak, és nem is maradt itt más, csak a pártolók, akiknek ez nem tűnik fel, mert mission completed: mindenkit ízekre szedni, helyesírást betűzni és adatlapon colombózni, majd vállveregetést besöpörni. Szerintem a topic magáért beszél. Én meg mea culpa, oszt legyen má' kész :)
  előzmény:
  trivial (189)
  2012-05-15  19:37
 24. Torolt_felhasznalo_498500
  Torolt_felhasznalo_498500
  2012. május 16. 10:52192.

  Nagyon jól leírtad, az ovival kapcsolatban én is pont így érzek és ezeket tapasztalom, mint Te:)

  A szülői estek nekem is felüdülés, itt tényleg törődnek nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülők lelkével is, ahogyan írtad.

   

  előzmény:
  trivial (189)
  2012-05-15  19:37
1 2 3 4 5

Legnépszerűbb cikkek