Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szja - áthúzódó kedvezmény

brittabritta
Létrehozva: 2011. február 22. 11:05

Sziasztok!

 

Ezt találtam az APEH honlapján:

 

"A lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmény 2007. január 1-jével megszűnt, azonban ha a kedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztése 2007. január 1-je előtt megkezdődött, a kedvezményt a 2006. december 31-én érvényes szabályok szerint lehet igénybe venni.

Főszabály szerint a kedvezményt a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy adóévben lehet érvényesíteni. Tehát a kedvezményre jogosultak általános esetben utoljára a 2010. évi bevallásukban csökkenthetik ezen a címen az adójukat. Ez alól azonban kivételt képeznek a személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény 38. § (7) bekezdésének második mondatában meghatározott jogosultak, akik meghosszabbított időtartamban - így akár 2010. után is - csökkenthetik adójukat ezen a címen. A rendelkezés szerint: „Ha azonban az adókedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel részben vagy egészben a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint meghatározott megelőlegező kölcsön, vagy ha az említett kormányrendelet szerint az igénylő gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményre és/vagy megelőlegező kölcsönre nem jogosult, akkor az adókedvezmény minden olyan adóévben érvényesíthető, amikor az igénylőnek a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló) gyermeke van”."

 

Kapok családi pótlékot, otthonteremtési támogatást vettünk fel a lakáshitelünkhöz. Az én értelmezésem szerint az nem lakásépítési kedvezmény, tehát jogosultak vagyunk továbbra is igénybe venni az adókedvezményt. A bank szerint a kettő ugyanaz, tehát nem vagyunk rá jogosultak. APEH egyenlőre nem tudott válaszolni. Volt már valaki hasonló helyzetben? Neki mit mondtak az okosok?

2001. évi 12. Kormányrendelet is külön fogalomként kezeli. Nekem teljesen egyértelmű. Mindenhol a szocpol fogalmával jönnek, csak éppen ez így nem jogi kategória... legalábbis én jogszabályban ilyen megnevezést még nem találtam.

Ha tudtok valami érdemi infót az ügyben, légyszi osszátok meg velem is! Köszönöm!

 

  1. 2011. március 17. 20:1511.

    A mai napon ezt az e-mailt kaptam az APEH-től:

     

    A hivatalunkhoz e-mailen érkezett levelére válaszolva a következo tájékoztatást adom.

    A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 2006. december 31-én hatályos 38. §-a szerinti lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmény 2007. január 1-jével megszunt, azonban ha a kedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztése 2007. január 1-je elott megkezdodött, a kedvezményt a 2006. december 31-én érvényes szabályok szerint lehet igénybe venni.

    Foszabály szerint a kedvezményt a törlesztés megkezdésének évében és az azt követo négy adóévben lehet érvényesíteni. A kedvezményre jogosultak általános esetben utoljára a 2010. évi bevallásukban csökkenthetik ezen a címen az adójukat. Ez alól azonban kivételt képeznek az Szja tv. 38. § (7) bekezdésének második mondatában meghatározott jogosultak, akik meghosszabbított idotartamban - így akár 2010. után is - csökkenthetik adójukat ezen a címen.
    E szerint: ?Ha az adókedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel részben vagy egészben a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint meghatározott megelolegezo kölcsön, vagy ha az említett kormányrendelet szerint az igénylo gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményre és/vagy megelolegezo kölcsönre nem jogosult, akkor az adókedvezmény minden olyan adóévben érvényesítheto, amikor az igénylonek a törlesztési idoszakban családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló) gyermeke van?.
    Amennyiben Önök úgy vettek fel lakáscélú hitelt, hogy az nem megelolegezo kölcsön volt, mivel arra nem voltak jogosultak és/vagy lakásépítési kedvezményre sem voltak jogosultak, úgy továbbra is érvényesíthetik a kedvezményt, mivel a felvett hitel törlesztését 2007. január 1-je elott megkezdték és a törlesztés idoszakában van (lett) családi pótlékra jogosult gyermekük.
    A kedvezmény érvényesíthetoségét nem befolyásolja az a tény, hogy Önök otthonteremtési támogatásban részesültek-e vagy nem.

    Továbbá tájékoztatom Önöket, hogy a 2011. 01. 01-tol hatályos Szja tv. 84/I. §-a szerint ezen átmeneti rendelkezés alapján még érvényesítheto adókedvezmény utoljára a 2015. évi adóval szemben számolható el a magánszemélynél.


    Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem bírnak.


    Nemzeti Adó- és Vámhivatal
    Dél-dunántúli Regionális Adó Foigazgatósága
    Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Foosztály
    Tájékoztatási és Koordinációs Osztály

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  2. 2011. február 23. 14:0110.

    Voltam az APEH megyei kirendeltségén, valamint hívtam a központi pesti ügyfélszolgálatot. Mindkét helyen azt mondták, hogy félszocpolnál nem tudják, mi van konkrétan. Írjak a honlapjukra, azt majd ők továbbítják a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, akik elméletileg majd küldenek az ügyben egy állásfoglalást.

    Levélküldés megtörtént, kb. 2 hét - állítólag - mire válaszolnak. Amint tudok konkrétumot, újra jelentkezem.

    előzmény:
    csilla18 (9)
    2011-02-22  17:54
  3. 2011. február 22. 17:549.

    sziasztok.

     

    Itt a link, ha valakit érdekel és értelmezni szeretné.

    http://www.apeh.hu/print/adoinfo/szja/lakascel u_adokedv_athuzodo.html

     

    A lényeg szerintem, remélem nem írok hülyeséget:

    -ha jogosultak voltatok és a megelőlegező kölcsönt vettétek fel (új lakás építésére vagy vásárlására) akkor nem jár további adókedvezmény

     

     - DE JÁR "ha a kölcsönnek csak egy része volt megelőlegező kölcsön és azt ténylegesen törleszteni kellett 2007. január 1-je előtt, a kedvezmény szintén meghosszabbított időtartamban érvényesíthető, ha a felvett hitel törlesztési időszakában az igénylőnek van (lett) családi pótlékra jogosult gyermeke.

    Természetesen a hitelintézettel kötött kölcsönszerződésből ki kell derülnie, hogy a folyósított összeg, vagy annak egy része megelőlegező kölcsön volt".

    - és JÁR minden olyan – nem megelőlegező kölcsönként felvett – lakáscélú hitel esetén is (ha annak törlesztése 2007. január 1-je előtt megkezdődött) érvényesíthető a törlesztési kedvezmény a hosszabb időtartamban, amely mellett a lakás megszerzéséhez a hitelt igénylő(k) a lakásépítési kedvezményt (ún. „szoc.pol” kedvezményt) nem kapták meg (mert arra nem voltak jogosultak, illetve azt nem is kérték, mert úgy ítélték meg, hogy nem jogosultak rá) és a törlesztés időszakában van (lett) családi pótlékra jogosult gyermekük.

     

    Ebből én azt vettem ki, hogy nekünk jár mert:

    - az 1. részben megszabott feltételnek eleget teszünk, mert mi nem megelőlegező kölcsönt vettünk fel, amit amúgy is csak új építésűre adtak, mi pedig 30 éves panelra vettük fel...

    - a 2. részben megszabottnak (aminek alapja a fenti is) is megfelelünk, mert szintén nem megelőlegező kölcsönünk van és a lakásépítési kedvezményt (félszocpol) sem vettük igénybe (nem vállaltuk be az 1 gyereket 4 évre, vagy kettőt 8éven belül)

    - illetve a törlesztést megkezdtük még 2007.01.01 előtt és a törlesztés ideje alatt megszületett a gyermek...

     

    Nem tudom mennyire voltam érthető, remélem máson is segítettem.

    Jövő héten megyünk a bankba, akkor rákérdezek és ha még lesz itt aktív tag, akkor megírom mit mondtak...bár ők úgy sem tudnak semmit sosem...

     

    Ha valaki mégis máshogy értelmezi és szerinte én nem jól, kérem írja meg, hátha másnak is segítséget jelent...

     

    ÜDv. 

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  4. 2011. február 22. 15:328.
    "minden olyan adóévben érvényesíthető, amikor az igénylőnek a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló) gyermeke van”."
    előzmény:
    collo (5)
    2011-02-22  13:59
  5. 2011. február 22. 15:297.
    Fiatalok otthonteremtési támogatását, ún. félszocpolt vettünk fel.
    előzmény:
    collo (4)
    2011-02-22  13:58
  6. 2011. február 22. 15:156.
    Mi az úgynevezett félszocpolt vettük fel használt lakásra. A szocpolt, mint fogalmat, azonban az szja-törvény nem ismeri, sem a 2001/12. Korm. rendelet. Ott külön bontja: lakásépítési kedvezményre (ez a szocpol.), és fiatalok otthontermetési támogatására (ez a félszocpol.) Viszont kizáró tényezőként az 1995. évi CXVII. tv. 38. szakasza csak a lakásépítési kedvezményt és a megelőlegező kölcsönt hozza. Ezek közül meg egyikben sem részesültünk.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_125703 (3)
    2011-02-22  13:46
  7. 2011. február 22. 13:595.
    Ha nem vettetek fel állami támogatást, akkor jár nektek. Gyermekenként egy plusz évig, valahol ez is fent van az Apeh oldalán, nemrég megtaláltam.
    előzmény:
    csilla18 (2)
    2011-02-22  13:42
  8. 2011. február 22. 13:584.
    Otthonteremtési támogatáson mit értesz? A szocpolt, vagy ti valami mást vettetek fel?
    előzmény:
    brittabritta (1)
    2011-02-22  11:05
  9. 2011. február 22. 13:463.
    Sziasztok! Én is érdeklődtem az APEH-nál ezzel kapcsolatban, de mi nem vagyunk jogosultak, mert szocpolt vettünk fel. Ti vettetek fel szocpolt? ...mert akkor eleve nem jár.
    előzmény:
    brittabritta (1)
    2011-02-22  11:05
  10. 2011. február 22. 13:422.

    Szia.

     

    Érdemben nem tudok segíteni, de a téma engem is érdekel, mert nekünk is van hitelünk még 07.01.01 előtt vettük fel és kezdtük el törleszteni...

    Tavaly születtek a babák és párom szerint még járna nekünk az adókedvezmény...

    De szerinte a bank úgy is el fog hajtani minket, hogy örüljünk hogy 5 évig visszakaptuk a pénzt...

     

    Remélem jön hozzáértő és felvilágosít minket.

     

    Üdv

     

    Csilla 

    előzmény:
    brittabritta (1)
    2011-02-22  11:05

Címlap

top