Vödrös savanyúság recept

bolla76
Létrehozva: 2011. augusztus 13. 09:38

Sziasztok! 

Tud valaki vödrös savanyúság receptet?Van uborkán,paprikám,paradicsomom/zöld/, szeretném télre elrakni.

Előre is köszönom. 

19 hozzászólás
  1. sch.era
    Offline
    2013. július 16. 15:1618.

    Kedves Piroska!

     

    Több receptet olvastam  a vödrös savanyúságról, a tied tetszett meg a legjobban, köszönöm szépen.

     

    A héten megcsinálom. 

    Üdv. Renáta

    előzmény:
    bolla76 (1)
    2011-08-13  09:38
  2. cipő24
    Offline
    2011. november 26. 14:4717.

    Segítséget szeretnék kérni!

    Kb 2 hónapja tettem el hordós savanyúságot.

    A recept 20%-os ecettel írta  de sajna nekem túl ecetes.

    Lehet utólag cukrot hozzá tenni ?Nem szeretném elrontani sem mert azért ehető de  csemegésebben jobban ízlene.

    Előre is köszönöm!!!!

  3. Ez is érdekelhet: Ennél magyarabb dolog nem létezik – fotó
  4. tpiri2
    Offline
    2011. szeptember 6. 14:1615.

    Szia!

     

    Igen, ahogy érik úgy lehet belepakolni ,és csak akkor öntöm utána ha kevés a lé.

    Közben meg kavarom ,hogy ami felül volt lentre kerüljön.

    Hüvös helyen igy tavaszig el van a hordóban , De mivel én panelben lakom  mikor kész, össze ért, kirakom üvegbe addig az elöszobában díszeleg a hordó.

    Remélem érthető

    Piri

    előzmény:
    anyavirág (14)
    2011-09-06  08:51
  5. anyavirág
    Offline
    2011. szeptember 6. 08:5114.

    Sziasztok!

     

    Piri, lehet, hogy furcsát kérdezek, de pontosan ez hogy zajlik? Beleteszed az első adag zöldséget, felöntöd az alant írott lével, aztán ha érik másik savanyú, akkor azt is beletszed, és újra csinálsz levelt, vagy csak akkor, ha a meglévő kevés már? 

    Szóval, hogy egy gyakorlatileg hogyan zajlik?

     

    Bocsi, lehet, hogy csak én nem tudom elképzelni.

     

    Anita 

    előzmény:
    tpiri2 (13)
    2011-08-31  10:01
  6. tpiri2
    Offline
    2011. augusztus 31. 10:0113.

    Szia!

    Évek óta csinálom ezzel a receptel

     

    BEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG

     

    5 l hideg viz

    30 dkg  só

    30-50 dkg cukor

    1,5 l 10 % ecet

    1 csokor kapor

    50 szem egészbors

    7-8 babérlevél

    3 kávés k borkénpor

    1 csomag szalicil vagy natrium benzolát

    1szál torma ha van

     

    plusz teszek bele

    mustármagot

    koliender magot

    szegfüszeget

    ezeket az eredeti recept nem irta .

    nagyobb zárható müanyag edénybetesszük.

    és folyamatosan tetszés szerinti mennyiségbentehetjük bele a savanyítandó zöldségeket

     

    Én zöld dinnyét sárgarápát zellert uborkát,paprikát kevés vörös és foghagymát szoktam bele tenni

    Piroska

    előzmény:
    bolla76 (1)
    2011-08-13  09:38
  7. bolla76
    Offline
    2011. augusztus 30. 17:2812.
    Köszi szépen a recepteket! Többet kipróbálok és ami a legjobban izlik a családnak az lesz az igezi!Köszi nektek!!!
  8. bigacsiga2
    Offline
    2011. augusztus 23. 20:0311.

    Mi évekig így csináltuk, de aztán egyszer csak ráuntunk, de amikor volt nagyon finom ropogós maradt minden és szép volt a színe, jó az íze.

     

     

     

    HORDÓS SAVANYÚSÁG 

    Az arányok nagyok, de értelem szerűen csökkenteni lehet: 

    Egy 30 l hordóhoz való alaplé 

    15 l víz 
    1 1/2 kg cukor 
    75 dkg só 
    1, 8 l 20%-os ecet 
    5 dkg timsó 
    2 dkg citromsav 
    2 dkg babérlevél 
    2 dkg borkénpor 
    6 dkg nátriumbenzonát 
    3 dkg fekete egész bors 
    1 dkg kapor 
    1 dkg koriander 
    1 dkg mustármag 
    1 marék meggyfalevél (ez el is maradhat) 

    Ezt az alaplevet kell elkészíteni. Az oldódó anyagokat egy kevés vízben fel lehet oldani, majd úgy a többihez hozzáadni. 
    Ebbe a lébe kell tenni folyamatosan azt ami érik a kertben. Az nem baj, ha nem egyszerre megy bele minden, de lehet egyszerre is. 
    Hűvös, de nem hideg helyen kell tartani. Egy hónap múlva már ehető. 
    Mi pl. abban a nagy sárga falfestékes vödörbe szoktuk tenni és csak rátesszük a műanyag tetejét. 
    Savanyítható benne uborka, paprika, kis dinnye, patiszon, sárgarépa, hagyma, zöldparadicsom, karfiol, káposzta, káposztával töltött paprika. 

    Sok sikert és jó étvágyat hozzá. 

    előzmény:
    bolla76 (1)
    2011-08-13  09:38
  9. Ez is érdekelhet: Így csinálhatsz savanyúságot az avokádóból
  10. Torolt_felhasznalo_483454
    Torolt_felhasznalo_483454
    Offline
    2011. augusztus 15. 14:3410.
  11. Torolt_felhasznalo_483454
    Torolt_felhasznalo_483454
    Offline
    2011. augusztus 15. 14:309.

    http://erdely.ma/forum/viewtopic.php?t=237

     

    Ilyet a barátnőm szokott készíteni.

     

    előzmény:
    bolla76 (1)
    2011-08-13  09:38
  12. hori0819
    Offline
    2011. augusztus 15. 14:228.

    Sziasztok! Én egy zúgolvasótok vagyok, van egy - szerintem - jó receptem, kérésed szerint 20 l-es edényhez, én már évek óta ezzel a recepttel teszem el a bedobálóst és nagyon jó.

     

    20 literes edényhez

     

    6,5 liter viz

    1,5 liter ecet(10%-os)

    1,5 kg cukor

    25 dkg  kg asztali só (nem jódozott)

    2,5 dkg borkén

    negyed csomag szalicil

    2,5 dkg citromsav

    2,5 dkg borkősav

    5-10 db meggyfa levél

    1 kk.  kurkuma

    negyed  csomag öröltbors

    ízlés szerint: babérlevél, egészbors, koriander, torma, mustármag

    borókabogyó, szegfübors, tárkony, kömény, kapor, zellerzöld.

    Ezeket hidegen összekevered, hogy  minden jól oldódjon el.


    FONTOS: a lébe nem szabad sem kézzel, sem fém eszközzel nyúlni, csak fával vagy műanyaggal. Remélem hasznát veszitek a recimnek. Jó bedobálást mindenkinek!

    előzmény:
    unger (5)
    2011-08-13  17:52
  13. unger
    Offline
    2011. augusztus 14. 22:437.

    Huuu ez jol hangzik ki fogom probálni..nagyon köszönöm neked...

    föleg a karfiol-répa variácio is....KÖSZÖNÖM

    előzmény:
    töpike (6)
    2011-08-14  18:35
  14. töpike
    Offline
    2011. augusztus 14. 18:356.

    Évek óta ez a receptet használom. Jó mert mindig csak annyi levet öntök rá amennyi szükséges és ellepi.

    2 l víz, 3dl 20% vagy 6dl 10% ecet, 3dl cukor, 1dl só, 1kk bórkén

    összekeverni és hidegen ráönteni a paprikára, uborkára, karfiolra, sárgarépára és amit csak savanyítani akarsz.

    Még szoktam bele tenni citrompótlót 10-10 db, kaprot borsot, egészköményt, mustármagot.

    2 évig is elvan, ja tányérral nyomasd le a lé alá a zöldségeket! 

  15. Ez is érdekelhet: Hétvégi menü, amivel megállíthatod az időt
  16. unger
    Offline
    2011. augusztus 13. 17:525.

    Sziasztok..látom itt igazán nagyüzemi modon csináljátok...ha esetleg van valaki aki tud "gondolkozni"  :-) ugy max 20 literes vodorben is azt igazán megköszönném én is...

    Szoval ha van valakinek receptje kisebb mennyiségre...azt elöre is köszönöm...:-) A kérésem hogy ne azt irjátok hogy "tartositoszer" mert fogalmam sincs mi az..sööt itt citromsav az van de borkösavat sosem láttam...vagy borkén..vagy mi a neve..na szoval ugy ovodás szinten egy fiunak..:-):-) köszönöm..

  17. margo12
    Offline
    2011. augusztus 13. 12:084.

    Szia !

     

    Hv.: zöldségek érési sorrendben, alaplé : 12 l viz, 1 l 10 %-os ecet, 1 kg cukor, 60 dkg só, 1 dkg citromsav, babérlevél, 2 teáskanál borkén, szemes bors, tartósitószer.

     

    Az alaplevet hodegen összekeverni, és minden mehet bele, ahogy érik.

     

    A lé mindig lepje el a zöldségeket. Folyamatosan fogyaszható.

     

    Nyilván, ha úgy érzed, hogy édes, vagy savanyú a saját izlésed szerint izesithető.

     

    Én az idén sárga és fehérrépát, karalábét, karfiolt és almapaprikát tettem bele, ISTENI !

     

    A tavaly eltett apró ubi és bébi cukkini is még mindig finom.

    előzmény:
    bolla76 (1)
    2011-08-13  09:38
  18. Torolt_felhasznalo_561110
    Torolt_felhasznalo_561110
    Offline
    2011. augusztus 13. 12:073.

    Az én receptem a következő: 10 l viz,60 dkg só 1 kg cukor 8 dl 20%-os ecet. koriandermag,mustármag, babérlevél, köménymag, egész bors, 1 kávéskanál borkén, 1 csomag/15g/ nátriumbenzonát. Ezeket összekeverni, felforralni, kihüteni és az edénybe tett  zöldségekre szürni.

    Később lehet még utánna tenni bármilyen savanyitanivalót .Sokáig eláll és nagyon finom.

    előzmény:
    bolla76 (1)
    2011-08-13  09:38
  19. Csalf a Romeo
    Offline
    2011. augusztus 13. 11:512.

    Szia.

     

    A vödröset nevezhetjük hordósnak is, a lényeg az, hogy sokat készítünk egyszerre.

    Csinálhatod úgy is, mint a kovászos uborkát.

    Mivel ezt télire akarod, kenyér helyett szeletelt krumplit tegyél az aljára, úgy a leve szép tiszta marad. Addig érleld, amilyen savanyúra akarod, tárolásnál még tovább savanyodik. Ha ecettel készíted, akkor tedd el úgy mint at üvegeset.

    Mivel ahány ház annyi szokás, recept rengeteg van.

    előzmény:
    bolla76 (1)
    2011-08-13  09:38