Waldorf negativ oldala

Torolt_felhasznalo_913021
Torolt_felhasznalo_913021
Létrehozva: 2012. május 10. 18:44

Sziasztok!

 

A Waldorf-oktatasrol csak pozitivumokat hallottam es olvastam ezidaig. Mivel fontos dontes elott allunk, szeretnem alaposan korbejarni a temat.

 

Ezert olyanok velemenyere vagyok kivancsi, akik barmilyen negativumot tapasztaltak/nak ebben az alternativ oktatasi rendszerben.

 

Nem szeretnenk addig donteni, amig csak csupa szep es jot hallunk errol az iskolarendszerrol, mert az ugye tul szep, hogy igaz legyen.

 

Johetnek pro velemenyek is, de a kontra jobban erdekelne!!!

 

Koszonom!

 

Madison

215 hozzászólás
 1. popp.adam
  Offline
  2016. november 24. 16:24215.

  Nem vagyunk waldorfosak sosem voltam waldorfos minden évben kábé 15-ször simogattam tölgyfa kérgét és most sem tudom megkülönböztetni az égertől....


  Ahogyan nem tudnám pl azt sem hogy a citromsavciklus és a klorofil mire való ha nem tanítja meg nekem hagyomanyos iskolában az amúgy szörnyű gyenge biológia tanárom és mondjuk mivel nem érdekelt soha ezért w-ben soha nem tanultam volna meg mert ott deklaráltan nem tanítják meg az alapokat a későbbi logikus gondolkodáshoz. Tehát ma nem tudtam volna az egyházi iskolában tanuló másodikos lányomnak elmagyarázni még csak nagy vonalakban sem mivel érdeklődött hogyan lélegeznek a növények. És nem mondhattam azt neki hogy kicsim megmutatom mit írj a google be a válaszért( hogy ugye megtanítsam hol éri el az infot hehe) vagy hogy tessék a gimis biosz könyvem nézegesd.


  Szép módszer a waldorf de az ember nem unikornis vagy pillangó hanem ember. És mint ilyen a tudása jelentős részben hierarchikusan épül fel és nem hálózatban ahogyan azt a waldorf erőlteti. Magam részéről a gyerekeimnek a nyitott szemmel járást és a nyitott szemmel megismerést tanítom de ennek része a közös kulturális alap, a sokat szidott lexikális tudás.

  előzmény:
  Lillaréka (153)
  2012-05-13  10:37
 2. anette2016
  Offline
  2016. július 11. 12:40214.

  Nekem csak az egri waldorf iskoláról van véleményem, mert az én gyerekem odajárt. Ha nem is mindenben, de nagyon sok mindenben osztom a blog tulajdonosainak véleményét: http://egriwaldorfiskolahoz.simplesite.com

 3. Torolt_felhasznalo_814295
  Torolt_felhasznalo_814295
  Offline
  2014. Április 5. 09:54213.

  Az itteni egyik hozzaszolo dobbentett meg : olvasva Steiner egyik konyvet a lelekvandorlasrol , homlokara csap , hogy a gyerek tul fejlett , fekezni kell....

   

   

  Cruz engedelyezi a temabavago idezest topikbol topikba :

   

  Waldorfszulo , 5 eves gyerekerol , aki nem volt koranak megfelelelo... --->

   ................................

  Szerintem pont ezért nagy a felelősségünk, hogy az ilyen beállítottságú gyerekek ne "nőjenek fel" túl korán, jusson nekik is a gyermekkor minden fázisának varázsából. Én pont ilyesmiken küzdök a gyerekemmel, főleg amióta elmerültem a Steiner irodalomban, és rádöbbentem, mennyire fontos ez, ugyanúgy, mint mikor pl. azt mondják, nem jó, ha kimarad egy babánál a mozgásfejlődés valamelyik fázisa, kúszás, egyéb. A gyermekkor, a gyermeki tevékenység, az életkornak megfelelő elfoglaltságnak mind funkciója van a személyiségfejlődésben, ha átugorjuk, vagy átsietünk rajta, valamiből végleg kimaradunk... Én folyton lassítani próbálom a fiamat, akiről azt érzem, valamiért amúgy is egy gyermektestbe született kis öreg lény, és hogy jóval könnyebb lesz majd neki felnőttként.

   ......................

   

  Kisfiam magát tanította meg írni, magyarul teljesen normálisan is tudott már 5 évesen (eltekintve a helyesírási hibáktól, persze). Én sohasem gyártottam neki feladatlapokat, viszont megtette ő magának. Elég volt "input"-nak neki az a néhány, amit innen-onnan kapogatott (tudod, játékos feladatokkal), és aztán egyszer csak jött, hogy anya, csináltam egy feladatlapot, és megdöbbentően ügyes volt. (Labirintus, egyszerű kis összeadás, válaszd ki a kakukktojást, kösd össze az ellentétpárokat, stb.)

  Mint mondtam, pont ezért én sohasem csináltam ilyeneket, nem is helyeslem. Tiltani sem tiltottam.

  Mondok valamit, remélem, nem kritikának fogod venni, annál is inkább ne így vedd, mert én is (mi is) pont hasonló cipőben jártunk. Szóval úgy érzem, a kislányod sok olyasmit csinál, ami még nem a korának megfelelő, és a nagy igazság az, hogy ez nem biztos, hogy jó. Tudom, erre a válasz, hogy "akkor most tiltsam?", de az igazi válasz az, hogy nem, nem kell tiltani, hanem olyan értelmes és korának megfelelő tevékenységeket kell biztosítani neki, ami észrevétlenül eltereli a figyelmét ezekről a számára még korai, és (ha nem is úgy tűnik, de) túlstimuláló tevékenységekről. Ebben nagyon nagy ász a steineri oktatás-nevelés.

  Kisfiamnál már szinte ijesztő volt, hogy leült, és (tollal!!!) kész mérnöki fázisterveket készített 4-5 évesen egy-egy gépről, részekre bontva, feliratozva, aztán órákon át magyarázta nekem a motor, turbinák működését, végsebességet, potenciált, stb.

  Már az elején is a két említett óvónő néhány találkozás után észrevette, hogy mennyire "a fejében él a gyerek", ahelyett, hogy az egész testében élne, mennyire minden ott zajlik, vagyis el van billenve.

  Ma már nemigazán ül le ilyen ijesztő rajzokat csinálni, viszont a holisztikus oktatás-nevelésnek minden gyümölcsét élvezi, élvezzük... Mint mondtam elsős. Tanul németet és franciát, napi szinten van furulyaóra, euritmia, gyönyörűen megtanult kötni, nagyon szépen fest és rajzol (a tollat hálistennek hanyagolja, itt méhviasz krétával dolgoznak), minden a mesékre épül, írni már tanulnak ősz óta, de az olvasást még el sem kezdték. Viszont matekból például jóval előbb tartanak, mint a normál elsősök, már előkerült az osztás, szorzás, persze speciális módszerekkel oktatva. Verselnek, énekelnek, mozognak. Ahogy a nagy könyvben meg van írva. És ez a kisfiú, aki 3-4 évesen mondom, minden betűt ismert, elolvasta a rendszámokat ( össze nem olvasott, persze), közölte, hogy a fél literes üveg félig van, tehát negyedliter víz van benne, 5 évesen írt, tervezett, hidrogénről, nitrogénről társalgott, most boldogan fürdik az életkorának sokkal megfelelőbb terhelésben, szó sincs unatkozásról...

   

  "szellemtudomanyi" szempontbol , ha a gyerek nem eli vegig a  0-7 eves lelek nelkuli periodusat , problemai lesznek a kovetkezo eleteben...

   

   

  idézet:
  Torolt_felhasznalo_776746 (121)
  2012-05-11 20:50:28
  .
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_776746 (121)
  2012-05-11  20:50
 4. Ez is érdekelhet: Lehetetlen bejutni az iskolába, ezért a szülők összefogtak, és alapítottak egyet
 5. Rena__
  Offline
  2013. február 17. 19:21210.

  Pedig milyen nagyszerű csodatévő volt ez a Steiner, még a vízfejűból is normálisat varázsolt. 

   

  "Rudolf Steiner fiatal korában egy bécsi családnál vállalt házitanítói állást. Szabad kezet kapott. Az egyik gyermek hidrokefáliában szenvedett, ami egyébként magától nem szokott elmúlni, és értelmi visszamaradással jár. Rudolf Steiner az érzékfeletti képességeit alkalmazva oly gyümölcsözően volt képes hatni a gyermeknél a megfelelő tanítási módszerek megtalálásában, hogy a gyermek vízfejűsége visszafejlődött, két év múltán normál iskolába járhatott, és végül orvos lett. "

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_814295 (208)
  2013-02-17  17:50
 6. Caithleen
  Offline
  2013. február 17. 19:08209.

  Hol is vertem a mellem? Az a felmondat, hogy "belemerultem a steineri irodalomba" miert esik neked rosszul? Szerintem termeszteses, ha Steiner iskolaba jar a gyerekem, nem? Nem tartom extrem plusznak, dicskedni valonak.

   

  Az pedig nem az en szegenysegi bizonyitvanyom, ha Rudolf Steiner munkait leszukiti valaki a lelekvandorlas temakorere. Erdemes lenne kicsit korulnezni a muvei kozott. Ajanljak par konyvet?

   

  2. kerdesre is megkaphatom a valaszt, ha most ennyire raersz?

   

  Koszonom! 

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_814295 (208)
  2013-02-17  17:50
 7. Torolt_felhasznalo_814295
  Torolt_felhasznalo_814295
  Offline
  2013. február 17. 17:50208.

  Kedves Mozdonj!

   

  Erdekes, hogy engem ideztel, bar a leirtakhoz most is nyugodt szivvel adom a nevemet. Az altalad torteno felreolvasashoz es felreertelmezeshez viszont nem, ezert reagalok par dologra.

  Eloszor is: en nem jottem ebbe a topikba "omlengeni" a W-rol, te viszont horogve akartad kitiltani a pozitiv hozzaszolokat. Amit tolem ideztel eleg pozitiv a W-ra nezve, akkor hogy kerul ide(?)... es pont altalad? 

  Masodszor: nem lelekvandorlasrol olvastam EGY konyvet, sehol nem irtam ilyet, hanem elmerultem RS irasaiban (pont fejlodeslelektan, pedagogia temajukban egyebkent), amelyek megerositettek abban, amit osztonosen is ereztem, es egyeb (mainstream) egyetemi tanulmanyaim is alatamasztottak, ezt eleg reszletesen ki is fejtettem. Sem homlokracsapas, sem okkult miszticizmus iranyaba elhajlas nem volt, amit sugallni probalsz. Nem tudom, a felreertelmezes, teatralis tulzas tudatlansagot vagy rosszindulatot takar-e, igazabol persze mindegy.

  A W.oktatas egyik legfontosabb, legkozpontibb elemenek a hangsulyozasa volt a lenyeg a hsz-omban (segitek, latom vannak ertelmezesi gondok;-): az eletkornak megfelelo terheles, az eletkor altal diktalt tevekenysegi formak fontossaga, a "se tul koran, se tul keson" elvenek tiszteletben tartasa a gyerekek intellektualis, erzelmi, moralis es fizikai nevelese soran. Nehez lenne ennek relevanciajaba belekotni szerintem, minden iranyzatban alapnak kellene lennie.

   

  Nezd, en nem jottem ide kampanyolni  a W. mellett, sot azert jottem, hogy valoban relevans informaciokat tartalmazo, HOZZAERTOTOL - a rendszert belulrol ismerotol - szarmazo konyvet ajanljak, amely ravilagit a W.oktatas nehezsegeire, belso problemaira.

    

  Aki olvassa a topikot meg kedve szerint eldontheti majd kit/mit talal hitelesnek.

  Apropo, hitelesseg: szeretnem megkerdezni, hogy

  1. hol is irtam "lelekvandorlasi konyv" olvasasarol, illetve

  2. az utolso mondatot is tolem idezed? Ha igen, honnan? Mert a 2008-as Kispesti Waldorf topikban, ahonnan osszeolloztad a hsz-aimat, nem talaltam semmi ilyet.

  Ezekre a kerdesekre mindenkeppen varnam a valaszt, koszi elore is. 


  idézet:
  Caithleen (133)
  2012-05-12 15:38:28

   

  Apropo, hitelesseg: szeretnem megkerdezni, hogy

  1. hol is irtam "lelekvandorlasi konyv" olvasasarol, illetve

  2. az utolso mondatot is tolem idezed? Ha igen, honnan? Mert a 2008-as Kispesti Waldorf topikban, ahonnan osszeolloztad a hsz-aimat, nem talaltam semmi ilyet.

  Ezekre a kerdesekre mindenkeppen varnam a valaszt, koszi elore is.

   

   

  Na szegenykem! Valoszinuleg nem olvastam el idaig a valaszodat....

   

  Hat a felelet nagyon egyszeru :  azzal vered a melledet , hogy belemerultel a Steinerbe : "elmerültem a Steiner irodalomban"

   

  O alapitotta az antropozofiat.. a Steiner ..az pedig csak a lelekvandorlasrol szol... a waldorf-iskolak erre a filozofiara alapulnak...

  előzmény:
  Caithleen (133)
  2012-05-12  15:38
 8. Pitypangné
  Offline
  2012. május 17. 17:49207.

  Semmit nem kell feladni, de nem is úgy kell védeni az igazad, hogy nem vagy hajlandó elfogadni, hogy másnak más a véleménye. : ) Nem mindegy, hogy azt írod, hogy "én így gondolom, szerintem", vagy " nem is érted, nem is tapasztaltad, nem szabad neked hinni, butaságokat beszélsz, stb". Ez nem csak rátok igaz, hanem azokra is, akiknek nem szimpi a waldorf módszer.

   

  Bosi az offért. 

  előzmény:
  -1- (177)
  2012-05-15  09:59
 9. Ez is érdekelhet: Nem kell többé harcolniuk a Waldorf-óvodáknak
 10. trivial
  Offline
  2012. május 17. 07:28206.

  Na, mi ment itt este a hátam mögött!

   

  Dehogy vagyok szuper klasszis anya! Tényleg nem. Sajnos nagyon-nagyon távol állok attól, amit álmaimban elképzeltem, hogy milyen anya szeretnék lenni. Csak abban az egyben tudok reménykedni, hogy felnővén a gyerekem a jószándékot nézi majd, és nem a hibáimat... :)

   

  A kommunikációs stílusról írtakat viszont elfogadom, sok balhés emberrel volt már dolgom életemben, sok sérült kamasszal, és ösztönösen megtanultam már tényekkel érvelni, a magam szempontjait sorolni, és nem a másikat szidni, az ugyanis törvényszerűen ellenkezést vált ki, és elvisz az eredeti témától. Persze, ha valakinek ez a célja (mert tudja, hogy nincs igaza az alaptémában), akkor terelhet, de az alaptéma ott marad kibeszéletlenül. 

   

  További szép napot mindenkinek! :)

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_349500 (200)
  2012-05-16  20:02
 11. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 16. 21:53205.
  A zsebben turkálósban (Mennyiért öltözködtél?).
  előzmény:
  -1- (204)
  2012-05-16  20:51
 12. -1-
  -1-
  Offline
  2012. május 16. 20:51204.
  Valóban. Ki érti ezt? Hol jártál, ahol ennyi élményed akadt?
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (203)
  2012-05-16  20:34
 13. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 16. 20:34203.
  Hát akivel én meccseztem ma, neki a saját igazsága fájt. Pedig nem is én hangoztattam, hanem ő. Ki érti ezt...
  előzmény:
  -1- (201)
  2012-05-16  20:20
 14. eső
  Offline
  2012. május 16. 20:33202.

  "Valaki a minap zenélő, mozgó, villogó játékot keresett. Beírtam neki, hogy kínai piac. Gondoltam veszi a lapot, hogy ha ordenáré gagyit akar, akkor ott biztos megtalálja.

  Nem is a gagyiság igazából ebben a lényeg, hanem az, hogy a játék villog, csörög-zörög, zenél, jár.. A gyerek mit élvezne ugyan benne? "

   

   

  Hát neked sztem nincs gyereked.:) Voltál már pl. búcsúban gyerekkel?  Ajánlom. A legizléstelenebb, leghangosabb kínai vacakok jönnek be nekik. Nálunk a kisfiam kedvence egy busz ami irtózatos hangon üvölt, villog , szirénázik, és vakító piros. Imádja, vele fekszik és kel. /Én már gondoltam rá, hogy kivágom az ablakon/

   

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (190)
  2012-05-16  10:09
 15. Ez is érdekelhet: Deríts fényt a csillagjegyed sötét oldalára! – 1. rész
 16. -1-
  -1-
  Offline
  2012. május 16. 20:20201.

  Ó, milyen nagy igazságra jöttem most rá.

   

  Nem az igazság fáj, hanem a hazugság feltárása.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (199)
  2012-05-16  19:45
 17. Torolt_felhasznalo_349500
  Torolt_felhasznalo_349500
  Offline
  2012. május 16. 20:02200.
  Egyetertek! Es valoszinuleg anyanak is szuper klasszis!
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (197)
  2012-05-16  18:42
 18. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 16. 19:45199.
  Hát az rám is nagyon igaz Ma is csak 50 hsz-emet radírozták, pedig nem is trágárkodtam. Hihetetlen, hogy másoknak hogy fáj az igazság..
  előzmény:
  -1- (198)
  2012-05-16  19:07
 19. -1-
  -1-
  Offline
  2012. május 16. 19:07198.

  Valóban egy ritka példája annak, hogy hogyan kellene egymással kommunikálnunk.

  Szeretek ilyen hsz-okat olvasni, mivel magam elég tüzes lévén, el tudok borulni.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (197)
  2012-05-16  18:42
 20. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 16. 18:42197.
  Én is épp dicsérni akartam trivial hozzáállását. Ilyen pedagógus nem terem minden bokorban.
  előzmény:
  -1- (196)
  2012-05-16  17:51
 21. Ez is érdekelhet: Lehet, hogy te is az ágy rossz oldalán alszol?
 22. -1-
  -1-
  Offline
  2012. május 16. 17:51196.

  Ha valaknek, akkor neked nem kellene magyarázkodnod.

  Pont a te hsz-aid voltak a leghigadtabb és legpontosabban megfogalmazva.

   

  Amikor elolvastam a hsz-t amire reagáltál, gondoltam magam is válaszolok, de olyan lehetetlen volt számomra, hogy nyugodt hangnemben tegyem meg, hogy inkább eltekintettem tőle.

   

  Remek észjárás, amire ama régi mondás jelllemző: a királynőt megölnötök nem kell...

   

  Tipikusan a visszavágok kategória, amiben semmi de semmi kézelfogható, de annál több kiforgatott megjegyzés.

  Ezek nem érvek, csak kétségbeesett vagdalkozások.

  előzmény:
  trivial (195)
  2012-05-16  16:01
 23. trivial
  Offline
  2012. május 16. 16:01195.

  Még egy megjegyzés a "szekta" szóhoz: aki ismer engem, tudja, hogy én lennék az utolsó ember, aki bármilyen szektába beállna, és elvtelenül védene elvakult hitnézeteket. Itt, ebben a topikban is - ahogy az életem minden más területén - igyekszem nem arany igazságokat felállítani, amelyektől eltérni nem lehet: pontosan ezért írtam csakis a mi intézményünkről, és azon belül is az óvodáról, és minden egyes hsz-emben azt is hozzátettem, hogy a sulit nem ismerem belülről, tehát nem is mondok róla véleményt. De az oviról sem mondtam, hogy aranyból van, egyszerűen leírtam a személyes tapasztalataimat, érzéseimet, benyomásaimat, amelyek a 3 év alatt lecsapódtak bennem - így a ballagás előtt. Mintha magamnak írtam volna egy visszatekintést. És igazad van, mindennek az életben van negatív oldala is, de ha pl. visszatekintesz egy szép barátság emlékére, amely már valami külső ok miatt megszakadt, ott sem az fog eszedbe jutni, ami - minden bizonnyal nem szándékos - bosszúságot okozott neked a barátod, hanem a szép emlékek, a nevetések, a bulik, a beszélgetések. És összességében igenis bátran ki mered jelenteni az arányok alapján, hogy ez egy csodálatos kapcsolat volt. Ugyanígy: biztosan voltak az oviban is apróbb kellemetlenségek, de őszintén mondom, hogy nem emlékszem rájuk, mert több volt a pozitívum. Hol ebben a szektáskodás? Valódi tapasztalatok alapján leszűrt valódi leírása az ott megélt eseményeknek. Konkrét beszámoló volt, és még véletlenül sem ment át sehol általánosításba, mert simán elhinném, hogy másutt teljesen mások a tapasztalatok, a közösségeknek is megvan az egyéni arculata, és bármilyen közösséget el tudnak rontani negatív emberkék, ha túl nagy arányban vannak jelen. Tanárként nap mint nap látom, hogy egyetlen iskolán belül is teljesen más légkörű két különböző osztály. Sőt, ami azt illeti, soha életemben nem volt még két egyforma osztályom, se hangulatában, se poénkodásban, se érzelmi oldalról, se agyilag, sehogy. Pedig 2003 óta ugyanaz a munkahelyem, és évente 6 osztályban tanítok folyamatosan.

  előzmény:
  csampi (193)
  2012-05-16  11:57
 24. trivial
  Offline
  2012. május 16. 15:34194.

  Nem betűztem helyesírást, és az adatlapodon is egyedül azért "colombóztam", mert érdekelt, hol van az a város, ahol haldoklik az intézmény, meg ahonnan menekítik az óvónők a gyereküket. És meglepődve tapasztaltam, hogy jé, hát ez biz' ugyanaz, amiről én beszéltem. Nem akartam semmiféle vállveregetést beseperni, csupán megcáfolni egy téves infót, ami nyilvános fórumon jelent meg - egy olyan ember jogán, aki egyelőre még tagja ennek az intézménynek, vagyis hiteles és belső információk alapján. Ill. egy kérdést is feltettem, hogy mire jó ez? Erre sem kaptam választ. Nem akartam én meaculpázást, meg azt sem, hogy rám hagyd érvek nélkül, hogy jó, hát legyen nekem igazam, konkrét indokot, konkrét magyarázatot vártam volna a kérdésemre. De jó, felfogtam, te ezt már nem akarod megadni nekem. Rendben. Ez is egyfajta válasz egyébként. :)

  előzmény:
  csampi (193)
  2012-05-16  11:57
 25. csampi
  Offline
  2012. május 16. 11:57193.
  Hát legyen: igazad van. Félinformációk alapján írtam valótlan dolgokat, azért, hogy szándékosan lejárassak egy csakis pozitív intézményt, ahol minden szép és jó, csak jöttek itt a gonoszok, akik nem waldorfisták, ezért a szekta tagjai gyorsan összefogtak és elüldöztek innen mindenkit, aki hazug kreálmányokkal befeketítette a Waldorf negatív oldala c. topic képét, amikor ez a világ egyetlen olyan dolga, aminek nincs negatív oldala, csak süssön a nap, csicseregjenek a madarak, és nem is maradt itt más, csak a pártolók, akiknek ez nem tűnik fel, mert mission completed: mindenkit ízekre szedni, helyesírást betűzni és adatlapon colombózni, majd vállveregetést besöpörni. Szerintem a topic magáért beszél. Én meg mea culpa, oszt legyen má' kész :)
  előzmény:
  trivial (189)
  2012-05-15  19:37
 26. Torolt_felhasznalo_498500
  Torolt_felhasznalo_498500
  Offline
  2012. május 16. 10:52192.

  Nagyon jól leírtad, az ovival kapcsolatban én is pont így érzek és ezeket tapasztalom, mint Te:)

  A szülői estek nekem is felüdülés, itt tényleg törődnek nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülők lelkével is, ahogyan írtad.

   

  előzmény:
  trivial (189)
  2012-05-15  19:37
 27. Ez is érdekelhet: Ismeretlen arcát mutatta meg Vajna Tímea
 28. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 16. 10:11191.
  A waldorfosok is írnak leckét, nem is keveset.
  előzmény:
  csampi (185)
  2012-05-15  13:11
 29. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 16. 10:09190.

  Na, ez pont olyan mint a játékoknál. Valaki a minap zenélő, mozgó, villogó játékot keresett. Beírtam neki, hogy kínai piac. Gondoltam veszi a lapot, hogy ha ordenáré gagyit akar, akkor ott biztos megtalálja.

  Nem is a gagyiság igazából ebben a lényeg, hanem az, hogy a játék villog, csörög-zörög, zenél, jár.. A gyerek mit élvezne ugyan benne? Ő már semmit sem tud hozzárakni a fantáziájával/-ból, képzelőerejéből, kreativitásából.

   

  Szóval az is egy fontos dolog, hogy nem feltétlenül jó az, ha készen kap valamit, de az sem, ha az a valami amit kap, ahhoz ő már nem tud mit hozzátenni. Így érdektelen lesz vagy egyszerűen elfojtják a kreativitását, kíváncsiságát, érdeklődését.

  előzmény:
  zsaki71 (183)
  2012-05-15  11:38
 30. trivial
  Offline
  2012. május 15. 19:37189.

  Eddig nem akartam erre reagálni, de most mégis. Szóval az adatlapod alapján arról az intézményről beszélsz, amibe mi három éve járunk. Átgondoltam, és nem volt olyan óvónő, aki "menekítette" volna innen a gyerekét. Az idei évtől itt dolgozó óvónő nem túl régen ismerkedett meg a w pedagógiával, előtte egy hagyományosban dolgozott, de jövőre már a w suliba fognak járni a lányai (mindkettő). A kezdettől jelen lévő óvónőnk fia most is oda jár, idén ballag. Évi pedig összetett, de teljesen más okok miatt távozott innen maga is, a gyerekei pedig akkor már régen nem voltak óvodások. Ennyit a "gyerekmenekítésről".

   

  Hidd el, hogy egy arctalan, névtelen fórumon nem mondanám azt, hogy minden szép és jó, ha nem így lenne. De egy nem arctalan, nem névtelenen se. Az óvoda tényleg nagyon jó, a nyugalom szigete, a gyerekek kiegyensúlyozottak, boldogok ott (legalábbis az enyém biiztosan), és valóban kiteljesedhet mindenféle szempontból, ami csak egy gyereknek (és ezáltal a szülőnek) fontos lehet: szárnyalhat a fantáziája, ügyesedhet, tanulhat, jó példát láthat a nevelőitől, Őrá, személy szerint Őrá figyelnek oda, nem csupán egy gyerek a sok közül. Legalábbis én soha nem éreztem ezt a három év alatt. Havonta egyszer mindig volt szülői kör, ahonnan mindig lelki feltöltődéssel, új gondolatokkal, felfrissülve tértem haza, mert mindig volt szó általános pedagógiáról is (a korosztály igényeiről, élményeiről témakörök szerint), de aktuális élethelyzetekről is. És - bélyegezzenek bár önzőnek emiatt - nekem nagyon jól esett, hogy mindig törődtek a szülők lelkével is. Advent időszakában pl. mi is mindig kaptunk valami kis lelki útravalót, akár azáltal, hogy eljátszották velünk is azokat a kis játékokat, amit a gyerekeinkkel, akár azáltal, hogy konkrétan a felnőtteknek szóló rendezvényen vehettünk részt. (Hivatásos kételkedők kedvéért: semmi misztikum, okkultizmus, csupán a mindenkiben meglévő adventi várakozás a télben, amikor annyira jól esik egy kis lelki melegség, mint a testnek egy forró tea.) Mi most fogunk ballagni, de azt hiszem, soha nem éreztem még, hogy ennyire tagja lennék (önszántámból és szívvel lélekkel) egy közösségnek, mint amennyire itt az lehettem.

   

  És még azt sem mondhatom, hogy az anyagi oldala negatív volt, itt ugyanis tényleg érvényesült az az elv, hogy szociális ok miatt nem maradhat ki olyan gyerek ebből a pedagógiából, akinek igénye lenne rá. Én egy másik oviból vittem (vagy a szókincsedből választva: menekítettem) ide a gyerekem, és ez volt az első, amit tisztáztam, hiszen nem állunk úgy anyagilag, hogy havi húszezreket engedhetnénk meg magunknak ovira. De mivel ezt könnyen bizonyítani tudtam, így nekünk a három év alatt végig mérsékelt volt a vállalásunk ennek jegyében. (Ha anyagias akarnék lenni, azt mondhatnám, hogy "jól jártunk", mert ebben már minden benne volt, napi friss gyümölcs (mindennap!), egészséges alapanyagok a reggelihez-uzsonnához, innivaló, tisztálkodószerek. Az előző oviban ezeket mind-mind vinni kellett, és persze sok szülő nem vitt - egyesek kereken kijelentették, hogy ők pénzt kapnak azért, hogy Gazsika oviba jár, nehogymár még ők költsenek akár egyetlen fillért is az óvodára. Megoldás: a többi szülőre hárult a Gazsikák része (akik évről évre többen lettek). Ettől függetlenül beengedték havi szinten a méregdrága, ám ócska fényképészeket, volt, hogy már legyártottak egy csomó fotót, mire elédrakták, és persze, hogy nem volt szíved azt mondani, hogy nem kell..., vagy beengedtek eperkés meg csillámf-szpónis árusokat, hogy vagy megveszed, ha átbotlasz rajta a bejáratnál, mert üvölt érte a háromévesed, vagy kénytelen leszel összeveszni a vezető óvónővel, hogy ezt tán mégse kéne... Ezek közül semmi nem volt a waldorf oviban. Volt a fix összeg (az a vállalás, amit önszántadból, a saját anyagi körülményeidet mérlegelve) tettél, meg az ebéd, ezen kívül soha, egyetlen egyszer nem mondták, hogy most ilyen bóvliárust hívtak meg, most meg amarra fizess...

   

  Most ballagunk. Kerestem a rosszat, hogy hű, mégis miért ne legyen a Waldorf. Hát nem találtam. Az oviban legalábbis nem, a sulit, meg mint mondtam, nem ismerem. (Mégis negatívum! Nagyon gondolkodva rájöttem: nem tetszett, hogy a szünetek általában hosszabbak voltak, mint a sulimban, ahol tanítok. Hát igen, mondhatnám, hogy ez negatívum volt. DE! Az óvónőnk a saját lakásán, ingyen, saját felajánlásával vigyázott a gyerekemre addig a két napig, amíg nekem hosszabb volt a tanítás. Nagyon jót játszottak a két hasonló korú kisfiával. Akiket nem, nem "menekített el" onnan, sőt, ő is egy másik oviból hozta át őket: hasonló okok miatt, mint én.)    

   

  Summa: egy kérdés: miért érzi valaki fontosnak, hogy haldoklónak nevezzen egy intézményt, meg miért állítja azt valótlanul, hogy elmenekítette onnan a gyerekét az óvónő, ha ez nem igaz, és ebből következően egészen biztos, hogy nem is belső, közvetlen infó alapján mondja ezt??? És miért kelti idegenként egy számára távoli dolog negatív hírét? Tényleg, őszintén kíváncsi vagyok erre. 

  előzmény:
  csampi (154)
  2012-05-13  10:38
 31. Caithleen
  Offline
  2012. május 15. 13:56188.

  Szerintem termeszetes, hogy velemenyt alkotunk szinte mindenrol. 

  Viszont az is benne van a kalapban, hogy a velemenyunk szimpatia-antipatia alapjan formalodik elsosorban. Nem feltetlenul a valosag vagy a tenyek alapjan.

  Nekem is volt elozetesen is velemenyem pl. a W-rol, hajaj... Aztan csak neztem, amikor valojaban bele is kerultem, es belulrol tapasztaltam meg. Pozitiv es negativ ertelemben is.

  A lenyeg egyebkent pont az lenne, hogy az eloiteleteink, erzelmi preferenciaink ne kossenek guzsba minket. Maradjon meg a flexibilitasunk, nyitottsagunk, ne merevedjunk bele a hitunkbe, meggyozodeseinkbe sem az egyik, sem a masik oldalon.

  Konkretan mi, amig kiegyensulyozottnak, ertelmileg, testileg-lelkileg jol fejlodonek latjuk a gyerekunket, addig biztosan nem valtoztatunk a jelenlegi felallason. Ha viszont ez nem igy lesz akarmilyen okokbol is, akkor lepni fogunk. A gyerek is egyre nagyobb, onallobb, az o velemenye is egyre markansabban megfogalmazodik. Itt Angliaban eleg problemamentesnek latom az iskolavaltast, ha erre kerulne sor. Volt ra pelda osztalytarsak, illetve nagyobb tesok kapcsan. Van, aki elmegy tolunk otodik utan, mert ekkor kezdodik a normal kozepiskola, ismerek olyat, aki nyolcadik utan dontott ugy, hogy nem marad utolso ket evre, es a helyi kozepiskolak valamelyikeben folytatta a tanulast, de sokan maradnak egeszen 16 eves korig.

  Szamomra megnyugtato, hogy mindenfelere latok peldat, nem egy-palyas a rendszer, letezik atjaras, leteznek valasztasi lehetosegek. Es hogy egyiktol sem fosztom meg a gyerekemet azzal, hogy jelenleg itt tanul, ahol. 

  előzmény:
  csampi (185)
  2012-05-15  13:11
 32. Torolt_felhasznalo_403826
  Torolt_felhasznalo_403826
  Offline
  2012. május 15. 13:20187.
  Én másra is tudtam érdemben reagálni, csak téged nem hiszem, hogy érdekelne az én rettenetesen elfogult véleményem. 
  előzmény:
  csampi (184)
  2012-05-15  12:59
 33. zsaki71
  Offline
  2012. május 15. 13:20186.

  Én azt gondolom, amikor valaki elítél egy olyan dolgot, aminek ő nem részese, nem vele történik, nem rá hat, akkor felszoktam tenni a kérdést: Miért olyan fontos valamit elítélni (negatívan persze),amiről nincs személyes tapasztalata és nem is vele történik a dolog, tehát nem érintett

  Ilyenkor miért olyan fontos, hogy adott esetben annyira kikelve vádoljon egy számára érdektelen dolgot, eseményt, embert, intézményt? Szerintem ebben az esetben illő lenni szembenézni önmagával, hogy neki miért fontos ez? Miért vált ki belőle ennyi elllenszenvett egy tőle távol álló dolog? A választ odabent  található....

  előzmény:
  csampi (185)
  2012-05-15  13:11
 34. csampi
  Offline
  2012. május 15. 13:11185.

  Sőt, arról még senki nem tájékoztatott első kézből, milyen rossz is kútba ugrani, ellenben a Waldorf-ról már tájékoztattak első kézből, jóval több negatívumot leszűrve, mint pozitívumot. Tehát utóbbi valóban hitelesebb, igazad van.

  De én vagyok olyan konok, hogy alkotok véleményt olyan közéleti történésekről, személyiségekről is, amit nem magam éltem át, vagy akikkel még sosem találkoztam. A szcientológia egyházról és Obama-ról is van véleményem, de akkor tényleg én vagyok túl szabad gondolkodású, pedig nem is jártam Waldorf-ba, csak mezei iskolába, ahonnan hazaérve bizony leckét írtam, önszántamból :)

  A gyerekeimet is ebben a szellemben szeretném nevelni, erről mindenki gondolhat azt, amit akar, hiszen nekem is van véleményem másról. Ennyi. 

  előzmény:
  zsaki71 (175)
  2012-05-15  09:41
 35. csampi
  Offline
  2012. május 15. 12:59184.
  Elnézést, hozzászólásoMban, örülök, hogy erre tudtál csak érdemben reagálni :)
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_403826 (172)
  2012-05-15  09:23
 36. zsaki71
  Offline
  2012. május 15. 11:38183.
  Hát igen. Milyen fontos az, hogy engedik a felnőttek felfedezni csemetéiknek azt a világot, amiben élniük kell, és nem készen rakják eléjük.....
  előzmény:
  Caithleen (180)
  2012-05-15  10:51
 37. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 15. 10:54182.

  És egyébként is, aki W-óvodába/-iskolába íratja a gyerekét, de egy idő után meggondolják magukat, mert nem vált be, az kiveszi onnét és nem erőszakol rá olyat a gyerekre ami neki nem jó. Ellenben, ha bejön az óvoda/iskola, akkor természetesen a gyerek marad, mert jól érzi magát, fejlődik, szeret odajárni.

   

  Rém egyszerű.

  előzmény:
  -1- (177)
  2012-05-15  09:59
 38. Werbunga
  Offline
  2012. május 15. 10:53181.

  Ezt Te a helyi tantervben keresed?

  Elég, ha a pedagógusban "benne van"! Lásd a 161. és 164. hozzászólásomat. (Állami iskola!!!)

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (178)
  2012-05-15  10:48
 39. Caithleen
  Offline
  2012. május 15. 10:51180.

  Pedagoguskent is azt mondom, hogy nem informaciot kell tanitani a gyerekeknek, hanem az informacio megszerzesenek sokfele modjat, felkutatasi lehetosegeit. Es azt, hogy a megszerzett informaciot rendszerezni tudjak a celjaiknak megfeleleloen, majd a rendszert valami uj, sajat alkotas teremtesere felhasznalni.

  En valami ilyesmit latok itt megvalosulni. 10 eveseknel 10 eves szinten, kesobb meg megint eletkornak megfeleloen. (Nem mondom, hogy ezt csak a W. tudja, csinalja igy, felreertes ne essek!)

  A fentieknek egyik kulcsfogalma a motivacio. Szerintem sokkal konnyebb es eredmenyesebb igy motivalni,  mint pusztan tankonyvi leckekkel, frontalis tanari eloadasokkal, neadijsten dolgozatokkal, jegyekkel, stb. 

  Es igazabol nem kell, nem is lehet mindent ugymond megtapasztalni a termeszetben. De pl. mas Babiloniarol vagy Egyiptomrol a gyonyoru mitologiai tortenetek kapcsan tanulni, festmenyeket, rajzokat kesziteni, netan eloadni egy dramat ezzel kapcsolatban, mint mondjuk evszamoktol hemzsego adathalmazt bemagolni. Foleg 10-12 evesen. Utobbi ugyis kihull 90%-ban, elobbi egy eletre szolhat.

  A gyerekem megdobbentoen erdekes kerdeseket tett fel nemreg Egyiptommal kapcsolatban, persze, hogy felebredtek benne, faraot jatszott a Mozes darabban tavaly, iden meg rengeteget olvastak, rajzoltak a temaban. Ozirisz es Izisz elmelyult megrajzolasa kozben biztosan melyebben megelte a temat, mintha megtanulta volna a foistenek neveit, mert dolgozatot irnak belole. Multkor hallgattuk a Varazsfuvolat, es maga kerdezte, hogy "anya, ez Egyiptomban jatszodik, miert Oziriszhez es Iziszhez enekel Sarastro?"...

  Vagy olyan jo volt latni, amikor felcsillant a szeme Bertolucci filmjenek nezese kozben (Little Buddha), hogy o ismeri a mellekszalkent futo Buddha tortenetet, meg reszletesebben is, mint az a filmben megjelenik. 

  Szamomra ezek az elmenyek teszik kezzelfoghatova a mostani iskolaja pozitivumait. Mert az ember folyamatosan tele van kerdesekkel, ketsegekkel, meg akkor is, amikor mar benne van... Tenyleg lehet jegyek nelkul? Tenyleg lehet elso 3-4 evben hazi feladatok nelkul? Tenyleg meg fog tanulni irni, olvasni, szamolni, stb? 

  Szoval kerdesek vannak. Szomoru is lenne, ha mindenrol azt kepzelnenk, hogy tudjuk a valaszt...

  előzmény:
  zsaki71 (174)
  2012-05-15  09:36
 40. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 15. 10:50179.
  Azt hiszem erre szokás mondani, hogy nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik.
  előzmény:
  -1- (176)
  2012-05-15  09:54
 41. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 15. 10:48178.

  És pontosan ez hiányzik az állami iskolák tantervéből. A kézzelfoghatóság, érzékelhetőség, látvány, meg minden, amit kifejtettél. Röviden a gyakorlati tapasztalás.

   

  előzmény:
  zsaki71 (174)
  2012-05-15  09:36
 42. -1-
  -1-
  Offline
  2012. május 15. 09:59177.

  Egy kissé off a hsz-od, no meg az enyém is, de tán egy kicsitkapcsolható a waldorf féle módszer alkalmazásához.

   

  A pártaltlan az pártatlan. Tudod, nincs párja.

  Amikor valami mellé állok, allor már nem vagyok pártatlan.

  A te hsz-od a te véleményed szerint pártatlan? 

  Úgy, ahogy felrovod a Wiskolapártiaknak?

   

  Ők nem is tagadják, hogy nekik ez rendben van, no meg az is, ha valaki nem kedveli. Neked miért nincs rendben az, ahogy ők védik a saját álláspontjukat? Fel kéne nekik adni azért, mert pár ember velük szemben megy?

  előzmény:
  Pitypangné (169)
  2012-05-14  20:12
 43. -1-
  -1-
  Offline
  2012. május 15. 09:54176.

  Mert biztosan Waldorf iskolába jártatok.

   

  Az este elaludtam miközben a tévé be volt kapcsolva, s mikor felriadtam, éppen a humorista humorizált azon, hogy mennyire tájékozatlan pont ez ügyben, merthogy a Wsulit figurázta ki.

  Humora válogatja, nekem nem volt viccccces.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_732350 (173)
  2012-05-15  09:30
 44. zsaki71
  Offline
  2012. május 15. 09:41175.

  Tudod, kíváncsi lennék arra, hogy amikor hazaértél teszem azt a nyolcórás munkából, otthon szünet nélkül folytatnod kellene mindne áldott nap a hétvégéket is beleértve a benti munkádat.

  Nos, én elhiszem, hogy nem akarod megtapasztalni milyen a kútbaugrás,  viszont ennél fogva csak olyan emberek saját élményeire hagyatkozhatsz, akik már átélték ezt a dolgot. Az pedig ugye, nem ugyanaz (valamit átélni, vag ycsak képzelegni róla).

  előzmény:
  csampi (166)
  2012-05-14  15:11
 45. zsaki71
  Offline
  2012. május 15. 09:36174.
  Tudod mi fogott meg abban, amit írtál, hogy "látszik", hogy a gyerkőc ösztönösen érdeklődik az iránt, amit tanul. Kézzel fogható tudást adnak neki, amit ő önállóan képes befogadni, értelmezni és értékelni. Tud önállóan következtetéseket levonni abból, amit adtak neki, csak azért, mert valamiről nem csak a tankönyvekből értesül, hanem közvetlenül a természettől szerzi be az ismereteit, amelyek így sokkal mélyebben rögzülnek, mintha csak a könyv lapjairól próbálná azt memorizálni. Valami olyan dolgot, amit sosem látott, hallott, érzékelt, tapintott csak olvasott róla sokkal nehezebb fefogadni, szvsz.
  előzmény:
  Caithleen (165)
  2012-05-14  15:00
 46. Torolt_felhasznalo_732350
  Torolt_felhasznalo_732350
  Offline
  2012. május 15. 09:30173.
  Én se értem a kút meg a waldorf iskola összehasonlítását..
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_403826 (172)
  2012-05-15  09:23
 47. Torolt_felhasznalo_403826
  Torolt_felhasznalo_403826
  Offline
  2012. május 15. 09:23172.

  Az én hozzászólásomban írtad le a választ? 

   

  A kútba ugrás szerintem más történet.

   

   

  előzmény:
  csampi (171)
  2012-05-15  08:46
 48. csampi
  Offline
  2012. május 15. 08:46171.

  Szerintem baj van a szövegértéseddel.  Mindkét hsz-edre leírtam a választ az előző hozzászólásodban.

   

  Kútba ugrani jó?

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_403826 (168)
  2012-05-14  17:52
 49. Torolt_felhasznalo_913021
  Torolt_felhasznalo_913021
  Offline
  2012. május 14. 22:43170.

  Koszonom mindenkinek a hozzaszolasat, velemenyet, tapasztalatat! Akik priviben irtak nekem, nekik is halas koszonetem!

   

   

  Amit a segitsegetekkel sikerult eldontenem: otthon, szemelyesen, iskolat es leendo tanitonot felkeresve szabad csak dontenunk, ill. hogy ajanlatos vegigjarni tobb intezmenyt is. (Nehany heten belul koltozunk haza Kanadabol es csak az itteni Waldorf oktatasrol van informacionk.)

   

  A nagyobbik gyermekunk szemelyisege miatt merult fel ez az opcio, mert o egy kis "muveszlelek" es ugy erezzuk a hagyomanyos iskolai keretek kozt egyszeruen "elhervadna"...

   

  Remelhetoleg sikerul jol dontenunk, a racionalis tenyezok mellett azert majd arra is figyelek, hogy mit sug az anyai szivem es a noi osztonom. :)))

 50. Pitypangné
  Offline
  2012. május 14. 20:12169.

  Érdekes volt végigolvasni ezt a topicot, különösen a w-t pártoló szülők hozzászólásait. Egy nagy ellentmodás az egész. :) Egyik félről sem szeretem, ha az illető csak a saját véleményét szajkózza. Viszont itt a w-s szülők hajtogatják, hogy micsoda nyitottságra és elfogadásra nevelik a gyereket, miközben azt képtelenek elfogadni, hogy van akinek nem szimpatikus ez a módszer. Ha csak szimplán leírja, hogy mi nem tetszik neki benne, az azért nem jó, mert nincs saját tapasztalata, akinek pedig van, és az alapján ír negatívumot, az butaságot beszél, nem szabad neki hinni, és különben is hogy mer 1-2 gyerek alapján negatív véleményt alkotni. Meg ne a ismerős ismerősétől inrofmálódjunk, mert az milyen már, kivéve persze, ha jót mond. Annak a hozzászólása is korrektnek lett titulálva, aki bement pár órára és csupa jót írt. Ha rosszakat írt volna jöttek volna az okosok, hogy de az csak pár óra volt, és egy iskola, és egy tanító. :D Akit nem lehet meggyőzni, annak rossz a szövegértése, és hülye... miközben pont, hogy ő nem értette mit kifogásol a másik. :)

   

  NEM a w-ról alkottam véleményt, csak az észrevételeimet írtam le, mint "harmadik" fél. 

   

   

  Hogy egy kicsit a témához is hozzászóljak.. :D Én nem nyilatkozom magáról a w-ról (sem ellene, sem mellette nem vagyok), de az alapján amit olvastam róla (nem csak itt) van 1-2 nagyon jó dolog benne. Szerintem az lenne a legjobb, ha a hagyományos oktatás és a w oktatás össze lenne keverve...

 51. Torolt_felhasznalo_403826
  Torolt_felhasznalo_403826
  Offline
  2012. május 14. 17:52168.

  Természetesen lehet véleményed, csak nem vagyok biztos abban, hogy megalapozott vélemény lesz. 

   

  Ti. én sem alkotok vélemény olyasmiről, amiről még csak hallottam, de soha nem tapasztaltam.

   

   

  előzmény:
  csampi (166)
  2012-05-14  15:11
 52. Torolt_felhasznalo_403826
  Torolt_felhasznalo_403826
  Offline
  2012. május 14. 17:50167.

  A kisebb fiamról írtam, és ő normál iskolába jár. 

   

  Mit nem értesz ezen???  

  előzmény:
  csampi (166)
  2012-05-14  15:11
1 2 3 4 5