2 évesen autista?

bálnamama
Létrehozva: 2011. február 11. 16:13

Sziasztok!

 

Van egy 2 éves kislányom, aki néhány egyszerű szón kívűl, semmit nem beszél. A 2 éves státuszon a védőnő azt mondja, ne aggódjak, még van idő. De én aggódom. Már az is megfordult a felemben, hogy autizmusról van szó.

A hallásával nincs gond, azt figyelem egy ideje, és mindent megért amit mondunk neki.

Olyanok hozzászólását várom, akiknek hasonló tapasztalatai vannak vagy hasonló korú gyermekükről autizmust állapítottak meg.

Milyen egyéb tünetei vannak az autizmusnak 2 éves korban?

Hova forduljak ezzel problémával?

Ha tud valaki bármilyen magán vagy állami lehetőséget, kérem írjon.

Előre is köszönöm!!

45 hozzászólás
 1. bálnamama
  Offline
  2011. szeptember 28. 10:2944.

  Kedves Összes Hozzászóló, Érdeklődő!

   

  Én indítottam el februárban a topicot. 

  A kislányomat végül a Gekkoba vittem el, ahol nem adtak 100%-ban megnyugtató választ az autizmusra, mondván ezt 2 évesen nem mindig lehet lehet biztonsággal megállapítani, de elküldtek egy hallás vizsgálatra.

   

  Nagyon szerettem volna logopédushoz is elvinni, de legnagyobb megdöbbenésemre sehol nem fogadtak, még magán praxisokban sem, mondván 3 éves kora előtt nem foglalkoznak vele. 

   

  A hallásvizsgálaton nagyon kedvesek voltak velünk, kérdezgették, miért küldtek minket. (A vizsgálat eredmény negatív lett.) Megemlítettem, hogy egy logopédus sem fogad és ezt nagyon bánom, hiszen úgy éreztem, ha nem is autista a kislányom, a beszédindításban mégis segíthetne, elmondhatná a tapasztalatokat. Egyértelműen láttam, hogy valami görcs van Liliben a beszéddel kapcsolatban, teljesen kiborult, ha próbáltam finoman kérdezgetni mit mond a kutyus, mit mond a cica stb. 

   

  A legnagyobb örömömre térültek-fordultak a rendelőben, és pár perc múlva szóltak, hogy éppen van itt egy logopédus hölgy aki ilyen kicsikkel is foglalkozik és most be is tudunk hozzá menni. Hihetetlen kedvességgel, türelemmel, játékosan próbálta "szóra" bírni a kislányomat. Megnyugtatott!!!

  Mondott néhány technikát amivel segíthetem a beszédfejlődést. Az ő szakmai vélemény az volt, hogy egy kicsit valóban elmaradt, de ez nem jelent semmit, csak foglakozni kell vele és ezekkel a technikákkal segíteni.

   

  Nagyon hálás vagyok a doktornőnek! Néhány hét múlva Lili valóban megszólalt, de nem úgy hogy egyik percről a másikra folyékonyan beszélt, ahogy általában későn beszélő gyerekeknél történik, hanem szép fokozatosan. Előszőr 1-1 szó, majd megint hetekkel később kezdett egy-két szót összekapcsolni. Szóval ha lassan is, de haladtunk. Mostanra nagyon szépen beszél. Talán nem akkora szókinccsel, mint a kortársai, de szépen. 

  Még mindig kis félénk, nagyon érzékeny manó, aki nehezen viseli a változásokat, de ő ilyen természet.

   

  Mindenesetre nagyon örülök, hogy nem fogadtam el a helyzetet, és nem vártam otthon ülve, hanem kezembe vettem a dolgokat. Igenis 3 éves kor előtt is lehet, sőt kell foglakozni a beszéddel!!!! A gyereknek is sokkal jobb, hogy kitudja fejezni magát, hasonlóan a kortársaihoz, nem csak nyögve és mutogatva.

   

  Mostanra már biztosan kiderült, hogy a kislányom nem autista, de egy kis különleges tünemény, akire talán egy picit jobban oda kell figyelni, mint az átlagos gyerekekre.  

   

   

   

   

   

   

   

   

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 2. bundáskenyér
  Offline
  2011. július 24. 19:0243.

  Ez persze nem teljesen igaz.

   

  Az autizmus 3 (triásznak nevezik)

  fő területen okozhat, gyermekenként eltérő fokban sérülést:

   

  1, a legfontosabb a kommunikáció- nem beszél, abbahagyja a beszédet, illetev sokat beszél de ugyanarról, vagy nagyon furcsán,

   

  2. szociális kapcsolatok- nem úgy viselkedika kortársaival, mint az átlag gyerek, egyedül játszik, nem keresi a többiek társaságát, fenőttekkel is furcsán viselkedik,pl. nem tesz különbséget családtag, barát és vadidegen közöt,

   

  3. nem úgy játszik, mint a többi gyerek, a babákat nem eteti, hanem sorba rakja, viselkedése rugalmatlan, mindig ugyanazt szeretné játszani, csinálni, ugyanazon az útvonalon kell menni.

   

  Ezer különböző formában jelenik az autizmus, sajnos!

  Kérd szakember  segítségét,

  Vadaskert Kórház Alapítvány

  nem kell fizetned semmiért, segítőkészek, lelkiismeretesek!

   

  http://www.vadaskertalapitvany.hu

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_130341 (42)
  2011-02-12  08:56
 3. firefoxy
  Offline
  2011. február 12. 08:5642.

  Szia!

   

  Az autizmus egyik legfontosabb tünete, hogy a gyerek nem viszonozza a szülői törődést pl. nem dob puszit, nem ölel át, egyszerűen olyan, mintha nem érezné, hogy szeretitek, mintha csak élne mellettetek. Amennyiben ilyet nem tapasztalsz, akkor az autizmus nem valószínű.

   

   

  előzmény:
  bálnamama (38)
  2011-02-11  20:52
 4. Ez is érdekelhet: Egy rakás vadidegen ünnepelte az autista kisfiút
 5. clifford
  Offline
  2011. február 11. 23:0841.

  Mindenkepp erdemes megnezetni. 

  Probal a gyerek kommunikalni mas uton veletek?

  Adj a kezebe valamit, amit szeret vagy aminek orul. Mutatja neked is? Pl: felemeli a kezet es nyujtja feled hogy te is lasd?

  Ha kimesz a szobabol, eszreveszi? probal menni utanad?

  Ha szolsz hozza belenez a szemedbe?

  Kezd o kommunikalni veled? mutogat az ujjaval egyenesen egy targy fele?

  Az autizmus legfobb jele nem a beszed ebben a korban, hanem az hogy kommunikal e barmilyen modon a gyerek. Mert az autizmus valojaban a szocilaizalodas hianya. 30% ban az autizmus nem jar egyutt mentalis retardacioval, ( ertelmi fogyatekossaggal) az intelligenciajuk lehet normalis vagy kozel normalis. A lenyege az hogy nincs kapcsolata a kulvilaggal. 

   

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 6. turrita75
  Offline
  2011. február 11. 22:4140.

  Bálnamama: Ha aggódsz, akkor ne hallgass a védőnőre, járj utána mielőbb. Nagyon kellemes azt hallgatni, hogy Ubulka sem beszélt, de egyszer csak mégis, viszont nekem az a tapasztalatom, hogy sok védőnő, sőt gyerekorvos sem veszi észre időben, hogy valami gond van.

   

  Egy barátnőm kisfia sem beszélt még 2 éves kora után sem, és nem is következett be az a robbanásszerű, spontán fejlődés, amiről mindenki írta, logopédusokat is kérdezett, Gekko-ba is elhordta stb. stb., míg végül egy játszótéri anyuka ajánlott egy logopédust, aki ténylegesen segített beindítani a beszédfejlődését. 

   

  Az autizmust nem olyan könnyű diagnosztizálni (pláne nem látatlanban, fórumon keresztül), kérj segítséget szakembertől.

   

  Egyébként az esetek nagyon nagy részében tényleg beindul a spontán beszédfejlődés, kutya baja a lurkóknak, de ha kételyed van, járj utána!!!

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 7. jáci75
  Offline
  2011. február 11. 22:0539.

  Szia!

   

  A fiam 21 hónapos volt amikor született a lányom, néhány szót mondott, de mindent megértett. 

  November 25-én született a lányom, dec.31-én folyékonyan beszélt, a védőnő szerint nem kellett beszélnie, mert egyke volt amikor a hugi megszületett, nem ő volt a középpontban..

   

   Érdemes  megkérdezni a gyerekorvost is.

   

   

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 8. bálnamama
  Offline
  2011. február 11. 20:5238.

  Minden hozzászólónak nagyon köszönöm, hogy megosztotta velem a tapasztalatait, véleményét.

  Sokat segítettetek, egyrészt egy picit megnyugodtam, másrészt sok olyan értékes információt adtatok ill. fejlesztő helyet mutattatok, amit érdemes lenne kipróbálni.

   

  Egy picit visszahúzódó természetű a kislányom, de azért ahogy utána olvastam a témában és ahogy itt is többen írtátok, az autizmusnak összetettebb tünetei vannak.

   

  Egyenlőre várok, figyelem a lánykám és továbbra is mesélek és sokat mondókázok Neki. Elviszem logopédushoz és valamilyen játékos fejlesztő programra, az autizmus gondolatát meg "egyenlőre" elhesegetem.

   

  Mégegyszer köszönöm mindenkinek!

   

 9. Katanyu
  Offline
  2011. február 11. 20:2437.

  Szia,

  Mindenkitől bocs ha ismétlek, nincs kedvem végig futni az összes hsz-t. 

  A lányom 2 évesen semmit nem beszélt, pedig fél éves korától olvastam neki minden nap, és állandóan beszéltünk hozzá stb. Nekem mindenki azt mondta hogy óóó ez tök rendben van, hoztak fel példákat nem beszélő gyerekekről akik 3 évesen hiphop beszélni kezdtek stb. De nem bírtam tovább, elvittem egy játékos beszéd beindításra. Ott a nő, akit egyébként nagyon megszerettünk, elmondta, hogy miért nem beszél (a szájizmai le voltak tapadva, korábban is kezelték hypotóniával). Ezeket az izmokat vicces játékokkal megerősítettük, 2-5 évesen úgy beszélt mint bármelyik 3 éves. Autizmusra csak a beszéd hiánya miatt nem gondolnék, de ha más is van, menj utána. 

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 10. Ez is érdekelhet: Nehezen jutnak el az iskolába az autista gyerekek
 11. csitcsat
  Offline
  2011. február 11. 20:1436.

  Szia bálnamama,

   

  szerintem sincs ok a pánikra, pénteken voltunk barátoknál, egy 3,5 és egy 1,5 éves gyerkőcük van, nagyobbik novemberben kezdett szavakat mondani, mostanra már folyékonyan beszél. Ezen kívül is van sok olyan ismerősünk, akinek a gyereke csak 3 éves kor körül kezdett beszélni, akkor viszont nagyon gorsan. 

   

  Remélem jól vagytok, és Lili hamar beszélni kezd, hogy ne kelljen idegeskedned

   

   

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 12. Raistlin*
  Offline
  2011. február 11. 20:0635.

  A kisfiam két évesen alig pár szót mondott ki, vagy ha kimondta utána soha többé.

   

  Aztán két év három hónaposan robbanás szerűen, hirtelen elkezdett mondatokban beszélni, ma négy évesen pedig "felolvasta" a Boribont. Le sem lehet lóni.

  Én is aggódtam, bár nekem szerencsém volt, mert volt egy barátnőm, akinek pont annyi idős fia volt, mint az enyém és a kisfiú sem beszélt, szóval egymást nyugtattuk.

   

  Ez idő tájt jártam fősulin pszichológia órára, ahol a tanár vhogy beszúrta, hogy a lánya kétségbeesetten kérdezte tőle, hogy két évesen nem beszél a gyereke, vigye e valahova. A tanár azt mondta, hogy nehogy vigye, nehogy egy pszichológus elrontsa a gyereket:D

 13. alyobi
  Offline
  2011. február 11. 19:5234.

  Természetesen vidd el szakemberhez, ha ez megnyugtat.

  Az enyém is jóval két éves kora után kezdet bele a beszédbe.Most 3o éves, gépészkaron végzett az egyetemen, felsőfokúja van németből, angol is megy, fejlesztőmérnök a Bosh-nál. Szóval még no para!

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 14. Ildee29
  Offline
  2011. február 11. 19:2833.

  szia!

   

  Én nem aggódnék a helyedben.

  Nálunk 3 éves múlt a gyerek, amikor elkezdett beszélni. Addig mutogatott...

   

  Most 6 éves, olyan verbális képessége van, hogy csak ámulunk.

  Mindig azt mondom, amikor rácsodálkoznak a beszédére, hogy sokáig hallgatott, és behozza a lemaradást.

   

   

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 15. etilany
  Offline
  2011. február 11. 19:1332.
  Nézd, amiket felsoroltam, nem sztereotípiák, hanem a legtipikusabb tünetek. Talán szerencsétlenül fejeztem ki magam, amit írni akartam, az az, hogy az autizmusnak nem a beszéd hiánya a legtipikusabb jele. Attól, hogy egy kétéves kisgyerek keveset beszél, a legritkább esetben szoktak autizmusra gyanakodni.
  előzmény:
  antironia (26)
  2011-02-11  18:15
 16. Ez is érdekelhet: Pontosítást közölt az autista kisfiúk édesanyja
 17. pbd
  pbd
  Offline
  2011. február 11. 19:0931.

  Szegeden van egy nagyon jó autizmus kp., ha gondolod, kikeresem az elérhetőségét.

  Oda elviheted, megnézik, de ennyi idősen nem fogják rámondani, sem azt, hogy igen, sem azt, hogy nem, nem egyértelműek a tünetek 2 évesen.

  3-4 éves korban szoktak ezzel kapcsolatos vizsgálatokat végezni.

  Azért várnak eddig, hogy teljesen biztosan ki lehessen mondani a diagnózist, ez ugyanis életre szóló bélyeg, nem gyógyítható.

  Ha autista, akkor vannak most is már esetleg tünetek, érdemes velük beszélni.

  Pusztán amiatt aggódsz, hogy nem beszél, vagy vannak más tünetek is, amik aggasztanak?

  Ha csak a beszéd, semmiképpen nem javaslom, hogy bebeszélj magadnak bármit, amég szakember nem látta.

   

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 18. isorama
  Offline
  2011. február 11. 18:5930.
  Szia! Az én fiam 2,5 éves koráig csak mutogatott és őöö-zött. Aztán hirtelen megszólalt, és kb. egy hónap leforgása alatt mondatokban kezdett el beszélni. Szóval nyugi, 2 évesen még semmiről sem vagytok lemaradva!
  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 19. vadmacs
  Offline
  2011. február 11. 18:5429.
  Szia, a fiam 19 hónaposan mondta kis az első szót, én is halálra aggódtam magam, pedig több ismerősöm mondta, hogy a gyerekénél a 2 szülinap vízválasztó volt és rohamléptekben kezdtek beszélni. A fiam most 22 hónaposan olyan szókinccsel és olyan választékosan beszél mondatokban , annyi gyerekdalt tud, hogy a bölcsis gondozók is csak ámulnak. Türelem!
  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 20. somdere
  Offline
  2011. február 11. 18:2128.
  A gyerekorvos ad beutalót az ideggyógyászhoz, és ő mond diagnózist, és ha szükséges, küld tovább terápiára. A gyerek megérzi, ha (alaptalanul) aggódsz érte, vigyázz, nehogy emiatt legyenek  később önértékelési problémái. Szerintem egyelőre csak arra készüljetek mindketten lélekben, hogy a gyerekorvosnál tesztek egy látogatást, egy általános vizsgálat céljából.
  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 21. antironia
  Offline
  2011. február 11. 18:1627.
  Ez egy jó ki UL, én már vagy 20 híres emberről hallottam... EGy másik változatban "eddig nem volt büdös a tojás" felkiáltással.
  előzmény:
  etilany (24)
  2011-02-11  18:03
 22. Ez is érdekelhet: Elvehetik a szülőktől az autista fiúkat
 23. antironia
  Offline
  2011. február 11. 18:1526.

  Már megbocsáss, de amiket te itt felsorolsz azok a tipikus sztereotípiák.

  Az autizmus nem egy ilyen könnyen felismerhető betegség. Amiket leírtál, egy fajtája....

   

  Ahogy egy szakember mondta: van egy hosszú átló, aminek az egyik végén van a teljesen normális ember - a másikon meg a súlyos autista. Az emberek 90%-a valahol a kettő között helyezkedik el.

   

  Sajnos ismerek olyan autista kisfiút, aki egyáltalán nem dűlöngél, egyáltalán nem kerüli a szemkontaktust, vidám, puszizkodós - mégis autista. :-( Már 5 éves és csak a "képeskönyv" segítségével kommunikál.

   

  Kedves topikindító, nem akartalak megijeszteni, csak ezt muszáj volt helyre tenni. :-)

   

  Szerintem is irány a szakorvos, ha nagyon aggódtok. De önmagában a két éves kori nembeszélés még nem ad aggodalomra okot.

  előzmény:
  etilany (24)
  2011-02-11  18:03
 24. judith55
  Offline
  2011. február 11. 18:1125.

  még ne gondolj semmire. 

  Az unokám már 4 éves volt, diagnosztizálták az autizmust, emelt családi pótlék, orvosi konziliumok.

  Elhordták a Czeizel Barbarához kezelésekre, egy szót nem szolt, tipikus autista tünetek, forgott körbe, hiszti rohamjai voltak. 

   És egy szép napon megszólalt és azóta be nem áll a szája, autizmus eltünt, illetve nem is volt szerintem, ugyhogy ne keseregj, nem tudni egyáltalán az-e. 

   

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 25. etilany
  Offline
  2011. február 11. 18:0324.

  Szia.

  Ha a gyereked tart szemkontaktust, tud kapcsolatot teremteni, és nincsenek kényszeres mozgásai, pl dülöngélés jobbra-balra, vagy előre- hátra akkor nem kell aggódnod. Az, hogy még nem beszél a legcsekélyebb mértékben sem utal autizmusra. 

  Egyébként Teller Edéről van egy anekdóta, miszerint 4 éves koráig jóformán meg sem szólalt, mindenki aggódott, hogy értelmi fogyatékos, vagy isten tudja, mi lehet vele. Aztán egy nap ebédkor ezt mondta: Kérem szépen a sótartót. Nagy öröm, kérdezték, hogy eddig miért nem szólt. Erre ő: Mert eddig nem volt sótlan a leves:)

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 26. Dzerani
  Offline
  2011. február 11. 17:5923.

  Én is 3 és fél évesen kezdtem el beszélni, persze szegény anyu ugyanazon a kétségbeesésen ment kersztül, mint te. Mindenféle orvoshoz elvitt, de mindenhonnan elküldték, hogy vigye innen ezt az egészséges gyereket. A gyerekorvos azt ajánlotta, hogy környezetváltozás kéne, új impressziók és akkor majd elkezdek beszélni. El is vittek Svájcba a dédszülőkhöz, ahol már egész mondatokban beszéltem.

  A kislányodnak is túl kényelmes élete lehet, nincs rákényszerítve, hogy beszéljen, hiszen anélkül is mindent megkap.

  Lehet, hogy nálatok is az segítene, ha kiszakadnátok a mindennapos rutinból!

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 27. Vitosa
  Offline
  2011. február 11. 17:5822.

  Ne aggódj! Igaza van a védőnőnek, van még idő! Vannak gyerekek, akik később kezdenek beszélni.

   

  A kislányom csoportjában van egy kislány, aki kiscsoportban szinte meg sem mukkant (otthon sem). Aztán egy év logopédia, és a kislány ma szépen beszél. 

   

  A nagylányom csoportjába járt egy fiú, akinek nagyon komoly viselkedési problémái voltak, egyértelműen autisztikus tüneteket produkált, elküldték szakértői vizsgálatra, ahol meg is erősítették ezt a diagnózist. Ma ez a fiú 10 éves múlt, semmiféle autista tünetet nem mutat, csupán anyuka megkereste neki a megfelelő iskolát, ahol tudják kezelni a viselkedését (kiscsoportos osztályok, 10-12 fő). Azóta semmi gond vele, jól tanul. 

   

  Az autizmusnak más tünetei is lennének: szocializációs problémák, szemkontaktus kerülése, evési problémák, rituálékhoz ragaszkodás, viselkedési problémák, változások elutasítása, stb. Ilyen pici korban nagyon súlyos autizmusnak kéne lennie ahhoz, hogy egy szakember rábólintson.  Bár nem dolgozom a szakmámban, de gyógypedagógus vagyok, emellett egy fogyatékos gyermek édesanyja, és jónéhány autista gyermeket nevelő szülőt is ismerek.

   

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 28. Ez is érdekelhet: Makaton: a kártyák, amikkel az autisták beszélhetnek
 29. AlmaLatina
  Offline
  2011. február 11. 17:3721.
  Az én öcsém 3 éves korában kezdett el beszélni. Előtte dünnyögött valamiket. Ez volt minden. Ma 39 éves és makk egészséges. Beszélni is megtanult. Anyukám sokat mesél arról, mennyire ijesztő volt neki, hogy mások hasonló korú gyereke mi mindent csinált, az öcsém meg semmit. Sőt később oviban ezt még megfejelte azzal, hogy nem volt hajlnadó közös játékokban résztvenni. Magában játszott. Mikor középsőbe járt, én is vele jártam még egyszer a középsőt, így nem lettem sose nagycsoportos óvodás. Arra gondoltak az óvonénik anyukámmal együtt, hogy én majd hatással leszek a tesómra. Hát a tesómra nem voltam hatással, viszont ahogy anyu mindig meséli, mindenki mást elnyomtam a nagy számmal és közlési kényszeremmel. Én ugyanis a fordítottja voltam az öcsémnek. Én 1 évesen kezdtem el beszélni és a mai napig senki nem tudott elhallgattatni.
  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 30. sziga
  Offline
  2011. február 11. 17:2020.

  Szia!

   

  Nekem az a véleményem - nem olvasván végig a topikot, csak a nyitó hozzászólást -, hogy felelősségel csak SZAKEMBER mondhatja, hogy ne aggódj!!!

   

  Lehet, hogy tényleg távol áll a kislányod az autizmustól, de az nagyon is lehetséges, hogy célirányos fejlesztés sokat segíthet rajta és a későbbiekben - gondolok itt az iskolás korára - is csak előnyére válik, hogy már korán foglalkoztál vele!

   

  Ha jól láttam budapesti vagy. Szerintem őket érdemes lenne felkeresnetek.

   

  Priviben nagyon szívesen segítek pedagógust választani!

   

  REmélem minden rendben lesz!

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 31. trgy
  Offline
  2011. február 11. 17:1019.
  Szia! Gyógypedagógus, logopédus vagyok. Csak meg szeretném erősíteni az előttem szólókat, ha egy gyerek két éves korában nem beszél, és egyébként semmilyen felsorolt tünetet nem produkál, semmi okod az aggodalomra. Három fiam van, a legidősebb egy éves kora előtt beszélt, a középső három és fél éves volt, amikor egyből egész mondatokkal fejezte ki magát, a legkisebb meg olyan beszédhibás volt, hogy inkább elmutogatta amit akart mondani, mert azt legalább megértettük.
  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 32. valeriusz
  Offline
  2011. február 11. 17:0418.

  Szia bálnamama, pont itt van a kezemben egy ranschburg könyv, amiben van az autizmusról egy fejezet. Ezek jellemzők az autista gyerekekre:

  -szociális izoláció: a gyerek elutasítja a szociális kontaktusokat, kerüli a szemkontaktust

  -értelmi elmaradás: az autista gyerekek 70 %-a valamilyen fokban értelmi fogyatékos

  -késve és lassan induló beszédfejlődés

  -ragaszkodás az egyformasághoz

  -rituális jellegű motoros aktivitás 

  -szokatlan képességek

   

  Ha már pár szót beszél a gyermeked, akkor szerintem ne aggódj. Ha egy év múlva sem beszél, akkor logopédusnál lehet beszédindítással próbálkozni.  

   

   

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 33. kacsa76
  Offline
  2011. február 11. 17:0317.

  A beszéd csak egy kis része az egésznek...

  Ettől még nem autista.

  De nézd meg ezt a "tesztet".

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 34. Ez is érdekelhet: Senki sem segít az autista kislányon, hogy iskolába járhasson
 35. limun
  Offline
  2011. február 11. 16:5216.
  itt egy hasznosnak tűnő oldal, kukkants bele. De szerintem nincs ilyesmiről szó nálatok.
  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 36. Magdaléha
  Offline
  2011. február 11. 16:4615.

  Szia!

   

  Három gyerekem van, és mindegyik két éves kora után kezdett beszélni.

   

  A legkisebb most 2,5 éves és az utóbbi egy hónapban kezdett el rohamosan beszélni.

  Én az elsőnél még aggódtam, de már akkor is megfigyeltem, hogy egyrészt nagyon hamar  megértették amit mondtunk nekik, másrészt a metakommunikációt mesterien űzte mindegyik.

  Szóval, ne aggódj,  és ha van otthon nagytesó, aki máshogy fejlődött olyan is előfordul. Ismertségi körben van olyan, hogy nagyfiú 1,5 évesen már mondókázott, ksiebbik 3 évesen nagyon beszédhibásan tőmondatokat mondott!

   

  üdv: M

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 37. 212121
  Offline
  2011. február 11. 16:4514.

  Szerintem kezd inkább avval, hogy miért félsz az autizmustól? miért éppen ez jön fel benned, hiszen az, hogy a beszédjével esetleg problémák lehetnek, az nem indokolja, hogy egy szülőben az autizmus feljöjjön.

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 38. ama32
  Offline
  2011. február 11. 16:4313.
  Van két ismerősőm.egyiknek fia a másiknak lánya van,3-3 évesek.A lányt a gekkóba hordják most kezdett el beszélni a fiút a korai fejlesztőbe ő még nem beszél.Semmi szervi bajuk nincs.Úgyhogy ne aggódj.
 39. Ez is érdekelhet: A Tesco pénztárosa segített az autista kisfiúnak
 40. Marharépa
  Offline
  2011. február 11. 16:3711.

  Az én törpöm se beszél még, 3-4 szó van amit használ most már nagyon régóta.

   

  Szerintem ha megért és végrehajt dolgokat, kommunikál, együttműködik stb, akkor nem autista-gyanús, csak nincs mondanivalója  

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 41. limun
  Offline
  2011. február 11. 16:2910.

  2évesen még nem késő elkezdeni beszélni, ne aggódj.

  Egyéb tünet ami utalhat autizmusra: kényszeres ismétlődő cselekvések (pl papírzsepi/wcpapír tépkedés) monoton dolgokat szeret inkább csinálni (a távolabbi családban van egy autista gyerek, ő 2 évesen órákig énekelt tök egyedül a szobában és közben ide-oda dülöngélt), agresszivitás (ugyanez a gyerek következetesen harapott és csípett mindenkit, hangulatától nagyjából függetlenül), szemkontaktus hiánya, nehéz magadra vonni a figyelmét (nekidobtam egy kicsi gumilabdát de nulla reakció), kb ilyesmik - de biztos jön majd olyan hozzászóló is aki tapasztaltabb.

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 42. Nimili
  Offline
  2011. február 11. 16:299.

  Szia!

   

  Az autizmusnak nagyon sok tünete van, a beszédfejlődés pedig eleve csak 3 éves kortól számít megkésettnek, ahogy mások is írták. Fel tudod kelteni a kislányod érdeklődését? Mennyire mélyül bele 1-1 játékba? Vannak furcsa dolgai? Nagyon ragaszkodik a szabályokhoz, pl? Hogy viselkedik más gyerekekkel, felnőttekkel?

  Ha nagyon aggódsz, vidd el a nevelési tanácsadóba, de csak azért, mert nem beszél, még abszolút nem kell aggódnod!

   

  Kitartás, sok-sok mese, mondóka-ének! Megered a nyelve :)

 43. Damil1
  Offline
  2011. február 11. 16:288.

  Ne aggódj, nem valószínű, hogy autizmus lenne.

  Azt írod, hogy mindent ért, amit mondasz.

  Gondolom, az arckifejezések felismerése, a metakommunikáció révén, ami szeritnem eléggé kizárja az autizmust.

  Várj még egy évet, ha addig nem mutat fejlődést (önmagához képest, ami nagyon fontos!), akkor kezdj aggódni.

  A védőnő biztos észrevette volna, ha gond van, vagy valamilyen komoly lemaradást tapasztal, ő szólt volna neked először.

   

  Nyugi, mindenki aggódik, főleg első gyereknél.

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 44. Torolt_felhasznalo_966034
  Torolt_felhasznalo_966034
  Offline
  2011. február 11. 16:247.

  Nem kell mindjárt arra gondolni!

  Nagyon sok kiemelkedő képességű gyerek kezd 3 éves kora körül beszélni.

  Saját tapasztalat.: fiatalabbik gyerekem 3 évesen úgy lett óvodás, hogy mindent értett, pár szóval ki is fejezte, hogy mit akar, de csak 4 éves korára társalgott. / Azóta egyetemet végzett, dokrorált.../

  Ne aggodalmaskodj és ne sürgetsd, ha jót akarsz mindkettőtöknek.

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 45. Ez is érdekelhet: Autizmus felnőttkorban: „Lehet, hogy nem szívesen nézek az emberek szemébe, de ettől még szeretem őket!”
 46. Libling
  Offline
  2011. február 11. 16:236.
  Szia, nálunk felmerült, mert küzdünk némely rendellenességgel, ilyesmit vizsgált a gyerekpszichológus, hogy mennyire nyitott, vagy befelé forduló, barátságos-e, szemkontaktust felveszi-tartja...de ha beütöd a google-ba, számos tünetet felsorol...a beszédkésség csúszása szerintem önmagában még nem indok autizmust feltételezni, persze megértem, hogy aggódsz! Remélem minden rendben lesz!
 47. Ujik
  Offline
  2011. február 11. 16:235.

  Szia, az én kislányom se igen beszélt még két éves korában, három éves kora előtt kezdett beszélni. Azt nem mondanám, hogy nincs semmi baja:-)) de biztos, hogy nem autista, amellett, hogy nagyon okos, értelmes, rettentő sok beszédhibája van. Én a Beszédvizsgálóba vittem el, de már később, és azt mondták, hogy ez csak gyerekkori pöszeség, logopédia, későn kezdett beszélni, ez a legfőbb oka.

   

  Ha nagyon aggódsz, akkor vidd el valamilyen korai beszédfejlesztőre, ott majd jól megvizsgálják. Google-be beütöd, biztos kidob egy-pár lehetőséget, én is hívtam őket, de azt mondták, hogy ők csak három évesnél kisebbel foglalkoznak, úgyhogy előttetek a pálya ...

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 48. scorpionqueen
  Offline
  2011. február 11. 16:214.

  Annak idejen az ocsem sem volt hajlando megszolalni 2 eves koraig, semmi baja most :-)

   

  En 3 eves gyerekeket tanitok, ket csoportot. A ket csoportban 2-3 gyerek van, akik EGYALTALAN nem beszelnek, de semennyit sem, egyetlen szot sem. En mondjuk ezt furcsanak tartom, de feletteseim szerint semmi okom az aggodalomra.

   

  Szoval ilyen is van, szerintem ne aggodj :-)

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 49. Böbebabó
  Offline
  2011. február 11. 16:203.

  Szia Bálnamami! :-)))

   

   

  Hogy vagytok? Remélem minden ok! :-)))

   

  Én csak azt tudom Neked elmesélni,hogy a barátnőm mesélte........a férje 3 éves kora után kezdett el beszélni,addig semmi.    Szerencsére ma már 37 éves jól menő,tök normális fogorvos!! :-)))))

   

   

  NE AGGÓDJ........puszi

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13
 50. TJ1117
  Offline
  2011. február 11. 16:172.

  Szerintem korai még aggódnod emiatt.

  Az enyém 2 éves 3 hónapos koráig 1 szót nem szólt, utána 6 hónap alatt szinte folyékonyan megtanult beszélni.

  előzmény:
  bálnamama (1)
  2011-02-11  16:13