Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Étterem nyitás feltételei

navyca
Létrehozva: 2011. augusztus 25. 17:34

sziasztok!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy  ha éttermet szeretnék nyitni, milyen engedélyek, végzettségek kellenek hozzá?

nem egy flancos valamiről lenne szó, hanem egy olyan kisebbfajta menüztető, kocsmarészleggel rendelkező kis inkább "büfének" nevezhető étteremről.

 

előre is köszi a segítséget.

 

 

  1. 2018. július 23. 14:5910.

    Miután megkaptuk a reklámszakember válaszát, továbbra is aktuális a kérdés! 


    haccpszakértővel már beszéltem, de irreálisan magas áron dolgoznak...más alternatíva?


     

    előzmény:
    antironia (9)
    2018-07-04  15:37
  2. 2018. július 4. 15:379.

    Béna gerillareklám .....

    előzmény:
    6almas (8)
    2018-07-04  14:44
  3. 2018. július 4. 14:448.

    Sziasztok!


    Elég régi a topik, de hátha. Étterem nyitásán gondolkozunk, kisebb büdzséből.


    Találtam egy szolgáltatást ezzel kapcsolatban, valakinek tapasztalata velük? Érdemes erre pénzt áldozni?


    kreativsef.hu


    Köszi szépen a válaszokat!

  4. 2011. november 29. 10:447.

    Bár már elég régi a kérdés, tennék néhány segítő észrevételt a bejelentés-engedélyezés folyamatához, mert sok az elavult infó.

     

    Élelmiszerek forgalomba hozatalának megkezdését a kereskedelmi hatóságnál be kell jelenteni, tehát a jegyzőnél. Ezen belül a vendéglátó-ipari termékek forgalmazása külön engedélyhez kötött, amit a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának kerületi hivatala ad ki.

     

    Az egész bejelentési-engedélyezési kérelmet elég a jegyzőhöz benyújtani, aki közreműködő hatóságként továbbítja azt a szakhatóság felé, és ez fordítva is működik, tehát közvetlenül a szakhatóságnál is lezongorázható az egész bejelentés. Ennyi az élelmiszeres része.

     

    Amit pedig minden vendéglátósnak ajánlok a figyelmébe, az az új rendelet, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  5. 2011. augusztus 29. 12:406.

    Szia!

     

    Hát elég sok minden kell hozzá, attól függetlenül, hogy most luxuaéttermet v. kocsmajellegű, melegkonyhával rendelkező vendélátóipari egységet szeretnél nyitni. 

     

    Egy étterem, melegkonyha (legyen az bármilyen) üzemeltetéséhez mind a személyi, mind pedig a tárgyi feltételeket biztosítania kell a tulajdonosnak. Az előbbi elvárás minimuma, hogy a konyha vezetőjének szakácsképesítéssel, a szakmunkás munkakörben foglalkoztatottaknak pedig a munkakörben előírt szakmai végzettséggel kell rendelkeznie.

     

    A tárgyi kritériumok közé tartoznak az előírt szakhatósági engedélyek, amelyek nélkül az étterem, kocsma, stb. nem működhet.

     

    Ilyenek pl:

     

    - a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál írásban bejelenteni az üzlet kategóriába sorolását

    - az ÁNTSZ engedélye (na ez szokott a legcicósabb lenni...EU előírások, stb...megfelelőség)

    - Tűzoltóság engedélye

    - Rendőrség és Vámhivatal bejelentés (az alkoholárusítás miatt)

    - Építési hatósági engedélyt is szükséges csatolni a többi dokumentum mellé, ha az üzletkialakítás építési, vagy rendeltetés-módosítási engedélyköteles. A működési engedély kiadásához az üzlethelyiség feletti rendelkezési jogot is igazolni kell, tulajdoni lappal, illetve bérleti szerződéssel.

    - stb...ami most nem jutott eszembe.....

     

     

    előzmény:
    navyca (1)
    2011-08-25  17:34
  6. 2011. augusztus 26. 07:595.

    Elöször is kell lenni valamilyen vendéglátos képesítésednek.

    Az önkormányzatnál a jegyzőnél lehet érdeklődni és ott lehet kapni  működési engedélyt az üzlethez. De ahhoz, hogy megkaphasd a működési engedélyt a szakhatóságok hozzájárulása szükséges.

    Vagyis elöször aí üzletet, véleményeznie kell az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak,  ANTSZ-nek és a tűzoltóságnak. 

    Ha megvannak, a szakhatóságok engedélyei ,akkor hyujthatod be kérelmedet a működési engedélyért a területileg illetékes önkormányzat jegyzőéhez.

    A működési engedély kérelem benyújtásához kapcsolni kell, 

    A tevénkenység végzéséhez jogosító okiratot, és az üzlethelyiség használatára való jogosultságot igazoló dokumentumot,(tulajdoni lap, bérleti szerződés).

    Én igy tanultam a tanfolyamon.

     

    előzmény:
    navyca (1)
    2011-08-25  17:34
  7. 2011. augusztus 25. 22:444.

    igen, tudom,hogy hatalmas fába vágnám a fejszém, csak érdeklődnék, hogy hova kell első körben fordulni, honnan kell engedélyt szerezni először.. önkormányzattól? és utána ÁNTSZ?

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  8. 2011. augusztus 25. 21:593.
    Ne haragudj, de ha pusztán az itt nyert infók alapján szeretnéd megynitni, akkor biztos nem fog menni... rengeteg jogszabályt kell betartanod. Én a helyedben az ÁNTSZ-nél és a helyi önkormányzatnál érdeklődnék először. Sok sikert.:-)
    előzmény:
    navyca (1)
    2011-08-25  17:34
  9. Torolt_felhasznalo_595470
    Torolt_felhasznalo_595470
    2011. augusztus 25. 17:502.
    Gondolom, a kaja helyben készülne, tehát konyha részleg is lenne. Ennek nagyon kemény feltételei vannak. Mint pl a tejes, a húsos, a készételes dolgoknak külön hűtő kell. A koszos, vagyis elő nem készített áru útvonala nem érintkezhet a készételekével. Az alkalmazottaknak mindig kell érvényes egészségügyi kiskönyv. Stb... Nagyon jól gondold át! :)
    előzmény:
    navyca (1)
    2011-08-25  17:34

Címlap

top