Keresés a fórumban

Sziasztok!

Mivel imádom, ezért idén végre elszántam magam, hogy eperdzsemmet készítsek. Gondoltam mi sem egyszerűbb, megnézem neten, hogy is készül, amikor is meglepődve tapasztaltam, hogy valahol citromot, pálinkát, szegfűszeget tesznek bele, és így teljesen elbizonytalanodtam, mert azt gondoltam, hogy az csak eper és megfelelő mennyiségű cukor.....ki tudnátok segíteni egy olyan recepttel, ahol a "klasszikus" (Már amennyiben van ilyen) eperdzsem leírását olvashatom?

Köszönöm!

 

  1. 2011-06-08 06:4722.

    Pont tegnap főztem eperdzsemet.A hass dzsemfixét használtam és rá van írva,hogy édesítővel is készíthető vele lekvár,egy ismerős a Dr Otkeressel

    is főzi édesítővel a lekvárokat.Nézd meg a boltban és ha tetszik próbáld ki.

    2011-06-07  14:37
    wasp38 (11)
    előzmény:
  2. 2011-06-07 18:1121.
    2011-06-07  18:09
    bigacsiga2 (20)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    Aki olvasni tud, az főzni is... :)
  3. 2011-06-07 18:0920.

    Ha mindenképpen édesítővel akarod csináld nyírfa cukorral.

     

    Olyan lekvárt a boltban is lehet kapni, de "rohadt" drága. 

     

     

    http://mardo.hu/spd/DZS757029/AAA_Mardo_ME GGY_dzsem_Nyirfacukorral_200g

     

     

    2011-06-07  14:37
    wasp38 (11)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    Aki olvasni tud, az főzni is... :)
  4. 2011-06-07 18:0519.

    Elviekben a dzsemfixest nem kell főzni, csak felforralni a gyümölcsöt cukorral és 5 percet főzni a dzsemfixszel.

     

     

    2011-06-07  16:31
    fraki (17)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    Aki olvasni tud, az főzni is... :)
  5. 2011-06-07 17:3618.

    Eperdzsem nyersen recept

    Hozzávalók:
    1 kg eper,
    1 kg cukor,
    1 kávéskanál tartósító.

    Elkészítés:

          A megtisztított epret azonos súlyú cukorral összekeverjük és pépesítjük. Arányos mennyiségű (1 kg-hoz 1 kk.) tartósítószerrel összekeverjük (legegyszerűbb már pépesítéskor beletenni), üvegekbe töltjük, lezárjuk, és végleges helyére tesszük.

    2011-06-07  16:31
    fraki (17)
    előzmény:
  6. 2011-06-07 16:3117.
    Olyan eperdzsem vagy lekvár létezik, amit NEM KELL FŐZNI?
    2011-06-07  16:03
    barackosgombóc (15)
    előzmény:
  7. 2011-06-07 16:0716.

    Annyit lehet még változtatni rajta, hogy előző nap lerétegezed a megtisztított epret a cukorral (legfelülre cukor kerüljön), és másnap főzöd össze. De nem tudom, feltétlen szükséges-e...

     

     

    2011-06-07  16:03
    barackosgombóc (15)
    előzmény:
  8. 2011-06-07 16:0315.

    Szia!

     

    Nagyon finom eperdzsemed lesz, ha egész egyszerűen 1 kg eperhez adsz kb 20 dkg cukrot, felfőzöd (nem kell soká, kb fél óra alatt megvan), üvegekbe rakod forrón, és jól lezárod. Aztán mehet a száraz dunsztba.

    Tartósító sem kell bele. Soksok éve így tesszük el. Soha nem romlik meg, csak ha hibás a befőttes üveg teteje. De ez elenyésző.

    Annyit szoktunk tartósítani rajta, hogy az üvegeket és a fedőt vagy celofánt forró borkősavas vízben átöblítjük. de a dzsemhez nem teszünk tartósítót.

     

    Ha elég édes az eper, kevesebb cukor is elég, 10-15 dkg/kg)

    2011-06-07  13:42
    abendstern (1)
    előzmény:
  9. 2011-06-07 15:5614.

    Igen, mindenképpen megfogadom azt a tanácsot, hogy közben kóstolgassam, mert nem akarok bele csak annyi cukrot tenni, amennyit maximum kell.

     

    Amúgy én sem vagyok nagy cukor párti, de nem hiszem, hogy ezt édesítővel meg lehet csinálni....persze én nem értek hozzá, akinek van más jellegű tapasztalata, ossza meg velünk :)

    2011-06-07  15:46
    veronika (13)
    előzmény:
  10. 2011-06-07 15:4613.
    Ellenkeznem kell, nem kell annyi cukor bele, hogy olyan legyen az íze mint a boltinak! Én másfél kilóhoz 30 dkg cukrot adtam és tökéletesen megfelelt. Nyilván az eper édességétől is függ, de szerintem előbb próbáld meg kevéssel, aztán főzés közben még kipótolhatod.
    2011-06-07  13:42
    abendstern (1)
    előzmény:
  11. 2011-06-07 14:4912.

    Annyi jó dolgot írtatok, hogy ebből biztosan isteni dzsem lesz! :D Már alig várom! Midnenesetre megpróbálom ezt a fejjel lefelé forgatós technikát, mert tartósítót nem szeretnék használni!

     

    Köszönöm mindenkinek!

  12. 2011-06-07 14:3711.

    Én már évek óta készülök eperdzsemet főzni, de valamiért mindig elmaradt!

     

    Én édesítővel szeretném készíteni, kíváncsi vagyok, hogy érkezik-e ide ilyen repect. 

     

    Mondjuk a mostani eper áraktól el vagyok ájulva...

  13. 2011-06-07 14:3310.

    Arányok: 1kg eper/40-50 dkg cukor (a 40 minimum kell)

     

    Összenyomkodod az epret a cukorral, maradjanak benne darabok, úgy az igazi.

    Éjszaka hagyod állni, másnap felfőzöd. Forrástól számítva kb. 35-45 perc, attól függ, mennyire vizes az eper. A lényeg, hogy ne maradjon túl híg.

     

    Kis üvegekbe teszed még forrón (azért kicsibe, mert gyorsabban romlik, mint a baracklekvár, a nagyobb üveg lassabban fogy), a tetejére szórsz egy kis nátrium benzoátot, lezárod (én a tető alá szoktam tenni folpackot) és száraz dunsztba teszed 24 órára.

     

    Egyszerű és nagyon fincsi.

    2011-06-07  13:42
    abendstern (1)
    előzmény:
  14. 2011-06-07 14:259.

    Én a lehető legegyszerűbben szoktam minden lekvárt és dzsemet megfőzni,múlt héten így főztem az epret:

     

    Megmostam,kicsumáztam,egészben hagyva a szemeket egy nagy fazékban megfőztem,majd ízlés szerint megcukroztam (nem tudok arányokat írni,kóstolgatni kell,mennyire szeretnéd édesre) és teljesen sűrűre összefőztem.

    A sütőben forróra melegítettem a befőttes üvegeket,forrón beletöltöttem a dzsemet,rácsavartam a tetőt,fejre állítottam,száraz dunsztban kihűtöttem,másnap beraktam a kamrapolcra.

    2011-06-07  13:42
    abendstern (1)
    előzmény:
  15. Torolt_felhasznalo_966034
    2011-06-07 14:158.

    Szia!

    Nem tudom, kinek milyen az igazi, én saját receptem szerint csinálom, és a családom szereti.

    Semmi különös, csak a (saját termésű) alaposan megmosott, megtisztított epret negyedannyi kristálycukorral hidegen kikeverem, fél napig időnként megkavarom, aztán teszem fel főni.

    Kavargatás mellett addig főzöm, míg a víz elpárolog, nem teszek bele semmi adalékot.

    Tiszta, százaz csavaros üvegeket készítek, forrón beleszedem, és 1 réteg cellofánt téve a zárókupak alá, jó szorosan lezárom.

    Száraz ruhák, takarók közé rakom, másnapra ott szépen kihül.

     

    Ha nem zár jól a fedél, akkor picike szalicillal a fóliát mehintem és úgy teszem rá. Nem szokott megromlani, és kellemesem kocsonyás állagú.

    2011-06-07  13:55
    abendstern (6)
    előzmény:
  16. 2011-06-07 14:077.
    Nem kell bonyolítani, ha finom az eper és nem akarsz különlegességet, hanem egyszerűen egy finom, hagyományos eperdzsemet. A nosalty-s recept nagyon jó, de akkor próbálkozzál vele, ha van jó, régimódi spájzod. Az enyém panel, tehát nem az...(( A dzsemfixesből is többféle van, azaz van olyan dzsemfix, amihez cukrorral kell állnia, van olyan, hogy fél óra múlva üvegben van a lekvár. Én szeretem őket, mert nagyon rövid ideig kell főzni és ami a fontos, garantáltan elállnak.
    2011-06-07  13:55
    abendstern (6)
    előzmény:
  17. 2011-06-07 13:556.
    Szia!

    Elképzelhető, hogy ez is jó, bár ha lenne valakinek egy bevált receptje, az lenne az igazi! De ha nincs, akkor marad ez! :)

    Köszönöm!
    2011-06-07  13:48
    tkata0603 (2)
    előzmény:
  18. 2011-06-07 13:504.

    Nem tudom, miért nem küldte a linket... ebben van ugyan dzsemfix.

     

     

    2011-06-07  13:48
    tkata0603 (2)
    előzmény: