Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Sajtos rúd 2
2012-02-28 10:071.
Létrehozva: 2012. február 28. 10:07
Kipróbált, bevált sajtos rúd receptet szeretnék. Leginkább olyan érdekelne ami sütés után ropogós, és később sem pujul vissza.
(Barátom a gugli és már azt is megnéztem.)
Jöhetnek leveles és gyúrt tésztás receptek is, meg olyan is amin köménymag, vagy egyebek is vannak.
Köszönöm!
Jaaaaaaaa, télleg... de hülyeséget írtam az elébb....
Én úgy szoktam, hogy kinyújtom a tésztát, berakom a tepsibe és ott szórakozom vele, kenem és szórom, majd derelyével aprítom... sokkal több fér bele, és a sütőporos tészta nem "nő össze", szépen szét lehet törni a csíkokat (a kelt tésztával ezt nem lehet viszont megtenni).
http://thechefviki.blogspot.com/2011/04/sajtos-rud.html
Én ezt a receptet ajánlom, nagyon sokszor megsütöttem már.
Mivel nincs benne élesztő így másnap sőt harmadnap is ugyanolyan finom.
Szia,
Talán az nlc-ről származik, de tovább fejlesztettem, és már szinte a nevévé vált, mert hogy abbahagyhatatlan:)
(Elcsábulok néha más recikre is, de ezt még nem überelte semmi.)
40 dkg liszt
25 dkg vaj (vagy 30 dkg margarin)
25 dkg reszel sajt, amiből kb. 5 dkg-ot félreteszel a teteje szórásához
Ha tényleg jót akarsz, akkor: jó, ha a sajt 2/3- trappista és 1/3-a füstölt sajt,
vagy 1/2 gomolya és 1/2 trappista arányban kerül a tésztába
6 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál só
Opcionális: 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
(Még mielőtt bárki kérdezné, tojás nem kell a tésztájába)
Ezeket összegyúrod, 1 cm-re kinyújtod, tojással kened, megszórod sajttal, és/vagy mákkal, köménnyel, szezámmaggal,
felécsíkozod derelyemetszővel, és sütőlapra rakva középfokozaton kb. 20-25 perc alatt megsütöd. Én inkább halványra, de van aki brikettre. (Kicsit réteges lesz, pedig nincs hajtogatva.)
Frisssen maga a tökély, de később sem okoz csalódást, már ha marad.
Tésztája összegyúrás után napokig hűtőben is tartható, vagy fagyasztható, majd akkor veszed elő, mikor virítani kell vele.
Én is így csinálom azzal a különbséggel, hogy tojást nem teszek bele, viszont 2 deci tejföl belemegy.
Légkeverésessel sütöm, akkor több tepsi megy be egyszerre, általában 170 fokon. (ha csak sima sütés lenne, akkor 20-25 fokkal több.)
Szerintem úgy gondolta, hogy megfog egy rudacskát (ami már le van kenve) és "belemártja" a sajtba, aztán talpával rárakja a tepsire és így tovább.
De egyszerűbb, ha az egészet lekened, az egészet megszórod sajttal és úgy vágod fel.
És hogy fog kinézni a rúd, ha sütés után megfordítom, és az alul sült tojásos, sajtos fele felül lesz? :))
Nem ég meg?
Nálam ez jött be, bár az is igaz, nem tudom másnap milyen, azonnal elfogy, pedig nagyon sok lesz belőle!
"Hozzávalók: 2 (50 dkg) Rama Sütőmargarin 1 (5 dkg) friss élesztő 1 nagy doboz tejföl 3-4 evőkanál zsír vagy sütőmargarin 6 enyhén púpozott kávéskanál só 1,2 kg rétesliszt tojás sajt (kb. 15 dkg) köménymag
Sajtos rúd elkészítése: Ezt a receptet azoknak ajánlom, aki akár több nap múlva is omlós sajtos rudat akarnak enni, feltéve, ha marad! A lisztet a Ramával, majd a zsírral vagy sütőmargarinnal összedolgozom. Belekeverem a sót, belemorzsolom az élesztőt, majd a tejföllel összegyúrom. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd tojással megkenjük. A sajtot lereszeljük egy tányérba. Derelyevágóval, vagy pizza vágóval (ez jobb, mert a hagyományosnál magasabbak a rudak) 3-4 mm széles rudakat vágunk, melyeket kb. 8-10 cm-enként elvágjuk. A reszelt sajtra fektetjük tojásos felükkel lefelé. Kb. 200 fokon sütjük előmelegített sütőben. Ebből az adagból kb. 6-7 nagy tepsi lesz. "
Ha sietsz, mert a vendégek váratlanul jöttek, és már vetik le a cipőjüket az előszobában, akkor javaslom a fagyasztott leveles tésztát! (bármilyen "gazdaságos" jó) olvaszd fel, nyújtsd ki, és szórd meg sajttal.(tehetsz bele virslit, kolbászt, akármit)
Ha jöhet a leveles is, akkor én ezt ajánlom.Bár nem vagyok benne biztos, hogy ilyenre gondoltál, azért hátha :)
Csavart magvas
Ez konkrétan házi, teljes kiőrlésű leveles tésztából készült, de a sima fehér lisztes változatot is megtalálod.
Köszi!
Összesen mennyi a sajt? (hány dkg?)
És a vékonyra kinyújtani az mit jelent, kb. hány mm? És a forró sütő az hány fok?
Nálunk ez vált be:
40 dkg liszt (sima liszt a nagyja, de keverek hozzá tönkölybúzát és teljes kiörlésű rozslisztet is)
25 dkg margarin,
1 tojássárgája,
1-2 dl tejföl,
só,
bors
ezeket összedolgozni, hűtőbe tenni min 1 órára, utána vékonyra kinyújtani (én ekkor teszem alufóliás sütőlapra, mert így a leggyorsabb) tetejét lekenem sózott tojásfehérjével és megszórom reszelt sajttal (általában trapista-ementáli-parmezán keverékével, vagy amit találok a hűtőben) Ezután derelyevágóval hasábokra vágom, és forró sütőbe teszem, kb 10p a sütésidő (amikor elkezd szépen barnulni)
Ebből a mennyiségből nekem általában 3 sütőlapnyi jön ki.
Remélem kipróbálos és neked is bejön ez a recept :)