Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Sajtos rúd 2

pinkpearl
Létrehozva: 2012. február 28. 10:07

Kipróbált, bevált sajtos rúd receptet szeretnék. Leginkább olyan érdekelne ami sütés után ropogós, és később sem pujul vissza.

(Barátom a gugli és már azt is megnéztem.)

 

Jöhetnek leveles és gyúrt tésztás receptek is, meg olyan is amin köménymag, vagy egyebek is vannak.

 

Köszönöm!

 

  1. 2012. február 28. 12:4417.

    Jaaaaaaaa, télleg... de hülyeséget írtam az elébb....

     

    Én úgy szoktam, hogy kinyújtom a tésztát, berakom a tepsibe és ott szórakozom vele, kenem és szórom, majd derelyével aprítom... sokkal több fér bele, és a sütőporos tészta nem "nő össze", szépen szét lehet törni a csíkokat (a kelt tésztával ezt nem lehet viszont megtenni).

     

     

    előzmény:
    makka8 (8)
    2012-02-28  10:37
  2. 2012. február 28. 12:4116.
    Mindenkinek köszönöm a recepteket!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  3. 2012. február 28. 12:0215.
    Gázsütő 3-4, az kb.  170-180 °C. (Tapasztalat, de néha sütőhőmérővel ellenőrizni szoktam.)
    előzmény:
    pinkpearl (12)
    2012-02-28  10:54
  4. 2012. február 28. 11:1314.

    http://thechefviki.blogspot.com/2011/04/sajtos-rud.html

     

    Én ezt a receptet ajánlom, nagyon sokszor megsütöttem már.

    Mivel nincs benne élesztő így másnap sőt harmadnap is ugyanolyan finom.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  5. 2012. február 28. 11:0513.
    amilyen vékonyra tudom nyújtom, kb 2-3 mm, kb 20 dkg sajt, jó alaposan megszórom, és 200 fokon sütöm, hamar kész van, ha dupla adagot csinálok és véletlenül marad, akkor még 2 nap múlva is ropogós és nem puha!
    előzmény:
    pinkpearl (4)
    2012-02-28  10:28
  6. 2012. február 28. 10:5412.
    A középfokozat az hány fok, olyan 180-200?
    előzmény:
    zizilizi (11)
    2012-02-28  10:48
  7. 2012. február 28. 10:4811.

    Szia,

     

    Talán az nlc-ről  származik, de tovább fejlesztettem, és már szinte a nevévé vált, mert hogy abbahagyhatatlan:)

    (Elcsábulok néha más recikre is, de ezt még nem überelte semmi.)

     

    40 dkg liszt

    25 dkg vaj (vagy 30 dkg margarin)

    25 dkg reszel sajt, amiből kb. 5 dkg-ot félreteszel a teteje szórásához

    Ha tényleg jót akarsz, akkor: jó, ha a sajt 2/3- trappista és 1/3-a füstölt sajt,

    vagy 1/2 gomolya és 1/2 trappista arányban kerül a tésztába

    6 evőkanál tejföl

    1 csapott evőkanál só

    Opcionális: 1 kávéskanál őrölt szerecsendió

    (Még mielőtt bárki kérdezné, tojás nem kell a tésztájába)

    Ezeket összegyúrod, 1 cm-re kinyújtod, tojással kened, megszórod sajttal, és/vagy mákkal, köménnyel, szezámmaggal,

    felécsíkozod derelyemetszővel, és sütőlapra rakva középfokozaton kb. 20-25 perc alatt megsütöd. Én inkább halványra, de van aki brikettre. (Kicsit réteges lesz, pedig nincs hajtogatva.)

    Frisssen maga a tökély, de később sem okoz csalódást, már ha marad.

     

    Tésztája összegyúrás után napokig hűtőben is tartható, vagy fagyasztható, majd akkor veszed elő, mikor virítani kell vele.

     

     

    előzmény:
    pinkpearl (1)
    2012-02-28  10:07
  8. 2012. február 28. 10:3910.
    én, mint rutinos róka, ezen a mondaton nemes egyszerűséggel átsiklottam! nem, nem fordítottam meg a rudakat, teljesen felesleges, szerintem! (igazából egy jó tészta receptet kerestem, amiben van élesztő, akkor ezt találtam -többek közt- megcsináltam szilveszterre, és finom volt! azt, hogy miként kell összegyúrni, nem néztem, bevallom...  )
    előzmény:
    gemefütyüjke (7)
    2012-02-28  10:35
  9. 2012. február 28. 10:389.

    Én is így csinálom azzal a különbséggel, hogy tojást nem teszek bele, viszont 2 deci tejföl belemegy.

     

    Légkeverésessel sütöm, akkor több tepsi megy be egyszerre, általában 170 fokon. (ha csak sima sütés lenne, akkor 20-25 fokkal több.)

    előzmény:
    zsmat (3)
    2012-02-28  10:22
  10. 2012. február 28. 10:378.

    Szerintem úgy gondolta, hogy megfog egy rudacskát (ami már le van kenve) és "belemártja" a sajtba, aztán talpával rárakja a tepsire és így tovább.

     

    De egyszerűbb, ha az egészet lekened, az egészet megszórod sajttal és úgy vágod fel.

    előzmény:
    gemefütyüjke (7)
    2012-02-28  10:35
  11. 2012. február 28. 10:357.

    És hogy fog kinézni a rúd, ha sütés után megfordítom, és az alul sült tojásos, sajtos fele felül lesz? :))

    Nem ég meg?

    előzmény:
    Mancsi68 (6)
    2012-02-28  10:29
  12. 2012. február 28. 10:296.

    Nálam ez jött be, bár az is igaz, nem tudom másnap milyen, azonnal elfogy, pedig nagyon sok lesz belőle!

     

    "Hozzávalók: 2 (50 dkg) Rama Sütőmargarin 1 (5 dkg) friss élesztő 1 nagy doboz tejföl 3-4 evőkanál zsír vagy sütőmargarin 6 enyhén púpozott kávéskanál só 1,2 kg rétesliszt tojás sajt (kb. 15 dkg) köménymag

    Sajtos rúd elkészítése: Ezt a receptet azoknak ajánlom, aki akár több nap múlva is omlós sajtos rudat akarnak enni, feltéve, ha marad! A lisztet a Ramával, majd a zsírral vagy sütőmargarinnal összedolgozom. Belekeverem a sót, belemorzsolom az élesztőt, majd a tejföllel összegyúrom. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd tojással megkenjük. A sajtot lereszeljük egy tányérba. Derelyevágóval, vagy pizza vágóval (ez jobb, mert a hagyományosnál magasabbak a rudak) 3-4 mm széles rudakat vágunk, melyeket kb. 8-10 cm-enként elvágjuk. A reszelt sajtra fektetjük tojásos felükkel lefelé. Kb. 200 fokon sütjük előmelegített sütőben. Ebből az adagból kb. 6-7 nagy tepsi lesz. "

     

    Ha sietsz, mert a vendégek váratlanul jöttek, és már vetik le a cipőjüket az előszobában, akkor javaslom a fagyasztott leveles tésztát! (bármilyen "gazdaságos" jó) olvaszd fel, nyújtsd ki, és szórd meg sajttal.(tehetsz bele virslit, kolbászt, akármit)

    előzmény:
    pinkpearl (1)
    2012-02-28  10:07
  13. 2012. február 28. 10:285.

    Ha jöhet a leveles is, akkor én ezt ajánlom.Bár nem vagyok benne biztos, hogy ilyenre gondoltál, azért hátha :)

     

    Csavart magvas 

     

    Ez konkrétan házi, teljes kiőrlésű leveles tésztából készült, de a sima fehér lisztes változatot is megtalálod. 

    előzmény:
    pinkpearl (1)
    2012-02-28  10:07
  14. 2012. február 28. 10:284.

    Köszi!

    Összesen mennyi a sajt? (hány dkg?)

    És a vékonyra kinyújtani az mit jelent, kb. hány mm? És a forró sütő az hány fok?

    előzmény:
    zsmat (3)
    2012-02-28  10:22
  15. 2012. február 28. 10:223.

    Nálunk ez vált be:

     

    40 dkg liszt (sima liszt a nagyja, de keverek hozzá tönkölybúzát és teljes kiörlésű rozslisztet is)
    25 dkg margarin,

    1 tojássárgája,
    1-2 dl tejföl,
    só,

    bors

     

    ezeket összedolgozni, hűtőbe tenni min 1 órára, utána vékonyra kinyújtani (én ekkor teszem alufóliás sütőlapra, mert így a leggyorsabb) tetejét lekenem  sózott tojásfehérjével és megszórom reszelt sajttal (általában trapista-ementáli-parmezán keverékével, vagy amit találok a hűtőben) Ezután derelyevágóval hasábokra vágom, és forró sütőbe teszem, kb 10p a sütésidő (amikor elkezd szépen barnulni)

    Ebből a mennyiségből nekem általában 3 sütőlapnyi jön ki.

    Remélem kipróbálos és neked is bejön ez a recept :)

    előzmény:
    pinkpearl (1)
    2012-02-28  10:07
  16. 2012. február 28. 10:142.
    pujul az természetesen puhul
    előzmény:
    pinkpearl (1)
    2012-02-28  10:07

Címlap

top