Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szója szósz mihez??

melcsa23
Létrehozva: 2011. február 1. 10:51

Sziasztok!

 

Kaptam egy üveg szója szószt és fogalmam sincs mihez kezdhek vele.Més sose használtam.Tudom a gugli jó barátom , de szívesebben veszem olyanok véleményét, akik valóban használják a főzéshez.

Szóval:mihez jó?Esetleg páclében tudnám elképzelni..De mennyi kell belőle?Elég töménynek tűnik..

Konkrét recepteket is szívesen veszek:D

Puszi

Melcs

  1. 2011. február 7. 10:0349.

    Szia!

     

    Nekem pác receptem van. 

     

    Szüzpecsenyét vagy csirkemellfilét vagy sovány marhahúst csíkokra vágva, egy fagyasztó zacskóba teszek és szószajósszal olajjal,cukorral,fokhagymával pácolom egy éjszakán át.

     

    Pontos arányok:

     

    1 kiló húshoz 1 csésze szójaszósz, 4-5 ek. szezámolaj, 4-5 ek. cukor, fokhagyma ízlés szerint.

     

    A legvilágosabb hús is szép sötétbarna lesz és szinte karamelizálódik a sütésnél. Érdemes kipróbálni.

    A fotón szüzpecsenye van.

    előzmény:
    melcsa23 (1)
    2011-02-01  10:51
  2. 2011. február 7. 08:1448.

    szia,

    az egyik kedvenc kajám a kínai mogyorós csirke. Többféle recept van a neten, én ezt készítem:

     

    3-4 személyre

    2 csirkemell filé 8 deka sózatlan pörkölt mogyoró 1 kanál olaj 3-4 szárított csili 1 tk. szecsuáni bors 1 csokor zöldhagyma 1 diónyi friss gyömbér 3 gerezd fokhagyma

    A páchoz:

    2 tk. világos szójaszósz 1 tk. rizsbor 2 tk. étkezési keményítő 1 nagy csipet só 1 ek. víz

    A mártáshoz:

    3 tk. nádcukor 1 tk. sötét szójaszósz 1 tk. étkezési keményítő 1 tk. szezámolaj3 tk. borecet 2 ek. víz

    Elökészületek:

    a húst dobókocka méretűre vágom a fokhagymát vékonyra szeletelem a gyömbért nagyon apró kockákra vágom (1x1 mm) a zöldhagymát ujjnyi darabokra vágom

    A pác hozzávalóit összekeverem, és beleforgatom a húst. Lefedve fél órára a hűtőbe teszem. Közben a serpenyőben 1 ek. forró olajon megpirítom a kimagozott szárított csiliket és a szecsuáni borsot. Amikor már illatos, kihalászom őket az olajból. (főként, ha gyerekek is esznek az ételből)
    A forró olajba rakom a pácolt húskockákat, és addig pirítom őket folyamatos kevergetés mellett, amíg kezdenek színt kapni. Ekkor rádobom a felaprózott gyömbért, fokhagymát és zöldhagymát.
    Addig pirítom tovább, amíg átsülnek a húskockák.
    A mártáshoz valókat összekeverem egy kis tálkában, és a mogyoróval együtt a húshoz öntöm. Amint besűrűsödik a mártás, és fényes "lakkréteget" képez a húson, kész az étel. Basmati, vagy jázmin rizzsel tálalom.

    előzmény:
    melcsa23 (1)
    2011-02-01  10:51
  3. 2011. február 4. 17:0147.

    Halihó!

    Elkészült a kajám.Baromi finom, de kegyetlen sós (_kicsit túladagoltam a szójaszószt)

     

    Vegyítettem az itt kapott infokat és így csináltam:

     

    Fél kg csirkemell filét felvágtam csíkokra.Pici molajon megpirítottam, majd ráöntöttem egy thai wok fahyasztott zöldségkeveréket.Fedő alatt puhára pároltam.Ezután nyakonöntöttem szójaszósszal (kicsit nagyon is ), végül hozzákevertem 2 marék főtt spagettitésztát és egy picit még pirítottam.

    Íme a végeredmény---------------------------->

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_483454
    Torolt_felhasznalo_483454
    2011. február 3. 15:3846.

    Nagyon szívesen, valahol én is felszedtem ezt, még jó hogy megjegyeztem.

     

    előzmény:
    Werbunga (45)
    2011-02-03  15:29
  5. 2011. február 3. 15:2945.

    Köszönöm Neked. Emiatt elmentettem az egész topikot a kedvencek közé. Tegnap itt járt a fiam "kiskamaszhada". Nekik így pácoltam a csirkemellcsíkokat. Igaz, a sütés után ment hozzá két konzev illatos omlós (tán Knorr?) szósz is. Valami fergetes volt. Barnarizzsel...

     

    Ja, készítettem bolognai spagettit is. Rá se néztek, de ezt a tálat kinyalták.Mosogatni is alig kellett.:-)))

     

    Tudom, más topikokban nem nagyon egyezik a véleményünk. De ezért nagyon hálás vagyok. Köszi.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483454 (3)
    2011-02-01  11:11
  6. Torolt_felhasznalo_483454
    Torolt_felhasznalo_483454
    2011. február 3. 07:4144.

    Már javasolták a wok használatát. Ha megengeded, hozzáfűzném, hogy a wokban jó nagy lángon kell készíteni az ételeket.

    A belevalókat meg szép vékonykákra szeletelni.

     

    előzmény:
    melcsa23 (37)
    2011-02-02  16:58
  7. 2011. február 3. 00:3443.

    Szia!

     

    Én néha öntök a főtt rizsre is, a cseppet sem kínai rántotthús mellé :). 

     

    előzmény:
    melcsa23 (1)
    2011-02-01  10:51
  8. Torolt_felhasznalo_513548
    Torolt_felhasznalo_513548
    2011. február 2. 20:5542.

    Kevés kell belőle bármibe. 

    Erre ma kattantam rá, azóta csak a svéd húsgolyóra gondolok, no meg a hozzávaló áfonya vagy ribizlimártásra.  

     

    http://www.nosalty.hu/kottbullar_recept_21948 

    előzmény:
    melcsa23 (1)
    2011-02-01  10:51
  9. Torolt_felhasznalo_285919
    Torolt_felhasznalo_285919
    2011. február 2. 20:5041.

    Van egy nem túl elegáns, nem mutatós, de finom, gyors és egyszerű, saját kreálmányú salátám. Eddig mindenki szerette:)ű Kell hozzá:

     

    1 csirkemellfilé kockára vágva, 1 óráig pácolva, az alábbi lében

    Páclé: soksok szójaszósz (amennyi ellepi a tálban a húst), 1 ek méz, fél kisujjnyi gyömbér reszelve, vagy 1 púpos tk szárított gyömbér, egy szórat chilipor, de az erős pista is megteszi. Ha van bontva, egy löttyintés fehérbor is jó alá)

     

    1 kis /fél fej jégsaláta szeletelve, vagy egy zacskó valamilyen saláta 1 kis fej lilahagyma apró kockára vágva

    1 alma kockára vágva (héjasan) 1-2 héjában főtt krumpli megtisztítva, kockázva (el lehet hagyni, ha nincs kedved még egy edényt befogni, de a mikróban „főtt” is megteszi)

    10 dkg, vagy amennyi van otthon sajt, legjobb a füstölt

     1 kis pohár natúr joghurtba keverve 1 gerezd zúzott fokhagyma ízlés szerint majonéz, citromlé, mustár, só, bors

     

    Ha eleget állt a csirke, leszűrve, kevés vajon pirosra sütöm. Úgy szoktam, hogy ha már kérget kapott, akkor aláöntök a pácléből, esetleg egy kis bort és úgy sütöm készre.

     

     Mialatt sül, összekeverem egy nagy tálban a többi alkotórészt, végül belekeverem a húst. Azonnal tálalom egy pohár fehérbor kíséretében. Másnap még finomabb, ha marad. Az adag 1 jóétvágyú férfi és nő adagja.:)

    előzmény:
    melcsa23 (1)
    2011-02-01  10:51
  10. 2011. február 2. 19:2040.

    Mézes-mustáros csirkéhez például kell.

    Rászoktam a sütőzacskó használatára, ebben sütöm a húsokat - általában teszek a páclébe némi szójaszószt, szerintem jót tesz neki (már ha valaki kedveli az ízét). 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  11. 2011. február 2. 18:0139.

    Kínai szezámmagos csirke , sült tésztával

     

     (  2. nekifutásra, az  előző hsz-m elszállt . A kép és a recept is a netről van , sajna a saját ételfotóm elkutyulódott)

     

     
     2-3 fél csirkemellfilét falatokra vágunk, megsózzuk

    A bundához összekeverünk 6 evőkanál liszt 3 evőkanál keményítő (ehelyett is lehet liszt ) 1 kávéskanál sütőport, csipet sót , és 1 tojással , 2 ek olajjal és kb 1.5- 2 dl vízzel sűrű palacsinta tésztát keverünk.

     

     A csirkefalatokat beleöntjük a tésztába , és egy evőkanál segítségével forró olajba teszünk kis kupacokat ( legyen rajta bőven tészta) . Ha kisült összekeverjük a mázzal .

     

      Mázhoz:
    2 ek méz, 2 ek szójaszósz, 3 ek ketchup, 1 kávéskanál chiliszószt kb 1 percig főzzük, majd 3 ek szezámmagot szórunk bele. Vigyázva, mert, ha a mag túlpirul keserű lesz. Az arány nem szentírás érdemes kóstolgatni, és ízlés szerint kikeverni. (Van aki tesz bele 1 ek ecetet és még 1-2 ek cukrot is, nekünk az már sok .)

      A tésztához spagettit ( 25 dkg ) sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.A hagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon  üvegesre pároljuk,   wokban , vagy teflon serpenyőben ,majd locsolunk rá 3 evőkanál szójaszószt.  Rádobjuk a tésztát, 3-4 kiskanál cukrot, és megpirítjuk

    előzmény:
    melcsa23 (1)
    2011-02-01  10:51
  12. 2011. február 2. 17:2538.
    Nekem végül az Aldi-s szójaszósz vált be legjobban és abban nincs natrium-glutamát sem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_932366 (26)
    2011-02-01  13:14
  13. 2011. február 2. 16:5837.

    Hali!

     

    Kiemelt topic lettünk?az meg hogy lehet??

    Holnap fogok csinálni egy ilyen tésztás-zöldséges cuccot..(ma akartam, de még van egy csomó kocsonya...:D )

    Ha kész, jövök képpel:D:D

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_430465
    Torolt_felhasznalo_430465
    2011. február 2. 15:3936.

    Tegnap csináltam belőle thai csirkét.Isteni finom lett.

    A csirkemellfilét apróra vágod,kevés olajon megpíritod,aztán kis víz hozzáadásával,fedő alatt puhulásig párolod.Ha megpuhul ráraksz egy kicsi chillit(aki szereti),ráöntöd a félüveg szójaszósz,raksz bele gyömbért és egy kanál mézet,hagyod egy kicsit összeérni,és utána beleöntöd a wok zöldséget,ezzel egy kicsit főzöd és a kifőtt spagetti tésztával összekevered.Szerintem nagyon finom és egyszerű.

    előzmény:
    melcsa23 (1)
    2011-02-01  10:51
  15. 2011. február 2. 15:3235.
    A kínaiaknál biztos nem erőspistának hívják, de erőspaprika darálékot gyakran használ a kínai konyha.Itt ilyen néven tudják beszerezni.Az íze ugyanaz, mint az övékének.
    előzmény:
    judijudi (24)
    2011-02-01  12:51
  16. Torolt_felhasznalo_940001
    Torolt_felhasznalo_940001
    2011. február 1. 22:2034.

    De hát ha egyszer a nyugdíjas Józsi bácsi azzal szereti az ananászos csirkét...

     

     

     

    Ma annyira kedvet kaptam a kínaihoz, hogy ebédre a következőt csináltam: fél csomag fagyasztott fitness zöldségkeveréket egy kis oliván megfuttattam, egy marék vékonyra szelt káposztát is adtam hozzá, szójaszósz, némi földimogyoró, só, fehérbors, gyömbér került még bele, kevés víz a pároláshoz. A végén egy fél narancs felkockázva (nincs narancslekvárom) és tegnapról maradt egy kis főtt spagetti, azt is belemelegítettem. Tiszta vega kaja (amúgy húsos vagyok). Nagyon fincsi lett :)

    előzmény:
    judijudi (24)
    2011-02-01  12:51
  17. 2011. február 1. 14:2233.

    azt teszel bele,amit akarsz, nagggggyon finom lesz :-)))))))))))

     

    van VOK-od? abban a legjobb!

     

    (!! a zöldseg sokkal lassabban fö meg, mint a teszta!! vagyis az utobbit kesöbb tedd hozza!) 

    előzmény:
    melcsa23 (31)
    2011-02-01  14:14
  18. 2011. február 1. 14:1932.

    csak azert, mert iszonyat sok dologban van. meg tiramisut sem tudok enni sehol :-(((

    egyebkent nem gaz, utalom meg a szagat is. ;-)) 

    előzmény:
    Werbunga (30)
    2011-02-01  14:12
  19. 2011. február 1. 14:1431.

    Köszi mindenkinek a sok jó tippet!!Holnap csinálok egy ilyen tésztás-zöldséges valamit

    Az nekem nagyon furán hangzik hogy mogyorót tegyek bele...nem tudom elképzelni,,

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  20. 2011. február 1. 14:1230.

    Allergia alkoholra? Na, ez ám a nagy kib...ás!:-)

    Te szegény.:-(

    előzmény:
    semiramis (29)
    2011-02-01  14:09
  21. 2011. február 1. 14:0929.
    nekem nem ez a bajom, hszen abbol több mazsat kellene enni ahhoz, hogy baja legyen töle az embernek. hanem inkabb az, hogy vagy alkohol van benne, vagy gluten. mindkettöre allergias vagyok. es NAGYON szeretem a szusit es minden kinait, amiben szojaszosz van (lenne). de en nem ehetem a szojaszoszt :-(((
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_932366 (26)
    2011-02-01  13:14
  22. 2011. február 1. 14:0228.
    En nagyon nagy lazac barat vagyok, annyira jo eteleket lehet belole kesziteni! Pestoval, rizzsel nagyon finom, vagy csak siman oliva olajon megsutve kis fozo tejszinnel, mustarral.
    előzmény:
    maraaa (17)
    2011-02-01  12:25
  23. 2011. február 1. 13:5927.
    :) EROSPISTA! Legnagyobb, ezen nagyon jot nevettem!
    előzmény:
    judijudi (24)
    2011-02-01  12:51
  24. 2011. február 1. 13:1426.

    Sziasztok Mindenki!

     

    Nekem a nagy szójaszószos kedvencem:

    Szeletelt hagyma vajon megpirít, csirkehusi felkockázva bele, mikor a husi már majdnem teljesen kifehéredett salátacukkini végony félkörökbe vágva hozzákever, szójaszósz ráönt. Ne sokat, mert vagy túl sósnak, vagy túl édesnek érződik, de kellően barna legyen! Mellé rizs.

     

    Az egyetlen bajom a szójaszósszal, h olyat még nem találtam, amiben ne lenne nátrium-glutamát (amik a zacskós mű kajákban - ízfokozó), ami köztudottan nem egészséges adalék... Na de sajnos szeretem, finom, de nem eszem nap mint nap! :-)

    előzmény:
    melcsa23 (1)
    2011-02-01  10:51

Címlap

top