Sertésmáj sütése

lángszívű
Létrehozva: 2011. március 26. 12:54

Sziasztok!!

 

Natúr sertésmáj szeleteket szeretnék sütni.

Már áztattam tejben és vékonyra felszeleteltem.

HOGYAN SÜSSEM,HOGY NE LEGYEN KEMÉNY????

 

Előre is köszi, ha megosztod a tapasztalatod!!!

 

Lángszívű

 

23 hozzászólás
  1. Ági1948
    Offline
    2011. március 28. 18:0023.
    Nem vagyok szakács, csak tapasztalatból tudom...A hagymát sok zsírban vagy olajban készre pirítom  és ebbe teszem a szeletekre vagy apróra vágott májat.Ha hagyma nélkül akarod , úgy is jó.Állandó kevergetés mellett hirtelen sütöm...kb 1 perc alatt, aztán leveszem a tűzről megszórom kevés p. paprikával, borssal, sok majorannával. Vissza a tűzre, megint átpirítom áll. kevergetés mellett kb. 1 percig, aztán elzárom a gázt, lefedem fedővel.Álljon kb 5 percig. Kész!  Evés előtt újrapirítom fedő nélkül kevergetés mellett. Ekkor pici ételízeítővel /sóval/ lehet ízesíteni.Nem szabad hamarabb sózni, mrt attól lesz kemény...és a hosszú főzéstől!
    előzmény:
    pbd (22)
    2011-03-27  19:35
  2. bigacsiga2
    Offline
    2011. március 26. 21:4021.

    Én pulykamájat szoktam sütni resztelt máj szerűen.

    A májat nagyságtól függően 2-3 darbra vágom nem csíkokra, mint a sertés májat. Kb. 10-15 percig szoktam a hagymán párolni. Ki veszek egy szeletet félbevágom ha éppen csak rózsaszín már nem sütöm tovább, mert szerintem is jobb úgy puhábban. Állás közben úgy is egy kicsit bekeményedik. Majorannával fúszerezem, ill. van sóban eltett darát pirosparikám abból szoktam rátenni és akkor sózni sem kell evés közben.

     

    Ha ledarálod nagyon finom májkrém lesz kenyérre.

     

     

     

    előzmény:
    pbd (19)
    2011-03-26  19:04
  3. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    Offline
    2011. március 26. 19:2220.

    Egyben vagy szeletelve kérdezed ?

     

    Én egyben szoktam dinsztelni.

     

    Olajat és vizet rakok aláű és majorannát.Meg is sózhatod.

     

    A hústű mindig a kezemben és időnként megszúrom, ha nem jön ki belőle  véres lé, akkor kész.

     

    Lepárologtatom róla a vizet nagyobb lánggal és kész.Puha és fonom, nem túl kérges .Így szeretjük.

     

    Tulajdonképpen ugyanígy készül a felszeletelt dinsztelt máj is.

     

    Ezt viszont meg szoktam nézni egy egy darab kistányérra kivett darabot és meg is kóstolom, mert ha fel van szeletelve akkor hamarabb kész.

     

    De általában a májtól függ mennyi is az az annyi.

     

     

     

    előzmény:
    pbd (19)
    2011-03-26  19:04
  4. pbd
    pbd
    Offline
    2011. március 26. 19:0419.

    Szabad ide pofátlankodni?

    Dinsztelt pulykamájat meddig dinsztelitek?

    Ha rántjátok a pulykamájat, meddig sütitek?

    (Én ált. túlsütöm, mert én ropogósan, és teljesen átsütve szeretem. A család viszont nagyon puhán. Mivel én nem szeretem puhán, sosem csináltam úgy, mennyi az az idő, amit mindenképp töltsön a serpenyőben, hogy ne maradjon nyers?)

  5. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    Offline
    2011. március 26. 18:5118.
    Attól függ milyen májról beszélünk.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (13)
    2011-03-26  16:58
  6. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    Offline
    2011. március 26. 18:5017.

    Bocsánat, de  ki kell  hogy javítsalak.

     

    Nem a KÖZBEN - en van a hangsúly, hanem azon, hogy milyen májat készítesz.

     

    Ennek megfelelően kell eljárni.

     

     

     

    előzmény:
    vila (10)
    2011-03-26  15:04
  7. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    Offline
    2011. március 26. 18:4716.

    Kétlábúak máját sózzuk.

     

    Négylábúak máját nem sózzuk.

    előzmény:
    lángszívű (3)
    2011-03-26  13:08
  8. eeen
    Offline
    2011. március 26. 18:4015.
    Én a nagymamámtól úgy tanultam (és azóta is úgy sütöm), hogy fokhagynás tejben áztatom, aztán  lecsepegtetem, lisztben megforgatom, olajban hirtelen kisütöm (só és minden fűszer nélkül). AMikor az összes máj kisült, tálra szedem őket, a maradék olajban megfuttatom egy kis (vagy inkább sok) fokhagymát és pirospaprikát, ezt ráöntöm a kész májra, és leborítom egy lábassal, (nem a tűzhelyen, csak  úgy "hidegen"), kicsit állni hagyom, ez alatt puhul a gőzben, és finom lesz.
    előzmény:
    lángszívű (1)
    2011-03-26  12:54
  9. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    Offline
    2011. március 26. 16:5813.
    Kizárólag sütés  UTÁN szokás a májat sózni..
    előzmény:
    vila (10)
    2011-03-26  15:04
  10. Torolt_felhasznalo_617709
    Torolt_felhasznalo_617709
    Offline
    2011. március 26. 16:3812.

    Én sem szoktam tejbe áztatni.

    Én valamikor sütőben készítem el: májra mustár, majoránna, bors és be a sütőbe - semmi gond vele, a tányéron sózom.

  11. Csalf a Romeo
    Offline
    2011. március 26. 15:0611.
    Sokan megforgatják lisztbe sütés előtt, hasonlóan a pörkölt készítéshez is. ( a hús jobban/szebben megpírúl ha előtte külön pirítjuk, mint a hagymával együtt). Hasonlóan védve van a hús, mint rántotthúsnál.
    előzmény:
    lángszívű (9)
    2011-03-26  14:49
  12. vila
    Offline
    2011. március 26. 15:0410.

    Én úgy tudom, hogy sütés KÖZBEN nem lehet sózni. Én előtte sózom, borsozom, pica majoranna, fokhagyma és hagyom kb negyedórát állni. Megforgatom lisztben és átsütöm mindkét felét, amíg karamellbarna nem lesz a liszt rajta. Túl vékonyra sem szabad vágni, mert akkor is kiszáradhat.

    előzmény:
    lángszívű (3)
    2011-03-26  13:08
  13. lángszívű
    Offline
    2011. március 26. 14:499.

    Köszi!!

     

    Végül kis lisztbe forgatva sütöttem meg a szeleteket, és finom puha maradt!

    előzmény:
    Csalf a Romeo (7)
    2011-03-26  13:45
  14. Csalf a Romeo
    Offline
    2011. március 26. 13:578.
    Csirke májat sokkal nehezebb elrontani/túlsütni mint a sertést.
    előzmény:
    Csalf a Romeo (7)
    2011-03-26  13:45
  15. Csalf a Romeo
    Offline
    2011. március 26. 13:457.

    Szia.

     

    Én is vékony szeletekre szoktam vágni, de legtöbbször inkább csíkokra, mert akkor egyfomábban sül.

    Megszórom törött borsal, fokhagyma porral, hagyom kicsit állni, és nagyon gyorsan megsütöm. Csak addig sütöm míg megbarnul. Sütés után sózom.

    Van amikor hagymával együtt, vagy a fokhagymát az olaj/zsírba teszem.

     

    Ha nincs gyakorlatod jobb ha a hagymát és májat külön sütöd, és utána kevered össze, sózod, pirospaprika=resztelt máj......

     

    Arra vigyázz, hogy ne süsd túl, mert akkor cipőtalp lesz belőle.

     

    Nagy szeletekben sütve lasabban kell sütni, megbarnítani, amikor már középről tiszta lé jön ki, (nem véres), akkor kész.

    előzmény:
    lángszívű (1)
    2011-03-26  12:54
  16. Makarska
    Offline
    2011. március 26. 13:166.
    Nem kell félni a máj sütésétől. Csak nagyon lazán. Kis olaj a serpenyőbe, beledobálni a szeletekre vágott májat és a cikkekre vágott hagymát, lefedni és közepes lángon dinsztelni, néha belekavargatni, a vége felé megsózni. Addig kell sütni, amíg azért marad egy kis leve, de már pirulgat a máj (ez kb 15 perc, max 20).
    előzmény:
    lángszívű (3)
    2011-03-26  13:08
  17. Makarska
    Offline
    2011. március 26. 13:135.
    Hozzá a legjobban burgonyapüré illik és savanyúság vagy idény saláta.
    előzmény:
    Makarska (4)
    2011-03-26  13:12
  18. Makarska
    Offline
    2011. március 26. 13:124.

    Én sütés közben, a végefelé szoktam. Így hagymával jó szaftos lesz. 

    előzmény:
    lángszívű (3)
    2011-03-26  13:08
  19. lángszívű
    Offline
    2011. március 26. 13:083.
    Ez is egy kérdés: a sertésmájat sütés előtt be lehet sózni? Állítólag nem szabad, mert attól is megkeményedik...
    előzmény:
    Makarska (2)
    2011-03-26  13:04
  20. Makarska
    Offline
    2011. március 26. 13:042.

    Szia!

    Én hagymával szoktam fedő alatt dinsztelni-sütni. Csak sózom, még előtte tejbe sem szoktam áztatni. Így még véletlenül sem lesz kemény. 

    előzmény:
    lángszívű (1)
    2011-03-26  12:54