Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Sztárfórum: orgazmikus szülés

adrijan
Létrehozva: 2011. október 20. 14:19
Állítólag lehet úgy szülni, hogy az ember orgazmushoz hasonló érzéseket éljen át fajdalom helyett, egy a fontos: hogy tökéletesen háborítatlan, intim, bátorító és szeretetteli környezetben legyen az anya a szülés idején.

A témáról könyv és film is született Orgazmikus szülés címen.

Rendhagyó időpontban megrendezett rendhagyó sztárfórumunkon a könyv Magyarországra érkező szerzőpárosa lesz a vendégünk:

Október 26-án este 8 és 9 között a fórum vendége Debra Pascali-Bonaro és Elizabeth Davis



Kérdéseiteket Noll Andrea Nandu holisztikus bába fogja tolmácsolni a szerzőknek, válaszaikat szintén ő fordítja magyarra.

Addig is nézzétek meg azt a videót, ami az Orgazmikus szülésről szóló amerikai filmet mutatja be.

  1. 2011. október 26. 21:2139.
    Debra és Elizabeth: Köszönjük a figyelmet, ennyi fért a mai estébe. Nagyra értékeljük visszajelzéseiteket és gondolataitokat, miután elolvastátok a könyvet és/vagy megnéztétek a filmet. Köszönjük, hogy nyitottak vagytok mindannak a felfedezésére, aminek lehetőségét a szülés magában hordozza.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  2. 2011. október 26. 21:1838.

    Láttam már, illetve voltam tanúja orgazmikus szülésnek, az elmúlt időszakban nem egynek.

    Az a kérdésem, hogy ehhez hogyan segíthetők hozzá az aszonyok. Feltételezésem szerint ez a pszichoszexuális fejlődésünk egyik állomása lehet, és az elengedettség és beleengedés kifejezése/megnyilvánulása is.

    A várandósgondozás hívja-e fel erre a figyelmet? Vagy csak teret kell az elengedésnek engedni?

    Azt gondolom, hogy erre nem mindenki képes, sokkal összetettebb a kérdés. Benne van a vajúdásunkban a saját megszületésünk története ugyanúgy, mint a párunkkal való viszonyunk az  intim- és mindennapok kapcsolati szintjén is.

    Várom majd a választ: Nováky Rita szülésznő

     

    idézet:
    novákyrita (10)
    2011-10-21 18:58:05

    Elizabeth: Egyre jobban kezdjük megérteni, milyen nagy szerepet játszik, ill. mennyire befolyásolja a nők szülés közbeni elengedési képességét az átélt trauma, legyen az szexuális, érzelmi, fizikai, szülészeti, nőgyógyászati vagy elhanyagolás/magára hagyottság általi. Napjainkban kezdünk eszközöket teremteni ahhoz, hogy segítsünk a nőknek feltérképezni és feldolgozni traumatikus élményeiket. Ez egy fontos része az orgazmikus szülésre való készülésnek. Ezen kívül alapvező fontosságú, hogy a vajúdó anya megkapja a neki járó tiszteletet (méltóságot), támogatást, magánszférát, időt, hogy az ösztöneit követhesse.

    előzmény:
    novákyrita (10)
    2011-10-21  18:58
  3. 2011. október 26. 21:1337.
    Thank You for Your answers and I wish You further success in Your future endeavors! Zsaki
    előzmény:
    Debra & Elizabeth (34)
    2011-10-26  21:03
  4. Torolt_felhasznalo_336401
    Torolt_felhasznalo_336401
    2011. október 26. 21:1236.
    Más nemzetek asszonyaiban is ilyen erős indulatokat kelt, ha szóba kerül a háborítatlan szülés? Vagy csak nálunk érzékelhető ez a frusztráltság?
    előzmény:
    adrijan (1)
    2011-10-20  14:19
  5. 2011. október 26. 21:1035.

    1. A fájdalom fájdalom marad, hogyan lesz belőle csak külső dolgok miatt orgazmushoz hasonló érzés?

    Azt még elfogadom hogy pillanatokra, percekre türhetőbbé teszi a fájdalmat sok minden de itt sokszor hosszú órákról van szó.

     

    2. Miért nem hagyjuk a nőket úgy szülni ahogy szeretnének, akár fájdalmasn kiabálva is  de megteremtve a háttérben azonnal ottlévő perfekt orvosi segítséget.

     

    Nekem nagymamám "háborítatlanúl" szült ugymond, nem is volt rá más lehetősége nagyon, télen a behavazott faluban de nem halottam tőle hogy ilyesmi élményben lett volna része.

    idézet:
    fatkó (6)
    2011-10-20 15:21:03

    Sokan egyáltalán nem beszélnek arról, hogy bármiféle élvezetet élnének meg szülés közben, mert erről beszélni tabunak számít. A nagymamák még az orgazmus szót sem feltétlenül ismerték.

    A nők érezhetnek fájdalmat a vajúdás során, és mégis átélhetnek gyönyört, elengedést, kiteljesedést, megkönnyebbülést egy olyan szülésnél, amit orgazmikusként írunk le.

    A legtöbb nő még ma sem jut hozzá ahhoz a fajta vajúdástámogatáshoz és fájdalomcsillapító technikákhoz, amelyek a tudomány bizonyossága szerint is rövidebbé, kevésbé fájdalmassá tehetik a szülést, csökkentve a beavatkozások szükségességét és lehetővé téve az anyáknak, hogy hozzáférjenek a gyönyörhöz.

    előzmény:
    fatkó (6)
    2011-10-20  15:21
  6. 2011. október 26. 21:0334.

    Én azt szeretném kérdezni, hogy miért vált ki a női társadalomból ekkora ellenállást az alternatív (bár inkább természetesnek gondolnám) szülés (legalábbis itt Magyarországon mindenképpen)?

     

    Milyen tapasztalataik vannak arra vonatkozóan, hogy a szülésnek ez a módja pozitívan hat a baba és az édesanyja életére (kettőjük kapcsolatára, vagy a külvilág felé)? 

     

    Vajon táplálhatja az erős indulatokat ezzel kapcsolatban az önbizalomhiány, vagy a félelem?

    idézet:
    zsaki71 (7)
    2011-10-20 15:22:12

    Debra: A technológia kritika nélküli elfogadásával és megragadásával, annak rutinszerű alkalmazásával elvesztettük a gyengédség és az együttérzés értékét. Ha a technológiát gyengédség és együttérzés nélkül használjuk, akkor megjelenik a félelem.

     

    Elizabeth: Ha az anyának olyan szülésélményben van része, ahol egyszerre lehet erős és sérülékeny, akkor hazaérkezik önmagához, ami nagyban megkönnyíti, hogy szeretetével (és a tejével) táplálja gyermekét és ő maga is jól legyen. Az oxitocin - a kötődés és a szeretet hormonja - orgazmikus szülés során a lehető legteljesebb szinten termelődik, és támogatja a szoptatást, a korai kötődést és az anya felépülését.

    előzmény:
    zsaki71 (7)
    2011-10-20  15:22
  7. 2011. október 26. 20:5333.

    Nemtom, nekem az orgazmushoz hasonló érzés távolról sem derengett, mikor 2 db kölket hoztam épp világra. 

     

    Kérdés a témához kapcsolódóan: MIÉRT kell a szülést összemosni az szexualitással? MIÉRT kell azt mondogatni/sugallni egyre többször és több helyen, hogy ha jól szülsz, orgazmushoz hasonló élmény élhetsz áll?

    MIÉRT kell tanítani úgy szülni az embert, hogy orgazmushoz hasonló élményt éljen át. Nem elég, ha az ember csak az ösztöneit követi?

     

    És végül, de nem utolsó sorban, bár előre kellett volna vennem: MIÉRT nem az a legfontosabb a szülés során - akár orgazmikus, akár nem - hogy egy ember jön a világra? Nekem akkor az volt a legfontosabb, nem az, hogy nekem orgazmusom legyen.

     

    idézet:
    mirc (4)
    2011-10-20 15:07:22

    Elizabeth: Erősen hisszük, hogy a vajúdó nőknek az a legjobb, ha az ösztöneiket követik. Az orgazmikus szülés nem egy teljesítménykényszer.

    Az élettani tények azonban támogatják, és ezáltal minden nő számára egy lehetőség.

    előzmény:
    mirc (4)
    2011-10-20  15:07
  8. 2011. október 26. 20:4932.

    A jelenlegi szülészeti gyakorlat a biztonságra megy, ami azért nem olyan elítélendő. Ettől teljesen független, hogy a kismama megszabadult-e a 2000 év alatt már szinte genetikusan kódolt ijesztgetéstől, hogy a szülés egyenlő fájdalom. A magyar nyelvben van egy mondás arról, hogy ha valaki fél, babszemet sem lehet dugni a fenekébe. (bocs'...))) Namármost ez igaz, gondolom ti sem tagadjátok, ha valaki fél, pont azok az izmok szorulnak lenn össze, amiknek el kéne lazulni... Eddig egyetértünk és ez az elmélet nem új dolog, én elhittem annak a régi magyar orvosnak, aki erről írt és gyorsan szültem. A környezet NEM érdekelt, csak az, hogy ha igyekszem, hamar meglátom  a gyerekemet. No de azzal, hogy orgazmus....nem értek egyet, ámbár most azon gondolkozom, hogy talán  a szónak az anyanyelveteken van némileg különböző jelentése vajon? Mert nálunk nincs és csakis a szexualitáshoz kapcsolódik.

    Az otthonszülésről- örömteli környezet vagy nem- már leírtam a véleményem.

    előzmény:
    Debra & Elizabeth (29)
    2011-10-26  20:38
  9. 2011. október 26. 20:4631.

     

    Szia/ Sziasztok!

     

    Eda, én 2008-ban szültem Budapesten, "európa egyik legkorszerűbben felszerelt" kórházában ahol a kezemet és a lábamat szülés előtt lekötözték, állítólag ez "egy olyan szükséges rossz, mint a gátmetszés".

     

    Kedves Debra és Elizabeth!

     

    Bevallom most hallok először az orgazmikus szülésről. Miben különbözik egy "sima" háborítatlan szüléstől? Ez egy módszer? Vagy egy lelkiállapot? Mi az apa szerepe egy ilyen szülésnél? Egyáltalán kik vannak jelen? Mivel lehet előzetesen segíteni a szülő nő belefé fordulását? Én pl. a terhességem alatt nagyon jó kapcsolatban voltam a kisbabámmal, de a szülés egészéről elmondható, hogy egyáltalán nem éreztem őt. A szülés gyors volt és félelmetes.

     

     

    Köszönöm szépen a válaszokat, örülök, hogy elfogadtátok a meghívást. Köszönöm az NLC-nek is a hasznos kezdeményezést. Andi

    idézet:
    viragzik (15)
    2011-10-26 17:14:46

    Elizabeth: Az apa szerepe az, hogy intim módon kapcsolódjon az anyához, nem próbálva őt irányítani. Jó, ha az anyát körülvevő emberek tiszteletteljesek és csendesek, ami segít magasan tartani az oxitocinszintjét.

    Debra: Az Orgazmikus szülés nem egy módszer, hanem olyan tényezők gyűjteménye, amelyek segítenek megnyílni egy gyönyörteli élmény lehetőségének.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_206937 (15)
    2011-10-26  17:14
  10. Torolt_felhasznalo_654742
    Torolt_felhasznalo_654742
    2011. október 26. 20:3930.

    Köszönöm a választ! Először viccesnek gondoltam az összehasonlítást szülés kontra orgazmus, de maga a gondolat egyre inkább tetszik, inkább ez, mint hogy bebeszéljem magamnak már most a 22. héten, hogy biztos hihetetlenül fog fájni. Lehet, hogy -tapasztalatlanságom okán- naívan állok a kérdéshez, de egyáltalán nem tartom butaságnak, hogy próbáljunk meg ne a fájdalomra, hanem az élményre koncentrálni. Remélem, nekem is sikerülni fog egyáltalán koncentrálni, mert nagyon alacsony a fáldalom-küszöböm.

     

     

    További sok sikert kívánok a munkájukhoz! 

     

    Nosferatu

    előzmény:
    Debra & Elizabeth (25)
    2011-10-26  20:29
  11. 2011. október 26. 20:3829.
    Elolvastam a főcímet és nem tudom, sírjak vagy nevessek. A szülés fáj. Aki azt mondja, hogy nem fáj, az hazudik. Aki élvezi a fájdalmat, fakír. Ilyen megközelítésből biztosan van, aki élvezi a szülést, de ez nagyon - nagyon kevés nő lehet. Én csak arra tudtam gondolni vajúdás közben, hogy "miért?" és hogy "mikor lesz már vége?" és hogy "meddig kell még kibírnom ezt az óriási fájdalmat?". Hogyan pattant ki a könyv szerzőinek az agyában, hogy a szülést szexuális örömhöz hasonlítsák? 
    idézet:
    Amy.31 (13)
    2011-10-24 09:39:20

    Ugyanazzal a szervvel szülünk, amelyből az orgazmust is átéljük. Ha a környezetünkben levő emberek félnek vagy félelmet okoznak, akkor a szervezetünkben adrenalin termelődik. Ha magas az adrenalinszint a vérben, akkor fájdalmas élmény valami nagyot kiengedni a testünkből...

    Debra: A jelenlegi szülészeti gyakorlat nem egy örömteli környezet megteremtéséről szól, hanem irányítani akarja a szülés minden pillanatát.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_349488 (13)
    2011-10-24  09:39
  12. 2011. október 26. 20:3128.

    Sziasztok!

    A fórumban régebben feltett kérdéseket nem válaszoljátok meg? :) 

    előzmény:
    Debra & Elizabeth (20)
    2011-10-26  20:06
  13. 2011. október 26. 20:3127.
    Annyit szeretnek kerdezni,hogy ha valaki 16-20 oran keresztül vajudik,annak az elmeletek szerint 16-20 oran keresztül van orgazmusa?Mert maga az orgazmus nem egy hudehosszu folyamat,lhet,hogy en vagyok tehetsegtelen,de nekem nincsenek orakig tarto orgazmusaim az ágyban sem.Van,nagyon jo,meg minden,de nem tudom orakon at fenttartani.El nem tudom kepzelni,hogy egy ekkora erejü  fajdalombol orgazmus lesz,raadasul orakon at tarto...vagy a vajudas az csak a petting resze,a szüles maga az orgazmus? Ha ezt agymosasos dolgokkal el lehet erni,akkor szeretnem a fogorvosnal vagy a hugyholyaggyulladasomnal is alkalmazni,hasznos lehet sok betegsegben is.
    idézet:
    Heö2 (16)
    2011-10-26 17:22:42
    lásd a fentebb leírt definíciót az orgazmikusságról
    előzmény:
    Heö2 (16)
    2011-10-26  17:22
  14. Torolt_felhasznalo_879276
    Torolt_felhasznalo_879276
    2011. október 26. 20:2926.

    Ne haragudj, ezt nem tartom korrekt válasznak.

    előzmény:
    Debra & Elizabeth (19)
    2011-10-26  20:04
  15. 2011. október 26. 20:2925.

    Szép estét mindenkinek!

     

    Első kisbabámat várva számomra is furán hangzik az orgazmikus szülés gondolata. Minden ismerősöm ijesztget a véres, horrorisztikus szüléssel, és bár nagyon boldogan várom a kislányom, a szülés gondolata nagyon megrémiszt. Lehet, hogy félreértem, de szerintem nem a szexuális élményre, hanem egy ahhoz hasonlító extatikus élményre gondolnak a szerzők.

     

    Nekem mindössze csak annyi lenne a kérdésem, hogy ez a könyv valójában egy felkészítő "tréning" a szülésre, amivel úgymond beprogramozzuk magunknak, hogy szeretnénk megélni a szülést, és ha igen, mennyi idővel a szülés előtt kell elkezdeni a gyakorlást?

     

    Előre is köszönöm a választ!

     

    Üdv,

     

    Nosferatu

    idézet:
    Nosferatu (23)
    2011-10-26 20:22:31
    Debra: Igen, a könyv az örömteli szüléshez való felkészüléshez nyújt segítséget, sosem túl késő elkezdeni a megnyílást azokra a lehetőségre, amit a szülés tartogat. A fő oka annak, hogy olyan sok horrortörténet él a köztudatban, az, hogy túl sok szülésnél fordul elő, hogy a félelem adrenalintermelődést idéz elő, amely az oxitocin termelődését leállítja, és így a szülés fájdalmasabb és több kihívást jelent.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_654742 (23)
    2011-10-26  20:22
  16. 2011. október 26. 20:2324.
    Ilyen tényleg van, de ez afféle "adottság", vagy jellemző az emberre, vagy nem, és akkor sem mindenféle fájdalomra, hanem általában egy bizonyos típusúra igaz. (Ti. fájdalom sokféle van...)
    idézet:
    vérmatska (21)
    2011-10-26 20:15:28
    Elizabeth: Az orgazmikus szülés talán a legjobban őrzött titok a női szexualitással kapcsolatban. Az oxitocin hormon, amely felelős a szexuális izgalomért és az orgazmuskor is termelődik, valamint a tejbelövellést is előidézi, a szülés során tízszeres szintet ér el, mint a nő életének bármely más pillanatában. Ez megnyitja az utat a szülés közben átélhető gyönyör felé.
    előzmény:
    vérmatska (21)
    2011-10-26  20:15
  17. Torolt_felhasznalo_654742
    Torolt_felhasznalo_654742
    2011. október 26. 20:2223.

    Szép estét mindenkinek!

     

    Első kisbabámat várva számomra is furán hangzik az orgazmikus szülés gondolata. Minden ismerősöm ijesztget a véres, horrorisztikus szüléssel, és bár nagyon boldogan várom a kislányom, a szülés gondolata nagyon megrémiszt. Lehet, hogy félreértem, de szerintem nem a szexuális élményre, hanem egy ahhoz hasonlító extatikus élményre gondolnak a szerzők.

     

    Nekem mindössze csak annyi lenne a kérdésem, hogy ez a könyv valójában egy felkészítő "tréning" a szülésre, amivel úgymond beprogramozzuk magunknak, hogy szeretnénk megélni a szülést, és ha igen, mennyi idővel a szülés előtt kell elkezdeni a gyakorlást?

     

    Előre is köszönöm a választ!

     

    Üdv,

     

    Nosferatu

    előzmény:
    Debra & Elizabeth (21)
    2011-10-26  20:16
  18. 2011. október 26. 20:2222.

    Itt most az orgazmikus szülésről van szó, és nem a fogantatásról. Nem?

     

    előzmény:
    Debra & Elizabeth (19)
    2011-10-26  20:04
  19. 2011. október 26. 20:1621.

    A kérdésem az lenne, hogy az "orgazmikus" elnevezés nem félrevezető egy kicsit?

     

    Azt hiszem értem miről szól ez a fajta szülés, ahogy a videót megnéztem. 

     

    Nem hiszem hogy ez valóban egy valódi orgazmus átélése, inkább egy katartikus élmény, egyfajta beteljesedés. Nem jól gondolom? 

     

    idézet:
    rolabona (18)
    2011-10-26 19:51:09
    Elizabeth: Mi az orgazmikus szülést - a könyvben is - fizikailag és érzelmileg emelkedett éményként határozzuk meg, és ehhez a definícióhoz sokféle élmény rendelhető hozzá, amelyeket orgazmikusnak tekinthetünk. A nő szemszögéből nézve az orgazmikusság nem szükségszerűen jelent egyet a tényleges orgazmussal vagy pusztán az orgazmikus méhösszehúzódásokkal. Az orgazmikusság a teljesség, a kapcsolódás és a kiteljedettség élménye.
    előzmény:
    rolabona (18)
    2011-10-26  19:51
  20. 2011. október 26. 20:0620.
    Debra és Elizabeth: Sziasztok, várjuk a kérdéseket a fórumon!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  21. 2011. október 26. 20:0419.
    Debra válasza: Miért, hogyan fogant a gyermek?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_879276 (3)
    2011-10-20  14:59
  22. 2011. október 26. 19:5118.

    A kérdésem az lenne, hogy az "orgazmikus" elnevezés nem félrevezető egy kicsit?

     

    Azt hiszem értem miről szól ez a fajta szülés, ahogy a videót megnéztem. 

     

    Nem hiszem hogy ez valóban egy valódi orgazmus átélése, inkább egy katartikus élmény, egyfajta beteljesedés. Nem jól gondolom? 

     

    előzmény:
    adrijan (1)
    2011-10-20  14:19
  23. Torolt_felhasznalo_940001
    Torolt_felhasznalo_940001
    2011. október 26. 19:3817.
    Úgy érzem, túllövünk a célon. Nem lenne elég kitűzni célként simán a fájdalommentes (és biztonságos) szülést? Nekem a harmadik szülésem közel volt ehhez, kb. 5 perc fájdalommal "túlestem" rajta és ez egy hatalmas megkönnyebbült nevetést váltott ki belőlem a végén, mikor rájöttem, hogy nem akkor kezdődtek a fájások, hanem a baba már meg is van. Megjegyzem, azt a biztonságérzetet, ami idáig elvezetett, ima által Istentől kaptam még hónapokkal a szülés előtt. 
    előzmény:
    adrijan (1)
    2011-10-20  14:19
  24. 2011. október 26. 17:2216.
    Annyit szeretnek kerdezni,hogy ha valaki 16-20 oran keresztül vajudik,annak az elmeletek szerint 16-20 oran keresztül van orgazmusa?Mert maga az orgazmus nem egy hudehosszu folyamat,lhet,hogy en vagyok tehetsegtelen,de nekem nincsenek orakig tarto orgazmusaim az ágyban sem.Van,nagyon jo,meg minden,de nem tudom orakon at fenttartani.El nem tudom kepzelni,hogy egy ekkora erejü  fajdalombol orgazmus lesz,raadasul orakon at tarto...vagy a vajudas az csak a petting resze,a szüles maga az orgazmus? Ha ezt agymosasos dolgokkal el lehet erni,akkor szeretnem a fogorvosnal vagy a hugyholyaggyulladasomnal is alkalmazni,hasznos lehet sok betegsegben is.
    előzmény:
    adrijan (1)
    2011-10-20  14:19

Címlap

top