Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Új Update liszt

Torolt_felhasznalo_569017
Torolt_felhasznalo_569017
Létrehozva: 2011. március 30. 14:17

Sziasztok!

 

Ma vásároltam egy félkilós Update lisztet és látom, másképpen kell használni, mint ami idáig volt.

 

Szeretnék tapasztalatokat olvasni azoktól, akik már próbálták, hogyan érdemes használni (arányok, stb). Én ma kenyeret szeretnék sütni belőle gépben, örülnék kipróbált kenyér-vagy péksütemény receptnek. 

 

Köszönöm! 

  1. 2011. március 31. 11:1626.

    A tönkölybúza a durumbúzához hasonlóan azért egészségesebb az egyéb gabonalisztekkel szemben, mert mind a tönköly, mind a durumbúza fehérjetartalma jóval nagyobb a többi gabonához képest. Ezért lassan bomlik le a szervezetben, nem emeli hirtelen a vércukrot az egekbe. A durumtészta GI-je 30-50 %, az egyéb gabonáké 70-120 %! Tönköly hasonlóan működik, mint a durum, a dietetikusom szerint is. Ebből az okból a durum és a tönköly még a az inzulin diétában is elfogadott és használható nem csak teljes kiőrlésű (többi gabonából csak a teljes kiőrlésút lehet használni), hanem sima liszt formájában is (nekem most ilyen diétát kell csinálnom, ezért is tudom).

     

    előzmény:
    myrci (21)
    2011-03-30  19:59
  2. Torolt_felhasznalo_569017
    Torolt_felhasznalo_569017
    2011. március 31. 10:1425.

    Komolyan nem értem, miért ragadtatod magad hsz megírására, ha totál témaidegen. NEM érdekel, mik az összetevői, tapasztalatokat várok.

     

    Azért kösz az erőfeszítést. 

    előzmény:
    bigacsiga2 (23)
    2011-03-30  22:16
  3. 2011. március 30. 22:3024.

    Azért jó lenne egyszer megélni, hogy egy update-es topikot nem rombolná szét valamelyik "okostojás"...

    Topikindítónak: ha fent vagy a világszintű közösségi portálon, akkor ott sokkal több infót be tudsz szerezni akár Norbitól. Ajánlom figyelmedbe a az update pékségek oldalát az említett oldalon!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  4. 2011. március 30. 22:1623.

    http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2009/09/remalom-update .html

     

    Azért ennél az összetevőnél a sima liszt is "egészségesebb". 

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (1)
    2011-03-30  14:17
  5. 2011. március 30. 22:0522.

    Szerintem egyik sem jobb, mint a másik, mind a kettő csak liszt, de ez csak az én nézetem.

     

    ---

    A sima búza lisztnek alacsonyabb a sikértartalma a tönkölybúzáé magasabb.

    A tönköly búzának van egy kis érdekes íze, amit nem mindenki szeret, kicsit kesernyés íz. 

    Nagyjából úgy viselkedik, mint a sima búzaliszt.

     

    Sikért csak ahhoz a liszthez lenne indokolt pluszban adni, aminek rosszaabb/alacsonyabb a sikér tartalma, lisztjavítószerként, hogy  agyengébb termést is fel lehessen használni.

     

    Mindenhez adagolni nem tanácsos, mert azért ez egy tömény kivont fehérje, amit ha túl sokat viszel be a szervezetedbe pluszba, vissza üthet.

    Felerősítheti a rejtett lisztérzékenységet.

     

    Otthon meg mivel méred meg, hogy indokolt-e bele pluszban, és aha igen mégis mennyi?

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_465731 (20)
    2011-03-30  18:34
  6. 2011. március 30. 19:5921.

    Önmagában is használható a teljes kiörlésű liszt. Ceres Sütő-nek is van ilyen kenyere. Én is csak tk liszttel szoktam sütni a kenyeret - 1 teáskanál sikért még  rakok bele. Sós rudacskát is készítek néha belőle, az is csak ez a liszt.

    A tönkölybúzát azért tartják egészségesebbnek ,mert ellenállóbb a gombákkal szemben. A hozama viszont keveseb, mint a hétköznapi búzáé.

    Régen termesztették de a hozam miatt elhagyták. Mostanság újra felfedezték. - Én így tudom

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_772164 (14)
    2011-03-30  17:11
  7. Torolt_felhasznalo_465731
    Torolt_felhasznalo_465731
    2011. március 30. 18:3420.

    Ezek szerint ugyanolyan jó a sima teljeskiörlésű is?

    Azt mondják, hogy sikért kell hozzá keverni, és akkor ugyanúgy viselkedik, mint a sima liszt.  

    előzmény:
    bigacsiga2 (19)
    2011-03-30  18:29
  8. 2011. március 30. 18:2919.

    meg a teljeskiőrlésű búzaliszt is olcsóbb, mint a teljeskiőrlésű tönköly búzaliszt

     

    a tönkölyből kevesebb terem, meg az most egy divatos felkapott valami és azért is drágább 

     

    direkt kiírtam a teljes neveket, mert engem tökre idegesít amikor csak tk. látok, hogy az most melyik szót takarja

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_465731 (18)
    2011-03-30  18:20
  9. Torolt_felhasznalo_465731
    Torolt_felhasznalo_465731
    2011. március 30. 18:2018.
    Értem.  Köszönöm
    előzmény:
    bigacsiga2 (17)
    2011-03-30  18:14
  10. 2011. március 30. 18:1417.

    gondolom a 700-ért az bio volt a másik meg nem, azért van az árban különbség

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_465731 (15)
    2011-03-30  18:00
  11. 2011. március 30. 18:1016.

    Ez a dagasztás nélküli kenyér techológiája, itt meg nézheted, hogy készül:

     

    http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU&NR=1&feature=fvwp

     

     

    előzmény:
    VirágszálBp1986 (10)
    2011-03-30  15:47
  12. Torolt_felhasznalo_465731
    Torolt_felhasznalo_465731
    2011. március 30. 18:0015.

    Sziasztok!

    Látom itt vannak hozzáértők a teljeskiörlésű lisztekhez.  Láttam egy áruházban tk. tönkölybúza lisztet közel 700-ért és sima tk. lisztet 270-ért. Elég olcsónak találom, szerintetek az valóban teljeskiörlésű?

    Köszönöm ha válaszoltok

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  13. Torolt_felhasznalo_772164
    Torolt_felhasznalo_772164
    2011. március 30. 17:1114.

     

    Hm......ez jól hangzik.Egyébként a teljeskiőrlésű kenyérhez is kell (úgy hallottam) sima liszt, különben ehetetlenül kemény és tömör lesz.

     

     

    Manna, a muffint is 1:1 -es liszt aránnyal csináltad?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_868256 (11)
    2011-03-30  15:53
  14. Torolt_felhasznalo_569017
    Torolt_felhasznalo_569017
    2011. március 30. 16:0113.
    Köszi szépen!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_868256 (12)
    2011-03-30  15:54
  15. Torolt_felhasznalo_868256
    Torolt_felhasznalo_868256
    2011. március 30. 15:5412.

    Ja, ez nem személyes tapasztalat:-))

     

    De én is sütöttem már muffint is keverve rendes liszttel. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_868256 (11)
    2011-03-30  15:53
  16. Torolt_felhasznalo_868256
    Torolt_felhasznalo_868256
    2011. március 30. 15:5311.

    Para, ezt találtam:

     

     

    Mivel a teljes őrlésű liszt a feldolgozás során a gabonaszem teljes „testét" tartalmazza, így kb. 5 százalékkal több rostot, korpát tartalmaz, valamint némileg több nyomelemet. A súlytartó életmódban mértékkel fogyasztható teljes őrlésű pékáru, de nem a fogyókúra része. Az Update alapliszt 95%-al csökkentett felszívódó szénhidrát tartalmú rost és növényi fehérje keverék. Ilyen tisztán nem javasolom sütésre, szükség van a szervezetnek szénhidrátra is. 

    A péksütemény gyártása során adunk hozzá normál lisztet, ezáltal ízében, minőségében, tápértékében előnyös és nem túlzott rosttartalmú Update1 sütemény keveréket hozunk létre. A csökkentett szénhidrát tartalmat így és cukor hozzáadása nélkül érjük el. A brutális csökkentés nem előnyös, mivel se ízében nem élvezhető a termék, valamint a túlzott rostbevitel sem egészséges. Akit ez jobban érdekel végezzen el egy vércukorszint-próbát teljes őrlésű pékáruval és update1 sütivel is. Az eredmény fog önmagáért beszélni.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (1)
    2011-03-30  14:17
  17. 2011. március 30. 15:4710.

    Szia!

     Réka honlapján is van fent egy recept:

    http://www.rubintreka.hu/receptek/update1-kenyer -recept

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (1)
    2011-03-30  14:17
  18. Torolt_felhasznalo_874733
    Torolt_felhasznalo_874733
    2011. március 30. 15:339.
    Rendben, akkor ne suss!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_486670 (8)
    2011-03-30  15:24
  19. Torolt_felhasznalo_486670
    Torolt_felhasznalo_486670
    2011. március 30. 15:248.

    Nincs mit, ha van időd, nézz utána, hogy mit tartalmaz, én az ellenségemnek se sütnék belőle kenyeret. :o)

    További szép napot!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (3)
    2011-03-30  14:26
  20. Torolt_felhasznalo_874733
    Torolt_felhasznalo_874733
    2011. március 30. 15:177.
    Hasznald nyugodtan a feherlisztet hozza.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (6)
    2011-03-30  14:39
  21. Torolt_felhasznalo_569017
    Torolt_felhasznalo_569017
    2011. március 30. 14:396.
    Köszi szépen! Asszem belevágok a kenyérsütésbe, fele-fele arányban fehérliszttel. Szerintem tk liszttel nem lenne jó, azzal nagyon kemény lesz a kenyér.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_874733 (4)
    2011-03-30  14:33
  22. Torolt_felhasznalo_874733
    Torolt_felhasznalo_874733
    2011. március 30. 14:345.
    Ja, palacsintat is csinaltam, azt is 1:1 aranyban, az is nagyon fini lett. A gyerek is tolta befele. :D
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (1)
    2011-03-30  14:17
  23. Torolt_felhasznalo_874733
    Torolt_felhasznalo_874733
    2011. március 30. 14:334.

    Szia!

     

    A dobozan talalsz egy update hazi kenyer receptet. Ott lathatod a mennyisegeket, h melyik lisztbol mennyit tegyel bele.

    En nem sutottem meg belole kenyeret, de hasznalom mashoz. Pl. sajtos rudat csinaltam, osszekeverve 1:1 aranyban hagyomanyos liszttel. Vagy panirozni szoktam, rantast kesziteni, stb.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (1)
    2011-03-30  14:17
  24. Torolt_felhasznalo_569017
    Torolt_felhasznalo_569017
    2011. március 30. 14:263.
    Kár volt a leütésért, de azért kösz.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_486670 (2)
    2011-03-30  14:25
  25. Torolt_felhasznalo_486670
    Torolt_felhasznalo_486670
    2011. március 30. 14:252.
    Dobd ki,  borzasztó egészségtelen, vegyél helyette jó kis bio teljeskiőrlésű liszteket.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (1)
    2011-03-30  14:17

Címlap

top